Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Idem rusit deckam stavebne sporenia, co sme im zakladali po narodeni a rozmyslam, co s tymi peniazmi na takych este 15 rokov... kym budu dospele a bude na case sa osamostatnit.
Aktualne tam je suma 15tis + 10tis - 2 deti. Rad by som to nejak rozdelil (aj koli kludu manzelky ).
1. zalozit zase 2 stavebka
2. nejaky terminovany rocny vklad, pripadne FIO sporo a nejak to bezpecne tocit v zavislosti podla situacie a pripadne casom nejaky iny produkt
3. jeden ucet EIC na 15 rokov
- podla bodov vyssie by sa mesacne posielalo 90 a 90 na stavebka, a nejaka 100ka na EIC, to je asi tak max, co vieme mesacne dat
Otazky:
1. Ma vyznam davat nejaky uvodny vklad na stavebka napr 5 a 2,5 tis, ked maju teraz 4%, 3,25%, 2% a potom 3x 1%.. zacalo to byt zaujimavejsie , ked znova je statna premia pri vklade 1000E, davalo by sa potom okrem uvodneho vkladu iba minimum na premiu.
2. ma vyznam do EIC dat nejaky uvodny vyssi vklad teraz, alebo zacat od nuly a pockat si ked to klesne a potom tam dat nejaky vacsi obnos z tych aktualnych penazi?
3. je nejake lepsia moznost ako bod 2 ?
1. Osobne by som sa stavebku vyhol, lepšie zhodnotíš peniaze na akciovom trhu, horizont je v pohode a nikde nie je napísané, že decká nemôžu pokračovať po tých 15tich rokoch v investovaní ďalej, čím si krásne predĺžia investičný horizont a môžu ísť do dôchodku skorej s veľmi obstojnou sumou.
2. Osobne by som neuvažoval na 15 rokov investovať konzervatívne, veď to je celá pointa, mať čo najvyššie zhodnotenie pri relatívne dobrom riziku = diverzifikované indexové ETF. Oplatí sa to samozrejme na peniaze, ktoré majú kratší investičný horizont, proste uschovať niekde na 1-2 roky...
3. Oproti EIC je výhodnejšie už len ísť cez brokera (XTB, IB...), tu to musíš zvážiť už sám.
Jedna odpoved na vsetky 3 otazky - nemas dobry plan.
1) Netusim preco si rusil stavebka, prisiel si o kopu vyhod.
2) Horizontu 15 rokov zodpoveda 100% akciove portfolio.
3) Ak nejake peniaze bude potrebne skor alebo je odpovedna pravdepodobnost, ze bude nejake treba, je potrebne stanovit objem a horizont. Podla toho sa vybera kam s nimi.
Este som ich nezrusil, ale nevidim ziadnu vyhodu pokracovat v nich, ked uz maju 7 a 10 rokov oproti spraveniu novej zmluvy s vyssimi urokmi aspon na najblizsie 3 roky. Teraz tam je 0.5%.
Ja som obnovil pre dieťa aj to stavebko, ale kvôli štátnej prémii 70 € ročne pri vklade 1000 € ročne.
Čiže tie úroky 4%, 3,25%, 2% a potom 3x 1% ma nemotivujú držať tam väčšiu sumu...len dostať z tej z tej tisícky prvý rok 11% p.a., druhý 10.25% p.a., tretí
9% p.a. a potom 3 x po 8% p.a.. Štátna prémia 70 € z tej tisícky = 7% p.a.
Pre deti považujem za najdôležitejšie sporenie cez EIC, kde by som v tvojom prípade vložil čo najvyššiu sumu: napr. 2 x 10 tisíc a do stavebka maximum 2 x po 2500 a posielať tam po 90 € ( ročne 1080 aby si mal max. prémiu ). A presne tak ako vravíš deťom 2 x po 50€ mesačne do EIC.
Ked vyžmýkaš potenciál stavebka, deti budú mať prvú kreditnú históriu do života a tie peniaze im môžeš presunúť do EIC + zvýšiť splátky.
Čo považujem za najdôležitejšie: každé dieťa začne investíciou 10 000 + mesačným sporo-investovaním po 50 €.
Ak svoje deti miluješ, sprav si plán ako z nich spravíš milionárov. Máš unikátnu príležitosť pripraviť ich do života v ktorom budú sporoinvestovať s investičným horizontom 50-60 rokov a skončia ako milionári. Pritom nepotrebujú žiadny rozum, žiadny kapitál, len to čo im dal otec na začiatku a čo im vysvetlil. Tajomstvo najznámejšieho investora sveta Warrena Buffetta je v tom, že je multimiliardár nie kvôli tomu, že mal vyšší výnos, ale že investuje vkuse už 80 rokov !
Nahádzal som do investičnej kalkulačky s kolkými milónmi skončia tvoje deti po 50 rokoch sporo-investovania, ked každých 10 rokov zdvojnásobia mesačný vklad. Do skončenia školy si ich povinný živiť, takže môžeš investovať za nich až kým nezačnú zarábať.
Potom stačí, že budú rozumieť tomu, čo im vysvetlíš a budú pokračovať sami. To si píš , že budú motivovaní tým čo budú vidieť na účte:
Začiatok: 10 000 + 50 mesačne. Dajme si vek 5 rokov
Stav po 10 rokoch: 36 697 € ...vek 15 rokov
100 mesačne a dalších 10 rokov: 117 785 € ...vek 25 rokov ( odteraz začína investovať sám)
200 mesačne a dalších 10 rokov : 353 592 € ...vek 35 rokov
400 mesačne a dalsich 10 rokov: 1 020 968 € ...vek 45 rokov
800 mesačne a dalsich 10 rokov: 2 876 191 € ...vek 55 rokov
Vo veku 55 rokov môže ísť človek do dôchodku a vyplácať si 4% ročne, čo je 9 587 € mesačne, alebo
pracovať do 65 rokov ( aby mal aj štátny dôchodok ) a vyplácať si 9 587 mesačne ,
alebo nevyplácať si nič, ale už ani nevkladať, aby vo veku 65 rokov sme skončili na sume 7 646 898 €
a mohli si vyplácať k štátnemu dôchodku ešte rentu 25 489 € mesačne.
Všimni si, že tá renta je len pasívny príjem. Účet sa ďalej zhodnocuje a rastie. Spolu s ním aj renta.
Na tomto princípe funguje Nobelová cena. Nekonečné bohatnutie.
To všetko som počítal pri vstupnom poplatku 1% a cieľovom účte v EIC, čiže žiadny manažovaný, len minimálne poplatky za správu, čo je teraz 0,06% p.a.
Tá suma by mala byť vyššia lebo som počítal vstupný poplatok aj zo zhodnotených peňazí, pričom v reáli sa platí len z vložených peňazí. Vstupný poplatok za celých 50 rokov sa pritom dá jednoducho vypočítať: z vkladov 10000 +6000+12000+24000+48000+106000 = 206 000, z čoho 1% = 2060 USD.
Keď to rozdelím na 50 rokov, tak to vyjde 41,2 € ročne a za to EIC urobí 600 nákupov ( 3,4 € za 1 nákup ).
Máme aj brokerov úplne zadarmo a so sporiacími schémami...ale neviem si predstaviť deti, alebo manželku, že by to bezo mňa
riadili sami. Takto je všetko plne automatické a netreba nič robiť (účet založí agent a ten sa aj povinne raz ročne ozve...a zariadi ked niečo treba).
P.S. Samozrejme, výnos 10% p.a. nie je istý počas celej doby investovania.
Ale priemer za posledných 5 rokov, 10 rokov, 20 rokov i 50 rokov je okolo 10 % p.a.
Čo je však isté (a ľudia to ignorujú), to je INFLÁCIA. Tá za posledných 20 rokov znehodnotila úspory o približne 50%.
Takže ak sporíme, každých 20 rokoch potrebujeme dosiahnúť výnos aspoň +100% aby nám inflácia neznehodnotila úspory.
To nedosiahnete bez rizika občasnej (krátkodobej ) straty, ale zase z perspektívou vysokého dlhodobého výnosu.
Prajem veľa štastia.
,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk