Aku hypoteku zobrat na investicny pozemok?

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Mi_t_is
Dátum registrácie: Št 20 07, 2017 10:09 pm

Aku hypoteku zobrat na investicny pozemok?

Príspevok od používateľa Mi_t_is »

Ahojte, uvazujme ze beriem investicky stavebny pozemok hodnota 60 tisic eur, nechcem si ho nechat 10 rokov a po nich ho predat.

Ako najvyhodnejsie to zafinancovat?

A:
dat 12 tisic svojich (20 percent),
zobrat hypo 48 tisic na 10 rokov s 4 percenta (fix 3 roky), po 10 rokoch mat splatene 48tisic + 10417eur preplatenie = 58417 eur

pozemok ma teda stal: 70417 eur

B:
dat 12 tisic svojich (20 percent)
zobrat hypo 48 tisic na 30 rokov s 4 percenta (fix 3 roky), po 10 rokoch mat splatene 28tisic a ostatok hypoteky predcasne splatit

Rozdiely v splatke hypoteky vychadzaju 229 eur (moznost B) vs 485eur (moznost A), rozdiel 256 euro v pripade B by bol investovany do ETF a teda nevysumel by na osobnu spotrebu.

Ako sa rata zostatok pri predcasnom splateni? Co je vyhodnejsie? :) dakujem za odpovede.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 92 times
Been thanked: 46 times

Re: Aku hypoteku zobrat na investicny pozemok?

Príspevok od používateľa frakan »

Ak si miesto špekulácie s pozemkom a hypotékou zvolíš termínovaný vklad s úrokom 3% budeš na tom lepšie o 7%.
Mi_t_is
Dátum registrácie: Št 20 07, 2017 10:09 pm

Príspevok od používateľa Mi_t_is »

terminovany vklad na sk je najhorsi financny produkt, preco prave ten?

Vsak z toho sa plati dan 20 percent zo zisku takze realny vynos je 2,5% co je uplne pod urovnou ECB depozitnych vkladov cize to nema zmysel. Investicia ktoru ja ratam ma daleko nad 10 percent lebo pouziva paku cez hypo.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 92 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa frakan »

Mi_t_is napísal: Po 17 06, 2024 2:07 pm terminovany vklad na sk je najhorsi financny produkt, preco prave ten?

Vsak z toho sa plati dan 20 percent zo zisku takze realny vynos je 2,5% co je uplne pod urovnou ECB depozitnych vkladov cize to nema zmysel. Investicia ktoru ja ratam ma daleko nad 10 percent lebo pouziva paku cez hypo.
Tak toto som nepochopil. Písal si o hypotéke na nehnuteľnosť,
jaroslav81
Silver Member *
Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 123 times

Príspevok od používateľa jaroslav81 »

Brať hypo na investičný pozemok je pekná blbosť....buď kúpiť v hotovosti celý alebo na hypo radšej investičný byt, ktorý vieš prenajať a maš ďalšie cca 3 - 3.5% z prenájmu, čo približne vyrovná úrok na hypotéke. Ty počítaš s vysokým rastom ceny pozemku v horizonte 10 rokov, ale to nemusí byť isté...myslím, že za posledných 5 rokov narástli tak brutálne, že teraz sa zvolní tempo, hlavne pri sučasných vysokých sadzbách...radšej kúp za 12 000 ETF indexy, napr. SP500 a pravidelne dokupuj, o 10r na tom budeš pravdepodobne lepšie...
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2395 times
Been thanked: 2785 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Veľa premenných. Ak rátaš, že na dobrom mieste, vo velkom meste môže pozemok dať +100% za 10 rokov..to je priemer 7,2% p.a.
Hypo je teraz 4% p.a. ...to nevyzerá na dobrý deal.
Okrem toho, ľudia zvyčajne rátajú s najlepšou alternatívou. A popália sa na chytákoch.
Dúfam, že ten pojem ,,investičný,, si vymyslel ty, lebo realitky zvyčajne takto označujú pozemky, ktoré budú v budúcnosti stavebné..ale ešte nie sú.
Teda nie sú ešte v územnom pláne, alebo nie je schválená výstavba, alebo nie sú dostupné siete....a banky na to všetko pozerajú, takže pre nich nemá cenu zakladať pozemok ktorý nie je okamžite použiteľný na výstavbu.... najlepšie so stavebným povolením.
Pozri List vlastníctva na ťarchy...pozri ochranné pásma všetkého možného ako vodovodu, plynu, elektrických stožiarov... najlepšie zober tam stavebného inžiniera, ktorý má roky praxe...ten ti povie také veci, že možno budeš považovať pozemok za bezcenný (spád vody, podložie, zosuvy a kadečo iné, čo bežní ľudia neberú do úvahy...) Pozemok treba kosiť, chrániť pred náletovymi drevinami a uvažovať aj o tom aby sa nepremenil na bezcenný cez nejakú novú prevádzku, hluk, alebo že za susedov budeš mať neprispôsobivých.

Ja som raz chcel kúpiť...všetko som 100x zvážil a napokon nekúpil. A po čase som stretol majiteľku a spýtal sa, či dobre predala. A ona mi povedala, že dobre že ste nekúpil, v blízkosti je zimný štadión a v noci ked je ticho, tak počuť motory ktoré vyrábajú ľad.... To je príklad.
Aj v bežnej zástavbe si treba dať pozor na hluk s tepelného čerpadla suseda... teda na pozemku, kde nemáš ešte stavbu, ale keby si ju postavil, tak sa môžeš dostať do blízkosti..
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"