Zdravim.
Neviem ci tuna niekto sleduje Teslu trocha hlbsie, ak hej tak by ma zaujimal nazor co si mysli na plany a buducnost Tesly.
Tesla vyzerá a zrejme aj je predražený hype avšak, vyzera ze toho ma ešte veľa pred sebou a zatiaľ to ma celkom slušne rozbehnuté. Vacsina ludi ju berie ako automobilku ale v skutocnosti mi vychadza viac menej ako cisto softwareova firma, ktora pomocou implementaciou dobreho softu dokaze vyrobit cokolvek - auta, rakety, satelity...
Aspon doteraz som sa nestretol s firmou, ktora vyraba toto vsetko a je viac menej vo vsetkom svetovy lider.
- na najbližších zopar rokov plánujú medzirocny 50% rast vyroby a vyzerá to dosť reálne.
- je minimálne zadlžena, co jej dáva ďalšiu výhodu v dobe vysokej inflácie, ktorá tu s nami bude ešte zopár rokov.
- FSD a Robotaxi, až budu hotové tak Tesla zvýši marze ešte viac a tie už teraz dosahujú 30%, čo im dáva obrovskú výhodu lebo môžu v budúcnosti podliezť cenou konkurenciu.
VW ID co je asi najväčší konkurent Tesly dosahuje momentálne 0% maržu na každe vyrobene auto.
- minuly tyzden sa Musk zmienil, ze sa začali vo väčšej miere zaoberať vývojom TeslaBotov, co znie aspon pre mna dost zaujimavo. Nahrada ludskej pracovnej sily - robotmi, vo svete je uz teraz dost velky problem obsadit pracovne miesta v automobilkach, skladoch atd.
Ak by to vyslo, tak by to mohla byt kludne revolucia vo vyrobe a priemysle ako takom.
Sam sa zacinam obzerat po Tesla 3, kedze pri vysokom, resp obrovskom

rocnom najazde sa to asi fakt oplati aj oproti dieslu.
Cenovo tie Tesly niesu až tak drahé medzi elekto konkurenciou, cenovo vychádza 3-jka cca narovnako s Škoda Enyaq, s tym ze 3jka ma dvojnasobny vykon, lepsie zrychlenie, lepsi dojazd a hlavne lepsi software.