Trumpeta1978 napísal: ↑Po 03 01, 2022 9:34 pm
v portfoliu ktore mam urcene na dlhodobu investiciu tak tam mam filozofiu ze proste nepredavam v strate bez ohladu na aktualnu cenu /mozem ale dokupovat/. Takto som prezil 60perc DD a pohoda, psychicky ma to zocelilo. Z racionalneho hladiska takyto pristup nie je uplne najlepsi, ale na oplatku dava velku psychicku vyrovnanost, pretoze pracuje s dlhym scasovym horizontom. Su to iba čísla ktore su raz vacsie a raz mensie a tak sa to neustale strieda.
Presne tak.
V dlhodobom investovaní netreba riešiť SL. Namiesto SL treba riešiť dokup. K tomu som došiel aj ja. Ale trvalo mi to dlho.
Trpezlivo a s radosťou nakúpiť levne - toto sa treba naučiť od Ladisa. Mať radosť z levných nákupov, ktoré vám spriemerujú cenu.
Z každej krízy treba vyjsť z nižšou cenou a mať dobrý pocit, že riziko straty je dlhodobo takmer nulové.
Je to mentálne nastavenie ku ktorému sa treba dopracovať. Tak, aby sme mali z investovania radosť a určitý pocit istoty.
P.S. Nie nadarmo Buffett radí ľuďom indexové ETF. Index je diverzifikovaný a bez stresu. Nemusíte sa zaoberať stockpickingom a špekulovať.
K mentálnemu nastaveniu môže pomôcť nekonečný investičný horizont a vyplácanie renty namiesto výberu úspor:
https://www.smartinvestor.sk/diskusia/v ... f=13&t=315
K mentálnemu nastaveniu si prosím uvedomte aj to, že neinvestovať úspory znamená dobrovoľne prijať straty !
Ono totiž od prijatia eura v 2009 je inflácia doteraz zhruba 25%. To znamená stratu kúpnej sily úspor
-25%.
Ďalších 10 rokov to bude minimálne ďalších -25%, ale môže to byť aj -50%. Lebo posledných 10 rokov bola historicky velmi nízka inflácia.
Preto je choré báť sa poklesu -25% v investovaní, ale v pohode prijať -25% stratu kúpnej sily v úsporach.
Dnes je SP500 na 4800 a za 10 rokov bude s najväčšou pravdepodobnosťou na 10 000 ! ( počítam len 7,62% p.a.)
Takže ten čo vloží 100 000 do akcií dnes, o 10 rokov by mohol mať zhruba 200 000+.
V horšom prípade menej. Iba v najhoršom, málo pravdepodobnom prípade stratu, ktorú však možno vysedieť.
Ak však bežný človek neinvestuje a bude držať úspory v banke , tak s tých 100 000 € bude mať
naisto kúpnu silu 75 000 až 50 000 €.
Istota straty
-25% až
-50% vs takmer istý
výnos s rizikom straty.