ETF cez FINAX - skúsenosti

Podielové fondy, ETF, Hedge fondy
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
alojz.tarabik
Dátum registrácie: Po 24 10, 2022 12:02 pm
Has thanked: 14 times
Been thanked: 7 times

Re: ETF cez FINAX - skúsenosti

Príspevok od používateľa alojz.tarabik »

Hifron akého brokera myslíš?
niktoalebokadekto
Active Member
Dátum registrácie: So 16 12, 2023 11:43 am
Has thanked: 10 times
Been thanked: 23 times

Príspevok od používateľa niktoalebokadekto »

nemam-nick napísal: Po 12 08, 2024 3:49 pm Presne pre toto čo píše Juggler som odišiel z FINAXu a presunul sa do EIC. Ono sa to na prvý pohľad nezdá, že by bol poplatok 1,2% ročne z celého účtu veľa. No skoro mi oči vypadli pri pohľade na FINAX kvartálny výpis. Veď, do kelu, začo platiť také peniaze ??? FINAX nespravuje žiadny ETF fond, majú totálne nulový vplyv na vývoj trhov, len účet raz nastavili v systéme a hotovo. Namiesto toho, aby prehodnotili zloženie ETF portfólia, vymýšlajú Bystré vklady, poistenia atď... A keď tieto výstrelky skončia v strate tak s čím prídu nabudúce? Že z extrašpeci tuti fruti vklad a tentoraz to už musí výjsť lebo backtest ? Veď sa už správajú ako predajcovia "teplej vody", ako špekulanti. Mali by si pustiť svoje vlastné podcasty vytvorené pri vzniku firmy, kde ľuďom radili nešpekulovať, nesnažiť sa o časovanie trhov a veštenie z krištálovej gule. A ako neplatiť drahé investičné riešenia. Konkurencia na nich pomerne rýchlo zareagovala a ich reakcia ? Strčili hlavy do piesku a tvária sa, že konkurencia neexistuje. Fajn, aj tak sa dá ...
Za mňa proste dosť, stačilo. Špekulujem ako vyžiť z výplaty, odložiť a ešte nájsť peniaze na investovanie. A z rovnice príjem/ výdaj mi po prepočtoch vyšiel záver, že sa na drahý FINAX vykašlem. Osobne nevidím užívateľský rozdiel medzi FINAXom a aviceN-Milošom. Ak niečo potrebujem, Miloš bez problémov komunikuje, prípadné zmeny sa v EIC appke raz dva potvrdia.

Takže, kde je problém? Riešiť čo bude o 30 rokov, či tu bude ešte Miloš - aviceN alebo niekto iný, to je dovolím si tvrdiť nateraz úplne zbytočná starosť. Pretože čo bude o 30 rokov, nevie nikto. A rovnakú otázku bez jednoznačnej odpovede by som si mohol klásť aj pri FINAXe. Čo ale viem teraz, hneď, okamžite urobiť, je znížiť investičné poplatky na minimum. A to som aj urobil. Navyše osobne verím, že ak by sa niečo stalo, Miloš bude natoľko korektný a férový, že svoj prípadný odchod zo "spravovania účtov v EIC" nám klientom včas oznámi.
Nikde nie je problem, a na zaciatku som pisal, ze napisem svoj pohlad na vec.

Zacnem tym, ze aj podla mojho nazoru u Finaxu je standarny fee vysoko, a neda sa napr znizit ako pri Portu, inak ako cez pozvnaky a ine mimoriadne akcie. Plus by mohli umoznit nakup ETF podla vyberu.

Na druhu stranu si treba uvedomit, ze Finax ponuka nejake sluzby, ktore treba vyvinut a udrziavat. Co cele nieco stoji. Na margo Bystreho vkladu a Poistenia, neviem v com vidis problem. Bystry vklad si mozes poriesit obdobne sam aj a zadarmo (pravda). Ale poistenie priniesli podla mna fajn.

Kazdy tu riesi, ze chce EIC lebo ma peniaze u seba doma a nespekuluje za nizke nizke feecko. Za sluzbu, ale zaplatis na konci dna niekomu inemu - niekto lepsie, niekto zas horsie. Avsak okrem toho, ze vies mas nizky poplatok, produkt tam nevidim ziadny. Je to tiez len medziclanok k nejakemu brokerovi, cez ktoreho nakupuju oni. V to ze je niekto na telefone, kto mi odpovie ja neverim. Chcem technologie, co mi s tym pomozu.

Ja tu nikoho nektritizujem za EIC. Ale taktiez ta neustala kritika Finaxu za poplatky uz zacina byt smiesna. Rozhodli sa ist istym smerom a podla mna im to ide celkom dobre. Snazia sa prichadzat s novymi produktami.

Vsetko si mozme robit aj sami - otazne kolko usilia do toho chceme na konci dna investovat. Ako som pisal, kazdy nech investuje tak ako mu investuje, ale zazrak co tu bude s nami navzdy neexistuje. Treba stale hladat najlepsie rieisenia
Používateľov profilový obrázok
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

Zo zaciatku sa to naozaj nemusi zdat drahe. Bonus je super appka, podpora. Lenze neskor sa efekt tych poplatkov celkov zacne prejavovat.
Ked tam uz clovek ma 50000€ a na rocnom zuctovani uvidi 600€ poplatky tak to uz je celkom citelne. Nehovoriac o tom ze ak by tam ostali tak by sa nadalej zhodnocovali.

Ja som odtial odisiel ale hlavne kvoli zlemu portfoliu. Chcel som ist len sedliaka SP500 a ten ich miz-maz je citelne menej vykonny. Ale som za to rad. Vdaka Finaxu som sa dokopal samodovzdelat a mohol som prejst na brokera.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2390 times
Been thanked: 2776 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Finax bol v časoch zakladania revolúcia. Teda aspoň na Slovensku zapôsobil ako šťuka v rybníku plnom tučných kaprov = podielových fondov, ktoré mali poplatky v priemere cca 2,5% p.a. Nijaká banka, nijaký správca neponúkal ani nepropagoval ETF.

Pripomeňme si z tohto vlákna ako to videl sám zakladateľ Juraj Hrbatý v 2018:
Juraj Hrbaty napísal: Po 30 04, 2018 1:09 pm
Ahojte diskuteri,

Rad by som odpovedal k vasim komentarom za spolocnost Finax.

Ked investujete s Finaxom
PLUSY: Potrebujete na to minimum casu a znalosti, pohodlnejsie riesenie, nakupujeme zlomkove akcie (za 20 eur nakupime az 10 ETF), robime rebalancing, je to po slovensky
MINUSY: Vyssie poplatky (aktualne 1% plus DPH ked sa staneme platcom), likvidne za cca 14 dni.

Co sa tyka poplatkov tak poviem tolko.
Nikto z tych ludi, co si to robilo sami si nerobia rebalancing. My ho robime automaticky.
Okrem toho ze klientovi udrzujeme spravne nastavene riziko, tak to pridava v priemere 0,35 az 0,5% p.a. na vykonnosti.
Pricom za poslednych 20 rokov to bolo az 0,65% p.a.

Vdaka rebalancingu si tak zaplatime cca polovicu poplatku co klient uhradi. Pokial viem, na Slovensku ho nikto nerobi.
My to naviac robime tak, aby ste neplatili ziadne dane.

Co sa tyka garancie - prispievame do Garancneho fondu. Ja osobne som clenom Rady garancneho fondu, ako jediny zastupca obchodnikov s CP na Slovensku. Takze nieco o tejto agende viem. Kto ma podielovy fond v spravcovskej spolocnosti, tak nema peniaze chranene nijak.
U obchodnikov mate garantovanych 100% do vysky 50.000 eur.

Nase 100% akciove portfolio ma 30 rocny vynos po poplatkoch s nulovou danou 9,02% p.a.(ano je modelovany).
MSCI World Total Return bez poplatkov ma 30 rocny vynos 7,86% p.a.
Je to vdaka sirsej skladbe, lebo MSCI neobsahuje v sebe vela MidCap a SmallCap akcii. pricom S&P MidCap 400 Index je dlhodobo najziskovejsi index.

...podla studie v US, aktivny investor zarobi v priemere o 2 - 6% p.a. menej ako pasivny.
V Europe az 98% aktivne spravovanyh podielovych fondov nedosahuje vynos svojich benchmarkov.
My chceme pre nasich klientov iba to najlepsie, preto je nas produkt pasivny.
Ak ale chcete si riadit svoje peniaze sam, mozete si akukolvek ackiu nakupit cez nas tiez.

Juraj Hrbaty, zakladatel Finaxu
Zvýraznil som veci, ktoré vtedy vyzerali veľmi dobre, ale čas ukázal, že niektoré z nich nie sú dobré:

1. poplatky 1,2% p.a. ..vtedy polovica z toho čo pýtali banky...dnes sa sporo-investovať dá zadarmo, alebo takmer zadarmo.

Finax za konkurenciu nemôže. Ja plne chápem, že ako nová, samostatná mladá firma musela vyvinúť všetko od nuly ( naprogramovať, splniť prísne požiadavky o.c.p., dať svetu vedieť, že existujú, začať ľudí vzdelávať.. atď. ) Konkurencia už systémy má ( napr. SLSP ), alebo začali na veľkých trhoch ( XTB, Trade Republic...). Finax by sa podľa mňa už v SR neuživil, preto stavil na expanziu v EU a akvizíciu ETFmatic (Aion).

2. rebalansing nepriniesol zvýšenie výnosu..resp. výnos portfólia 6 ETFs je tak nízky, že vplyv rebalansingu nevidno.
Povedal by som, že rebalancing je v pasívnom investovaní dosť zbytočná vec, lebo načo držať portfólio 6 ETFs v produkte 100% akcie, ked v jedinom ETF SVET máme 1500 akcií z celého sveta. Ostatné produkty by stačilo ETF svet + príslušné % dlhopisov a raz začas rebalancovať.

3. Portfólio akciových ETFs namixované podľa výsledkov backtesingu (podľa minulosti ) neprinieslo želané výnosy.
Malo prekonávať ETF SVET, deje sa však opak. To hodnotím ako najväčšiu chybu Finaxu.

Produkty ako peňaženka boli výstrely do neznáma...ktoré vyzerali logicky...ako píšu učebnice...len trh sa zmenil a prechod z nulových sadzieb do inflácie spôsobil zosypanie dlhopisov aké tu nebolo desiatky rokov. Koho by to napadlo, keďže dlhopisy sa považujú za bezpečné...
Za seba som rád, že som nepchal do dlhopisov rypák...resp. pchal som, ale nedostal som po ňom, lebo som len krátkodobo špekuloval.

Finax si veľmi nemôže dovoliť znižovať poplatky pretože vyrástol príliš rýchlo.
Musia najpr splatiť všetky tie náklady, expanziu do okolitých krajín, akvizíciu ETFmatic.
Nemajú to ľahké. Majú však jednu rezervu: napraviť chyby minulosti a upraviť zloženie portfólia tak, aby mali vyšší výnos.

Ja sa čudujem, že na to ešte neprišli. V 2018 už bolo aj Buffetovi jasné, že musí viac investovať do technológii, ináč nebude výnosovo stačiť na SP500.
Preto kúpil Apple a pustil k slovu mladších. Finaxu by malo byť jasné, že ETFs ako Stoxx Europe600, small caps Europe, MSCI Emerging markets nemajú budúcnosť. Možno to nebolo až tak jasné v 2018, ale teraz to podľa mňa ich vlajkový produkt zabije. Stratia edge voči bankám, ktoré znížili poplatky, aj prešli na indexové ETFs. Európa v minulosti bola lídrom ( to ukázal backtesting! ), potom ale stagnovala (už v čase zakladania Finaxu), ale teraz sa pozvoľna potápa!

Tie výnosové nožnice medzi výnosom amerických akcií a európskych + EM sa budú naďalej rozširovať. Môj názor.

Ľudia by aj kašlali na poplatok 1% p.a., keby videli výnos ako má ETF SVET, alebo aj vyšší (na to stačí mať vyšší podiel ameriky ako 70%).
Finax má ameriky len 53% ! Mohli by dokonca poraziť aj ETF USA, ak by pridali nasdaq100.

To mohli mať podľa mňa ako inovácie. Teraz majú 100% akcie ultra konzervatívne, zo zlým zložením...
Inovácia mohla byť nejaký agresívnejší produkt s väčším podielom USA a technológii.
Mohli mať aj ultra špekulatívne produkty, kde by dovolili ľuďom vlastný mix, tak ako to umožňoval ETFmatic.
Keď si ľudia sami vyberú svoj mix (že tam chcú mať napr. aj ETF na zlato, alebo ETF na crypto, alebo malý podiel inovatívneho ETF, či dokonca páky), potom sú sami zodpovední za výnos, lebo vždy ide o pasívny mix fondov.
Chápem, že k vyberaniu poplatkov treba niečo manažovať, preto vznikli tie mixy 6 etfs, ale Portu umožňuje aj vlastnú cestu.
Aj ETfmatic umožňoval.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
rastislaf
Active Member
Dátum registrácie: Ut 21 10, 2014 10:07 pm
Has thanked: 15 times
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa rastislaf »

Finaxu sa musi uznat jedna vec - priviedol k sporo-investovaniu a ETFs strasne vela beznych ludi, ktori by inak bud neinvestovali vobec, alebo ovela nevyhodnejsie a v mensej miere. Sam som pred 5 rokmi zacinal s ETFs s Finaxom, a poznam strasne vela ludi v mojom okoli ktori to maju rovnako.

Poplatky maju nastavene tak, ze ked sa taky clovek trosku zorientuje, tak od nich odide, ale podla mna stale vela ludi na to nema cas/zaujem a zostava. Ak niekto vobec, ale vobec netusi ake ETF si ma vybrat, nema cas/zaujem sa v tom zorientovat a nedoveruje ziadnym sprostredkovatelom, stale je to na Slovensku ta najjednoduchsia moznost ako si clovek moze sam vyriesit sporo-investovanie z obyvacky. Podla mna toto je aj ich cielovka a tak je to asi spravne.
Pravlad
Dátum registrácie: Po 12 02, 2024 9:37 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 25 times

Príspevok od používateľa Pravlad »

Čo sa týka toho finax 100 portfólia... Myslím že pre bežného investora je fajn mat diverzifikáciu aj mimo USA, čo nechápem je prečo majú menej USA a viac emerging markets ako je market cap. Keď investujem do VWCE mám tam okolo 10% EM a 60+% USA vo finaxe je 20% EM a menej USA. To už mi príde ako zbytočná špekulácia keď vezmeme do úvahy ako dobre sa darí sp500 posledne roky... Kto chce globálnu diverzifikáciu jednoducho to dosiahne cez jedno etf ako vwce. Kto verí USA kúpi jedno etf na sp500 a nerieši.
Finaxu by prospelo ponúknuť možnosť výberu vlastného etf + takéto vlastné portfolio by mohlo mať menší poplatok.
Ak niekto nechce mať všetky svoje investície niekde u zahraničného brokera tak na Slovensku tých možnosti moc nie je, finax by mohla byt jednoduchšia alternatíva eic(netreba riešiť agenta), ale nemožnosť vybrať si vlastne etf+ 1.2% p.a väčšinu skúsenejších odradí. V tomto ohľade ma české portu oveľa lepšiu ponuku, vlastné etf aj menšie poplatky.
Roz
Silver Member *
Dátum registrácie: Ut 14 06, 2016 10:55 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 11 times

Príspevok od používateľa Roz »

Ako v tom idiotskom Finax dotazníku označiť tie možnosti, aby mi to hodilo 100:0 v prospech akcií? Už som z toho na nervy, nech skúšam kombinácie aké chcem, stále mi to dáva pomer 80:20. Vie niekto, či mám rovno im napísať? Alebo to tam rovno ukončiť?
Croven
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa Croven »

Roz napísal: St 14 08, 2024 10:40 am Ako v tom idiotskom Finax dotazníku označiť tie možnosti, aby mi to hodilo 100:0 v prospech akcií? Už som z toho na nervy, nech skúšam kombinácie aké chcem, stále mi to dáva pomer 80:20. Vie niekto, či mám rovno im napísať? Alebo to tam rovno ukončiť?
Rovno ukončiť :beer:
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 95 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

Roz napísal: St 14 08, 2024 10:40 am Ako v tom idiotskom Finax dotazníku označiť tie možnosti, aby mi to hodilo 100:0 v prospech akcií? Už som z toho na nervy, nech skúšam kombinácie aké chcem, stále mi to dáva pomer 80:20. Vie niekto, či mám rovno im napísať? Alebo to tam rovno ukončiť?
Nezadal si krátky investičný horizont?
nemam-nick
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:04 pm
Been thanked: 5 times

Príspevok od používateľa nemam-nick »

niktoalebokadekto: Ja tu nikoho nektritizujem za EIC. Ale taktiez ta neustala kritika Finaxu za poplatky uz zacina byt smiesna. Rozhodli sa ist istym smerom a podla mna im to ide celkom dobre. Snazia sa prichadzat s novymi produktami.

pozri, na začiatku bol pre mňa FINAX super, nepopieram, že investujú kopec času a energie do vzdelávania. Neustále robia podcasty na nové témy, reagujú na udalosti života. Potiaľto je to naozaj super a klobúk dole že to robia. No namiesto toho, aby sa venovali ETF a hľadali možnosti ako sa cenovo dorovnať konkurencii, míňajú kopec času a peňazí na tvorbu peňaženiek, bystrých vkladov atď. Ja chápem, že chcú byť neustále inovatívny, že chcú mať stále niečo nové čím sa snažia zaujať klientelu. No úprimne, kam táto snaha vedie? A nie je práve toto jeden z dôvodov na ktorom spália kopec prachov a preto si nemôžu dovoliť ísť cenovo dole ? Ako OK, dávajú nejaké zľavy za odporúčanie klienta, no tadiaľ cesta podľa mňa nevedie. Skôr by to, podľa mňa, vyhrali možnosťou vybrať si vlastné ETF, poskladať si prípadne nejaké portfólio ETF. Takto by mali ďaleko lepšiu ponuku aj pre skúsených investorov. Treba si uvedomiť, že klient je ten, ktorý znáša riziko bez ohľadu na "poskytovateľa služieb". FINAX si vždy "príde na svoje peniaze" bez ohľadu či sú trhy hore alebo dole. A práve preto je pre mňa ako klienta podstatné, koľko eur si odo mňa mesačne zapýtali.
A kľudne sa stavím, že ak Trump vyhrá voľby a podporí krypto tak ako sľubuje v predvolebnej kampani, "do roka" príde FINAX s nejakou novou, vylepšenou peňaženkou s krypto portfóliom.

edit: kedysi tu na fórum chodil aj Juraj Hrbatý. Škoda, že to "vzdal"
nemam-nick
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:04 pm

Príspevok od používateľa nemam-nick »

ak chceš 100% portfólio FINAXu :
1.dĺžka 30rokov 2.cieľová suma NEMÁM 3.mesačne 150€ 4.zdroj príjmu MZDA 5.Investujem iba malú časť svojho majetku 6.Vkladám menšiu sumu, alebo pravidelne tak, ako to dovoľujú moje možnosti 7.Chcem vyššie výnosy. Viem, že keď burza výrazne klesne, nasledujú roky, kedy sa strata doženie 8.Pokračujem v pravidelných vkladoch, prípadne investíciu ešte navýšim. Je to príležitosť, ako lacno nakúpiť 9.Znalosti a skúsenosti všetko VIAC AKO 3 roky 10. ESG NIE

no lepšie urobíš, keď oslovíš aviceN a otvoríš účet v EIC. Rozhodnutie je na tebe
niktoalebokadekto
Active Member
Dátum registrácie: So 16 12, 2023 11:43 am
Has thanked: 10 times
Been thanked: 23 times

Príspevok od používateľa niktoalebokadekto »

nemam-nick napísal: St 14 08, 2024 5:10 pm niktoalebokadekto: Ja tu nikoho nektritizujem za EIC. Ale taktiez ta neustala kritika Finaxu za poplatky uz zacina byt smiesna. Rozhodli sa ist istym smerom a podla mna im to ide celkom dobre. Snazia sa prichadzat s novymi produktami.

pozri, na začiatku bol pre mňa FINAX super, nepopieram, že investujú kopec času a energie do vzdelávania. Neustále robia podcasty na nové témy, reagujú na udalosti života. Potiaľto je to naozaj super a klobúk dole že to robia. No namiesto toho, aby sa venovali ETF a hľadali možnosti ako sa cenovo dorovnať konkurencii, míňajú kopec času a peňazí na tvorbu peňaženiek, bystrých vkladov atď. Ja chápem, že chcú byť neustále inovatívny, že chcú mať stále niečo nové čím sa snažia zaujať klientelu. No úprimne, kam táto snaha vedie? A nie je práve toto jeden z dôvodov na ktorom spália kopec prachov a preto si nemôžu dovoliť ísť cenovo dole ? Ako OK, dávajú nejaké zľavy za odporúčanie klienta, no tadiaľ cesta podľa mňa nevedie. Skôr by to, podľa mňa, vyhrali možnosťou vybrať si vlastné ETF, poskladať si prípadne nejaké portfólio ETF. Takto by mali ďaleko lepšiu ponuku aj pre skúsených investorov. Treba si uvedomiť, že klient je ten, ktorý znáša riziko bez ohľadu na "poskytovateľa služieb". FINAX si vždy "príde na svoje peniaze" bez ohľadu či sú trhy hore alebo dole. A práve preto je pre mňa ako klienta podstatné, koľko eur si odo mňa mesačne zapýtali.
A kľudne sa stavím, že ak Trump vyhrá voľby a podporí krypto tak ako sľubuje v predvolebnej kampani, "do roka" príde FINAX s nejakou novou, vylepšenou peňaženkou s krypto portfóliom.

edit: kedysi tu na fórum chodil aj Juraj Hrbatý. Škoda, že to "vzdal"
Dorovnat sa konkurencii - ty vidis len svoj EIC ucet, ktory ti otvoril Avice. Nevidis vsak vacsinu, ktore pootvarali ini agenti/porodcovua za poplatky mozno horise ako Finax, plus 'blaznivejsie' namixovane ETF. Ak si dobre pamatam, takych prikladov tu bolo niekolko. Nemysli si, ze kazdy otvara bez manazerskeho poplatku za tak privetivy vstupny poplatok. Takze ak nemas data o tom aky je priemerny manazersky polatok v EIC, budeme to len velmi tazko porovnavat.

Produkty - ako som pisal, nevidim nic zle vo vytvarani novych produktov. Snaza sa ist cestou riesiena osobnych financii komplexne a to je super. V poplatkoch su podla mna transparentni a kazdy sa moze rozhodnut.

Krypto - mohli ho mat davno, tak ako ho ma aj Portu. Myslim vo viacerych podcastoch povedali, ze zatial nie

Plus jedna vec. Na toto forum zavita podla mna menej ako percento obyvatelstva. Takze tazko pride (a asi sa ani nechche), ako zalozit lacny ucet v EIC, alebo cez brokera. Takze ak niekto investuje cez roboporadcu - ci Finax alebo Portu, asi vzdy dopadne lepsie, ako keby len drzal peniaze na nejakom osobnom ucte
miror
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
Been thanked: 284 times

Príspevok od používateľa miror »

Neviem prečo všetci odporúčate len EIC. Aj keď manažérsky poplatok nie je, na začiatku dať 1% z cieľovej sumy je pekná pálka. Pritom sú brokeri (TradeRepublic, Trading212, XTB), kde si tieť môže nastaviť pravidelné sporenie. zvoliť svoje ETF a len posielať trvalým príkazom peniaze a bez vstupného poplatku aj priebežného.

Keď niekto dospel k poznaniu, že Finax s jeho radením ohľadom portfolia je zbytočný a vie so zostaviť ETF svoje, načo prechádzať nejakým hybridom a rovno nie tam, kde to už s jeho poznatkami zvládne.
Stoky
Dátum registrácie: So 15 01, 2022 11:31 pm
Has thanked: 4 times

Príspevok od používateľa Stoky »

Pravlad napísal: St 14 08, 2024 10:30 am Finaxu by prospelo ponúknuť možnosť výberu vlastného etf + takéto vlastné portfolio by mohlo mať menší poplatok.
Finax pre elit klientov myslim ponuka moznost vyberu etf a myslim, ze je tam nizsi poplatok okolo 0,5%, musel by som to dohladat. Kazdopadne k poplatkom, mal som call s osobnym bankarom, vyuzil som to prvy krat a uprimne bol som sklamany...Tak neprofesionalne jednanie a kadenie si do vlastneho hniezda som uz davno nezazil. Keby to bol moj zamestnanec, alebo by reprezentoval moju firmu letel by na minutu...K poplatkom: plan maju znizovat v 2 vlnach ( prva este v tomto roku), ale bolo to take zahmlievanie, casovanie neprezradil, len ze by to malo byt podla hodnoty uctu a ze do konca mesiaca da vediet co vie pre nas spravit. Ako tu bolo spomenute tiez nechcem vsetko tlacit do IBKR, XTB a kvoli diverzifikacii som chcel mat nieco aj v SK. Jedno im treba uznat v tom vzdelavani to robia asi dobre ked tolko znas riesi uz vysku poplatkov, pred par rokmi by som bol rad ze oproti bankam investujem lacnejsie. No doba sa meni a je asi cas hladat alternativy kam previest ucty z finaxu..
Pravlad

Pozrel som ich cenník, pre elite klientov (100k+ investované) tam majú "Možnosť zriadenia služby Brokerage".
Brokerage - nákup a predaj cenných papierov na burze podľa pokynu Elite klienta
- Nákup a predaj cenných papierov v EUR 0,3% z objemu obchodu, min. 29 EUR
- Správa cenných papierov 0,3% p.a. + DPH z objemu cenných papierov
0,3% p.a OK, ale ak to chápem správne tak 29e za nákup je celkom pálka :D + samozrejme treba mat 100k aj v ich klasickom portfoliu.
miror
Platinum Member ***

Pravlad napísal: St 14 08, 2024 7:55 pm Pozrel som ich cenník, pre elite klientov (100k+ investované) tam majú "Možnosť zriadenia služby Brokerage".
Brokerage - nákup a predaj cenných papierov na burze podľa pokynu Elite klienta
- Nákup a predaj cenných papierov v EUR 0,3% z objemu obchodu, min. 29 EUR
- Správa cenných papierov 0,3% p.a. + DPH z objemu cenných papierov
0,3% p.a OK, ale ak to chápem správne tak 29e za nákup je celkom pálka :D + samozrejme treba mat 100k aj v ich klasickom portfoliu.
nezdá sa mi 0,36% ročne až tak OK, je to trojnásobok čo v Patria, ktorého mám ako najdrahšieho brokera (ostatných mám bez priebežného poplatku) a aj niektoré banky (napr. J&T) nemajú priebežný poplatok, takže ešte raz, 0,36% (a to ich sprosté uvádzanie % stále bez DPH) nie je OK aspoň pre mňa
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

miror napísal: St 14 08, 2024 8:26 pm .. aj niektoré banky (napr. J&T) nemajú priebežný poplatok
To by som chcel vedieť, či JT umožnuje držať majetok v ETF bez priebežného poplatku.
Investičný účet z ktorého sa investuje do ich fondov, termíňakov (3,5% p.a.) a vkladov s VL (3,7% p.a...od sept. bude 3,2%)
ten je akože bez poplatkov, ale pochybujem, že aj brokerský účet (o.c.p. ).

Pozeral som, ale som sa k tomu nedopracoval ...vraj ,,viď aktuálny sadzobník poplatkov,, ( ktorý neexistuje ).

Zaujíma ma to, pretože ak niekto chce investovať milióny a chce to mať v spoľahlivej inštitúcii v SR, tak podľa môjho researchu žiadna veľká inštitúcia , ani privátne bankovníctvo velkých bánk nefunguje bez priebežných poplatkov.
Najmenej má Erste Private Banking..myslím, že 0,15% p.a. ( vstup min. 500K..pri miliónoch sa vraj dá zjednať aj menej ).

Preto si tak vážim EIC. Ich 0,06% p.a. a donedávna 0% p.a. je bezkonkurenčné. 10 x menej ako SLSP a 20 x menej ako Finax.
Zahraniční brokeri s krytím 20 tisíc € (vrátane IB) sú OK, kým sa ti niečo nestane (alebo sa im niečo nestane...aj IB, aj XTB nie sú úplne bez rizika, keďže umožňujú veľké stávky na deriváty, forex a pod. ) . Nie každý chce mať väčší majetok u brokera v zahraničí.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

https://www.jtbanka.sk/files/archiv/uro ... -01-05.pdf
Custody - pre drzitelsky ucet
SK, CZ - zadarmo
EU, US - 0,08 % p.a. + DPH
miror
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: St 14 08, 2024 8:48 pm
miror napísal: St 14 08, 2024 8:26 pm .. aj niektoré banky (napr. J&T) nemajú priebežný poplatok
To by som chcel vedieť, či JT umožnuje držať majetok v ETF bez priebežného poplatku.
Investičný účet z ktorého sa investuje do ich fondov, termíňakov (3,5% p.a.) a vkladov s VL (3,7% p.a...od sept. bude 3,2%)
ten je akože bez poplatkov, ale pochybujem, že aj brokerský účet (o.c.p. ).

Pozeral som, ale som sa k tomu nedopracoval ...vraj ,,viď aktuálny sadzobník poplatkov,, ( ktorý neexistuje ).

Zaujíma ma to, pretože ak niekto chce investovať milióny a chce to mať v spoľahlivej inštitúcii v SR, tak podľa môjho researchu žiadna veľká inštitúcia , ani privátne bankovníctvo velkých bánk nefunguje bez priebežných poplatkov.
Najmenej má Erste Private Banking..myslím, že 0,15% p.a. ( vstup min. 500K..pri miliónoch sa vraj dá zjednať aj menej ).

Preto si tak vážim EIC. Ich 0,06% p.a. a donedávna 0% p.a. je bezkonkurenčné. 10 x menej ako SLSP a 20 x menej ako Finax.
Zahraniční brokeri s krytím 20 tisíc € (vrátane IB) sú OK, kým sa ti niečo nestane (alebo sa im niečo nestane...aj IB, aj XTB nie sú úplne bez rizika, keďže umožňujú veľké stávky na deriváty, forex a pod. ) . Nie každý chce mať väčší majetok u brokera v zahraničí.
Poplatok v cenníku J&T nenájdeš z jednoduchého dôvodu, lebo nie je. V cenníku je len to, za čo sa platí. J&T má mierne vyššiee poplatky za nákup a predaj cenných papierov (0,6% oproti 0,36% vo Finax) ale za držbu CP neplatím už nič.

A diverzifikovať riziko sa dá aj tak, že človek má tých brokerov niekoľko a na niekoľkých členov domácnosti. Napr. Fio,J&T,Patria,TradeRepublic,XTB,Trading212,IBKR a rodičia+dve dospelé deti = 28 krytí po 20000€, takže aj väčšia suma sa dá rozumne vykryť ochranou do určitej miery. Ani banky nemajú ochranu inú ako broker, ochrana 100000€ je len na vklady a tú majú zasa aj niektorí brokeri na neinvestovaný cash ale banky majú rovnako ochranu 20000€ v zahraničí (v niektorých krajinách viac) alebo 50000€ u nás.
Pravlad

https://www.jtbanka.sk/files/archiv/uro ... 062023.pdf - cennik pre fyzicke osoby.
Obstaranie Obchodov s Finančnými nástrojmi na regulovanom trhu (Burza cenných papierov)
- Investičné a perpetuitné certifikáty (okrem Slovensko, Česko), akcie, ETF, ETC, warranty
Západná Európa 0,30 % min. 40 EUR
Potom: Vedenie evidencie Finančných nástrojov
Slovensko - bez poplatku
Západná Európa, Severná Amerika 0,08 % p. a. + DPH
ETFka pre nas by mali spadat pod europu nie? takze poplatok za nakup min 40e + priebezny 0.08 % p. a. + DPH. Aspon to mi vychadza podla cennika, ale miror pise ze nema poplatky, tak potom neviem :D
Kazdopadne podla toho cennika to nevyzera na banku zle, ale len na vacsie jednorazove nakupy.
kixog47100
Platinum Member ***

Banky su bezpecnejsie
- su prisnejsie regulovane
- maju menej rizikovy model podnikania
- nemozu spekulovat=riskovat
- mensie riziko krachu
- mensie riziko podvodu
- maju dlhsiu historiu aj storocnu

Pri mensich sumach nema zmysel si priplacat a da sa riziko rozlozit medzi bezplatnych brokerov.
Pri vacsom kapitale by som to uz rozlozil medzi nadnarodne banky.
SLSP, VUB, TATRA, UCG - aj za cenu vyssich poplatkov.
Nad Fio, JT ani Finaxom by som vtedy ani nerozmyslal...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Pravlad napísal: St 14 08, 2024 10:04 pm https://www.jtbanka.sk/files/archiv/uro ... 062023.pdf - cennik pre fyzicke osoby.
Obstaranie Obchodov s Finančnými nástrojmi na regulovanom trhu (Burza cenných papierov)
Západná Európa 0,30 % min. 40 EUR
Potom: Vedenie evidencie Finančných nástrojov
Západná Európa, Severná Amerika 0,08 % p. a. + DPH
Dík.
0,30 % min. 40 EUR
Tých 0,08% je s DPH 0,096% p.a. na Držiteľskom účte. To by mal byť účet JT u custodiana. Evidenciu klientov robí JT.

Vedľa je MAJETKOVÝ účet, ktorý je na meno klienta. Tam je poplatok 0,12% + DPH, čiže 0,144% p.a. vrátane DPH.
K majetkovému účtu je ešte jeden poplatok: 80 € za registráciu obchodu na majetkový účet.

Čiže ono to vychádza zhruba tak ako u Erste Private banking.
Tam je nákup do 300 000: 75€ + 0,3%, nad 300 000 je to 975 € + % podľa dohody.
Za správu 0,15% + dph = 0,18% p.a.

Si myslím, že pre majetok milionára, ktorý chce mať všetko dlhodobo v ETF treba ten majetkový účet.
Na každý milión to vyjde u JT nákup 3000 €, u ERSTE okolo 2000 € ( vraj je možné dojednať 975 +0,1% )
Za registráciu u JT 80€, u Erste už nič, alebo 100 € - vedenie oddeleného účtu pre účely získania zníženej sadzby dane na základe dohody o zamedzení dvojitého zdanenia z USA ročne

Za správu u JT 1440 € p.a. za 1 melón a u Erste 1800 €p.a. za 1 melón.

P.S. Niekde som to vypisoval pri rôznych bankách, zajtra.. ak nezabudnem to tam presuniem.
miror napísal: St 14 08, 2024 9:38 pm A diverzifikovať riziko sa dá aj tak, že človek má tých brokerov niekoľko a na niekoľkých členov domácnosti.
Napr. Fio,J&T,Patria,TradeRepublic,XTB,Trading212,IBKR a rodičia+dve dospelé deti = 28 krytí po 20000€, takže aj väčšia suma sa dá rozumne vykryť ochranou do určitej miery. Ani banky nemajú ochranu inú ako broker, ochrana 100000€ je len na vklady a tú majú zasa aj niektorí brokeri na neinvestovaný cash ale banky majú rovnako ochranu 20000€ v zahraničí (v niektorých krajinách viac) alebo 50000€ u nás.
Súhlasím, že malé investičné sporenia možno rozbehnúť u rôznych brokerov, takisto mať aj pár stotisíc u IB.
Ale ak riešime väčšieho milionára, ktorý chce jednoduchosť, prehľadnosť, bezpečnosť a potrebuje investovať niekolko miliónov + pridávať ďalšie
miliony, tomu treba mať jedného privátneho bankára, ktorému dáva pokyny.

V takom prípade si myslím, že rakúska Erste je predsa len bezpečnejšia ako regionálna JT banka.
Predsa len sme už videli upadajúcich žralokov ako Hoffman, ked vlastnil Poštovú banku, alebo Arca, ktorá mala fondy i o.c.p. Môj názor.
miror
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Št 15 08, 2024 1:05 am
Súhlasím, že malé investičné sporenia možno rozbehnúť u rôznych brokerov, takisto mať aj pár stotisíc u IB.
Ale ak riešime väčšieho milionára, ktorý chce jednoduchosť, prehľadnosť, bezpečnosť a potrebuje investovať niekolko miliónov + pridávať ďalšie
miliony, tomu treba mať jedného privátneho bankára, ktorému dáva pokyny.

V takom prípade si myslím, že rakúska Erste je predsa len bezpečnejšia ako regionálna JT banka.
Predsa len sme už videli upadajúcich žralokov ako Hoffman, ked vlastnil Poštovú banku, alebo Arca, ktorá mala fondy i o.c.p. Môj názor.
Erste je urcite bezpecnejsia ako regionalna mala banka, navyse vychadzajuca z fonancnej skupiny s medializovanymi pochybnostami o jej obchodoch v minulosti, ano to je pravda. Na druhu stranu mat vsetko u jedneho bez diverzifikacie, je to ta spravna cesta ? Nie je potom jednoduche napr. v pripade problemov statu (ako Cyprus) siahnut po zdaneni ako hladat po x zahranicnych brokeroch ? Pri financnej krize padaju aj velke banky, je dobre mat vsetko u jedneho ?

Neviem, mne to nepride ako az tak bezpecnejsie ako u celoeuropskych brokerov. Ktori sa vyhrabali z fazy startupov a snazia sa prostriedky klientov tiez drzat u najvacsich bank (vklady k nim neposielame na ucty Erste alebo inych u nas dcerami sa prezentujucich bank ale JP Morgan napr., teda este nasobne vacsich US bank).

Diverzifikovat sa snazim aj spravcu ETF, ale po zbeznom prejdeni hodnoty spravovanych prostriedkov, je BlackRock monopol, ked jeho hlavne sxr fondy su hodnotou stonasobky ako druhe v poradi ? A nepoviem si, ze Ti mensi ako vVCE,XNAS,LYMS su omrvinky ale diverzifikujem aj tam.

Moj nazor je, ze urcite nie je spravne byt u jedneho, moze sa stat hocico a byt zavisly pri celozivotnych usporach na internych predpisoch a rozhodnutiach nejakeho jedneho uradnika v jednej banke, aj ked renomovanej, nie je v tejto dynamickej dobe správne.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

JUGGLER napísal: Št 15 08, 2024 1:05 am Za správu u JT 1440 € p.a. za 1 melón a u Erste 1800 €p.a. za 1 melón.
P.S. Niekde som to vypisoval pri rôznych bankách, zajtra.. ak nezabudnem to tam presuniem.
Nemali by sme zabudnut spomenut Saxo Bank, ktora je podla mna bude vitazom pre najbezpecnejsie investovanie vacssich sum lebo:
  • Saxo Bank je jednou z najväčších bánk v Dánsku s majetkom klientov presahujúcim 100 miliárd USD. Patri medzi "Systémovo dôležitú finančnú inštitúciu (SIFI)", čo kategorizuje finančné inštitúcie, ktoré zohrávajú významnú úlohu v zabezpečení stability a správneho fungovania finančného systému
  • Garancia vkladov Dánskym záručným fondom (do výšky 100 000 EUR)
  • Poplatok za vedenie: 0.15 - 0.09% ale poplatok za úschovu nebude účtovaný, ak si klient aktivuje službu Požičiavania cenných papierov.
    Poplatok za nakup 0.08-0.03%
https://www.home.saxo/sk-sk/rates-and-c ... ommissions

viewtopic.php?p=193339#p193339
Croven
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
Has thanked: 33 times
Been thanked: 77 times

Príspevok od používateľa Croven »

miror napísal: Št 15 08, 2024 7:16 am
Pri financnej krize padaju aj velke banky, je dobre mat vsetko u jedneho ?
Ak by pri nejakej ďalšej vačšej kríze skrachoval broker alebo banka, tak moje cenné papiere prejdú pod správu iného správcu nie? Mne osobne sa napríklad na diverzifikaćiu pozdáva aj Saxo banka, nieje to síce banka zo Slovenska, ale je to banka z Dánska a majú v pohode poplatky aj pre malé investície.
miror
Platinum Member ***

Croven napísal: Št 15 08, 2024 7:58 am
miror napísal: Št 15 08, 2024 7:16 am
Pri financnej krize padaju aj velke banky, je dobre mat vsetko u jedneho ?
Ak by pri nejakej ďalšej vačšej kríze skrachoval broker alebo banka, tak moje cenné papiere prejdú pod správu iného správcu nie? Mne osobne sa napríklad na diverzifikaćiu pozdáva aj Saxo banka, nieje to síce banka zo Slovenska, ale je to banka z Dánska a majú v pohode poplatky aj pre malé investície.
tiež si myslím a to je ďalší dôvod sa nebáť menších brokerov, po ich krachu prejdú investície pod iného

aj pri tvorbe portfolia sa nespoliehame na jedno jediné - ETF, ale diverzifikujeme do nehnuteľností, akcií, krypto, dlhopisov (tam ja nie), termínovaných vkladov, tak prečo sa spoliehať na jednu inštitúciu ?
kixog47100
Platinum Member ***

Saxo bank - nie je realne banka ale renovovany broker s bankovou licenciou ale neponukaju bankove produkty.
Vyhoda je, ze maju dobru cesku podporu ako Lynx a ze zrusili custody (spravcovsky poplatok) ak si aktivujes poziciavanie.

Broker (IB, Saxo, XTB) je vzdy rizikovajsi, lebo je protistranou pre CFD a dalsie kontrakty.
Napr, aj IB nedavno prerobil, prisiel o cast ziskov, pritom nie z vlastnej viny. Proste rizikove podnikanie.

Dalej tam moze byt snaha vykryt svoju stratu z klientskych penazi, sfalsovat nieco, "hrat" za peniaze klienta...
Toto je najvacsie riziko u brokera.

Pri banke ti to nehrozi. Riziko podvodu je teda nizsie a v pripade, ze ak by aj k nejakemu doslo, tak to bude skor zlyhanie jednotlivca, ktory ale nedokaze ukradnut vsetko a nadnarodna institucia ten podvod hravo pokryje zo svojich rezerv - v zaujme zachovania dobrej reputacie.

Banka ako taka ma menej rizikovy model. Poziciava mensie sumy viacerym a vacsie su kryte (zalozenou nehnutelnostou...).
Banke verim viac ako brokerovi alebo fintechu, ktory nema storocne skusenosti.

Pri velych sumach radsej do nadnarodnej banky.
1 mil EUR je priemerny zisk dajme tomu 100 tis rocne, nech je to aj 50.
Z toho vyzijes, tam ta uz nemusi trapit poplatok 2 tis EUR rocne.
Ja viem je to vela ale mas to bez starosti a bez stresov.
A vzdy menej ako keby ti to manazovali oni = full servise.
Ale aj tam by som to rozlozil aspon do 2-3 nadnarodnych bank.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Št 15 08, 2024 10:58 am, upravené celkom 3 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

Blakrock a Vanguard - su priblizne rovnako velky spravcovia ETF.
https://stockanalysis.com/etf/provider/

Asi si porovnaval konkretny ETF fond.
Da sa zoradit na JustETF.com
https://www.justetf.com/en/search.html? ... search=ALL

iShares ETf fondy su v EU o dost vacsie a tym aj likviditnejsie.

Z hladiska rizika bude lepsie rozdelit na viacerych spravcov ETF, aj ked riziko je asi minimalne (ale ak by ti to mohlo zmenit cely zivot, tak je lepsie diverzifikovat radsej cez banku).

U jedneho brokera/banky nakupit od jedneho a druheho od druheho, pripadne iny ISIN.

Ja uprednostnujem fyzicku replikaciu/sampling - pretoze tam nie je riziko protistrany ako u synteticky ETF.
Takze zostava len riziko podvodu alebo straty nezainvestovanych penazi v pripade krachu banky, kde drzi fond hotovost, plus riziko podvodu alebo zlyhania/chyby u brokera/banky.
Bezrizikove to nie je nikdy.

Skoda ze v EU je ochrana len 20.000 EUR a aj to nie do 100 percent.
Nemuseli by sme tolko spekulovat - mat otvorenych viac uctov.
miror
Platinum Member ***

kixog47100 napísal: Št 15 08, 2024 10:47 am Blakrock a Vanguard - su priblizne rovnako velky spravcovia ETF.
https://stockanalysis.com/etf/provider/

Asi si porovnaval konkretny ETF fond.
Da sa zoradit na JustETF.com
https://www.justetf.com/en/search.html? ... search=ALL

iShares ETf fondy su v EU o dost vacsie a tym aj likviditnejsie.
áno, porovnával som fondy s konkrétnymi vlastnoťami (replication, accumulating), takže tam sa to ešte trocha vyfiltruje z Tvojho odkazu, kde aj ja čerpám, ale hlavne idem nasdaq100
kixog47100 napísal: Št 15 08, 2024 10:47 am Skoda ze v EU je ochrana len 20.000 EUR a aj to nie do 100 percent.
Nemuseli by sme tolko spekulovat - mat otvorenych viac uctov.
tento fakt nie je presný, už v minulosti ma niekto v diskusii presviedčal, len to tu asi nenájdem, kde som uvádzal jednotlivé príklady krajín, kde to tak nie je, 20000€ nie je jednotný limit pre EÚ ale len minimálny a niektoré štáty (aj Slovensko) majú limity vyššie, takže dá sa nájsť aj broker s vyšším krytím (aj keď bývalé IB Hungary so 100000ę asi nič neprekoná)
kixog47100
Platinum Member ***

Zial to je len teoria, realne sa neda. Vyssia ako na SK, pokial viem je len v HU a v GB, ale ti pre rezidentov z ostatnych statov automaticky zakladaju ucty na Cy a Malte, alebo ti nezalozia vobec Jedine, ze by si si osobne niekde zalozil.
A potom Americky brokeri, pripadne Australia a Canada.

Kludne ma oprav.
kixog47100
Platinum Member ***

Len pre zaujimavost - Napr. Fio, JT, Unicredit su len pobocky zahr. bank - takze ochrana len do 20.000 EUR a vyplata v CZK, plati aj pre vklady pod FOV - 100.000 EUR ale v CZK. A v mBank v Zlotych... Takze kurzove riziko, plus konverzia az to pristane na EUR ucet = 2-3% dole.
kixog47100
Platinum Member ***

Španielsko a Maďarsko : 100 000 EUR na jedného investora.
Francúzsko: 70 000 EUR na jedného investora.

SR: 50.000 EUR

Grécko: 30 000 EUR
Portugalsko: 25.000 EUR
Švédsko: 250 000 SEK (približne 23 000 EUR)
Litva a Slovinsko: 22.000 EUR

Realne ale nepoznam ziadneho brokera, u ktoreho by som si vedel otvorit ucet v ES, FR a mal aplikaciu aspon AJ.

Toto sa mi nepaci ani u Nemcov a Rakusanov - na cudzincov kaslu, aj nadnarodne banky, vsetko len po nemecky.
miror
Platinum Member ***

kixog47100 napísal: Št 15 08, 2024 12:43 pm Len pre zaujimavost - Napr. Fio, JT, Unicredit su len pobocky zahr. bank - takze ochrana len do 20.000 EUR a vyplata v CZK, plati aj pre vklady pod FOV - 100.000 EUR ale v CZK. A v mBank v Zlotych... Takze kurzove riziko, plus konverzia az to pristane na EUR ucet = 2-3% dole.
Nemusí to tak byť, nevrdím že nie je, ale tam záleží, v ktorom štáte je prihlásená do fondu na ochranu investícií. Ak J&T bude platiť do SK fondu, je krytá 50000€ aj keď je to pobočka zahraničnej banky alebo platí materská banka len do CZK fondu aj z SK klientov a platí 20000€. To sa nedá jednoznačne povedať podľa materskej firmy banky ale podľa toho (podobne aj ochrana vkladov), v ktorom štáte je prihlásená do fondu ochrany.

To o výplate v CZK nedostupných vkladov podľa informácií na stránke banky nie je pravda, nedostupné vklady vyplácajú v mene štátu, v ktorej je účet vedený: https://www.jtbanka.sk/povinne-informac ... ohladavok/ vyslovene uvádzajú v EURO
kixog47100
Platinum Member ***

GFI - spomenute banky tu nie su
https://www.garancnyfond.sk/zoznam-subjektov

Obdobne aj FOV
- pobocky spomenute zahr.bank su v ceskom, polskom - je to tam aj uvedene
https://fovsr.sk/fov/ucastnici-systemu-ochrany-vkladov/

Fio / JT
S tou vyplatou FOV mas pravdu, eurove vklady by nam vyplatili v eurach.
A cudzomenove uz podla kurzu Ceskej narodnej banky - a tam by sme uz tratili na konverzii (min.naspat na dolare... Ale to v podstate aj keby krachla slovenska banka), plus kurz by bol fixnuty k nejakemu dnu a vyplata by bola az o par dni neskor (do 7 dni).
https://www.garancnisystem.cz/vyse-nahrady

Aj v podstate aj s GF - je to na nich kde budu prispievat.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Št 15 08, 2024 6:00 pm, upravené celkom 6 krát.
kixog47100
Platinum Member ***

mBank - v zlotych

https://www.mbank.sk/pomoc/dokumenty/ba ... ucny-fond/

V akej mene sú vyplácané náhrady za vklady?
Nezávisle od meny v ktorej je vklad, výplata náhrady chránených prostriedkov sa uskutočňuje v zlotých po prepočítaní hodnoty valutového vkladu podľa kurzu zo dňa úpadku banky.

Toto si vela ludi neuvedomuje.
m4rek0
Dátum registrácie: Ne 04 09, 2022 3:07 pm
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa m4rek0 »

Snímka obrazovky 2024-09-16 o 20.11.24.png
m4rek0
Dátum registrácie: Ne 04 09, 2022 3:07 pm
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa m4rek0 »

Finax znižuje poplatky pre polmilionarov, A Fico zase zvyšuje
Prílohy
Snímka obrazovky 2024-09-17 o 14.03.54.png
dandust
Dátum registrácie: St 07 12, 2022 11:35 pm

Príspevok od používateľa dandust »

Zdarec borci,
tak ako, co predikujete? ako sa s 0,35% danou na nakup CP popasuje Finax? znizenia poplatku za spravu sa zrejme po tomto asi nedockame, ze? :)...teraz vaznejsie, ake moznosti maju taketo fintechy? Dakujem.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

dandust napísal: Ut 17 09, 2024 9:29 pm Zdarec borci,
tak ako, co predikujete? ako sa s 0,35% danou na nakup CP popasuje Finax? znizenia poplatku za spravu sa zrejme po tomto asi nedockame, ze? :)...teraz vaznejsie, ake moznosti maju taketo fintechy? Dakujem.
Finax je len sprostredkovateľ ( o.c.p.). Nakupuje pre klientov, teda pre občanov na ktorých sa 0,35% nebude vzťahovať.

Finax mi už nepripadá ako Fintech. Roboadvisor je len soft, ktorý kladie otázky namiesto živého človeka, aby mu namixoval akcie/dlhopisy.
Fintech ako bol etfmatic.com, ktorý cez AION bank Finax pohltil mal výhodu - ľudia si mohli sami vybrať ETF.
Teraz túto výhodu má napr. investovanie cez SLSP, pričom poplatok majú 0,6% p.a. oproti Finaxu 1,2% p.a.

Keďže výber ETF Finax neumožňuje, čakal by som aspoň lepší výnos ako tradičné inštitúcie.
Nuž, ale vlajková loď Finaxu (100% akcie) dáva len 9% p.a., kým ETF SVET 12% p.a.
Dominik Hrbatý má na účte 6,75% p.a., kým sedliak v ETFs akcie/dlhopisy 10.2% p.a.

Ked porovnáme Finax100 s výnosom AM SLSP Fondu max. výnosov, zistíme, že aj po zarátaní poplatkov majú zhruba rovnaký výnos.
Čo je však spoločné pre obidva, že nedokážu kopírovať výnos sedliaka v single ETF SVET.

m4rek0 napísal: Ut 17 09, 2024 2:10 pm Finax znižuje poplatky pre polmilionarov, A Fico zase zvyšuje.
Mať 0,78% p.a. pri 500 000 € na účte, keď SLSP (najväčšia banka v SR) má 0,6% p.a. pre každého mi nepripadá ako výhoda..

Kolko vyjde správa 500 000 € ročne ak človek chce mať majetok v SR , teda nie u zahraničného brokera (zadarmo):

Finax: 3900 € (325 € mesačne )
SLSP: 3000 € ( 250 mesačne )
Erste Private: 900 € (75 € mesačne )
JT banka: 720 € ( 60 mesačne )
EIC: 300 € ( 25 mesačne )

Len pre srandu králikov v najznámejších podielových fondoch pri 500 000 € na účte ľudia každý rok platia:

AM SLSP Fond maximalizovaných výnosov : 8250 € (687 € mesačne ) ...vo fonde majú 900 mil. €
TAM – Americký akciový fond : 5500 ( 458 mesačne )
IAD GLOBAL INDEX fond : 17 700 € ( 1475 € mesačne )
TOP STOCKS..český fond Erste: 9750 € ( 812 € mesačne ) ...tam ľudia majú 1 miliardu €.

P.S. Vidíte, banky vedia vyberať poplatky. Smeráci sa môžu učiť :lol:
dandust
Dátum registrácie: St 07 12, 2022 11:35 pm

Príspevok od používateľa dandust »

Vďaka Juggler. Reagoval som na toto:
Prílohy
2024-09-18 10_54_48-Windows Shell Experience Host.png
Napísať odpoveď

Návrat na "Fondy, ETF, Hedge fondy"