Juggler, treba čítať aj medzi riadkami.

Podľa mňa tam Skrblík posiela usporené peniaze z výplaty. Tak nevie zodpovedne povedať celkovú sumu, ku ktorej by sa to malo počítať. Ale veď to nie je hanba, väčšina sme takto začínali.
ˇUčty treba vyhodnocovať komplexne tj. brať do úvahy nielen TWR, ale aj kumulatívny výnos. Potom získame lepší prehľad...
Teraz napíšem všeobecne, nielen ku Skrblíkovi:
Pre mňa sú zaujímavé aj fiktívne alebo malé účty, lebo vtedy sa na obchodoch ešte neprejavuje psychika tradera. Len musím vidieť, že ten účet berie trader vážne a nie že nakúpi na páku alebo bez nej a potom len čaká, či mu korekcia zoberie účet alebo nie. Preto 90% korekcie crypto traderov beriem ako ich "malé účty" v porovnaní s ich celkovým majetkom. Každý, kto sa ich prístupom inšpiruje, si musí uvedomiť, že tam počítajú so stratou týchto peňazí a ich pôvodný majetok to zníži tak o 0-10%, alebo vôbec, ak dajú SL na priemernú nákupnú cenu. Preto sa nimi môžeme inšpirovať len s peniazmi, ktoré môžeme bezbolestne stratiť.
Zaujímavý je ich postoj k tomuto nerealizovanému zisku, ale nevieme, aký je jeho pomer k celému majetku, hlavne keď sa do majetku počítajú aj (nesplatené) nehnuteľnosti. Napríklad ak ja zarátam do majetku aj dom s pozemkom v ktorom bývam, tak nemám na burze pri plnom zainvestovaní ani polovicu majetku.
Tí, čo tu tvrdia, že idú do jednej akcie s celým majetkom, sú buď gambleri v pravom slova zmysle, alebo majú malý majetok voči svojim príjmom, alebo trochu "prikrášľujú" skutočnosť.
Napríklad môj známy robí asi 5 rokov v IT a jeho úspory už sú vyššie, ako mám ja za celý život. A všetky ich má v crypto. Je to z jeho strany gambling? Ťažko povedať, lebo pri jeho veku a šikovnosti dokáže presťahovaním sa do iného štátu zvýšiť svoje príjmy na dvoj až troj násobok terajších príjmov. Tak neriskuje až tak veľa. Ja som už "po zenite" a viac ako som zarábal pred 15 rokmi už nezarobím, lebo ani keď som predminulý rok robil v Nemecku, tak som ten príjem spred 15 rokov neprekonal. Už nemám fyzickú výkonnosť ako kedysi... A v IT už zo mňa tiež žiaden odborník nebude, vek nepustí a skúsenosti nemám, aby som z nich žil...Tak mi ostala len burza a inšpirujú ma Buffett a ten jeho kolega Munger, obidvaja deväťdesiatnici a stále sa venujú investovaniu na burze.
Tak sa aspoň aj v starobe, ak dožijem, budem môcť zaoberať zmysluplnou činnosťou, lebo každý dôchodca ma problém, čo so sebou, po odchode do dôchodku.

-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.