Progresívne zdaňovanie nehnuteľností

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Re: Progresívne zdaňovanie nehnuteľností

Príspevok od používateľa iceberg8 »

"Osobne by som vychadzal z ceny poistky domu. Kto si ho nakolko vazi."

Mam tip, zdanit umelecke diela :D kasa bude naplnena az do prasknutia :D
Odoslané z počítača
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Re: Progresívne zdaňovanie nehnuteľnostímsom

Príspevok od používateľa Glogol »

iceberg8 napísal: So 17 08, 2024 8:52 pm "Osobne by som vychadzal z ceny poistky domu. Kto si ho nakolko vazi."

Mam tip, zdanit umelecke diela :D kasa bude naplnena az do prasknutia :D
Mozno som to sa tym vazenim prehnal ale kupodivu poistovna mi pri poistke dala na vyber cenu nehnutelnosti od - do. Dom ani nevidela len rozloha a lokalita. Rozdiel min max asi 20 perc. Takze daco existuje,
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Tie poistovne, male pismenka, vyluky, amortizacia. Cital si zmluvu podrobne? Ak pride tornado, zemetrasenie, daju ti tolko penazi, ze si budes vediet postavit identicky dom 1:1 aj s tymi novymi cenami za material a pracu (a odvoz+likvidacia odpadu)? Asi mimo temu, ale toto ma vzdy zaujimalo, ako je to ustanovene v zmluve.. Pripadne, kolko % stoji taka poistka voci hodnote domu.
Odoslané z počítača
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

iceberg8 napísal: So 17 08, 2024 9:36 pm Tie poistovne, male pismenka, vyluky, amortizacia. Cital si zmluvu podrobne? Ak pride tornado, zemetrasenie, daju ti tolko penazi, ze si budes vediet postavit identicky dom 1:1 aj s tymi novymi cenami za material a pracu (a odvoz+likvidacia odpadu)? Asi mimo temu, ale toto ma vzdy zaujimalo, ako je to ustanovene v zmluve.. Pripadne, kolko % stoji taka poistka voci hodnote domu.
Necital ale viem ze by som novy za to nepostavil, Ozaj vysku poistky nepamatam. Pamatam ale presne co sa pytala - lokalita rok kolaudacie rozloha pivnica poschodie a potom mi dala cenu na vyber od do. Na vypocet dane by to stacilo,
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1566 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Väčšie zdanenie nehnuteľností by otvorilo dvere k vyššiemu hospodárskemu rastu
rozhovor s Martinom Nevickým senior analytikom v Národnej banke Slovenska
Slovensko je jednou z mála krajín, kde sa daň z nehnuteľností vypočítava na základe veľkosti obytnej plochy. Vo väčšine štátov EÚ sa daň určuje podľa trhovej hodnoty.
Keby sme zmenili daňový mix, viac zaťažili majetok a menej prácu, vytvoríme tým priestor na vyšší ekonomický rast, z čoho budeme benefitovať všetci.
Starostovia aj primátori v snahe nestratiť priazeň voličov, dlhé roky udržujú majetkové dane na nízkej úrovni. V prípade prijatia reformy to však bude inak. Vytvoria sa cenové mapy, ktoré jasne ukážu hodnotu bytu v danej lokalite, na základe čoho sa vypočíta daň. Pravidelná aktualizácia údajov prinesie automatické zvyšovanie zaplatenej sumy, čím sa stabilizujú príjmy samospráv.
https://www.trend.sk/ekonomika/vacsie-z ... kemu-rastu
Screenshot 2024-08-21 083611.png
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Nieco mi na tom nesedi :)

SK prijem 0.4% pri tak mizernych daniach ake tu dnes mame?
Ani 10 nasobne zvysenie dani, tych "mizernych" ake tu dnes mame by nedociahlo na "1%" hodnoty nehnutelnosti, ale zaroven by sme predbehli FR v tejto tabulke.

Estonksko mi tiez nesedi do tabulky.

Vlastne, ani Rakusko :)

Pride mi to ako pretlacenie urcitej agendy..

Ak uz sa snazi niekto nieco predavat (pretlacit), nech da konkretne cisla a nie takeho bludy relativne ze zakonodarcovia urcia. Konkretne studie, vypocty, priklady a potom este ako bonus, kam tie prahcy pojdu.

A dalsia logika.
v clanku hovoria, ze SK ma velmi danovo zatazenu pracu
treba znizit
a potom druhym smahom ruky zatazit majetok

Zaujimalo by ma, koho maju za dilera, toho, co beru :)

Alebo mi chcu tvrdit, ze to bude perpetum mobile? Ze ak sa prenesie dan na majetok, tak PRIEMERNY obcan bude platit menej dani? :)

Teraz ma priemerny obcan zatazenu pracu, OK zdani to a ulozi do nehnutelnosti.

Potom bude mat clovek UDAJNE menej dani z prace, ale nasledne ak tieto prachy da do nehnutelnosti, logicky zaplati dan tam.

Preto by som rad videl PRED a PO analyzu, cisla, cisla a cisla, ziadne recicky a basnicky.

Existuje taka? :)
Odoslané z počítača
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1566 times

Príspevok od používateľa MiBi »

iceberg8 napísal: St 21 08, 2024 11:40 am Preto by som rad videl PRED a PO analyzu, cisla, cisla a cisla, ziadne recicky a basnicky.
Existuje taka? :)
Analyza NBS bola linkovana v tom clanku, prikladam ju aj tu:
https://nbs.sk/dokument/5ff9ca50-6015-4 ... orce=false
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

"Existuje korelácia medzi relatívnym príjmom z tejto dane a úrovňou vyspelosti krajiny"
To by ma zuajimalo, ako si tam potom mladi dovolia byvat, za co :)

Chyba mi tam stale porovnanie "OECD" vs SK dnes, pred a po moznej dani z nehnutelnosti.. Rad by som vedel, konkretne pripady ludi, ktori uz zaplatili vysoku dna za pracu, (ktoru spomina autor mimochodom), a teraz nazbierali byt dom, a MOZNO sa im znizi dan z prace ,ale zvysi sa dan za byt dom, cize dvojite zdanenie. Ale aspon to tam spomina okrajovo
Na druhej strane, zdanenie nehnuteľností ako už naakumulovaného majetku (stavu) naráža na
domácnosti s nízkym príjmom (tokom), čo treba pri reforme zdaňovania nehnuteľností
zohľadniť. Ide najmä o nízkopríjmové domácnosti – dôchodcov, jednoosobové domácnosti,
viacpočetné rodiny, ktoré sa k hodnotnej nehnuteľnosti dostali napríklad dedením. Alternatíva
v podobe trhu s nájomným bývaním je na Slovensku slabá a preto aj daňový systém musí byť (aspoň
v jeho začiatkoch/prechodnom období) týmto podmienkam prispôsobený.

Pripomina mi to "dan za ubytovanie" tak ja idem minut prachy do mesta a ono ma zdani za to ze som turista, bez ohladu na to, co tam robim (taka dan sa plati dokonca aj ked sa ubytujem v hoteli vedla svojho bytu). Taka "koletkivna vina" za neschopnost politikov a vedenie miest a obci. Potom sa nastvu one obce a tie dane dorovnaju (Nemecke dialnice su zadarmo pre turistov, ale Nemci platia v celej EU) a podobne.. To uz speje do socializmu, tieto dane za vsetko..
Odoslané z počítača
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

Mame rovnu dan z prijmov, rovnu kupnu dan a takisto rovnu dan zo sluzieb. Taketo dane uprednostnuju bohatsich.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
patrik.z
Silver Member *
Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
Has thanked: 188 times
Been thanked: 100 times

Príspevok od používateľa patrik.z »

Rokosák napísal: St 21 08, 2024 3:48 pm Mame rovnu dan z prijmov, rovnu kupnu dan a takisto rovnu dan zo sluzieb. Taketo dane uprednostnuju bohatsich.
Rovnu dan z prijmov ale nemame:
  • 19% z tej časti základu dane, ktorá nepresiahne 47 537,98 eura vrátane (3 961,50 eur mesačne),
  • 25% z tej časti základu dane, ktorá presiahne 47 537,98 eura,
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Rovna dan neuprednostnuje bohatsich.
Zarobia viac, viac statu odvedu.

Ale od statu viac nedostanu ako ten co prispel menej.

Ci rovna alebo progresivna vzdy bohatsi/lepsie zarabajuci sa skladaju na chudobnejsich.

Ak by sa neskladali, tak by mali vacsie dochodky aj lepsiu zdravotnu starostlivost.
Tolko k zvyhodnovaniu bohatsich.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

kixog47100 napísal: St 21 08, 2024 5:48 pm Rovna dan neuprednostnuje bohatsich.
Zarobia viac, viac statu odvedu.

Ale od statu viac nedostanu ako ten co prispel menej.
Vezmime si povedzme komercnu zivotnu poistku od poistovne. Ak mas vyssiu poistku zaplatis za nu viac, lebo mas vyssie krytie.
Stat cez policiu chrani majetok. Chrani ho ci ide o bicykel chudobneho, alebo Mercedes solventneho. Cize bohahtsiemu chrani viac ako chudobnemu. Podobne ide napriklad o dialnice, ktore chudobny uziva prinajlepsom v autobuse.

Na druhej strane aj komercna sfera vyuziva bohatych. Povedzme, ze Mercedes je dvakrat lepsi ako VW, ale stoji trikrat viac.
Existuje aj cely priemysel, ktory poluje na bohatych, ale drviva vacsina sa nestazuje. :D
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Ale to co pises nie je zvyhodnovanie.
Viac zaplati, viac dostane.

Ale tu viac nedostane - skolstvo, zdravotnictvo, dochodok ma mensi voci tomu co prispel.
Ani policia sa o takych lepsie nestara.

Ak ti niekto ukradne auto, tak policia ti s tym nepomoze. Bud mas poistene alebo nemas a za poistku si zaplatis primerane.

A platit viac urcite nie je zvyhodnovanie.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Urcite by som kategorizoval co je nevyhnutne (napr skolstvo, zdravotnictvo, dochodok) a co je "bonus" (auto, dialnice)

Mimochodom, policia nechrani nic. Chranit to musi obcan, kamerami, plotom, zamkom, a ak toto nepomoze a vec sa odcudzi, policia pachatela len vypatra, vec ale pachatel nevrati, zvacsa na to ani nema, exekucia raz pominie (ktora tiez nieco stoji, cize prenasledovat tento dlh), a pachatel moze ale aj nemusi ist do vazania. Poistovne sa tiez radi vykrucaju pri plneni. Treba zazit. :)

Ale zaujimava logika, len neviem ci chapem, pretoze ten s Mercedesom, ak je čestný, tak odviedol viac dani, to ano. A preto mu chrani viac (drahe auto), nie? :)
Chudobnemu chrani kus kovu, a asi aj tolko zaplatil na daniach.
Alebo zle som to pochopil? :)

Ale ono by sa to dalo chapat aj tak, ze nie ze chrani lacny bajk alebo drahe faro, ale chyta zlodeja, kolko zaplatil zlodej za to, ze ho idu chytat? :D

Tym nechcem kydat na policiu, podla mna robia co mozu a na co maju rozpocet, musim sa ale opakovat, ryba smrdi od hlavy (politici kradnu).
Odoslané z počítača
stary gambler
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

wladas napísal: Ut 06 08, 2024 5:55 pm
xy11 napísal: Po 05 08, 2024 11:26 pm Ludia co si chcu kupit nehnutelnost si myslia, ze vyssia dna poriesi ich problem a byvanie bude lacnejsie.
Tvrdis ze to s cenami vobec nepohne? Nemyslim si.
urcite k tomu casom dojde, co ma netesi , lebo ma to postihne, predpokladam ze sa vytvori priemer pre kazde mesto dan za meter stvorcovy, , ak mas prvy byt moze byt aj uplatnovana zlava naprklad 20%-beznyym ludom sa paci ked je je niekde zlava-zakon je lepsie priechodny, Mas jeden byt platis len 80%dane, mozno este menej ako doteraz. do troch bytov nebude prirazka, budes platit len 100%dan, nad tri byty do 6 bytov budes platit 150% dane, od 6 bytov do 10 bytov budes platit 200% dane, tymto riesenim by sa trh dostupnosti bytov zlepsil asi o 5-10%,ak by ta dan platila aj pre firmy, , lebo je bezne pravidlo ze devoleperi ked nevedia byt draho predat, davaju ho do prenajmu, dostupnost bytov by sa sa o nieco zlepsila, prinos financny do rozpoctu si myslim ze dost maly, -nemam to vykalkulovane,zatial samotna dan z nehnutelnsti je zandedbatelna polozka, tak uvahy, tych co potrebuju priniest miliony do kasy sa neuberaju tymto smerom, ale trufam si predpokladat ze do 15 rokov bude dan za nehnutelnisti 10x vacsia ako doteraz, to uz stoji za uvahu sa ubrat aj tymto smerom.skor by som sa uberal zdanovanim pri predaji nehnutenosti, kazdy rok sa predavaju statice nehnutelnosti, v drvivej vacsine oslobodene od platenia dani, tam je priechodnejsia cesta, jednoduchsia kontrola vyberu-nic mi neujde-vacsi prinos do rozpoctu, zdanovanie napriklad 3%nikto nebude somrat tusim v minulosti bola 4% dan, a prejde, pri 150 000 tis investici 4 500 euro, pri 300 000 tis inevesticii, 9 tisic, ale je to priechodne pre bezneho obcana, a z tohto by mohla kvapnut aj pol miliarda do rozpoctu
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

ak máš príjem a máš nehnuteľnosť, dá sa to vynásobiť alebo vydeliť, čiže 0.04(% sadzba dane) / (základ dane a jej efektívna sadzba * počet nehnuteľností) a niečo vyjde s čím môžu narábať realitky

napríklad že máš počet m2, ale budova a daný byt je naprd, takže ti to nikto nekúpi aj keď to je vo fasa meste na fasa adrese, ale žiaľ už 20 rokov nepredajné. a že by to realitkám vadilo alebo developerom, ktorý musia platiť úvery, to akosi biznis nedokazí...

takže vo výsledku musíš platiť údržbu, musíš platiť realitku a maklérov, musíš platiť dane za to že si niečo dovolil si postaviť a musíš ešte platiť aj právnika a účtovníka aby ti vyjadril, že čo to je za bordel že sa to nechce predať a ešte ťa banka bude naháňať kvôli zamrznutým úverom, takže to že budeš musieť platiť ešte vyššie dane v budúcnosti pretože budeš mať viac nehnuteľností, robí škrt cez daňový vzorec a realitky byznis.

no a ako to porieši nedostatok bytov, to teda neviem, ale reality investori je zvláštne remeslo a keď je na trhu priekak, asi sami vedia prečo...
iceberg8
VETERAN MEMBER *****

Dan za majetok popiera samotny kapitalizmus. :)
Odoslané z počítača
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"