Nic som nepropagoval, link (ten link, nie tu linku) som ti poslal z leninovosti, nie ako investicne poradenstvo. Vidim, ze to po tebe stieklo ako po igelite... si si nedal ani tu namahu, aby si si pozrel, co z toho je FKI a co je retail. Vyborne...
Napisal som ti, ze 5-6 fondov by sa dal vybrat a tolko ti aj vyslo (inak som to myslel celkovo, nie len z toho zoznamu). Ked sa na to nebudes pozerat s predsudkami, tak sa da zistit, ze niektore fondy nemaju taku historiu, lebo su v ramci skupiny, ktora napr. nezvacsuje 1 fond, ale pri istej velkosti ho zamkne a zaklada novy. Samoosebe to nie je zaruka nicoho, ale ani to nie je dovod ich hodit povrchne do kosa. Ten link su realitne fondy, nie len fondy FKI. Ze si si to len preletel je tvoj problem. Takze nie, HB reavis nepatri medzi lepsie fondy, hlavne ked si pozries aj ine ukazovatele ako vynos (napr. LTV, yield...).
Prvy rok nie taky lebo ,,ked vtáčka lapajú, pekne mu spievajú,,, ale tym, ze maly fond zacina zvycajne nejaky brutalnym dealom, ktory to potom skresli. A cim je fond vacsi, tym tazsie drzi tempo. A potom sa cuduj, ze to urobia tak, ako som pisal o 4-5 riadkov vyssie... kazdopadne, ako pozeram, tak pozeram, niektore stalo to tempo drzia. Staci si pozriet distribuciu vynosov po rokoch a nepozerat vynos p.a. od zalozenia (co je tvoja specialita).
Tie „ceske tigre“ su preto ceske, lebo my sme tu na FKI nemali normalne zakony, ked vznikali. Dodnes sa FKI zakladaju prevazne v CR a nie v SR z tohto dovodu. Accolade by bol napriklad pre teba maltsky...
Ze klesaju vynosy v roka 2023... v pripade fondu, ktory min. rok spravil 17% chciet aby to zopakoval mi prijde uletene, navyse ked ma priemer cez 10%p.a. za poslednych 6-7 rokov. Paci sa mi ako to pocitas – 2,5x2 = „anualizovane to bude okolo 5%p.a“
Ked mas uzatvorene uctovnictvo a spravis k nemu audit, tak velka cast hospodarskych vysledkov z predchadzajuceho roka (2022) sa ti premietne az po ohodnoteni 3. kvartalu. Netvrdim, ze to potom je rozpravkove prekvapenie, moze to byt aj nocna mora, ale ocividne to pocitat nevies.
A pointa – boom neboom, mna prioritne zaujma pri realitach yield. A ten sa pri niektorych fondoch zlepsuje, nie zhorsuje.
"Sme v kríze komerčných nehnuteľností. Väčšina fondov stopla nové investície. Úroky stúpli. Sú drahé energie. Mnoho firiem zistilo, že práca z domu im ušetrí prenájom kancelárii. Mnoho firiem odchádza z EU a presúvajú sa do Číny a USA. Ceny nehnutelnosti vyrástli prudko a teraz klesajú..."
A toto nie su nazory niekoho, kto si len cita spravy na nete, to je realita praxe:
1) Vacsina FKI nestopla nove investicie, naopak. Ci im to vyjde je druha vec. A este je otazka, co su to nove investicie...
2) Uroky pre firmy stupli z 2% na cca 3-4%, cize menej ako pre FO, taky problem to zasa nie.
3) Praca z domu sposobila, ze tie iste office okupuje menej ludi, ktori v nich „rotuju“. Problemy maju budovy, ktore ich mali aj doteraz, akurat teraz sa to zvacsilo.
4) Mnoho firiem odchadza do USA a Ciny? Si robis prdel? Firmy, hlavne priemyselne a logisticke, sa stahuju z Azie do Europy a USA, takze nam to tu len pomoze. Preto tu rastu priemyselne parky... a "tu" znamena CEE, nie len Slovensko. A bavime sa hlavne o small/mid cap firmach, tych je poctom najviac, ich nazvy si casto ani nepocul, resp. ich nevnimas.
Vynosy fondov, o ktore sa opieram/sledujem, robia 2/3 vynosu na najme, takze ci ich ceny prudko vyrastli je takmer jedno. Hlavne, ked sa na toto pripravovali a ocenovali beton konzervativne, teraz maju vankus...
Celkovo – na co sa vyjadrujes k niecomu, o com si len cital, figu vies a len letmo hadzes info co ti prijde pod ruku? Ano, viem, budes tu davat ako Jozko, Janko, Ferko atd... tu predavali nejaky fond ako Jarty. Co je jeden z dovodov, preco nedavam konkretne mena. Ale konkretne fakty by mali stale platit. Analyzovat FKI nie je ako porovnavat OPF s ETF na poplatkoch...
"Z reportu Európskej komisie vyplýva Investovanie do komerčných nehnuteľnosti v ..."
Tak ked mrzne ekonomika, tak sa to dotkne aj sektora kom. nehn. Ale ani na akciovom trhu neplati, ze problem sektora znamena problem kazdej firmy. Takze sme zasa pri tom, ze treba opatrne vyberat a nie len podla vynosu.
"ECB varuje pred rizikami, ktoré predstavujú realitné fondy v hodnote 1 bilióna eur...."
Ano, toto su reality. Specificka likvidita je danou za volatilitu. ETF na SP500 predas hocikedy, akurat to lieta hore dole... co nie je argument ani pre jedno, ani pre druhe. To je skratka tak.