Je to subjektivny nazor odbornika, ktory sa problematike vymahania prava venuje roky. Ako som pocul, tak som to sem napisal, ja som iba laik. Len aj toto su skryte naklady prenajmov, ktore nik nespomina.Ninx napísal: ↑Po 15 07, 2024 11:53 ampreco?osamely chodec napísal: ↑Po 15 07, 2024 10:12 am Rozpraval som sa s exekutorom s dlhorocnou praxou. Jeho jednoznacne stanovisko - prenajom bytu nikdy.
Ceny nehnutelnosti v SR
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 593 times
- Kontaktovať používateľa:
Re: Padli uz niekedy ceny nehnutelnosti na SK?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 246 times
Je to risk ako vsade inde, Moze nastat, nemusi nastat.
Ak nastane, treba poriadnu davku asertivity.
Ak nastane, treba poriadnu davku asertivity.
Odoslané z počítača
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 963 times
- Been thanked: 527 times
k tym prenajmom: neviem ako je to dnes, ale v minulosti to bol dost problem, poznam take pripady, ked najomca si spravil z bytu dílerský brloh, takže kukláči, následne opletačky s policiou atd. Nic prijemne. Ale poznam aj ludi ktory prenajimaju a su spokojní zatial /Ba/ aj ked sem tam nejake mensie problem musia riesit aj oni.
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 225 times
Wladas , z tej tabulky nie som mudrejsi. "Priemerná mzda v pomere k mzde prenajímateľov". Co to presne znazornuje?
-
hifron
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 13 times
čo keď raz bude štandardom, že budú predmestia s domami, predmestia s panelákmi, priemyselné časti, reit offices, obchodné štvrte, turistické štvrte, centrum, finančné centrum, historické uzavreté centrum a pamiatky, športové a kultúrne vyžitia a podobne.
no a teraz si predstav, že sa ešte budeš môcť rozhodnúť ako veľký byť chceš mať, či chceš mať 2-4 kúpeľne alebo WC, a či náhodou nebude prielom vo výstavbe a materiáloch(napríklad revolúcia v cemente a inom), ktorá pošle náklady smerom dole ale zároveň náklady na pracovnú silu a dozor + povolenky smerom hore, takže výsledok nebude rovnaký ale budeš mať na trhu oveľa väčší rozsah toho(aj cenovo) čo chceš a či to ešte stále chceš.
Pretože nielen rozvodoví právnici alebo HR na rozvoj kariéry(ale možno platené daným uchádzačom a nie firmou
) by mohli veľa hovoriť ako to žiaľ funguje v praxi a či funguje vracanie ľudí do systému alebo napredovanie vo svojom živote a to spôsobom, ktorý je prijateľný ale možno ešte niektoré schopnosti firiem kapitalisticky alebo technicky nedorástli...
A ďalšia vec je, že nemôžeš stavať hocikde a žiaľ na Slovensku nefunguje obnova brown budov, že si proste povieš, najmeš šikovného architekta a šikovného remeselníka a ten ti prerobí budovu z gruntu že nebude mať nedostatky alebo za lacný peniaz s využívaním špecializovaných firiem budeš mať novú fikanú budovu bez nápiska brown field a tá ti navyše bude buť zarábať alebo bude spĺňať to, čo od toho investor požaduje alebo momentálne chce s nejakým výhľadom.
no a teraz si predstav, že sa ešte budeš môcť rozhodnúť ako veľký byť chceš mať, či chceš mať 2-4 kúpeľne alebo WC, a či náhodou nebude prielom vo výstavbe a materiáloch(napríklad revolúcia v cemente a inom), ktorá pošle náklady smerom dole ale zároveň náklady na pracovnú silu a dozor + povolenky smerom hore, takže výsledok nebude rovnaký ale budeš mať na trhu oveľa väčší rozsah toho(aj cenovo) čo chceš a či to ešte stále chceš.
Pretože nielen rozvodoví právnici alebo HR na rozvoj kariéry(ale možno platené daným uchádzačom a nie firmou
A ďalšia vec je, že nemôžeš stavať hocikde a žiaľ na Slovensku nefunguje obnova brown budov, že si proste povieš, najmeš šikovného architekta a šikovného remeselníka a ten ti prerobí budovu z gruntu že nebude mať nedostatky alebo za lacný peniaz s využívaním špecializovaných firiem budeš mať novú fikanú budovu bez nápiska brown field a tá ti navyše bude buť zarábať alebo bude spĺňať to, čo od toho investor požaduje alebo momentálne chce s nejakým výhľadom.
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
"The affordability of European cities for renters, based on their wages compared to the average salary in each city (from The Economist)"
1 podla znamena ze dostupnost je na hranici s priemernym platom
1 podla znamena ze dostupnost je na hranici s priemernym platom
-
jaroslav81
- Silver Member *
- Dátum registrácie: So 17 04, 2010 6:31 pm
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 123 times
Prenájmy ťahajú teraz hlavne Ukroši, kamarát má nejake byty v KE a na prenájom vkuse volajú Ukrajinci...ale ak by sa časom skončila vojna a časť sa vráti nazad, ceny nájmov pravdepodobne poklesnú...
Pred 2 rokmi sa dal zohnať 1 iz byt v KE za 370€, dnes pod 500€ nezohnáte nič, už takmer ani garzónku.
Pred 2 rokmi sa dal zohnať 1 iz byt v KE za 370€, dnes pod 500€ nezohnáte nič, už takmer ani garzónku.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
s priemernym platom v rámci čoho? Daného štátu? Alebo mesta?
Lebo priemer BA je vyrazne vyssi ako priemer Svk
jaroslav81
vojna na Ua sa pravdepodobne tak skoro neskončí a ked aj ano, co dufajme bude co najskor, tak cast Ukrajincov sa bude snazit tu zostat natrvalo aj potom
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
370€ za 1i? Ťažko. Situácia pred 2 rokmi bola cenovo podobná ako je dnes, minimálne tu v KE.jaroslav81 napísal: ↑Ut 30 07, 2024 9:25 am Prenájmy ťahajú teraz hlavne Ukroši, kamarát má nejake byty v KE a na prenájom vkuse volajú Ukrajinci...ale ak by sa časom skončila vojna a časť sa vráti nazad, ceny nájmov pravdepodobne poklesnú...
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Logicky porovnavaju priemer v danom meste.Trumpeta1978 napísal: ↑Ut 30 07, 2024 9:27 ams priemernym platom v rámci čoho? Daného štátu? Alebo mesta?
Lebo priemer BA je vyrazne vyssi ako priemer Svk
-
capitalcapital
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 86 times
Ja by som skôr povedal že povojnová obnova a dotácie ich stiahnu späť.Trumpeta1978 napísal: ↑Ut 30 07, 2024 9:27 am .... tak cast Ukrajincov sa bude snazit tu zostat natrvalo aj potom
A ak to nastane, naše stavebníctvo úplne zamrzne lebo nebude mať kto robiť.
-
Paly
- Active Member
- Dátum registrácie: Št 21 03, 2019 1:30 pm
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 8 times
V 2015 som býval na Komenského ulici (nad Aidou) za 310€aviceN napísal: ↑Ut 30 07, 2024 9:40 am370€ za 1i? Ťažko. Situácia pred 2 rokmi bola cenovo podobná ako je dnes, minimálne tu v KE.jaroslav81 napísal: ↑Ut 30 07, 2024 9:25 am Prenájmy ťahajú teraz hlavne Ukroši, kamarát má nejake byty v KE a na prenájom vkuse volajú Ukrajinci...ale ak by sa časom skončila vojna a časť sa vráti nazad, ceny nájmov pravdepodobne poklesnú...
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
To si úplne v pohode mohol, vtedy som aj aj býval za 300€ na Mieri, potom som sa sťahoval za 450€ do 2i
Teraz je človek rád že za 250-300€ nájde vkusnú izbu.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
-
jaroslav81
- Silver Member *
Každá krajina po vojne začne prosperovať....vieš koľko budov bude treba znovu vystavať alebo opraviť ?? Celý svet im bude dávať dotácie na obnovu, ešte aby Slováci nakoniec nešli robiť na Ukrajinu...Ukrajinci tu nebudú mať motiváciu ostať, keď doma budú mať dostatok práce...capitalcapital napísal: ↑Ut 30 07, 2024 11:22 amJa by som skôr povedal že povojnová obnova a dotácie ich stiahnu späť.Trumpeta1978 napísal: ↑Ut 30 07, 2024 9:27 am .... tak cast Ukrajincov sa bude snazit tu zostat natrvalo aj potom
Manželka má v práci jednu Ukrajinku, žije v prenájme v KE v 3 iz. starom panelákovom byte za 750€, ona zarobí 750€, jej manžel asi nie o moc viac a majú 4 väčšie deti. V podstate živoria. Myslíš, že tu chce ostať?
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
bude zavisiet od toho či sa im oplati viacej zostat tu alebo sa vratit. Nepochybne práce tam bude dosť, ale za ake peniaze? A zároveň, na Slovensku je človek predsalen viacej v bezpečí ako na Ukrajine, lebo aj ked sa dohodne nejaky mier, tak ktovie na ako dlho, Rusko je z dlhodobeho hladiska nevypocitelne. Tak ale to si uz musia rozhodni ti ktori konkretni Ukrajinci, co je im lepsie a zaroven ake budu mat moznosti zostat.jaroslav81 napísal: ↑Ut 30 07, 2024 12:12 pmKaždá krajina po vojne začne prosperovať....vieš koľko budov bude treba znovu vystavať alebo opraviť ?? Celý svet im bude dávať dotácie na obnovu, ešte aby Slováci nakoniec nešli robiť na Ukrajinu...Ukrajinci tu nebudú mať motiváciu ostať, keď doma budú mať dostatok práce...capitalcapital napísal: ↑Ut 30 07, 2024 11:22 amJa by som skôr povedal že povojnová obnova a dotácie ich stiahnu späť.Trumpeta1978 napísal: ↑Ut 30 07, 2024 9:27 am .... tak cast Ukrajincov sa bude snazit tu zostat natrvalo aj potom
Manželka má v práci jednu Ukrajinku, žije v prenájme v KE v 3 iz. starom panelákovom byte za 750€, ona zarobí 750€, jej manžel asi nie o moc viac a majú 4 väčšie deti. V podstate živoria. Myslíš, že tu chce ostať?
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 284 times
Ja uz aktualne mam 100% bytov prenajatych bez zmluvy, prestane platit, leti, bez varovania. Aj zaciatkom roka som jeden byt uvolnoval, prisiel z roboty neplatic a nesiel mu odomknut byt. Presla ma trpezlivost so zmluvami a vecnymi “argumentami” ako to niekomu zrovna kazdy druhy mesiac nevychadza.
Presne ako pisete, len sa to zneuziva. Kto je poriadny, ma hypoteku a svoj byt a prenajmy ostavaju na spekulantov a problemovych, naozaj z 10 uchadzacov jeden vyzera ako tak ze pracuje a ma stabilny prijem.
Presne ako pisete, len sa to zneuziva. Kto je poriadny, ma hypoteku a svoj byt a prenajmy ostavaju na spekulantov a problemovych, naozaj z 10 uchadzacov jeden vyzera ako tak ze pracuje a ma stabilny prijem.
-
jaroslav81
- Silver Member *
Tak toto by som nerobil....raz ťa nejaký nasratý sused alebo rovno podnájomnik udá a príde ti kontrola. Rovnako ak by sa niečo stalo s bytom alebo nájomcovi, neviem ako to budeš riešiť bez zmluvy...miror napísal: ↑Ut 30 07, 2024 4:29 pm Ja uz aktualne mam 100% bytov prenajatych bez zmluvy, prestane platit, leti, bez varovania. Aj zaciatkom roka som jeden byt uvolnoval, prisiel z roboty neplatic a nesiel mu odomknut byt. Presla ma trpezlivost so zmluvami a vecnymi “argumentami” ako to niekomu zrovna kazdy druhy mesiac nevychadza.
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 284 times
Zmluva môže byť aj ústna, neviem čo by akože sused udával ? Prenájom niekde treba hlásiť ? Nie je nikde vyžadovaná písomná forma, len sa odporúča.jaroslav81 napísal: ↑Ut 30 07, 2024 6:11 pmTak toto by som nerobil....raz ťa nejaký nasratý sused alebo rovno podnájomnik udá a príde ti kontrola. Rovnako ak by sa niečo stalo s bytom alebo nájomcovi, neviem ako to budeš riešiť bez zmluvy...miror napísal: ↑Ut 30 07, 2024 4:29 pm Ja uz aktualne mam 100% bytov prenajatych bez zmluvy, prestane platit, leti, bez varovania. Aj zaciatkom roka som jeden byt uvolnoval, prisiel z roboty neplatic a nesiel mu odomknut byt. Presla ma trpezlivost so zmluvami a vecnymi “argumentami” ako to niekomu zrovna kazdy druhy mesiac nevychadza.
-
stary gambler
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 43 times
mal si zatial stastie, ja ta uplne chapem , zial zakon u nas praje nepoctivcom, a neplaticom, tak sa mojitelia bytov to roznymi pololegalnymi , alebo nelegalnymi cestickami snazia obchadzat, , ked tych bytov mas 5 alebo 10 chces mi povedat, ze do kazdeho chodis kasirovat najom k 1. mesiaci ako sa dialo v Amerike v roku 1920? Urcite si spohodlnel a davas si to posielat na ucet, staci len bonz od tvojich najomcov na teba, na danovy urad,a uz si v srackach, -udania musia preverovat, vypisy z uctu-opakoane platby na ucet a , neviem ako by si sa vykrutil. odhliadnuc od toho , ze najomcovia ktory suhlasia byvat bez zmluvy, su velmi pofiderny klienti a su sami vo velkych s.ackach inak by na to nepristupili- su to nanajvys problematicky klienti-ak to dokazes kocirovat klobuk dole.miror napísal: ↑Ut 30 07, 2024 8:04 pmZmluva môže byť aj ústna, neviem čo by akože sused udával ? Prenájom niekde treba hlásiť ? Nie je nikde vyžadovaná písomná forma, len sa odporúča.jaroslav81 napísal: ↑Ut 30 07, 2024 6:11 pmTak toto by som nerobil....raz ťa nejaký nasratý sused alebo rovno podnájomnik udá a príde ti kontrola. Rovnako ak by sa niečo stalo s bytom alebo nájomcovi, neviem ako to budeš riešiť bez zmluvy...miror napísal: ↑Ut 30 07, 2024 4:29 pm Ja uz aktualne mam 100% bytov prenajatych bez zmluvy, prestane platit, leti, bez varovania. Aj zaciatkom roka som jeden byt uvolnoval, prisiel z roboty neplatic a nesiel mu odomknut byt. Presla ma trpezlivost so zmluvami a vecnymi “argumentami” ako to niekomu zrovna kazdy druhy mesiac nevychadza.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
To mi akoze chcete povedat, ze system sa zadrhava a ludia nemaju prachy ? Veťťť tu ma kazdy ajfon, nakupuje s appkami jedna radost, dovolenky, drahe auta.. Ako je potom mozne, ze pri takom ekonomickom rozmachu existuju neplatici najomneho ?
Teraz vazne, tie dovolenky si mozu dovolit, lebo nezaplatili najomne, alebo nezaplatili najomne, lebo si dopriali dovolenku?
Teraz vazne, tie dovolenky si mozu dovolit, lebo nezaplatili najomne, alebo nezaplatili najomne, lebo si dopriali dovolenku?
Odoslané z počítača
-
andre
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
- Has thanked: 24 times
- Been thanked: 290 times
Bohatí Slováci opúšťajú Slovensko. Sťahujú celé rodiny a rozpredávajú nehnuteľnosti, vraví maklér
https://www.forbes.sk/bohati-slovaci-op ... vi-makler/
https://www.forbes.sk/bohati-slovaci-op ... vi-makler/
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2776 times
Nie celkom je to tak ako hlása nadpis
Realistickejšia je druhá polovica článku:
Keď sa klientov pýtal na dôvody, málokedy uviedli niečo zásadné. Skôr mu odpovedali, že sa Slovensko už nezmestilo do ich vzorca, kde tráviť svoj čas. „Väčšina má nehnuteľnosti vo viacerých krajinách a nakoniec sa pristihnú pri tom, že na Slovensku sa nachádzajú najmenej,“ dodal maklér.
„Mnohí svoj odchod odôvodňujú rodinne, napríklad štúdiom detí v zahraničí alebo rozširovaním podnikateľských aktivít.
Niektorých klientov znepokojuje vnútorná politická situácia či dlhotrvajúca vojna v susednej krajine.
Často je to však iba obyčajný zámer vlastniť nehnuteľnosti v prímorskej destinácii, v horách či iných významných mestách,“
Najčastejšie odchádzajú do Španielska, Chorvátska, na Kanárske ostrovy, Malorku a najviac na Tenerife.
Skúsenosti Patrika Korytka z realitnej kancelárie Fedors Group sú však opačné. Podľa neho narastá počet tých, ktorým vyjde z rovnice najlepšie práve Slovensko.
„Nepociťujeme, že by zo Slovenska niekto utekal. Práve naopak, po rokoch v zahraničí sa Slováci vracajú zo sveta domov,“ hovorí Korytko.
Zákazníci realitných kancelárií sú v téme návratu konkrétnejší ako pri sťahovaní sa do zahraničia a menujú aspoň pár dôvodov.
Najčastejšie zaznieva zvyšujúca sa životná úroveň Bratislavy a vyššia atraktivita mesta.
„Máme dokonca dvoch zahraničných klientov, ktorí pracujú vo Viedni a pre bývanie si vybrali Bratislavu. Je pre nich pokojnejšia a páči sa im, tak si kúpili byt v centre mesta,“ opisuje Korytko.
„Ľudia si veľakrát neuvedomujú, že sa na Slovensku nemáme až tak zle.
Máme vysokú životnú úroveň a oproti iným krajinám Európskej únie aj veľké bezpečie.
U nás sa nemusíte báť pustiť po 18-tej ženu samú von s kočiarom, čo sa o niektorých väčších európskych krajinách už povedať nedá,“ dodáva Korytko.
Mierne odlišnú skúsenosť má realitná kancelária Slovakia Sotheby’s Int. Realty, podľa ktorej neopúšťajú Slováci krajinu úplne.
Odhaduje, že jej klienti sa zbavujú od 20 do 70 percent svojho portfólia. Kompletný odpredaj majetku volí zhruba každý desiaty klient.
„Určitá skupina klientely naozaj zužuje svoje realitné portfólio na Slovensku, avšak s cieľom investovať v zahraničí. Uvedomujú si, že sústrediť realitné portfólio v jednej krajine nie je optimálne,“
„Pre dnešného moderného investora je prirodzená diverzifikácia nehnuteľností nielen na európskom kontinente, ale i v Amerike, Latinskej Amerike či na Strednom východe,“ pokračuje maklérka.
Z mojích pozorovaní by som pripomenul, že na Slovensku máme krízu komerčných realít.
Boom komerčných realít, kancelárskych priestorov, skladov, hál, logistiky je za nami.
Pekne to demonštroval HB Reavis, ked po rokoch pekných výnosov koncom 2023 zaznamenal hrôzostrašnú stratu -30%.
Najbohatší slovák Ivan Chrenko sa tiež už predtým presťahoval do zahraničia. Slovensko podľa mňa už nie je pre neho trhom, kde sú velké príležitosti. Nemôžete stavať Auparky a kancelárske budovy donekonečna a nadpriemerne na tom zarábať.
Slovensko má za sebou 35 rokov kapitalizmu počas ktorých sa trh podnikateľských príležitosti postupne nasýtil.
Určitá generácia podnikateľov tu už nevidí príležitosti. Takisto mnohí vekovo dozreli do štádia, že si chcú oddýchnúť, venovať sa viac rodinám,, neotravovať sa podnikaním. Presťahovanie celej rodiny je tiež závislé na deťoch. Keď dorástli, študujú, alebo pracujú v zahraničí, je ľahšie
presťahovať sa. Napríklad môj najlepší kamarát sa na staré kolena presťahoval do Prahy, lebo tam jeho dcéra skončila medicínu, manželka ako lekárka zarobí oveľa viac a chcú byť spolu. Druhá dcéra žije v U.K. a tiež je pre ňu jednoduchšie priletieť do Prahy ako sa trtoliť na Slovensko..
Takže v jeho prípade tiež pôjde do predaja rodinný dom, byty, pozemky - proste všetko, kvôli čomu by sa musel vraciať na Slovensko a mať s tým starosti.
Na druhej strane vidím podnikateľov, ktorí po 30-35 rokoch makačky chcú mať pokoj, rozpredávajú biznisy a nehnuteľnosti do ktorých investovali zarobené peniaze. Vzorec bol jednoduchý: zarobíš, kúpiš nehnuteľnosť, či rezidenčnú, či komerčnú, či pozemky...proste všetko pekne rástlo na cene...často stovky až tisícky %...poznám kopu takých príbehov. Teraz sme v situácii, že boom možno skončil, v susednom štáte je vojna, každému je jasné, že vojnu bude čoraz viac živiť EU, že ceny energií už nikdy nebudú lacné, že obyvateľstvo starne, dochádza k deindustrializácii Európy a ceny nehnuteľností už nebudú rásť raketovým tempom. Dovolím si napísať, že podnikateľské reality ako kancelárske priestory, hotely, športové komplexy, apartmámy, priemyselné pozemky, haly...to dokonca môže klesať na cene...pritom sa o to treba starať, neustále investovať, neustále zapĺňať nájomníkmi a platiť dane.
Ak by som sa mal ja vysťahovať (čo sa nechystám ), tak najväčší dôvod by bol hrozba jadrovej vojny...teda najradšej by som bol aspoň tisíc kilometrov od Ukrajiny, nie v pásme kde sa budú zostrelovať rakety. Čo ma najviac drží na Slovensku je bezpečnostná situácia - že nemáme no go zóny, že sa nemusíme báť o deti, že kriminalita je nízka, príroda pekná, klíma mi vyhovuje a ľudia sú dobroprajní. Jediné čo mi chýba je more. Ale k moru sa dá zaletieť za 2 hodiny... V4 sa mi proste vidí ako dobré miesto na život.
Každý má však iné hodnoty, iné potreby. Nech si každý robí čo chce a žije kde chce.
Realistickejšia je druhá polovica článku:
Keď sa klientov pýtal na dôvody, málokedy uviedli niečo zásadné. Skôr mu odpovedali, že sa Slovensko už nezmestilo do ich vzorca, kde tráviť svoj čas. „Väčšina má nehnuteľnosti vo viacerých krajinách a nakoniec sa pristihnú pri tom, že na Slovensku sa nachádzajú najmenej,“ dodal maklér.
„Mnohí svoj odchod odôvodňujú rodinne, napríklad štúdiom detí v zahraničí alebo rozširovaním podnikateľských aktivít.
Niektorých klientov znepokojuje vnútorná politická situácia či dlhotrvajúca vojna v susednej krajine.
Často je to však iba obyčajný zámer vlastniť nehnuteľnosti v prímorskej destinácii, v horách či iných významných mestách,“
Najčastejšie odchádzajú do Španielska, Chorvátska, na Kanárske ostrovy, Malorku a najviac na Tenerife.
Skúsenosti Patrika Korytka z realitnej kancelárie Fedors Group sú však opačné. Podľa neho narastá počet tých, ktorým vyjde z rovnice najlepšie práve Slovensko.
„Nepociťujeme, že by zo Slovenska niekto utekal. Práve naopak, po rokoch v zahraničí sa Slováci vracajú zo sveta domov,“ hovorí Korytko.
Zákazníci realitných kancelárií sú v téme návratu konkrétnejší ako pri sťahovaní sa do zahraničia a menujú aspoň pár dôvodov.
Najčastejšie zaznieva zvyšujúca sa životná úroveň Bratislavy a vyššia atraktivita mesta.
„Máme dokonca dvoch zahraničných klientov, ktorí pracujú vo Viedni a pre bývanie si vybrali Bratislavu. Je pre nich pokojnejšia a páči sa im, tak si kúpili byt v centre mesta,“ opisuje Korytko.
„Ľudia si veľakrát neuvedomujú, že sa na Slovensku nemáme až tak zle.
Máme vysokú životnú úroveň a oproti iným krajinám Európskej únie aj veľké bezpečie.
U nás sa nemusíte báť pustiť po 18-tej ženu samú von s kočiarom, čo sa o niektorých väčších európskych krajinách už povedať nedá,“ dodáva Korytko.
Mierne odlišnú skúsenosť má realitná kancelária Slovakia Sotheby’s Int. Realty, podľa ktorej neopúšťajú Slováci krajinu úplne.
Odhaduje, že jej klienti sa zbavujú od 20 do 70 percent svojho portfólia. Kompletný odpredaj majetku volí zhruba každý desiaty klient.
„Určitá skupina klientely naozaj zužuje svoje realitné portfólio na Slovensku, avšak s cieľom investovať v zahraničí. Uvedomujú si, že sústrediť realitné portfólio v jednej krajine nie je optimálne,“
„Pre dnešného moderného investora je prirodzená diverzifikácia nehnuteľností nielen na európskom kontinente, ale i v Amerike, Latinskej Amerike či na Strednom východe,“ pokračuje maklérka.
Z mojích pozorovaní by som pripomenul, že na Slovensku máme krízu komerčných realít.
Boom komerčných realít, kancelárskych priestorov, skladov, hál, logistiky je za nami.
Pekne to demonštroval HB Reavis, ked po rokoch pekných výnosov koncom 2023 zaznamenal hrôzostrašnú stratu -30%.
Najbohatší slovák Ivan Chrenko sa tiež už predtým presťahoval do zahraničia. Slovensko podľa mňa už nie je pre neho trhom, kde sú velké príležitosti. Nemôžete stavať Auparky a kancelárske budovy donekonečna a nadpriemerne na tom zarábať.
Slovensko má za sebou 35 rokov kapitalizmu počas ktorých sa trh podnikateľských príležitosti postupne nasýtil.
Určitá generácia podnikateľov tu už nevidí príležitosti. Takisto mnohí vekovo dozreli do štádia, že si chcú oddýchnúť, venovať sa viac rodinám,, neotravovať sa podnikaním. Presťahovanie celej rodiny je tiež závislé na deťoch. Keď dorástli, študujú, alebo pracujú v zahraničí, je ľahšie
presťahovať sa. Napríklad môj najlepší kamarát sa na staré kolena presťahoval do Prahy, lebo tam jeho dcéra skončila medicínu, manželka ako lekárka zarobí oveľa viac a chcú byť spolu. Druhá dcéra žije v U.K. a tiež je pre ňu jednoduchšie priletieť do Prahy ako sa trtoliť na Slovensko..
Takže v jeho prípade tiež pôjde do predaja rodinný dom, byty, pozemky - proste všetko, kvôli čomu by sa musel vraciať na Slovensko a mať s tým starosti.
Na druhej strane vidím podnikateľov, ktorí po 30-35 rokoch makačky chcú mať pokoj, rozpredávajú biznisy a nehnuteľnosti do ktorých investovali zarobené peniaze. Vzorec bol jednoduchý: zarobíš, kúpiš nehnuteľnosť, či rezidenčnú, či komerčnú, či pozemky...proste všetko pekne rástlo na cene...často stovky až tisícky %...poznám kopu takých príbehov. Teraz sme v situácii, že boom možno skončil, v susednom štáte je vojna, každému je jasné, že vojnu bude čoraz viac živiť EU, že ceny energií už nikdy nebudú lacné, že obyvateľstvo starne, dochádza k deindustrializácii Európy a ceny nehnuteľností už nebudú rásť raketovým tempom. Dovolím si napísať, že podnikateľské reality ako kancelárske priestory, hotely, športové komplexy, apartmámy, priemyselné pozemky, haly...to dokonca môže klesať na cene...pritom sa o to treba starať, neustále investovať, neustále zapĺňať nájomníkmi a platiť dane.
Ak by som sa mal ja vysťahovať (čo sa nechystám ), tak najväčší dôvod by bol hrozba jadrovej vojny...teda najradšej by som bol aspoň tisíc kilometrov od Ukrajiny, nie v pásme kde sa budú zostrelovať rakety. Čo ma najviac drží na Slovensku je bezpečnostná situácia - že nemáme no go zóny, že sa nemusíme báť o deti, že kriminalita je nízka, príroda pekná, klíma mi vyhovuje a ľudia sú dobroprajní. Jediné čo mi chýba je more. Ale k moru sa dá zaletieť za 2 hodiny... V4 sa mi proste vidí ako dobré miesto na život.
Každý má však iné hodnoty, iné potreby. Nech si každý robí čo chce a žije kde chce.
-
Muti
- Gold Member **
- Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
- Been thanked: 252 times
Zdravim.
Dneska na Linkedin-e pridal Milan Dubec (zakladatel Azet.sk, Aktuality.sk, Bistro.sk) a momentalne developer status, ktorym silno promuje nakup nehnutelnosti na ukor investicie do indexu SP500. Aky je vas nazor, kedze podla mna je to dost jednostranny nazor, hlavne od cloveka, ktory vlastne firmy mal a ku developerstvu sa dostal az neskor.
Citacia:
"Zablúdili sme do roku 2000
Cestou na svadbu v Rúbani sme zle odbočili a skončili sme v Nitre na ulici, kde Renata Dubec žila v nájme v dvojizbovom byte, keď sme sa v roku 2000 zoznámili. V Nitre študovala a popri škole mala full-time prácu.
Ren si pamätá, že v roku 2000 platila nájom za byt na tejto ulici 2800 korún (93 €) a bývali tam so spolužiačkou. Dnes by ste za taký nájom zaplatili 650 €. Aj toto skvele ilustruje, aké sú nehnuteľnosti protiinflačné. Okrem hodnoty vám rastie aj výška nájmu - cash flow.
Akciový index S&P 500 medzi rokmi 2000 až 2012 v podstate stagnoval.
Aj keď sme na svadbu dorazili s menším meškaním, v aute sme si púšťali staré pesničky.
Brali sa náš CFO Patrik Palecek a Anastasia Golovina, akcia to bola skvelá!
Aký ste mali víkend vy?
"
Dneska na Linkedin-e pridal Milan Dubec (zakladatel Azet.sk, Aktuality.sk, Bistro.sk) a momentalne developer status, ktorym silno promuje nakup nehnutelnosti na ukor investicie do indexu SP500. Aky je vas nazor, kedze podla mna je to dost jednostranny nazor, hlavne od cloveka, ktory vlastne firmy mal a ku developerstvu sa dostal az neskor.
Citacia:
"Zablúdili sme do roku 2000
Cestou na svadbu v Rúbani sme zle odbočili a skončili sme v Nitre na ulici, kde Renata Dubec žila v nájme v dvojizbovom byte, keď sme sa v roku 2000 zoznámili. V Nitre študovala a popri škole mala full-time prácu.
Ren si pamätá, že v roku 2000 platila nájom za byt na tejto ulici 2800 korún (93 €) a bývali tam so spolužiačkou. Dnes by ste za taký nájom zaplatili 650 €. Aj toto skvele ilustruje, aké sú nehnuteľnosti protiinflačné. Okrem hodnoty vám rastie aj výška nájmu - cash flow.
Akciový index S&P 500 medzi rokmi 2000 až 2012 v podstate stagnoval.
Aj keď sme na svadbu dorazili s menším meškaním, v aute sme si púšťali staré pesničky.
Brali sa náš CFO Patrik Palecek a Anastasia Golovina, akcia to bola skvelá!
Aký ste mali víkend vy?
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
on mal heslo "k*k*tsom" ktore uniklo davnejsie, mne to vtedy aj dnes dost vela vypoveda o osobnosti 
+ ten prakticky ilegalny bordel na azete/pokeci, s ktorym nikto nic nerobi roky rokuce..
porovnava rok 2000 s rokom 2024 kde su byty na ATH..
Ak mi dojdu argumenty, tak jednoducho dam na zdravy rozum
jaaaj on je developer?
ked zacne byt developer aj taxikar, je cas byty predavat..
+ ten prakticky ilegalny bordel na azete/pokeci, s ktorym nikto nic nerobi roky rokuce..
porovnava rok 2000 s rokom 2024 kde su byty na ATH..
Ak mi dojdu argumenty, tak jednoducho dam na zdravy rozum
jaaaj on je developer?
Odoslané z počítača
-
Stoky
- Dátum registrácie: So 15 01, 2022 11:31 pm
- Has thanked: 4 times
- Been thanked: 5 times
Posledny mesiac v aute pocuvam jeho podcasty aj s p.Kruzliakom ako jednoducho za 100k kupit 5 bytov
, az na to ze ako pocitam tak pocitam to nimi sklonovane vynosove percento (nad 4,5%) mi pri ziadnej nehnutelnosti nevychadza. Chapem vyhody kupovat na paku aj priemerne 6% zhodnotenia nehnutelnosti rocne, ale stale chlapci nepovedali ako utiahnut 400k hypoteku, len odpovedou viac na sebe pracovat a setrit.... Neviem, ako Karpis propaguje zlato, tak tyto dbaja nehnutelnosti, finax etf.... Kazdy comu veri.... Ja som stavil na sedliaka v ETF
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2776 times
Ja som tiež za sedliaka. Nevidím žiadnu lepšiu dlhodobú príležitosť ako zainvestovanie do najlepších firiem sveta.
Juraj bije psa celkom neobjektívne, lebo výnos zlata počíta takmer od miním:
. .
Zamlčiava, že predtým celé desaťročia zlato padalo a vôbec nechránilo investorov pred infláciou.
Očistene o infláciu predtým padlo zlato až o 80%. Mať celoživotné úspory v zlate predchádzajúcich 20 rokov, alebo posledných 40 rokov..to by bolo na slučku. Žiadny reálny výnos.
. .
Naproti tomu akcie mali tiež svoje 15 ročné neplodné obdobie, ale s pravidelnými dokupmi a reinvestovaním dividend sa toto obdobie dalo skrátiť na polovicu.
Nehnuteľnosti sú dobrá vec na uchovanie hodnoty, lebo aj strednodobo je malé riziko poklesu hodnoty.
Lenže v súčasnej situácii, ked sme v kríze komerčných nehnuteľností, ked sa EU potápa lebo sa odpílila od lacných zdrojov energie, ked potrebuje Západ živiť vojnu ( kedy vznikajú dalšie dve ohniská vojny - blízky východ a neustále provokovanie Číny ) a rezidenčné nehnuteľnosti sú na Slovensku na velmi vysokej cene v porovnaní s kúpnou cenou obyvateľstva - nájom nestačí na vygenerovanie väčších ziskov ako môžeme dosiahnúť úplne bezrizikovo v peňažných fondoch. Proste nemáme garanciu, že ceny nehnuteľností porastú ďalej, ked sú relatívne vysoko.
Ak by Trump ukončil vojnu a tisíce ukrajincov sa vrátia domov, k tomu by prišla jedna tuhšia zima (ceny energií ) tak kto bude kupovať byty a tlačiť cenu hore? Jedine Bratislava je a pravdepodobne aj ostane ostrovom prosperity, kde sa cena nehnuteľností v kríze udržia.
- karamel
- Dátum registrácie: Ut 20 12, 2022 8:28 am
- Has thanked: 2 times
Ak by som chcel porovnávať niečo so zlatom, vybral by som minimálny rok 1971 a odvtedy rátal štatistiky etc kedže od toho roku sa zlato začalo vnímať trochu ináč.
Karpiš nie je all in na zlate a propaguje predsa aj iné veci a ich dôležitosť. V jednej veci s ním ale súhlasím - na to aké je zlato blbé, si vedie až moc dobre voči krvi a potu čo musia ľudia dennodenne prinášať v top 500 svetových firmách (odzrkadlenie na cene akcie). Pričom zlato len sedí a čučí...
Karpiš nie je all in na zlate a propaguje predsa aj iné veci a ich dôležitosť. V jednej veci s ním ale súhlasím - na to aké je zlato blbé, si vedie až moc dobre voči krvi a potu čo musia ľudia dennodenne prinášať v top 500 svetových firmách (odzrkadlenie na cene akcie). Pričom zlato len sedí a čučí...
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
Zlato len "kryje" ten pot a krv z SP500
Ale to kryje aj nehnutelnost, a urcite hnutelnosti..
Jedine co nekryje pot a krv je inflacna mena
Ale to kryje aj nehnutelnost, a urcite hnutelnosti..
Jedine co nekryje pot a krv je inflacna mena
Odoslané z počítača
- karamel
- Dátum registrácie: Ut 20 12, 2022 8:28 am
- Has thanked: 2 times
to ano, avsak pri sp500 a nehnutelnostiach mas ovela viac neocakavanych faktorov. Mozu sa vedla teba nastahovat asociali (akejkolvek farby/narodnosti). Pri sp500 mas tiez vela faktorov, ludi, CEO, ovela viac priestoru na chyb, zle investicie, zle rozhodnutia, podvodnikov, dochodkove piliere su postavene na sp500. Stale... zlato sedi a čučí. Je ovela menej faktorov, pre ktore by mohla zakolisat jeho hodnota. Vykonnostne je na tom horsie ako nehnutelnosti/sp500, ale good enough
-
xy11
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 22 times
-6 , report za posledny kvartal (YoY) nie je malo, alebo daco nerozumiem? Nehnutelnosti maju vacsiu zotrvacnost ako akcie.uhlikova_stopa napísal: ↑So 01 06, 2024 8:38 am ta bublina nejak nie a nie splasnut...no nic, bublinisti budu musiet este par rokov asi pockat....zase...potom uz urcite kupia
-
uhlikova_stopa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
- Has thanked: 64 times
- Been thanked: 37 times
Posledny tyzden som pocul z troch roznych medii, ze ceny zacinaju pomaly rast a hypo trh oziva.
-
uhlikova_stopa
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Ne 12 06, 2022 8:14 am
- Has thanked: 64 times
- Been thanked: 37 times
Tak to bolo vzdy. Dobre lokality su viacmenej tie iste a horsie su stale horsie
-
jaroslav81
- Silver Member *
Áno ožíva, od začiatku roka sú +4% podľa realitného barometra. V krajských mestách už znovu rastú aj pri 4.5% úrokoch. Z toho dôvodu usudzujem, že výška sadzieb takmer vôbec alebo iba minimálne vplýva na ceny nehnuteľností, pretože pred rokom som nič iné nepočúval, len ako nehnuteľnosti nezačnú rásť kým budú sadzby cez 4%. A oni rastú. Praha napríklad už prekonala ATH z roku 2022. Na ceny vplýva hlavne nezamestnanosť a tá je rekordne nízka na celom Slovensku a každým mesiacom klesá.
-
xy11
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 27 11, 2022 4:25 pm
- Has thanked: 30 times
- Been thanked: 22 times
Nie uplne, zacala stupat: https://e.dennikn.sk/minuta/4154292jaroslav81 napísal: ↑Ne 18 08, 2024 12:05 pm Na ceny vplýva hlavne nezamestnanosť a tá je rekordne nízka na celom Slovensku a každým mesiacom klesá.
Moze to byt ale prechodny jav.
Vo 'white collar' pracovnych poziciach sme v recesii.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
neviem ci ta info tu uz bola, ale banky uz zacali postupne znizovat urokove sadzby na hypotekach, takze to potlaci rast cien nehnutelnosti zase trosku hore
-
jaroslav81
- Silver Member *
Úrokové sadzby na to nemajú takmer žiaden vplyv, aj pri 4.5% ceny už rastú. Začiatkom roka 2023 boli sadzby 3.5% a ceny klesali...vplyv sadzieb na ceny je len fáma. Jedine čo na to má vplyv je nezamestnanosť a mzdy.Trumpeta1978 napísal: ↑Št 22 08, 2024 6:23 pm neviem ci ta info tu uz bola, ale banky uz zacali postupne znizovat urokove sadzby na hypotekach, takze to potlaci rast cien nehnutelnosti zase trosku hore
-
JanH
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
- Has thanked: 152 times
- Been thanked: 225 times
Obdobie, ktore opisujes, kde ceny nehnutelnosti klesali napriek 3.5% sa ludia spamätavali zo soku, kedy sadzby v kratkom case narastli o 2%-2.5%.jaroslav81 napísal: ↑Št 22 08, 2024 10:35 pmÚrokové sadzby na to nemajú takmer žiaden vplyv, aj pri 4.5% ceny už rastú. Začiatkom roka 2023 boli sadzby 3.5% a ceny klesali...vplyv sadzieb na ceny je len fáma. Jedine čo na to má vplyv je nezamestnanosť a mzdy.Trumpeta1978 napísal: ↑Št 22 08, 2024 6:23 pm neviem ci ta info tu uz bola, ale banky uz zacali postupne znizovat urokove sadzby na hypotekach, takze to potlaci rast cien nehnutelnosti zase trosku hore
Vyska urokovych sadzieb ma rozhodujuci vplyv na vyvoj cien nehnutelnosti. Uz len preto, ze cim je nizsia urokova sadzba, tym dosiahne obyvatelstvo na vyssiu hypoteku, co vytvara prilezitosti na zvysovanie cien nuhnutelnosti.