Transakčná daň

Termínované vklady, sporiace účty, bežné účty, úroky v bankách, stavebné sporenie
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Martin7
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 430 times

Re: Slovenská politika

Príspevok od používateľa Martin7 »

Asi sa na Slovensko vráti doba cashu.

Ministerstvo financií zvažuje novú daň z posielania peňazí cez banku aj výbery z bankomatov. Zaplatia ju nielen banky a firmy, ale aj ľudia
https://e.dennikn.sk/4102900/dostavate- ... /?ref=mwat

Z tejto krajiny treba čo najskôr utekať do zahraničia, všetci čo majú nad 18 rokov a zdravý rozum.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Tu je nezamknuty clanok.

https://www.techbyte.sk/2024/07/stat-za ... ankomatov/

Daň by sa týkala:

Bežných prevodov z účtu na účet
Posielania výplat
Platenia faktúr
Platieb kartou
Výberov z bankomatov
Odoslané z počítača
segi
Active Member
Dátum registrácie: So 27 02, 2021 5:29 pm
Has thanked: 219 times
Been thanked: 17 times

Príspevok od používateľa segi »

Zaujalo ma že v Maďarsku také niečo funguje už od 2013. Nemáte niekto niekoho v Maďarsku že ako to tam vnímajú bežný ľudia a ako si na to zvykli?
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 284 times

Transakčná daň

Príspevok od používateľa miror »

Pri prvom čítaní tejto správy som rozmýšľal, či je to nejaký podvod a niekoľkokrát pozeral, či som naozaj na dennikn a nie podsunutej doméne. Neuveriteľné, daň bez akéhokoľvek základu a uvažuje sa o nej:

https://e.dennikn.sk/4102900/dostavate ... /?ref=tit1

Po googlení, uvažoval o nej aj pred 10 rokmi náš hranatý čelný predstaviteľ, vzor : Orbán.
Stoky
Dátum registrácie: So 15 01, 2022 11:31 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Re: Transakčná daň

Príspevok od používateľa Stoky »

Podobne aj ja som si myslel, ze je to dodatocny 1.april, ani som to nedocital a isiel sa predychat... neviem ci si to schvalia, ale uz teraz zacinam premyslat ako by sa to dalo obist: bankovy ucet v inej krajine, poslat vopred viac hotovosti nech sedia u brokerov a postupne investovat, pred spustenim sa zasobit vyssou hotovostou co sa mi strasne prieci. Ak mate navrhy, sem s nimi? V HU myslim ze od augusta podobnu dat zvysuju z 0,3 na 0,45% samozrejme maju stanoveny maximalnu ciastku. Doba cashu sa znovu vrati...Strasne kam sme to dopracovali a vyhladovo nas dalsich 8 rokov nic lepsie necaka, len taketo chutovky so strany babrakov co sa dostali k moci...
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

Stoky napísal: Pi 19 07, 2024 8:03 am Podobne aj ja som si myslel, ze je to dodatocny 1.april, ani som to nedocital a isiel sa predychat... neviem ci si to schvalia, ale uz teraz zacinam premyslat ako by sa to dalo obist: bankovy ucet v inej krajine, poslat vopred viac hotovosti nech sedia u brokerov a postupne investovat, pred spustenim sa zasobit vyssou hotovostou co sa mi strasne prieci. Ak mate navrhy, sem s nimi? V HU myslim ze od augusta podobnu dat zvysuju z 0,3 na 0,45% samozrejme maju stanoveny maximalnu ciastku. Doba cashu sa znovu vrati...Strasne kam sme to dopracovali a vyhladovo nas dalsich 8 rokov nic lepsie necaka, len taketo chutovky so strany babrakov co sa dostali k moci...
Ten zahranicny ucet je otazka ci pomoze... Asi zalezi, na ktorej strane sa bude zdanovat... lebo aj platba z Revolutu na slovensky ucet (elektrina, plyn, cokolvek)... alebo opacne na Revolut (vyplata)... tak stale to asi pojde cez SK ucet... takze by mali dosah s tymi svojimi lepkavymi paprcami...
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

to by chcel zisitit ako to funguje v Madarsku - nie je tu niekto so znalostou madarciny, ze by pogooglil madarske stranky a fora ako s tym ludia tam ziju ?
andre
Guru Member ****
Dátum registrácie: Št 02 07, 2015 11:43 pm
Has thanked: 24 times
Been thanked: 290 times

Príspevok od používateľa andre »

Treba si ten clanok precitat cely:
Daň na bezhotovostné transakcie sa od augusta zvyšuje na 0,45 percenta, najviac 20-tisíc forintov (asi 50 eur). Bude sa to vzťahovať aj na transakcie, ktoré robia maďarskí občania v zahraničných bankách. Teda napríklad na Revolut či Wise, ak majú finančné inštitúcie maďarských klientov, musia sa sami prihlásiť maďarskému daňovému úradu.

Taketo dane su skutocny dovod preco staty tlacia na bezhotovostne transakcie a postupne obmedzenie az zakaz cashu..
Rovnako snaha regulovat crypto, ktorym sa taketo nezmysli daju pekne obchadzat.

Caka nas uzasna duhova buducnost :?
Vlcik
Dátum registrácie: Po 04 09, 2023 1:38 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa Vlcik »

Ja som sa o Tom akurát dočítal a vravím si pozriem sa sem , či sa už o Tom diskutuje. Je to otras. Bude to len horšie. Dúfam, že sa vráti doba hotovosti. Toto určite prinúti ľudí platiť viac hotovosťou.
Používateľov profilový obrázok
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa aviceN »

No, výber z bankomatu bude rovnako spoplatnený, čiže ani to nie je 2x riešenie :(
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
Martin7
Guru Member ****

Som zvedavý, či sa to bude týkať aj obchodných účtov (u brokerov).
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
Has thanked: 965 times
Been thanked: 528 times

Príspevok od používateľa Trumpeta1978 »

to sa už v podstate blíži nevolníctvu. Nielenže je vysoko zdanený príjem zo zamestnania/podnikania a k tomu kopec ďalších daní suvisiacih s bežných životom ale teraz ešte pridu aj s niecim takymto. Už len čakám kedy zavedú daň z chodenia po chodníku a z dýchania vzduchu. Pritom to čo štát za cenu tých daní ponúka, tak tieto služby su castokrat velmi neefektivne..
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2780 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Transakčnou daňou sa tu straší už zo 15 rokov, aj na úrovni EU. My tu máme vlákno Transakčná daň od 2013.

Ja som nepočul, že by v Maďarsku mali nejaký problém. Však vidíte, že maďari neutekajú do zahraničia, ale volia Orbána.
Aj dnes vyšlo slnko... Myaďari pritom majú dane tam kde my nemáme, napr. pri dedení, pri predaji nehnutelnostii...tam kde my máme 0%

o FTT EU rokuje od 2011: Poté, co se nepodařilo prosadit návrh směrnice ze září 2011 na jednotnou daň z finančních transakcí pro celou Evropskou unii, představila Evropská komise 14. února 2013 návrh směrnice na zavedení FTT v jedenácti členských zemích. Těmito jedenácti zeměmi jsou Belgie, Německo, Estonsko Řecko, Španělsko, Francie, Itálie, Rakousko, Portugalsko, Slovensko a Slovinsko.

V EU v podstate pôjde o:

Daň z transakcí s cennými papíry
Tato daň se vztahuje na obchodování s cennými papíry (tj.: akcie, dluhopisy a jejich deriváty). „Předmětem daně tohoto typu jsou většinou transakce na sekundárním trhu a jen výjimečně na primárním.”[2] Zdanění transakcí s akciemi na sekundárním trhu je také nejběžnější formou FTT.[3] Výše této daně se většinou vypočítává ad valorem a základem je hodnota transakce, ale je možné ji vybírat i paušálně. Základ této daně je možné konstruovat dvěma způsoby. První tzv. široce konstruovaný základ daně zahrnuje akcie, dluhopisy i jejich deriváty. Nevýhodou tohoto způsobu je složitý výpočet hodnoty derivátů finančních instrumentů. Druhý způsob tzv. úzce konstruovaný základ daně zcela vynechává deriváty, čímž odpadá problém s výpočtem jejich daňového základu. Ovšem kvůli nezdanění všech finančních instrumentů se zvyšuje riziko distorzí, proto se spíše doporučuje využívat široký základ daně.[2] Tato daň je zavedena například v Itálii, Velké Británii, Číně, JAR nebo Jižní Koreji.[3]

A to, prečo slnko nevyjde u nás by mohlo byť:

Daň z bankovních transakcí
Daň z bankovních transakcí je uvalena na výběry a vklady v bankách. „Základem daně bývá hodnota vkladu/výběru a sazba daně bývá stanovena ad valorem.”[2] Výnosy této daně ovšem s časem klesají kvůli zmenšujícímu se daňovému základu, jelikož se daňoví poplatníci naučí této dani vyhýbat (např.: využíváním služeb zahraničních bank nebo placením hotovými penězi).[3] Tento typ daně se nejčastěji používá v Asii a v Latinské Americe.[2]

P.S. Už zabudol vôl, že teľatom bol: pred pár rokmi, kým sme nemali SEPA platby boli prevody riadne drahé...desiatky eúr.
Teraz sú to centy. Ak nás nečaká takáto daň, tak potom dvihnú DPH. DPH však nude mať väčší dopad na obyvateľstvo.

Trumpeta1978 napísal: Pi 19 07, 2024 11:04 am Už len čakám kedy zavedú daň z chodenia po chodníku a z dýchania vzduchu. Pritom to čo štát za cenu tých daní ponúka, tak tieto služby su castokrat velmi neefektivne..
Aj to sa chystá na úrovni EU. Len sa o tom nehovorí.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
miror
Platinum Member ***

Juggler, troska to zlahcujes. Transakcna dan, o ktorej sa jednalo na urovni EU (ale nepresla ako velka blbost a nevedeli ju odovodnit), sa mala tykat len financnych operacii s cennymi papiermi, kdezto Orban zaviedol (najprv malu sadzbu, teraz uz niekolkonasobnu) transakcnu dan na vsetky transakcie a to chce teraz urobit Fico so svojim Kamenickym. A ako po vzore Orbana, jedna sa len o zaciatocnu sadzbu.

Problemom tejto dane je, ze nezdanuje nic relevantne, nema ziadny konkretny obsah, zdanuje pohyb penazi. Ak si niekto presuva peniaze medzi svojim uctom a brokerom (kedze sme na inv.fore) a naspat, lebo si rozmyslel obchod, plati dan. Ak si bude presuvat na nejaky iny financny produkt (term.vklad, podielovy fond,…), bude platit dan. Obycajny clovek si objedna nejaky tovar zo svojich zdanenych penazi a plati dalsiu dan alebo zaplati zalohu, tovar nedodaju a vratia peniaze, plati dan.
Nereflektuje ani majetkove pomery, lebo prevody robia aj nemajetni, ked napr. im pride pozicka alebo budu platit za dom hypotekou na 50 rokov. Nie davno su doby 1% urokov, takze zanprevod penazi dat 10% rocneho vynosu, je to viac ako polovica samotnej dane 19% strhnutej z vynosu.

Ano, niektore rozvojove krajiny maju takuto dan ale tam vacsina veci nefunguje a stat nedokaze efektivne vyberat ine dane (chybajuce informacne systemy, registre) ale sme v Europe, kde o nas stat vie vsetko.

A na margo Madarska, stravil som par dni teraz na madarskom vidieku a moj pocit bol ako u nas pred 30 rokmi, Orban cez myslienku velkouhorska manipuluje jednoduchymi masami, vela domov ma zavesenu madarsku vlajku, pripadalo mi to uplne ako za Slotu s Meciarom, kedy vyvolavanim narodnostnej otazky zakryvali ine temy a manipulovali jednoduchymi ludmi. Ten madarsky vidiek a infrastruktura je naozaj zaostale a ludia tam to nevidia, lebo im vstepuju opak do hlavy (aky su nadnarod), nieco podobne ako si myslia jednoduchi Rusi vymleti propagandou statnej TV.
Stoky
Dátum registrácie: So 15 01, 2022 11:31 pm
Has thanked: 4 times
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa Stoky »

Snad len vypustaju baloniky a testuju reakciu ludi, opozicie a medii respektive, ze za tymito navnadami sa skryva nieco ine co maju vymyslene a co bude sice pre ludi nepopularne opatrenie, ale kazdy z nas si nakoniec povie ze je to mensie zlo ako transakcna dan
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Ludia chceli cashless society, maju ho mat :)
"se vším všudy"

A ja som bol za debila, ked som obhajoval kriticku nevyhnutnost hotovosti (ktoru je narocnejsie "ovladnut") a umyselne a cielene a vybyham platbam kartou stoj co stoj (ale za tovar platim cez prevod, nedam im 1-2eur za dobierku :D )

Osobne mam nazor, je zbytocne sa tejto dani branit, vlada ma moc, ktoru dali volici (toto nie je hejt ani kritika), a pouizvanim stranky suhlasite s cookies, co to trepem - tym ze ludia budu nebojkotovat a pouzivat zdaneny produkt suhlasia s danou. Ono to existuje aj ina moznost, v historii zvana defenestracia.. Ale totu zarucene nenastane, nema kto bojovat za narod, nema to cenu :) odist je lahsie, len ci bude kam odist coskoro..

Mimochodom, viem si predsatvit, ze ludia, ktori ucty nepouzivaju, budu velmi radi - smiat sa skodoradostne tym, ktori ucty pouzivaju - (nechem kategorizovat, ale pravdepodobne dochodci a potom aj skuipna neplatici/vyvrheli spolocnosti) - len im musime potom pripomenut, ze platit ucty na POSTE za HOTOVOST sa tiez rovna prevodu cize bude podliehat na dani. Bud si to tam nahodi posta,alebo rovno aj posta aj cielova institucia. Logicky, bude to univerzalna dan, ked aj kadernicka prijimajuca platbu v hotovosti bude prihadzovat tuto dan do cien sluzieb, kedze logicky, tu hotovost skor ci neskor ponesie na ucet, napriklad zaplatit inu dan (z prijmu, z nehnutelnosti, atd)

Ono je to taka nekonecna hra na macku a mys... :) Inak by tento system uplne skolaboval, ak by si nevytvaral nove problemy a potom hladal nove riesenie na tie problemy, samozrejme za peniaze obcanov.
Odoslané z počítača
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 95 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

iceberg8 napísal: Pi 19 07, 2024 2:09 pm ... platit ucty na POSTE za HOTOVOST ...
Na pošte sa už dávno platí. Ak dobre pozerám tak za SIPO si pošta berie 1,50 EUR.
A to tam dôchodcovia a často aj pomerne mladý ľudia stoja v rade na zaplatenie každý mesiac.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Som tu presunul príspevky ohľadom ,,transakčná daň,, z témy ..Slovenská politika,,

Zosumarizujme si to, i keď zatial nejde o realitu, len o strašenie:

týkalo by so to:

Prevodov z účtu na účet
Posielania výplat
Platenia faktúr
Platieb kartou
Výberov z bankomatov

Podľa odhadov by táto daň mohla priniesť približne 550 miliónov eur ročne, čo je podobné zvýšeniu DPH o jeden percentuálny bod.
Väčšina príjmov z tejto dane by pochádzala od firiem, ktoré by platili daň pri vyplácaní miezd.

Hoci presný mechanizmus novej dane ešte nie je známy, odhady naznačujú, že
daň za výber z bankomatu do 360 eur by znášala banka, no len dvakrát do mesiaca.
Daň na platby kartou by mala byť „minimálna“, čo by zvýhodňovalo domácnosti.
Prvých 50 eur z bankového prevodu by bolo oslobodených od dane.

Možno stojí za pripomenutie, že SR neúmerne zadlžila Matovičová vláda ( spolu s SaS, Sme Rodina a Za ľudí )
Obsluha verejného dlhu ktorá bola do 2021 takmer zadarmo, narástla na 2,8% p.a. a bude sa postupne „preklápať“ do nového dlhu, pri ktorom vzhľadom na podmienky na trhu rozpočtová rada očakáva priemernú sadzbu až na úrovni 3,9% p.a.

To ja odhadujem na 3 mld. € ročne.

Opozícia straší, že SR má rozvrátené financie a vláda musí niečo robiť.
Súčasťou opozície je i Matovič a SaS, takže je to úsmevné (zlodej kričí chyťte zlodeja )
Zároveň, ked vláda niečo vymyslí, alebo len o niečom uvažuje, tak sa kričí, že prichádza ,,koniec sveta...,ľudia odsťahujte sa,, .

Vyhrabem opatrenia, ktoré navrhovala Ódorová vláda na zníženie deficitu štátneho rozpočtu?
Nech máme zábavu... Niektoré z nich už zaviedla Ficová vláda: obnovenie danových licencií, dan na tabak, zrušenie benefitov zdravotných poisťovní..zrušenie 1 štátneho sviatku
Prílohy
ODOR2 main.jpg
ODOR1.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Prvých 50 eur z bankového prevodu by bolo oslobodených od dane.
takze by sa to dalo oklamat, ze ked treba poslat 500€, tak by clovek poslal 10x 50€ v jeden den a bolo by to zadarmo?
Pekná komédia.. :roll:
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Ladislav Kamenický poprel, že by vláda išla bežným ľuďom zdaňovať výbery z bankomatov a prevody, odmietol aj úvahy o vyššom zdanení živnostníkov. Opozícia a médiá podľa ministra financií šíria klamstvá. Mali by podľa neho počkať na výsledky koaličnej rady, ktorá rozhodne o definitívnej podobe konsolidačného balíka.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

Fuj, hnusne klamarske media.

iceberg8 napísal: Pi 19 07, 2024 2:09 pm Ludia chceli cashless society, maju ho mat :)
Snad niesi taky naivny ze si myslis ze by si nevymysleli inu dan (ak by nebola taka cashless society)

JUGGLER napísal: Pi 19 07, 2024 3:42 pmMožno stojí za pripomenutie, že SR neúmerne zadlžila Matovičová vláda ( spolu s SaS, Sme Rodina a Za ľudí )
Chapem, si zarity antiSaSkar preto ti rad pripomeniem ze prave SaS opustila vladu pre nesuhlas neumerneho zadlzovania (resp nadmerneho rozhadzovania).
Robo_1
Active Member
Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
Has thanked: 71 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa Robo_1 »

JUGGLER napísal: Pi 19 07, 2024 3:42 pm
Možno stojí za pripomenutie, že SR neúmerne zadlžila Matovičová vláda ( spolu s SaS, Sme Rodina a Za ľudí )
Obsluha verejného dlhu ktorá bola do 2021 takmer zadarmo, narástla na 2,8% p.a. a bude sa postupne „preklápať“ do nového dlhu, pri ktorom vzhľadom na podmienky na trhu rozpočtová rada očakáva priemernú sadzbu až na úrovni 3,9% p.a.
Nechapem, ako dokazes otocit to, ze sa tu zvazuje sposob ako ta okradnut na to, ze za to moze predchadzajuca vlada. V prvom rade kazda vlada ma setrit - tato vlada aj po poblaznenom Matovicovi rozdava este dalej. Zhorsuje verejne financie, aby nasledne hladali sposob ako zobrat peniaze takym ako si ty alebo ja.

Naozaj nechapem ako mozes v klude napisat ako je to vlastne ok a nebyt nasraty. Urobit to strana co som volil ja, tak bezohladu na to, ze som ich volil, viem kriticky byt apriori proti. A ja som apriori proti akymkolvek zvyzovaniam dani - je to cesta do pekla - podpora sedej ekonomiky, unik mladych ludi a kapitalu do zahranicia - sam mam napoly pobalene kufre, uvazujem nad presunom firmy do zahranicia atd.
miror
Platinum Member ***

K tomu zadlženiu - bol tu Covid, vacsina štátov na svete rozdávala vrtuľníkove peniaze, zadĺžili sa, Slovensko nebolo výnimkou. Zvyšoval prídavky na deti a danový bonus, niečo čo nebolo za sociálnych vlád ani len o infláciu (mimochodom nízku) valorizované 10 rokov.
Áno, mame po pandemii, každý je generál ale pamätám si, že nikto nevedel odhadnúť aké opatrenia treba, bolo to niečo neznáme. Ak by predchádzajúce vlády zanechali pobdobrych časoch aspoň nejaký vankúš, nemuselo sa zadlžovať.
solc
Active Member
Dátum registrácie: Ne 16 09, 2018 10:47 am
Has thanked: 104 times
Been thanked: 48 times

Príspevok od používateľa solc »

Riešte čo je tu a teraz. A to je táto špecialitka a zavádza ju táto vláda. Reči ako Matovič, SaS, Radičová si strčte . . . Táto vláda prišla ukončiť chaos. Ukončila ?

Ak toto zavedú tak to bude pekný paradox, poslanci smeru pomohli zakotviť právo na hotovosť do ústavy a teraz idú hľadať príjmy v bezhotovostnej dani, čiže prostý ľud im utečie práve do tej hotovosti :D
wladas
Guru Member ****

miror napísal: Pi 19 07, 2024 7:43 pmZvyšoval prídavky na deti a danový bonus, niečo čo nebolo za sociálnych vlád ani len o infláciu (mimochodom nízku) valorizované 10 rokov.
Keby zvysili len tym co to potrebuju tak by to stalo 1/5 z toho. Problem bol ze to dali vsetkym, aj majetnym (ti dokonca dostali nominalne najviac).
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Robo_1 napísal: Pi 19 07, 2024 4:59 pm Naozaj nechapem ako mozes v klude napisat ako je to vlastne ok a nebyt nasraty.
Prečo by som mal byť nasratý? Zatiaľ je to len hystéria, ktorú vyvolal denník N a prebrali ju všetky média.
Pozeral som správy pred chvíľou a tu máš linku:
https://spravy.rtvs.sk/2024/07/media-ob ... lamstvach/
Rezort financií sa proti tvrdeniam ohradil. Tvrdí, že nič také sa nechystá a,,Ministerstvo financií SR sa ostro ohradzuje voči tvrdeniam, že rezort plánuje zaviesť bežným občanom zdaňovanie výberov z bankomatov a bankových prevodov.

Sú to klamstvá a ministerstvo financií takéto výroky považuje doslova za šírenie poplašných správ,“ uviedol rezort v písomnom stanovisku.

To isté bolo pri druhom pilieri a bola to zbytočná hystéria. Vláda znížila príspevok zo 6% na 4% a nič viac.
2 pilier je momentálne nastavený najlepšie v svojej histórii (vďaka predchádzajúcej vláde ). To sú holé fakty.
Len pre srandu kopírujem, čo navrhoval Ódor: Zníženie príspevkov do II piliera vo verejnej správe na polovicu

Včera bola podobná hystéria ako idú likvidovať živnostníkov, lebo uvažujú o znížení paušálnych výdavkov.
A pozrime sa, čo navrhovala Ódorová vláda: Zníženie paušálnych výdavkov
Robo_1 napísal: Pi 19 07, 2024 4:59 pm Urobit to strana co som volil ja, tak bezohladu na to, ze som ich volil, viem kriticky byt apriori proti.
V 2020 som volil toho ,,poblázneného,, Matoviča a moja manželka volila SaS. Keby ona volila matoviča, ja volím SaS.
Ale nezabudol som, že predchádzajúca vláda mala ústavnú väčšinu. Mohli sme byť inde.

Takže, či vláda Smeru, či Progresívci, Slovensko treba vyťahovať so sračiek.
Táto vláda zatial urobila len tie najjemnejšie opatrenia, omrvinky z toho čo navrhovali progresívci.
A či som kriticky, alebo nie, na konci si môžeš prečítať zoznam, čo by ťa čakalo s progresívcami.
Len červené denníčky by tíško mlčali, alebo by to obhajovali.
Robo_1 napísal: Pi 19 07, 2024 4:59 pm A ja som apriori proti akymkolvek zvyzovaniam dani - je to cesta do pekla - podpora sedej ekonomiky, unik mladych ludi a kapitalu do zahranicia - sam mam napoly pobalene kufre, uvazujem nad presunom firmy do zahranicia atd.
Vadí ti 15% daň z príjmov ak zdaniteľné príjmy (výnosy) fyzickej osoby v roku 2024 neprevyšujú sumu 60 000 eur? Utekaj.
Hranica bola 50 000 a Smer ju dvihol na 60 000. Vadí ti 19% daň nad 60 tisíc pri eseročke? Utekaj.
Vadí ti 10% daň z dividend? Ódor navrhoval 15%.

Ak v zahraničí zaplatíš menej, príď nám poradiť. Ja viem len o tom zlom Orbánovi, čo má daň z príjmov právnických osôb 9% - najnižšiu v celej EU: utekaj teda do Maďarska:
.
Madarsko.png
.
.
solc napísal: Pi 19 07, 2024 8:10 pm Riešte čo je tu a teraz. A to je táto špecialitka a zavádza ju táto vláda. Reči ako Matovič, SaS, Radičová si strčte . . . Táto vláda prišla ukončiť chaos. Ukončila ?
A čo chceš riešiť? Hoax? Chaos a hystériu tu vyvolávajú média. A SaS sa denne pridáva k divadlu.
Aj keby sa zaviedol nejaký drobný poplatok za transakcie, tak hádam sa z toho nezbláznime. Všetko závisí od toho kolko by to bolo.
Za všetky kartové transakcie platia obchodníci 1-2% z objemu. V USA je to okolo 2%. Klienti bánk tiež platia, ale môžu to mať zadarmo, ked robia obraty. Rozumej, ked banka zarobí na obrate – vtedy máš niečo zadarmo.

Ak by boli tie transakčné poplatky minimálne ( pri brokeroch ich platíme v kope štátoch, aj v USA ), aj ked točíme státisíce, až milióny RT (round trip ), stále to vidím lepšie ako zvýšenie DPH o 1%, kde by každý platil za všetko cez DPH ( a obchodníci by navýšili ceny...ktoré nás nerozčulujú, aj ked vyskočili v mnohých prípadoch o 100% vyššie ). Ked sa zamyslím nad chudobnými - tých by sa transakčné poplatky za tučné prevody nedotkli. Ale zvýšené DPH áno.

Na záver, kedže vidím, že obrázky Ódorových návrhov opatrení ste si neprečítali pozorne, súhrn toho čo by ľudí čakalo:

Zvýšenie DPH ! ( úspora 1mld )
Koniec zníženej DPH + kompenzácii ( 0,7 mld. )
Zdanenie stavieb podľa plochy a hodnoty
Prídavky na deti zníženie o 50%
Zrušenie rodičovského dôchodku.. úspora 362 M
Zrušenie 13 dôchodku
Skrátenie poberania rodičovského príspevku na 2 roky
Zdaňovanie osobných áut (preferencia zelených )
Zdanenie aut podľa CO2 ..úspora 460M
Zmena daňového bonusu na deti
Nemocenské dávky podľa výšky príjmu
Zvýšenie dane na víno a pivo o 30%
Zrušenie nezdaniteľnej časti dane na manžela/manželku
Zavedenie dalších enviromentálnych daní a poplatkov 189 M
Zníženie príspevkov do II piliera vo verejnej správe na polovicu
Zrušenie rekreačných poukazov
Zrušenie vlakov zadarmo pre študentov a dôchodcov
Zrušenie oslobodenia doplatkov za lieky
Zníženie benefitov zdravotných poisťovní o 2/3
Zavedenie dane z úrokových nadziskov
Úprava zdanenia kapitálových príjmov fyzických osôb
Spoplatnenie návštev lekára 5€ špecialisti , 1 € všeob.
Zmrazenie rastu miezd lekárom na 1 rok
Zrušenie daňovej úľavy pri predaji nehnuteľnosti po 5 rokoch
Znovuzavedenie dedičskej a darovacej dane
Zavedenie tretej sadzby dane z príjmov fyzických osôb 35% ---teraz máme sadzby 19% a pri vyššom príjme 25%
..zaviedli by k tomu 35% nad určitý limit príjmu
Krátenie príspevku na opatrovanie pre poberateľov dôchodk. dávky
Martin7
Guru Member ****

Juggler píše:
Sú to klamstvá a ministerstvo financií takéto výroky považuje doslova za šírenie poplašných správ,“ uviedol rezort v písomnom stanovisku.

Na markíze v správach to rozoberali. Novinári z Markízy s tým boli konfrontovať smerákov ešte poobede a smeráci sa vyjadrovali, že sa k tomu zatiaľ nechcú vyjadrovať a utekali pred kamerou. Keď videli reakcie národa na tú daň, tak neskôr otočili, že si to média vymýšľajú a zmenili stanovisko. Veď tento primitívny cirkus robia smeráci stále dookola a pri všetkom. :roll:

Média nás v podstate od tej dane zachránili. :palec_hore:
wladas
Guru Member ****

JUGGLER napísal: Pi 19 07, 2024 9:47 pmChaos a hystériu tu vyvolávajú média.
Na tomto fore ta respektujem aj ked nie so vsetkym suhlasim. Toto ale konkretne povazujem za totalny hnoj s prepacenim. Nazyvaj si to hysteriam, ja to volam na poukazovanie na jasne fakty. Nikto si nic z prsta nevycucal. Nikto nic nehyperbolizoval bulvarnym stylom.
3 najvacsie nezavisle denniky povazujem za poslednu nadej ze sa budu ludom otvarat oci z tohto kocurkova.
Az my to pride ze si podlahol vymyvaniu mozgov ze media burcuju spolocnost. Lenze viem ze nie kedze na to si dostatocne inteligentny.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

wladas napísal: Pi 19 07, 2024 11:21 pm 3 najvacsie nezavisle denniky povazujem za poslednu nadej ze sa budu ludom otvarat oci z tohto kocurkova.
Az my to pride ze si podlahol vymyvaniu mozgov ze media burcuju spolocnost. Lenze viem ze nie kedze na to si dostatocne inteligentny.
Ani jedno médium nie je nezávislé, a tie 3 najväčšie nezávislé denníky sú najmenej nezávislé. :)
Vymývanie mozgov nastáva vtedy, ked čítaš len jednostranné názory. Ked sa zveličuje, straší, ked sa v ľuďoch burcuje nenávisť, ked sa útočí na druhú stranu ponižovaním, teda ad hominem. Keď sa nálepkuje za účelom, že tento názor nemôže byť OK, lebo toho sme označili za dezoláta, proruského agenta, za triedneho nepriateľa. To žiaľ denno-denne vidím a prenáša sa to aj na ľahkoverných ľudí tu.
Nie je to príliš odlišné od toho aké majú ľudia skreslené názory v investovaní. Vymývanie mozgov funguje všade, lebo ľudia ľahko uveria iným, hlavne tým čo sa hrajú na profesionálov. Práve v tých nezávislých médiách dostali zelenú amatéri od ktorých stačí, že vyvolávajú emócie a burcujú davy. Staré časy totality: kto nejde s nami, ten ide proti nám...

Na konci dňa, keď sa prach z hystérie usadil konštatujem, že zbytočne som sa nechal vtiahnúť a stratil čas.
Teda až tak zbytočne nie, aspoň som si pripomenul Ódorové opatrenia a vidím, že Smer už najmenej 5 z nich splnil.

Stačilo mi prečítať si o 15,40 súhrn zo Štandardu, kde to redaktorka zhrnula zo všetkých strán, bez aktivizmu, bez emócii.

Zdaňovanie výberov z bankomatov? Rezort financií hovorí o šírení poplašných správ
Petra Mitaľová

Na sociálnych sieťach sa živo diskutuje. Po tom, ako Andrej Danko pripustil isté tlaky na koalíciu v tom, že v rámci hľadania dodatočných zdrojov sa na pretras dostali aj živnostníci a ich zdaňovanie či paušálne výdavky, sa teraz pozornosť presunula na údajnú daň z finančných transakcií.

Pred niekoľkými hodinami na to upozornila aj nezisková organizácia združujúca ekonómov INESS. „Koalícia zvažuje, že zdaní posielanie peňazí cez banku aj výbery z bankomatov,“ zaznieva v ich facebookovom statuse s dôvetkom, že platiť majú banky, firmy, ale aj ľudia.

Inštitúcia ďalej označuje túto daň za „daň z (finančného) dýchania“. A dodáva, že je skrytá. Platila by sa z každej transakcie, napríklad pri zaslaní dôchodku na bankový účet, presune medzi vlastnými účtami, pri poukázaní vreckového svojim deťom alebo keď rodičia zaplatia škôlku. „Často ju však ani neuvidíme, pretože platcom bude obchod, zamestnávateľ či banka,“ vysvetľuje INESS.

Náklady však, samozrejme, podľa nich vždy ponesie klient.

Inšpiráciou malo byť Maďarsko
Okrem toho odborníci upozorňujú, že veľký objem transakcií umožní naoko nízku sadzbu novej dane. „Toto je veľká zbraň v rukách politikov na ďalšie zvyšovanie daní, ktoré im skôr ‚prejde‘,“ dodáva mimovládka.

Napríklad zvýšenie z 0,3 percenta na 0,45 percenta sa môže zdať ako “nič”, pritom je to podľa nich zvýšenie dane o polovicu. „Vidíme to na Maďarsku, ktoré začalo s 0,3 percenta a hneď po roku daň poskočila na 0,45,“ dodávajú ekonómovia.

Budeme naozaj platiť pri výbere z bankomatu či obyčajnej úhrade stravovania v školách o niečo viac? Túto otázku si aktuálne kladie množstvo ľudí. Ako je to však naozaj?

V piatok na informácie, ktoré sa šíria bleskovou rýchlosťou, zareagovali aj tí najkompetentnejší. Ministerstvo financií prezradilo, že na balíku konsolidačných opatrení, ktorého výsledná podoba bude známa až po rokovaniach koaličnej rady, skutočne momentálne pracuje. „Následne budú všetky opatrenia detailne predstavené verejnosti,“ priznáva rezort hľadanie zdrojov.

Ide však o reakciu na piatkovú tlačovú konferenciu strany SaS. Tá sa prostredníctvom svojho lídra vyjadrila, že na Slovensku idú zaviesť túto socialistickú daň. Zazneli aj konkrétne predstavy. „Ak vám napríklad príde čistá mzda, tak štát zamestnávateľovi strhne nejaké to percento. Len preto, že vám ju nedal v hotovosti, ale na účet. Čo sú toto za hlúpe nápady? Vo vláde sa už zbláznili?“ pýta sa predseda SaS Branislav Gröhling.

Pridáva sa k nemu aj podpredseda strany Marián Viskupič, podľa ktorého sú bankové operácie kyslíkom bankového sektora. „To je ako keby ste chceli zdaniť dýchanie človeka. V konečnom dôsledku to zaplatia len a len ľudia,“ dodáva.

Téma však nenechala chladných ani ďalších politikov z radov opozície. „Vláda vymyslela spôsob, ako obtiahnuť všetkých občanov bez toho, aby si to všimli,“ hovorí poslanec za Progresívne Slovensko Štefan Kišš, ktorý sa domnieva, že sa jej zrejme páči „doba kešu“. „Toto opatrenie bude mať za následok, že skončí bezhotovostné platenie,“ myslí si.

Takéto zdanenie vidí aj predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová ako nehoráznosť. „Ide o ďalší útok na peňaženky bežných občanov, ktorý sa prejaví v nižších platoch a vyšších poplatkoch,“ varuje s dôvetkom, že kabinet podľa nej opäť kopíruje neefektívne riešenia Viktora Orbána z Maďarska, čo pre Slovensko znamená ďalšie problémy.

Dvaja ľudia povedali…

Vášeň vo vyjadreniach skutočne neabsentuje, nateraz však chýba zdroj informácií, ktoré rozvírili na Slovensku už aj tak nepokojné hladiny.
Na to, že podobný krok kabinet pripravuje, upozornil Denník N. Potvrdili mu to dvaja ľudia oboznámení s návrhom, ktorí si neželali byť menovaní.

Rezort financií pod vedením ministra Ladislava Kamenického však politikom odkazuje, že reagujú na ničím nepodložené a zavádzajúce informácie, voči ktorým sa prudko ohradzuje. Zaviesť bežným občanom zdaňovanie výberov z bankomatov a bankových prevodov neplánuje.

Rovnako to platí aj pri téme údajného rušenia paušálnych výdavkov pre živnostníkov, o ktorom informovala opozičná SaS na tlačovej besede v stredu.

„Ministerstvo financií sa ostro ohradzuje voči šíreniu ničím nepodložených, zavádzajúcich a nepravdivých informácií zo strany niektorých opozičných politických strán, ktoré majú vo verejnosti vzbudiť strach a neistotu. Niektorí politici totiž účelovo narábajú s neoverenými faktami a svoje domnienky prezentujú na tlačových konferenciách ako fakty,“ konštatuje rezort v stanovisku.

V tejto súvislosti vyzval všetkých, aby nešírili neoverené a ničím nepodložené informácie, pretože len vzbudzujú strach a neistotu. „Sú to klamstvá a ministerstvo financií takéto výroky považuje doslova za šírenie poplašných správ,“ dodáva rezort.

Čo by nová daň priniesla v praxi?

Nová daň by sa vzťahovala na služby, ktoré sú v súčasnosti väčšinou bez poplatku. Ide o bežné prevody, medzi ktoré patrí zasielanie platieb, napríklad miezd, ale i platenie za služby pri úhradách faktúr. Takže napríklad aj zaplatenie za mesačný telefónny paušál. Spadali by sem tiež platby kartou či transakcie urobené prostredníctvom bankomatov. Každá takáto položka by po zavedení tejto dane niečo stála.

Podľa Denníka N by nová daň z bankových prevodov vykryla viac ako tretinu plánovanej konsolidácie verejných financií v budúcom roku.

Samotné banky túto tému aktuálne nekomentujú. Aj podľa nich ide o špekulácie. „Vo všeobecnosti však platí, že aktuálne daňové zaťaženie bánk pôsobiacich na Slovensku je jedným z najvyšších v EÚ, pričom v pomere k zisku pred zdanením je vôbec najvyššie v Únii, a to až o 150 percent vyššie, ako je priemer EÚ,“ reaguje hovorkyňa Slovenskej bankovej asociácie Daniela Gilányi.

Každé ďalšie zaťaženie bankového sektora by sa preto podľa nej premietlo do zhoršenia až obmedzenia financovania obyvateľstva, podnikateľov i verejného sektora vrátane štátu.

O tom, že nová daň by výrazne poškodila celý podnikateľský sektor, nepochybujú ani zamestnávatelia z iných odvetví. „Zvýšené náklady za transakcie budú zároveň viesť k zvýšeniu poplatkov za existujúce produkty a služby, na čo doplatia predovšetkým občania,“ myslí si aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení.

Upozorňuje aj, že to môže taktiež viesť k používaniu iných alternatívnych foriem financovania, čo v konečnom dôsledku zníži transparentnosť celého finančného systému a zároveň zníži životnú úroveň obyvateľstva.

Kabinet by sa podľa asociácie v rámci konsolidácie verejných financií mal venovať znižovaniu výdavkov štátneho rozpočtu, a nie zavádzaniu nesystémových riešení. „Zároveň si dovoľujeme dodať, že s cieľom, aby boli negatívne dosahy čo najnižšie, by vládni predstavitelia mali rozhodne o podobných návrhoch rokovať aj so zástupcami zamestnávateľov, ktorých sa toto opatrenie bytostne dotýka a ktorí to v konečnom dôsledku zaplatia,“ uzatvára inštitúcia.

Ekonómovia vedeniu štátu odporúčajú, aby namiesto zvyšovania daní sústredilo svoju pozornosť na škrty na výdavkovej strane verejných financií, kde je veľa plytvania. „Štát nepotrebuje vyššie príjmy, naopak, potrebuje sa zbaviť výdavkov, ktoré sú nákladné a neprinášajú hodnotu,“ konštatuje INESS.

https://standard.sk/716497/zdanovanie-v ... nych-sprav
Trumpeta1978
VETERAN MEMBER *****

Ako tu už niekto spomenul, bol to asi testovací "balónik" ako budu voliči reagovať. To neznamena ze ho nakoniec neuzakonia, ale budu musiet opatrne voliť akych subjektov sa to dotkne a v akej výške.
Robo_1
Active Member
Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
Has thanked: 71 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa Robo_1 »

Trumpeta1978 napísal: So 20 07, 2024 9:14 am Ako tu už niekto spomenul, bol asi testovací "balónik" ako budu voliči reagovať. To neznamena ze ho nakoniec neuzakonia, ale budu musiet opatrne voliť akych subjektov sa to dotkne a v akej výške.
Suhlasim a tiez to beriem ako test, co na to ludia a preto mi to rozum neberie ako niekto moze nebyt nasrany - kebyze sme taki vsetci, tak tu dan tu uz mame.

Pre Juggler. Ohladom kam z tejto gubernie, tak ten zoznam si dal pekny: CZ, PL, Cyprus, Irsko - feel free to choose. CZ/Praha na byvanie, Cyprus/Irsko pre firmu. Nie som jediny s tymto zmyslanim. Neviem ci naozaj chceme aby vsetci sikovni Slovaci ostavali v zahranici. Uz sa to deje, v Prahe mam 10-15% ludi od klienta, co rozpravaju po Slovensky. Vsetko velmi mudri vysokoskolsky vzdelani ludia, ktori mohli prinasat hodnoty doma.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Pi 19 07, 2024 9:47 pm
Za všetky kartové transakcie platia obchodníci 1-2% z objemu. V USA je to okolo 2%. Klienti bánk tiež platia, ale môžu to mať zadarmo, ked robia obraty. Rozumej, ked banka zarobí na obrate – vtedy máš niečo zadarmo.

Ak by boli tie transakčné poplatky minimálne ( pri brokeroch ich platíme v kope štátoch, aj v USA ), aj ked točíme státisíce, až milióny RT (round trip ), stále to vidím lepšie ako zvýšenie DPH o 1%, kde by každý platil za všetko cez DPH ( a obchodníci by navýšili ceny...ktoré nás nerozčulujú, aj ked vyskočili v mnohých prípadoch o 100% vyššie ). Ked sa zamyslím nad chudobnými - tých by sa transakčné poplatky za tučné prevody nedotkli. Ale zvýšené DPH áno.

Suhlasim s prispevkom, pekne zhrnutie, len jedno mi bije do oci, a nemozem si pomoct :)

Tyka sa to mytu, ze mam nieco zadarmo, ak robim obrat na karte. Nesuhlasim, zadarmo nie je nic, nikdy, zadarmo slovo je defacto vymyslene, neexistujuce, Nemoze existovat zo svojej podstaty, tak isto ako perpetum mobile. Pretoze ak to za mna "zatiahne banka" - tak ten poplatok nezatiahne za obchodnika, a ked obchodnik plati poplatok, vzdy to musi preniest na zakaznika (to mimochodom hovori aj zakon, nemozes podnikat za ucelom straty).

Je to take, pomerne slovickarenie, ale nikdy v zivote som nevidel cennik (pre obchodnika), kde by nad urcity obnos (hoci aj miliony) mal obchodnik poplatky nulove za karty.. Ano, celkovy poplatok sa znizi, ak je objem v milionoch (napr z 2% na 0,5% a podobne), ale nikdy to nie je "zadarmo"...

Ani lety zadarmo neexistuju, "ak urobis 10 letov, jedenasty mas zadarmo" - jasne, "zadarmo" - ono je ten naklad na jedenasty let ropzocitany do prvych 10 letov.. Podobne ako "nakvapkane" pivo zadarmo :beer:
Odoslané z počítača
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

INak napadlo mi, pocas korony, aj vseobecne, ktokolvek kto prisiel s novou informaciou, musel dolozit dokaz, inak bol za dezolata, pamatate?

Takze, ak tento meter pouzijem na tuto novu dan, kto prvy prisiel s info a ake mal dokazy? Mozno sa takto dopatrame , k tomu, ci SMER naozaj mienil takuto dan uvalit na obcanov Slovenska, alebo opozicia si to naozaj len vymyslela. Malo by to byt jednoduche, nie? Kto prvy prisiel s info, mal by aj napisat, odkial tu info mal, ale tipujem ze "people familiar with matter" je univerzalna a neptriestrelna vyhovorka tejto doby (inspirovane zahranicim)..
Ak ma dokaz, tak SMER klame, ze s tym neuvazoval,
Ak nema dokaz, tak SMER stale moze klamat, mohol o tom uvazovat a opozicia+media mohli naozaj zabranit tomuto, ako pisal Martin7, ale ani to tak nemusi byt, da sa toto vobec zistit spatne?

Nieco v zmysle: sused zacne hovorit mojej manzelke, ze idem na pracovnu cestu za milenkou. A ja potom poviem, ze na ziadnu pracovnu cestu som nesiel, ani som ist nechcel.
Ak nemam dokaz, ze som tam mal ist, tak sa technicky ani nemozem obhajit, ani to vyvratit, ani potvrdit..
Sused moze tvrdit, ze "zachranil manzelstvo", tvrdit to moze, lebo to tak "vyzera" (zabranil novej dani)

Neivem, ci mi je rozumiet, ale toto mi pride ako pomerne sofistikovany poker bluff, len informacny bluff. Ale to, ako utekaju poslanci SMERU z pred kamery, je divne (ja som to nevidel, nepozeram to, nechodim ani co cirkusu), ale nieco to vypovedat moze, i ked ostrielany reporter vie omotat situaciu okolo svojho prstu, ak by chcel, ale politik by mal mat schopnosti aspon konfrontovat reportera, ved od toho berie plat od nas, obcanov.

PS: ked som sa nad tym zamyslel, suhlasim s JUGGLERom, +5% navysenie DPH (20 > 21 je +5%) je horsie, ako nejaka transakcna dan, pokial nie je radovo v desatinach percent. Prva vec ktora mi napadla je, ze to bude tak tisicna centu (to by malo velky zisk tiez a nikto by to nepocitil). A to pisem ako niekto, kto plati vacsinu DPH v zahranici, pretoze nakupujem tam (a za toto moze tiez SMER, a ine vlady ktore sme tu mali)..

PS2: ako to, ze Madarsko nebankrotuje pri 9% dani z prijmu PO?
Odoslané z počítača
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Mam este k tomu pocit, ze v niektorych pripadoch, ak ma niekto prijem napr 59 999 EUR tak plati 15%, ale v momente ako ma 60 001 EUR tak plati z celeho prijmu 21% cize za tie 2 eur prijmu navyse zaplati 3600EUR navyse.. Co je sialene.. Vznika tam zona "ciernej diery" ked sa plati dan prakticky za nic..
Odoslané z počítača
miror
Platinum Member ***

iceberg8 napísal: So 20 07, 2024 10:28 am Mam este k tomu pocit, ze v niektorych pripadoch, ak ma niekto prijem napr 59 999 EUR tak plati 15%, ale v momente ako ma 60 001 EUR tak plati z celeho prijmu 21% cize za tie 2 eur prijmu navyse zaplati 3600EUR navyse.. Co je sialene.. Vznika tam zona "ciernej diery" ked sa plati dan prakticky za nic..
nie je to tak, pri dani zo závislej činnosti (mzdy zamestnancov) sa platí zvýšená daň až od toho limitu a aj ak človek limit prekročí, platí najprv 15% do limitu a len z časti nad limitom 21%

a čo sa týka firiem, tam sa posudzuje obrat nad limit, takže aj keď prekročí obrat, tak daň 21% platí zo zisku, ktorý môže byť 1000€ alebo 5000€ a nie rovno 60000€ (to by nemal žiadne náklady)
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Ak fyzická osoba dosiahne zdaniteľné príjmy z podnikania alebo inej samostatnej zárobkovej činnosti vyššie ako 60 000 eur, sadzba dane 15 % sa nepoužije vôbec. V takomto prípade neplatí, že sa znížená sadzba dane 15 % použije na príjmy, ktoré nepresiahnu stanovenú hranicu a zvyšok sa zdaní inou sadzbou (ako je to napr. pri uplatnení sadzby 19 % a 25 %).
https://www.podnikajte.sk/dan-z-prijmov ... -roku-2024

Preto som pisal, ze "Mam este k tomu pocit, ze v niektorych pripadoch,"
Odoslané z počítača
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

iceberg8 napísal: So 20 07, 2024 9:58 am Pretoze ak to za mna "zatiahne banka" - tak ten poplatok nezatiahne za obchodnika, a ked obchodnik plati poplatok, vzdy to musi preniest na zakaznika (to mimochodom hovori aj zakon, nemozes podnikat za ucelom straty).
Z toho dovodu ak platis v hotovosti, mozes sa pokusit vypytat zlavu od obchodu. :D
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Skusal som, obchodnici nechapu co po nich chcem :)
1. bezny zamestnanec nema ani tusenie o tom, ze kartova transakcia obnasa poplatky :) je neinformovany = veri tomu co je v reklame "PLATBY ZADARMO"
2. Ak o tom aj vie (napr jednal by som priamo s majitelom obchodu), tak sa nebude unuvat pre "par supov" robit iny ukon, na aky je zvyknuty..
3. moj zubar mal takuto zlavu, 3%, ale zrusil ju, asi vymenim zubara.. dovod mi nepovedal, ale tipujem, ze bud malo ludi plati hotovostou (s ktorou maju naklady tiez), alebo im isli hore naklady a zrusenim akcie ich kompenzuju, alebo ich niekto udal/nebolo to legalne, to netusim :)
Ale su (alebo boli) eshopy, kde platba bankovym prevodom bola akcia 1-2% tiez..

A potom mam taku dilemu, ak zaplatim v hotovosti, nic z toho nemam (okamzite/okamzity benefit), ale obchodnik usetril v porovnani ak by som zaplatil kartou, Mohol by som byt zakerak a platit kartou (a dokonca ziskat CASHBACK uplatok od banky/visa), aby obchodnik zarobil menej, ale to by bolo proti mojmu presvedceniu. Sloboda nie je zadarmo, tak rasdej zaplatim viac :)
Odoslané z počítača
vladko11
Active Member
Dátum registrácie: Ne 25 04, 2021 11:37 am
Has thanked: 16 times
Been thanked: 28 times

Príspevok od používateľa vladko11 »

iceberg8 napísal: So 20 07, 2024 1:34 pm Skusal som, obchodnici nechapu co po nich chcem :)
1. bezny zamestnanec nema ani tusenie o tom, ze kartova transakcia obnasa poplatky :) je neinformovany = veri tomu co je v reklame "PLATBY ZADARMO"
2. Ak o tom aj vie (napr jednal by som priamo s majitelom obchodu), tak sa nebude unuvat pre "par supov" robit iny ukon, na aky je zvyknuty..
3. moj zubar mal takuto zlavu, 3%, ale zrusil ju, asi vymenim zubara.. dovod mi nepovedal, ale tipujem, ze bud malo ludi plati hotovostou (s ktorou maju naklady tiez), alebo im isli hore naklady a zrusenim akcie ich kompenzuju, alebo ich niekto udal/nebolo to legalne, to netusim :)
Ale su (alebo boli) eshopy, kde platba bankovym prevodom bola akcia 1-2% tiez..

A potom mam taku dilemu, ak zaplatim v hotovosti, nic z toho nemam (okamzite/okamzity benefit), ale obchodnik usetril v porovnani ak by som zaplatil kartou, Mohol by som byt zakerak a platit kartou (a dokonca ziskat CASHBACK uplatok od banky/visa), aby obchodnik zarobil menej, ale to by bolo proti mojmu presvedceniu. Sloboda nie je zadarmo, tak rasdej zaplatim viac :)
To je veľmi zjednodušený pohľad, že obchodník zarobí viac ak dostane hotovosť. V skutočnosti má s použitím hotovosti takisto určité náklady.
1.Hotovosť treba do predajne doviezť a z predajne odviezť, čiže nejaké zabezpečenie musí byť
2.Hotovosť treba denne prepočítať, čo zaberá pracovníkom čas, ktorý je potrebné zaplatiť.
3.Pri platbe hotovosťou sa zákazník zdržuje pri pokladni dlhšie než pri platbe kartou, teda počet obslúžených zákazníkov je nižší a tým je nižší aj obrat predajne.
4. Platba hotovosťou zvyšuje nároky na predavačky, ktoré musia skontrolovať prijatú i vydávanú sumu. Stres spojený s prijímaním hotovosti a zodpovednosť predavačov je jednou z príčin malého záujmu o túto prácu.
5. Pri platbe hotovosťou je v predajni potrebný vyšší počet zamestnancov, ktorých treba zaplatiť. Ak predajňa zvyšuje počet bezhotovostnych platieb, môže znížiť náklady na týchto pracovníkov alebo ich presunúť na produktívnejšie činnosti.

No a čo sa týka údajne navrhovanej dane z bezhotovostnych operácií, tak si počkajme na výsledné riešenie. K nejakému zvýšeniu daní podľa mňa dôjde, pre vládu je to jednoduchšie ako obmedzovať výdaje štátu.
DanteUnchained
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
Has thanked: 34 times
Been thanked: 127 times

Príspevok od používateľa DanteUnchained »

vladko11 napísal: So 20 07, 2024 2:34 pm

To je veľmi zjednodušený pohľad, že obchodník zarobí viac ak dostane hotovosť. V skutočnosti má s použitím hotovosti takisto určité náklady.
1.Hotovosť treba do predajne doviezť a z predajne odviezť, čiže nejaké zabezpečenie musí byť
2.Hotovosť treba denne prepočítať, čo zaberá pracovníkom čas, ktorý je potrebné zaplatiť.
3.Pri platbe hotovosťou sa zákazník zdržuje pri pokladni dlhšie než pri platbe kartou, teda počet obslúžených zákazníkov je nižší a tým je nižší aj obrat predajne.
4. Platba hotovosťou zvyšuje nároky na predavačky, ktoré musia skontrolovať prijatú i vydávanú sumu. Stres spojený s prijímaním hotovosti a zodpovednosť predavačov je jednou z príčin malého záujmu o túto prácu.
5. Pri platbe hotovosťou je v predajni potrebný vyšší počet zamestnancov, ktorých treba zaplatiť. Ak predajňa zvyšuje počet bezhotovostnych platieb, môže znížiť náklady na týchto pracovníkov alebo ich presunúť na produktívnejšie činnosti.

No a čo sa týka údajne navrhovanej dane z bezhotovostnych operácií, tak si počkajme na výsledné riešenie. K nejakému zvýšeniu daní podľa mňa dôjde, pre vládu je to jednoduchšie ako obmedzovať výdaje štátu.
Suhlas + vklad na ucet v banke vacsinou ma tiez nejaky poplatok.
Napísať odpoveď

Návrat na "Banky, vklady, sporenie, stavebné sporiteľne"