osamely chodec napísal: ↑Pi 19 02, 2021 10:03 am
dik Andre ze si mi odpovedal na moje dve jednoduche otazky. Prave pre mna je nepochopitelne ze si niekto da peniaze spravovat spolocnosti s majetkom 250 000 EUR . Ako pises maju v sprave 100 mil. takze tam vidim nepomer.Predsa banky maju ine štandardy bezpecnsti a dohladu ako o.c.p., ale mozno sa mylim . Minimalne banka ma vyssi kapitalovy vytlak, siet pobociek ... Dalej vidim problem, ze sa im do biznisu tlacia komercne banky a to celkom velke SLSP napr. s menej ako polovicnym poplatkom oproti Finax. Splnili svoju historicku ulohu a rozhybali dinosaurov v bankovnictve a pekne zarobili. Dalej nevidim ich vyhodu ak retailove banky budu ponukat to iste co oni. Ale vdaka Finaxu musia banky ponukat ludom ETF riesenia a to je velky pokrok.
moja mala analyza
do firmy, ktora ma majetok 250k eur bude bez problemov investovat uplne kazdy. preco ? pretoze 99% ludi vobec nebude skumat, kolko ma firma aktiva. a je to tak spravne, pretoze FINAX prichadza na trh ako disruptor. teda aspon si to mysli. rovnako tak si to v cechach mysli FUNDEE alebo PORTU. klientov nezaujima , kolko maju majetok. firmy to nezaujima tiez. skor ci neskor sa stane, ze budu tieto firmy odkupene bankami, ako super disrupcne startupy (tak sa to bude prezentovat). co bude dobre. (portu nie, lebo to v "banke" vzniklo)
tieto firmy ale maju moznost uplatnit sa len a len lokalne, a disruptori to teda skutocne nie su. hned ako to pochopia, zmenia majitela. technologicky su totiz tak 10 rokov za industry standardom. dnes ti vo svete nikto nebude platit ziadne feecko za investovanie do priebeznych ETF , nie to este percento. technologia uz je uplne inde. a to nepochopil ani Chrenko, ked do nich investoval a nepochopili to zatial ani banky. lokalne banky totiz taketo veci chapat nemusia, vdaka baze co maju a nezaujmu globalnej konkurencie. pokial nepride nejaky skutocny disruptor ako revolut, alebo robinhood. (pred GME to este bola pravda, teraz uz znova nie je . revolut totiz vplyvom kauzy zavadza poplatky)
long story short. FINAX je fajn, ale jeho konkurencia rozhodne nie su banky,
banky su jeho buduci majitel. banky len cakaju, kym podobne firmy vyrastu. FINAX ma prakticky len 2 moznosti. predat alebo umriet. pri sucasnom biznis modele chlapi nemaju sancu generovat zasadne revenue (1% poplatok - spending), celkom urcite nemaju schopnost zasadne narast. bez technologie to nepojde. a preto ich to po case prestane bavit. (mozno nie. to je len o ambicioznosti foundrov) firma z 20M Eur AUM narastla na 78M Eur AUM, co je uplne skvele (revenue 780k Eur). ked budu mat tak 500-800M AUM (revenue cca 8M Eur) odkupi ich nejaka banka , alebo financna skupina. institucie len cakaju, kym firma narastie, aby sa z jej rastom nemuseli srat sami. mat pod spravou taky balik dump money , to je velke lakadlo pre banky. to co sa im odlialo na fondoch sa im vrati. valuacia firmy v case, ked bude mat 800M Eur AUM bude nejakych 20M - 30M Eur (8m Eur x 3 mozno 4)
bude sa to prezentovat ako uspech FINAXU a sojenie z velkym strategickym partnerom, ale paradoxne to bude len neschopnost monetizovat tak velke peniaze. v cechach sa to deje stale. ucebnicovy scenar. akurat ze tu sa dobre firmy nepredavaju cele. cele sa predavaju len zle firmy , bez potencialu
poznamka pod ciarou
ak pride od vlady poziadavka, v ramci "reformy" "sporenia na dochodky" a bankam bude odporucene aby prisli z novym produktom
priebezne investovanie do ETF za
regulovany poplatok . (maximalna povolena ziskova marza pre banky) , tak pojde cely FINAX do kopru.
davam tomu velmi malu sancu, ale ak niekto na ministerstve sedi nad datami , tak to skor alebo neskor prist musi.
Slovensko ma totiz drasticke zadlzenie proti aktivam v kolonke domacnosti. sme najhorsi v Europe.