27r - Ako dalej ?

Finanční poradcovia, poradenské spoločnosti, spolupráca, zamestnanie, sprostredkovanie finančných služieb.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
user27
Active Member
Dátum registrácie: Št 09 02, 2017 10:32 am
Has thanked: 10 times
Been thanked: 18 times

27r - Ako dalej ?

Príspevok od používateľa user27 »

Dobry den,

Neviem ci to je spravne forum, ale potreboval by som sa poradit o mojej situacii. Chcel by som na "problematiku" pocut nazor z nezainteresovaneho cloveka.

Mam 27 rokov, VS vzdelanie (oblast IT). Doteraz som mal vacsiu cast mojich uspor v terminovanych vkladoch, ale zhrozil som sa ako strasne klesli urokove sadzby (z 2,5% v dobe ked som ucet zakladal na 0,25% dnes). Cena bytov medzitym vyrazne vzrastla a mam pocit, ze musim konecne nieco urobit, pretoze prichadzam o usetrene peniaze. Momentalne byvam v podnajme, za ktory platim 3000eur rocne (samostatna izba v 3izb byte, kde byva okrem mna este jeden clovek). Som po 4 rocnom vztahu, na nejake skore zalozenie rodiny to nevidim. Nevidim to ani na nejake spolocne branie hypoteky s potencialnou novou partnerkou.

Moje financna situacia je nasledovna:

- mesacny prijem cca 1750 eur (byva to vacsinou viac - odmeny, kompenzacie, ale berme triezvo tuto hodotu ako smerodajnu)
- uspory:
- terminovany ucet 37000 eur
- akcie cca hodnote 3600 eur (akcie iba 1 spolocnosti; dostal prilozitost vyhodne ich kupit a dostal som "zadarmo" isty pocet akcii; berme to nieco ako firemny benefit)
- stavebne sporenie cca 1500 eur - mesacne tam ale uz neprispievam
- stav osobneho uctu cca 14000 eur

Nie som nejaky extra setrilek, ale myslim, ze v priemere viem usetrit cca 1000 eur mesacne.
Investujem momentalne iba "do seba" - hlavne cestovania a vzdelavanie sa v mojom obore.

Chcem sa spytat nezainteresovanych - co by ste mi poradili v mojej situacii ? Ako dalej ? Mam sa zacat obzerat po byte, alebo radsej moje zdroje investovat. Kupy byty v Bratislave sa trochu bojim, tie ceny mi prijdu sialene. A potom je tu este ten pocit viazania sa, kdezto teraz som v podnajme docela flexibilny. Nie, ze by som sa chystal pracovat niekam do zahranicia, to si asi momentalne predstavit neviem...ale clovek nikdy nevie :) hlavne ked nema zavazky -manzelku, deti...
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Re: 27r - Ako dalej ?

Príspevok od používateľa Rokosák »

Nemen nic. Si na spravnej ceste. Na buduci rok sa poloz tu istu otazku. Dlhodobo je najlepsou kombinaciou dobry plat so setrnostou.

Volny cas venuj loveniu partnerky.

Existuju tisice investicii a pokuseni s vynosom nizsim ako 0.25%.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
Používateľov profilový obrázok
Chris
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa Chris »

Kup si byt a bud byvaj sam (ocenis neskor) alebo si zober spolunajomnika.
Ak budes chciet ist prec, vies prenajat alebo predat.....
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 08 10, 2007 12:35 pm
Has thanked: 7 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa peter.cmorej »

Pohladaj si ceny nehnutelnosti vo Viedni, v Rime alebo v Parizi a uz ti tie bratislavske az take sialene nepridu :) Ak planujes v buducnosti ostat v BA, tak by som urcite kupil byt. Pri dnesnych urokoch urcite. Ak kupis rozumne, urcite neprerobis.

Ak nekupis byt, tak by si mal zacat rozmyslat aj nad inymi investiciami ako to co mas teraz. Aspon k niecomu su dobre tie nulove sadzby. Ludia sa zacinaju zaujimat o svoje peniaze :) Pokus ti v podstate radi dobre, len mam pocit, ze ty este musis ujst velky kus cesty kym si otvoris ucet u brokera :)
user27
Active Member

dakujem, za reakcie.

Lakaju ma cast penazi investovat - asi nieco rizikovejsie. A cast penazi pouzit na kupu bytu.

Vedeli by ste mi poradit nejaku dobru literaturu o investovani ?
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

Kup si od Kohouta Investicni strategie pre trietie tisicrocie a zacni si citat penazesucas.sk
Skor ako investovanie, by som si svihol s tou kupou bytu: https://ekonomika.sme.sk/c/20456210/hyp ... vanie.html" onclick="window.open(this.href);return false;
user27
Active Member

Nerozumiem, mna s mojim platom sa ta statna dotacia pre mladych netyka vobec. Je to do obmedzene nejakym priemernym platom. Skor by mozno pomohlo ak by sa ten system upravil...
peter.cmorej
VETERAN MEMBER *****

aha, jasne, to som si nevsimol
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 200 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Hlavne si davaj pozor na zeny, lebo tam sa mozes seknut uplne najlahsie a dopatras sa relevantnych informacii uplne najtazsie. Rozumnost a setrnost ti velmi nepomozu ked po 2-3 rokoch prides o polovicu dovtedajsich uspor.
user27
Active Member

Tak som si trosku precital forum, a snazil som sa ujasnit niektore veci. Rozhodol som sa v momentalnej situacii neist do kupy bytu. Otvoril som si dnes ucet u Degiro.ie a cakam, kym mi tam prijdu prve peniaze (3000 eur).

Rozkukam sa, a na zaciatok kupim nejake ETF.

Tradovat to aktivne neplanujem, aj ked mam male skusenosti na Bitcoinovej burze a Betfairi, kde som si nejake tie peniaze este za studentskych cias privyrobil.

Ide mi teraz o to aby som sa do toho trochu dostal a v pripade ked pride korekcia vedel zareagovat.
Sniper
Dátum registrácie: Po 28 01, 2013 7:43 pm

Príspevok od používateľa Sniper »

user27 napísal:Tak som si trosku precital forum, a snazil som sa ujasnit niektore veci. Rozhodol som sa v momentalnej situacii neist do kupy bytu. Otvoril som si dnes ucet u Degiro.ie a cakam, kym mi tam prijdu prve peniaze (3000 eur).

Tradovat to aktivne neplanujem, aj ked mam male skusenosti na Bitcoinovej burze a Betfairi, kde som si nejake tie peniaze este za studentskych cias privyrobil.

Ide mi teraz o to aby som sa do toho trochu dostal a v pripade ked pride korekcia vedel zareagovat.

Vela ludi teraz "svrbia peniaze v banke" a hladajú nejaké zhodnotenie. Aj preto su akciove trhy take nadhodnotene. Len si treba polozit otazku ci potenciálny výnos stojí za to riziko. Lebo každá ďalšia korekcia na trhu môže byť buď korekcia, alebo začiatok medvedieho trhu. Podľa mňa je najlepšie mať hotovosť v nejakej mene s vyššim úrokom, napríklad USD.
mm1809
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 28 06, 2016 4:28 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 35 times

Príspevok od používateľa mm1809 »

user27: setris investujes, chcem sa spytat ci ratas aj s tym ze nebudes zit vecne a peniaze si do hrobu nevezmes. Mas aj nejake zazitky, videl si nieco zo sveta, doprial si si nieco co naozaj chces, alebo len setris digitalne a papierove peniaze? Je to iba nejaka setriaca faza alebo to je tvoj zivotny styl? Aky smer resp. ciel (ano cesta je ciel) si si dal?
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

zazitky si do hrobu taktiez nezoberies ;)
Odoslané z počítača
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

mm1809 napísal:user27: setris investujes, chcem sa spytat ci ratas aj s tym ze nebudes zit vecne a peniaze si do hrobu nevezmes. Mas aj nejake zazitky, videl si nieco zo sveta, doprial si si nieco co naozaj chces, alebo len setris digitalne a papierove peniaze? Je to iba nejaka setriaca faza alebo to je tvoj zivotny styl? Aky smer resp. ciel (ano cesta je ciel) si si dal?
Toto mi pride inac typicky pristup "mladych"... pred 100 rokmi sa nikto nestazoval, ze musim vela robit, a ani na dovolenku sa nedostanem... lebo vedeli, ze MUSIA nasetrit na starobu...
Teraz sa to berie ako nespravodlivost, ze "nemozem si uzivat"... alebo na to ludia aj cez to kaslu a minaju peniaze urcene na starobu...

filozoficke okienko off :)
mm1809
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 28 06, 2016 4:28 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 35 times

Príspevok od používateľa mm1809 »

Chlapci nejake predsudky z vas srsia :D ja som sa len pytal ake su userove pohnutky. Kazdy ma predsa inu zivotnu filozofiu, neburte sa tolko :D Niekto sedi doma a presere si mladost setrenim na dochodok aby potom zomrel ako 60 rocny, iny minie vsetky prachy co zarobi v produktivnom veku a do 90ky zije s holou ritou. Scenarov je mnoho. Mna zaujimal nazor usera27.

Ak vam ide o moj pohlad, volim kompromis medzi setrenim a zitim. "UZIVAT" si zivot ked budem zabezpeceny dochodca ak vobec budem, niekde s barlami alebo na voziku naozaj neplanujem ;)
demorez
Active Member
Dátum registrácie: So 20 10, 2012 10:39 pm
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa demorez »

ved co, je to jeho vec. ja ked som mal 27 rokov som na tom bol podobne, mal som 50k na ucte, byval u rodicov, bol v robote 10-12 hodin denne + vikendy, hral som sa doma hry a jediny moj naklad bol ze kazdych 5 rokov som si kupil novy komp. kiebzy som vtedy bol lepsie rozmyslal a nechal peniaze pracovat, ako mam rodinu a deti uz je ich vacsina fuc. je na kazdom ako si svoj zivot zariadil, ja spatne lutujem iba tri veci:
1) nepracoval lepsie s volnym cashom
2) nechal sa nahovorit na IZP kde som daval sumy z ktorych sa mi hlava stale toci
3) nedrtil som tych hier viac, lebo dnes uz nemozem :)
asocialom som bol vzdy, ludom sa vyhybam cely zivot a kym som si nenasiel vhodneho partnera nejake objavovanie sveta ma nelakalo vobec. nechajte ho tak ,postupuje velmi rozumne, ovela lepsie keby tie prachy prechlastal po vikende.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Na vyber nie je rozdiel medzi setrenim a zitim, ale medzi plnenim kratkodobych a dlhodobych cielov. Minies dnes tisicku, ta tisicka moze chybat v buducnosti. Zabranila by stratam pripadne otvorila dalsiu moznost.

Dostatok zdrojov zvysuje financnu slobodu, nedostatok ju obmedzuje. Samozrejme peniaze nie su vsetko. Dolezitejsie su pocity a tie su v nas nakodovane od malicka a tazko sa menia.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

boha jeho, keby ja mam teraz tak mlady vek, dnes som uz milionar.
viacmenej lutujem:
1. kupil som byt ktory sa neviezol na rally realitnej bubline
2. kupovla som zbytocnosti, (stovka tu tisicka tam, to sa nakopilo, bez nejakeho extra uzitku)
3. zaplatil som dokopy asi 500eur v pokutach za rychlost, (ale zasluzil som si viac :D )
4. po dosiahnuti isteho ciela, som zlenivel, pricom v tom case trh rastol ako hovado, keby to dam do SPY mam dnes 130% zisk pricom ja som cely ten cas jedol a odkusaval z kapitalu, co je totalna skolacka chyba

prirovnam to k lodi, lodke, clnu.. nafukovcke.. ked to nafuknem, alebo vyplavim sa, svetje tak krasny, dokonaly, slnecny, super duper... potom ked sem tam natecie, kaslem na to, svet je super, ale ak natecie do polovice lode, uz je to nemozne dostat naspat do povodneho stavu. nehovorim ze sa lod potopi, ale clovek strati cas, ktoy potom obetuje na opravy.

jednoducho, keby kupim v rovnaky cas byt v BA, uz ma minimalne +50% kdezto moj mal zatial 0% (hruba hodnota, CPI unadjusted). dalej trochu rozumnejsie auto, a zvysok prachov by som dal do SP500, tak by som mal dnes.. nuz, asi 2x viac cashu ako mam. a teraz mi to fakt chyba sakra :)
ale tak jasne, nikdy by som nedal 100% volneho cashu do SP500, n to nemam gule, ale mohol som robit biznis lepsie, efektivnejsie, lenze dosiahnutim ciela som zlenivel.

ale zas je pravda, ze mysliet co by bolo keby bolo. jednak mi to nepomoze, nic nezmeni, a mozno by ma zrazilo auto, lebo by som isiel vecer do restiky lebo by som bol bohatsi. avsak viem, ze minat na blbosti je chyba, a nic nerobit je chyba, a uzivat si peniaze je tiez chyba, pokial je to nieco, na co nemam.

ja viem ze je to o prioritach, ale tie najproduktivnejsie roky (15-30) by som uz fakt radsej "nezil" a isiel all in, potom po 30tke si uzival dochodok. alebo polovicny uvazok.

priklad: mam 20k na ucte, viem ze ich budem potrebovat, lebo.. lebo ci uz chcem zlepsit byvanie, alebo chcem o 2 roky zacat podnikat, alebo hocico. mozem si dovolit dat tisicku na dovolenku tento rok? mozem aj dve ?
Odoslané z počítača
Chris
Platinum Member ***
Dátum registrácie: St 17 08, 2011 10:43 pm
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa Chris »

Iceberg: kde si kupil byt ze nevzrastol na hodnote a ake auto si kupil?
http://chat.fx4living.eu Slack trading chat
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Trnava, auto za 25k so spotrebou 9.5 (ale zatial sa na nom nic nepokazilo, okrem ziarovky a servisnych nakladov)
Odoslané z počítača
user27
Active Member

mm1809 napísal:user27: setris investujes, chcem sa spytat ci ratas aj s tym ze nebudes zit vecne a peniaze si do hrobu nevezmes. Mas aj nejake zazitky, videl si nieco zo sveta, doprial si si nieco co naozaj chces, alebo len setris digitalne a papierove peniaze? Je to iba nejaka setriaca faza alebo to je tvoj zivotny styl? Aky smer resp. ciel (ano cesta je ciel) si si dal?
Dobra reakcia, ale momentalne mi pripada trochu usmevna. 2 dni dozadu som sa vratil zo svojho tripu, bol som 4 tyzdne na treku po Himalajach. Rata sa to ako zitie a plnenie si snov ?

Nemam pocit, ze nejak extremne setrim - iba asi nepotrebujem tolko materialnych veci ako iny ludia. Najlnovsie telefony, plejstejsny, a co ja viem co... Jasne raz za cas si doprajem aj ja...

Dalsia vec, mal som za sebou dost tazke obdobie - pri ktorom si clovek uvedomi co je fakt dolezite v zivote. Nechcem sa teraz byt do prs ale za posledny rok som osobnostne vyrastol viac ako za cely doterajsi zivot (berme to trosku z rezervou).

Co sa tyka materialnych veci - verim, ze za peniaze si clovek stastie nekupi, zjednodusuju ale zivot. Ono verit, ze nejaka vec ta spravi stastnou ji teraz pride take hlupe.

mozno som sa tu iba zle vykreslil v tom prvom prispevku neviem, nemam ale pocit ze "nezijem a iba setrim". Kazdy ma ale ine predstavy a potreby.
user27
Active Member

Zhodou okolnosti, som po necelych 4 rokoch nascroloval na tuto staru temu. Tymto by som sa aj chcel podakovat, za info ktore som nasiel tu na fore a ktore ma myslim nakoplo na spravnu cestu.

Este v zaciatkom 2017 som bol zrusit terminovany ucet, zalozil som si ucet u Degira a zacal nejake prve pokusy s akciami a ETF. S malou ciastkou som sa snazil, zarobit na kratkodobych vykyvoch, ale asi po 3 mesiacoch som zistil, ze toto neni moc pre mna a, ze by som zarobil viac ak by som danu ciastku nechal lezat pasivne v ETFku :)

Na zaciatku som nakupoval indexove MSCI world EUR hedzovane, neskor som cital viac a viac analyz a prekonvertoval svoje portfolio na lacnejsiu nehedzovanu verziu.

Knihy ktore mi v tom obdoby celkom pomohli boli:
- Inteligentny investor
- Debt first 5000 years (Historia dlhu) - tuto kniho obzvlast odporucam, zmenila moj pohlad na peniaze ako take

celkovo som rad, ze som sa v oblasti financii aktivne vzdenaval (knihy, reddit/investing etc).

Momentalne moje portfolio vyzera takto: (je to trochu agresivnejsie, ale prezil som si Marcovy pad, myslim,ze celkom v pohode. nutkanie predat som nemal, Dokupoval som za vacsie obnosy ako zvycajne).

- IWDA (72%)
- XMME (6%)
- nemenovane akcie (4%) - tuto poziciu sa snazim pomali znizit a nahradit ju ETFkom
- Crypto (18%) - tato pozicia bola povodne iba asi 5% portfolia, ale vdaka nedavnemu bullrunu sa dost navysila

Zaciatkom 2019 som zacal trekovat portfolio value cez google sheets. V tej dobe som necakane kupoval aj auto (-8k z investicneho uctu)
portfolio.PNG
Moje pozicie su momentalne mozno trochu agresivnejsie prave kvoli tomu kryptu, a mozno ich budem v blizkej dobre rebanancovat. Ale zastavam toho nazoru, ze tieto rizikove investicie mozu byt velmi dobrym doplnkom v kazdom portfoliu. Kedze maju limitovany downside, ale velmi velky upside.

V januari sa tak isto chystam terajsiu priatelku poziadat o ruku, tak snad mi to vyjde :)

dakujem este raz vsetkym ludom na fore, ktory aktivne prispievaju a podielaju sa na vytvarani konstruktyvnych debat
RadoD
Active Member
Dátum registrácie: Št 21 09, 2017 12:16 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 9 times

Príspevok od používateľa RadoD »

super gratulujem! pekny prispevok. Z tohto fora cerpam i ja pomerne dost inspiracii resp som tu defacto zacal a vraciam sa sem stale i dobach redittu a facebooku .

Drzim palce nech sa dari .. inak fajn napad s tym google sheet ,, vediem si tam tiezz veci ale na portfolio si takto v case veru nesledujem .
brassy
Dátum registrácie: Št 12 11, 2020 12:07 pm

Príspevok od používateľa brassy »

Ked si pozeram tvoje prispevky tak mi napadlo sem zazdielat web mrmoneymustache.com
Mozno ho poznas a ak nie tak myslim ze vzhladom k tvojmu veku a celkovej filozofii (sudiac podla par prispevkov) by sa Ti to mohlo pacit.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

user27 napísal: Po 21 12, 2020 4:34 pm V januari sa tak isto chystam terajsiu priatelku poziadat o ruku, tak snad mi to vyjde :)
Ja ti len pripomeniem, aby si sa mal na pozore pred zenami (vcetne potencialnej nastavajucej, obzvlast par rokov po sobasi).
Mam dobru manzelku a najstarsi syn ma uz vse 10 rokov, ale blby krok v tomto smere ti moze sposobit daleko vacsie straty a dalekosiahle dosledky, nez obuchat par tisic/desattisic na burze pri nejakom pripadnom preslape.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 967 times
Been thanked: 529 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Tak, tak, manzelstvo je velmi rizikovym krokom nielen pre tradera, v podstate uz je to gambling. Ale tak, priroda je mocná čarodejka..
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Nie je to ale priroda, ktora taha cloveka do manzelstva. Ak sa bude v 30-tke riadit podla napadov prirody mocnej carodejky, tak v manzelstve istotne neskonci. A pocet sucasnych, minulych aj buducich priateliek sa zrejme znasobi.
user27
Active Member

Trosku humble brag update post, vopred sa ospravedlnujem. Dnes moj "weekly close" snapshot prerazil okruhlu hranicu 500 000 eur.
Ked na to tak spatne pozeram, tak tomuto foru vdacim za velmi vela info, ktore ma nakopli a pomohli nasmerovat.
Velka vdaka :)
Prílohy
portfolio.png
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

user27 napísal: St 13 08, 2025 4:14 pm Trosku humble brag update post, vopred sa ospravedlnujem. Dnes moj "weekly close" snapshot prerazil okruhlu hranicu 500 000 eur.
Ked na to tak spatne pozeram, tak tomuto foru vdacim za velmi vela info, ktore ma nakopli a pomohli nasmerovat.
Paráda. :potlesk:
Mame tu "ďalšieho" Martina resp. Adama a ani sme o ňom nevedeli.
Stále držíš to crypto, alebo už si rebalancoval?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2395 times
Been thanked: 2785 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Pekný príbeh
:beer:

Motivuje aj mňa písať..ked mám niekedy pocit, že nikto to nečíta.

Čo som si úchytkom prešiel tvoju históriu, tak v 2017 si mal dokopy okolo 66 000 €,
býval v podnájme, mal frajerku a ušetril okolo 1000 mesačne.

Dnes, po 8 rokoch máš 500 000 € :potlesk:

Len tak narýchlo som vybral tvoju históriu a čo mňa zaujalo a čo pokladám za gro tvojho úspechu:
...nedal si sa zlanáriť na kúpu nehnuteľnosti (teda vlastné hniezdo, ale za cenu zadlženia a zotročenia)
...mal si kuráž zainvestovať viac rizikovo, ale z väčším potenciálom výnosu ( svet patrí tým, čo sa neposerú)
..nemal si strach ani v páde v covide..teda si nešpekuloval, nepredával, nevyberal straty...ale naopak: dokúpil

Tak tu je rýchly výber:

2017:
user27 napísal: Št 09 02, 2017 10:40 am
Mam 27 rokov, VS vzdelanie (oblast IT). Doteraz som mal vacsiu cast mojich uspor v terminovanych vkladoch, ale zhrozil som sa ako strasne klesli urokove sadzby (z 2,5% v dobe ked som ucet zakladal na 0,25% dnes). Cena bytov medzitym vyrazne vzrastla a mam pocit, ze musim konecne nieco urobit, pretoze prichadzam o usetrene peniaze. Momentalne byvam v podnajme..

Moje financna situacia je nasledovna:

- mesacny prijem cca 1750 eur (byva to vacsinou viac - odmeny, kompenzacie, ale berme triezvo tuto hodotu ako smerodajnu)
- uspory:
- terminovany ucet 37000 eur
- akcie cca hodnote 3600 eur (akcie iba 1 spolocnosti; dostal prilozitost vyhodne ich kupit a dostal som "zadarmo" isty pocet akcii; berme to nieco ako firemny benefit)
- stavebne sporenie cca 1500 eur - mesacne tam ale uz neprispievam
- stav osobneho uctu cca 14000 eur

Nie som nejaky extra setrilek, ale myslim, ze v priemere viem usetrit cca 1000 eur mesacne.
user27 napísal: Pi 10 02, 2017 5:46 pm Lakaju ma cast penazi investovat - asi nieco rizikovejsie.
user27 napísal: Št 23 02, 2017 12:38 pm Rozhodol som sa v momentalnej situacii neist do kupy bytu.
Koniec ROKA 2020:
user27 napísal: Po 21 12, 2020 4:34 pm
Momentalne moje portfolio vyzera takto: (je to trochu agresivnejsie, ale prezil som si Marcovy pad, myslim,ze celkom v pohode. nutkanie predat som nemal, Dokupoval som za vacsie obnosy ako zvycajne).

- IWDA (72%)
- XMME (6%)
- nemenovane akcie (4%) - tuto poziciu sa snazim pomali znizit a nahradit ju ETFkom
- Crypto (18%) - tato pozicia bola povodne iba asi 5% portfolia, ale vdaka nedavnemu bullrunu sa dost navysila
2025:
user27 napísal: St 13 08, 2025 4:14 pm Dnes moj "weekly close" snapshot prerazil okruhlu hranicu 500 000 eur.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
seven
Gold Member **
Dátum registrácie: Št 26 07, 2007 2:51 pm
Been thanked: 6 times

Príspevok od používateľa seven »

Naozaj pekny príbeh, az rozpravkovy.

Zrejme 90 % zisku bolo crypto.
Ale ,aby sme ho mohli prirovnat k Martinovi 7,
To by musel dat real ucet. Simulovanych uctov je tu myslim dost.

Odvaznym patri svet.
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 460 times
Been thanked: 258 times

Príspevok od používateľa Adammd »

skor by som povedal, ze na nvidii

edit/ pardon, som slepy :D
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
user27
Active Member

JUGGLER napísal: St 13 08, 2025 5:10 pm Pekný príbeh
:beer:

Motivuje aj mňa písať..ked mám niekedy pocit, že nikto to nečíta.
Vdaka aj za tvoje prispevky, ja velakrat citam, ale neprispievam. Som taky lurker :)
Ale asi budem muset zacat davat feedback, aby ste vedeli, ze to ma cenu.

jogo napísal: St 13 08, 2025 4:29 pm
user27 napísal: St 13 08, 2025 4:14 pm Trosku humble brag update post, vopred sa ospravedlnujem. Dnes moj "weekly close" snapshot prerazil okruhlu hranicu 500 000 eur.
Paráda. :potlesk:
Mame tu "ďalšieho" Martina resp. Adama a ani sme o ňom nevedeli.
Stále držíš to crypto, alebo už si rebalancoval?

Chcel som, ale nakoniec som to nespravil.Jednu chvilu som sa tesil aj na pripravovany crypto zakon, ktory bol nakoniec zruseny.

seven napísal: St 13 08, 2025 6:47 pm Naozaj pekny príbeh, az rozpravkovy.

Zrejme 90 % zisku bolo crypto.
Ale ,aby sme ho mohli prirovnat k Martinovi 7,
To by musel dat real ucet. Simulovanych uctov je tu myslim dost.

Odvaznym patri svet.

Mas pravdu velka cas celkoveho zisku je crypto - nejakych 65%. Zvysok su "nudne ETF". To crypto bola zanedbatelna cast. Vedel som o tom dlho, bitcoin som registroval tak od 2011. Zazil som krach MTGOX v 2014. Potom som to chvilu ignoroval. V 2017 ma zaujalo ETHereum a to som zacal medzi 2019-2021 akumulovat (zanedbatelne mesacne DCA). Bral som to ako taky "moonshot". Na tej pozicii mam cca 1500% zisk. Ako som pisal vyssie v tej dobre to bolo mozno menej nez 5% portfolia, a presne to sa stalo co som pisal, ten upside potencial sa prejavil. Aj keby to nebolo vyslo, tych 5% by bolo zanedbatelnych.

Ale co pomohlo,ze som sa dostal do komunity, chodil na meetapy - bol som tomu celkom blizko, to mi pomohlo tie roky to drzat. Aj ked teda miestami som sa mal chut na to vykaslat, Pady som si zazil velke, a mozno este vacsie pridu.

Tym som ale chcel povedat, ze mozno to niekoho inspiruje. Skusit obcas nieco taketo riskatne...

Bol som velmi konzervativne vychovavany, co sa penazi tyka. Ked som prisiel na forum, tak som mal cca tych 60k eur ci kolko to bolo, vseliako po terminakoch, stavebnych sporenia a podobnych nevyhodnych produktoch. Kde by som bol keby som bol inak nastavany od svojich 20tich rokov :)

Co sa simulacii/ vyhodnoteni tyka, tak to nemam zaujem, ani teda sem nedavam svoje nakupy. Je to vacsinou kazdomesacne kupovanie ETF...

Este pridam jeden graf, co som zacal v 2024 trackovat. Legendu som dal prec, asi nie je tazke zistit co je co :)
Prílohy
Screenshot From 2025-08-13 20-07-07.png
Ivix
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 05 12, 2022 9:00 am
Has thanked: 390 times
Been thanked: 48 times

Príspevok od používateľa Ivix »

To je radost citat taketo pribehy. Gratulujem. Zase sa potvrdzuje, ze investovat treba zacat skoro, podstupit riziko nazaciatku a postupne ho znizovat. Iked s tym IWDA takmer 3/4 portfolia si isiel na istotu a riskoval zvysok. Toto je tiez cesta. Niekto ide zase 100% volatilnejsie ETF a dokupuje do poklesu. Kiez by sa viaceri dostali k informaciam co najskor lebo skola a vychova o setreni v banke to nespravia.
Jediny trh, z ktoreho vo vypredaji ludia utekaju, je akciovy trh. Warren Buffett.
Diverzifikovane portfolio moze bohatstvo ochranit, ale koncentrovane portfolio ho buduje. Warren Buffett.
Wolf
Active Member
Dátum registrácie: Po 19 04, 2021 10:29 am
Has thanked: 59 times
Been thanked: 52 times

Príspevok od používateľa Wolf »

Moc díky za zdielanie, mám 27 takže toto mi padlo ako skvelá inšpirácia kde môžem byť za 8 rokov 💪 :D

Držím ti palce na ceste ďalej!

A presne to by ma veľmi zaujímalo, aké máš plány do budúcna. Máš v pláne niečo odpredávať a napríklad kúpiť barák? Alebo stále prikupuješ/akumuluješ ?

Nie je ti zle z prepadov v hodnote 100k € za mesiac/dva, nepremýšlaš napríklad nad inou diverzifikáciou?

Napríklad si počkať na nižšie úroky a kúpiť investičnú nehnuteľnosť s hypotékou ako pákou. Kamarát v podobnej situácii kúpil činžiak :D

Ja tiež vidím blížiaci sa bull run na crypte, ktorý (síce špekulujem), ale by za 3 až 6 mesiacov mohol vyvrcholiť a na 2 až tri roky zase padnúť a ísť do strany. Ja osobne preto premýšlam, že sa zbavím všetkého crypta kým skončí cyklus, keď je taraz na ATH.

Budem moc rád za tvoj názor. :na_zdravie:
Pessimists sound smart. Optimists make money.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

user27 napísal: St 13 08, 2025 8:11 pm Mas pravdu velka cas celkoveho zisku je crypto - nejakych 65%. Zvysok su "nudne ETF".
Ten pomer by som prinajmenšom otočil.
Nechcem tu filozofovať okolo crypta, len mám silné pochybnosti, že to bude perpetuum mobile večných výnosov.
Chce to večný príliv optimistických investorov a ten sa môže raz vyčerpať.
Preto z velkým rešpektom sledujem to, čo so myslia mladšie generácie.
Oni sú tí, čo preberú žezlo investovania a dopytu.
Ak u nich klesne dôvera a ochota nakupovať a držať, môže do dopadnúť všeliako.
Predsa len tie nudné ETFs sú podnikanie. A crypto je čo? Digitálne zlato?
Dajme tomu, že áno, ale čo ked vyjde z môdy a nahradí ho lepšie digitálne aktívum?
Alebo keď sa začne chovať ako zlato - s priemerným výnosom len ľahko nad infláciou a dlhými obdobiami stagnácie?
Už teraz ked sledujem BTC a mám nutkanie ho kúpiť, pýtam sa sám seba: a neexistujú lepšie akcie, s vyšším potenciálom rastu?

Mladšia generácia:
Wolf napísal: Ut 19 08, 2025 7:20 pm
Ja tiež vidím blížiaci sa bull run na crypte, ktorý (síce špekulujem), ale by za 3 až 6 mesiacov mohol vyvrcholiť a na 2 až tri roky zase padnúť a ísť do strany. Ja osobne preto premýšlam, že sa zbavím všetkého crypta kým skončí cyklus, keď je teraz na ATH.

Prílohy
BTC weekly.png
NQ weekly.png
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
user27
Active Member

Wolf napísal: Ut 19 08, 2025 7:20 pm Moc díky za zdielanie, mám 27 takže toto mi padlo ako skvelá inšpirácia kde môžem byť za 8 rokov 💪 :D

Držím ti palce na ceste ďalej!

A presne to by ma veľmi zaujímalo, aké máš plány do budúcna. Máš v pláne niečo odpredávať a napríklad kúpiť barák? Alebo stále prikupuješ/akumuluješ ?

Nie je ti zle z prepadov v hodnote 100k € za mesiac/dva, nepremýšlaš napríklad nad inou diverzifikáciou?

Napríklad si počkať na nižšie úroky a kúpiť investičnú nehnuteľnosť s hypotékou ako pákou. Kamarát v podobnej situácii kúpil činžiak :D

Ja tiež vidím blížiaci sa bull run na crypte, ktorý (síce špekulujem), ale by za 3 až 6 mesiacov mohol vyvrcholiť a na 2 až tri roky zase padnúť a ísť do strany. Ja osobne preto premýšlam, že sa zbavím všetkého crypta kým skončí cyklus, keď je taraz na ATH.

Dakujem, aj ja ti drzim palce. Je velmi fajn, ze si sa zacal takto skoro o tieto veci zaujimat.

Ja momentalne dokupujem uz iba ETF (msci world) pravidelne na mesacnej baze. Momentalne neplanujem nic menit. Otazku byvania mame vyriesenu, to rozoberat nebudem. Nie som velky fanusik kupy investicnej nehnutelnosti. aj ked samozreje efekt hypotekarnej paky nie je na zahodenie. Ak by som chcel takto spekulovat tak s nejakym marginom na ETF, pripadne pakove ETF, ako tu niektory clenovia (Martin na SOXL).

Co sa tyka prepadov, tak najviac ma bolel prepad v Marci 2020. Mal som zainvestovane vtedy uz cca 3 roky a nedufal som, ze este pojdem do cervenych cisel. Teraz najvacsi absolutny prepard som mal zaciatkom roka, ale berem to ako cisla v tabulke. Moj denny zivot to nejak neovplyvnuje, mozem v klude spavat. Inak by som taku alokaciu nemal. Tie peniaze "nepotrebujem", aj keby o vsetko pridem tak sa nic nemeni (ale urcite by to bolo tazke na psychyku).

Moj ciel je byt FI, teda finacne nezavisly a robit nieco zmysluplne (sorry korporat fakt nie, ale nejak to este zvladam), pripadne ak sa podari aj oddist z pracovneho trhu tak do 15 rokov. Pripadne "iba" nejaky 3 dnovy pracovny tyzden.

Ohladom crypta a nejakeho blizkeho vyhladu sa neodvazim komentovat, ako som pisal vyssie ja drzim. Vzdy ked som to skusal casovat a spekuloval som, tak mi viac menej vyslo, ze by som bol na tom lepsie ak by som drzal (ci uz crypto, NVDA, AMD, AMZN alebo ine....).I'm in for tech, ale mozno mi ostanu len oci pre plac :)
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

user27 napísal: So 23 08, 2025 5:45 pm Moj ciel je byt FI, teda finacne nezavisly
So sumou 500 000€ si predsa finančne nezávislý už teraz. Pri vložení do SP500 pri pri výnose 8% p.a. je to 40 000€ ročne tj. 3300€ mesačne v čistom. To je viac ako trojnásobok čistej priemernej mzdy na Slovensku...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: So 23 08, 2025 5:58 pm So sumou 500 000€ si predsa finančne nezávislý už teraz.
Pri vložení do SP500 pri pri výnose 8% p.a. je to 40 000€ ročne tj. 3300€ mesačne v čistom.
To je viac ako trojnásobok čistej priemernej mzdy na Slovensku...

Ked mal 27 v 2017, teraz má 35.
Počítaj, že potrebuje finančné zabezpečenie na 60 rokov života.
Ak by zajtra prestal robiť, nemá ani dôchodok.

Treba rátať s tým, že 10-15 rokov môže ísť trh doboku. Takisto môže prísť hyperinflácia.
Z míňaním 40K ročne by takto došiel za 12 rokov na nulu.

Ja to vidím tak ako on - vydržať ešte takých 10-15 rokov.
15 šťastných rokov, keby vyšiel ten priemer 10% p.a. , tak z 500 000 má 2 500 000 ( 1000 mesačne investovaných).

Vo veku 50 rokov, s 2,5 mil. na účte ( + min. dôchodok ako bonus na pivo),
to už je nejaká istota, aj keby prišla kríza (alebo hyperinflácia).

Z 500 000 by bol OK, ak by mal teraz 60 rokov.

P.S. Dalo by sa skúsiť, lenže pri raste trhov 8% p.a. a rente 2500 mesačne (priemer) by bol za 26 rokov na nule
( tak ukazuje rentová kalkulačka, pričom by mal vyplatených viac ako 1 milión €)
Prílohy
RK30r.png
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 460 times
Been thanked: 258 times

Príspevok od používateľa Adammd »

Pri FIRE sa treba drzat pravidla 4%, Ja preferujem iba 2%, pre bezpecny pristup, nikto nevie, ako sa bude vyvijat trh pocas 30 rokov.
500k nestaci ani pri vybere 4% rocne, to je len 1666€/mes., jedine ze by mal velmi nizke vydaje.

Alebo robit na nizsi uvazok, menej stresovu pracu a trochu si prilepsovat.
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Napísať odpoveď

Návrat na "Finančné poradenstvo, poradcovia"