DENNÝ POKEC - Feb 2022

Obsah na archiváciu/vymazanie
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 459 times
Been thanked: 258 times

Re: DENNÝ POKEC - Feb 2022

Príspevok od používateľa Adammd »

Danu Drabovu mam rad, ako maximalneho odbornika, cloveka s nadhladom, pozriem si vzdy kazdu jej prednasku, ktora vyjde na YT...

Drábová: Při zásahu úložiště v Černobylu Česku bezprostřední riziko nehrozí
Největším rizikem pro ČR je podle něj "dlouhodobé působení dezinfomátorů, šíření fake news a neefektivnost naší obrany".
A zeraz si zoberte, ako informovali media o obsadeni elektrarne...
„Je nemožné říci, jestli je černobylská jaderná elektrárna v bezpečí po zcela nesmyslném útoku Rusů,“ řekl Podoljak. „Je to dneska jedna z největších hrozeb pro Evropu,“ dodal.
„Naši obránci dávají všanc své životy, aby se už neopakovala tragédie roku 1986. Informoval jsem o tom švédského premiéra. Tohle je vyhlášení války celé Evropě,“ uvedl už dříve prezident Zelenskyj.
Pokud by nepřátelské dělostřelectvo zasáhlo a zničilo sklady jaderného odpadu, radioaktivní spad by se rozšířil na území Ukrajiny, Běloruska i států Evropské unie,“ uvedl Heraščenko.
https://www.novinky.cz/zahranicni/clane ... j-40388251

A teraz si vezmite, ze priemerny clovek bez kritickeho myslenia si precita takuto spravu....panika....hrozi zamorenie Europy...a potom s kludom Drabova povie:
Na Twitteru také uvedla, že v sarkofágu, který zakrývá havarovaný jaderný blok, už "nejsou radionuklidy, které by mohly způsobit kontaminaci srovnatelnou s rokem 1986 na rozsáhlejším území".
Kto videl serial Cernobyl, tu je video s prednaskou od Drabovej k danej teme, sice dlhisa, ale super, kto sa zaujima o danu problematiku
Fyzikální čtvrtek | D. Drábová – Černobyl: seriál a realita [5. 12. 2019 | FEL ČVUT v Praze]
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Co ja som cital na USA MSM weboch, nie su ziadne obete - ako je mozne prevziat elektraren bez obeti ?

A preco by chcelo Rusko rozbijate elektraren, to ako chce zamorit EU pomocou Cernobylu? :)
AKTUÁLNE: Rusi mali
dobyť Černobyľ.
Ukrajinci sa obávajú jadrovej katastrofy, ktorá by mohla ohroziť i Slovensko
SLEDUJEME ONLINE:
Ruské vojská obsadili
Černobyľ a oživili spiacu hrozbu pre celú Európu
https://www.marketwatch.com/story/ukrai ... 1645731861
The Vienna-based International Atomic Energy Agency said it had been informed by Ukraine that “unidentified armed forces” have taken control of the decommissioned facility, adding that there had been “no casualties or destruction at the industrial site.”
Rusi uz asi maju aj neviditelnost?

Ukrajina potvrdila, že ruskí vojaci vstúpili na územie černobyľskej zóny, ktorá patrí k najrádioaktívnejším na svete
A este su aj samovrahovia?
Objavili sa správy, že ruskí vojaci sa zmocnili Černobyľu. „Po krutom boji ukrajinská armáda nad areálom v Černobyle stratila kontrolu.
adding that there had been “no casualties or destruction at the industrial site.”

rakety môžu zasiahnuť samotné zariadenie elektrárne, by mohli uvoľniť rádioaktivitu

mohli mohli , 2x v 1 vete, to je tutovka

Ohrozené sú aj zakopané úložiská jadrového odpadu, uvádza The Week.

Dufam ze to budu kopat motykami FISKARS (z neutralneho Finska, sused Ruska)

Ak ma niekto aktualnejsie info, kolko bolo obeti pri prevzati elektrarni, prosim aktualizujte, pouzil som USA MSM zdroj,
Odoslané z počítača
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Mimochodom,
Prebehol som ocami par clankov na SK mediach o tom Cernobyle, a ja neviem, ale mne sa zda ze ti redaktori nieco popili..
Tvrdit, ze Rusko chce Ukrajinu pre seba, ale ze idu rozbit Cernobyl, akoze vo go gou?
Idem si po novu zem, ktory kontaminujem vopred?
eee?
Odoslané z počítača
Adammd
Guru Member ****

iceberg8 napísal: Št 24 02, 2022 9:28 pm Ukrajina potvrdila, že ruskí vojaci vstúpili na územie černobyľskej zóny, ktorá patrí k najrádioaktívnejším na svete
Urcite to nie je zem zaslubena, ale musia tak strasit?

Skoro bych řekl, že větším rizikem je statika některých domů v opuštěném městě Pripjati než radioaktivita.
starsi clanok
https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/cern ... domaci_knn
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
Has thanked: 293 times
Been thanked: 199 times

Príspevok od používateľa jaroslav80 »

Odhadujem, ze najneskor zaciatkom marca bude prezident Zelenskyj v exile mimo Ukrajinu. Podobne ako bol prezident Ghani po evakuacii US army z Kabulskeho letiska v auguste 2021 prec z Afganistanu.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Re: Korekcia 2022

Robino napísal: Št 24 02, 2022 10:18 pm Netreba verit slovenskym MSM mediam, Rusko je teraz investicna prilezitost desatrocia. Po tomto sa z nich stane nova velmoc vychodu.
Tak ruzovo by som to s Ruskom zase nevidel, ale maju o krocik dalej od toho skoncit ako kolonia USA+UK.
My si zase mozeme uzit par drobnych, ktore nam snad z Washingtonu a Bruselu nechaju, ak budeme loajalni.
Adammd
Guru Member ****

Je "dohoda", že sa iné vlákna nebudú plevelit tematikou Ukrajina Rusko a všetko bude v tomto pokeci.

Inak k zemavek a hlavnespravy, to je najväčší odpad, aký som kedy mohol zhliadnuť, to nemá s objektivitou a slobodou nič spoločné, stoka internetových "sprav"

Rusko a velmoc východu? Možno za 200 rokov, keď China zanikne.

K Černobylu, pravda je to, čo tvrdí Drabová,resp jej verím najviac.
f.i.r.e.
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

Robino napísal: Št 24 02, 2022 10:40 pm Ah, mi to tu ten admin JUGGLER cenzuruje presuvanim do inych vlakien a potom to straca zmysel.
preveze to ma zmysel - vid prva veta toho vlakna. Dik Jugger.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2392 times
Been thanked: 2780 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Robino napísal: Št 24 02, 2022 10:40 pm
jaroslav80 napísal: Št 24 02, 2022 10:28 pm
Robino napísal: Št 24 02, 2022 10:18 pm Netreba verit slovenskym MSM mediam, Rusko je teraz investicna prilezitost desatrocia. Po tomto sa z nich stane nova velmoc vychodu.
Tak ruzovo by som to s Ruskom zase nevidel, ale maju o krocik dalej od toho skoncit ako kolonia USA+UK.
My si zase mozeme uzit par drobnych, ktore nam snad z Washingtonu a Bruselu nechaju, ak budeme loajalni.
Ah, mi to tu ten admin JUGGLER cenzuruje presuvanim do inych vlakien a potom to straca zmysel.
necenzurujem, len presúvam off-topic balast. Mimochodom, na tvoje príspevky prichádzajú sťažnosti. Trocha sa ich snaž skultúrniť.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Robino bol aktuálne zmazaný ako user. Viac ako hodinu som riešil tohto "usera".

Sledujem Juggler, že sa tu začala práve kvôli konfliktu na Ukrajine väčšia vec ako si bol aj ty sám zvyknutý. Mám náznaky istej koordinovanej aktivity a tá sa mi prestáva páčiť.
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2392 times
Been thanked: 2780 times

Re: TRHY AKTUÁLNE

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Všetko závisí na Putinovi.

Ja som sa nachytal , lebo som nerátal s tým útokom na Ukrajinu. Ale teraz tipujem, že sa Putin stiahne a ostane iba v Donbase.
Ja si myslím, že chcel paralyzovať celú Ukrajinu, aby oni nesústredili sily na Donbase a nerobili mu odpor.
Lebo na Donbase majú povstalci obsadenú len 1/3 a zvyšok majú pod kontrolou Ukrajinci. Ked Putin obsadí celý Donbas, môže v budúcnosti vyjednávať, že mu niekto uzná aspoň tie povstalecké územia ( tú 1/3) ako samostatné.

Takže trhy by si mohli vydýchnut, ked sa stiahne a ostane len na Donbase.
Na druhej strane spravil fatálnu chybu, že zaútočil na celú UA z troch strán. Tým si proti sebe poštval celý svet.
Môže byť teraz sfanatizovaný a urobiť to na čo upozorňujú: že obsadí celú Ukrajinu a dosadí si tam proruskú vládu.

Ťažko posúdiť, či tam majú rusi dosť lojálnych ľudí, aby dokázali to, čo u nás v 1968.
Ja si myslím, že teraz budú Rusi analyzovať, či majú zahrať taký vabank, alebo obsadiť len Donbas.

Ak by zahrali vabank - trhy asi znova pôjdu dole. Bude to druhý afganistan. Ak by tam bolo veľa obetí a emócii - detto- trhy dole. Ak by rusi šokovali použitím nejakých zakázaných zbraní , znova neg. odozva. Je tu veľa scénarov a teraz ked vieme,že Putin je schopný všetkého nemožno vylúčiť nič.

Energie idú hore. Recesii v EU sa asi nevyhneme. Ale američania na tom zarobia (majú ropy a plynu prebytok, +zbrojársky priemysel), takže prečo by mali ísť americké akcie dole? Naopak: môže byť výpredaj europskych akcií a presun do amerických. Takisto zahraniční hráči z ruských akcií, čo dnes padli o 45% kde asi investujú?

V tomto názore však abstrahujem od faktorov ako fed a od inflácie. Dnes však verím, že ani ten prvý výpredaj v januári nebol spôsobený Fedom, ale sa predávalo preto, lebo velkí hráči vedeli, čo bude na UA. Stačí aby ruskí oligarchovia a banky dopredu predávali americké akcie...ku každému výpredaju sa pripoja AOS, ktoré predávajú tiež.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
jaja
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Pi 05 11, 2010 12:54 pm
Has thanked: 48 times
Been thanked: 68 times

Príspevok od používateľa jaja »

JUGGLER napísal: Št 24 02, 2022 11:48 pm Ale teraz tipujem, že sa Putin stiahne a ostane iba v Donbase.
Ja si myslím, že chcel paralyzovať celú Ukrajinu, aby oni nesústredili sily na Donbase a nerobili mu odpor.
Lebo na Donbase majú povstalci obsadenú len 1/3 a zvyšok majú pod kontrolou Ukrajinci. Ked Putin obsadí celý Donbas, môže v budúcnosti vyjednávať, že mu niekto uzná aspoň tie povstalecké územia ( tú 1/3) ako samostatné.
Tohle fakt určitě není na stole. Přímo obsadit Donbas by bylo mnohem snadnější než tahle mega akce.
JUGGLER napísal: Št 24 02, 2022 11:48 pm Môže byť teraz sfanatizovaný a urobiť to na čo upozorňujú: že obsadí celú Ukrajinu a dosadí si tam proruskú vládu.
Bingo. Ale bude mu to stačit?
JUGGLER napísal: Št 24 02, 2022 11:48 pm Ja si myslím, že teraz budú Rusi analyzovať, či majú zahrať taký vabank, alebo obsadiť len Donbas.
Jak jsi psal "Všetko závisí na Putinovi", tohle není o analýze vojenských stratégů na základě průběhu, je to hra putina, který se chce zapsat do historie a přímo on je ten kdo hraje vabank a je k tomu už nějakou dobu odhodlaný.
JUGGLER napísal: Št 24 02, 2022 11:48 pm Je tu veľa scénarov a teraz ked vieme,že Putin je schopný všetkého nemožno vylúčiť nič.
Právě to mne děsí, není to ryze strategická akce, ale akce jednoho egomaniaka. A zastavit ho můžou jenom rusové.
JUGGLER napísal: Št 24 02, 2022 11:48 pmDnes však verím, že ani ten prvý výpredaj v januári nebol spôsobený Fedom, ale sa predávalo preto, lebo velkí hráči vedeli, čo bude na UA. Stačí aby ruskí oligarchovia a banky dopredu predávali americké akcie...ku každému výpredaju sa pripoja AOS, ktoré predávajú tiež.
:wink:
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Sucasne udalosti ohladne Ukrajiny a ich interpretacia je podla mna uzitocna z hladiska interpretacie trhu a snahy bezneho Slovaka o puhe prezitie ba dokonca o zlepsenia si svojho zivota.

1. V poslenych rokoch, dokonca i celosvetovo, sa namiesto hladania pravdy, ci presadzovania vlastnych zaujmov preslo na zaradenie sa do svojej skupiny. Zrazu sme politicky za ci proti, geopoliticky takisto a pri analyze trhu sme byci ci medvedi. Nase cesty se nekrizuju, casto sa nestretavame a ked sa stretneme sa hadame. Neschopnost sa dohodnut ci najst strednu cestu je skodlive.

2. Informacie, na zaklade ktorych si budujeme nazory su casto uplne mimo skutocnosti. Napriklad pribeh na trhu, ktory je podavany v podobe jednej vety ci odseku. Akoby tie miliony rozhodnuti ucastnikov na burze sa dali vysvetlit. Namiesto toho sa pribehy vymyslaju za ucelom zabavy, zvysovania objemu obchodov a aj manipulacie amaterov profesionalmi.

3. Ako zistit podstatu problemu a riesenia v neustalom medialnom sume? Vezmime si priklad sucasnej situacie na Ukrajine. Nedavno mali Biden a Putin telefonicky hovor. Niektore udajne casti rozhovoru boli poskytnute mediam, ktore ich potom rozsirovali verejnosti. Tak ako s pribehmi na burze aj zverejneny pribeh telefonatu je mozno uplne mimo skutocnosti. Pochybujem, ze ci Putin, alebo Biden sa snazili a osvetlenie verejnosti, ktore aj vdaka mediam, internetu a osobnych skusenosti ma svoje nazory.
Vsetky media, ktore ja poznam, interpretovali telefonat ako medzi dvomi protivnikmi, ktori sa snazia jeden druheho podrazit na potesenie verejnosti.
Skusme sa vsak pozriet, co tychto dvoch spaja. Jeden je stary lisiak a druhy sachista. Co maju tito dvaja skuseni vodcovia existujuci v stratosferach, ktore bezny coviecik (vratane mna) nepozna, spolocneho.
Jednou odpovedou moze byt nenavist, pocit ohrozenia ci obycajna sutazivost s EU, ktoru obaja zastavaju. Dalsim spolocnym menovatelom je, ze maju domace problemy, nespokojnych obcanov a politicku opoziciu rozneho druhu.
Nie je vylucene, ze sa dohodli, ze ty si mozes robit co chces na Ukrajine a ja s EU. Ale my sa chapeme, sme obaja imperialisti a nasou ulohou je svoje imperium zveladovat.

3. Povaha Americana, Cinana ci Rusa je ina ako Slovaka. Ti prvi sa chovaju ako mocnost a my odkial vietor zafuka. S porovnanim s inymi narodmi mame nevolnicku povahu. Myslime si, ze ak sme prehnuti v drieku, ze nas panstvo ci velmoc pochvalia. V skutocnosti nas kopnu do zadku.
Obavam sa, ze kroky Putina, Bidena a podobnych hracov nechapeme. Mozno nechapeme ani dianie na trhu. Na trhu vsak bojujeme ako jednotlivci, ale geopoliticky by sme mali bojovat svorne a byt schopni sa dohodnut. Nedajme sa, a nebudme na smiech. S takym vzdorovitym pristupom mozme nieco vymysliet. Inak budeme odsudeni na chudobu, slabotu a neuspech.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

tomáš virdzek napísal: Št 24 02, 2022 11:21 pm Robino bol aktuálne zmazaný ako user. Viac ako hodinu som riešil tohto "usera".

Sledujem Juggler, že sa tu začala práve kvôli konfliktu na Ukrajine väčšia vec ako si bol aj ty sám zvyknutý. Mám náznaky istej koordinovanej aktivity a tá sa mi prestáva páčiť.
Riešiť jedného usera hodinu...šak by to mal byť klik-klik a jeho história je vymazaná.

Takíto begineri s pár príspevkami, čo odišli, mi nevadia. Ale mam pocit, ako keby niektorí dlhodobí členovia fóra, chceli využiť príležitosť, a zmazať svoju históriu...aby tu potom prišli ohurovať bez histórie.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
jogo
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Št 24 02, 2022 11:48 pm Všetko závisí na Putinovi.

Ja som sa nachytal , lebo som nerátal s tým útokom na Ukrajinu. Ale teraz tipujem, že sa Putin stiahne a ostane iba v Donbase.

Takže trhy by si mohli vydýchnut, ked sa stiahne a ostane len na Donbase.
Na druhej strane spravil fatálnu chybu, že zaútočil na celú UA z troch strán. Tým si proti sebe poštval celý svet.
Môže byť teraz sfanatizovaný a urobiť to na čo upozorňujú: že obsadí celú Ukrajinu a dosadí si tam proruskú vládu.

Ťažko posúdiť, či tam majú rusi dosť lojálnych ľudí, aby dokázali to, čo u nás v 1968.
Ja si myslím, že teraz budú Rusi analyzovať, či majú zahrať taký vabank, alebo obsadiť len Donbas.

Ak by zahrali vabank - trhy asi znova pôjdu dole. Bude to druhý afganistan. Ak by tam bolo veľa obetí a emócii - detto- trhy dole. Ak by rusi šokovali použitím nejakých zakázaných zbraní , znova neg. odozva. Je tu veľa scénarov a teraz ked vieme,že Putin je schopný všetkého nemožno vylúčiť nič.
Ak by išlo Putinovi len o Donbas, tak ho obsadí podobne ako Krym a nezaútočí na vojenské objekty na celej Ukrajine.
Jemu ide o to, aby Ukrajina nevstúpila do NATO.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Franto napísal: Št 24 02, 2022 10:18 pm
https://www.youtube.com/watch?v=2txKO-98jDY

Vzdy som sa zamyslal, preco ludia natacaju katastrofu z okna, napr tornado, alebo padajuce bomby.. Toho casu este stanne pravo nebolo, nie? To ma "zelezne gule" ked nataca padajuce bomby pri okne... Plus dobra emocna hudba, paci sa mi, sedi na kontext videa..

"Ruske tanky stoji na kruhovem objezdu. Strileju na lidi na vsechno.."
- nenasiel som info, ze by isli po civilistoch..

https://www.youtube.com/watch?v=iZebYm-nenY

Aj toto je sranda
https://www.youtube.com/watch?v=2lP2aGikTFs
Russian fighter jet shooting at civilian home.
a pod tym koment
A.) the video is from 2014 B.) it’s a Ukrainian Mig-29 so do your research before you post this shit and only fuel the conflict with misinformation…

Pochop (aj dalsi) jednu vec - Putina, Rusko, alebo Ukrajinu neobhajujem, nevidim do ich domovov a hlav, ale ak mi tu media budu servirovat, ze Rusko utoci, Rusko je zle, jednostranne, tak mi je z toho na grcanie.. atracujem kazdu jednu zhodenu bombu, a kazdu jednu vystrelenu gulku, ale prva byva zvacsa varovna a preco je varovna?? To je ten ROOT CAUSE..

EDIT:
https://www.webnoviny.sk/izrael-z-golan ... ere-skody/

Izrael z Golanských výšin ostreľoval sýrske ciele, raketovým útokom spôsobil viaceré škody

2 vety v clanku..

Nezostrihany prejav Putina. Zostrih najdete napriklad na DennikN.

https://youtu.be/qgPrhC4xyNw
Naposledy upravil/-a iceberg8 v Pi 25 02, 2022 8:07 am, upravené celkom 2 krát.
Odoslané z počítača
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Št 24 02, 2022 10:02 pm Odhadujem, ze najneskor zaciatkom marca bude prezident Zelenskyj v exile mimo Ukrajinu. Podobne ako bol prezident Ghani po evakuacii US army z Kabulskeho letiska v auguste 2021 prec z Afganistanu.
REUTERS.COM:
Asked if he was worried about Zelenskiy's safety, U.S. Secretary of State Antony Blinken told CBS: "To the best of my knowledge, President Zelenskiy remains in Ukraine at his post, and of course we're concerned for the safety of all of our friends in Ukraine - government officials and others."

https://www.reuters.com/world/europe/uk ... 022-02-25/
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

V USA plati, ze ak prezident nelegalne nariadi pouzitie vojenskej sily, tak vojaci mozu (alebo musia?) odmietnut. Plati to aj v Rusku ?
Odoslané z počítača
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jan napísal: Pi 25 02, 2022 8:12 am Ruská ekonomika je menšia ako talianska, je rovnako veľká ako ekonomika Beneluxu, takže Rusko v žiadnom prípade nie je ekonomická veľmoc s vplyvom na celý svet.
Rusko ma vyse 50 nasobne vacsiu rozlohu nez Taliansko, cize zrejme aj mnohonasobne viac nerastnych a prirodych zdrojov nez Taliansko. Talianska armada navyse pocas celej jej vojenskej historie je asi na urovni slovenskej armady (s vinimkou snad zopar malo okamihov pocas prvej svetovej). Pred 125 rokmi ich dokonca v Etiopii porazila miestna armada vyzbrojena ciastocne este ostepmi, hoci Taliani mali opakovacie pusky a horske dela. (Bitka pri Adwa)
Vahu Ruska v geopolitike by som prirovnal minimalne ku Francuzsku.
Rusko, Cina, USA, Francuzsko a Britania maju navyse pravo veta v bezpecnostnej rade OSN. Taliansko tam nie je a ani velmi velmi dlho este nebude.
jaja
Platinum Member ***

Jan psal o ekonomice a celý jeho příspěvek se týkal ekonomiky a trhů.
Ruská ekonomika je menšia ako talianska, je rovnako veľká ako ekonomika Beneluxu, takže Rusko v žiadnom prípade nie je ekonomická veľmoc s vplyvom na celý svet.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Z mojho pohladu prirovnal vplyv Ruska na zvysok sveta priblizne ku vplyvu Talianska na zvysok sveta. Rusko navyse s mensou ekonomikou nez Taliansko. Ak do ekonomiky nezapocitavas surovinovu zakladnu, tak to povazujem za skresleny pohlad na ekonomiku. A ak do vplyvu na zvysok sveta nezapocitavas bojaschopnost armady, tiez to nepokladam za rozumne.
V 19-tom storoci cinska ekonomika bola vacsia, nez ekonomika ktorejkolvek europskej mocnosti a aj tak mala Cina vo svete daleko mensie slovo, nez trebars Britania alebo Francuzsko.
jaja
Platinum Member ***

Uf, on napsal relevantní příspěvek o ruské ekonomice (což je zejména HDP) a jejím vlivu na trhy - tedy to, co se týká tématu a zaměření serveru a ty do toho zase zapleteš ideologický žvásty o nerostných zdrojích a síle armády. Hromada rozvojových zemí má ohromné nerostné bohatství a na světovou ekonomiku mizivý vliv. Už se vůbec nedivím těm, kteří právě kvůli tomuhle znechuceně ze serveru odešli.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Kanada a Australia maju velke uzemie na mizivy pocet obyvatelstva. Ich rozloha a surovinova zakladna su podstatnou castou ich slova vo svete. Rusko je podobny pripad, len este vo vacsom.
Do tvojho prispevku si tiez pridal off-topic od "Trhov aktualne", vo forme riesenia dovodu teatralneho odhlasovania sa niektorych clenov. Mali predsa moznost v tichosti cez SS poziadat admina a dovody si vydiskutovat s nim. Je dostatocne inteligentny, aby sa rozhodol sam co a ako dalej.

A suhlasim, ze tieto prispevky (vcetne hned toho Janovho) patrili do "Denny pokec - feb 2022" a mali by tam byt presunute.
jaja
Platinum Member ***

V čem se januv prispevek netyka tematu TRHY AKTUALNE? Az tvoje reakce je offtopic.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jan napísal: Pi 25 02, 2022 8:12 am Ruská ekonomika je menšia ako talianska, je rovnako veľká ako ekonomika Beneluxu, takže Rusko v žiadnom prípade nie je ekonomická veľmoc s vplyvom na celý svet.
To sú skôr ruské želania ako realita.
Tato cast. Je to rovnaky subjektivny nazor ako tvoj alebo moj. Evidentne to patri do politiky resp. Denneho pokecu - Feb 2022.

Dovod: S "Trhmi aktualne" to ma daleko menej spolocneho, nez s "Denny pokec - Feb 2022".
jaja
Platinum Member ***

To je proste srovnani HDP, nic subjektivniho.
jogo
VETERAN MEMBER *****

Ak niekto napíše niečo mimo témy vlákna, tak doporučujem si to s ním prediskutovať v dennom pokeci. Prenesiem jeho citáciu do denného pokecu a tam si to s ním prediskutujem.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

OK, tiez moznost.
Takze od Janovho prispevku je to tu offtopic (v zmysle tesne za nim), pricom pri preneseni zvysku vlakna do "Denneho pokecu - feb 2022" by bolo dobre skopirovat aj jeho prispevok, aby to davalo zmysel, o com vobec nasledujucich 10 prispevkov bolo.
jogo
VETERAN MEMBER *****

jaroslav80 napísal: Pi 25 02, 2022 11:16 am OK, tiez moznost.
Takze od Janovho prispevku je to tu offtopic, pricom pri preneseni zvysku vlakna do "Denneho pokecu - feb 2022" by bolo dobre skopirovat aj jeho prispevok, aby to davalo zmysel, o com vobec nasledujucich 10 prispevkov bolo.
Janov príspevok nebol off topic, možno bol chybný v tom, že zrovnával ekonomickú silu len prostredníctvom HDP. Lenže výpadok výroby v Taliansku svet moc nepocíti, ale výpadok dodávok plynu z Ruska ho riadne pocíti-hlavne Európa.
V tom si mal pravdu, ale načo do toho si potom ťahal vojnu v Etiopii, hoci uznávam, nevedel som tieto informácie. A rad sa ich od teba dozviem v dennom pokeci a nie v téme "Trhy aktuálne".
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Rusko ma najvyssi mrakodrap v Europe.. Gazprom.. A je zaujimave, ze prvych pat mrakodrapov je v Rusku (z Europy)
https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_na ... ur%C3%B3pe
alebo prihladnejsie v EN
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_t ... _in_Europe
V TOP10 su 8x...
Taliani mali zas toto
https://en.wikipedia.org/wiki/Terrazza_Martini_Tower
At the time of construction it was the tallest building in Europe,[2] until 1952, when the Kotelnicheskaya Embankment was built in Moscow.
Odoslané z počítača
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 284 times

Príspevok od používateľa miror »

iceberg8 napísal: Pi 25 02, 2022 11:34 am Rusko ma najvyssi mrakodrap v Europe.. Gazprom.. A je zaujimave, ze prvych pat mrakodrapov je v Rusku (z Europy)
https://sk.wikipedia.org/wiki/Zoznam_na ... ur%C3%B3pe
alebo prihladnejsie v EN
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_t ... _in_Europe
V TOP10 su 8x...
Taliani mali zas toto
https://en.wikipedia.org/wiki/Terrazza_Martini_Tower
At the time of construction it was the tallest building in Europe,[2] until 1952, when the Kotelnicheskaya Embankment was built in Moscow.
Aj Dubai má nezmyselné stavby. Platíme to všetci v plyne a rope.
jan
Gold Member **
Dátum registrácie: So 15 09, 2007 7:54 pm

Príspevok od používateľa jan »

Takze od Janovho prispevku je to tu offtopic, pricom pri preneseni zvysku vlakna do "Denneho pokecu - feb 2022" by bolo dobre skopirovat aj jeho prispevok, aby to davalo zmysel, o com vobec nasledujucich 10 prispevkov bolo.

Janov príspevok nebol off topic, možno bol chybný v tom, že zrovnával ekonomickú silu len prostredníctvom HDP. Lenže výpadok výroby v Taliansku svet moc nepocíti, ale výpadok dodávok plynu z Ruska ho riadne pocíti-hlavne Európa.
V tom si mal pravdu, ale načo do toho si potom ťahal vojnu v Etiopii, hoci uznávam, nevedel som tieto informácie. A rad sa ich od teba dozviem v dennom pokeci a nie v téme "Trhy aktuálne".

Tak ako má ruská produkcia svojich zákazníkov, tak má aj talianska produkcia svojich zákazníkov. No a keďže tá talianska produkcia je väčšia, tak má väčší vplyv na svetovu ekonomiku.
Rovnako úspešne môžeme banalizovať akýkoľvek typ produkcie, aj ťažbu surovín. Môžeme donekonečna polemizovať, či je lepšie minutých 70 eur na benzín na návštevu babičky alebo 70 eur na nákup zimnej bundy. A čo z týchto potrieb je vlastne pre zákazníka dôležitejšie. Jediné objektivne kritérium je cena a tá je rovnaká. Preto je asi najvhodnejšie pri štátoch porovnávať iba veľkosť HDP štátov - objektívnu veličinu, bez ohľadu na dôležitosť jednotlivých produktov - subjektívne kritériá.
Nemám pocit, že môj príspevok nepatril do témy - Trhy aktuálne. Riešil som vyslovene iba ekonomiku štátu, kde sa fakty dajú ľahko dohľadať a môj pocit z trhu. Nebolo tam nič nemiestne a subjektívne.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

miror, o tom nepochybujem, ze aj Dubai..

BTW
5380 lozok pre potreby ozbrojenych sil..

Takze teraz sa nebudu odkladat operacie pre koronu, ale pre vojnu ?
V case najvyssej vlny pandemie čovidu ?

jan,
"Môžeme donekonečna polemizovať, či je lepšie minutých 70 eur na benzín na návštevu babičky alebo 70 eur na nákup zimnej bundy"
no ja hlasujem za tu navstevu, bunda sa ti potrha, spomienky zostanu.
Odoslané z počítača
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

jogo napísal: Pi 25 02, 2022 11:22 am V tom si mal pravdu, ale načo do toho si potom ťahal vojnu v Etiopii, ...
Pisal o velmoci s vplyvom na cely svet a zrovnaval Rusko a Talianskom.
To sú skôr ruské želania ako realita.
Pri hodnoteni velkosti vplyvu na zvysok sveta sa neberie do uvahy len velkost HDP, ale aj bojaschopnost armady, rozmiestnenie zakladni po svete, diplomaticke vztahy, surovinova zakladna, pristup k vzacnym materialom, ... Je to ako hodnotit pripravenost statu prezit medzinarodnu izolaciu a rozhodovat to len podla vysky HDP. KLDR je evidentne lepsie pripravena prezit medzinarodnu izolaciu, nez trebars Nemecko s nasobne vyssim HDP.

Vplyv Ruska na zvysok sveta je daleko vacsi nez vplyv Talianska na zvysok sveta, som sa snazil vyargumentovat. Patri do toho aj historicky neporovnatelne vyssia bojaschopnost ruskej armady v porovnani s talianskou.

Jan - ak by si prispevok uviedol bez tej prvej casti, vinmal by som ho ako fakty kde nie je vela o com polemizovat a ako 100% vhodny do "trhy aktualne".
jan napísal: Pi 25 02, 2022 12:07 pm Preto je asi najvhodnejšie pri štátoch porovnávať iba veľkosť HDP štátov - objektívnu veličinu, bez ohľadu na dôležitosť jednotlivých produktov - subjektívne kritériá.
Ak sa riesi velkost vplyvu nejakeho statu na zvysok sveta, tak istotne porovnavat iba velkost HDP statov nie je smerodajne. Moj nazor; ty mas iny.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

pokus napísal: Pi 25 02, 2022 11:55 am Jarko nie je div ze si dostal ban. Prestan uz rozhodovat co je a nie je ot, rozhodne admin, on presunie, vymaze, zabanuje. Ty o nicom nerozhodujes, zmier sa s tym
Ty zase pises offtopic v "Trhoch aktualne" miesto pisania ho do "Denneho pokecu".
jaja
Platinum Member ***

jaroslav80 napísal: Pi 25 02, 2022 12:15 pm Pisal o velmoci s vplyvom na cely svet a zrovnaval Rusko a Talianskom.
Znovu zopakuji pro pomalejší: Psal o EKONOMICKÉ velmoci. To je naprosto exaktní disciplína, kam armáda, nevytěžené bohatství, ani tvoje sympatie nepatří. A Rusko rozhodně není ekonomická velmoc.
jan
Gold Member **
Dátum registrácie: So 15 09, 2007 7:54 pm

Príspevok od používateľa jan »

jaroslav80, ale ja som písal vyslovene o ekonomike a vplyvu na svetovú ekonomiku. Ruskí zákaznici predsa nenakupujú od Ruska kvôli tomu, že Rusko má veľkú armádu alebo kvôli tomu, že má veľkú rozlohu. Nakupujú hlavne kvôli tomu čo sú im Rusi schopní dnes predať, čiže kvôli produktom a ich cenám.
Inak veľkosť surovinových zásob vôbec nič nehovorí o súčasnej výkonnosti ekonomiky, to patrí skôr do kategórie ekonomický potenciál.
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

OK, pochopil som to zrejme horsie, nez to bolo myslene.

Ja osobne tvoje a Jaja-ove prispevky vnimam ako hodnotne a vzdy si ich rad precitam ked su k nejakej teme, ktora ma zaujima.
jan napísal: Pi 25 02, 2022 12:27 pm Inak veľkosť surovinových zásob vôbec nič nehovorí o súčasnej výkonnosti ekonomiky, to patrí skôr do kategórie ekonomický potenciál.
Suhlasim, ale do hodnotenia vplyvu nejakeho statu na zvysok sveta patri nielen jeho sucasna ekonomika ale aj ekonomicky potencial. Vela vojen v historii sa viedlo o zvysenie buduceho ekonomickeho potencialu na ukor aktualnych negativnych dopadov vojny na aktualnu ekonomicku silu bojujuceho statu.
Naposledy upravil/-a jaroslav80 v Pi 25 02, 2022 12:35 pm, upravené celkom 1 krát.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

National debt to GDP ratio
Russia 20%
Italy 135%
Odoslané z počítača
jaroslav80
VETERAN MEMBER *****

Myslim, ze zriadenie tohoto vlakna bol velmi dobry napad. Nema ani nejaky provokacny nazov. Tu si moze napisat kazdy, co len chce (v ramci slusnosti a zakonnosti). Po skonceni februara zapadne prachom, ale stale bude dohladatelne. Offtopic a politika sa zase budu hromadit v Denny pokec - Mar 2022.
Palec hore Jugglerovi a Tomasovi Virdzekovi za skusenie to s takymto napadom. (pisem bez ironie)
Zamknuté

Návrat na "Archív"