Ahoj capital. Dobre si počul, každopádne toto sa týka plánovaných zmien v II. pilieri. Sám som zvedavý čo všetko bude spadať pod tie výnimočné životné situácie. Verím ale, že to je krok správnym smerom.capitalcapital napísal: ↑St 05 01, 2022 1:27 pm Teraz neviem či som to počul v diskusii o aktuálnom systéme alebo v plánoch na zmenu. Spomínalo sa tam možnosť využiť úspory jednorazovo pri výnimočných životných situáciách. Registrujete také niečo, je to niekde v legislatíve definované?
Ďakujem
II. pilier - DSS
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
- Has thanked: 838 times
- Been thanked: 487 times
Re: II. pilier - DSS
Teraz ho nahovori na index, a ked nahodou pride nejaka kriza a padne mu to o xy percent na niekolko rokov, tak je po kamaratstve... aj ked mu chce dobre poradit.
-
mgulka
- Active Member
- Dátum registrácie: Ut 25 06, 2013 10:11 am
- Been thanked: 2 times
- Roz
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ut 14 06, 2016 10:55 am
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 11 times
Práveže zatiaľ ešte nemám, ale napísal som im, že prečo to zamietli. Tiež mám pocit, že to možno bude kvôli veku, ale tiež neviem od koľkých rokov časť odvodov ide povinne do dlhopisov. Toto by sa však malo týkať len povinných, kto si zasiela dobrovoľné, tak tam by to nemalo byť obmedzené vôbec.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
§ 92
(1) Ak odseky 2 a 3 neustanovujú inak, musí mať sporiteľ v dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde v prvý deň kalendárneho mesiaca, v ktorom dovŕši
a) 52 rokov veku, najmenej 10 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
b) 53 rokov veku, najmenej 20 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
atď.
@Roz: toto teda nebude vekom. Ak Ti odpíšu, daj prosím vedieť aj tu, čím to je...
Mám ale otázku, máš teda 2 fondy áno? Dlhopisový a indexový? Ak áno, skús dať napr. 99%.
EDIT: podľa mňa to bude problém v tom, že máš zriadené hneď 2 osobné dôchodkové účty (sporíš hneď v 2ch fondoch). Nepôjde Ti teda zrejme až plných 100%, ale napr. 99% by malo určite (niečo musí zrejme ostať v dlhopisovom, keďže si si ho zriadil). Viď.:
§ 94
(1) Dôchodková správcovská spoločnosť zriadi a vedie každému sporiteľovi osobný dôchodkový účet na účely evidencie počtu dôchodkových jednotiek dôchodkového fondu.
(2) Dôchodková správcovská spoločnosť zriadi sporiteľovi najviac dva osobné dôchodkové účty, ak si sporiteľ zvolil pomer sporenia v jednotlivých dôchodkových fondoch. Sporiteľ môže mať dva osobné dôchodkové účty, len ak jeden z nich je vedený pre dlhopisový garantovaný dôchodkový fond.
(1) Ak odseky 2 a 3 neustanovujú inak, musí mať sporiteľ v dlhopisovom garantovanom dôchodkovom fonde v prvý deň kalendárneho mesiaca, v ktorom dovŕši
a) 52 rokov veku, najmenej 10 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
b) 53 rokov veku, najmenej 20 % čistej hodnoty svojho majetku zodpovedajúcej aktuálnej hodnote dôchodkových jednotiek pripísaných z povinných príspevkov,
atď.
@Roz: toto teda nebude vekom. Ak Ti odpíšu, daj prosím vedieť aj tu, čím to je...
Mám ale otázku, máš teda 2 fondy áno? Dlhopisový a indexový? Ak áno, skús dať napr. 99%.
EDIT: podľa mňa to bude problém v tom, že máš zriadené hneď 2 osobné dôchodkové účty (sporíš hneď v 2ch fondoch). Nepôjde Ti teda zrejme až plných 100%, ale napr. 99% by malo určite (niečo musí zrejme ostať v dlhopisovom, keďže si si ho zriadil). Viď.:
§ 94
(1) Dôchodková správcovská spoločnosť zriadi a vedie každému sporiteľovi osobný dôchodkový účet na účely evidencie počtu dôchodkových jednotiek dôchodkového fondu.
(2) Dôchodková správcovská spoločnosť zriadi sporiteľovi najviac dva osobné dôchodkové účty, ak si sporiteľ zvolil pomer sporenia v jednotlivých dôchodkových fondoch. Sporiteľ môže mať dva osobné dôchodkové účty, len ak jeden z nich je vedený pre dlhopisový garantovaný dôchodkový fond.
-
capitalcapital
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 86 times
Ako to čítaš? Že ak si niekedy niekto zvolil dva účty tak už sa nikdy nevie vrátiť k jednému úctu? A jediná možnosť je 99% a 1%tomáš virdzek napísal: ↑Št 06 01, 2022 9:14 pm § 94
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
@capital: ja osobne som nikdy neskúsil zmenu až na 100%, čiže z vlastnej skúsenosti neviem povedať, či sa to dá (podľa mňa nie z dôvodov, ktoré som uviedol). Píšem len, že by som skúsil tých 99% ak nejde 100%. Ak s tým máš ale skúsenosť, resp. vieš odpoveď, sem s ňou, sám som zvedavý, čím to je / čo mu na to napíšu.
Ak si niekto zvolil 2 účty pri podpise zmluvy, určite sa dá vrátiť k 1, len si nemyslím, že to bude môcť/ vedieť spraviť 100% zmenou cez internet. Evidentne ho k tomuto kroku cez internet nechce pustiť. Skúsiť môže aj 99,99%
Pozor bavíme sa o majetku nie o príspevkoch. V prípade nových príspevkov nemôže byť problém...
Ak si niekto zvolil 2 účty pri podpise zmluvy, určite sa dá vrátiť k 1, len si nemyslím, že to bude môcť/ vedieť spraviť 100% zmenou cez internet. Evidentne ho k tomuto kroku cez internet nechce pustiť. Skúsiť môže aj 99,99%
- Roz
- Silver Member *
Mal som (teda aj stále mám) dlhopisový 10% a indexový 90%. Keď som v minulosti menil tak vždy s nulou na konci, teda 20:80, 30:70 a pod. a vždy bez problémov. Ale môže byť, že keď mám dva fondy, jeden z nich nemôže byť proste 0%. Počkám čo mi odpíšu, potom dám vedieť. Možno je stanovené nejaké minimum, ktoré jeden fond musí mať, to by dávalo logiku, prečo to zamietlo.tomáš virdzek napísal: ↑Št 06 01, 2022 9:14 pm @Roz: toto teda nebude vekom. Ak Ti odpíšu, daj prosím vedieť aj tu, čím to je...
- duves
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
- Has thanked: 229 times
- Been thanked: 192 times
Zmena bola v roku 2015 na vek 52 rokov, cit."Od 01.01.2015 dôjde k zmene „nútených“ zmien dôchodkového fondu z dôvodu veku - navyšovanie % majetku v dlhopisovom garantovanom d.f. od 52 rokov o 10% nahor s každým pribúdajúcim rokom,
V prípade písomného oznámenia sporiteľa môže dôjsť k zníženiu minimálneho percentuálneho pomeru čistej hodnoty majetku v dlhopisovom garantovanom d.f. o polovicu, teda o 5% nahor s každým pribúdajúcim rokom,..."
Tu su rozpísané všetky zmeny
https://dss.nn.sk/zmeny-ii-pilieri.html
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Tuto nutnost dufam zmenia. Ked pojdem na dochodok tak neplanujem hned kupit nejake nove Lamborghini a ani hned umret cize nevidim dovod nemat to vsetko v indexoch.
- Roz
- Silver Member *
Z DSS odpísali, takže je to čisto len technická záležitosť:
v garantovaných fondoch nemám veľkú sumu, takže je mi to aj jedno.
A ako pozerám v admine DSS, schválená by mala byť zmena stratégie pre budúce príspevky, rozpis pôvodných príspevkov zostane tak ako doteraz. Len "sranda" je že vo formulári je najprv možnosť zmeniť doterajšiu investíciu a až potom rozpis pre budúce príspevky, tak prečo za prvú žiadosť považujú tú, keď vo formulári je zverejnená nižšie. A ďalšia vec, prečo sú obe žiadosti na jednej strane, keď je možné ich obe odoslať naraz, ale toto neakceptujú. Napíšem im. Ale inak to už nechám tak. Som zvedavý za 20 rokov o koľko si polepšia dlhopisy, keď tam nič nebude chodiťVaša zmena (...) bola zamietnutá z dôvodu, že ste v jeden deň zadali dve žiadosti. Žiadosť, ktorá bola zadaná ako druhá, bola automaticky zamietnutá z dôvodu, že je potrebné najskôr počkať na spracovanie najstaršej zadanej žiadosti o zmenu fondov, a až následne je možné zadávať novú.
- duves
- Platinum Member ***
znovu KECYVKLECY. Štatisticky každy nový dochodca vyhorí? Kde sú také dáta?pokus napísal: ↑St 05 01, 2022 11:51 am Hej a druhy den po oprave mu ten dom vyhori, on ostane na ulici s holou ritou a dalsich 20r ho budem zivit ja, lebo svoje dochodkove zabezpecenie minul na skridlu a polystyren, tak? To nie je volny, neviazany terminovany vklad. Ma jasny ucel, zivit cloveka xy rokov na dochodku.
Ja som plne za to, aby si peniaze vybral a uzil a aby z nich co najmenej zozrali DSS. Ale dat ich ludom naraz je nezmysel. Plat ani ine davky tiez nedostavaju naraz, pritom napr v pripade pridavkov na deti sa pomerne presne da odhadnut vysledna suma.
Okrem existuje niečo ako poistenie stavby a domácnosti.
Čest tvojej práci.
- duves
- Platinum Member ***
Včera sme hodili s kamošom reč. On sam si niečo pozeral, hlavne koli inflacii. Jednak chce odist z jeho dss (NN) a uzatvorí novu zmluvu v inej dss.
Už zistil, že dlhopisy su stratové voči inflacii.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 246 times
hm ... to od 52. roku zivota sa preda 10% portfolia akcii a povinne nakupia dlhopisy? Aby sa dodrzal zakon § 92 (1) a) ?
Bez ohladu na mozny bullrun akcii v danom roku/dekade?
Ak som to dobre pochopil, tak potom sporitel, ktory ma chut riskovat, a dovrsil 52 rokov okolo roku 2010 musel byt velmi rad...
Bez ohladu na mozny bullrun akcii v danom roku/dekade?
Ak som to dobre pochopil, tak potom sporitel, ktory ma chut riskovat, a dovrsil 52 rokov okolo roku 2010 musel byt velmi rad...
Odoslané z počítača
-
Coudy
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Pi 22 06, 2007 9:14 pm
- Has thanked: 35 times
- Been thanked: 6 times
- duves
- Platinum Member ***
Super, aj bankovať sa da cez web a pred 10 rokmi apka od banky do smartfonu bola rarita.
Myslim si, že nikoho nič nie je do toho, ako sa kto rozhodne a kde v akej dss chce byť.
Myslim si, že nikoho nič nie je do toho, ako sa kto rozhodne a kde v akej dss chce byť.
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
-
tomáš virdzek
- VETERAN MEMBER *****
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1119 times
- Been thanked: 117 times
Tak fajn ze to kleslo, mam vyssiu vyplatu, tak snad nakupia za vyhodnejsie tento mesiac

- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
indexovy 2. pilier je inak krasny priklad toho, ako by mal zakladny investor investovat, pravidelne posielat peniaze a neriesit rast/pokles a nakupovat ETF, aj tak sa toho nemoze dotknut az kym nebude na dochodku ejkejej nenaplni svoj stanoveny investicny casovy horizont 
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
-
rmaly
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
- Has thanked: 1119 times
- Been thanked: 117 times
presneaviceN napísal: ↑St 12 01, 2022 1:44 pm indexovy 2. pilier je inak krasny priklad toho, ako by mal zakladny investor investovat, pravidelne posielat peniaze a neriesit rast/pokles a nakupovat ETF, aj tak sa toho nemoze dotknut az kym nebude na dochodku ejkejej nenaplni svoj stanoveny investicny casovy horizont![]()
- duves
- Platinum Member ***
Aké sú REFORMY 2. a 3. piliera? Pokračovanie. Čo je problém?
https://www.youtube.com/watch?v=8VViKAPFj0w
https://www.youtube.com/watch?v=8VViKAPFj0w
- duves
- Platinum Member ***
No niekto na tom dobre zarobí.
https://www.kurzy.cz/zpravy/634360-vyprodej-v-evrope/
https://www.kurzy.cz/zpravy/634360-vyprodej-v-evrope/
-
michael89
- Dátum registrácie: Pi 04 02, 2022 4:30 pm
- Has thanked: 131 times
- Been thanked: 5 times
Wladas, súhlas 
Som síce v investovaní nový a chápem, že peniaze spôsobujú u ľudí veľké emócie, no nerozumiem, prečo na burzu vstupujú typy ľudí, ktorí všade vidia iba sprisahanie, prasknutie bubliny, za všetkým sú zaplatení "mocní" atď.
Burza len ukazuje, akí nesebaistí a nesamostatní mnohí ľudia sú - médiá píšu články, pretože je to ich náplňou. Či sú to proruské alebo proamerické, je teraz jedno. Každé z nich píše články tak, aby na ne kliklo čo najviac ľudí a aby ten článok podľa možnosti aj čo najviac ľudí ovplyvnil.
Vyjde správa o vojne, ktorá sa má začať v stredu a ľudia začnú vypredávať akcie ako blázni? A keď do štvrtka vojna nezačne, budú znovu nakupovať či ako?
Ten, kto má jasnú stratégiu a je aj dostatočne trpezlivý, nemusí riešiť žiadne bubliny len vydržať tých 20-30 rokov, ktoré si na začiatku investovania stanovil ako cieľ.
Ten, kto dostatok trpezlivosti nemá a koho ovplyvní novinový článok, nech na burzu ani nejde.
Som síce v investovaní nový a chápem, že peniaze spôsobujú u ľudí veľké emócie, no nerozumiem, prečo na burzu vstupujú typy ľudí, ktorí všade vidia iba sprisahanie, prasknutie bubliny, za všetkým sú zaplatení "mocní" atď.
Burza len ukazuje, akí nesebaistí a nesamostatní mnohí ľudia sú - médiá píšu články, pretože je to ich náplňou. Či sú to proruské alebo proamerické, je teraz jedno. Každé z nich píše články tak, aby na ne kliklo čo najviac ľudí a aby ten článok podľa možnosti aj čo najviac ľudí ovplyvnil.
Vyjde správa o vojne, ktorá sa má začať v stredu a ľudia začnú vypredávať akcie ako blázni? A keď do štvrtka vojna nezačne, budú znovu nakupovať či ako?
Ten, kto má jasnú stratégiu a je aj dostatočne trpezlivý, nemusí riešiť žiadne bubliny len vydržať tých 20-30 rokov, ktoré si na začiatku investovania stanovil ako cieľ.
Ten, kto dostatok trpezlivosti nemá a koho ovplyvní novinový článok, nech na burzu ani nejde.
- duves
- Platinum Member ***
No fakt je ten, že od začiatku roka pada všetko, aj dlhopisy. Teraz ak niekto preda indexovú investíciu, so stratou, už to nevrati. Bude to nenávratná strata.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Ale ak bude index pokracovat v poklese, tak vcasnym predajom strati menej.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.