Nishin napísal: ↑Št 17 06, 2021 9:48 pm
Finax určite nie je produkt určený pre skúsených návštevníkov tohto portálu.
Prečo? Aj pre tých čo majú brokera je sporo-investovanie zaujímavou alternatívou. Jednak pre tých, čo sú mladší, jednak namiesto hlúpych produktov ako IŽP, životky, venové sporenia pre detí s 0,1% úrokom atd.
Nishin napísal: ↑Št 17 06, 2021 9:48 pm
Podľa mňa Finax nemožno porovnávať s brokermi, ale skôr s podielovými fondami, finančnými poradcami a investičným sporením. A z toho Finax vychádza ako jednoznačný víťaz.
To slovo JEDNOZNAČNÝ neplatí v rovnakej kategórii.
Ja som myslel brokerov ako Patria, Portu, SLSP...proste takých, čo sú väčší a zabehaní a vedia znížiť poplatky aj na nulu, keby chceli.
Aj to niektorí robia.
SLSP ponúka správu pri 0,4% p.a...ich poplatky sa však oplatia iba pri nákupoch/predajoch nad 1000 €
Napríklad Portu znížilo svoje 1% o 40% pri horizonte 15 rokov...čo znamená 0,6% p.a. Na detskom účte majú len 0,25%p.a.
Patria má neuveriteľných 0,12%p.a. za správu a 0,8% za nákup.
EIC sme zistili, že pri cieľových účtoch 1 a 2 neberie žiadne poplatky za správu. Účtujú si len za nákup/predaj 0,3%...čo sú jednorazové poplatky.
Vstup do EIC tu máme 2 ponuky od agentov v rozpetí 0,8% a 1%.
Mám nahodiť do kalkulačky, kolko to dá v horizonte 40 rokov? Radšej nie.
Druhá vec, čo mi vadí je, že Finax si namixoval portfólia podľa svojho gusta. To napríklad mne absolútne nevyhovuje.
Ja preferujem jedno indexové ETF, napr. SP500 (z 500 akciami), alebo MSCI WORLD (s 2600 akciami).
Som presvedčený, že mix 6 ETFs nebude mať taký výnos ako jedno ETF.
Už tento dôvod by ma nasmeroval napr. pri sporení pre deti k tým o.c.p., čo mi dajú na výber (SLSP, EIC..)
Nuž a posledná vec, čo spomínaš, že slovenský je lepší. Predpokladám že myslíš garančný fond s kompenzáciou 50K.
Súhlasím, že 50K v SR je lepšie ako 20K v ČR, ale my sa bavíme o sporení 30-40 rokov kde si treba dať 2 otázky.
1. bude tu daná inštitúcia za 30-40 rokov?
2. budú moje úspory v hodnote
státisícov bezpečne chránené?
pretože:
jednorazová suma 100 000 investovaná teraz ( cena jedného BMW, ktoré bárskto zoderie na nulu za 15 rokov )
Za 30 rokov bez poplatkov pri zhodnotení 6,7% p.a., zo 100 000 bude stav 700 000.
Za 30 rokov s poplatkami 2% pri ročnom zhodnotení 6,7%p.a. bude na konci stav 380 000.
Pri sporení od veku 20 do 60, teda 40 rokov, mesačne 100 €, 10% p.a. vložíte len 48 000 € ale na konci máte 560 000 €
Tých 100 € sa teraz niekomu vidí veľa..ale ked začnete s 50€ a s pribúdajúcim príjmom budete zvyšovať splátky...tak dosiahnete aj väčší priemer ako 100€ za 40 rokov.
Tie výpočty sú bez poplatkov...chcem len poukázať, že garančný fond s 50K alebo 20K nie je až taký rozdiel.
Keby som mal investovať 10 mil. tak určite veľká banka a pri 0,1%, max 0,2% p.a. Ani broker ako IB by neprešiel.