Neviem ci to je spravne forum, ale potreboval by som sa poradit o mojej situacii. Chcel by som na "problematiku" pocut nazor z nezainteresovaneho cloveka.
Mam 27 rokov, VS vzdelanie (oblast IT). Doteraz som mal vacsiu cast mojich uspor v terminovanych vkladoch, ale zhrozil som sa ako strasne klesli urokove sadzby (z 2,5% v dobe ked som ucet zakladal na 0,25% dnes). Cena bytov medzitym vyrazne vzrastla a mam pocit, ze musim konecne nieco urobit, pretoze prichadzam o usetrene peniaze. Momentalne byvam v podnajme, za ktory platim 3000eur rocne (samostatna izba v 3izb byte, kde byva okrem mna este jeden clovek). Som po 4 rocnom vztahu, na nejake skore zalozenie rodiny to nevidim. Nevidim to ani na nejake spolocne branie hypoteky s potencialnou novou partnerkou.
Moje financna situacia je nasledovna:
- mesacny prijem cca 1750 eur (byva to vacsinou viac - odmeny, kompenzacie, ale berme triezvo tuto hodotu ako smerodajnu)
- uspory:
- terminovany ucet 37000 eur
- akcie cca hodnote 3600 eur (akcie iba 1 spolocnosti; dostal prilozitost vyhodne ich kupit a dostal som "zadarmo" isty pocet akcii; berme to nieco ako firemny benefit)
- stavebne sporenie cca 1500 eur - mesacne tam ale uz neprispievam
- stav osobneho uctu cca 14000 eur
Nie som nejaky extra setrilek, ale myslim, ze v priemere viem usetrit cca 1000 eur mesacne.
Investujem momentalne iba "do seba" - hlavne cestovania a vzdelavanie sa v mojom obore.
Chcem sa spytat nezainteresovanych - co by ste mi poradili v mojej situacii ? Ako dalej ? Mam sa zacat obzerat po byte, alebo radsej moje zdroje investovat. Kupy byty v Bratislave sa trochu bojim, tie ceny mi prijdu sialene. A potom je tu este ten pocit viazania sa, kdezto teraz som v podnajme docela flexibilny. Nie, ze by som sa chystal pracovat niekam do zahranicia, to si asi momentalne predstavit neviem...ale clovek nikdy nevie