Dlhopisy v ponuke J&T banky banky:
https://www.jtbanka.sk/produkty/dlhopisy.html
Otázka 1: ak sa dlhopis kúpi cez úpis, tak úroky (kupóny) sa pripisujú polročne zdanené zrážkovo sadzbou 19%.
Sú tie peniaze (kupóny) k dispozícii investorovi ihneď, alebo až po splatnosti (alebo predaji ) dlhopisu?
Otázka 2: Ak tie dlhopisy chcem mať oslobodené od daní, tak vtedy potrebujem mať zriadený investičný účet (u J&T banky ako brokera, o.c.p. ) a na neho kúpiť daný dlhopis za aktuálne ponúkanú cenu (viď cena za nákup vyjadrená v % )?
Otázka 3 : Po uplynutí 1 roka je výnos oslobodený od daní. Ale ako to funguje z výnosom, ked píšu že kupóny su vyplácané každý polrok? Navyšuje sa cena dlhopisu o kupón?
Otázka 4: ak chcem taký dlhopis predať a výnos má oslobodený od daní, musím ho predať pred splatnosťou a to za aktuálnu cenu (viď cena za predaj vyjadrená v % ).
Otázka 5. Tá cena nákup/predaj je informatívna, čiže dlhopis je obchodovaný na burze, ale vyzerá je J&T banka je jediným marketmakerom..takže oni asi vypočítavajú cenu za nákup/predaj a tá sa mení každý deň?
Otázka 6. V prípade oslobodenia od daní ( ak otázky 2-5 sú odpovede Áno ) ma napadá, že taký investičný účet bude mať zrejme aj poplatky za správu a poplatok za registráciu u CDCP ( napr. u SLSP sme videli, že je to 0,2% p.a. )?
Dík všetkým
P.S. Hlavne by som potreboval odpoved na otázku č. 1, kedže to je najbežnejšia cesta pre ľudí.
To ostatné ma zaujíma, či to správne chápem.