XTB - Seriózny broker z Poľska

Výber, skúsenosti, poplatky
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Pankoo
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 08 02, 2022 2:59 pm
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Re: XTB - Seriózny broker z Poľska?

Príspevok od používateľa Pankoo »

ano,v mojom pripade CFD.
No nesla cela platforma ,takze aj keby som chcel teoreticky obchodovat akcie,etf -by som sa nevedel prihlasit.
skusim im napisat,ako sa vyjadria.
mne sa nic moc nestalo,len som chcel posunut TP do plusu, ale v pripade ak to ide proti tebe,mas len mentalny SL, tak co?...len cakas.
co som bol online pripojeny ,stalo sa to dvakrat v kratkej dobe.-ten prvy pripad som si nepoznacil
swapy -toho som si vedomý,short byva vacsinou 0,viac ma zaujimal spread nakup/predaj, ze ci je u inych brokerov mensi.
Ci ma niekto nejake porovnanie,
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

Pankoo napísal: St 12 06, 2024 8:34 pm mne sa nic moc nestalo,len som chcel posunut TP do plusu, ale v pripade ak to ide proti tebe,mas len mentalny SL, tak co?...len cakas.
Aj preto mam viacerých brokerov a zobchodujem to inde, ak ma nejaký broker problém.
V piatok minulý týždeň som cestoval domov autom a potreboval som zadať SL na MES. Cez mobil som to na XTB(US500) nevedel nahodiť-neviem aký tam bol problém, tak som sa prihlásil cez mobil na LYNX a zadal tam short príkaz na MES.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
kopec
Dátum registrácie: Ne 16 06, 2024 10:54 am

Príspevok od používateľa kopec »

MiBi napísal: Po 08 01, 2024 2:03 pm Ano, mozes si posielat aj na klasicky XTB ucet a z neho si save plan strhne podla periodicity nastavenej podla obr. download/file.php?id=12650&mode=view
Ale aj ten klasický účet j na zahraničnom účte (JP Morgan) as teda existuje problém si zriadiť trvalý príkaz do zahraničnej banky. Ja mám Tatra banku a nejde to. Pozeral som aj na zasielanie cez Paypal. Tí síce maju tzv. automatické platby, ale to funguje skôr ako inkaso. Teda že by si XTB sťahovalo ztvojho Paypalu nejaké platby. Ale to XTB neumožňuje. Aké sú teda možnosti? Celá tá služba automatického investovania potom stráca zmysel. Však pointa by mala byť. zriadim si trvalý príkaz, definujem si rozdelenie tej zasielanej smy na vybrané aktíva (ETF) a už sa nestarám.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

kopec napísal: Ne 16 06, 2024 11:02 am existuje problém si zriadiť trvalý príkaz do zahraničnej banky. Ja mám Tatra banku a nejde to. Aké sú teda možnosti? Celá tá služba automatického investovania potom stráca zmysel. Však pointa by mala byť. zriadim si trvalý príkaz, definujem si rozdelenie tej zasielanej smy na vybrané aktíva (ETF) a už sa nestarám.
Pytal som sa na to v Tatrabanke a trvaly prikaz do zahranicia vies zriadit iba na pobocke (ale je to za 6eur), potom ho uz vies modifikovat aj v internet bankingu.
Ine banky umoznuju zriadenie zahr. trvaleho prikazu aj v IB.
michalhornicheck
Silver Member *
Dátum registrácie: Po 30 08, 2021 9:05 am
Has thanked: 38 times
Been thanked: 24 times

Príspevok od používateľa michalhornicheck »

Iné banky (e.g. fio) tiež bezproblémov, ten cezhraničný trvalý príkaz - teda nemožnosť zadať je tb špecifikum.
Na druhú stranu - nič ti nebráni raz za 3 mesiace sa prihlásiť do bankingu a nahodiť 3 prevoďáky s odloženou splatnosťou :) (na najbližšie 2-3 mesiace, viac dopredu myslím tb neumožňuje). Ja som to robieval takto.
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 95 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

Ani mBank neumožňuje.
Zadali ste zahraničný IBAN účtu. Trvalú platbu je možné registrovať len na tuzemský účet.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 92 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa frakan »

Ja si posielam peniaze na XTB účet priamo cez ich platformu. Vyberiem si Vklad - Paypal (ktorý mám spárovaný so svojou kreditkou), zadám sumu a odklepnem. Celé to netrvá ani minútu a peniaze sú pripísané prakticky okamžite a je to zadarmo.
palo14
Dátum registrácie: St 24 04, 2019 9:31 am
Has thanked: 1 time

Príspevok od používateľa palo14 »

Ahojte, kupil som cez XTB dlhopisove ETFko "iShares USD Treasury Bond 7-10yr UCITS (Acc)". Mozem tam vidiet tu akumulaciu nejak? Moja idea je ze za dlhopis mi partri pravidelny urok a z toho uroku sa mi zvysuje podiel toho ETFka a to by som chcel vidiet.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

Pozor, nekupil si dlhopis ale ETF, ktore investuje do dlhopisov - je to trochu komplikovanejsie - precitaj si napr. viewtopic.php?p=191015&hilit=duracia#p191015
palo14

Jasne to viem, je to akumulacne ETF tak by som cakal, ze uroky mi zvysuju podiel a prave to zvysovanie podielu ma zaujima.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 92 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa frakan »

InvestV
Dátum registrácie: Pi 18 06, 2021 10:54 pm
Been thanked: 4 times

Príspevok od používateľa InvestV »

Palo14......akumulačné ETF ti nezvyšuje podiel! Akumulačné ETF dividendy nevypláca, ale za ne nakupuje ďalšie aktíva a preto by "malo" rásť rýchlejšie. Ak sa nejedná o nejaké katastrofálne ETF. Jediné, čo uvidíš bude -10 USD na červeno, keď ho budeš predávať pri cene 131 USD. Vôbec nerozumieš pojmu akumulačné ETF a už vôbec nie dlhopisom. Kúpil si ETF nie dlhopis.
To čo si kúpil bude skôr dobrodružstvo bez dividend :D ale zas časom o x rokov môže mať šťastný koniec.
palo14

Prepac, jasne som napisal ake ETF som kupil tak sa nehraj na mudreho. Pises ze "za ne nakupuje ďalšie aktíva" a prosim Ta co su to za aktiva co nakupuje?
Vigrem
Active Member
Dátum registrácie: Ne 02 01, 2022 4:07 pm
Has thanked: 59 times
Been thanked: 47 times

Príspevok od používateľa Vigrem »

palo14 napísal: Ut 25 06, 2024 7:26 am Prepac, jasne som napisal ake ETF som kupil tak sa nehraj na mudreho. Pises ze "za ne nakupuje ďalšie aktíva" a prosim Ta co su to za aktiva co nakupuje?
Napisal si jasne, ake ETF si nakupil, to je pravda, ale uvedom si, ze pri akumulacnych ETFkach neexistuje nic take, ako zvysovanie podielu. Tieto ETFka funguju tak, ze namiesto toho, aby ti dividendy/uroky vyplatili ako cash, ich investuju spat sami do seba (zjednodusene) a to je reflektovane rychlejsim rastom ich hodnoty (NAV).

Cize, ak mam dve uplne rovnake ETFka, jedno akumulacne, druhe distribucne, ktore vyplacaju dividendu 5%, a na zaciatku maju obidve NAV 100, tak po vyplateni dividend bude mat akumulacne NAV 105 a distribucne stale 100, ale 5 dostanes ako cash. Je to velmi jednoduchy a nepresny priklad, ale ilustruje podstatu.
palo14

Dikes uz som to pochopil, som myslel, ze mi to akumuluje moj podiel v ETFku, ze si akoze automaticky prikupujem dalsi podiel ale ono to kupuje dalsie dlhopisy do ETFka a tym rastie jeho hodnota, teda cena mojho podielu. :like:
MiBi
VETERAN MEMBER *****

XTB - pozvanky

XTB ma v aplikacii novinku - Odporuc priatela - pozyvajuci aj pozvany ziska 15 eur vo frakcnych akciach.
Podmienky nizsie.

Moja pozvanka - nech sa paci v podpise :)
Screenshot 2024-06-26 075553.png
Screenshot 2024-06-26 075639.png
Používateľov profilový obrázok
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

15? Vážne 15?
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
MiBi
VETERAN MEMBER *****

iosephus napísal: St 26 06, 2024 8:21 am 15? Vážne 15?
15€ za akceptovanie pozvania a dalsich 150€ za 10 znamych, ktori prijmu tvoje pozvanie, no neber to :)
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2778 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Vigrem napísal: Ut 25 06, 2024 8:24 am Cize, ak mam dve uplne rovnake ETFka, jedno akumulacne, druhe distribucne, ktore vyplacaju dividendu 5%, a na zaciatku maju obidve NAV 100, tak po vyplateni dividend bude mat akumulacne NAV 105 a distribucne stale 100, ale 5 dostanes ako cash. Je to velmi jednoduchy a nepresny priklad, ale ilustruje podstatu.
Z dividendami je to ešte horšie. Ak firma vyplatí dividendu, cena akcie na druhý deň klesne . Čiže vyplatenie zmení cenu zo 100 na 95 a 5 pristane na účte klienta. V akumulačnej verzii tých 5 vyplatia fondu a fond za to okamžite dokúpi akcie ( niektoré firmy po dohode vyplatia dividendu vo forme akcií), čiže cena ostane 100.

Nechcem Vás s tým mýliť ( alebo sklamať ) ale vyplácanie dividend je to isté, akoby ste predali časť investície. Len to firma robí automaticky, takže
ľudia majú pocit, že majú pasívny príjem. Preto ja preferujem rastové ETF a keď raz skončím akumulačnú fázu sporenia/investovania a chcem mať
z toho pasívny príjem, tak si jednoducho vyberiem tých 3-4% z účtu každý rok (napr. vo forme mesačnej renty ).

Ja mám vytesané v mozgu: treba vždy kupovať len akumulačnú verziu ETF.

Prečo? Lebo distribučná verzia vám komplikuje život:

1. vyplatené dividendy zrážkovo zdanené pristanú na účte, ale treba ich zahrnúť do daňového priznania
2. dividendy z rôznych zdrojov ( napr. ETF SVET ) môžu byť aj nezdanené, alebo z krajín z iným daňovým režimom a sadzbami (komplikácie)
3. dividendy vo forme cashu, ak ho nepotrebujem musím reinvestovať. Čiže hromadím cash, ktorý mi znižuje hodnotu investície, príjem musím oznámiť daňovákom a ešte ten cash reinvestovať, teda za neho niečo nakúpiť (tak to robí Ladis..je to rozumné? ) .
Podľa mňa, nie ...je to strata času a energie. To predsa za mňa urobí ten akumulačný fond a ja s tým nemám žiadne starosti .

A horký bombónik nakoniec:

Dividendy vyplatené fondom už nie sú dividendy vyplatené firmami, ktorých akcie drží fond. Už je to príjem z fondu, teda samostatnej entity, ku ktorému sa FS vyjadrila nasledovne: dividendu z distribučného ETF je potrebné zdaňovať ako príjem z kapitálového majetku podľa § 7 ods. 1 písm. a). Teda ako úroky a ostatné výnosy z cenných papierov.

To znamená daň 19%...teda nie bezstarostná dividenda už zdanená pri zdroji sadzbou 15% (americké akcie ), ale ďalších 19% (lebo fond dostane dividendy zrážkovo zdanené, ale príjem z fondu už je klasifikovaný ináč ).

Na tieto veci nás upozornil Andre a máme k tomu samostatný článok z vyjadrením FS

P.S. Ak nezabudem, hádam to presuniem do daňových vecí
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Ondrej17
Active Member
Dátum registrácie: Ut 17 05, 2022 2:22 pm
Has thanked: 28 times
Been thanked: 25 times

Príspevok od používateľa Ondrej17 »

Nad tým som sa nikdy nezamysel. Dá sa teda povedať, že hodnota dividendového portfólia s časom neustále klesá? Takže aj niekto nakúpi divi akcie alebo ETF za povedzme 500k a trhy celkovo rastú, s výplatou dividendy bude mať to portfólio nižšou hodnotu alebo len nebude rásť?
MiBi
VETERAN MEMBER *****

ono tieto dividendove ETF maju vyznam pri investovani v krajinach, ktore zdanuju (ovela) nizsou sadzbou dividendy ako samotny vynos pri predaji instrumentu

pri penaznom div. ETF to potom vyzera napr. takto:
Screenshot 2024-06-26 132247.png
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2778 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Ondrej17 napísal: St 26 06, 2024 1:07 pm Nad tým som sa nikdy nezamysel. Dá sa teda povedať, že hodnota dividendového portfólia s časom neustále klesá? Takže aj niekto nakúpi divi akcie alebo ETF za povedzme 500k a trhy celkovo rastú, s výplatou dividendy bude mať to portfólio nižšou hodnotu alebo len nebude rásť?
Nemusí klesať ak máš dividendové akcie, ktoré zároveň rastú na cene. Je to spravidla tak, že giganty, ktoré vyplácajú vysokú dividendu už nedokážu rásť a ich cena klesá. Pozri napr. velké telekomunikačné firmy, ktoré miluje ladis. Z mojích skúsenosti je lepšie neulakomiť sa na vysokú dividendu, ale hladať rastové firmy ktorým výplatou dividendy neklesá hodnota ( napr. AAPL ).

Rozdiel medzi akumulačným ETF a distribučným sa zväčšuje časom. Prakticky celý ôsmy div sveta - zložené úročenie stojí na tom aby dividendy boli reinvestované. Napr. akumulačné ETF na SP500 má od 19.5.2010 výnos +598%, distribučné +460%.
Pozri v hitparáde , že výsledky amerického dividendového ETF (akumulačného ) sú podobné (hoci menšie ) ako SP500, ale európske dividendové prakticky nerastú. Hned dám aj do Ladisoveho vlákna graf toho, čo kúpil dnes ako mu to klesá, hoci on sa teší.

Perlička: americké indexy sú bez dividend. Nemecký DAX zahrňa aj dividendy (je total return index ) a pozrite aká je to bieda.
V Hitparáde mám zahrnuté dividendy.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
patrik.z
Silver Member *
Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
Has thanked: 188 times
Been thanked: 100 times

Príspevok od používateľa patrik.z »

Ondrej17 napísal: St 26 06, 2024 1:07 pm Nad tým som sa nikdy nezamysel. Dá sa teda povedať, že hodnota dividendového portfólia s časom neustále klesá? Takže aj niekto nakúpi divi akcie alebo ETF za povedzme 500k a trhy celkovo rastú, s výplatou dividendy bude mať to portfólio nižšou hodnotu alebo len nebude rásť?
Cena akcie moze narast o viac, ako je dividenda.

Ta dividenda na hodnotu portfolia vplyv nema (okrem dane), len uz nemas v portfoliu $100 v akciach, ale $95 v akciach a $5 v cashi.

Ak aj cena kvoli dividende klesne o $5, kludne moze den alebo tyzden na to narast o $10. Budes mat po tom naraste celkovo $110: $105 v akciach, $5 v cashi.

Obecne plati na Slovensku co povedal Juggler, akumulativne ETF su lepsie ako distributivne kvoli daniam, ale v niektorych jurisdikciach to moze byt inak (ak sa nemylim, Belgicko vyhodnejsie zdanuje dividendy ako kapitalove zisky; u nas je obrovska vyhoda 0% dan zo zisku po uplynuti rocneho casoveho testu). To je ale jednoduche porovnanie ekvivalentnych ETF s roznym pristupom k dividendam.

Rozhodne vsak neplati, ze vyplacanie dividendy ako take znamena, ze by si sa akcii, ktore vyplacaju dividendy nemal dotykat. Danova neefektivita dividend nemusi prekonat ostatne kvality danej firmy. Dnes uz dokonca aj GOOG a META, ktore sa tomu dlhe roky branili uz vyplacaju dividendu a pre investorov je to dolezity signal relativnej stability prijmov, aspon takej, ktora pravdepodobne nejaku dobu bude dividendu pokryvat. Firmy sa obvykle snazia postupne vyplacanu dividendu zvysovat kazdy rok, aj ked niekedy im to situacia nedovoli.

Existuju tzv. dividendovi aristokrati, ci krali, ktori zvysuju dividendu kazdy rok uz 25, resp. 50 rokov. Su medzi nimi predovsetkym dlhodobo uspesne a stabilne firmy a je to ista znamka kvality (ale tiez neplati, ze je to garancia zisku, alebo vysokych vynosov). Eventualne by sa na ten zoznam chcela zaradit vacsina large cap firiem v USA. Dividendy nevyplacaju spravidla take firmy, ktore su vo faze rychleho rastu a vedia vdaka vysokym kapitalovym investiciam lepsie vyuzit cash nez je vyplatenie dividendy. Ako ale firmy rastu, casto stracaju moznosti navratnych investicii a tak miesto toho cash vracaju akcionarom, a to bud dividendami alebo buybackmi.

Buybacky su danovo efektivnejsie, ale aj tak mnohi investori preferuju dividendy a stabilitu prijmu, takze firmam ostava motivacia vyplacat dividendu.

Inak aj v akumulativnom ETF je rovnaka suma dividend, iba sa drzia vo fonde miesto vyplatenia shareholderom a reinvestuju do akcii. Je to aspon u nas vyhodnejsie ako keby si si napriklad dividendu reinvestoval sam, presne z dovodov, ktore pisal Juggler + by si mozno platil poplatok za obchod.
GiovanniX
Dátum registrácie: Pi 17 12, 2021 5:06 pm
Has thanked: 84 times
Been thanked: 7 times

Príspevok od používateľa GiovanniX »

Ahojte,chcel by som vas upozornit,ze XTB nevie pri zlomkovych akciach previest split akcii.
Vlastnil som 0,44 akcie CMG split bol 1:50 a mne odpredali moju poziciu,ani sa neunuvali ma informovat o tom,ze predali,ziadny vypis,co posielaju den po obrate na ucte.
Takze kebyze nepozriem ucet,tak zbytocne by mi lezali nezainvestovane prostriedky na ucte.
Bol som v zisku a tym padom vybabrali so mnou,lebo sledujem pri odpredaji pozicii bud casovy test,alebo zisk do 500€,aby som nemusel nic zdanovat.
Troska sa citim sklamany,mozno je to naozaj hrackarsky broker ( tech.udrzba neraz prebieha pocas otvorenia US trhov a dolezitych sprav ktore vplyvaju na momentalnu hodnotu akcii,forexu atd).
kopec

MiBi napísal: Ne 16 06, 2024 5:13 pm
kopec napísal: Ne 16 06, 2024 11:02 am existuje problém si zriadiť trvalý príkaz do zahraničnej banky. Ja mám Tatra banku a nejde to. Aké sú teda možnosti? Celá tá služba automatického investovania potom stráca zmysel. Však pointa by mala byť. zriadim si trvalý príkaz, definujem si rozdelenie tej zasielanej smy na vybrané aktíva (ETF) a už sa nestarám.
Pytal som sa na to v Tatrabanke a trvaly prikaz do zahranicia vies zriadit iba na pobocke (ale je to za 6eur), potom ho uz vies modifikovat aj v internet bankingu.
Ine banky umoznuju zriadenie zahr. trvaleho prikazu aj v IB.
No bohužiaľ nie je to tak. Dnes som volal so svojou osobnou bankárkou a potvrdila mi, čo som už predtým tvrdil, že v Tatra banke nie je možné vytvoriť si trvalý príkaz do banky v zahraničí. Ani v internet bankingu a ani na pobočke. Možno ste si zle rozumeli a išlo o jednorázový príkaz.
kopec

Ešte doplním, že existuje riešenie ako si nastaviť automatické opakované dobíjanie účti v XTB pre potreby automatického investovania. A to využitím Revolut účet. Tu ak máte debetnú kartu (napr. z Tatra banky) k tomuto účtu priradenú minimálne 1 mesiac, môžete nastaviť trvalý príkaz.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

mam to potvrdene v emailovej komunikacii z januara 2024, ze SEPA zahranicny trvaly prikaz v EUR je mozne zriadit na pobocke TB. Pravda je, ze som to nikdy nevyuzil, takze neviem ti to potvrdit, ci sa moj osobny bankar nemylil. :)
charonme
Dátum registrácie: Št 22 05, 2008 5:04 pm

Príspevok od používateľa charonme »

coze zaujimave, mne to zo slsp normalne ide, ani som netusil ze v inych bankach je to problem
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Celkom nepríjemné prekvapenie som dnes zažil. Na xtb majú otvorené účty moji rodičia, v oboch prípadoch sa chceme vyhnúť podaniu daňového priznania a dnes som si všimol, že sa tam pripisujú centové položky z úrokov z hotovosti. Zistil som cez ich helpdesk, že na Xtb sa nedá zrušiť automatické investovanie voľnej hotovosti? Čo to sakra je za nezmysel?
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
MiBi
VETERAN MEMBER *****

iosephus napísal: Ut 23 07, 2024 10:07 am Zistil som cez ich helpdesk, že na Xtb sa nedá zrušiť automatické investovanie voľnej hotovosti? Čo to sakra je za nezmysel?
nejde o investovanie volnej hotovosti - jedna sa o urocenie, ako keby si to mal na bankovom vklade. Takisto z toho automaticky odvadzaju dan.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

A su uz zdanene
https://sk.xtb.com/urok-z-neinvestovanych-vkladov

Co s nimi uz oni robia, ci ich maju na sporiacom ucte alebo ich vkladaju do menoveho alebo dlhopisoveho fondu by som uz neriesil.

Ty im poziciavas neinvestovane peniaze, oni si s nimi robia co chcu a vyplacaju ti zdaneny urok.
rand
Active Member
Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 49 times

Príspevok od používateľa rand »

Tie úroky už sú zdanené (zrážkovou daňou), takže netreba kvôli tomu podávať daňové priznanie (DP). A ak by aj DP museli podať kvôli iným príjmom, tak príjem zdanený zrážkovou daňou sa v DP neuvádza.

Inak keď už sme pri tom, XTB pre nových klientov (počas 90 dní od otvorenia účtu) stále ponúka úrok z eurovej hotovosti až 4.2 % (p. a.). Vie niekto, ako to dosahujú, resp. kam to investujú?
kixog47100
Platinum Member ***

1/ vlozenim do penazneho fondu QMMF
2/ dlhopisove fondy; ktore nakupuju dlhopisy s kratkou dobou do splatnosti
Napr. 10 rocne ktorym uz konci splatnost v 2024/2025
3/ je to CFD brooker takze mozu peniaze poziciavat svojim klientom (obchod na marzu)
4/ sporiace ucty v banke

K bodom 1,2 napr.
Swap=QMMF kvalifikovany penazny fond
XEON - Xtrackers II EUR Overnight Rate Swap (Acc)
CSH - Amundi EUR Overnight Return UCITS ETF Acc (Swap-based)
CSH2 - Lyxor Smart Overnight Return (Swap-based)

Bonds=dlhopisy - statne, firemne
PRAB - Amundi Prime Euro Gov Bonds 0-1y UCITS ETF DR = statne z EU
XG01 -Xtrackers II Germany Government Bond 0-1 (Sampling) = statne nemecke
ERNX - iShares EUR Ultrashort Bond UCITS ETF EUR (Acc) = firemne dlhopisy

https://www.justetf.com/en/
rand
Active Member
Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 49 times

Príspevok od používateľa rand »

kixog47100: Diky. Ale zrovna tieto aj podobné ETF som už pozeral a ak správne rátam, tak mi to vychádza, že tam sú všade výnosy pod 4 % (p. a.). Tie money morket ETF by mali trackovať sadzbu Euro Short-Term Rate, ktorá je aktuálne na 3.66 % (p. a.). A tie vládne dlhopisové ETF majú za posledný mesiac ešte nižšie výnosy. Pri ERNX (firemné dlhopisy) síce je podľa justETF za posledný 1 mesiac výnos 0.38 % = 4.56 % p. a., ale naopak stránka boerse-frankfurt.de (burza XETRA) uvádza len 0.25 % = 3 % p. a.

Preto ma to zaujímalo, lebo to vyzerá, že na tom asi aj prerábajú. Ale zrejme to kompenzujú úrokmi z CFD ako píšeš, alebo ešte možno nižšími úrokmi pre "starých" klientov (po uplynutí tých 90 dní), ktorým dávajú len 2 % p. a.
kixog47100
Platinum Member ***

ERNX - ma za posledny rok vynos 4,15% podla prospektu na justetf.
STR - napr. XEON +3.97% / CSH2 +3.98%
Zvysok tak ako pises.
Plus nalakaju na uroky a cast si potom zahra kasino=CFD, ked uz tam maju peniaze…
Takze je za tym aj onbording.
Wolf
Active Member
Dátum registrácie: Po 19 04, 2021 10:29 am
Has thanked: 59 times
Been thanked: 52 times

Príspevok od používateľa Wolf »

Odomykám článok z HN: Přes koho nakupovat americké nebo české akcie? Srovnali jsme nabídku brokerů na našem trhu

Pozeral som hlavne na poplatky a XTB mi vychádza zo všetkých najlepšie, tak dávam sem.

https://archiv.hn.cz/c7-67346220-151ohm-55a93d1b33fc6e1
Pessimists sound smart. Optimists make money.
MiBi
VETERAN MEMBER *****

XTB - zmena Obch.podmienok

V XTB od 10.9. zmena Obch.podmienok - vyberam 2 zmeny:

Na prihlásenie do obchodnej platformy alebo Profilu Investora môžete použiť
viacfaktorovú autentifikáciu. To znamená, že pri prihlasovaní musíte zadať dodatočný
autentifikačný kód, ktorý vám zašleme prostredníctvom SMS alebo iným elektronickým
spôsobom. Ak nie je uvedené inak, používanie viacfaktorovej autentifikácie nie je povinné.

Vaše peňažné prostriedky poukázané na Účet v hotovosti môžu byť
uložené aj v zahraničných bankách so sídlom mimo územia Poľska. Uzatvorením
Zmluvy s nami beriete na vedomie, že vaše práva k týmto prostriedkom sa v takom
prípade môžu líšiť od práv platných v Poľsku.
capitalcapital
Gold Member **

Mňa zaujalo to, je to bežný postup aj u iných brokerov?

Nový oddiel obchodných podmienok od 10.9.2024:
17. POSTUP V PRÍPADE ÚMRTIA ZÁKAZNÍKA ALEBO LIKVIDÁCIE PRÁVNICKEJ OSOBY

17.1. V prípade doloženia overenej informácie o úmrtí Zákazníka Zmluva zaniká. Za overenú
informáciu považujeme kópiu úmrtného listu, skrátenú kópiu úmrtného listu alebo iný úradný
doklad potvrdzujúci úmrtie Zákazníka.

17.2. Po skončení platnosti Zmluvy zablokujeme možnosť vkladu a výberu z účtu a do 2 pracovných
dní
odo dňa, keď sa spoľahlivo dozvieme o úmrtí Zákazníka, uzatvoríme všetky pozície na účte
za cenu ku koncu tohto dňa
. Finančné prostriedky získané v súvislosti s uzatváraním pozícií sa
budú akumulovať na účte zosnulého Zákazníka, kým nedostaneme príslušný pokyn od dedičov
zosnulého Zákazníka.
charonme
Dátum registrácie: Št 22 05, 2008 5:04 pm

Príspevok od používateľa charonme »

Wolf napísal: Ut 30 07, 2024 7:56 pm Odomykám článok z HN: Přes koho nakupovat americké nebo české akcie? Srovnali jsme nabídku brokerů na našem trhu

Pozeral som hlavne na poplatky a XTB mi vychádza zo všetkých najlepšie, tak dávam sem.

https://archiv.hn.cz/c7-67346220-151ohm-55a93d1b33fc6e1
uz mi to neukazuje clanok, takze nevidim ci tam do toho zapocitavaju aj pripadne naklady na spread v XTB (ktore sa ale daju zmiernovat zadavanim buy limit orderov)
capitalcapital
Gold Member **

mail 30.8.2024
Sekcia Kryptomeny
Inštrument WAVES je k dispozícii iba v režime pre uzavretie (close only mode). Otvorené pozície na inštrumente
WAVES budú uzavreté dňa 27. septembra 2024 na cene pri uzavretí trhu.
Napísať odpoveď

Návrat na "Brokeri - cez koho na burzu"