ale jak juggler spominal ze je filantrop a zaroven je minimalne jeden dokaz ze sa to da, pytam sa jakym sposobom sa da "vychovat" trader. keby existovala skola nato, co by sa tam malo ucit, atd.
internet je plny neuveritelnych sracek co sa tyka tradingu a investovania a chcem verit ze sa da vymyslet/ponuknut aj nieco co ma realnu hodnotu, co neni mudrost typu "namalujte si indikator XYZ a ked presekne 30 tak buy", atd.
existuju podla mna 2 druhy zaciatocnikov:
1. "nebavi ma uz kopat kanale, radsej by som nieco zarobil v akciach" - a tym nemyslim talent (co je samozrejme zakladny predpoklad, ale to nechcem riesit), ale myslim pristup. takyto zaciatocnik nechce citat knizky, nepozre si hodinove video s buffettom (nehovorim ci to je dobre alebo zle), ma otazky typu "jak mam zarobit, co mam kupit a co predat".. proste styl "chcem zarobit peniaze, nejak lahko. fundamentalna analyza je moc zlozita, tak som si vybral technicku analyzu. indikator MACD pouzivam, lebo sa mi paci. a evidentne funguje, pozri sa na tieto 3 grafy".
takyto trader vascinou rychlo vygumuje konto a rovnako rychlo jak zacal aj skonci.
2. "posadnuty" trader.. clovek co tym zije, co ma 500 kniziek, co riesi trejdovanie cely den, cita vsetko co sa len da, skusa vsetko mozne, atd.
ako sa da vzdelavat trader cislo 1? no tazko. na fore si neprecita prispevok dlhsi jak 5 riadkov, chce jednoduchu metodu. chce hned teraz jednoducho zarabat miliony. a pokial nema obrovsky talent, nema sancu. ale takychto je vacsina - to su presne taki ludia ako ti co si kupuju abshaper miesto toho aby isli do posilovne (samozrjeme ten abshaper nikdy nepouziju (niezeby v tom bol rozdiel)).. aby mohli cvicit pri televizore, aby mohli pritom zrat torty, aby sa vobec neunavili ani nespotili.. a presne tito zivia tych "newsletterovych guruov - lifetime opportunity - 10,000% vynos, zaplatte a hned vam prezradim co mate kupit".
trader cislo 2 si zase najde co treba sam. precita si vsetko co sa da... oproti abshaperu si tento nosi do posilovne spacak a chodi tam 7x do tyzdna a dre jak hovado.
da sa traderovi cislo 1 vysvetlit ze jednoducho to nejde, resp. dokaze to pochopit? a ked to pochopi, nevykasle sa na to? (asi vykasle)
a jake konkretne informacie im davat?
napriklad ma napadlo este davnejsie spravit taku poloautomaticku analyzu akcii, typu napisem MSFT a vypluje mi to "takato firma, v takejto industry, takto sa dari v ramci industry, toto firma robi, taketo ma p/e, p/s... co je v ramci industry dobre/zle, pozor na vysoke zadlzenie, vyhoda je vela cash per share, nizke p/e... "
s tym ze by to bolo aj jak pre debilov, pri p/e by bola linka "co je to p/e?" a tam bude vysvetlene co to je...
bolo by to uzasne ze.. akorat si dovodlim tvrdit ze by to pouzivalo velmi male % ludi.
zaciatocnik by dostal uplne konkretny navod jak posudit firmu, kde by boli vysvetelne vsecky veci (samozrejme v ramci moznosti, to co sa da porovnat automaticky, tazko to moze povedat ze sef je debil alebo ze ich vyrobky uz nesu zajimave)...
ma to akorat jednu chybu - zaciatocnikovy sa to nechce citat..
alebo rozne simulatory napr. na TA, namaluje to cast historickeho grafu akcie a clovek by si mal typnut ci akcia pojde hore alebo dole a rovno mu to ukaze kam ta akcia potom isla..
uz som napisal viac jak 5 riadkov