Prenajom / podnajom - rady

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Re: Rentodo

Príspevok od používateľa rmaly »

MiBi napísal: Pi 10 05, 2024 7:57 am Nova sluzba pre prenajimatelov Rentodo ponuka:
Administrácia platieb nájomného
Poistenie spôsobených škôd
Opravy závad a porúch(technická asistencia 24/7)
Právna asistencia až 4 000 € (preplatenie dlhov nájomcu)
Poistenie platby nájmu (až 12 nájmov do výšky 25 200 €)
Preplatenie dlhov nájomcu (odkúpenie dlžného nájomného)
Preverenie bonity nájomcu

Co za to? 0.95% az 7.95% z najmu

https://www.rentodo.sk/
Nie je to zle... len ja by som reflektoval len na tu "spravu" (opravy)... a to sa neda zaplatit osve... ale kludne by som bud cez nich objednaval alebo si platil mesacne za to, ze budu posielat opravarov (ktorych zaplatim zvlast za robotu aj matros), len nech zozenu "hned" a poslu... ak najomnik zavola - teda nebude volat mne ale im

EDIT:
Este by som dodal, ze takuto sluzbu by som kludne vyuzil aj na dalsi nehnutelnost v ktorej byvam... lebo vzdy musim pracne hladat separatneho majstra a urcite by som rad pouzil nejakeho virtualneho "spravcu"...
uhlikova_stopa
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
Has thanked: 64 times
Been thanked: 37 times

Re: Prenajom / podnajom - rady

Príspevok od používateľa uhlikova_stopa »

Zaujimave, v sucasnosti mi realitka ponukla taku sluzbu, ze zozenie klienta a prvy najom ide jej za sprostredkovanie…je to pekny bullshit, lebo zozenie barz akeho chuja, prvy najom zobere a potom ked klient uz nebude platit je to problem prenajimatela 😂😂
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1566 times

Príspevok od používateľa MiBi »

rmaly napísal: Pi 10 05, 2024 12:22 pm
Este by som dodal, ze takuto sluzbu by som kludne vyuzil aj na dalsi nehnutelnost v ktorej byvam... lebo vzdy musim pracne hladat separatneho majstra a urcite by som rad pouzil nejakeho virtualneho "spravcu"...
Asistencne sluzby byvaju sucastou aj poistenia nehnutelnosti, napr. Allianz tam ma:
Škody spôsobené technickou haváriou a zablokovaním dverí alebo iné urgentné asistenčné služby Zabezpečíme dodávateľa a uhradíme náklady na opravu, V prípade poruchy vybraného domáceho spotrebiča, pod ktorým sa rozumie chladnička, mraznička, sporák, rúra na pečenie, umývačka riadu, automatická pračka alebo sušička bielizne, zabezpečíme dodávateľa a uhradíme náklady na opravu
https://www.allianz.sk/content/dam/onem ... nim_A5.pdf

Alebo to ponuka aj ZSE ak doplnok k elektrine
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

MiBi napísal: Pi 10 05, 2024 2:09 pm
rmaly napísal: Pi 10 05, 2024 12:22 pm
Asistencne sluzby byvaju sucastou aj poistenia nehnutelnosti, napr. Allianz tam ma:
Škody spôsobené technickou haváriou a zablokovaním dverí alebo iné urgentné asistenčné služby Zabezpečíme dodávateľa a uhradíme náklady na opravu, V prípade poruchy vybraného domáceho spotrebiča, pod ktorým sa rozumie chladnička, mraznička, sporák, rúra na pečenie, umývačka riadu, automatická pračka alebo sušička bielizne, zabezpečíme dodávateľa a uhradíme náklady na opravu
https://www.allianz.sk/content/dam/onem ... nim_A5.pdf

Alebo to ponuka aj ZSE ak doplnok k elektrine
Ale to ano... to vyuzivam... len to musim:
1, zdvihnut najomnikovi
2, zistit vo co go
3, bud nahlasit do poistovne a su tam obmedzenia alebo ak je to "mimo" (omietka, zachod opravit, bateriu opravit...) tak zhanat speci chlapka na tu ktoru cinnost. Niektore su jasne (vodar / murar / maliar), inokedy to nie je az tak jasne (presilikonovat sprchovy kut)... a hlavne zozen (dobreho) a rychlo :).
Predstavujem si to nieco ako spravca bytovky... ma "vsetkych" majstrov a posle toho, co treba (v style hodinovy manzel ale bez mojeho nahanania) :)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2787 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

uhlikova_stopa napísal: Pi 10 05, 2024 1:48 pm Zaujimave, v sucasnosti mi realitka ponukla taku sluzbu, ze zozenie klienta a prvy najom ide jej za sprostredkovanie…je to pekny bullshit, lebo zozenie barz akeho chuja, prvy najom zobere a potom ked klient uz nebude platit je to problem prenajimatela 😂😂
Zohnať dobrého nájomníka je najlepšie osobne. Ale treba to mať premyslené. Realitka je dobrá v inzercii a zazmluvnení, ale najdôležitejšie je preverenie.
Ja som sa inšpiroval tu u nás - preverenie cez google a všetky dostupné databázy: dlhy v sociálke, na daňovom, v zdravotkách, a potom či nie sú exekúcie ( pozor, lebo môže byť história exekúcii, ale žiadne aktuálne ). U mladých, ked sa presídlujú do mesta si môžeš preveriť aj zázemie..či majú napr. rodičia vlastnú nehnuteľnosť (najlepšie bez úveru ). Ja mám rád kataster. Napríklad jeden mi tvrdil, že s partnerkou predávajú dom na vidieku a sťahujú sa do mesta. Z katastra som zistil, že nemali žiadny dom. Nakoniec že nemali ani prácu, lebo tvrdili, že podnikajú, ale i to vieš preveriť v registroch : )
Dosť veľa ľudí nemá žiadne rezervy, žiadne majetky. A ked majú dlhy a exekúcie, tak vedia, že aj keď nebudú platiť, tak je problém z vymahateľnosťou i vysťahovaním... Ked prenajímaš starý byt, z lacným zariadením, tak OK...dá sa spustiť z kritérii. Ale ked je byt dobre zariadený, treba byť opatrný.

Ozaj, otázka: aké je najlepšie poistenie bytu v ktorom sú nájomníci?
Som počul, že niektoré poisťovne majú nájomníkov vo výlukách a že sa oplatí priplatiť za poistenie, ktoré počíta s prenájmom.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Prenajom ukrajincom

Mam zaujemcov o prenajom mlady ukrajinsky par, horsia znalost slovenciny, riesi to za nich matka, ktora slovencinu ovlada. Nebudu si uplatnovat prispevok na ubytovanie. Chcel by som sa spytat na Vase skusenosti s prenajimanim ukrajincom, naco si dat pozor, specifika a pod.
Používateľov profilový obrázok
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

Kolega prenajímal dom ukrajincom (cez príspevok ešte v začiatku vojny) a nebol problém, boli slušní. Ale určite to bude asi individuálne... ale je pravda, že to boli starší vďační ľudia.
Naposledy upravil/-a aviceN v Po 09 12, 2024 1:18 pm, upravené celkom 1 krát.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
jaroslav81
Silver Member *
Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 123 times

Re: Prenajom ukrajincom

Príspevok od používateľa jaroslav81 »

MiBi napísal: Po 09 12, 2024 12:00 pm Mam zaujemcov o prenajom mlady ukrajinsky par, horsia znalost slovenciny, riesi to za nich matka, ktora slovencinu ovlada. Nebudu si uplatnovat prispevok na ubytovanie. Chcel by som sa spytat na Vase skusenosti s prenajimanim ukrajincom, naco si dat pozor, specifika a pod.
Ja by som Ukrajincov nebral, majú úplne inú mentalitu...čo som čital na iných fórach, vedia spraviť nedoplatok na teplej vode aj tisíc eur, nevedia s ničím šetriť, lebo na UA sú takto zvyknutý, tam to je lacné...druhá ve je, či prišli sem iba kvoli vojne a plánujú sa po skončení vrátiť alebo nie. Lebo ak áno, ja osobne si myslím, že vojna sa pomaly chíli ku koncu a môžu ti po 3m odísť a nechať po sebe spúšť a nedoplatky....
A ak by niečo zničili alebo neplatili, asi by si z nich cez slovenské súdy nič nedostal....
Adammd
Guru Member ****
Dátum registrácie: Ut 11 10, 2016 2:47 pm
Has thanked: 460 times
Been thanked: 258 times

Príspevok od používateľa Adammd »

urcite nebrat, hlavne mladych a s ktorymi sa bez tlmocnika nedohovoris
f.i.r.e.
has no top because fiat has no bottom
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
stary gambler
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

jaroslav81 napísal: Po 09 12, 2024 12:52 pm
MiBi napísal: Po 09 12, 2024 12:00 pm Mam zaujemcov o prenajom mlady ukrajinsky par, horsia znalost slovenciny, riesi to za nich matka, ktora slovencinu ovlada. Nebudu si uplatnovat prispevok na ubytovanie. Chcel by som sa spytat na Vase skusenosti s prenajimanim ukrajincom, naco si dat pozor, specifika a pod.
Ja by som Ukrajincov nebral, majú úplne inú mentalitu...čo som čital na iných fórach, vedia spraviť nedoplatok na teplej vode aj tisíc eur, nevedia s ničím šetriť, lebo na UA sú takto zvyknutý, tam to je lacné...druhá ve je, či prišli sem iba kvoli vojne a plánujú sa po skončení vrátiť alebo nie. Lebo ak áno, ja osobne si myslím, že vojna sa pomaly chíli ku koncu a môžu ti po 3m odísť a nechať po sebe spúšť a nedoplatky....
A ak by niečo zničili alebo neplatili, asi by si z nich cez slovenské súdy nič nedostal....
moja osovna skusenost kladna, mam ukrajincov na dvoch bytoch
1 ,byt mojitel stavebnej firmy ma v prejnajme moj trojizb byt ma tam ubytovanych svojich pracovnikov-ukrajicnov uz cca 5 rok , vzdy na cas platil plati majitel firmy neviem ako to s nimi riesi, problem bol dva razy, jeden hned na zacaitku , ked prisli sa ubytovat robili bordel opili sa, volali my susedia zavolal som majitelovi stavebnej firmy, spravil poriadok , a odvtedy sa to neopakovalo, druhy problem pri prvom vyuctovani , bol dost znacny nedoplatok kurenie a voda, ukazal som vyuctovanie, bez problemov doplatil rozdiel v cene dohodnutej v najme za uzivanie energii , aj dalsi najom sme zvysili o predpokladane vacsie sumy na energie, pre zaumavost za vykurovanie som platil dva pol krat viac ako totozny byt podo mnou. mam tam balkon , a vacsinou su fajciari tak asi vzdy chodili na balkon fajcit kurili radiator na 5 a balkon otvoreny, ale zaplatili vsetko.
2 . byt , pred rokom a pol prenajaty cca 50 rocnemu ukrajicovi co pracoval na slovensku , teraz od leta ma poziadal ci moze prist byvat aj rodina, suhlasil som , byvaju teda 4 osoby tam spotrebu energii este neviem a predbezne sme zvysili najom aby nebol nedoplatok , sam spravil mensie stavebne upravy na byte-stierku koplet v jednen meistnosti , ja preplatil len material, ziadne staznosti od susedov. zatial spokojnost z mojej strany.
jaroslav81
Silver Member *
Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 123 times

Príspevok od používateľa jaroslav81 »

stary gambler napísal: Po 09 12, 2024 2:35 pm
jaroslav81 napísal: Po 09 12, 2024 12:52 pm
moja osovna skusenost kladna, mam ukrajincov na dvoch bytoch
1 ,byt mojitel stavebnej firmy ma v prejnajme moj trojizb byt ma tam ubytovanych svojich pracovnikov-ukrajicnov uz cca 5 rok , vzdy na cas platil plati majitel firmy neviem ako to s nimi riesi, problem bol dva razy, jeden hned na zacaitku , ked prisli sa ubytovat robili bordel opili sa, volali my susedia zavolal som majitelovi stavebnej firmy, spravil poriadok , a odvtedy sa to neopakovalo, druhy problem pri prvom vyuctovani , bol dost znacny nedoplatok kurenie a voda, ukazal som vyuctovanie, bez problemov doplatil rozdiel v cene dohodnutej v najme za uzivanie energii , aj dalsi najom sme zvysili o predpokladane vacsie sumy na energie, pre zaumavost za vykurovanie som platil dva pol krat viac ako totozny byt podo mnou. mam tam balkon , a vacsinou su fajciari tak asi vzdy chodili na balkon fajcit kurili radiator na 5 a balkon otvoreny, ale zaplatili vsetko.
2 . byt , pred rokom a pol prenajaty cca 50 rocnemu ukrajicovi co pracoval na slovensku , teraz od leta ma poziadal ci moze prist byvat aj rodina, suhlasil som , byvaju teda 4 osoby tam spotrebu energii este neviem a predbezne sme zvysili najom aby nebol nedoplatok , sam spravil mensie stavebne upravy na byte-stierku koplet v jednen meistnosti , ja preplatil len material, ziadne staznosti od susedov. zatial spokojnost z mojej strany.
Presne o to ide...robia brutálne nedoplatky, toto potvrdili viacerí a ty teraz tiež...oni nebudú sťahovať radiátory keď idú preč z bytu alebo šetriť s vodou...ak ti nedoplatok vyplatili, tak si mal štastie....možno im to majiteľ firmy doteraz sťahuje z platu :D
Horšie ale je, keď príde 1000€ nedoplatok a mladý povedia, že nemajú z čoho vyplatiť...
stary gambler
Gold Member **

Presne o to ide...robia brutálne nedoplatky, toto potvrdili viacerí a ty teraz tiež...oni nebudú sťahovať radiátory keď idú preč z bytu alebo šetriť s vodou...ak ti nedoplatok vyplatili, tak si mal štastie....možno im to majiteľ firmy doteraz sťahuje z platu :D
Horšie ale je, keď príde 1000€ nedoplatok a mladý povedia, že nemajú z čoho vyplatiť...
[/quote]

vsetko sa da vyrieist , ked mam novych najomnikov a nejako predpokladam problemy, z energiami tak sa odhodnem , vzdy na cenne za enrgie, vysvetlim im kolko stoji kubik teplej vody a kolko kubik studenej vody, kolko jeden dielik na radiatoroch za kurenie, podla minurorocnej spotreby, poviem ze pridem to skontrolovat o dva mesiace respktive o tri mesiace, vypocitame to predbezne podla minulorcnej ceny,a kyb bol nedolplatok tak sa okamzite zvysia zalogove platby za energie. Vsetko sa da vyriesit ked maju volu obidve strany.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Dakujem za nazory, uvidim, ci budu akceptovat zmluvu v ktorej mam kauciu vo vyske 1.5 nasobku mesacneho najomneho na uhradu nadspotreby a poskodeni. Platbu najomneho mesiac vopred, a v pripade nezaplatenia okamzita vypoved. Standardne chodievam najomnikom raz mesacne "na navstevu" aby som vcas odhalil a riesil pripadne nedostatky v ich uzivani bytu.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Podla mna to zalezi na ludoch, neda sa generalizovat.

Ak by som mal generalizovat, tak Slovaka by som oznacil za najspinavsieho hulvata na svete, pretoze mi <> pred vchodom... Ale nerobia to vsetci. to len par % hulvatov dokaze znicit kvalitu zivota celkom slusne.
Odoslané z počítača
Adammd
Guru Member ****

MiBi napísal: Po 09 12, 2024 2:56 pm a v pripade nezaplatenia okamzita vypoved.
Neviem ako na SK, ale v CR je "okamzita vypoved" nelegelana, ak je to v zmluve=neplatna zmluva=najom na dobu neurcitu. Obciansky zakonik je na strane najomnikov a nie prenajimatela. Najlepsia je rodina s detmi, kde i po vyhratom sude, ked narobili dlhy a byvaju zadarmo(neplatia najom), ich z bytu nedostane ani exekutor. Mozes im akurat vypnut plyn a elektrinu. Ukrajinske socky si mozno zakuria parketami.
f.i.r.e.
“There are three classes of people: those who see, those who see when they are shown, and those who do not see.” - Leonardo da Vinci
cico29
Active Member
Dátum registrácie: St 16 05, 2018 11:35 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 8 times

Príspevok od používateľa cico29 »

...prenajimam byty (garzonky) uz viac ako 10 rokov.
1. nikdy nebol problem s akymkolvek najomcom
2.dolezity osobny vyber najomnika.
3. neprenajimat bez kaucie.
4. byt ferovy voci najomcom (vraciam im preplatky ak vzniknu)
5. prenajimal som rozvedenej zene s dietatom, prenajimal som mlademu Irancovi ktory tu pracuje/studeje

Pre tych co tu pisu (ukrajinske socky a pod ...)by som odporucil neskatulkovat ludi.
čo ak niekedy vase dieta, resp vy si budete chciet prenajat v zahranici byt a budu sa vas pozerat rovnakou optikou?
Adammd
Guru Member ****

Vynimka potrvdzuje pravidlo.

Tiez som nemal nikdy problemy s prenajmom, prvi boli mladi studenti 5rocneho studia VS(nefajciari, bez zverstva a najom platiaci rodicia, to bolo eldorado, vysoke najmy, za 5 r. mi zaplatili takmer kupnu cenu jednoizbaku).

V zahranici(moja skusenost pred 10r.) chcu referencie, kedze k prvemu prenajmu som logicky ziadne od ineho landlorda nemal, stacila zmluva zo zamestnania a dokonca vyzadovali hourly rate, mojich £110 bolo dostacujucich :-)

A povedzme si na rovinu, v CR/SR taha prenajimatel vzdy za kratsi koniec, v UK by ma na druhy den vystahovali v doprovode policie a bolo by im jedno, ci pojdem pod most.

Suhlasim so vsetkymi bodmi(hlavne c.2) okrem c. 5. Rozvedenej zene s dietatom zasadne neprenajimat, pri sebemensom probleme(zena ochorie, nebude platit) ich deiure nemate ako dostat z bytu.
Tiez by som nikdy neprenajal byt ludom hovoriacim postsovietskym dialektom, resp. ziadnemu cudzincovi(ked budem mat prava ako prenajimatelia v UK, tak zmenim nazor, ale tam len ludom s prijmom 3000€+ a prac. zmluvou na dobu neurcitu, najlepsie lekarom, pravnikom)
f.i.r.e.
stary gambler
Gold Member **

cico29 napísal: Po 09 12, 2024 10:20 pm ...prenajimam byty (garzonky) uz viac ako 10 rokov.
1. nikdy nebol problem s akymkolvek najomcom
2.dolezity osobny vyber najomnika.
3. neprenajimat bez kaucie.
4. byt ferovy voci najomcom (vraciam im preplatky ak vzniknu)
5. prenajimal som rozvedenej zene s dietatom, prenajimal som mlademu Irancovi ktory tu pracuje/studeje

Pre tych co tu pisu (ukrajinske socky a pod ...)by som odporucil neskatulkovat ludi.
čo ak niekedy vase dieta, resp vy si budete chciet prenajat v zahranici byt a budu sa vas pozerat rovnakou optikou?
Strucne, trefne, vystizne, stotoznujem sa s kazdym slovom tohto prispevku , co o inych sa povedat neda.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Co som este zistil a moze sa niekomu zist :
Povolenie cudzincov na pobyt sa da overit na https://portal.minv.sk/wps/portal/domov ... potvrdenia
Aktualne je pre vsetkych z Ukrajiny do 4.3.2025 (https://www.teraz.sk/slovensko/docasne- ... lanok.html)
Ak dovtedy bude primerie, co bude s nimi? Budu musiet odist ?
stary gambler
Gold Member **

MiBi napísal: Ut 10 12, 2024 2:38 pm Co som este zistil a moze sa niekomu zist :
Povolenie cudzincov na pobyt sa da overit na https://portal.minv.sk/wps/portal/domov ... potvrdenia
Aktualne je pre vsetkych z Ukrajiny do 4.3.2025 (https://www.teraz.sk/slovensko/docasne- ... lanok.html)
Ak dovtedy bude primerie, co bude s nimi? Budu musiet odist ?
urcite nebudu musiet odist je to lacna pracovna sila pre Slovensko , . na tom pricpipe fugovalo Nemecko 30 rokov oni mali lacnu pracovn silu z Turecka a ciastocne aj u byvalej Juhoslavie. pre makro ekonomiku je to prinos. u nas je stale model co si zeleju velke firmy to sa presadi. Horsie je to uz pre regionolnu politiku, cudzinci ti krandu mzdu , nemozes si pytat viac, lebo iny to zorberu za teba- z Ukrajiny,.Na tomto princpie vyharal volby Trump v Amerike tam tu robotu beru z Mexika ale pricip je rovnaky.
P.S myslis si ze obycajny ludia Nemci, su z Cechov a Slovakov poracujich v Nemecku nadesny? tak si uplne mimo , najradej by ich utoopili v lyzicke vody-kradbu im mzdy.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

No napriklad ja osobne respektujem kazdeho, pokial sa nepriestrelne nepreukaze, ze je ten clovek chuj, ale...
Existuje urcita zona, politicka zona, geopatogenna zona? ktora zhlukuje viac chuov, ako ine zony.
A preto maju ludia pochopitelne strach, preto existuju urcite no-go zony aj v civilizovanych krajinach.
Z pocutia som pocul napriklad, ze urcity obcan urcitej krajiny zamestnava ludi, slubuje zmluvu na podpis, oddaluje, a neplati mzdy.
A ked sa ich pytam, preco to neriesia legalnou cestou, tak odpoved je zvacsa taka nejaka poukzujuca na bezpravie na Slovensku s urcitou skupinou ludi.

Cize toto, ako vsetky temy, je kapanek komplikovanejsie, nez ciernobiele...
Odoslané z počítača
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"