Potencial medi

Komodity a komoditné akcie - ropa, energie, drahé kovy, zlato, striebro, priemyselné kovy, ťažobné spoločnosti
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
MartinUS
Gold Member **
Príspevky: 430
Dátum registrácie: Po 08 02, 2010 6:52 pm
Bydlisko: Chicago, USA

Potencial medi

Príspevok od používateľa MartinUS »

Zdravim,

med je tento rok doposud mirne v nadbytku. Pribeh s elektromobily muze vse rychle zmenit:http://proinvestory.cz/nabidka-medi-v-p ... jak-dlouho

Enjoy,

Martin, ekonom, Chicago, USA
Twitter: @Martin_ekonom
http://www.quantexpo.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 15931
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 1083 times
Been thanked: 1439 times

Re: Potencial medi

Príspevok od používateľa JUGGLER »

V klasických batériách by mala byť medená katóda. V nových lítiových je meď nahradená lítiom...čiže logicky obrovský dopyt po lítiu... Technológie však idú dopredu a všetko môžu zmeniť sodíkové batérie:

Vynálezce původní Li-Ion baterie ve svých 94 letech vynalezl takovou baterii, která je na výrobu poměrně levná a oproti Li-Ion akumulátoru má ještě řadu dalších výhod – je například bezpečnější (nemůže se vznítit), ukládá třikrát tolik energie (vydrží déle na jedno nabití), umožňuje rychlejší nabíjení (budete nabíjet v řádu minut místo hodin), či vydrží větší počet nabíjecích a vybíjecích cyklů.

Po technologické stránce nové řešení využívá skleněné elektrolyty místo kapaliny, kterou najdeme u lithium-iontových baterií. Díky tomu nemá nový typ baterie tendence ke zkratu nebo vznícení, a také dokáže normálně fungovat i pod bodem mrazu, dokonce až kolem -20 stupňů Celsia. Nahrazení lithia za sodík pak zlevní výrobu a jde také o „výrobou“ ekologičtější řešení.

Najnovšia správa: Vyvinuli nový typ katódy na hromadnú výrobu sodíkových batérií.

Predstavený vo vedeckom časopise Journal of the American Chemical Society bol spoločným úsilím výskumných pracovníkov Čínskej akadémie vied (CAS) a Brookhaven National Laboratory ministerstva energetiky USA.

Lítiové batérie sa bežne nachádzajú v spotrebnej elektronike, ako sú napríklad smartfóny a prenosné počítače, avšak v posledných rokoch ich začal používať priemysel elektrických vozidiel, čo výrazne zvyšuje dopyt na existujúce zdroje lítia. “Len minulý rok sa cena uhličitanu lítneho strojnásobila, pretože trh s elektrickými vozidlami v Číne začal rásť.

No typická katóda batérie je tvorená kovovými a kyslíkovými iónmi usporiadanými vo vrstvách a takto pri reakcii so vzduchom môžu byť kovy v katóde sodíkových batérií oxidované, čím sa znižuje výkon batérie alebo dokonca môže byť aj neaktívna. Preto bolo treba vymyslieť technológiu, ktorá by túto oxidáciu v sodíkových batériách potlačila. Teraz vymysleli technológiu, ktorá by túto oxidáciu v sodíkových batériách potlačila...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
Platinum Member ***
Príspevky: 633
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 295 times

Re: Potencial medi

Príspevok od používateľa MiBi »

Screenshot 2024-05-06 084142.png
vyskúšaj FINAX https://www.finax.eu/sk/invite/0/3cd0cdaf (1000 eur riadených 3 roky bez poplatku)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4033
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 490 times
Been thanked: 182 times

Re: Potencial medi

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Mam v medi nieco zainvestovane, ale toto mi pride "too good to be true", ale preco nie, uvidime.. :)
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3877
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 357 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Potencial medi

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Takych malovanok som uz videl, napr. lithium, ale aj plyn na obrovsky narast potreby el. energie pre AI data centra , len aka bude realna buducnost ?...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
MiBi
Platinum Member ***
Príspevky: 633
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 9 times
Been thanked: 295 times

Meď ako nová ropa

Príspevok od používateľa MiBi »

Cena medi na londýnskej burze kovov v pondelok vystúpila na nový rekord, keď prekonala 11-tisíc dolárov za tonu, ukazuje Graf dňa. Cena ropy typu Brent oscilovala okolo 84 dolárov za barel, čo oproti piatku predstavovalo minimálnu zmenu.


Meď za necelých päť mesiacov tohto roka zdražela o zhruba 30 percent. Poháňa ju najmä viera, že svet prechádzajúci na zelené technológie jej bude potrebovať omnoho viac ako dnes. Trh zaplavili špekulanti, ktorí nemajú záujem o fyzický kov, ale chcú sa zviezť na rastovom trende.

„Nálada na trhu s meďou je rastová, o čom svedčia špekulatívne nákupy, ktoré vidíme,“ hovoria analytici ING Warren Patterson a Ewa Manthey. Súčasne však podľa nich existujú dôvody na obavy v súvislosti s Čínou.

Druhá najväčšia ekonomika sveta je najväčším spotrebiteľom medi na svete a dopyt po kove zo strany čínskych nákupcov je pomerne vlažný, píše Bloomberg. Ceny medi však minulý týždeň podporili správy, že komunistický režim chystá nové opatrenia na pomoc trápiacemu sa realitnému sektoru. Pomohli rastovému trendu, ktorý už minulý mesiac naštartovali silnejúce obavy, že vzhľadom na očakávaný silný dopyt a nedostatočné otváranie nových baní či problémy tých súčasných nebude v budúcnosti medi dosť.

Ťažobný priemysel už roky upozorňuje, že produkcia bude zaostávať za dopytom. V roku 2023 sa medi vyrobilo vyše 26 miliónov ton a trh bol v rovnováhe. Najväčší optimisti však predpovedajú, že prechod na zelenú ekonomiku a budovanie dátových centier pre potreby systémov umelej inteligencie spôsobia, že dopyt sa do roku 2035 skoro zdvojnásobí. Aj menej odvážne odhady hovoria o chýbajúcich 10 miliónoch ton.

Podľa komentátora Bloombergu a autora viacerých kníh o komoditných trhoch Javiera Blassa však majú podobné rastové prognózy viacero problémov. Vychádzajú z predpokladu, že svetovej ekonomike sa do roku 2050 podarí splniť záväzok uhlíkovej neutrality, k tomu však svet zatiaľ nesmeruje. Ignorujú aj skutočnosť, že meď sa dá recyklovať, a ak zostane drahá, skôr či neskôr ju nahradia iné kovy, aj keď budú menej vodivé.
Screenshot 2024-05-21 094208.png
„Pôsobí tu psychologický faktor: slogan, že meď je nová ropa, ktorý človeka núti vrhnúť sa na londýnsku burzu kovov a nakúpiť jej, koľko sa len dá,“ hovorí Blass. „Nie je, ani zďaleka nie,“ dodáva.

Trh s ropou pritom v pondelok zostal pokojný aj napriek správam o smrti iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího. Cena ropy typu Brent sa v priebehu dňa pohybovala v úzkom pásme okolo 84 dolárov za barel s minimálnou zmenou oproti piatku.

Od začiatku roka je ropa drahšia o takmer 9 percent, za 12 mesiacov si pripísala viac ako desatinu. Jej cena najprv prudko vzrástla v obavách z eskalácie konfliktu na Blízkom východe po októbrovom útoku Hamasu na Izrael, od minulého mesiaca však už klesá. Podľa analytikov výmena svetského iránskeho lídra trh významnejšie neovplyvní, a preto najbližšou udalosťou s potenciálom zapôsobiť na cenu bude až zasadanie ropných ministrov ťažobného kartelu OPEC+ v prvý júnový deň, od ktorého sa čaká predĺženie dobrovoľných ťažobných obmedzení.

https://e.dennikn.sk/4003662/graf-dna-m ... spekulanti
vyskúšaj FINAX https://www.finax.eu/sk/invite/0/3cd0cdaf (1000 eur riadených 3 roky bez poplatku)
hifron
Silver Member *
Príspevky: 298
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 9 times

Re: Potencial medi

Príspevok od používateľa hifron »

Trh s meďou je založený na tom, že je potrebná ale nehovoria, že podobné vlastnosti má aj zlato, ale keďže je drahé, tak sa nepoužíva až tak. Európsky priemysel už desaťročia pracuje v oblasti polovodičov na tom, aby outsourcoval výrobu, ale výskum stále beží a bežal a preto sa to volá aj polovodiče a nie supravodiče, ktoré pri izbovej teplote bol problém urobiť.

Lenže mať ideálne supravodiče je jedna vec a prax vec druhá, ale firmy sa zatiaľ v Európe v tejto oblasti vo veľkom nepresadili, čas ukáže a aj ich prístup k problému a či nadviažu na akademický výskum v korporátnom svete a nebudú len verklíkovať granty. Ťažiarske firmy napríklad v prípade ťažby ropy v hlbokom mori sú tiež dlhodobo stratové, priam až katastroficky a firmy si svoje zisky neustrážili a spoliehajú sa sem tam na nárast ceny, aby mohli fungovať o pár rokov dlhšie alebo nedostanú licenciu z dôvodu ekoaktivistov. A ak sa vyčerpá ložisko, nevedia čo ďalej ako riešiť svoj biznis tak, aby bol udržateľným keďže poradenské firmy sa tiež zrovna nepretrhnú ale auditovať sa draho obvykle musia :D
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 4033
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 490 times
Been thanked: 182 times

Re: Potencial medi

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Uz chapem preco mi elektorkar nechal par decimetrov medeneho kablu s komentarom "daj do zberu, zbohatnes", on asi sledoval tento vyvoj :D
Odoslané z počítača
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Príspevky: 3877
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 357 times
Kontaktovať používateľa:

Re: Potencial medi

Príspevok od používateľa osamely chodec »

MED_ZLATO.png
med je podhodnotena, tak ten potencial rastu tam je. Snad rizikom moze byt pripadna recesia v USA, ktora ba sa objavila pri dlhom obdobi tychto vysokych sadzieb. Druhy graf ukazuje iba monetarne kuzla CB, nema vypovenu hodnotu.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Porozumiet znamená zvyknúť si.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
patrik.z
Active Member
Príspevky: 118
Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
Has thanked: 75 times
Been thanked: 50 times

Re: Potencial medi

Príspevok od používateľa patrik.z »

Do pozornosti davam aj firmu Atkore, ktoru uz dlhsi cas sledujem (uz od leta 2021), ale neodhodlal som sa akcie nakupit - uz vtedy totiz za pol roka narastli o 220%, tak som si hovoril, ze pockam na dip.

Cakam :) :rusko:
Screenshot 2024-05-21 at 12.57.57.png
Nie je to priamo o medi, ale vyrabaju najroznejsie prvky elektrickej infrastruktury, vratane vodicov, kablov, bezpecnostnych kablov, armaturu, rozvody. Market cap nieco malo cez $5B.

Konkurencnu vyhodu maju predovsetkym vdaka specializovanemu zariadeniu v rastucich trhoch s vysokou pridanou hodnotou - datacentra, obnovitelna energia, specializovana priemyselna infrastruktura (vo vyrobe polovodicov a pod.), dopravna infrastruktura.
Screenshot 2024-05-21 at 13.01.18.png
Netrufam si odhadovat trhy s komoditami, takze medi sa nedotknem. Od zaciatku ma pri ATKR odradza cyklickost trhu, ale je to podla mna dobra dlhodoba investicia, ak clovek dokaze preckat neprijemne fazy cyklu, hlavne vdaka vysokej pridanej hodnote v segmentoch, na ktore sa zameriava.

Uz je to nejaky cas, co som sa ponaral do financnych ukazovatelov ATKR, ale teraz vidim, ze trzby (aj zisk) uz vyse roka klesaju, ale investori teda v neprijemnej faze nie su :beer: Dokonca v marci dostali prvykrat aj dividendu. Neviem, co cakat od buduceho vyvoja, ale zatial dalej cakam.
Prílohy
Screenshot 2024-05-21 at 13.21.51.png
Napísať odpoveď

Návrat na "Komodity, komoditné akcie"