Investovat do fondov vedenych v EURO alebo SKK?

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
titan
Dátum registrácie: So 17 03, 2007 4:53 pm

Investovat do fondov vedenych v EURO alebo SKK?

Príspevok od používateľa titan »

Chcel by som sa spytat, aky bude mat vplyv prechod slovenska na euro na moje peniaze ktore by som mal v case prechodu v akciovych fondoch. Je lepsie teda teraz investovat do fondu vedeneho v EURO alebo SKK? Ked vyberiem peniaze do roku 2009 tak je lepsie mat to v SKK alebo v EURO ale zabezpecenom proti menovemu riziku?
A ako to bude lepsie keby som peniaze z fondov chcel vybrat az po roku 2009, je lepsie teraz zainestovatv do fondu v SKK alebo nezabezpeceneho EURA?

Pripadne, vie mi niekto vysvetlit ako a podla coho sa bude prepocitavat ten prechod, na com sa da stratit a na com ziskat, prip. coho sa vyvarovat?
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa filip glasa »

Je úplne jedno či je fond vedený v EUR, USD alebo SKK. Dôležité je kde investuje a či je zaistený voči menovému riziku.
Ak je fond vedený v SKK a investuje do západoeurópskych akcií a nie je zaistený voči menovému riziku, tak je to to isté ako by bol vedný priamo v EUR.

Ak máme vyriešenú otázku kde fond investuje a nie v čom je vedený, tak sa dostaneme k tomu čo si chcel riešiť ty:

Do prechodu na euro bude SKK pravdepodobne posilňovať. To znaméná, že každý menovo nezaistený európsky akciový fond si zo svojho výnosu ešte odpočíta rast koruny voči euru.

Pri prechode sa to jednoducho prepočíta na eurá. Do vtedy treba investovať tak aby si minimálne prevýšil rast koruny.
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"