ETF – zdanenie po ročnom období držby

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
FinanceHal
Dátum registrácie: Po 12 08, 2024 7:27 pm

ETF – zdanenie po ročnom období držby

Príspevok od používateľa FinanceHal »

Ahoj,

Som na tomto fóre nový a bohužiaľ moja slovenčina nie je najlepšia, takže vopred ďakujem za podporu :) Som slovenský daňový rezident a investujem do ETF. Beriem na vedomie, že podľa § 9 ods. 1 písm. k) zákona o dani z príjmov je zisk z predaja ETF oslobodený od dane, ak:

- Držím ich dlhšie ako 1 rok
- ETF je prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu / burze (dlhšie ako 1 rok)

V niektorých príspevkoch tu na tomto fóre som čítal, že je tiež dôležité, že keď nakupujem a predávam ETF, musí sa to stať na regulovanej burze cenných papierov, aby som mal nárok na oslobodenie od dane. To ma prinútilo premýšľať, či je to naozaj pravda, pretože túto požiadavku nemôžem nájsť v zákone o dani z príjmu. Čo sa tiež stane, ak obchodujem s ETF (ktorý je prijatý na bežnú burzu) cez OTC (over the counter) s Market Makerom (napr. cez burzu LS na Trade Republic) – budem mať nárok na oslobodenie od dane, ak budem držať ETF aspoň jeden rok?

Vopred ďakujeme za vašu pomoc!
Pravlad
Dátum registrácie: Po 12 02, 2024 9:37 pm
Has thanked: 67 times
Been thanked: 25 times

Re: ETF – zdanenie po ročnom období držby

Príspevok od používateľa Pravlad »

FinanceHal napísal: Po 12 08, 2024 7:38 pm Čo sa tiež stane, ak obchodujem s ETF (ktorý je prijatý na bežnú burzu) cez OTC (over the counter) s Market Makerom (napr. cez burzu LS na Trade Republic) – budem mať nárok na oslobodenie od dane, ak budem držať ETF aspoň jeden rok?
Toto sa tu myslím už riešilo a myslím že áno, pri OTC aj pri nákupe cez market makera ako L&S by mal normálne platiť časový test.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 146 times
Been thanked: 177 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

https://podpora.financnasprava.sk/92797 ... h-papierov
Uplne dole

pričom ZDP na účely tohto oslobodenia neobmedzuje spôsob nadobudnutia týchto cenných papierov a ani spôsob ich predaja, napr. obchodom realizovaným na regulovanom trhu alebo priamou kúpou alebo predajom na základe zmluvy s registráciou kúpy/predaja cez CDCP,

OTC je predaj uskutocneny mimo burzu - nieco podobne ako priamy predaj / vyrovnanie za dohodnutu cenu - prepisanim vlastnika u toho isteho brokera (broker vyparuje objednavky 2 svojich klientov), alebo aj medzi viacerymi brokermi navzajom.

Setria sa tym burzove poplatky.
Pripadne broker este dostava proviziu od sprostredkovatela OTC.
FinanceHal
Dátum registrácie: Po 12 08, 2024 7:27 pm

Príspevok od používateľa FinanceHal »

úžasné! ďakujem za rýchlu pomoc!
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"