Prehľad slovenských bánk

Termínované vklady, sporiace účty, bežné účty, úroky v bankách, stavebné sporenie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
filip glasa
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 30 11, 2006 8:31 pm
Been thanked: 1 time
Kontaktovať používateľa:

Prehľad slovenských bánk

Príspevok od používateľa filip glasa »

Prehľad slovenských bánk a ich ukazovateľov:
http://ako-investovat.sk/clanok/238/ban ... u-bezpecne" onclick="window.open(this.href);return false;

Obrázok
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Re: Prehľad slovenských bánk

Príspevok od používateľa Glogol »

Dam sem relativne dobry clanok. Pre mna samozrejme. Je mi jasne ze je to PR a beriem s rezervou ze nikto nechce byt mimoriadne zdaneny. Beriem si z neho co ma zaujima.
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... iac-tvrdi/
zaujali ma min 2 pozn
- chybajuce vklady, bodaj by nie ked nechcu dat ani 2 % na vkladoch
"...v Českej republike je takzvaný loan-to-deposit ratio, teda ukazovateľ pomeru poskytnutých úverov a vkladov, na úrovni zhruba sedemdesiat percent, na Slovensku je to 111 percent. To znamená, že my si už jedenásť percent požičiavame mimo Slovenska."

pojem francuzska hypoteka pocujem 1x
...v súčasnosti poskytujeme o niečo drahšie nové hypotéky, ako je priemer eurozóny. Ten však krivia francúzske hypotéky,
ktoré sú stále lacné a klienti ich berú stále vo veľkých objemoch.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 246 times
Been thanked: 594 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

maju teraz zlaty vek nulove uroky na vkladoch a zvysujuce sa uroky na hypotekach :)
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

Glogol napísal: St 22 02, 2023 9:12 am Dam sem relativne dobry clanok. Pre mna samozrejme. Je mi jasne ze je to PR a beriem s rezervou ze nikto nechce byt mimoriadne zdaneny. Beriem si z neho co ma zaujima.
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... iac-tvrdi/
zaujali ma min 2 pozn
- chybajuce vklady, bodaj by nie ked nechcu dat ani 2 % na vkladoch
"...v Českej republike je takzvaný loan-to-deposit ratio, teda ukazovateľ pomeru poskytnutých úverov a vkladov, na úrovni zhruba sedemdesiat percent, na Slovensku je to 111 percent. To znamená, že my si už jedenásť percent požičiavame mimo Slovenska."

pojem francuzska hypoteka pocujem 1x
...v súčasnosti poskytujeme o niečo drahšie nové hypotéky, ako je priemer eurozóny. Ten však krivia francúzske hypotéky,
ktoré sú stále lacné a klienti ich berú stále vo veľkých objemoch.
Prosim ta, ja som to cital o tych francuzskych hypotekach, ale to asi nie je pojem (teda v style "americka hypoteka"), to su proste hypoteky brane vo Francuzsku, nie? Lebo (ak to spravne chapem)... on hovoril o nejakych sadzbach v eurozone a ze akurat (tie cisla v eurozone) kazia francuzske hypoteky (ktore su asi nizsie)... ze inac je na tom Slovensko dobre... ci tomu rozumiem zle? :)
Glogol
VETERAN MEMBER *****

rmaly napísal: St 22 02, 2023 9:32 am Prosim ta, ja som to cital o tych francuzskych hypotekach, ale to asi nie je pojem (teda v style "americka hypoteka"), to su proste hypoteky brane vo Francuzsku, nie? Lebo (ak to spravne chapem)... on hovoril o nejakych sadzbach v eurozone a ze akurat (tie cisla v eurozone) kazia francuzske hypoteky (ktore su asi nizsie)... ze inac je na tom Slovensko dobre... ci tomu rozumiem zle? :)
Asi mas pravdu - ani google nepozna pojem Francuzska hypoteka. Asi FR dotuju alebo daco pod - ze krajina je nestandardna v hypo. Dakedy mi vadi ze novinari nerozvijaju odpovede - idu len stylom otazka odpoved.
Glogol
VETERAN MEMBER *****

osamely chodec napísal: St 22 02, 2023 9:27 am maju teraz zlaty vek nulove uroky na vkladoch a zvysujuce sa uroky na hypotekach :)
JJ - pred rokom a pol mali rozdiel cca 1-0 ( uroky % - vklady%) a teraz cca 3,8 - 0. Kedze sa spomina ze zo zahranicia stale mam podozrenie ze ECB nejako potajomky bankam poskytuje hotovost. Nieco ako QT a tajne QE. Inac by museli o vklady bojovat urcite agresivnejsie ako bojuju teraz.
rmaly
Guru Member ****

Glogol napísal: St 22 02, 2023 9:38 am
rmaly napísal: St 22 02, 2023 9:32 am Prosim ta, ja som to cital o tych francuzskych hypotekach, ale to asi nie je pojem (teda v style "americka hypoteka"), to su proste hypoteky brane vo Francuzsku, nie? Lebo (ak to spravne chapem)... on hovoril o nejakych sadzbach v eurozone a ze akurat (tie cisla v eurozone) kazia francuzske hypoteky (ktore su asi nizsie)... ze inac je na tom Slovensko dobre... ci tomu rozumiem zle? :)
Asi mas pravdu - ani google nepozna pojem Francuzska hypoteka. Asi FR dotuju alebo daco pod - ze krajina je nestandardna v hypo. Dakedy mi vadi ze novinari nerozvijaju odpovede - idu len stylom otazka odpoved.
Castokrat tomu novinari ani nerozumeju... Ved ja ani neviem, ze by sme tu mali naozaj fundovany ekonomicky dennik teraz (etrend ide dole vodou, sme a dennikn len tak hryzkaju popularne temy... skor rozhovory... ale ze by spravili sami nejaku investigativu ci nazor - relevantnty, to ani nie).... supluju to kadejake mensie projekty
Kosa
Silver Member *
Dátum registrácie: Št 27 10, 2016 11:24 pm
Has thanked: 2 times
Been thanked: 37 times

Príspevok od používateľa Kosa »

Glogol napísal: St 22 02, 2023 10:03 am
osamely chodec napísal: St 22 02, 2023 9:27 am maju teraz zlaty vek nulove uroky na vkladoch a zvysujuce sa uroky na hypotekach :)
JJ - pred rokom a pol mali rozdiel cca 1-0 ( uroky % - vklady%) a teraz cca 3,8 - 0. Kedze sa spomina ze zo zahranicia stale mam podozrenie ze ECB nejako potajomky bankam poskytuje hotovost. Nieco ako QT a tajne QE. Inac by museli o vklady bojovat urcite agresivnejsie ako bojuju teraz.
Ked to velmi zjednodusim, tak banky ani nepotrebuju vklady obyvatelstva. Vytvoria si tolko virtualnych penazi kolko potrebuju.

https://www.trend.sk/blogy/ekonomia-5-m ... ju-peniaze
Miloš Convexify
Active Member
Dátum registrácie: Ut 07 02, 2023 2:07 pm
Has thanked: 13 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Miloš Convexify »

Kosa napísal: St 22 02, 2023 1:26 pm
Ked to velmi zjednodusim, tak banky ani nepotrebuju vklady obyvatelstva. Vytvoria si tolko virtualnych penazi kolko potrebuju.

Ešte by som snáď len doplnil, že banky vklady aj vytvárajú.
Ak dá banka klientovi úver (pripíše ho na účet) tak naraz vytvorí aj vklad. Čiže zvýši simultánne vo svojej bilancii aj aktíva (úver) aj pasíva (vklad). Úrokový rozdiel medzi aktívami a pasívami je zisk.
Treba ešte pripomenúť, že ak klient úver splatí tak to ide opačne a peniaze zanikajú.
Peter222
Platinum Member ***
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 115 times
Been thanked: 128 times

Príspevok od používateľa Peter222 »

Kosa napísal: St 22 02, 2023 1:26 pm
Glogol napísal: St 22 02, 2023 10:03 am

Zjavne si nepochopil o com je ten clanok, ktory si sem dal. Frakcne bankovnictvo nezabezpeci to, ze banky si mozu "sami pre seba" vytvarat virtualne peniaze.
Na konci dna sa musia aktiva a pasiva na suvahe banky rovnat.
Ak je loans to deposit ratio vyssie ako 1 znamena to, ze svoje aktiva (uvery) musi banka financovat inymi pasivami ako vkladmi, napr. emitovanim dlhopisov (co je zvycajne drahsie ako prijimanie vkladov). Pokial chce banka rast a zvysovat stranu aktiv tak to musi mat vzdy vykryte pasivami, ziadne peniaze si len tak "z nicoho" nevytvori.
Miloš Convexify
Active Member
Dátum registrácie: Ut 07 02, 2023 2:07 pm
Has thanked: 13 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Miloš Convexify »

Úverom banka naraz vytvorí aj aktíva ja pasíva.
Kosa
Silver Member *

Peter222 napísal: St 22 02, 2023 1:49 pm
Zjavne si nepochopil o com je ten clanok, ktory si sem dal.
Zjavne si si neuvedomil, ze som napisal :
Ked to velmi zjednodusim …
:)
Peter222
Platinum Member ***

Miloš Convexify napísal: St 22 02, 2023 2:09 pm Úverom banka naraz vytvorí aj aktíva ja pasíva.
Ano, ved nikto netvrdi opak, ale informacia bola, ze vraj na zaklade frakcneho bankovnictva a multiplik. efektu si banka vytvori "virtualne" peniaze, ktore potrebuje, co je samozrejme nezmysel.
Poviem to este inak, hypoteticky priklad, pride polovica klientov a vyberie si svoje vklady. Predstierajme na chvilu, ze banka by bola schopna ich vyplatit. A teraz recnicka otazka, aky to bude mat dopad na uverove portfolio banky (stranu aktiv)? :) Tebe to urcite vysvetlovat nemusim. Banka si v tom pripade nevytvori ziadne virtualne peniaze, je uplne jedno ze je tu nejake frakcne bankovnictvo a multiplikacny efekt, na to som reagoval.
Peter222
Platinum Member ***

Kosa napísal: St 22 02, 2023 2:16 pm
Peter222 napísal: St 22 02, 2023 1:49 pm
Zjavne si nepochopil o com je ten clanok, ktory si sem dal.
Zjavne si si neuvedomil, ze som napisal :
Ked to velmi zjednodusim …
:)
So zjednodusenim to nema nic spolocne. Pomotal si 2 rozne veci, ktore z pohladu ALM konkretnej banky nijak spolu nesuvisia. :wink:
Kosa
Silver Member *

Peter222 napísal: St 22 02, 2023 2:22 pm
So zjednodusenim to nema nic spolocne. Pomotal si 2 rozne veci, ktore z pohladu ALM konkretnej banky nijak spolu nesuvisia. :wink:
To je tak, ked si otvoris clanok, rychle ho preletis a narazis na frakcne bankovnictvo a uz mas jasno. Lenze si nedocital diel 2.

https://www.trend.sk/blogy/ekonomia-5-m ... aze-2-cast

A diel 3.

https://www.trend.sk/blogy/ekonomia-5-m ... aze-3-cast
Záver:
Banky môžu požičať a zároveň vytvárať toľko peňazí, koľko im dovolí výška ich hotovosti alebo ich rezervy v centrálnej banke (elektronická hotovosť).
Ak chcú vytvoriť okamžite viac, stačí, ak si požičajú od inej banky rezervy v centrálnej banke (alebo priamo od centrálnej banky) a môžu ďalej vytvárať peniaze.
Nie je teda žiadny formálny limit pri vytváraní peňazí, lebo banka si môže stále zvyšovať svoje PMR (napr. požičkami na medzibankovom trhu) a tým neustále zvyšovať množstvo úverov pre klientov (tvorba nových peňazí).
Banky musia dodržiavať kapitálovú primeranosť, ale v dobrých časoch ich zisk každý rok rastie, a preto ich táto podmienka výrazne nemusí limitovať.
Bazilejské pravidlá (Basel III) správne limitujú hlavne vytváranie zlých úverov (a ďalšie oblasti) a pomáhajú stabilizovať finančný trh. Rada renomovaných ekonómov (napr. emeritná profesorka ekonómie Victoria Chick z Lonskýnskej univerzity) však hovoria, že táto regulácia sa dala urobiť oveľa lepšie :-).
Jediným reálnym limitom je teda vzájomná dôvera bánk – ak funguje, peniaze môžu banky vytvárať donekonečna. Ak je dôvera slabá alebo žiadna, systém bude krachovať. Ako v roku 2008.
Peter222
Platinum Member ***

Dal si sem najprv clanok z trendu o frakcnom bankovnictve a multip. efekte na zaklade ktoreho si tvrdil, ze banky mozu vytvarat virtualne peniaze podla svojej lubovole co je uplny nezmysel tak teraz neprekrucaj.
Ked raz povies nejaku hlupost nie je hanbou priznat si ze to bola hlupost :) v podstate si povedal, ze bez ohladu na vysku depozit moze banka vytvarat lubovolny objem uverov, ale ok necham ta teda v tom :)
Kosa
Silver Member *

Sillou mocou sa drzis prveho dielu. Vzdavam sa :)
Peter222
Platinum Member ***

Drzim sa iba toho co si povedal o tvorbe virtualnych penazi komercnych bank, clanky v trende bokom :) ale asi sa veru nedopracujeme nikam, nevadi :)
Joki
Guru Member ****
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 1:24 pm
Has thanked: 278 times
Been thanked: 320 times

Príspevok od používateľa Joki »

UniCredit removed from list of global systemically important banks
——-
UniCredit vyškrtla zo zoznamu globálnych systémovo dôležitých bánk
https://www.ft.com/content/d699fe88-15a ... 150aef07b5
Interactive Brokers referral link, ak má niekto záujem. Ďakujem

https://ibkr.com/referral/jozef473
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1566 times

Príspevok od používateľa MiBi »

hmm na Slovensku si teda nemozeme vybrat uz ziadnu zo systemovo dolezitych bank :)
Screenshot 2023-11-27 133310.jpg
https://www.fsb.org/2023/11/2023-list-o ... ks-g-sibs/
Fund
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
Has thanked: 287 times
Been thanked: 103 times

Príspevok od používateľa Fund »

Slovenskí klienti si môžu vybrať účet aj od ďalšieho českého bankového hráča – banky Creditas
https://zive.aktuality.sk/clanok/JlAt2Z ... u-funkciu/
MiBi
VETERAN MEMBER *****

okamžité platby

Každá banka má svoje vlastné limity – ak ich prekročíš, platba sa automaticky spracuje ako klasická.

Slovenská sporiteľňa (SLSP): max. 5 000 € cez George
VÚB: max. 5 000 € cez internet banking, až 100 000 € v pobočke
Tatra banka: max. 3 000 €/deň cez apku + 3 000 €/deň cez IB
UniCredit Bank: až 50 000 € na jednu transakciu
Prima banka: max. 3 000 €/deň
Raiffeisen banka: 3 000 €/deň cez apku + 3 000 €/deň cez IB
Fio banka: 4 000 € na jednu platbu, max. 16 000 €/deň
Privatbanka: max. 5 000 €
365.bank / Poštová banka / ČSOB / mBank: spustenie okamžitých platieb plánované na 10/2025

https://banky.sk/limity-na-okamzite-pla ... podla-bank
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Re: INVESTIČNÁ HITPARÁDA AKO-INVESTOVAŤ.

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Cim vacsia banka, tym horsi web, IB aj MA, menej inovacii atd.
Aspon z mojej osobnej skusenosti (SLSP, VUB, UCB, toho casu aj ING DDS).
Takze sa ani necudujem.
Mozno sa uz nieco niekde medzicasom zmenilo.

Ale napr. Unicredit - ma este stale hadam najjednoduhsi IB a MA.
Na dnesnu dobu uplna bieda (v podstate len platby). Nieze by to nestacilo, ale ine banky su uz inde.
TVU a v podstate aj vacsinu dalsi veci musis zakladat na pobocke.
V IB/MA mas len ponuku na produkty ale je to v podstate len reklama a musis ist aj tak osobne na pobocku.
Bez kampane v IB/MA ti na pobocke ani neposkytnu uver (tuto konkretnu info mam z druhej ruky).
Inde vybavis vsetko alebo aspon vacsinu aj online.

Aj z hladiska bezpecnosti (autentifikacia platieb) zaostava a to je jedna z najvacsich bank v EU.
Velke peniaze by som sa bal tam mat len tak na ucte.
Za mna z hladiska bezpecnosti je UCB uplne fiasko.

Co sa tyka TB tak ta si zase vzdy zakladala na inovaciach, dizajne webu, IB, MA ako aj na bezpecnosti.
Napr. karta a citacka, teraz zase mobilna citacka.
Mozno pre niekoho, ak tam ma len drobne, je to otravne.
Ale z hladiska bezpecnosti, ak by si tam mal velke peniaze, zase top riesenie (velmi silna autentifikacia).
rmaly
Guru Member ****

kixog47100 napísal: Ne 17 08, 2025 4:36 pm Co sa tyka TB tak ta si zase vzdy zakladala na inovaciach, dizajne webu, IB, MA ako aj na bezpecnosti.
Ale z hladiska bezpecnosti, ak by si tam mal velke peniaze, zase top riesenie (velmi silna autentifikacia).
Otazka je, co su to velke peniaze a preco by si ich mal drzat na takom ucte, kde ti ich vezmu... akoze pol mega na beznom ucte alebo ako...

Za mna - mam Tatru od 98ho... (uz ju nevyuzivam ako hlavnu banku)... volakedy boli topka asi ako Nokia... obavam sa, ze teraz su tiez tak ako Nokia... Take veci co sa mi tam stali, tak to obraz o bezpecnosti velmi nezlepsi...
i ked to navonok mozno vyzera dobre (ved inac by tam ani Kalinak nedrzal prachy, ze ano) :)
kixog47100
Platinum Member ***

rmaly napísal: Po 18 08, 2025 1:47 pm
kixog47100 napísal: Ne 17 08, 2025 4:36 pm Co sa tyka TB tak ta si zase vzdy zakladala na inovaciach, dizajne webu, IB, MA ako aj na bezpecnosti.
Otazka je, co su to velke peniaze a preco by si ich mal drzat na takom ucte, kde ti ich vezmu... akoze pol mega na beznom ucte alebo ako...

Za mna - mam Tatru od 98ho... (uz ju nevyuzivam ako hlavnu banku)... volakedy boli topka asi ako Nokia... obavam sa, ze teraz su tiez tak ako Nokia... Take veci co sa mi tam stali, tak to obraz o bezpecnosti velmi nezlepsi...
i ked to navonok mozno vyzera dobre (ved inac by tam ani Kalinak nedrzal prachy, ze ano) :)
Ak mas na mysli unik dat, ze niekto niekomu lustroval ucet tak za to banka nemoze.

Ved to je normalne, ze zamestanci musia mat read pristup k uctom, k pozickam a k inym produktom.
Ved inak by nedokazali obsluhovat klientov.

Podstatne je ze sa to loguje a ak mas podozrenie na unik tak to mozes nahlasit a banka vie spatne preverit kto a kedy sa na tvoju ucet pozeral aj to ci mal k tomu nejaky dovod (napr.ci si bol v tom case na pobocke, ziadal o uver alebo kontaktoval infolinku ohladne zostatku a pod.).

Pokial viem tak na doticneho co vyniesol data politikom prisli, aj bol odsudeny.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Po 18 08, 2025 5:36 pm, upravené celkom 1 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

A “velke” peniaze nemusis drzat priamo na bankovom ucte ale mozes ich mat napr. vo fondoch.
Konzervativni milionari investuju cez banky.
A vyber z fondov tak isto cerpanie poziciek prebieha prave vyplatenim na bezny ucet.

Cize cim viac penazi tym viac kladies doraz na bezpecnost/silnejsiu autentifikaciu.
rmaly
Guru Member ****

kixog47100 napísal: Po 18 08, 2025 5:35 pm A “velke” peniaze nemusis drzat priamo na bankovom ucte ale mozes ich mat napr. vo fondoch.
Konzervativni milionari investuju cez banky.
A vyber z fondov tak isto cerpanie poziciek prebieha prave vyplatenim na bezny ucet.

Cize cim viac penazi tym viac kladies doraz na bezpecnost/silnejsiu autentifikaciu.
Nie, maju bordel v "papieroch"... pri vinkulacii poistky k hypo mi dali precitat taky papier, akoze "vycuc" z hypo zmluvy, skoro mi oci vypadli... mix predavajucich a kupujucich... Ked som zhrozene pozeral na papier, tak sa ospraveldlnili a doniesli iny papier - uz lepsi... ani nechcem vediet, ako sa im to mohlo stat
Par rokov pred tym, omylom zabudli exspirovat ziadost o americku hypo, v inej banke ma skoro zozrali za ziva za "klamstvo"...
A mam aj dalsie...
Takze zrovna Tatrabanka pre mna nie je ziaden etalon bezpecnosti. To ze sa tak tvaria pre plebs s internetbankingom - budiz...
Mozno nejaka Rotschild banka, alebo nieco seriozne vo Svajci...

Inac verim, ze milionari "investuju" (nechaju si spravovat) peniaze cez banky z dovodu (opravnenej) pohodlnosti, nie zrovna kvoli bezpecnosti.

S tym Kalinakom som to myslel tak, ze ked im nevadi mat peniaze takeho gaunera a teda zazrakom - kedze je politicky exponovana osoba - im nevadi, ze cez ich ucty toci kadejake peniaze... tak tam musi byt bezpecne pre mnohych jeho rangu...
kixog47100
Platinum Member ***

Bordel v papieroch, moznosti IB, ponuka sluzieb v IB atd vs. bezpecnost su rozne veci.

Nap. 365 si pamatam ze do mobilnej apky sa prihladovalo pinom a platby sa autorizovali bud tym istym alebo mozno inym dalsim
pinom (ale boli to len max. dve cisla ktore sa vzdy opakovali ) - proste nizsia bezpecnost (ten isty autentifikacny kod sa opakuje).
Aj ked riziko je asi minimalne (ale da sa odpozorovat kamerou)
V grid alebo aj sms - sa aspon menil.
PIN - je staticky.
Najvacsia bezpecnost je dynamicky kod.

Neviem ci si postrehol teraz kauzu s UCB.
Na vine bol sice klient. Co sa stalo si mozes dohladat aj na tomto fore.

Ja len rozpisem ako funguje ich mobilna apka.

Mozes ju mat nainstalovanu max. na jednom zariadeni (mt).
Ak naindtalujes na dalsie na povodnom sa automaticky zneaktivni (wtf).
Vies cez nu zadavat platby aj autorizovat prihlasenie do IB alebo aktivovat MA v inom zariadeni cim vsak stracas pristup na povodnom zariadeni (do apky aj moznost autorizacie prihlasenia do IB v PC).

Podvodnici si aktivovali apku vo svojom mt cim klient hned stratil pristup do MA aj do IB (wtf).
Stratil prehlad o svojom ucte…

Ano bola to jeho chyba ale mohlo to byt o nieco
lepsie premyslene.
Minimalne nemusel stratit pristup do MA.

Teoreticky mu to mohlo stazit aj komunikaciu s infolinkou - ak aj tam bola nutna nejaka autorizacia cez MA.

Ja osobne nepovazujem za nepriestrelny ani google autentifikator (a klony). Aj ked riziko je minimalne.
Lebo nastavenia sa daju zalohovat do cloudu (teoreticky maju k nim pristup tajne slubzy). Ked ukradnes zalohu tak ju vies nahrat do dalsieho zariadenia.

Ano potrebujes este pristup do MA alebo IB resp. inej apky. Ale to nastavenie autentifkatora vies ukradnut.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Po 18 08, 2025 10:47 pm, upravené celkom 1 krát.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 968 times
Been thanked: 529 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

Za prvé, zamestnanci bánk majú zo zákona absolutny zákaz sa len tak pozerať na účty klientov bez toho aby bol na to relevantný dôvod.
Za druhé, bankové systémy ukladaju logy a dá sa spätne zistiť ktorý zamestnanec presne v akom čase čo presne v bankovych systemoch robil, aké údaje si prezeral a aj sa to realne kontroluje.

Čo sa týka toho, či banka kontroluje aké peniaze pretekajú účtami, tak áno, je to jej povinnosť zo zákona.
Samozrejme, keď sa jedná napr o podnikatelské účty, tam platia trochu iné kritéria, pretože na nich z princípu sa točia nepomerne väčšie financie ako na bežných účtoch fyzickych osôb.

Ak príde k trestnemu cinu napr prania spinavych penazi a banka na to neprisla dostatocne včas, tak velmi lahko môže dostať vysoku pokutu-aj sa to reálne stáva.
kixog47100
Platinum Member ***

Trumpeta1978 napísal: Po 18 08, 2025 10:46 pm Za prvé, zamestnanci bánk majú zo zákona absolutny zákaz sa len tak pozerať na účty klientov bez toho aby bol na to relevantný dôvod.
Za druhé, bankové systémy ukladaju logy a dá sa spätne zistiť ktorý zamestnanec presne v akom čase čo presne v bankovych systemoch robil, aké údaje si prezeral a aj sa to realne kontroluje.

Čo sa týka toho, či banka kontroluje aké peniaze pretekajú účtami, tak áno, je to jej povinnosť zo zákona.
Samozrejme, keď sa jedná napr o podnikatelské účty, tam platia trochu iné kritéria, pretože na nich z princípu sa točia nepomerne väčšie financie ako na bežných účtoch fyzickych osôb.
Bezdovodne by sa nemal.
Len to bolo skor zlyhanie jednotlivca ako banky.

Ono do systemov banky maju pristup len ludia co robia s klientmi ci uz na pobocke alebo na backofiice - schvavluju hypo, investicie, uvery atd.

Tj nie kazdy zamestnanec si vie pozriet zostatky, uvery, pohyby na ucte klienta a pod ale len ti co to k praci realne potrebuju.

Ale je to vsetko logovane a na podnet sa da k tomu dopatrat. A aj zist ci to bolo opravnene.
Ci ten zamestanec v tom case nieco schvaloval klientovi, riesil reklamaciu a pod.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Akcie UniCredit za 5 rokov vzrástli o 800 %

UniCredit zažila nevídaný obrat. Z banky, ktorá ešte pred pár rokmi bojovala o prežitie, sa stala lídrom európskeho bankovníctva.
https://akcie.sk/taliansky-unicredit-do ... tli-o-800/

Ak by som mal Unicredit hodnotit na zaklade slovenskej pobocky, tak co sa tyka elektronickych sluzieb (IB, mob.aplikacia) asi to najhorsie co tuna mame.
rmaly
Guru Member ****

Re: Akcie UniCredit za 5 rokov vzrástli o 800 %

MiBi napísal: Pi 24 10, 2025 11:58 am UniCredit zažila nevídaný obrat. Z banky, ktorá ešte pred pár rokmi bojovala o prežitie, sa stala lídrom európskeho bankovníctva.
https://akcie.sk/taliansky-unicredit-do ... tli-o-800/

Ak by som mal Unicredit hodnotit na zaklade slovenskej pobocky, tak co sa tyka elektronickych sluzieb (IB, mob.aplikacia) asi to najhorsie co tuna mame.
No neviem... konkurencia je vraj velka... co citam, tak nova appka VUB je masaker :) :) :)
ale teda nemam nastastie Uni ani VUB...
Napísať odpoveď

Návrat na "Banky, vklady, sporenie, stavebné sporiteľne"