Erik napísal: ↑Pi 11 03, 2022 7:38 pm
Ahoj chcel by som sa spýtať ako je to s poplatkami pri nákupe jedného ETF , či je rozdiel či sa poplatok vzťahuje zvlášť za každé jedno ETF nakúpene alebo sa jeden poplatok vzťahuje na celý obchod teda príklad nakúpim 10 ETF naraz ale poplatok bude ako za jedno ETF
Pravdepodobne to zalezi od sposobu, akym mas nastaveny ucet, ci mas "fixed fee" alebo "tiered fee"
(fixed su napr 3EUR za nakup do 6000EUR a potom 0.05% a 4USD do 8000USD potom 0.05% toto na burzach Belgium, France, Germany, Spain, Italy, Netherlands, Switzerland, United Kingdom
Ak som dobre pochopil tak na US ETF by malo byt takmer 0.00 poplatok)
(tiered su 0.35USD na nakup plus minus rozne drobne poplatky (ale toto moze byt akcie, kedze ETF by mohli byt takmer zadarmo, alebo zadarmo, a tiered v EU burzach by mal byt 1.25EUR za nakup plus nejake drobne fee)
https://www.interactivebrokers.com/en/i ... commission "Tiered fee"
A este pravdepodobne zalezi, ci je to US ETF alebo EU ETF. (resp na ktorej burze sa nakupuju)
Tiez som hladal podobne odpovede, aj ked skor na rozne akcie (nez ETF), a jediny sposob ako som dostal odpoved bol ten, ze som skusil nakupit aj tak, aj tak

Pretoze tie poplatky su tak zlozite, ze tazko im pochopit.
Novinku tam maju aj "US exchange-listed stocks and ETFs" , "IBKR Lite provides unlimited, commission-free trading in US listed stocks and ETFs while enjoying a simplified trading experience via Client Portal and IBKR Mobile."
Zial, konkretnejsie odpovedat neviem, no dobra sprava pravdepodobne bude, ze tie poplatky su vseobecne slusne nizke, cize nemalo by nastat nieco ako "poplatkový chyták".
Konkretne u mna, co som kupoval 20ks QDVE tak poplatok bol 1.25EUR a SXR8 2ks bol za 2.10EUR. Ono to vlastne tesne pred nakupom ukaze orientacne fee - este podal toho by sa to dalo odhadnut. Ak zadas napr 1 alebo 10 alebo iny pocet kusov konkretneho ETF, nezadas prikaz, len zadas ake ETF a kolko kusov, pred tym nez ho odosles tak tam napise "estimated fee" alebo "comm"