Tak isto ako Tesla pouziva na vyrobu a dodavku nahradnych dielov ropu
Cca 23.6% je z plynu, co sa EE tyka.. Cize ak by plyn isiel na 5x, tak by som za EE platil 2x..
Pokial je ten plyn trhovej hodnoty a nie "odpad" na nic ine nevyuzitelny..
Kde mám hľadať odborné stanovisko k plynu, ked nie u plynára? U rybára? Či eurobyrokrata?
Už keby len tých 60% domov v Nemecku nekúrilo vykurovacím olejom a prešlo na plyn, bol by to posun. A keby plynové elektrárne nahradili tepelné a v Nemecku aj atómové a vedeli by tu elektrinu uskladniť, je to podľa mňa fantastická myšlienka.pokus napísal: ↑St 23 02, 2022 4:42 pm Napriek tomu kľúčoví partneri Gazpromu v Nemecku a inde v Európe opakujú tvrdenia ruského koncernu, že ten naďalej dodržuje svoje dlhodobé zmluvné záväzky. Ak je to naozaj tak, potom nie je jasné, načo je potrebné spustiť nový plynovod NS2, ak tie súčasné plne postačujú aj za situácie, že jeden je úplne prázdny a druhá trasa je využívaná Gazpromom hlboko pod zazmluvnenou kapacitou.
Ak nemecká vláda úplne zablokuje NS2 bude jasné, že ak Gazprom chce naďalej plniť záväzky voči svojim európskym zákazníkom a udržať si svoje silné pozície na trhu EÚ, bude musieť aj naďalej využívať tranzitnú trasu cez Ukrajinu. Lenže akákoľvek ďalšia eskalácia napätia a postup ruskej armády smerom do vnútrozemia Ukrajiny by takmer určite túto trasu prerušili. Súhra týchto faktorov je hlavným dôvodom, prečo sa Ukrajina dlhodobo a vláda Nemecka až teraz postavili k spusteniu plynovodu NS2 negatívne. A prečo súčasne Kremeľ naďalej trvá na jeho povolení a spustení.
Tomu neverím. V studenom Anglicku, v dreveno-papundeklových domoch, alebo starých kamenných domoch čím budú kúriť?
pokus napísal: ↑Št 24 02, 2022 7:01 am Bude platit este viac a ked sa prestahuje do novostavby, plynovy uz tam asi mat nebude.
https://www.gov.uk/government/groups/heat-in-buildings
https://www.independent.co.uk/climate-c ... 41255.html
Včera.
Fašisti bojovali proti Rusom zbraňami.
Výsledok? Nemcom bola zima.
Dnes.
Fašisti bojujú proti Rusku sankciami.
Výsledok? Nemcom bude zima.
Ponaučenie.
Ak sa narodìš hranatý, nezomrieš guľatý
Hrica Ľuboš, FB
Pýtal som sa angličana. Potvrdil, že to bude tak. Už teraz má kotol, ktorý mu síce ide na plyn, ale je schopný ísť na VODÍK.
Cena LNG na čerpacích staniciach je 85centov/kg.jaroslav80 napísal: ↑So 26 02, 2022 7:33 am Dufam, ze bude zverejnena aj cena toho LNG v porovnani s cenou plynu z Ruska, spolu aj s tabulkou ich vyhrevnosti.
Minulý rok som platil za kubík plynu 44centov, to by znamenalo 56 centov za 1kg LNG. Keďže v cene plynu mam aj náklady na distribúciu(odhadujem 50% ceny), tak prechod na LNG by zdvihol cenu plynu tak o tretinu. Ak tých Rusov chce EU vytrestať, tak nech začne stavať terminály a prepravné lode na LNG. Rusi začnú stavať plynovody do Číny a tak bude EU platiť viac za plyn(potrestá sama seba), Rusi dostanú od Číny menej peňazí za plyn(budú potrestaní tiež) a profitovať bude Čína a USA.
V tom odkaze, čo som dal, je cena LNG a nie CNG. Predpokladám, že 1kg LNG sa po odparení premení na 1kg NG tj.1,23 kubika NG.osamely chodec napísal: ↑So 26 02, 2022 11:30 am Jogo CNG nie je LNG, takze pre porovnanie . US zemny plyn, ten isty ako rusky je v plynnom skupenstve, dopravi sa do skvapalnovacieho zavodu v Louisiane tam sa zmrazenim zmeni na tekute skupenstvo vznikne LNG , potom sa precerpa do lng tankera a putuje 10 000 km do Europy , tam sa precerpa znova v zavode na spracovanie LNG a zmeni skupenstvo na plyn , potom potrubim z Krk na Slovensko. Pre porovnanie ruske naklady na Slovensko su cca ako tie do Loisianya to este nam plati Zapad za tranzit plynu cez nase uzemie , cize ho mame ozaj lacno. Este stale si niekto mysli, ze toto je pre Europu cesta?
pokus napísal: ↑So 26 02, 2022 1:38 am
Nehladal som od koho to dovazaju a s akym zlozenim, ale urcite ti kotol ani trysky na sporaku menit nepridu. Takze tvoje "pocul som ze vraj" tvrdenie nebude pravdive. Ale to je ok, mylime sa vsetci. Obrovsky problem dnes je v tom, ze bez overenia sirime niekym starostlivo vytvorene mylne informacie = dezinformacie.
Je koniec februára. Zima za nami. V zásobníkoch máme hádam dosť aby sme prežili bez ruského plynu? 2/3 ropy dovážame z Ruska, ale aj v tom máme hádam nejaké zásoby.Ropy je vo svete dosť. Čo myslíš ako náš dvorný energetik : zvládli by sme odstrihnutie od ruských energií?osamely chodec napísal: ↑So 26 02, 2022 11:54 am Amici maju obrovsky zaujem vytlacit Rusov z biznisu a Rusi obrovsky zaujem zostat v biznise a Ukrajina je tu podstatna...
Mohol by sa Trend ( a iné platené média ) vzdať biznisu aspoň v týchto chvílach a informovať o veciach týkajúcich sa vojny a jen následkov bezplatne.Peter222 napísal: ↑So 26 02, 2022 9:11 pm https://www.trend.sk/ekonomika/trojsky- ... o-ukrajinu
Nedajte sa pomýliť nadpisom, je to k (aj) k téme plynu, resp. ropy a dopadov na SVK.
Pokial si ja pamatam spravne z fyziky, aby si kvapalny zemny plyn (LNG) dostal do plynneho stavu a mohol cez plynovody spalovat v beznych nainstalovanych kotloch a sporakoch v domacnostiach, tak ho potrebujes zohrievat - a na ten ohrev spotrebujes tiez cast toho LNG. (V Chorvatskom precerpavacom terminale by sa to snad dalo zariadit aj cez nejaky slnecny ohrev, pripadne aspon usetrit cast nakladov).jogo napísal: ↑So 26 02, 2022 11:47 am V tom odkaze, čo som dal, je cena LNG a nie CNG. Predpokladám, že 1kg LNG sa po odparení premení na 1kg NG tj.1,23 kubika NG.
Ak chce Európa fakt zasiahnuť ekonomicky Rusko, tak tu cenu musí zaplatiť, inač su to len prázdne reči...cesta pre Európu je nerozširovať NATO a brať plyn aj od Rusov.
LNG is heated by sea water to convert it to natural gas / methane gas. (jeden zo sposobov), Slovensko avsak nema morsku vodu k dispozicii.pokus napísal: ↑Ut 01 03, 2022 5:09 pmjaroslav80 napísal: ↑Ne 27 02, 2022 8:19 am Pokial si ja pamatam spravne z fyziky, aby si kvapalny zemny plyn (LNG) dostal do plynneho stavu a mohol cez plynovody spalovat v beznych nainstalovanych kotloch a sporakoch v domacnostiach, tak ho potrebujes zohrievat - a na ten ohrev spotrebujes tiez cast toho LNG.
Samozrejme si pamatas nespravne, to uz je tu pravidlom. Naco googlit, ked sa da zavadzat https://lng.sk/o-lng/co-je-to-lng/
Energia sa spotrebuva na chladenie/skvapalnovanie, plyn vznika sam odparovanim.
Kde je ten webinár? Ja som od teba zaregistroval len toto:osamely chodec napísal: ↑St 02 03, 2022 9:51 am Inak co sa tyka nakladov na LNG vs US NG , dal som tu webinar, ale zjavne ho nik necital.
a asi som to zle pochopil v tej angličtine, lebo sa mi tam zdal ten LNG veľmi lacný.osamely chodec napísal: ↑So 26 02, 2022 11:54 am https://www.kyos.com/wp-content/uploads ... inal_c.pdf
pre tych , ktorych to zaujima... Amici maju obrovsky zaujem vytlacit Rusov z biznisu a Rusi obrovsky zaujem zostat v biznise a Ukrajina je tu podstatna...
Cena za samotnu tazbu je pre nas dost nic nehovoriace cislo. Idealne by bolo poznat 3 cisla: