je možné zmeniť typ existujúceho EIC účtu?

Prvé otázky o investovaní a o tom, ako začať investovať.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
newbie
Dátum registrácie: Ut 23 07, 2024 7:36 pm
Has thanked: 8 times

je možné zmeniť typ existujúceho EIC účtu?

Príspevok od používateľa newbie »

Prosím pekne o rady.
Som úplný laik, ktorý investuje cca 24 meaiacov do EIC cez fin.sprostredkovateľa, vtedy zo Swiss Life.
Nebol som spokojný so službami, podarilo sa mi pri cieľovej sume 999k sume za vstupný poplatok 2000€ a nákupoch za 3200€ dostať na 2400€, čo znamená stratu 800€.
Pán sprostredkovateľ mi prisľúbil dorovnať stratu z vlastných peňazí, ale už s ním nebudem naďalej spolupracovať,čo som mu aj oznámil.
Veľmi pekne vás chcem poproaiť o rady, aké sú možnosti ďalej?
V EIC mám otvorený cieľový manažovaný účet, je možné ho cez iného sprostredkovateľa zmeniť na typ č.2, cieľový účet?
Pred dvomi rokmi som bol rád, že som začal sporiť na dôchodok a detaily ma nezaujímali, čo vyústilo do dnešného stavu. Teraz by som ale rád vedel, na čo sa mám môjho ďalšieho sprostredkovateľa spýtať, aby o 20 rokov keď pôjdem na dôchodok som neľutoval dnešné rozhodnutia.
Ďakujem krásne!
Používateľov profilový obrázok
aviceN
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
Has thanked: 259 times
Been thanked: 226 times
Kontaktovať používateľa:

Re: je možné zmeniť typ existujúceho EIC účtu?

Príspevok od používateľa aviceN »

Ahoj,

typ účtu sa zmeniť nedá, a v podstate to už nemá ani zmysel, jediné čo potrebuješ, je vypnutie manažérskeho poplatku, vtedy sa to bude správať ako 2kový účet. Prečo od neho nechceš tú kompenzáciu, ktorú ti ponúkol, má nejaké podmienky?
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
newbie

Asi som to nesprávne formuloval, určite kompenzáciu chcem, do týždňa sa má ozvať , že či celá výška 800€, alebo že ak jeho provízia bola nižšia, tak celú províziu. Podmienky nemá žiadne, priznal otvorene chybu, že niektoré fondy sú zlé (za 10 rokov, dokonca v strate) a tá moja strata ho mrzí.
Takže záleží na dobrej vôli sprostredkovateľa, že keď prevezme účet pod správu, vie tie poplatky nastavovať? To je skvelá správa.
Ak tomu zatiaľ rozumiem, účet bez manažérskych poplatkov a dobre vybraté ETF fondy je to jediné, čo ma má zaujímať?

prípadne viem sa na niekoho obrátiť osobne/online? Som z Nitry
aviceN
Platinum Member ***
Kontaktovať používateľa:

Áno, základ je držať sa indexových ETF fondov a minimalizovať poplatky. Sprostredkovateľ má plnú kontrolu nad poplatkami, samozrejme ty ako klient ich musiš potvrdiť keď ich nastaví.
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
newbie

A aké poplatky sú ešte v poriadku?
Doteraz som mal manažérsky poplatok 0,25 % štvrťročne , 0,3% z transakcie a ďalšie poplatky som sa nedozvedel, pretože sa na schôdzku pán sprostredkovateľ v tomto ohľade nepripravil. Skúšal som sa zorientovať na tvojej kalkulačke dopadu poplatkov, ale nejak sa mi nedarilo, napríklad neviem, aký mám očakávať výnos.. ale aspoň viem,že aj malý p.a. poplatok má vo finále veľký dopad.
aviceN
Platinum Member ***
Kontaktovať používateľa:

Toto sú rozmedzia na poplatkoch v EIC:

Vstupný poplatok: 0% - 5% z cieľovej sumy (voliteľný)
Transakčný poplatok: 0.2% z investovanej čiastky (prítomný vždy)
Úschova a správa: 0.06% - 0.24% p.a. z objemu účtu (prítomný vždy)
Manažérsky poplatok: 0% - 2.5% p.a. z objemu účtu (voliteľný)
Výkonnostný poplatok: s týmto sa človek často nestretne, ale existuje

ak nakupuješ USD fondy, tak potom je tam aj prirážka k stredovému kurzu v dobe nákupu.

Suma sumárum, chceš sa vyhnúť manažérskemu, výkonnostnému, držať úschovu a správu na minime čo je 0.06% p.a. a mať relatívne nízky vstupný poplatok, nakupovať EUR ETF a vtedy môžeš považovať investíciu v EIC za dobre nastavenú.
newbie

Ďakujem veľmi pekne!
Dostal som ponuku na 0,5% man. poplatku, 0% výkonnostného poplatku, úschova 0,06%.
Neviem, čo ale znamená vrátenie výk. prémie v sekcii poplatkov 0,3% p.a.
Fondy budem mať výhradne ETF, takže som veľmi spokojný.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

To ze budes mat len ETF este nic neznamena. Je to len forma investovania. Modernejsie podielove fondy.
Dolezite je co dany ETF fond nakupuje, resp co kopiruje z trhu. Je XY ETF ktore su uplne nevhodne na bezne investovanie (rovnako ako pri podielovych).
Taky uplny zaklad je aby ETF bol replikacny k nejakemu indexu. Indexov pozname niekolko, napr SP500, MSCI World, FTSE, Nasdaq 100.

Pri dlhodobom investovani je manazovany fond uplne zbytocny. Staci vybrat jedno/dve ETF a vybavene. Logicky bez manazovaneho poplatku.
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa JanH »

newbie napísal: St 24 07, 2024 3:39 pm Ďakujem veľmi pekne!
Dostal som ponuku na 0,5% man. poplatku, 0% výkonnostného poplatku, úschova 0,06%.
Neviem, čo ale znamená vrátenie výk. prémie v sekcii poplatkov 0,3% p.a.
Fondy budem mať výhradne ETF, takže som veľmi spokojný.
Ahoj newbie. Ja Tvoje nadsenie vobec nezdielam. Pokusim sa Ti na priklade vysvetlit preco.

EIC si si zakladal cez sprostredkovatela preto lebo si potreboval pomocnu ruku pri investovani. Ty ju ale potrebujes na zaciatku, kym sa EIC nastavi. Potom uz len velmi sporadicky, idealne raz do roka sumarizujes vykonnost.
Prirovnam to k inemu financnemu produktu. Je to presne rovnaky princip, len tu by si bol z kazdorocneho poplatku sprostredkovatelovi pobureny.
Priklad: Financak Ti vybavi hypoteku, prislucha mu jednorazova odmena OK, a ty mu neplatis a nechces platit dalsie poplatky az po dobu vyplatenia hypoteky alebo ano? Tu ti bohate staci, ze platis uroky banke. Ale opakujem, ak by si mu nejaky poplatok platil, princip je presne rovnaky, tiez ti moze "radit" kedy refinancovat a pod. Len tu to vyznieva absurdne lebo nie je ziadna sanca dostat sa do zelenych cisiel, ako pri investovani a ludia by takyto poplatok odmietli a vysmiali. Naopak to, ze si casom pri investovani v pluse vela ludom zalepi oci.

S nicim inym ako 0% p.a. manazersky poplatok by si sa nemal uspokojit.
newbie

Ahoj JanH, dakujem
rozumiem tomu, ten poplatok by sa casom krasne zhodnotil.
Ako ale docielit ten 0% man. poplatok, ked s tym sprostredkovatel nesuhlasi? Nejak som pochopil, ze si viem sa sebe robit prostrednika s EIC, to by som asi musel nejakou certifikaciou prejst?
Alebo moznost B najst prostrednika, ktory nebude chciet nic?
Mam otazku zakladnej inv.gramotnosti, ked mesacne investujem 360€, je dobre investovat do kolkych ETF? momentalne mam 5 fondov (z ktorych nie su vsetko ETF, cakam na zmenu).
ibi2525
Silver Member *
Dátum registrácie: So 01 09, 2007 11:33 am
Has thanked: 161 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa ibi2525 »

Ahoj, podla mňa netreba hľadať prostredníka ktorý nebude chcieť nič..na tomto fore je toho popísane dosť a aj od ľudí ako som bol ja a mne podobný ktorý prišli tiež ako úplný začiatočníci...a toto forum nás nasmerovalo správnym smerom., a to je že v dnešných časoch keď človek vie jednoducho, rýchlo a hlavne bez poplatkov investovať úplne sám my príde nie dobre platiť niekomu za niečo čo môže mať zadarmo. Dnes je to na úrovni otvorenia Internet bankingu ,poslaní peňazí a v aplikácí nakúpenia jedného fondu max dvoch.. (ja sam sa chcem držať tejto stratégie čo som aktuálne trošku som prekročil..mam ich 6 ale 2 sú hlavne... Nasdaq a Svet a v tých držím 90% peňazí a mesačne dokupujem.)

Takže ja by som si otvoril účet u niektorých z množstva brokerov ktorý ponúkajú nákup ETF zadarmo a bol Sedliak ktorý nakupuje ETF a teší sa z toho...a aké budeš mať výsledky z touto stratégiou a tou čo máš dnes si pozri v téme kde sú štatistiky ako sa komu darí
newbie

wladas napísal: St 24 07, 2024 6:23 pm To ze budes mat len ETF este nic neznamena. Je to len forma investovania. Modernejsie podielove fondy.
Dolezite je co dany ETF fond nakupuje, resp co kopiruje z trhu. Je XY ETF ktore su uplne nevhodne na bezne investovanie (rovnako ako pri podielovych).
Taky uplny zaklad je aby ETF bol replikacny k nejakemu indexu. Indexov pozname niekolko, napr SP500, MSCI World, FTSE, Nasdaq 100.

Pri dlhodobom investovani je manazovany fond uplne zbytocny. Staci vybrat jedno/dve ETF a vybavene. Logicky bez manazovaneho poplatku.
Dakujem, ked budem mat navrh fondov, opytam sa na radu!
JanH
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ne 06 02, 2022 6:31 am
Has thanked: 152 times
Been thanked: 225 times

Príspevok od používateľa JanH »

newbie napísal: Pi 26 07, 2024 11:53 am Ahoj JanH, dakujem
rozumiem tomu, ten poplatok by sa casom krasne zhodnotil.
Ako ale docielit ten 0% man. poplatok, ked s tym sprostredkovatel nesuhlasi? Nejak som pochopil, ze si viem sa sebe robit prostrednika s EIC, to by som asi musel nejakou certifikaciou prejst?
Alebo moznost B najst prostrednika, ktory nebude chciet nic?
Mam otazku zakladnej inv.gramotnosti, ked mesacne investujem 360€, je dobre investovat do kolkych ETF? momentalne mam 5 fondov (z ktorych nie su vsetko ETF, cakam na zmenu).
Ahoj. Mas tri moznosti:
1) Ostanes u povodneho financaka a budes mu platit ten poplatok na rocnej baze za jeho sluzby.
2) Prestupis pod ineho, ktory poplatky na rocnej baze nema. Napr. AviceN z tohto fora - pisal ti uz vyssie.
3) Zalozis si brokera a skusis to po svojej linii ako pise Ibi.

Pri 360 EUR mesacne by som ja osobne drzal jedno max. 2 ETF. 5 nie je sice overkill ale na druhej strane je to zbytocne. Moj osobny nazor je, ze na long run-e ti to znizi celkovy vynos v porovnani napr. s S&P500
newbie

ibi2525 napísal: Pi 26 07, 2024 1:16 pm Ahoj, podla mňa netreba hľadať prostredníka ktorý nebude chcieť nič..na tomto fore je toho popísane dosť a aj od ľudí ako som bol ja a mne podobný ktorý prišli tiež ako úplný začiatočníci...a toto forum nás nasmerovalo správnym smerom., a to je že v dnešných časoch keď človek vie jednoducho, rýchlo a hlavne bez poplatkov investovať úplne sám my príde nie dobre platiť niekomu za niečo čo môže mať zadarmo. Dnes je to na úrovni otvorenia Internet bankingu ,poslaní peňazí a v aplikácí nakúpenia jedného fondu max dvoch.. (ja sam sa chcem držať tejto stratégie čo som aktuálne trošku som prekročil..mam ich 6 ale 2 sú hlavne... Nasdaq a Svet a v tých držím 90% peňazí a mesačne dokupujem.)

Takže ja by som si otvoril účet u niektorých z množstva brokerov ktorý ponúkajú nákup ETF zadarmo a bol Sedliak ktorý nakupuje ETF a teší sa z toho...a aké budeš mať výsledky z touto stratégiou a tou čo máš dnes si pozri v téme kde sú štatistiky ako sa komu darí
Uz som zaplatil vstupny poplatok cca 2000€, tak asi budem na tomto ucte sporit nadalej. Alebo malo by zmysel otvorit si niekde novy ucet bez poplatkov?
ibi2525
Silver Member *
Dátum registrácie: So 01 09, 2007 11:33 am
Has thanked: 161 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa ibi2525 »

Uz som zaplatil vstupny poplatok cca 2000€, tak asi budem na tomto ucte sporit nadalej. Alebo malo by zmysel otvorit si niekde novy ucet bez poplatkov?
To či pokračovať, zmeniť alebo zrušiť ti poradia iný , ty ktorý majú skúsenosti z EIC ,a skús prečítať forum lebo tu už boli viacerí ako ty ktorý mali uzatvorenú úžasnú zmluvu z EIC a riešili presne zo iste čo ty. ..Za mňa a z mojich doterajších skúsenosti by som išiel do inej platformy a kľudne aj sám za seba...keď nebudeš špekulovať ale budeš raz do mesiaca posielať peniaze a nakupovať jedno ETF tak to si myslím zvládne každý z nás.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

To ze si zaplatil 2000€ je uplne irelevantne kedze dalsie priebezne poplatky budes platit nadalej. Cize kazde 1€ co zainvestujes sa menej zhodnoti nez bez manazovaneho poplatku.
newbie

Ahojte, odhodlal som sa riesit sporenie po vlastnej osi. Ktora moznost je najlepsia, pri investicnom horizonte 20 rokov a mesacnej sume cca 600€? Rad by som mal pocit bezpecne ulozenych penazi, Trade Republic je dobra volba?
Ktore konkretne ETF alebo akcie odporucate? Dakujem!
djlaco
Dátum registrácie: So 09 11, 2024 8:10 am
Has thanked: 105 times
Been thanked: 4 times

Príspevok od používateľa djlaco »

newbie napísal: Pi 10 01, 2025 11:49 am Ahojte, odhodlal som sa riesit sporenie po vlastnej osi. Ktora moznost je najlepsia, pri investicnom horizonte 20 rokov a mesacnej sume cca 600€? Rad by som mal pocit bezpecne ulozenych penazi, Trade Republic je dobra volba?
Ktore konkretne ETF alebo akcie odporucate? Dakujem!
Ahoj ja by som ti odporučil nizkonakladové acc etfka. (SP500...) napríklad SPDR S&P 500 UCITS ETF (Acc) ISIN IE000XZSV718.
Skus pozrieť XTB (Poliaci) pripadne Trade Republic to su Nemci.
Napísať odpoveď

Návrat na "Investovanie v začiatkoch - začíname sporiť, investovať,"