ETF cez SLSP - skúsenosti

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Airmike
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 18 05, 2010 10:17 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 31 times

Re: ETF - SLSP

Príspevok od používateľa Airmike »

nazory ma nezaujimaju

retailova banka postavila produkt pre retailoveho klienta a nastavila mu totalne zastaralu fee structure . to je fakt, nie nazor. svet bankovnictva ide opacnym smerom.

pre mna nepouzitelny rippoff. nemam k tomu co dodat
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2778 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Airmike napísal: Ut 24 08, 2021 5:35 pm nazory ma nezaujimaju

retailova banka postavila produkt pre retailoveho klienta a nastavila mu totalne zastaralu fee structure . to je fakt, nie nazor. svet bankovnictva ide opacnym smerom.

pre mna nepouzitelny rippoff. nemam k tomu co dodat
Pre teba sa to nehodí, ale pre obyvateľstvo bezkonkurenčná revolúcia. :)

Fee je momentálne 1% ( akcia trvá už 2 mesiace ). To je pre investing jednorazová položka, takže pokles so vstupného poplatku fondov 3-5%.
Ak akciu zrušia, tak fee ostane 1%, min. 12,50...čo stále robí 1% pri nákupe za 1250 €. Je to obmedzenie, ale nie tragické.

Ostáva poplatok 0,4% p.a. za správu účtu.

SLSP bije poplatkovo Finax ( 1,2%p.a ) WEM (1% p.a) a je jedinou bankou v SR, čo umožňuje obyvateľstvu priame investície do ETF.
Jediná konkurencia SLSP je investovať cez EIC a nášho sprostredkovateľa Aviceho, ktorý je ochotný dať vstup 1%.
EIC sa však hodí hlavne na pravidelné sporo-investovanie, ked vklady odchádzajú automaticky z bankového účtu.

Jediná konkurencia v ČR je Patria (pozor nie produkt Indigo ! ), ktorá účtuje za nákup/predaj 0,8% a poplatok za správu 0,12% p.a.
Výber ETFs majú podobný ako u SLSP. To je lepšie ako SLSP, ale v ČR a nie v takej banke ako Erste, ktorá funguje 200 rokov.

Všetko ostatné na slovenskom trhu je nad 1% p.a. !

( výnimkou sú snáď niektoré banky ... Unicredit som videl 0,6% p.a a podobne TB...ale poplatky za nákup u TB sú vysoké )

Poplatok za správu je najdôležitejší, lebo je počítaný z celého stavu na účte.

Takže ked za 30 rokov klient investuje napr. 50 000 a bude mať na účte napr. 300 000, ale vstup ho stál iba 500.
Z 300 000 však každý rok odíde 3000 € ako poplatok za správu 1% p.a.

Máme vypočítané, že 1% p.a. zožerie celkovo zhruba 25% výnosu a 2% p.a. až 50% výnosu !

ALL: pekne to bolo vidno, ked som minule pozeral ,,daughters education,, Dominika H. Pri splátkach 50€ mu účtuju pomaly -2 € mesačne.
Ked som pozrel na začiatok pred 2,5 roka...vtedy to bolo- 0,60€.
A ked po 20 rokoch bude mať jeho dcéra na účte 12 000, tak 1% p.a bude 120€ ročne, čiže 12€ mesačne.
Takže vo výpise uvidíme mesačný vklad 50€ a z toho dole poplatok -12€.. :roll:

Teoreticky vieme dôjsť do stavu, že vklad bude 50 a poplatok -50 alebo ešte ďalej. Stačí ked 1% bude ročne 600€ ( x 100 = 60 000 )
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Airmike
Guru Member ****

JUGGLER napísal: Ut 24 08, 2021 6:11 pm Pre teba sa to nehodí, ale pre obyvateľstvo bezkonkurenčná revolúcia. :)

Fee je momentálne 1% ( akcia trvá už 2 mesiace ). To je pre investing jednorazová položka, takže pokles so vstupného poplatku fondov 3-5%.
Ak akciu zrušia, tak fee ostane 1%, min. 12,50...čo stále robí 1% pri nákupe za 1250 €. Je to obmedzenie, ale nie tragické.

Ostáva poplatok 0,4% p.a. za správu účtu.

SLSP bije poplatkovo Finax ( 1,2%p.a ) WEM (1% p.a) a je jedinou bankou v SR, čo umožňuje obyvateľstvu priame investície do ETF.
Jediná konkurencia SLSP je investovať cez EIC a nášho sprostredkovateľa Aviceho, ktorý je ochotný dať vstup 1%.
EIC sa však hodí hlavne na pravidelné sporo-investovanie, ked vklady odchádzajú automaticky z bankového účtu.

Jediná konkurencia v ČR je Patria (pozor nie produkt Indigo ! ), ktorá účtuje za nákup/predaj 0,8% a poplatok za správu 0,12% p.a.
Výber ETFs majú podobný ako u SLSP. To je lepšie ako SLSP, ale v ČR a nie v takej banke ako Erste, ktorá funguje 200 rokov.

Všetko ostatné na slovenskom trhu je nad 1% p.a. !

( výnimkou sú snáď niektoré banky ... Unicredit som videl 0,6% p.a a podobne TB...ale poplatky za nákup u TB sú vysoké )

Poplatok za správu je najdôležitejší, lebo je počítaný z celého stavu na účte.

Takže ked za 30 rokov klient investuje napr. 50 000 a bude mať na účte napr. 300 000, ale vstup ho stál iba 500.
Z 300 000 však každý rok odíde 3000 € ako poplatok za správu 1% p.a.

Máme vypočítané, že 1% p.a. zožerie celkovo zhruba 25% výnosu a 2% p.a. až 50% výnosu !

ALL: pekne to bolo vidno, ked som minule pozeral ,,daughters education,, Dominika H. Pri splátkach 50€ mu účtuju pomaly -2 € mesačne.
Ked som pozrel na začiatok pred 2,5 roka...vtedy to bolo- 0,60€.
A ked po 20 rokoch bude mať jeho dcéra na účte 12 000, tak 1% p.a bude 120€ ročne, čiže 12€ mesačne.
Takže vo výpise uvidíme mesačný vklad 50€ a z toho dole poplatok -12€.. :roll:

Teoreticky vieme dôjsť do stavu, že vklad bude 50 a poplatok -50 alebo ešte ďalej. Stačí ked 1% bude ročne 600€ ( x 100 = 60 000 )
pre mna sa to nehodi s tym suhlasim, a rovnako tak sa to nehodi pre ziadneho racionalne zmyslajuceho klienta. vy stale porovnavate nejaku slovensku konkurenciu, lenze my zijeme v 21 storoci a nic take ako slovenska konkurencia neexistuje . existuje len konkurencia. a ta je uplne inde.
Jari
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 28 01, 2015 6:01 pm
Has thanked: 56 times
Been thanked: 79 times

Príspevok od používateľa Jari »

Airmike napísal: Ut 24 08, 2021 6:34 pm existuje len konkurencia. a ta je uplne inde.
Airmike, skus napisat konkurenciu, dik.
Time in the market beats timing the market…
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 459 times
Been thanked: 258 times

Príspevok od používateľa Adammd »

JUGGLER napísal: Ut 24 08, 2021 6:11 pm

Spomina sa na fore hlavne Slovenska sporitelna, ale Unicredit banka ponuka vstupny/vystupny poplatok 1%, min 50€, ale sprava je len 0,2% a dokonca je zhora ohranicena na 120€ bez DPH! To je bezkonkurecne, kto nechce ist cez brokera a moze si dovolit ivestovat po 5000€ ciastakach...

strana 22
https://www.unicreditbank.sk/content/da ... 092021.pdf
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
Airmike
Guru Member ****

Jari napísal: Ut 24 08, 2021 6:43 pm Airmike, skus napisat konkurenciu, dik.
robinhood je zadarmo
revolut skoro zadarmo

roznych priebezne sporiacich uctov a platforiem je tona.
pri kazdom vsak treba rozmyslat a improvizovat. vytvorit si produkt sam.

kazdopadne 1% z objemu z minimalnym poplatkom za ticket je na ustupe. to pouzivali sko odrb banky a brokeri od 90 rokov. stavat na tom biznis teraz je kratkozrake.
DanteUnchained
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 127 times

Príspevok od používateľa DanteUnchained »

Airmike napísal: St 25 08, 2021 2:03 pm robinhood je zadarmo
revolut skoro zadarmo

kazdopadne 1% z objemu z minimalnym poplatkom za ticket je na ustupe. to pouzivali sko odrb banky a brokeri od 90 rokov. stavat na tom biznis teraz je kratkozrake.
Na robinhood by som velmi nemyslel, ten teraz celi hromadnej zalobe a ak SEC zakaze PFOF 80% ich zisku kazdy kvartal prave odfuklo, ktovie ci ten portal prezije GME squeeze vobec.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Airmike napísal: St 25 08, 2021 2:03 pm robinhood je zadarmo
revolut skoro zadarmo

Bejvávalo...
Tilbur napísal: St 21 04, 2021 11:49 am Revolut zdvihol poplatky za uschovu cennych papierov asi 10 nasobne. Vychadza to tak, ze pytaju cca 1$ za kazdych $10k mesacne. Ak by niekto rozmyslal o investovani vacsieho objemu, vyplati sa viac IB.
OK. To vychádza na 0,12% p.a. To je OK. Si musím zapametať... ale sa mi zdá, že nemajú ETFs

ETFmatic prešiel pod banku a tiež dvihol.
RobinHood je len pre amíkov.
zadarmo je aj IB LITE - tiež len pre amíkov
pre slovákov neotvára účty ani DeGiro
kopa platform v EU ti neotvorí účet...povedia, že otvárajú len klientom z určitých krajín...asi musia rešpektovať lokálne zákony a dohľad.

Zadarmo sú vraj aj CFD brokeri e TORO a XTB ked si u nich založíš investičný účet. Ale nikto nevie dokedy im to vydrží, kedže sú to kasína, ktoré sú nevhodné pre investorov. Je to ako bufet zadarmo v lacnej herni...neverím, že sa hodia na dlhodobé držanie ETFs.

SLSP, ked zruší tých stupídnych min. 12€ (čo má dočasne zrušené ) a umožní kupovať frakcie ( napr. sporiť po 50€ do ETF ) stane sa v SR hviezdou.
Navyše je doma a banka s 200 ročnou historiou.

Pre klientov s 200 tisíc € a viac má SLSP Erste Private banking kde berú za správu len 0,1% p.a.
Absolútne bezkonkurenčná ponuka pre bohatých, ktorí sa nechcu otravovať so zahraničnými brokermi s garanciou 20 tisíc až 100 tisíc.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
Max100
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
Has thanked: 40 times
Been thanked: 80 times

Príspevok od používateľa Max100 »

SLSP, ked zruší tých stupídnych min. 12€ (čo má dočasne zrušené ) a umožní kupovať frakcie ( napr. sporiť po 50€ do ETF ) stane sa v SR hviezdou.
Navyše je doma a banka s 200 ročnou historiou.

Frakcia znamena nejaky podiel na akcii?Teda ked napr.akcia stoji 400e a ja chcem mesacne kupit za 200e,tak mi kupia polovicu?
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Avsak, aku garanciu ma SLSP provate nad tych 200k? Tiez len do 100k, ci berie sa to inak ?
Odoslané z počítača
Baba Jaga
Gold Member **
Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
Has thanked: 52 times
Been thanked: 126 times

Príspevok od používateľa Baba Jaga »

ja mám účet u DriveWealth ešte v roku 2018 som otváral priamo. Teraz je to možné už iba cez ich IB brokerov napr. www.passfolio.com majú fractional shares a 0 komisie na akcie pokiaľ ich hodnota je nad 5 USD. DriveWealth updatuje ponuku CP raz ročne jun-júl
kritéria https://help.drivewealth.com/article/14 ... oduct-list. Vklady je možné robiť okrem bankoých kariet čo nerobím sú tam fees od 2,5 do 5,46%,klasický wire USD transfer tak je možný vklad aj cez EUR SEPA transfer majú účet u The Currency Cloud Bank v UK
minimálny vklad v EUR je 300 EUR fees 0,75% peniaze sú konvertované za interbank rates
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
samuel
Active Member
Dátum registrácie: So 03 07, 2021 1:42 pm
Has thanked: 4 times

Príspevok od používateľa samuel »

Max100 napísal: St 25 08, 2021 5:03 pm Frakcia znamena nejaky podiel na akcii?Teda ked napr.akcia stoji 400e a ja chcem mesacne kupit za 200e,tak mi kupia polovicu?
V podstate ano
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

iceberg8 napísal: St 25 08, 2021 5:09 pm Avsak, aku garanciu ma SLSP provate nad tych 200k? Tiez len do 100k, ci berie sa to inak ?
50K.

Investičné účty sú vždy pod garančným fondom.
100K je fond ochrany vkladov - to sa týka len bank. vkladov.

Patrí však pod Erste Bank a tej rakúšania nedovolia skrachovať.
Airmike
Guru Member ****

DanteUnchained napísal: St 25 08, 2021 4:39 pm Na robinhood by som velmi nemyslel, ten teraz celi hromadnej zalobe a ak SEC zakaze PFOF 80% ich zisku kazdy kvartal prave odfuklo, ktovie ci ten portal prezije GME squeeze vobec.
robinhood nie je portal, ale firma z valuaciou 43B dolarov
a neobmedzenou linkou na peniaze. myslim 40M klientov , kazdorocne len porastie. aktualne najperspektivnejsia firma v sektore a disruptor. zalob bude len a len pribudat a nic sa nestane.
Airmike
Guru Member ****

JUGGLER napísal: St 25 08, 2021 4:41 pm Bejvávalo...
nemyslim si
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 290 times

Príspevok od používateľa andre »

SPSL a v podstate cely slovensky bankovy sektor moze padnut ako domcek z karat. Realne drzia strasne malo cashu. Staci mensi run na banky a skoncime ako v Grecku alebo na Cypre s niekolko rocnymi obmedzeniami na vybery na platby do zahranicia..

Hypotekarna situacia je u nas az velmi podobna ako v 2007 v Irsku, Spanielsku. A ked tu s nami covid bude este nejaky ten rok, zacnu padat firmy a tym padom budu mat banky v suvahach kopec nesplacanych uverov. A to este vobec netusime co bude o 5-10-20rokov.

Potom by slo o volu politikov zachranovat banky. Zrejme by to zatiahla EU/ECB ale keby nie tak su tie investicie podla mna stratene.

Realne mame v parlamente 1 a stvrt pravicovej strany a zbytok lavicu. Tak si osobne myslim, ze uspory "triednych nepriatelov" teda tych bohatsich nikoho zaujimat nebudu.

Takze realne sa vies spolahnut len na garantovanych 50t.

Preto mam osobne ucty v bankach a u brokerov po celom svete..

Zamysleli ste sa niekedy nadtym preco maju v US ochranu investicii 500 000 USD a v EU je standardna ochrana len 20 000Eur?
JUGGLER napísal: St 25 08, 2021 4:41 pm ETFmatic prešiel pod banku a tiež dvihol.
RobinHood je len pre amíkov.
zadarmo je aj IB LITE - tiež len pre amíkov
pre slovákov neotvára účty ani DeGiro
JUGGLER: ETFmatic sice presiel pod banku ale poplatky nezvysoval.
JUGGLER: ETFmatic sice presiel pod banku ale poplatky nezvysoval. A brokerov co ti otvoria ucet je stale dost, aby si to aj bohatsi clovek rozumne rozdelil. Aj keby to boli miliony vies to mat aspon diverzifikovane v roznych jurisdikciach..

iceberg8 napísal: St 25 08, 2021 5:09 pm Avsak, aku garanciu ma SLSP provate nad tych 200k? Tiez len do 100k, ci berie sa to inak ?

Kedze SLSP je banka a zaroven OCP, tak cash u nich mas kryty do 100t. a navyse financne nastroje dalsich 50t.
pedrito
Dátum registrácie: Po 28 12, 2020 9:23 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 15 times

Príspevok od používateľa pedrito »

JUGGLER napísal: St 25 08, 2021 4:41 pm
Pre klientov s 200 tisíc € a viac má SLSP Erste Private banking kde berú za správu len 0,1% p.a.
Absolútne bezkonkurenčná ponuka pre bohatých, ktorí sa nechcu otravovať so zahraničnými brokermi s garanciou 20 tisíc až 100 tisíc.
Podla info na ich webe je SLSP Erste Private banking pre klientov od 500k.
https://www.ersteprivatebanking.sk/sk/p ... te-banking
pedrito
Dátum registrácie: Po 28 12, 2020 9:23 pm
Has thanked: 5 times
Been thanked: 15 times

Príspevok od používateľa pedrito »

Adammd napísal: St 25 08, 2021 9:55 am Spomina sa na fore hlavne Slovenska sporitelna, ale Unicredit banka ponuka vstupny/vystupny poplatok 1%, min 50€, ale sprava je len 0,2% a dokonca je zhora ohranicena na 120€ bez DPH! To je bezkonkurecne, kto nechce ist cez brokera a moze si dovolit ivestovat po 5000€ ciastakach...

strana 22
https://www.unicreditbank.sk/content/da ... 092021.pdf
Znie to zaujimavo, ale viete niekto ci Unicredit ma nejake online rozhranie kde si clovek vie sam kupit akcie / ETF? Alebo ako presne to u nich funguje?
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

pedrito napísal: Št 26 08, 2021 5:47 pm Znie to zaujimavo, ale viete niekto ci Unicredit ma nejake online rozhranie kde si clovek vie sam kupit akcie / ETF? Alebo ako presne to u nich funguje?
Ja viem tak, že pre retailovú verejnosť majú 0,6% p.a. Ale môžem sa mýliť.

Tých 0,2% dal Adam nesprávne. Korigoval to chodec, len som to prehodil do iného vlákna:
osamely chodec napísal: St 25 08, 2021 10:17 am Inak ten cennik Unicredit plati pre privat klientov (istina nad 200k).
ERSTE:
pedrito napísal: Št 26 08, 2021 5:44 pm Podla info na ich webe je SLSP Erste Private banking pre klientov od 500k.
https://www.ersteprivatebanking.sk/sk/p ... te-banking
Dík Pedrito. :like: Minulý rok mali 200K. Zvýšili na 500K:

,,služba Erste Private banking je určená klientom, ktorí majú záujem o dlhodobé zhodnotenie a objem ich majetku určený na investovanie je minimálne vo výške 500 tisíc eur,,

P.S. Oni to majú tak staromôdne, že voláš osobného bankára aby ti nakúpil/predal... Lenže pokrok nezastavíš a na to tlačia aj klienti, aby si mohli kúpiť a predávať sami... Takže to mohli urobiť tak, že V.I.P. od 500k by mali osobného bankára a investori s 200K by sa obsluhovali sami :wink:
any1
Dátum registrácie: Ut 25 05, 2021 9:38 am

Príspevok od používateľa any1 »

Zdravím. Ma niekto v SLSP nakúpene akcie IBERDROLA SA EU MAD, a už mu prišli dividendy? Zaujíma ma ci vám dajú na vyber dividendu vyplatiť v eurach alebo vymeniť za akcie(dokúpiť).
DanteUnchained
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 127 times

Príspevok od používateľa DanteUnchained »

tak to si to mozu strcit spat odkial to vytiahli :D
adrialinka

Príspevok od používateľa adrialinka »

Ahojte, nikde neviem najist odpoved na otazku, ako casto sa aktualizuju ceny akcii v appke George?
Uz 3 dni su tam zamrznute ceny hoc na burze sa cena za akciu meni. Na infolinke mi povedali ze kazdy pracovny den o 21:30. Ovsem nestalo sa tak.
Vopred dakujem za odpovede.
Max100
Gold Member **

Tak nakupil som v SLSP I Shares Core S&P 500 IE00B5BMR087.Ten fond budem dokupovat priebezne podla moznosti.Investiciu mam v plane nechat 20rokov.Ale chcel by som kupit aj nejake akcie.Po casovom teste 1rok,by teda mala byt investicia do akcii zbavena zdanovania.Ale nesmela by to byt dividendova(ak to spravne chapem).Chcel som kupit napr.zopar akcii Apple,ale to by som musel riesit aj dane.Kde si to mam pozriet,ktore akcie by som mohol kupit,aby som nemusel riesit danove priznanie,dane?
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Max100 napísal: Po 27 09, 2021 5:20 pm Tak nakupil som v SLSP I Shares Core S&P 500 IE00B5BMR087.Ten fond budem dokupovat priebezne podla moznosti.Investiciu mam v plane nechat 20rokov.
Keď už si zavítal na naše fórum, prečo si nekúpil to ETF cez InterActive Brokers, Lynx, Fio alebo XTB, kde žiaden poplatok 0.4% ročne neplatíš?
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
BlizZzi
Dátum registrácie: Pi 06 08, 2021 10:41 pm

Príspevok od používateľa BlizZzi »

Zopar vyhod to ma. Neviem ci je moznost investovat v eur u tychto brokerov u slsp si mozez zvolit xertra a investovat rovno v eur. Takze sa vyhnes poplatkom za prevod do inej meny. Dalej to moze byt vyhodne pri dedeni. Moze to byt aj pohodlne pri rieseni nejakych otazok a problenov pri investovani. A dalej je to mozno aj bezpecnejsie (aj ked chapem ze hacnut taky ucet skoro nie je mozne) Aj tak banke verim viac aj tam mam nastaveny denni limit a sms ked sa nieco pohne na ucte hned o tom viem. Ak mam celozivotne uspori vkladat tak jedine do banky. Ja investujem aj cez brokera (akcie) ale pravidelne mesacne vklady do ETF realizujem cez slsp.
Fund
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 287 times
Been thanked: 103 times

Príspevok od používateľa Fund »

@BlizZzi mozem sa opytat cez akeho brokera investujes?
Max100
Gold Member **

Nevylucujem,ze do buducna si otvorim ucet u brokera,ale momentalne mi prislo investovat v SLSP ako najjednoduchsia varianta.Casom uvidim ako dalej.
Fund
Gold Member **

...hlavne nepremrhat cas :-)
slavomir16
Active Member
Dátum registrácie: Št 02 09, 2021 2:46 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa slavomir16 »

Dnes som bol v banke, uloha znemala jasne - zrusit detsku vkladnu knizku a presunut peniaze do etf fondu ISHARES CORE MSCI WORLD X ETF
Bohuzial najprv mi bolo povedane, ze nemozem zrusit vkladnu knizku a investovat do ETF fondu (samozrejme mal som v plane investiciu do etf cez Georga). Ponukala mi ich rastovy fond. Ked som zacal hovorit, ze mam zaujem o investovanie cez ich aplikaciu do etf fondu, zneistela. Ked som povedal, ze nepochopim, ani pravne, ako nemozem zabezpecit lepsiu buducnost pre svoje dieta, tym, ze presunieme portfolio z ineho investicneho produktu do dalsieho v ramci banky, isla za riaditelom. V celku netusila o akom fonde rozpravam, ze je nieco take mozne. Nakoniec dosla s riesenim: peniaze sa vyberu, vlozia sa na ucet-pasivny, kde budem moct robit vklady a prezerat zostatok a spolu s vytvorenim uctu potom mozem v aplikacii George investovat do etf. Este si odomna brala ISIN fondu, lebo vobec netusila o co sa vlastne jedna. Snad nam to vyjde a syn bude mat investovane, do etf fondu :)
Moje reálne portfolio môžeš sledovať na : https://www.etoro.com/people/slavokmir_16
Fund
Gold Member **

...pokial sa ostatne banky nezobudia aj tie co dobu zaspali,tak to bude stale takto vyzerat,ked pridete do banky s jasnou predstavou co chcete,jedine konkurencia to moze posunut dopredu,este moze tlacit na banky zvysujuca sa financna gramotnost jej klientov :-)
Rado
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: So 03 10, 2009 10:54 am

Príspevok od používateľa Rado »

slavomir16 napísal: Št 30 09, 2021 10:49 am Ked som povedal, ze nepochopim, ani pravne, ako nemozem zabezpecit lepsiu buducnost pre svoje dieta, tym, ze presunieme portfolio z ineho investicneho produktu do dalsieho v ramci banky, isla za riaditelom.
Aby to pochopila, tak to by ISHARES CORE MSCI WORLD X ETF musel byť produkt SLSP, ale nie je. Mal by si si v tom urobiť poriadok lebo ani netušíš, čo kupuješ. Podľa toho, čo píšeš si stále myslíš, že máš peniaze v SLSP.
Ona ti chcela predať produkt SLSP a ty si banku chcel využiť len ako brokera cez, ktorého si chcel nakupovať na trhu. Či si myslíš, že ak by si nakúpil cez SLSP akcie Apple, tak je to produkt SLSP?
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
slavomir16
Active Member

@rado
?????
Si myslis, ze som padnuty na hlavu a neviem co chcem? Jasne som napisal, chcem investovat svoje peniaze alokovane v SLSP do ETF fondu, nakolko je problem ich vytiahnut a investovat inde do ETF (hej som na burze a svoje veci alokujem cez brokera tam), tak nemam problem zostat v SLSP, nakolko ona ponuka moznost vstupit na Xetru cez nich.
Fakt citajte s porozumenim
Moje reálne portfolio môžeš sledovať na : https://www.etoro.com/people/slavokmir_16
Rado
VETERAN MEMBER *****

slavomir16 napísal: Št 30 09, 2021 10:49 am ze presunieme portfolio z ineho investicneho produktu do dalsieho v ramci banky
ISHARES CORE MSCI WORLD X ETF nie je produkt SLSP
"Every great story on the planet happened when someone decided not to give up, but kept going no matter what." ~Spryte Loriano
“ All is well in the end, if it is not well, it is not the end” – saying in India
slavomir16
Active Member

jasne ja som zle napisal, ty zle pochopil :)
je mi jasne, ze SLSP sa tymto profiluje aj ako broker, nemam problem cez nu si kupit ETF fond za peniaze, ktore som doteraz investoval (sporil) na detskej vkladnej knizke. Viem ze IShares MSCI Word (EUNL) nie je produkt v SLSP, mam ho kupeny pre seba u ineho brokera, takze viem kde chcem vlozit synove peniaze.Snad sme sa uz pochopili.
Rado
VETERAN MEMBER *****

Isto. Len pani na pobočke má iné zadanie...predávať produkty banky a toto nie je presun produkt..produkt, ale v podstate z banky "odchádzaš" aj keď ti sprostredkujú nákup ETF. Pre banku vždy lepšie ako nič. :)
slavomir16
Active Member

ale vsak hej to mi je jasne :)
Uvidime ako to cele dopadne. Pozeral som na ich podielovy fond AM SLSP Fond maximalizovaných výnosov, nevidim dovod nevybrat MSCI world. Malu vyhodu maju na zaciatku, pri pravidelnom investovani ti odpustia vstupny poplatok, ale na konci ta caka zdanenie a rocne 1,65%+0,13%
Rado
VETERAN MEMBER *****

Nie som fanúšik fondov ani ETF, ale ak by som si mal vybrať z týchto dvoch, tak si vyberiem ETF.
slavomir16
Active Member

Rado napísal: Št 30 09, 2021 2:49 pm Nie som fanúšik fondov ani ETF, ale ak by som si mal vybrať z týchto dvoch, tak si vyberiem ETF.
Pre dlhodobe investovanie, nepoznam lepsi produkt ako dobry ETF fond :D
Rado
VETERAN MEMBER *****

Ja by som si vyberal akcie sám. V ETF kupuješ aj tie, ktoré by si inak nechcel. Investovať veľký objem peňazí inak ako rozložiť ho do všetkého, čo je k dispozícii sa veľmi nedá. Individuálny investor by sa mohol trochu posnažiť, ale rozumiem tomu, že nie každý má chuť tomu venovať čas a niečo viac si naštudovať.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

Zmysel vyberania akcii pri dlhodobom sporeni vidim od 30k imania. Menej mi to logiku nedava. Komplikacie.
Pravidelne treba portfolio sledovat a robit pripadne rebalansing. Vsetko chce cas. Cloveka to musi bavit a mat aj na to gule. Takych ludi je ako safranu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"