Opcie a akcie sa obchodujú na rôznych trhoch a okrem toho, že cena akcie ovplyvňuje cenu opcie nemajú veľa spoločné. To, že robíš covered call na akcie, ktoré máš na účte je fajn, ale keď vypíšeš call opciu, tak to neznamená, že si spravil "záložné právo" na akciu a nemôžeš s ňou hýbať. Môžeš ju kľudne predať. Ovplyvňuje to len výšku margin u brokera. Ten je zodpovedný za konečné vysporiadanie, takže ak máš akcie na účte, tak vypísanie call ťa nijako neovplyvní, ale pred predajom akcií v takejto pozícii, ťa broker upozorní, že to bude mať pre teba takéto následky a dostaneš info aký margin bude potrebný. Ak nemáš dosť peňazí, tak ten predaj ani nezrealizuješ a ostanú akcie ako poistka na účte, ak by vypísaná call opcia expirovala nad strike cenou. Všetko je automatické a nefunguje to tak, že povieš...DanteUnchained napísal: ↑Pi 18 06, 2021 9:55 am Lenderovi povies ze akciu mu vratit nemozes ked konci FTD cyklus, lebo ju mas viazanz na opciu v OPCII, ale po expiracii share vrátiš.
Na vypísanie put budeš potrebovať menší margin lebo máš dno a to je 0$ cena podkladu. Vypísanie call bude náročnejšie lebo teoreticky má nekonečnú hodnotu. To bolo vidno na pohybe GME, ale pozri OptionSellers a ich vypísané short call na Natural Gasa short pozícia na Crude Oil.
Vie Michael Burry, kto som ja? Tak ani ja neviem kto to je.
Ak je to také ako píše, tak tu dám najpravdepodobnejší scenár, ktorý nastane. Cena CME porastie a niektorí vlastníci z retailu si povedia, že im to stačí a začnú predávať. Postupne budú pribúdať ponuky na predaj lebo cena vyletí a niektorí si budú myslieť, že už je to strop. Bude zrazu väčšia skupina príkazov na predaj ako dopyt a cena začne klesať. Vtedy sa zľaknú tí trpezlivejší a začnú predávať tiež. Cena znova klesne a prídu ďalšie príkazy z retailu, ktorý už v panike bude chcieť realizovať menší, ale stále zisk. Nakoniec niekomu ostane čierny peter a bude mať akcie, ktoré možno ani nechcel vlastniť. Tento scenár sa opakuje lebo na burze sú len dve emócie. Chamtivosť a strach. Nevýhoda retailu je, že je ho veľa a každý má svoj cieľ a motív. Akcie na konci budú vlastniť tí, ktorí nemajú žiadny target a ich stratégia bola buy and hope. Skôr či neskôr sa súdržnosť rozpadne. (som zvedavý či budem mať pravdu)