bill miller - 15 rokov v kuse prekonaval indexy, snad najvacsia hviezda mutual fund manager, 2007 prvy rok neprekonal, v polke 2008 bol -38% (nakupoval financials moc skoro)
mohnish pabrai - velka hviezda buffet wannabe (knizku od neho som tu spominal) bol v polke roka -41%
lampert - neviem presne cisla ale asi nebudu dobre ked C kupoval uz okolo nakych 50 a SHLD tez hoooodne vysoko
vela value investorov sa ojebabralo.
icahn - neviem cisla, ale yahoo mu nevyslo a WCI konci ako pinkshit
a naslo by sa zopar dalsich
novych hviezd je relativne malo, snad paulson zarobil hooodne na americkych problemoch a samozrejme rogers, to je snad najlepsi fundamentalny investor momentalne zda sa s dostatocne dlhodobym performance. narozdiel napriklad od sorosa, ktory je/bol omnoho znamejsi a v poslednej dobe mu to nijak extra nejde..
snad jediny taky vyznamny priklad "az moc podozrivo sa mu dari" je peter thiel, co-founder paypal, tusim prvy investor vo facebooku a este ktomu ma $6bln hedge fond (global macro) a aj tam mu to (stale) slusne ide, performance neviem presne, ale za poslednych 5 rokov to bolo skoro 350% dokopy, co teda neni malo a hlavne stale mu to ide viac-menej bezchybne.
a jak by miklos povedal - podstatne a klucove na tom je to, ze cim dalej tym viac este-vcera-geniov zapada do priemeru a robi obrovske chyby, v podstate fatalne.
a srandovne natom je aj napriklad to, ze te mortgage problemy sme napriklad s honzajsom predpovedali na traders.cz (2006) a celkom dobre trafili a honzajs trafil aj banky samozrejme, co su vlastne len dve moznosti: bud su te hviezdy z wallstreetu uplni blbci alebo ja a honzajs sme mali akorat stastie. trocha tusim jak to bude v mojom pripade