tomáš virdzek napísal: ↑Ne 12 06, 2022 10:36 am
Bublina = exponenciálny nárast v cene. Prasknutie bubliny = narušenie tohto nárastu, ktoré vedie v čase až k veľkému prepadu a return to the mean. Preto, kto hlasoval "ešte nie" = ešte očakáva, že pôjdeme v tej bubble vyššie.
Ja som dal ,,ešte nie,,
Pod úverovou bublinou si predstavujem nahromadený dlh, ktorý môže prasknúť len takým spôsobom ako v poslednej kríze: nesplácaním úverov.
V 2008 to prasklo a záchrana sa udiala znárodňovaním v štýle ,,too big to fail,,. Teda natlačilo sa viac peňazí, ktoré výmenou za akcie požičali subjektom, ktoré nemohli nechať zbankrotovať (vraj by spôsobili kolaps finančného systému ).
Tieto subjekty sú dnes oficiálne v zoznamoch a ide prevážne o veľké banky. Dostanú toľko peňazí, kolko bude treba. Hranicou je 100% zoštátnenie ako za komunizmu.
Covid kríza ukázala, že treba zachraňovať všetkých. Teda už nie iba velké banky, ale prakticky všetky firmy, ktoré zamestnávajú ľudí a dokonca aj živnostníkov ktorí nezamestnávajú nikoho. Podstatou záchrany bolo udržať zamestnanosť a spotrebu. Dobrý dlžník je totiž iba živý dlžník. Ak skrachuje a prestane platiť, stane sa pre spoločnosť bezcenný: nezamestnáva, neplatí dane a nemá spotrebu (resp. má minimálnu na úkor štátu ).
Ak raz praskne bublina, natlačia sa ďalšie peniaze a budú sa zachraňovať VŠETCI. Koho nezachráni štát, toho majetok skončí v rukách veriteľov a trh sa vyčistí v prospech silných korporácii. A ideme ďalej. V kríze sa presunie majetok slabých rúk k majetku silných rúk. Tak to bolo vždy, len voľakedy v malom a teraz vo veľkom. Akciový trh , ak ho budeme vlastniť v podobe indexového ETF je zložený práve s tých korporácii, ktoré krízu prežijú a vyjdú z nej posilnené . Po kríze budú podnikať na ,,vyčistenom trhu,, takže tržby a zisky porastú tak, že výnos z rastu ceny celkovo porazí infláciu.
V tomto storočí máme za sebou prasknutie internetovej bubliny 2000, následne matku všetkých kríz 2008 po ktorej ceny akcií leteli hore stovky %, a najväčšiu pandémiu po 100 rokoch pred ktorou bol Nasdaq100 na úrovni 9700. Dnes je na úrovni 11900, takže čo prasklo? Aká bublina ?
To že Nasdaq bol na 16500, to bol len prehnaný optimizmus, ktorý je teraz vystriedaný prehnaným pesimizmom.
Ak prehnaný pesimizmus zrazí ceny akcií prehnane nižšie, bude to len opačný jav ako ked ceny akcií išli prehnane vyššie.
Možno onedlho skončí vojna a inflácia začne klesať a ešte toho roku sa dostaneme späť k all time high. Možno to nebude tak a komodity sa dostanú do superrastu, ktorým doženú dlhoročnú stagnáciu (cca 10 rokov ). Po dosiahnutí určitej hranice možno príde deflačný tlak trvajúci ďalších 10 rokov.
Uvidíme. Pre mňa to ,,ešte nie,, znamená, že zatiaľ nevidím a nečakám krízu z nesplácania úverov, defaulty a reťaz bankrotov v dôsledku čoho by skolaboval trh práce a ekonomika. To sa podľa mňa nestane - vždy to CB nejak zachránia, trebárs ďalšími úvermi s nízkym, alebo odloženým úrokom.
Vyspelý svet sa naučil ,,tlačiť,,. A keďže tlačia všetci, hlavné meny nevedia voči sebe devalvovať, len sa pretláčajú medzi sebou. Inflácia vyrieši vysoký dlh a podľa mňa bude v réžii CB kam tomu dovolia zájsť. USA idú cestou tvrdého zvyšovania úrokov, čo môže spôsobiť šok a hromadnú stratu = presun majetku. Nedivil by som sa. USA majú takú zvláštnu politiku, že celé desaťročia tam bohatí ďalej bohatnú a stredná vrstva očistene o infláciu je na tom rovnako ( vlk sa nažral , aj koza ostala celá ). Eurozóna teraz ide úplne inou cestou - nezvyšuje úroky, ale chráni ekonomiku pred bankrotmi.
Aj ked nemusíme dôverovať právničke Lagardeovej, možno sa táto cesta ukáže ako lepšia. Chráni to ľudí, ktorí platia hypotéky a úvery, takisto odľahčuje firmy. A oslabuje to euro, čo je pre export dobré. Uvidíme, čo bude...Ja nie som ekonóm. Mám taký názor, že vysokými úrokmi sa dá potlačiť len inflácia s prehriatej ekonomiky. Táto postcovidová ekonomika podľa mňa nie je prehriata. Je len destabilizovaná a potrebuje svoj čas.