Ja možno skúsim tiež prihodiť do mešca svoje 2 centy. Vraví sa, že minulé výsledky nie sú zárukou budúcich výnosov. Na Slovensku to bola posledných 10 rokov jedna báseň, ale úroky na hypotékach išli z 8 na 0.5%? Niekto tu spomínal Zurich, ja by som sa teda rečníckou otázkou opýtal, či Bratislava, alebo povedzme Slovensko, má ponúknuť to, čo ponúka Zurich, resp. Švajčiarsko. Myslím, že odpoveď tušíte. Štatistiky imigrácie, lokálna a globálna kúpa Švajčiarska vs. Slovenska to iba dokazujú. A práve preto si myslím, že nehnuteľnosti u nás nebudú luxus a zároveň z dlhodobého hľadiska, to bude na Slovensku hrozná investícia.
Prečo?
Stačí sa pozrieť na predpoveď populácie pri dnešných fertility rate-och, pozrite na populationpyramid dot net. Už teraz sú tie čísla nižšie, a k dnešnému dňu je obyvateľov ešte menej ako v tej predikcii. (Dá sa to dohľadať zo štatistického úradu, ak niekto bude chcieť, dohľadam to číslo). Niekto tu ešte spomínal, že ľudia sa húfne sťahujú do miest. Presne naopak to je. Ľudia idú do dedín.

No a základný argument a vzorec na ktorý sa vždy odkazujem je rovnica ponuky a dopytu. Ak tu bude menej ľudí, bude menší dopyt. Pričom ponuka domov a bytov (dokopy povedané bytových jednotiek) bude rovnaká, alebo dokonca aj vyššia ako dnes kvôli výstavbám. Ak aj skúpia investori tie voľné domy/byty a hodia ich do prenájmu, čo vytvorí oversupply na strane ponuky prenájmov a bude tlačiť cenu prenájmu nadol, čím bude tlačiť yield investície dole - celkovú cenu statku a koľko dokáže zarobiť. Nehovorím ešte o tom, že do tej nehnuteľnosti tiež časom treba investovať a nie je to jednorázový výdavok. Premaľovať, parkety vymeniť, nový nábytok, spotrebiče, bojler, pri dome to môže byť strecha, fasáda atď... čo znova tlačí zisk z investície dole
Počul som rôzne protiargumenty, o ktorých môžeme iba diskutovať, a to že záleží od lokality a že keď bude menej ľudí, tak potom sa ľudia začnú nakoniec sťahovať do miest a podobne typy protiargumentov, na to nech si už vytvorí každý vlastný názor.
Hovorí sa teda, že investuj dlhodobo. No pre koho sa bude investovať do nehnuteľností, keď výhliadka populácie o 30 rokov je, že tu bude
možno o milión ľudí menej?