odvod na zdravotné poistenie

Zdaňovanie investícií a dividend
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
FinanceHal
Dátum registrácie: Po 12 08, 2024 7:27 pm

odvod na zdravotné poistenie

Príspevok od používateľa FinanceHal »

Ahoj, je niekde prehľad o akých príjmoch musím platiť zdravotné poistenie?

Konkrétne som mal nejaké kapitálové zisky z predaja podielu komanditnej spoločnosti. Dane som zaplatil cez ročné zúčtovanie a teraz mi prišiel list zo zdravotnej poisťovne, že chcú ešte 14%. Chcel som si len overiť, či je to naozaj správne.

Nie som pôvodom zo Slovenska a nikdy som z ničoho okrem príjmu zo zamestnania nemusela platiť zdravotné poistenie.

Vopred dakujem
Martin7
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 440 times

Re: odvod na zdravotné poistenie

Príspevok od používateľa Martin7 »

Áno, je to tak, príde list zo zdravotnej poisťovne aj so sumou.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
FinanceHal

dakujem pekne
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 95 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

§ 10b ods. 1 písm. c) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení - znenie účinné od 01.07.2024
dosahovanie príjmu z kapitálového majetku podľa osobitného predpisu =
§ 7 ods. 1 písm. c), f) a h) a ods. 2 a 3 zákona č. 595/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov.
§ 10b ods. 1 písm. d) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení - znenie účinné od 01.07.2024
dosahovanie príjmu z ostatných príjmov podľa osobitného predpisu =
§ 8 zákona č. 595/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov.

§ 10b ods. 1 písm. e) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení - znenie účinné od 01.07.2024
podiel na zisku, vyrovnací podiel a podiel na výsledku podnikania, ktoré nie sú predmetom dane z príjmov podľa osobitného predpisu (§ 3 ods. 2 zákona č. 595/2003 Z. z.) okrem podielu na zisku akciovej spoločnosti alebo obdobnej obchodnej spoločnosti so sídlom v zahraničí, ktorej akcie sú prijaté na obchodovanie na regulovanom trhu (§ 3 zákona č. 429/2002 Z. z.) alebo na obdobnom zahraničnom regulovanom trhu a okrem podielu na likvidačnom zostatku obchodnej spoločnosti alebo družstva a podiel na zisku, ktorý je oslobodený od dane z príjmov podľa osobitného predpisu (§ 5 ods. 7 zákona č. 595/2003 Z. z.) (ďalej len „dividendy“).
Kompletný prehľad zárobkovej činnosti: https://www.zakonypreludi.sk/zz/2004-58 ... 40701#p10b
FinanceHal

super užitočné! dakujem pekne!
Napísať odpoveď

Návrat na "Dane a naše investície"