Zrušenie dane z podielovych fondov - 2023

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Zrušenie dane z podielovych fondov - 2023

Príspevok od používateľa MiBi »

Poslanci medzi zárobky oslobodené od dane zaradili aj príjmy z vyplatenia podielových listov po uplynutí troch rokov od ich vydania.
Hoci zákon už schválil parlament, podpísať ho musí ešte prezidentka. Novela by následne mala nadobudnúť účinnosť 1. januára budúceho roku.

https://www.finsider.sk/investicie/dan- ... -sa-zrusi/

Nuž dúfajme, že v tom zákone nebude skrytá chyba ako v prípade 3 hodín telesnej.
Peter222
Platinum Member ***
Dátum registrácie: So 26 09, 2009 1:03 pm
Has thanked: 115 times
Been thanked: 128 times

Re: Zrušenie dane z podielovych fondov

Príspevok od používateľa Peter222 »

Nie, nie je tam (skrytá) chyba, platí to pre tuzemské ako aj zahraničné podielové listy.
Používateľov profilový obrázok
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

A Finax nebude mit co zrat :o
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

blba otazka, ale pre istotu... platit to bude uz aj na existujuce investicie, ano? Teda ak mam nejaky produkt uz "kupeny", tak:
1, od 1.1.2024 ak to "predam", tak budem oslobodeny od dane?
2, ak ano, tak 3 roky sa budu pocitat od 1.1.2024 alebo od "nakupu" / investicii do tohoto produktu? (Mam cez EIC 10 rokov nejaky produkt, nakupoval som naposledy dajme tomu 1.1.2021, mozem to predat bez zdanenia alebo pockat do 1.1.2027 alebo sa to mojho produktu vobec nebude tykat?
Peter222
Platinum Member ***

rmaly napísal: Po 03 07, 2023 12:54 pm blba otazka, ale pre istotu... platit to bude uz aj na existujuce investicie, ano? Teda ak mam nejaky produkt uz "kupeny", tak:
1, od 1.1.2024 ak to "predam", tak budem oslobodeny od dane?
2, ak ano, tak 3 roky sa budu pocitat od 1.1.2024 alebo od "nakupu" / investicii do tohoto produktu? (Mam cez EIC 10 rokov nejaky produkt, nakupoval som naposledy dajme tomu 1.1.2021, mozem to predat bez zdanenia alebo pockat do 1.1.2027 alebo sa to mojho produktu vobec nebude tykat?
1) áno, ak bude splnená podmienka 3r časového testu
2) neviem ako to bude v EIC, ale 3r sa budú počítať od doby kedy si investoval, čiže by mal byť zachovaný princíp "retroaktivity"
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

teda ak niekto drzi podielovy fond 10 rokov a ma tam doteraz cez 50% zisk, stat mu ten zisk velkodusne necha nezdaneny ? ??
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
rmaly
Guru Member ****

osamely chodec napísal: Po 03 07, 2023 2:52 pm teda ak niekto drzi podielovy fond 10 rokov a ma tam doteraz cez 50% zisk, stat mu ten zisk velkodusne necha nezdaneny ? ??
tak zase taky div to nie je, kedze to iste plati uz teraz (davno) na ETFka, nie? Skor mi to pride fajn, ze to zjednotili (ved vdaka asi patri Petovi Cmorejovi ak sa nemylim...)
Peter222
Platinum Member ***

osamely chodec napísal: Po 03 07, 2023 2:52 pm teda ak niekto drzi podielovy fond 10 rokov a ma tam doteraz cez 50% zisk, stat mu ten zisk velkodusne necha nezdaneny ? ??
ano
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

ak ma majitel na sro nevybraty zisk z minulych rokov a chce si ho vyplatit , musi platit dan z dividend platnu v roku kedy bol zisk vytvoreny a nie terajsou vyskou dane z dividend. Takze nechce sa mi verit, ze by stat len tak nechal nezdanene ziskY za minule roky. Mate svoj nazor potvrdeny danovym poradcom alebo usmernenim MF? Asi nie, lebo zakon este ani nie je platny. Takze nechajme sa prekvapit. Uvidime...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Peter222
Platinum Member ***

Áno, uvidíme...podľa mojich zdrojov by to malo byť tak ako som písal vyššie, ale treba si počkať na usmernenie k zákonu.
Jozki
Dátum registrácie: Pi 29 10, 2010 3:49 pm
Has thanked: 1 time
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa Jozki »

Aktualna skusenost s ludmi v bankach (konkretne Postova banka) a s investovanim v podielovych fondoch – mama (73 rocna dochodkyna) mala peniaze na prilepsenie k dochodku v dvoch podielovych fondoch, teraz sa rozhodla, ze to zrusi, rozdeli nam detom/vnuckam, cast si este necha. Ako byvala uctovnicka a mzdarka sa v teme financie celkom vyzna, co sa investovania tyka nie je to tak ako mi tu, ale ked si zacala odkladat tak nieco ako broker alebo ETF bol pre nu neznamy pojem, € davala do podielovych fondov (a nenechavala na ucte ako vacsina starsich ludi/dochodcov).

Prisla do pobocky a mlady 30 rocny chlapec zacal riesit co a ako. Povedala, ze chce zrusit jeden z dvoch fondov a poslat na ucet, nie ale na jej ucet ale na iny, cislo mala so sebou. Normalna vec. 1. Chalan v banke jej zrusil nie fond, ktory chcela ale ten druhy (OK mohla si to pri podpisovani skontrolovat ale dochodca uz tazko vidi, problem nam to nerobi). 2. Chalan v banke nevedel zadat do systemu cislo uctu lebo nebolo v celom IBAN formate a cislo uctu/kod banky bola prenho neznama vec (google a IBAN kalkulacka je asi tiez nieco nezname). 3. Mame povedal sumu, ktora jej vraj bude poslana na ucet, nemal pravdu kedze „zabudol“ na to, ze zisk sa musi zdanit, ked ho mama na to upozornila tak trval na svojom. 4. Chlapec povedal, ze peniaze pridu na ucet tak za dva tyzdne.

Ked sme si prebrali ako to prebiehalo, co a ako tam nefunguje, tak dnes bola zase v banke, ale na inej pobocke, vysvetlila co a ako - zrusit aj druhy podielovy fond. Tam sa od mladej 30 rocnej dievciny dozvedela, ze peniaze z podieloveho fondu z predchadzajuceho dna su uz na ceste na ucet. Ked povedala, ze to malo byt o dva tyzdne tak to dievca na kolegu z inej pobocky povedala „to vas zavadzali“. A zase mali problem s poslanim penazi na iny ucet tak nakoniec to ide na mamin ucet a my si to preposleme ako chceme.

Takze na zaver pre zaciatocnikov a vahajucich – ak mate nieco „zainvestovane“ v bankach v podielovych fondoch, ... tak vzhladom na financnu gramotnost mladych ludi v bankach (su samozrejme aj vynimky) co najskor prec odtial a zacat si to riesit inde. Ci uz sam alebo cez roboporadcov.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

Problem asi je ze to riesili ludia z prvej "bojovej linie". Tam ludia beru skoro minimalku a adekvatne k tomu aj zakladne znalosti. Nevyhoda dnesnych smart bank a dan za ucet zadarmo.
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 963 times
Been thanked: 527 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

wladas napísal: St 22 01, 2025 7:38 pm Problem asi je ze to riesili ludia z prvej "bojovej linie". Tam ludia beru skoro minimalku a adekvatne k tomu aj zakladne znalosti. Nevyhoda dnesnych smart bank a dan za ucet zadarmo.
nezarabaju zle /vzhladom nato že človek nepracuje manualne a nepotrebuje žiadne extra vzdelanie/. Základ sice väčšinou nie je nič moc, ale nasledne maju narok na pekne odmeny ak plnia plány. tie spocivaju v predaji roznych bankovych produktov. Je to dost nevdacna praca, pretoze z jednej strany je tlak lebo "linia prveho kontaktu" a z druhej strany tlak na plnenie plánov. Preto dlhodobo tuto pracu malokto vydrží robiť a je velka fluktuacia. Ten kto je šikovny sa snaži rychlost dostat vyssie, niekam do centraly na pokojnejsie pozicie. Ale v dnesnej dobe je aj tento postup pomerne obmedzeny, lebo banky aby znizili naklady, tak na vela cinnosti beru skor externistov na obmedzenu dobu ako ludi dlhodobo na TPP.
Vyvodzovat ale niečo paušalne z jednej skusenosti asi nie je uplne objektivne.

Investovat do bánk chodia hlavne staršie ročníky, resp ludia ktorí sa v modernych technologiach nevyznaju. A je to niekedy aj dobre, lebo starší ludia sa stavaju na internete často obeťami podvodníkov ktori ich vedia efektivne zmanipulovať a okradnúť.
Takych pripadov je velmi vela, len sa o tom moc nehovori, lebo obete sa hanbia.. Nám sa to tu možno zda nepochopitelne, lebo sa vo finančnom svete pohybujeme, ale mnohí ludia taketo informacie nemaju a niektori ani nie su schopni "navnímať"
rmaly
Guru Member ****

wladas napísal: St 22 01, 2025 7:38 pm Problem asi je ze to riesili ludia z prvej "bojovej linie". Tam ludia beru skoro minimalku a adekvatne k tomu aj zakladne znalosti. Nevyhoda dnesnych smart bank a dan za ucet zadarmo.
Joooj... s tatra bankou mam tiez svoje skusenosti... je to len tou prvou liniou... to ci je zdarma banka na veci nic nemeni...
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"