v prvom rade som rád, že fóra ako toto pomáhajú postupne zlepšovať slovenskú finančnú gramotnosť.
Nie som trader, pracujem v IT oblasti. Keď som začal zarábať viac ako som bol schopný minúť, rozhodol som sa začať pravidelne pasívne investovať v pomere:
20% stock picking - budem investovať do oblasti, ktorej rozumiem
60% ETF - US500, EU, WORLD
20% krypto - plne si uvedomujem riziká krypta, bral som ho vždy skôr ako tiket do lotérie s relatívne prijateľným rizikom výhry 1:2. Lepšie zúčastniť sa, ako potom lutovať. Bol som nastavený, že ak to padne, tak to budem brať ako vtipnú lekciu.
Po štyroch rokoch pravidelného investovania však dnes môj majetok vyzerá takto:
15% stockpicking - investoval som do oblasti ktorej rozumiem, takže moje akcie výrazne prekonali index
20% ETF - slušný rast počas štyroch rokov, ale...
65% krypto - absolútne bezprecedentný rast
Na začiatku mojej stratégie som sa rozhodol odpútať od emócií, výkyvov a investovať naozaj pravidelne, nepodliehať panike. Počas posledných mesiacov však krypto narástlo do tak obludných rozmerov, že by ma prípadný drastický prepad už naozaj emočne poznačil
Riešite aktuálne aj vy podobnú situáciu? Rebalansujete si svoje portfólio? Nech robím čo robím, svoje emócie už neviem udržať na uzde. Už aj mňa sa zmocňuje panika.