ETF cez SLSP - skúsenosti

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2393 times
Been thanked: 2780 times

Re: ETF - SLSP

Príspevok od používateľa JUGGLER »

To bude asi toto: AM SLSP Aktívne portfólio, o.p.f.:
https://www.financnykompas.sk/investova ... -spol.-a.s.

vstupny poplatok: 2%
Ročný poplatok 1,08%

Fond investuje peňažné prostriedky na základe princípu absolútneho výnosu do akciových, dlhových investícií. podiel akciových investícií môže predstavovať maximálne 30% na majetku vo fonde a podiel dlhových investícií trhu nie je limitovaný.

Ten fond funguje 19 rokov a odvtedy dal dokopy 42%. To je priemer 2,69% p.a.
Ľudia v ňom majú 411 miliónov €. Je to stroj na peniaze. Nie však pre tvoje deti, ale pre banku.

Ak by si vložil ku ním 10 000 € pred 19 rokmi ..tak máš dnes na účte 14 200 €.
Ak by si stejné peniaze vložil do ETF na S&P 500 mal by si na účte 75 000 € = +650%...to je trošku rozdiel, i ked som nepočítal poplatky.

V ročnom zhodnotení je to priemer 11,32% p.a za tých 19 rokov..takže aj s poplatkami to odhadujem na tých 10% p.a.

zhodnotenie +42% a +650% je rozdiel, ktorý urobí z tvojho dieťaťa milionára ak by sa v dospelosti rozhodol pokračovať. Ono to po desiatkách rokov potom rastie exponenciálne.

Napr. včera som pozeral, že keby som vložil pred 50 rokmi 1000 USD do správy Buffetta, mal by som v 2018 na účte 13 miliónov. Ale dnes, po dalších troch rokoch by to bolo už 23 miliónov(keby Buffett udržal 21% p.a. ) :beer:

Good luck
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
rupsa
Dátum registrácie: Ne 18 07, 2021 12:16 pm

Príspevok od používateľa rupsa »

vdaka JUGGLER takze zlatu strednu cestu zrusit a kupit ETF a teda mozem aj v slsp. citam si tu tie temy, v podstate mam v tom taky gulas ze viem to co aj na zaciatku. nic. podla coho si vyberate co kupite? podme teda vsetci k Buffettovi a je
m4tu5h
Dátum registrácie: Pi 18 12, 2020 10:27 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa m4tu5h »

Ahojte

Ja mam otazku na niekoho kto nakupuje cez SLSP ETF, a konkretne k tym poplatkom
Poplatok za vedenie uctu (0.2 % ) a poplatok za spravu zahranicnych cennych papierov (0,4 %)
Poplatok je splatný 2-krát ročne, vždy k 15.1. a k 15.7. kalendárneho roka, a to za predchádzajúcu časť kalendárneho roka.
a teda moja otazka je, odkial sa tento poplatok strhava? z osobneho uctu alebo nejakym sposobom z toho majetkoveho uctu? vidite to niekde v IB? mne sa to nejako nedari najst - ten poplatok co by sme mali platit 15.7.

dakujem
Substance242
Active Member
Dátum registrácie: Pi 04 12, 2020 12:16 am

Príspevok od používateľa Substance242 »

Ja mám na bežnom SLSP účte 15.7.2021 poplatok (sumu neuvediem):

Finančné nástroje / investičné služby
Poplatky (správa CP, vedenie maj. účtu)

Btw, v sobotu som vďaka zmienke od martinpa skúšobne kúpil jednu akciu ISHARES CORE MSCI WORLD X ETF (IE00B4L5Y983), zatiaľ je v sekcii "výpisy a konfirmácie" zo 17.7. "pokyn" a 19.7. "potvrdenie o vykonaní", ešte príde "konfirmácia o pripísaní" a až potom zablokované peniaze odídu (teraz sú v rezervácii z cenných papierov) a ETF sa zobrazí v investíciach - takto je to vždy (konštatujem, SLSP nie je na denné obchodovanie).
Všetky informácie mám z overených zdrojov, alebo som si ich vymyslel.
Sleepy
Dátum registrácie: Št 10 06, 2021 9:12 pm

Príspevok od používateľa Sleepy »

rupsa napísal: Po 19 07, 2021 9:41 pm vdaka JUGGLER takze zlatu strednu cestu zrusit a kupit ETF a teda mozem aj v slsp. citam si tu tie temy, v podstate mam v tom taky gulas ze viem to co aj na zaciatku. nic. podla coho si vyberate co kupite? podme teda vsetci k Buffettovi a je
Pre deti skús porozmýšlať nad portu.sk .

Správcovský poplatok pre ľudí nad 18r: 1% p.a. (podľa fixácie sa znižuje o 20-40%) - TOTO NEMUSÍŠ POUŽÍVAŤ.
Správcovský poplatok pre detský účet: 0,25% p.a. (podmienka sporiť až do 18r, inak 1%)
Poplatok za akýkoľvek pohyb: 0%

Vkladas iba peniaze a dalej sa nestaras (iba sledujes graf na portu.sk).
---
Ja osobne som teraz riešil rovnakú situáciu.
Pre rodinu a dlhodobé sporenie som si vybral EIC. Pre sebavzdelávanie, pokusy, akcie a dividendy máme v rodine účty u IB, Lynxe, ale aj XTB.
V pláne mám primárne využívať IB (nakoľko nie je žiadny inactivity poplatok) a pre rodinu EIC (poznajú účet a vedenia kam posielať/vyberať peniaze - o nič iné sa starať nemusia). Pričom ja už niekoľko mesiacov študujem internet a ešte aj budem :)
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

m4tu5h napísal: Ut 20 07, 2021 9:55 am Ahojte

Poplatok za vedenie uctu (0.2 % ) a poplatok za spravu zahranicnych cennych papierov (0,4 %)

a teda moja otazka je, odkial sa tento poplatok strhava? z osobneho uctu alebo nejakym sposobom z toho majetkoveho uctu? vidite to niekde v IB? mne sa to nejako nedari najst - ten poplatok co by sme mali platit 15.7.

dakujem
Ten poplatok 0,2% je iba ak by si chcel mať účet aj na slovenské cenné papiere. Vtedy ti asi vedú účet u Centrálneho Depozitára cenných papietrov (CDCP )

To sme riešili na začiatku:

POPLATKY:

1. vedenie účtu: 0,20% p.a...iba ak chcete mať slovenské cenné papiere..vypočítavajú podľa dennej hodnoty účtu a sťahujú 2 x ročne

2. poplatok za správu: 0,40% p.a. ...vypočitáva sa ako 1. ( pri 100 000...400 € za rok )

3. poplatok za nákup/predaj:....
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
DanteUnchained
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 127 times

Príspevok od používateľa DanteUnchained »

m4tu5h napísal: Ut 20 07, 2021 9:55 am Ahojte

dakujem
Ak sa chces vyhnut poplatkom u SLSP napr. Trading212 ma iShares ETFka a neplatis nic, jedina nevyhoda je ze to nemas priamo v e-banking a u slovenskeho poskytovatela.
rupsa
Dátum registrácie: Ne 18 07, 2021 12:16 pm

Príspevok od používateľa rupsa »

ahoj, nemohol som otravovat svojimi otazkami. Tyzden som bol mimo signalu. Takze teda...
1- bude v pohode ked teraz pockam najblizsie dva mesiace na mozny pokles a kupim ETF. Za 3 az 5tisic. Neviem preco ale rad by som to takto robil raz za rok cez SLSP.
2- ako dlho taketo ETF drzat? Podla coho sa riadite ked predavate?
3- ktore si presne kupit

iShares Core MSCI World UCITS ETF USD Acc
Vanguard FTSE Emerging Markets UCITS ETF Acc
iShares Core S&P 500 UCITS ETF Acc

skopiroval som tie na ktore som tu najcastejsie narazil
4- bude asi lepsie zalozit synovy normalny ucet a tam mu to kupit ked chcem aby v tom potom pokracoval. Alebo sa to da preniest potom na jeho meno?
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

rupsa napísal: Ne 25 07, 2021 7:39 pm ahoj, nemohol som otravovat svojimi otazkami. Tyzden som bol mimo signalu. Takze teda...
1- bude v pohode ked teraz pockam najblizsie dva mesiace na mozny pokles a kupim ETF. Za 3 az 5tisic. Neviem preco ale rad by som to takto robil raz za rok cez SLSP.
Vieš na grafe identifikovať dobrý čas na vstup? Ak áno, tak podľa toho nakupuj. Netvrdím, že sa to bude opakovať vždy, ale máš najlepšie šance na úspech. Aj keď pri dlhodobom držaní je to možno aj jedno.
1.png
rupsa napísal: Ne 25 07, 2021 7:39 pm 2- ako dlho taketo ETF drzat? Podla coho sa riadite ked predavate?
Predaj, keď budeš potrebovať peniaze alebo dosiahneš, čo si si naplánoval. (Lodi, ktorá nevie kam pláva, nie je dobrý žiadny vietor.)

Kostolany raz povedal: "Kto nie je schopný urobiť si vlastný názor a rozhodnúť sa, nesmie na burzu." Aj keď nakupuješ ETF, tak by si mal vedieť, čo v ktorej situácii urobíš lebo skončíš ako ošklbané kura. Skôr či neskôr taká situácia príde a bude to len na tebe.
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
BlizZzi
Dátum registrácie: Pi 06 08, 2021 10:41 pm

Príspevok od používateľa BlizZzi »

Zdar

Tak som sa rozhodol, že vyskúšam nakúp ETF cez Slovensku, chcel som ISHARES CORE S&P 500 UCIT ETF, ako som si to tu prečítal, tak cez limit nie market. Len pre istotu sa pýtam- rozdiel nákupu jedného kusu tohto ETF cez burzu Londín a Xetra je až skoro 10eur v prospech Xetry. Len pri Xetre mi vyhodí: Upozornenie: Podľa pravidiel vykonávania pokynov nie je zvolený trh najlepším miestom realizácie pokynu. Mám za to, že je to len preto, aby zarobili na prevode dolar/euro. Alebo je skutočne nevhodné cez Xetru z nejakého dôvodu?

Cez ktorú burzu teda ETFs nakupujete?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

V Londýne sa uvedené ishares obchodujú iba v USD a GBP.
Odporúčam kupovať v EUR na Xetre (SXR8 ).

Je možné, že tu hlášku vyhadzuje kvôli likvidite. V Londýne je volume vyšší...tie európske verzie sú málo likvidné.
Ked dáš limit, nevidím dôvod sa ponáhľať. Nejaký marketmaker by to mal zobrať...Ja si myslím, že inštitúcie ako SLSP a o.c.p. to aj tak neposielajú na burzu osobitne, ale akumulujú príkazy do väčších. Alebo sú aj sami marketmakerami - napr. za SLSP stojí Erste Group.

Zaujímavé, lebo konverzia do USD to predražuje, samozrejme aj v prospech SLSP. Pre nás je výhodné aby sme z EUR účtu investovali v eurách.
Zároveň, keby si dal market príkaz, tak teoreticky na tom môže zarobiť banka...Bolo by zaujímavé vedieť, či ti tú hlášku vyhadzuje aj pri market príkaze. Ak nie, tak už je zvolený trh dobrým miestom? Pre koho -ako :)
sebbe11
Dátum registrácie: St 16 12, 2020 5:46 pm

Príspevok od používateľa sebbe11 »

Ahojte, známy teraz rušil taktiež vkladne knižky v slsp. Neviem, či ich ruší slsp lebo to nie je prvý prípad..taktiež mu poradili - zlatú strednú cestu (akciové portfólio) a že ak má odvahu aby skúsil aj fond maximalizovaných výnosov. Našťastie to nepodpísal, odišiel s tým, že si to rozmyslí. Chcel by ostať v slsp, nakoľko tam majú v rámci rodiny aj bežné účty. Poradil som mu, aby vrámci slsp skúsil práve z týchto ETF, jeden dva. Má okolo 8 tisíc, chce to "niekam vložiť" naraz..navrhol som mu rozdeliť si to na 3 až 6 mesiacov a nakupovať postupne - optimalizoval by to takto aj čo sa týka vsupného poplatku. Navrhol som mu MSCI WORLD a S&P500. Alebou mám poradiť niečo iné, je lepšia možnosť pre neho? Hlavne dosť tlačí na jednorazovu investíciu. To sa mi zdá zbytočne risk pre neho, aby nebol sklamaný v prípade poklesu a nespanikáril a nevybral. Na aké obdobie by ste mu tnavrhli rozdeliť nákup? Peniaze by investoval na min.10 rokov a viac. Dakujem.
BlizZzi

JUGGLER napísal: So 07 08, 2021 12:38 am V Londýne sa uvedené ishares obchodujú iba v USD a GBP.
Odporúčam kupovať v EUR na Xetre (SXR8 ).

Je možné, že tu hlášku vyhadzuje kvôli likvidite. V Londýne je volume vyšší...tie európske verzie sú málo likvidné.
Ked dáš limit, nevidím dôvod sa ponáhľať. Nejaký marketmaker by to mal zobrať...Ja si myslím, že inštitúcie ako SLSP a o.c.p. to aj tak neposielajú na burzu osobitne, ale akumulujú príkazy do väčších. Alebo sú aj sami marketmakerami - napr. za SLSP stojí Erste Group.

Zaujímavé, lebo konverzia do USD to predražuje, samozrejme aj v prospech SLSP. Pre nás je výhodné aby sme z EUR účtu investovali v eurách.
Zároveň, keby si dal market príkaz, tak teoreticky na tom môže zarobiť banka...Bolo by zaujímavé vedieť, či ti tú hlášku vyhadzuje aj pri market príkaze. Ak nie, tak už je zvolený trh dobrým miestom? Pre koho -ako :)
akujem za radu nakúpim teda cez Xetra (SXR8 )

Tak som to pozeral aj pri príkaze na market vyhadzuje tú hlášku. Skúsil som sa preto pozrieť na HEDGED verziu S&P 500 ktorá je Londýn a nakupuje sa priamo v Eur a dal som Xetra čo je úplne rovnaká cena v Eur za to ETFko a tam sa mu to tiež nepáči - hneď vyhadzuje tú hlášku aj keď nezískajú nič na prevode eur/usd. Takže to majú asi nastavené na tu Xetru automaticky na všetko.

Inak taká zaujímavosť bol som v Slovenskej niečo vybaviť a pani mi tam začala hovoriť, že mám veľký zostatok na účte a že či ho nechcem investovať a začala mi ponúkať ich produkty. Tak jej hovorím, že už mám na pláne investovať cez nich do akcí a etf. To ste mali vidieť :-) nechápala čo jej hovorím aj si zavolala kolegyňu na pomoc, tá ma poslala za privátnou bankárkou tá asi už niečo tušila že na čo sa pýtam ale tiež mi začala ponúkať ich produkty. Trochu by mali zaškoliť personál, ale inak pohoda :-)
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

@BlizZzi: však oni ho zaškolujú ;)
BlizZzi

Ahojte

Čo sa týka dividend zo zahraničných akcií je u Slsp všetko v poriadku? Zdaňujú ich 15%? Viem, že niektorý zahraničný brokeri majú aj pri podpísaní W8BEN formulára zdaňovať dividendy 15% ale zdaňujú 30%.

Tak nám pomaly končí akcia na poplatkoch za nákup. Dúfam, že ju využilo čo najviac ľudí. Ak tam bol veľký záujem tak to určite zopakujú, možno aj znížia natrvalo.
sebbe11

Ahoj.
Z osobnej skúsenosti neviem ako slsp rieši dividendy. Ale v july som čítal jeden článok, kde boli info práve k zdaňovaniu divident v SLSP - uvádza 30% zdanenie.
Link na článok: https://www.finsider.sk/rychle-spravy/s ... -dividend/
Ak máte reálne skúsenosti, tiež budem rad ak da niekto info.
BlizZzi

Tak akumulačné nevyplácajú dividendy, takže sa nemá čo zdaňovať :-)
Max100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 40 times
Been thanked: 80 times

Príspevok od používateľa Max100 »

Ahojte,poprosim vas o radu.Mam v slsp ucet a nahovorili ma na fond max.vynosov.Mam ho 6 mesiacov po 50e/mesiac.Nikde mi neukazuje ake su za to poplatky.Ale teraz uz viem,ze to nebude pre mna vyhodne investovanie.Rozmyslam nad investovanim do ETF,tak som pozeral,ktoreho brookera vybrat.Teraz tu citam,ze aj v slsp sa da investovat do ETF.Moja otazka znie ci rozmyslam spravne.
1)zrusit ten fond max.vynosov
2)kupit ETF v slsp,alebo hladat nejakeho brokera?(moja investicia by bola na zaciatok 10 000e,potom obcas mozno raz za 3 roky jednorazovo 10 000e a chcel som aj mesacne okolo 200e,ale v slsp by sa to koli poplatku oplatilo asi az keby som nasporil tych 1250e a potom to tam dat.Investicia na 15-20rokov a iba ETF)
3)Aky je teda poplatok v slsp za ETF?Vstupny chapem,ale potom rocny 0,4 alebo 0,4+0,2%?A vystupny 1%?
4)Pozeram na 2 ETF S&P500(IE00B5BMR087) ale neviem ci ten alebo (Hedge IE00B3ZW0K18).Vlastne ani neviem pochopit co to hedge vlastne pre mna v praxi znamena.A druhy ETF (IE00B4L5Y983 ISHARES CORE MSCI WORLD X ETF).
5)Je dobre mat prave tieto 2 ETF a 20 rokov do nich pumpovat peniaze,alebo vybrat iba jeden,alebo inu kombinaciu?
6)Aka je ochrana vkladov v slsp vs ini brokeri?
Tych otazok je na zaciatok asi vela,tak keby sa niekto vyjadril k tomu aspon ciastocne.Dakujem.
BlizZzi

1. zruš ten fond
2. Ak chceš investovať celoživotné úspory tak by som volil Banku s pobočkou na slovensku namiesto brokera zo sídlom na kajmanskych ostrovoch alebo bohvie kde. Už som počul o pár zatvorených účtoch aj u kvalitných brokerov bez nejakého dôvodu. A následne komplikované dopisovačky s podporou v anglickom jazyku. (Aj osobná skúsenosť) mesačné vklady po 200e sa neoplatia min. tých 1250e. Na menšie vklady mať brokera a ak prejde časový test a bude to väčšia suma hneď poslať do slsp.
3. vstupný poplatok nie je žiaden-zriadenie a zrušenie účtu je zadarmo, poplatok máš za zahranične akcie a etf 0,40%... 0,2% je pre slovenské cenné papiere.
4. Ak si zarábajúci v EUR a míňajúci v EUR, tak určite zahedžované do EUR. Pri dlhom období investície (od 20 rokov) sa ale aj menové riziko takmer stráca a dalo by sa fungovať aj s USD triedou. Ja osobne nemám hedž. Inak sa to tu už riešilo skús prelúskať toto forum.
5. Neviem- mať S&P500 a potom MSCI WORLD spolu mi nepríde najlepšia kombinácia v MSCI WORLD je geograficky USA zastúpené skoro 70% takže to k diverzifikácií nepovedie. S tých dvoch by som si vybral len jedno ETF
6. Neviem
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Z ničím sa netreba ponáhľať. Investovanie je na dlhodobo, treba všetko dobre premyslieť.

Ten fond vediem v Hitparáde. Je jeden z najlepších:

Od 2016: AM SLSP Fond maximalizovaných výnosov (EUR) +94,07% , +12,81% p.a.
ETF SVET (EUR)za rovnaký čas: +84,1%,+11,74% p.a.

Čiže za posledných 5 rokov by si v ňom mal väčší výnos ako v ETF SVET.

Tu však končí potlesk.

Ten fond si účtuje každý rok za správu 1,7%.
Má vstupný aj výstupný poplatok ( prvý do 2%, druhý do 1,5%). Tie sú však variabilné..závisia od viacerých podmienok.

Výkonnosť fondu zahŕňa tých 1,7% p.a., takže fajn. Ale dlhodobo sú poplatky zabiják.
Nikto totiž neudrží vysoký výnos s vysokým poplatkom.
Dlhodobo vždy prídu aj horšie časy. Vtedy akcie nebudú zarábať, ale poplatky sa budú ďalej veselo účtovať. :roll:

Takže pozrime sa na dlhodobú výkonnosť:

AM SLSP Fond maximalizovaných výnosov (EUR) +5,61% p.a. od 1.5. 2007 = 14,1 R..
ETF USA500 v EUR za ten istý čas +10,46%p.a., ETF SVET v EUR +7,54% p.a..

Posledným klincom do rakve investovania cez podielový fond je, že pri redemácii výnos podlieha zdaneniu.
U domácich fondov sa výnos zdaňuje zrážkovo.

Takže nemusíš sa ponáhlať, ale rozhodnutie zrušiť ten fond je dlhodobo veľmi správne.

K bodu 4: hedžing znamená, že fond otvára určité derivátové pozície, aby zabránil kurzovým stratám. To niečo stojí, takže treba počítať že hedžovaný výnos bude menší zhruba o 1,5 až 2%p.a.. Hedžing sa oplatí ak by euro dlhodobo posiľňovalo voči doláru . Tvoje dolárové investície by v eurách klesali.
Ak však bude oslabovať euro, tak tvoj výnos z dolárových aktív bude v eurách rásť.

Je treba zvážiť, či hedžing v ETF stojí za také náklady ako máš v podielovom fonde. A je treba zvážiť, či sa dlhodobo potrebuješ chrániť voči tomu, že euro bude posiľňovať a dolár oslabovať. Pozri si graf EUR/USD od vzniku eura ( zistíš že to chodilo hore dole, ale zmena nie je veľká ) a zamysli sa nad budúcnosťou eurozóny.

5. Súhlasím, že jedno, alebo druhé. Ak chceš investíciu trochu okoreniť, môžeš si ešte niečo vybrať k tomu, ale nešpekuluj veľa.
V jednoduchosti je krása. Vravím to kvôli ľudom, ktorí chcú vložiť do svojho investovania ešte malý kúsok svojho ja. Takže si pridajú napr. technológie, alebo niečo, čomu veria ako sú inovácie, zlato, crypto, poisťovne, čokolvek...ale to indexové ETF musí byť základ investície.

6. Fond ochrany vkladov sa týka len bankových vkladov. Nechcem o tom filozofovať, ale bankový vklad je chránený do výšky 100 000 € ( garancia vlády, na ktorú by si museli požičiať ).

Všetky investičné účty...je úplne jedno či cez banku, brokera, alebo o.c.p., alebo iného sprostredkovateľa sú chránené tzv. garančných fondom investícii. Tam prispievajú subjekty a vytvárajú fond, s ktorého by došlo k odškodneniu klientov ak by niektorí z nich padol tak, že účty klientov by ostali nedostupné. Výška ochrany je rôzna v rôznych krajinách: SR = 50 tisíc € a odškodnenie je do výšky 100%.
V Maďarsku do 100 tisíc € a 90% ( píšem kvoli brokerovi Interactive Brokers ) a vo väčšine ostatných EU krajín je to len 20 tisíc € ( niekde do 100%, inde do 90% ).

V prípade SLSP do garančného fondu prispievajú 2 subjekty : SLSP a.s ( banka je zároveň brokerom, o.c.p. ) a Asset manažment SLSP ( zrejme správca, ktorý má pod palcom podielové fondy ).

P.S. Pozor. Ten garančný fond sa netýka strát z investovania. Ak vám nejaký subjekt, napr. o.c. p. prešustruje peniaze zlými investíciami, alebo tradingom a následne krachne, tak nedôjde k žiadnému odškodneniu.

Banky majú v ochrane investícii tú výhodu, že sú to veľké inštitúcie, spravidla s dlhoročnou históriou a dobrým kapitálovým zázemím. Toto naberá na význame, ked posudzujete rizikovosť 20-30 rokov dopredu a ked ide o väčšie sumy.
Substance242
Active Member

Pred časom som sa pýtal SLSP na zdaňovanie fondov, odpoveď "Vynosy z investovania do fondov su automaticky zdanovane", dík za podrobné info JUGGLER, percentá zisku v zozname investícií vyzerajú super ale tieto nenápadné poplatky sú ozaj príliš... pre info, na internet bankingu ani v George appke pri fondoch nie je možnosť "predať", len kúpiť a pravidelne investovať. Overím to a asi všetko prehodím na IE00B4L5Y983.
Nishin
Silver Member *
Dátum registrácie: St 31 03, 2021 8:35 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 50 times

Príspevok od používateľa Nishin »

Zaujímalo ma čo sa stane 16.8., deň po vypršaní špeciálnej akcie "ETF a AKCIE za 1€".
AKCIA Minimálny poplatok za nákup a predaj akcií a ETF znižujeme na 1,- €, platí pre pokyny zadané prostredníctvom aplikácie a internetbankingu George v období od 15. 7. 2021 do 15. 9. 2021.
Predĺžili akciu o ďalší mesiac. Nepáči sa mi takýto prístup, akcia na nákup akcií, toto neni LIDL, ale investovanie. Radšej by som videl nejaké transparentné dlhodobo udržateľné podmienky typu 3€ za CP. Takto ľudia naletia na lacnú kúpu a v prípade prepadu sa zľaknú a budú vyberať za 12,50+ ?! :roll:
Max100
Gold Member **

Dakujem za reakcie chlapi.Ten fond max.vynosov,ani neviem ake poplatky platim,resp.budem platit.Mam nastavenu pravidelnu platbu 50e a stahuje mi 49,97potom 49.98,49,99 atd.Za 6 mesiacov mi tam svieti 324e.Myslel som,ze mi budu stahovat nejak priebezne poplatky.Na stranke slsp pisu:Poplatky platené klientom priamo

Vstupný poplatok: 0 %

Výstupný poplatok: 1,80 % z vyberanej sumy
(platíte len, ak z vášho sporenia vyberáte peniaze skôr ako 3 roky od začiatku vášho pravidelného investovania)

Ostatné poplatky (správcovský poplatok, depozitársky poplatok) platené nepriamo – už sú zohľadnené v zhodnotení fondu.Takze z toho mi vyplyva,ze to co mi svieti na ucte su uz moje peniaze ocistene o poplatky.A nasledne budem platit dan z vynosov(pokial by som ten fond nechal viac ako 3 roky).Este by som sa vas opytal,ta dan z vynosov sa berie z celej vyslednej sumy,alebo len z urokov,teda zisku?
DanteUnchained
Guru Member ****

Z vynosu/urokov samozrejme, to by bol draha sranda keby sa zdanoval aj depozit :D.
Max100
Gold Member **

Hej hej,teraz som si to uvedomil ze to by nemalo ani zmysel investovat ak by sa to zdanilo cele.
sebbe11

maš dve možnosti. buď iba zrušíš pokyn aby si tam viac tých 50 eur neposielal. ostane tam to čo máš a po 3 rokoch vyberieš koľko bude hodnota v danom čase. Ja by som to ale vybral radšej celé teraz. načo tam budeš mať 324 eur. daň a poplatok bude spolu okolo 10 eur, 315 máš za 1-2 dni na bežnom účte. pokyn na predaj týchto erste fondov musíš zadať osobne na pobočke. pokyn na pravidelné sporenie môžeš zrušiť cez IB aj sám, aby si medzičasom nekúpil ďalšie jednotky fondu za 50 eur.
Max100
Gold Member **

Preco je IE00B5BMR087 4x drahsi ako hedge IE00B3ZW0K18 ?
Max100
Gold Member **

Asi som polozil blbo tu otazku.Myslel som,ze su to akoze rovnake fondy,len jeden je v usd a druhy v eurach.
Substance242
Active Member

Môj SPORO FOND MAXIMALIZ VYNOSOV:
kúpa december 2020, citujem z konfirmácie:
Aktuálna cena PL/Podielu: 0,062631 EUR
Predajná cena PL 0,063633 EUR (čiže plus poplatok 1.6 percenta, zaplatil som túto).

Predaj na pobočke včera okolo štvrtej, peniaze nabehli dnes na obed, konfirmácia sa objavila niekedy teraz večer:
Aktuálna cena PL/Podielu: 0,075331 EUR (čiže plus vyše 20 percent, super výsledok).

Táto cena mínus "predajná" cena pri kúpe (tá vrátane poplatku) = Osobitný základ dane, z toho 19 percent automaticky stiahnutá "Daň vyberaná zrážkou" a zvyšok na účet. Daňové priznanie teda netreba riešiť (toto je produkt pre obyčajných ľudí), a iné poplatky som si nevšimol, investoval som jednorazovo.

---

Obratom som kúpil ETF IE00B4L5Y983 (XETRA, market pokyn), zatiaľ to nie je uzavreté ale v pokyne je poplatok 0,94% z celkovej sumy počet akcií krát ich cena.

...asi žiadne prevratné info ale ako ukážka z praxe možno sa zíde. :-)

Pozn: Nikomu neodporúčam podľa mňa niečo nakupovať alebo predávať, ja osobne vôbec neviem čo robím.

---

UPDATE: V George sekcii "investície - výpisy a konfirmácie" sú štvrťročné PDF výpisy ktoré obsahujú aj "Poplatok za vedenie majetkového účtu" ale keďže u mňa sa to dosť menilo (mal som aj INTC alebo BABA a rôzne ETF, teraz už to nechám takto) tak netuším ako vzniká, ale sú to také malé sumy že to ani nebudem zisťovať, najväčšia je asi desatina percenta z celkovej hodnoty majetkového účtu.
Max100
Gold Member **

osamely chodec napísal: Ne 20 12, 2020 4:14 pm hedzovane na eur , pretoze etf spy je kotovane v usd , pohyb menoveho paru eur/usd by v pripade ,ze by investicia nebola hedzovana riadne ovplyvnoval vysledok. V pripade hedzingu je pohyb menoveho paru pre investora irelevantny . Samozrejme ze hedzing nieco stoji a tieto naklady budu zohladnene v poplatkoch za etf. Poplatky su uvedene na stranke slsp , zrychlene : 1% alebo min. 25 eur pri nakupe etf, 0,2% p.a. za vedenie ucti +0,4% p.a. za spravu cennych papierov. Tieto poplatky su samozrejme mimo poplatkov ,ktore ma samotne etf a tie su uvedene v statute kazdeho etf.
Ake poplatky tam este su?
BlizZzi

Tak tú akciu na poplatky pri investovaní Slsp predĺžila o mesiac to je super. Takže predpokladám vysoký záujem. Ak by nebol určite by to nepredlžovali.
Fund
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 287 times
Been thanked: 103 times

Príspevok od používateľa Fund »

BlizZzi napísal: Ne 22 08, 2021 12:33 pm Tak tú akciu na poplatky pri investovaní Slsp predĺžila o mesiac to je super. Takže predpokladám vysoký záujem. Ak by nebol určite by to nepredlžovali.
skor si myslim,ze nie je velky zaujem tak to predlzili...
sebbe11

Alebo už vopred vedia, že akcia bude pokracovat. Ale potrebuju vyvolať pocit, že treba nakupovať rýchlo, keďže platnosť akcie konci..15steho sa predsa blíži :) Tak ako dokola predlžujú účet 12 mesiacov zadarmo a odmena 60 eur, tak budú možno predlžovať aj túto etf akciu na vstupný poplatok. Určite však v strate na tomto poplatku nebudú, skôr získajú ako stratia.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Oni prídu na to, že tých 1% navždy je benefit do budúcnosti.
Ak prilákajú drobných sporo-investorov, získajú dlhodobých klientov ( odídete s banky cez ktorú chcete investovať až do dôchodku? ).
Kým iné banky už teraz majú odliv úspor (žiadne úroky = ľudia vyberajú úspory a investujú inde, najčastejšie do nehnutelností), SLSP môže hromadiť investičné úspory z ktorých má 0,4% p.a. ( = z každého milióna 4000 € ročne ).
Max100 napísal: St 18 08, 2021 9:10 pm Ake poplatky tam este su?
Pozri si prvý príspevok vlákna. Tam zvyknem písať updejtované informácie.
SLSP nemá +0,4% poplatok za správu +0,2% poplatok za vedenie účtu...to sme si už vyjasnili. Tých 0,2% je iba ked chceš nakupovať aj slovenské cenné papiere..

Pri zahraničných ETFs a akciách platí len tých 0,4%p.a..

Poplatok hedžovaného fondu, teda ETF za správu je 0,2% p.a a je zahrnutý vo výnose fondu. Hedžing zahŕňa viac aktivity (preto je správa drahšia ako v nehedžovanom ) ale aj viac nákladov ( poplatky za deriváty, kontango straty ). Tieto náklady sú tiež zahrnuté vo výnose fondu.

Pozrime sa na to v praxi 2021:

Hedžovaný iShares Core S&P 500 kupujeme v eurách, ale výnos by mal byť ako rovnaký fond v USD. Za rok 2021 k dnešnému dňu je +17,33%.

Porovnajme to s rovnakým nehedžovaným fondom v USD: +18,6%

A teraz sa pozrime na rovnaký nehedžovaný v EUR: +23,83%

Obidva nehedžované by mali mať poplatok za správu 0,07% p.a....čo je menej ako 0,2% u hedžovaného.

Čo z toho vyplýva?

1. hedžovaný fond má za 8 mesiacov o 1,27% menší výnos ako ten v USD...prepočet na 1 rok vyjde zhruba -1,9% p.a. To znamená, že pri hedžovanom fonde treba počítať s výnosmi nižšími cca o -1,9%.

2. Nehedžovaný fond v EUR má toho roku vyšší výnos v EUR, lebo dolár posilnil o 4,5%. Minulého roku to bolo naopak a výnos v EUR bol zhruba o 10% nižší ako výnos v USD. Minulého roku sa tešili tí, čo majú svoje eurové investície hedžované.

Celkove je však otázka, či to stojí za tých -1,9% p.a....ved kurz jeden rok stúpa, druhý klesá a dlhodobo nie je velký rozdiel. Na druhej strane riziko stagnácie a problémov eurozóny je podľa mňa naklonené v prospech USD. Tieto dve argumenty stoja proti hedžovaniu, ale rozhodnúť sa musí každý sám.

Zhrnutie: pri hedžovaní neriskujeme žiadne kurzové straty a dopredu vieme, že nás to bude stáť cca -1,9% p.a.
Pri nehedžovaní riskujeme kurzové straty, ale môžu byť z toho aj kurzové zisky.
Jari
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 28 01, 2015 6:01 pm
Has thanked: 56 times
Been thanked: 79 times

Príspevok od používateľa Jari »

JUGGLER napísal: Ne 22 08, 2021 9:45 pm Pri zahraničných ETFs a akciách platí len tých 0,4%p.a..
Je v tom uz zahrnuty aj TER fondu(ETF)?
Time in the market beats timing the market…
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

To nemá nič spoločné s TER fondu.
Kúpiš fond cez IB a TER fondu je 0,07%p.a. Správa účtu u IB je zadarmo ( nedávno boli inactivity fee )
Kúpiš cez SLSP a TER fondu je 0,07%p.a. Správa účtu je 0,4% p.a.

Ani u IB, ani u SLSP ti TER fondu nikto nezaúčtuje. Ten je proste v cene fondu. Výnos fondu bude cez jeho cenu nižší o 0,07% p.a.
Max100
Gold Member **

Dakujem Juggler za rozsiahle odpovede,mas trpezlivost odpovedat na uz zodpovedane otazky.Zacinam a este sa len zoznamujem s terminologiou,atd.Pisali mi uz skor viaceri investicni poradcovia a tam bol vstupny poplatok od 2-3% z cielovej sumy.A manazersky polplatok 1%p.a.Potom som sa zameral na brokerov,ze si zalozim ucet a budem investovat sam,mam zaujem iba o ETF.Mal som trochu obavu ako to bude,ktoremu brokerovi mam doverovat atd.Potom som objavil toto forum a tvoju temu SLSP a investovanie v nej.Kedze som klientom tejto banky uz velmi dlho a po zratani poplatkov pri nakupe ETF cez nich mi z toho vychadza,ze to nieje vobec zle.Poplatky su sice o trochu vysie ako u brokera,ale viem kde su moje peniaze,je to velka banka a ja budem pokojnejsie spavat.Ked bude treba,mozem sa ist na pobocku poradit atd.Uz som kupil na skusku IE00B5BMR087.Len este rozmyslam,ci trochu vyckat,alebo to veselo nakupovat.Niekto pise treba cakat,niekto ze nacasovanie je hlupost.Trochu si ma inspiroval s technologickym ETF.Asi nakupim aj IE00B53SZB19.V akom pomere by bolo vhodne tieto dva ETF nakupovat?80:20?
Airmike
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 31 times

Príspevok od používateľa Airmike »

George a ETF ?

totalne nepouzitelna sluzba. dnes som si otvoril ucet a pozeram sa , ci su tie poplatky fakt realne. a su.
1% na obchod a minimum 25€ je zly vtip. pre bezneho cloveka uplne nepouzitelne. ak ma byt toto bankova revolucia , tak sme asi v roku 1998 .

bolo by to celkom smiesne , keby to nebolo smutne.
SR je s pomedzi vsetkych europskych statov 2 najhorsia v ukazovatelovh pomer zadlzenia vs aktiv na obyvatela. ak ma byt toto cesta - najlepsi investicny produkt s pomedzi vsetkych bank , tak sme v totalnych srackach.

investovat cez tuto appku je podla mna v dnesnej dobe moze len financne negramotny clovek. aktualne je myslim pocet klientov georga 1.2M . good job - investicna doba kamenna, a rippoff ako svina 🙈
pedrito
Dátum registrácie: Po 28 12, 2020 9:23 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 15 times

Príspevok od používateľa pedrito »

Airmike napísal: Ut 24 08, 2021 8:05 am George a ETF ?

totalne nepouzitelna sluzba. dnes som si otvoril ucet a pozeram sa , ci su tie poplatky fakt realne. a su.
1% na obchod a minimum 25€ je zly vtip. pre bezneho cloveka uplne nepouzitelne. ak ma byt toto bankova revolucia , tak sme asi v roku 1998 .
Dovolim si vyjadrit iny nazor. Toto je sluzba pre cloveka, ktory ma zaujem o dlhodobe buy and hold investovanie. Jednorazovy poplatok 1% z objemu transakcie je z tohto pohladu takmer zanedbatelny (a nie je nijak zvlast vysoky v porovnani s inymi sluzbami na trhu).

Minimalna hodnota poplatku pri nakupe cez Georga na XETRA, NASDAQ, NYSE je 12,5 Eur. Tu suhlasim, ze je to trochu privysoko. Na jednej strane, kazdy si vie spocitat, ze treba robit nakupy minimalne v hodnote 1250 Eur. Na druhej strane, je to prekazka pre ludi, ktori chcu robit pravidelne investovanie po malych sumach. BTW momentalne cez leto to minimum neplati, poplatok je 1% bez ohladu na sumu. Ak to takto SLSP ponecha dlhodobo, tak to bude velmi fajn aj pre investovanie po malych sumach.

Najpodstatnejsi poplatok z pohladu dlhodobeho buy and hold je ten, ktory v prispevku nespominas, to je 0.4% p.a. za spravu. Nie je to uplne zanedbatelne, ale podla mna to nie je ani vela. Treba zohladnovat stabilitu institucie, jednoduchost zriadenia a pouzivania sluzby, moznost podpory v slovencine a na kazdom rohu (pre cast klientov relevantna vec).

Vies uviest priklady velkych bank na trhoch inych krajin v regione (myslim bank s obdobnou silou a stabilitou ako SLSP), ktore ponukaju moznost investovania do ETF a akcii s vyrazne vyhodnejsimi poplatkami?
DanteUnchained
Guru Member ****

Všetko ma svoje pre a proti.

Ako píšeš 12,50 resp. 25e za transakciu na investovanie do ETF je blbost na pravidelne investovanie ako propagovali (hoci tam propaduju svoje produkty ako erste bank a fond maximalizovanych vynosov kde su lepsie poplatky). Tam ta oberie o zisk aktívna správa a este ti to aj zdania ked to ukoncis. Aj keby posielas 250-300€ mesašne percentuálne je to slušná pálka 12,50/25,00 € každý mesiac.

Ak by zachovali 1% za transakciu + náklady na správu 0,8% p.a. či koľko, pre menej výkonné produkty s menšou fluktuáciuu napr. 4-5% je to strata 30-50% z možného zisku v priemere. U S&P500 a inych samozrejme je to pomerne zanedbateľné ak chytíš dobrý bullrun, ale stále máš konkurenciu - a to brokerov, ktorí za správu nechcú nič, nemajú poplatky za transakcie tak vysoké a garancie a ochrana vkladov je podobná. Len teda nemas pobočky v každom väčšom meste a pri dedicskom konani by asi bolo fajn v zaveti vysvetlit ako sa k tym peniazom dostat, toto pri banke ktora este hovori v tvojom jazyku uplne odpada.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"