Trumpeta1978 napísal: ↑Št 26 05, 2022 4:33 pm
zaujimave, dnesne makrodata dost slabe ale trhy idu zatial velmi pekne hore
Dnes sa zmenil sentiment na pozitívny. Dáta tomu prispeli, lebo neboli hrozné a ukazujú že spotrebitelský dopyt neoslabil:
1. Druhý odhad HDP za 1. štvrťrok bol revidovaný smerom nadol a ukázal, že reálny HDP klesá ročným tempom 1,5 % (konsenzus -1,3 %) oproti predbežnému odhadu -1,4 %. Reťazový deflátor HDP bol revidovaný nahor na 8,1 % (konsenzus 8,0 %) z 8,0 %.
Hlavným prínosom tejto správy však bola
revízia spotrebiteľských výdavkov smerom nahor z 2,7 % na 3,1 %. To prekročilo rast spotrebiteľských výdavkov v treťom a štvrtom štvrťroku, čo dokazuje, že
spotrebiteľ v USA aj v prvom štvrťroku pôsobil ako kľúčový motor rastu napriek rastúcim úrokovým sadzbám a vyšším nákladom na väčšinu tovarov a služieb, konkrétne na potraviny a energie.
2. Za týždeň končiaci 21. mája sa počiatočné žiadosti o podporu znížili o 8 000 na 210 000 (konsenzus 210 000). Pokračujúce žiadosti o podporu v nezamestnanosti za týždeň končiaci 14. mája vzrástli o 31 000 na 1,346 mil.
Kľúčovým poznatkom z tejto správy je zistenie, že
štvortýždňový kĺzavý priemer 1 347 500 pokračujúcich žiadostí je najnižší od 17. januára 1970.
3.
Správy o hospodárskych výsledkoch maloobchodných predajcov vyvolali pozitívnu náladu - a v tejto súvislosti aj úľavu. Čo som si všimol, výborne zverejnilo Macy ( M ) a WSM...dobrý outlook dal GES
4.
NVDA sa vyšplhala do zisku...je velmi vyklesaná a ten outlook berú že je výsledkom disrupcií a lockdownov
5.
Čínania v Shanghaji oznámili koniec lockdownu na 1 júna
6. Rally prispieva
short covering...shorteri vyskakujú z akcii, čiže nakupujú ( aj ja som sa dnes nachytal a shortoval akciu po zlom zverejnení a ona dala +10%...musel som vybrať stratu, teda KÚPIŤ (vid DXC )
7. Dokonca aj slabšie pending house sú dnes OK (
April Pending Home Sales -3.9% vs. -1.9% consensus; prior revised to -1.6% from -1.2%), ked ich porovnáme z hroznými new house sales pred 2 dňami. ( SKY ktorý padol ku 43 je dnes 53..aj iné sa odrazili od dna )