notrader napísal: ↑Po 03 01, 2022 6:09 pm
Takze co mi ostava na horizont 5-10 rokov? Shortovat indexy/kupit inverzne ETF, lebo ved co ide hore musi ist aj dole, ci? Is cash king, aspon momentalne?
Shortovať indexy = rozum ti radí robiť hlúposti.
To isté radil rozum aj mne, ked som po 16 rokoch na burze videl apokalypsu s nástupom Trumpa k moci a shortoval indexy + kupoval opcie na volatilitu.
Reálne som skončil 2017 v strate -34% a to takmer znamenalo koniec mojej kariéry. Také straty totiž treba doťahovať a roky plynú.
Pozri si môj simulovaný trading...tu som urobil stratu -15% už v 2016 a potom dalších -50% v 2017. To všetko len kvôli tomu, že som hral na pokles( s tým súvisí a volatilita ).
Ak máš averziu k riziku a investičný horizont 5-10 rokov, tak neznásiľňuj svoju psychiku. Trápil by si sa pri longovaní a žil v strese pri shortovaní.
Ja osobne si myslím, že v indexovom ETF na 10 rokov nie je velké riziko straty. Ale ja mám na to povahu.
Proste nerieším čo bude a prijmem to, čo bude. V živote mám iné priority ako to či bude za 10 rokov zisk/strata. Ja to vidím tak, že za 10 rokov bude zisk 100% a viac a najhorší scénar strata -50% ktorú treba len vysedieť. Nie je to koniec sveta.
To čo sa deje teraz vyzerá ako bublina, ale pozrite sa na to, že:
1. Akcie v treťom tisícročí mali dekádu bez ziskov a dekádu z vyššími ziskami nad ktorými teraz híkame (okolo 17% p.a. )
Ale spolu za tie 2 dekády
sme v dlhoročnom priemere okolo 10% p.a. ! Tak čoho sa bojíme? Že technologickí lídri ako Apple, Google, Microsoft, facebook, Tesla, Nvidia, AMD začnú upadať do strát?
2. Internetová bublina v 2000 (dotcom bublina ) nemala fundamentálny podklad. Podobala sa na dnešnú crypto mániu, kedy ceny všetkých technologických akcií leteli hore bez ohľadu na to, aby tie firmy mali reálne fundamenty a budúcnosť. Bolo to založené len na optimizme. Terajší rast cien technologických lídrov je podložený reálnymi fundamentami - miliardami tržieb a ziskov z celého sveta, teda globálne...to sa tak skoro nezmení.
3. Istota zásahov centrálnych bánk. Po kríze 2008/2009 sa naučili CB intervenovať. Táto covid kríza páni by pred 100 rokmi skončila horšie ako velká hospodárska kríza: bankrotmi, prepúšťaním, nezamestnanosťou, biedou, hladom. CB ju však s prstom v zadku zahnali a jediným negatívom bude pravdepodobne krátkodobá inflácia. Ani u tej nevieme, či ju spôsobili covid disrupcie , alebo prehnané množstvo peňazí v systéme.
Záver je však taký, že kedykolvek v budúcnosti dôjde k akejkolvek kríze, alebo recesii, CB budú intervenovať a pomáhať. Ja som na 100% presvedčený, že už nikdy nebude väčší pád cien SP500 ako v covid kríze, čo bolo -35%. V rokoch 2008/2009 to bolo -60%. FED proste urobí všetko a ked bude treba tak začne nakupovať indexové ETFs. Žiadna novinka: dlhopisové ETFs už FED nakupoval a akcie už dlhé roky nakupuje Bank of Japan.
Ale samozrejme, treba mať v hlave, že najhorší scénar pri akciách je ten, že môže byť strata aj -50%, ktorú bude treba dalšich 10 rokov vysedieť.
je to proste podnikanie. Také isté podnikanie aké robia milióny ľudí po svete. Aj im sa môže prestať dariť, či majú firmy, alebo sú živnostníkmi.
Verím že USA si minimálne dalsích 10-20 rokov udržia svetovú hegemóniu a to znamená že investori budú mať k americkým akciám najväčšiu dôveru, transparentnosť a teda nestane sa to čo v Číne, že akcie nerastú kvôli nedôvere. Pri USA dôvera znamená to, že americké akcie môžu byť navždy drahšie, proste tak, ako to vidíme už desaťročie u technologických lídrov.
Konkrétna odpoved notraderovi je velmi ťažká. Všade je nejaké riziko. Všetko môže padnúť, zlato, crypto, reality, dlhopisy... Čo už ostáva?
Možno dlhopisy do splatnosti naších žralokov Penta a JT s úrokmi 4-5%p.a.?. To pravdepodobne pokryje infláciu. Ja neverím, že tá inflácia vydrží dlhodobo. Svet má prebytok výrobných kapacít a táto inflácia nie je s konjuktúry (že dvíhame ceny lebo sa darí ). Je to inflácia s disrupcií, nedostatku komponentov, s nadmerného dopytu po určitých komoditách pri obmedzenej výrobnej kapacite v dôsledku covidu. Ale samozrejme, nemôžeme vylúčiť ani pretrvavajúcu stagfláciu - nemáme kryštálovú guľu, aby sme videli, čo sa bude diať.