Bez toho aby som chcel robit reklamu, tuto kolega z fora ma velmi pekne spracovane zakladne informacie o brokeroch pre novacikov: https://www.bluenumbers.sk/ako-si-vybra ... -brokerov/
Linky su povolene, ze?
1- ako ste mysleli "v spomenutych ustanovizniach len europske ETF"? Mne v podstate ETF od BlackRocku stacia.rmaly napísal: ↑Št 07 10, 2021 11:55 am Este mam 2 postrehy
1, spominala si, ze planujes kupovat akcie a ETF... V spomenutych ustanovizniach len europske (ETF)...
2, spominala si, ze "drzat ich par mesiacov az 2 roky"... neviem presne co vplyva na tu dlzku, len ze pri par mesiacoch menej ako rok musis platit dan z pripadneho zisku, po viac ako roku uz nie (teoreticky je jedno, ci rok ci dva alebo viac)...
Dakujem, prestudujem si to.Nishin napísal: ↑Št 07 10, 2021 9:09 am Trochu rozhodime tvoje rozhodovanie, pretoze si sa rozhodovala na zaklade neaktualnych faktov. InteractiveBrokers pocas leta zrusili inactivity fee a tym padom padla jedina zasadna nevyhoda oproti Lynxu. Lynxu aktualne ostava asi iba posledna realna vyhoda oproti IB, a to je podpora v cestine. IB je aktualne vyrazne lacnejsi.
Bez toho aby som chcel robit reklamu, tuto kolega z fora ma velmi pekne spracovane zakladne informacie o brokeroch pre novacikov: https://www.bluenumbers.sk/ako-si-vybra ... -brokerov/
Linky su povolene, ze?![]()
1, tak treba sa uistit, ze to ktore etf sa obchoduje na europskych burzach. NYSE a pod sa u vacsiny brokerov v EU nedaju kupit...sionell napísal: ↑Pi 08 10, 2021 2:26 pm 1- ako ste mysleli "v spomenutych ustanovizniach len europske ETF"? Mne v podstate ETF od BlackRocku stacia.
2- Ano, s danou ratam, resp. neratam, pretoze pri optimistickom scenari dosiahnem z 2000 eur vynos 20%, tak bude od dane oslobodeny do 500 eur. Ak zoberiem do uvahy, ze investicia je sucastou BSM a manzel nema ine prijmy, ktore by podliehali oslobodeniu, tak je to v uhrne 1000 eur za rok. Ale dakujem za post.
Je to pravda, že ak citujem " investicia je sucastou BSM a manzel nema ine prijmy, ktore by podliehali oslobodeniu, tak je to v uhrne 1000 eur za rok."?sionell napísal: ↑Pi 08 10, 2021 2:26 pm 1- ako ste mysleli "v spomenutych ustanovizniach len europske ETF"? Mne v podstate ETF od BlackRocku stacia.
2- Ano, s danou ratam, resp. neratam, pretoze pri optimistickom scenari dosiahnem z 2000 eur vynos 20%, tak bude od dane oslobodeny do 500 eur. Ak zoberiem do uvahy, ze investicia je sucastou BSM a manzel nema ine prijmy, ktore by podliehali oslobodeniu, tak je to v uhrne 1000 eur za rok. Ale dakujem za post.
A v ktorom IB si si zakladal novy ucet ? Irsko alebo Madarsko ? Je tam nejaky rozdiel v poplatkoch, pristupoch na rozdne burzy atd?coosha napísal: ↑Ut 07 12, 2021 3:51 pm Ahojte, ano Lynx vie znizit poplatky. Minule som sa supportu pytal, ako preniest portfolio k inemu brokerovi a zrusit Lynx account a diskusia viedla k tomu, ze mi chceli ponuknut nizsie poplatky.
Ale nevyuzil som to, lebo zaroven som si skusil otvorit ucet v IB. Aj napriek tomu, ze mam Lynx, mi ucet v IB otvorili. To na margo toho, ze Lynx a IB nemoze mat clovek zaroven.
Tuto dilemu nemusis riesit. Oni rozhodnu podla svojich internych kriterii kam ta daju. Navyse ako som pisal vyssie, IB si pyta suhlas od Lynxu ak u nich mas ucet. Informacia stara z polovice Novembra 2021.
Edit:Táto správa vás má informovať o tom, čo je momentálne dostupné v klientskej zóne:
- Stiahnite si a prezrite si svoje osobné dokumenty
- Dostávajte dôležité aktualizácie o svojom účte
- Skontrolujte stav nevybavených požiadaviek, ako je napríklad aktualizácia obchodných povolení
- Odporučte priateľovi a obaja získajú cashback vo výške 50 EUR za vaše transakcie ako darček na privítanie
MattieuOdd napísal: ↑Ne 16 01, 2022 9:38 am Ahojte. Chcem skusit presondovat ci mate niekto nejake infosky ohladom LYNX poplatkov. Som u nich od jari 2020, ale pomaly mi dochadza tropezlivost s tym, ze za kazdu jednu esencialnu cinnost (zmena EUR-USD ci naopak, nakup akcii, predaj akcii) som povinny zaplatit 5 USD alebo 5EUR, co mi pride v dobe, kedy aj najvacsie US brokerske spolocnosti ako Schwab su zero-fee, ako pritiahnute za vlasy. Myslite si ze sa da cakat v dohladnej dobe zmena tejto politiky zo strany LYNX-u alebo je nacase pozerat sa po inom brokerovi?
Dobrý deň,
chceli by sme Vás informovať o zmene zmluvnej dokumentácie zo strany nášho obchodného partnera Interactive Brokers Ireland (IBIE).
Majte prosím na pamäti, že Vaše obchodovanie môže byť obmedzené, pokiaľ túto zmenu nepotvrdíte.
Prihláste sa prosím do Správy účtu a potvrďte oznámenie na zaistenie obvyklého obchodovania. Ak ste tak už urobili, môžete túto žiadosť ignorovať.
Tím LYNX
pokial viem, tak ak mas akcie toho isteho tickeru ale nakupene v roznom case, tak pri predaji sa automaticky to berie tak,Velveet napísal: ↑Pi 17 02, 2023 3:21 pm Poprosil by som o radu. Niekde na fore som to videl pri IB - ale uz to neviem najst. Da sa prosim Vas aj u Lynxu predavat akcia - nie chronologicky. T.j. napr. Pred rokom som kupil X kusov akcie A, pred polrokom som dokupil Y kusov akcie A.
No teraz by som rad predal najskor ten Y a X si nechal. Da sa to na Lynx platforme zrealizovat? Ak ano, su s tym spojene nejake dalsie problemy, resp. extra poplatky? Vopred dakujem za akukolvek odpoved.
presne tak ako ti odpovedla trumpteta, realizuje sa opredaj skor nakupenej akcie, na priemerku sa nehladi, ak mas psycholgicky blok odpredat nieco v strate, alebo chces znizit pocet akcii, tak uzavri celu poziciu, a nakup opat poziciu aku chces mat znizenu o par pipv aby si neplatil zbytocny poplatok za obchod aj ked ho defakto zaplatis ,a le to znizenie o par ti o par piv urcite vynde-na 99%, inak dotaz je zbytocny, je to skor o psychologii, ci rad vidis maximalnu stratu na ucte, ako stratu z priemerky, na veci to defacto nic nemeni...... obchodujem na lynaxe,a prvu stratu som zrealizoval z tejto neznalosti., ucet real bez pakyTrumpeta1978 napísal: ↑Pi 17 02, 2023 4:30 pmpokial viem, tak ak mas akcie toho isteho tickeru ale nakupene v roznom case, tak pri predaji sa automaticky to berie tak,Velveet napísal: ↑Pi 17 02, 2023 3:21 pm Poprosil by som o radu. Niekde na fore som to videl pri IB - ale uz to neviem najst. Da sa prosim Vas aj u Lynxu predavat akcia - nie chronologicky. T.j. napr. Pred rokom som kupil X kusov akcie A, pred polrokom som dokupil Y kusov akcie A.
No teraz by som rad predal najskor ten Y a X si nechal. Da sa to na Lynx platforme zrealizovat? Ak ano, su s tym spojene nejake dalsie problemy, resp. extra poplatky? Vopred dakujem za akukolvek odpoved.
ze najprv predavas tie akoby najstarsie
V roku 2000 toto forum neexistovalo.
Ja to robím podobne ako Velveet. Držím v portfóliu priebežne okolo 10 - 15 druhov akcií s približne rovnakým podielom. Oplatilo sa mi diverzifikovať portfólio do viacerých sektorov. Napr. vlani technológie padli niektoré aj o 40% ale vyvážili to energetické firmy. Tiež som bol v strate za rok 2021 cca 15% ale od začiatku roka som už 12% v zisku. Čiže áno, ak SP500 klesá, moje portfólio klesá viac ale ak sa trend otočí, rast je oveľa svižnejší. Pasívne invstovanie do tých širokých ETF je nuda... Samozrejme koho kapitálový trh nebaví, je to dobrá forma sporenia.jogo napísal: ↑So 18 02, 2023 9:56 amV roku 2000 toto forum neexistovalo.![]()
Píšeš, že si tu veľa čítal a naučil sa. Nechápem, prečo si sa potom vybral cestou nákupov jednotlivých akcii a nie cestou nákupov indexových ETF napr. SP500 alebo MSCI-world, ktoré tu asi najviac propagujeme - bol by si v strate max 10% rátané v Euro.
Vybrané ETF bez poplatkov .... to je obchodný model brokera Degirostary gambler napísal: ↑Ne 12 03, 2023 6:03 pm dakujem za odpoved, to vsetko viem vsak tam bezne obchodujem , mozno som zle formuloval dotaz, alebo zle pochopil predchadzajuce vlakna o etf fondov, kde ucastnici pisali ze vybrane ETF fondyy sa daju obchodovat ked ich kupujes bez poplatku, ze bez tych 0,12%neplatis, moj dotaz smeroval ci je to mozne aj pri lynx brokerovi alebo nie