*Cough cough*

BREAKING NEWS
On Wednesday, the tax on unrealized capital gains is to be released by Wyden.
It is meant to be only on billionaires.
nechces prelozit menej chapavym ? kto je Wyden ? a co chcu s tymi nerealizovanymi ziskami ? ciimi ?DanteUnchained napísal: ↑Ut 26 10, 2021 11:19 pm Vsetko je v pohode, totalne v pohode len tak z nudy sa pokusaju prijat taketo .... nechcem byt vulgarny, ale konci to na -tiny![]()
Wyden je random senator ktory to predostre v parlamente, prisla s tym Bidenova kancelaria - Janet Yellen - neviem ako sa to preklada do slovenciny, jej funkcia je "treasure secretary". Ma to byt prijem do statnej kasy pre Bidenovu viziu o zelenej planete...
Although some critics of the plan say it opens the door to tax hikes on a broader swath of Americans, the proposal would only impact taxpayers with more than $1 billion in assets, or those with incomes of more than $100 million for three consecutive years.Glogol napísal: ↑Št 28 10, 2021 8:32 am Dik Dante. Wydena som si mohol vygooglit, ale prisiel by som o super background.Je to jeden z dalsich dosledkov dlhodobej nie nevyhnutnej liecby antibiotikami (QE + 0% uroky). Aj ked uver na short (aj samotny short) je tiez u mna na hrane a mal by mat obmedzenia. Uver na aktivum (akcie) je ok. Ale to je moj pohlad a aj tak to je jedno, nezalezi na nom. Ucelom je zdanenie miliardarov alebo dozvuky z januara ci z feb z afery GME ?
ak by vyroba v tej dobe zostala v Eu, nedokazala by cenovo konkurovat cinskym alternativam. Teraz, po rokoch je ale situacia trochu ina: cinske mzdy za tie roky znacne narastli a niektore druhy výrob sa pomali vracaju z Ciny do Eu/Usa. Pripadne premiestnuju do lacnejsich krajin Azie /Vietnam, Malajzia, Indonezia a pod/
https://www.timesofisrael.com/liveblog_ ... g-package/Biden announces revamped $1.75 trillion social spending package
Trumpeta1978 napísal: ↑Št 28 10, 2021 9:25 pm ak by vyroba v tej dobe zostala v Eu, nedokazala by cenovo konkurovat cinskym alternativam.
Presne. Cina resp azia ma dost obyvatelov. Bolo by super keby sa azia naucila spotrebovat co sa vyrobi v azii, us co sa vyrobi v us a eu co sa vyrobi v eu. Lacne tricko z Ciny alebo skor uz asi z inde z azie ma dve strany. My europania ( spotrebitelia a tym padom aj vyrobcovia) tlakom na nizku cenu nechceme vidiet druhu stranu. Na druhej strane nemame info o povode materialov vo vyrobku. Co z toho ked sa aj televizor zmontuje v EU/Galante ked ktovie kolko komponentov je dovazanych z x-tisic kilometrovej vzialenosti. Boj proti globalnemu oteplovaniu a v zavislosti na niekom extra dalekom by nemal byt len v dotovani elektroaut z dani nas vsetkych ale aj z uvalenia cla ( hoci aj len 0,000000x percent ) na kazdy kilometer prepravy tovaru (utopia). Alebo vymysliet cokolvek co aspon trocha zastavi sialenu globalizaciu. Samozrejme ako-tak spravodlivo, nie stupidnou priamou dotaciou niecoho co napadne uradnika v Bruseli.Trumpeta1978 napísal: ↑Pi 29 10, 2021 8:59 am iceberg8
Cina v tej dobe mala napr velmi nizke ekologicke standardy/oproti Europe ci Usa/, nizka bola aj ochrana jej zamestnancov, benevolentne pracovne zakony a pod.
1. ludia remeselnikov zaplatia casto z hypoteky/pozickyiceberg8 napísal: ↑Pi 29 10, 2021 10:48 amPreto si podla mna moze remeselnika dovolit jedine remeselnik, alebo niekto yvssi, ako napr lekar pravnik manazer alebo vysoky uradnik, ale nie ten "nizsie" - i ked tu tiez robim asi chybu, ak porovnavam hodinovku "smetiara" s "remeselnikom" pretoze dlazbu nepotrebujem kazdy rok ale raz za napr 20-30 rokov, cize obhajova drahosti remeselnika/pravnika je, ze "je to vynimocny vydaj" a podobne, co aj chapem, ale... stale mi to nesedi.
Ja tiez.Trumpeta1978 napísal: ↑Pi 29 10, 2021 2:41 pm v bohatsich krajinach, v Zapadnej Europe, je to tak, ze od strednej vrstvy vyssie ludia uprednostnuju domace vyrobky aj ked su drahsie a tento svoj postoj beru velmi vážne, lebo si uvedomuju ze tym podporuju vlastnu ekonomiku-sami seba.
Nemozes porovnavat uradnika s remeslnikom. Ved uradnik je zamestanec institucie a remeslnik samostatna firma. Zatial co remeselnik (stavebna firma) moze spravit zakazku pre instituciu aj za 18€ na hod. Ale ta ista stavebna firma ma tiez zamestnancov a tym dava okolo 7€ na zmluvu. Takze v podstate ake chces byt zamestnanec sluzieb nemas kde moc vyskakovat.iceberg8 napísal: ↑Pi 29 10, 2021 10:48 am No napriklad ja chcem slovenske tricko od Slovaka a zo slovenskeho materialu.. Ale nenasiel som take..
Neviem kolko by stalo.. 50eur? 70? 100?
Mohlo by vydrzat dlho, ved aj tie cinske drzia pomerne dlho..
Dam sem ale iny priklad, ako si Slovak nemoze dovolit Slovaka. Pravnik berie 80eur za hodinu, to je 2 dnovy plat uradnika. Taky uradnik ak ma prist k pranvikovi, prepoti si tricko z ciny uz len v momente, ked pravnikovi zaklope na dvere kancelarie.. Ale zaujimave je porovnanie uradnik vs remeselnik. Ten berie zvacsa tak 18eur v cistom na hodinu, (odpocital som dane a naklady), takze to je tretinovy az pol dnovy plat uradnika. Samozrejme blbo sa to porovnava, lebo remeselnik nema "dovolenku: a musi si zhanat pracu sam, ma prestoje a podobne, no stale je na tom lepsie (ale nerobil som ani jedno ani druhe).
Urobil som to takto, kupil som si flexu v LIDL, miesadlo v jendom eshope, samozrejme made in china ved to je asi aj Bosch, a toto ma stalo cca 100eur, kupil som kliny spony za 20 eur, kybel vedro na lepidlo a zacal som makat, polozil dlazbu obklad, za 1 kupelnu usetrenych tak 500eur, mal som to za nech 3 dni, pretoze som pouzil epoxidovu skarovacku, ktora da zabrat viac ako cementova, ale lepsie plni funkciu v kupelni.. Dvaja obkladaci by to urobili za 1 den. Cize v prepocte 1 osoba 1 den. Amater dokaze robit tak rychlo ako profik, avsak amater si zvacsa potrpi na kvalitu, miesanie dlazieb aby neboli dve rovnake vedla seba, bije to do oci, a podobne... Ak by som mal urobit vacsiu plochu, oplatilo by sa mi dat vypoved a na mesiac robit svojpomocne to, co by som "outsourcoval" na remeselnika. Pritom konkretne obklady nie su ziadna veda, ale netvrdim ze je to s prstom v nose.
Ak je priemerny plat 1000eur mesacne, a mal by som dat 2000+dph remeselnikovi, tak to spravim za cca 15 dni, a mozem sam sebe vyplatit "cisty zsik obkladaca" 1800eur. a 7 dni mi zostane ako dovolenka. za 15 dni v praci 1800 eur nezarobi ten, kto berie tisicku mesacne.
Preto si podla mna moze remeselnika dovolit jedine remeselnik, alebo niekto yvssi, ako napr lekar pravnik manazer alebo vysoky uradnik, ale nie ten "nizsie" - i ked tu tiez robim asi chybu, ak porovnavam hodinovku "smetiara" s "remeselnikom" pretoze dlazbu nepotrebujem kazdy rok ale raz za napr 20-30 rokov, cize obhajova drahosti remeselnika/pravnika je, ze "je to vynimocny vydaj" a podobne, co aj chapem, ale... stale mi to nesedi.
Cize ja to vidim ako system nuti ludi drancovat sa navzajom, a nie len medzi-narodne/kontinentalne... Samozrejme pravnik si nekupi naradie za stovku a ide hajit klientov, to je ine, ale tiez je to na zamyslenie - zakony sa komplikuju a komplikuju, pricom by stacilzdravy rozum v spolocnosti, apson vacsinou. A to ten chudak uradnik, ak prehra spor, stale dlzi pravnikovi 80eur za hodinu..
Ani by mi nevadil ten rozdiel v ohodnoteni, pokial by tu nebola taka malickost ako "fixne naklady na zivot" ktore ma kazdy viacmenej rovnake, pokial samozrejme pravnik nebyva v centre BA alebo na Kolibe Slavine atd.. Ak su fixne naklady na osobu 800eur mesacne a niekto zarobi 1000, tak je slusne povedane v prdeli. Ak ma niekto 1000naklady ale plat 1800 (vyssie naklady, blizsie k centru), tak je na tom daleko daleko lepsie.. atd.. pri 7K plate moze mat aj 5K naklady, bude natom stale 10x lepsie ako ten prvy nestastnik..