1.pilier

Poistenia, sporenie na dôchodok, doplnkové dôchodkové sporenie, investičné poistky, kapitálové poistky.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Používateľov profilový obrázok
duves
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
Has thanked: 229 times
Been thanked: 192 times

Re: 1.pilier

Príspevok od používateľa duves »

Min.dochodky majú často špekulanti. Neodvádzali, ale plačme všetci, že budu mat nízke dochodky.
Fascinuje ma ten výraz "ušetril" v tomto članku:https://www.forbes.sk/oplati-sa-setrit- ... -dochodok/
Ak by živnostník prešiel na zamestnanecký pomer s platom 1 418 eur (priemerná mzda v národnom hospodárstve za 4. kvartál 2022), jeho práca by bola zaťažená sociálnymi odvodmi vo výške 490 eur, z toho by na starobnú penziu každý mesiac odišlo 255 eur. Živnostníci platiaci si minimálne odvody tak celkovo ušetria takmer 290 eur a na penzijných odvodoch 146 eur.

Pozn.: starší članok, ale pointa platí stále
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

duves napísal: Pi 23 08, 2024 8:20 am Určite aj to má dosah, len neviem aký silný.
Ja len píšem o tom, že budu rasť mzdy. Počas kovidu zakapal gastro sektor, ludia odišli a ked majitelia po uvoľnení hladali pracovníkov, tak jedine na vyššie mzdy. A to je len gastro sektor.
To je problem cislo 1, absolutne bez akychkolvek vyhrad, korupcia = dovod preco sme kde sme, a NIKOMU to nevadi, pretoze sa na tom prizivuje nesmirne vela ludi a ich rodiny, cize paraziti.
PS: to iste v celej EU a USA.
Staci otvorit oci, lenze to dokaze malokto, lebo je to ako otvorit oci uprostred noci zoci voci 1kW LEDke..

Kazdy jeden politik, no nie kazdy, su tam smejdi ktori hubu netrovili ale zobrali 300tisic za volebne obdobie alebo este viac, tak hulaka, ze dam to do skolstva, do zdravotnictva.. Ano, na rozne CT-cka a ine podvody, korupciu, rodinkarstvo, extremne predrazene sluzby, a niet tu NIKOHO,kto by im isiel po krku, naco aj, ved kazdemu je tu pohodlne.. ano, zatial ano.. Ved ti co na to maju daju uplatok a maju termin okamzite, a ti co platili budu cakat 3-6-12 mesiacov a termin. A skolstvo produkuje ete vacsich hlupakov ako kedykolvek predtym.

Hadky ohladne toho, kto ma aky dochodok a odvod su len omrvinky.. Treba sa zamerat na najvacsi odtok, odliv... / len moj nazor
Odoslané z počítača
Robo_1
Active Member
Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
Has thanked: 71 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa Robo_1 »

A preto vsetkych ktori boli za korupciu stihani a vysetrovani a aj 1ks odsudeny sme prepustili, sudcov a prokuratorov sa snazime zastrasit a ociernit, dame dozivotnu rentu tym, ktori to pomohli uskutocnit a toto dokazeme s udrzanim svojho volickeho elektroratu. Nemusime ist daleko aj tu na fore mame ludi, ktorym nevadi toto spravanie nasej vladnej mafie.
Sikovni mladi ludia samozrejme budu hladat miesto na zitie s lepsou perspektivou a nemozeme im to zazlievat. Mozeme akurat smutit kam sme to dospeli z tigra europy na krajinu plochozemcov slovenskych a ziadnych inych.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 246 times
Been thanked: 594 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Mne sa nepaci v tomto vlakne, sustavna kriminalizacia zivnostnikov na ukor zamestnancov. Dokonca som zachytil slovo smejdi. Takze opytam sa, poznate nejakeho zamestnanca, ktory by radsej isiel na zivnost a nejakeho zivnostnika, ktory by radsej nebol ako zamestnanec miesto zivnosti? Z mojej dlhorocnej praxe vsetci zivnostnici bojovali aby mohli byt zamestnancami a opak som som nikdy nezaregistroval. Takze zjavne ta zivnost nie je take terno. Vacsina zamestnancov, ktori v zivote neboli zivnostnikmi ma uplne skreslene predstavy. Vzdy hovorim , treba to skusit a potom sudit. A nakoniec, to su take reci, ako ked sa hladal triedny nepriatel za sociku. Kto moze za nizke dochodky? Ktoze to tvori zakony v nasom state? Kto je zodpovedny za pravny ramec? Urcite nie zivnostnici a ani zamestnaci. Robia co zakon dovoluje , je na to nieco zle?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

Zle si to pochopil. Tu sa kritizuju LEN zivnostnici ktory budu mat narok na minimalny dochodok ale do systemu adekvatne neprisvievali.
Rozdiel "dolozia" ostatni poistenci.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal: Št 29 08, 2024 4:48 pm Zle si to pochopil. Tu sa kritizuju LEN zivnostnici ktory budu mat narok na minimalny dochodok ale do systemu adekvatne neprisvievali.
Este raz... co maju zivnostnici s zakonmi platnymi na Slovensku? A preco zivnostnici su zodpovedni za stav zakonov na Slovensku, preco nie zamestnanci?
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
wladas
Guru Member ****

Kto tvrdi ze su zodpovedni? Len vyuzivaju dieru v systeme.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

wladas napísal: Št 29 08, 2024 5:17 pm Kto tvrdi ze su zodpovedni? Len vyuzivaju dieru v systeme.
Tvrdia to ti, co nadavaju na nich, ze platia malo. Platia kolko musia. Zakony nevymyslaju, len sa nimi riadia, tak ako cela spolocnost.
Vravim treba vyskusat byt zivnostnik a aj zamestnanec potom sudit.
duves
Platinum Member ***

osamely chodec napísal: Št 29 08, 2024 4:21 pm Mne sa nepaci v tomto vlakne, sustavna kriminalizacia zivnostnikov na ukor zamestnancov. Dokonca som zachytil slovo smejdi. .....
Ty si to selektoval na živnostníkov, neviem prečo?

Poviem ti to po lopate. Moja manželka robí v zdravotníctve, ako zamestnanec. Cely svoj život. No a naskače sa ako opica. No a šmejdom stačí na minimálny dochodok cca 390€ byť iba poisteny 30 rokov (vymeriavaci zaklad sa nerieši, čiže može byť blízko hodnote 1€). A moja manželka dostane za to skákanie možno tak raz tolko. Sila pi*i!
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2397 times
Been thanked: 2785 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

wladas napísal: Št 29 08, 2024 4:48 pm Zle si to pochopil. Tu sa kritizuju LEN zivnostnici ktory budu mat narok na minimalny dochodok ale do systemu adekvatne neprisvievali.
Živnostníci musia platiť minimálne odvody zdravotné 97,80 eura a sociálne odvody 216,13 eura.
Spolu nejakých 314 € mesačne, aj ked daný mesiac nič nezarobia. Pritom polovica z tých sociálnych odvodov je výpalné, ktoré oni musia platiť, ale to nepotrebujú:
4,4 % z vymeriavacieho základu na nemocenské poistenie
6 % z vymeriavacieho základu na invalidné poistenie
4,75 % z vymeriavacieho základu do rezervného fondu solidarity

Niekto tu písal, že v ČR je to dobrovoľné. Tak by to malo byť.

Takže mimo zdravotky a výpalného ide na starobné minimálne nejakých 117 €.
Z toho má živnostník nárok na minimálny dôchodok - ovšem až ked platí minimálne 30 rokov.
Ten minimálny dôchodok je teraz 390 € mesačne.

Podme sa pozrieť na čísla.
Takže v súčasných číslach odovzdá živnostník za 30 rokov štátu minimálne 42 120 € aby vyfasoval minimálny dôchodok 390 € mesačne.
Priemerná doba poberania dôchodku u mužov je 16,3 roka, čiže štát mu vyplatí 76 284 €.

Keby to tak bolo, tak môžeme nadávať na mužov - živnostníkov, že štát stoja 76 000 ale odovzdajú len 42 000.
Lenže spolu s výpalným ďalších 99€, čo je 1188 € ročne musí odviesť živnostník dalších 35 640 € štátu.

A to už odvedie 77 760 €, a to je zhruba 76 000 €, čo od štátu dostane ako minimálny dôchodok. Po 30 rokoch. Ináč nie.

Teraz si zoberme, že živnostník si nemôže dovoliť byť na péenke, takže je úplný normál, že ked leží doma, tak nezarába, ani si nič nenárokuje od štátu. Aspoň ja nepoznám jediného živnostníka, ktorý by za tých odvedených 35 640 € niečo minul na nemocenské, alebo invalidné.

Samozrejme invalidita sa môže prihodiť, aj dlhodobý pobyt v nemocnici, či ťažká choroba, ale to predsa môže pokryť dobrovoľné individuálne poistenie.

Keď existuje nejaké zneužívanie sociálneho systému, tak si myslím, že je to práve u zamestnancov na dlhodobé péenky a vybavovanie si invalidného po kadejakých úrazoch , ktoré pre živnostníkov ani nie sú úrazmi.

Takže živnostník by tiež mohol tvrdiť, že on nechce platiť výpalné štátu - lebo to ide do spoločného systému- na péenky zamestnancov.
A potom je tu otázka, že štát dáva multimiliónové stimuly investorom zo zahraničia, aby vytvorili pracovné miesta pre zamestnancov.

Kapitalizmus by mal byť o tom, že zarob si maximum, daj štátu minimum, ale ten štát sa bude o teba starať minimálne.
Miesto toho si štát - najhorší hospodár na svete urobil zo zamestnancov a zamestnávateľov dojné kravy, z polovice sociálneho systému vypaľuje aj živnostníkov a politici hrajú divadlo na ľudí, že sa o nich starajú maximálne. Majú sa starať minimálne.

Tragédia je v tom, že predtým tu bol socializmus, ktorý sa staral o ľudí maximálne, ale dal im minimálnu životnú úroveň a slobody.
Preto voliči volia toho, kto im viac nasľubuje. To však nie je len náš problém, ale aj naších južných susedov - mám na mysli, talianov, francúzov, grékov, španielov...kde sa na sociálnu polititiku príliš rozdáva a v dôsledku toho štát viac ľuďom berie a zadlžuje sa.

P.S. : Dont worry, be happy... idú sa vrhnúť aj na živnostníkov, lebo zamestnanci sú pre štát najlepším zdrojom odvodov i daní (44% superhrubej mzdy, ked si dobre pametám ). Z tej linky čo ste tu dali na Trend som si všimol:

Živnostník už o pár rokov zaplatí štátu na odvodoch 500 eur mesačne. Môže za to drobná zmena

Drobných podnikateľov čakajú ťažké časy. Už od budúceho roka sa má zmeniť spôsob výpočtu minimálnych zdravotných a sociálnych odvodov.

V súčasnosti živnostníci platia minimálne zdravotné odvody vo výške 97,80 eura a sociálne odvody 216,13 eura.
Podľa pôvodného výpočtu mali tieto sumy narásť na 107,25 eura pre zdravotné a 237,02 eura pre sociálne odvody.
Nový výpočet však spôsobí zvýšenie na 122,40 eura a 270,50 eura.
Hoci sa zmena môže javiť ako drobná, jej dôsledkom bude citeľné zvýšenie odvodov. Zatiaľ čo starý výpočet by na budúci rok zvýšil mesačné platby do štátu o 30,34 eura, nový systém prinesie rast až o 78,97 eura.

Doteraz sa minimálny vymeriavací základ určoval ako polovica priemernej mzdy spred dvoch rokov.
Pre rok 2025 je rozhodujúci rok 2023, keď priemerný plat dosiahol 1 430 eur. Po vydelení dvoma vychádza minimálny vymeriavací základ 715 eur. Po novom však bude minimálny vymeriavací základ zodpovedať úrovni budúcoročnej minimálnej mzdy, ktorá bude 816 eur.

Minimálne odvody sa vypočítavajú ako percento z minimálneho vymeriavacieho základu. Pri zdravotných odvodoch má väčšina ľudí sadzbu pätnásť percent, zatiaľ čo osoby so zdravotným postihnutím odvádzajú štátu 7,5 percenta. Podľa starých pravidiel mali zdravotné odvody narásť na 107,25 eura, respektíve 53,63 eura pre osoby so zdravotným postihnutím. Nové pravidlá však znamenajú nárast na 122,40 eura, respektíve 61,20 eura. Celkové sociálne odvody majú sadzbu 33,15 percenta. Podľa starých pravidiel mali minimálne sociálne odvody dosiahnuť 237,02 eura, podľa nových to bude 270,50 eura.

Zmena spôsobu výpočtu prinesie živnostníkom skokové zvýšenie odvodov, pričom podobná situácia sa zopakuje aj v roku 2026.
Aktuálne sa minimálna mzda stanovuje ako 57 percent priemernej mzdy z pred dvoch rokov. V roku 2026 by to malo byť už 60 percent. Ministerstvo práce má ambíciu zvýšiť minimálnu mzdu na úroveň tisíc eur najneskôr do volebného roku 2027

https://www.trend.sk/ekonomika/zivnostn ... obna-zmena

P.S. Štát sa nakoniec parádne odrbe, lebo ked si odpudí živnostníkov, tak tí prejdú na eseročky a nedajú štátu ani cent.
Ja sa čudujem, že kadečo sa rieši, len nie to, že majiteľ eseročky nemusí platiť ani minimálne zdravotné odvody, ani sociálne.
nechápem, že dobrovolne nezamestnaný človek musí platiť minimálne 100 € zdravotku, ale ked si založí eseročku, tak nemusí.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

duves napísal: Št 29 08, 2024 5:54 pm
osamely chodec napísal: Št 29 08, 2024 4:21 pm Mne sa nepaci v tomto vlakne, sustavna kriminalizacia zivnostnikov na ukor zamestnancov. Dokonca som zachytil slovo smejdi. .....
Ty si to selektoval na živnostníkov, neviem prečo?

Ak by živnostník prešiel na zamestnanecký pomer s platom 1 418 eur (priemerná mzda v národnom hospodárstve za 4. kvartál 2022), jeho práca by bola zaťažená sociálnymi odvodmi vo výške 490 eur, z toho by na starobnú penziu každý mesiac odišlo 255 eur. Živnostníci platiaci si minimálne odvody tak celkovo ušetria takmer 290 eur a na penzijných odvodoch 146 eur.

To si tu dal ty, takze preto som to tak selektoval.

Poviem ti to po lopate. Moja manželka robí v zdravotníctve, ako zamestnanec. Cely svoj život. No a naskače sa ako opica. No a šmejdom stačí na minimálny dochodok cca 390€ byť iba poisteny 30 rokov (vymeriavaci zaklad sa nerieši, čiže može byť blízko hodnote 1€). A moja manželka dostane za to skákanie možno tak raz tolko. Sila pi*i!
Ja chapem Tvoju frustraciu, ale smejdi robia iba co im zakon dovoluje. A zakony tvori niekto iny.

Inak k tym zivnostnikom, nemaju zaplatenu dovolenku a ostatne benefity zakonika prace, to akosi zamestnanci zabudaju a za tych 30 40 odpracovynych rokov je to tiez nejaka suma.
duves
Platinum Member ***

Rovnako majitelia eseročiek, zamestnanec vlastnej s.r.o. na 1/5 úväzok. A po 30 rokoch dostane min.dochodok 390€. Ku*va to z akých odvodov do SP? Napíšte.
duves
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Št 29 08, 2024 6:03 pm
Živnostníci musia...
Och, lebo zamestnanci nič nemusia, však?

Ak niekomu nejde biznis ako szčo, može sa zamestnať v automobilke. K pasu. Chlapi tam maju cca 1800-2400€ brutto. Dovoleniek ako mrakov, same vyhody... Tak už fakt neplačte.

A ano, ako to bolo napísane, chybny je system. Ono to príde, hned ako tr docvakne určitej skupine tych zamestnancov, ktory zarabaju 3-nasobok priemernej mzdy (aspoň). Tym tento sku*veny boľševicky system dobre ukradne možno 400-500€ na výške dochodku.
duves
Platinum Member ***

V podstate ma se*ie toto. Minimálna mzda je kolko? No 750€ a z toho sa da ako vyžiť? To nerieši nikto, nikto neplače, ani Danko nelobuje za zvyšenie.
capitalcapital
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
Has thanked: 95 times
Been thanked: 86 times

Príspevok od používateľa capitalcapital »

duves napísal: Pi 30 08, 2024 9:47 am Rovnako majitelia eseročiek, zamestnanec vlastnej s.r.o. na 1/5 úväzok. A po 30 rokoch dostane min.dochodok 390€. Ku*va to z akých odvodov do SP? Napíšte.
Článok z 2023
https://www.firmaren.sk/clanky/ako-uset ... r-mesacne/
Vyplácajte si konateľskú odmenu vo výške aspoň 300 – 400 eur mesačne. Táto suma sa odvíja od priemernej mzdy, ktorá v druhom štvrťroku 2021 predstavovala sumu 1202 eur a tiež od osobného mzdového bodu (0,241). Čiže, aby ste mali nárok na minimálny dôchodok, hrubý mesačný príjem osoby by mal byť aspoň 24,1% z priemernej mzdy, teda 289,682 eur (pre rok 2021).

Odvody konateľa/spoločníka s nárokom na odmenu za výkon svojej funkcie
V prípade pravidelnej odmeny sú odvody nasledovné:
  • zdravotný odvod 15% (z toho 11% platí firma a 4% platí spoločník/konateľ)
  • odvody do Sociálnej poisťovne 33,55% (z toho 24,15% platí firma a 9,4% platí spoločník/konateľ)

V prípade nepravidelnej odmeny sú odvody nasledovné:
  • zdravotný odvod 15% (z toho 11% platí firma a 4% platí spoločník/konateľ)
  • odvody do Sociálnej poisťovne 28,75% (z toho 21,75% platí firma a 7% platí spoločník/konateľ)
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

duves napísal: Pi 30 08, 2024 10:05 am V podstate ma se*ie toto. Minimálna mzda je kolko? No 750€ a z toho sa da ako vyžiť? To nerieši nikto, nikto neplače, ani Danko nelobuje za zvyšenie.
minimalna mzda je podla toho aku pracu vykonavas najmenej 750 to vsak ma mala skupina ludi, ak vezmem platy ocistene o inflaciu tak velka vacsina mimo BA na SR ma blizko k minimalke pre danu profesiu.
duves
Platinum Member ***

A z tych 750€ brutto, teda 615,50€ netto sa da vyžiť akože dôstojne? Lebo to sa nerieši. Iba minimálne dochodky.
Nízke mzdy sa čím dorovnavaju na dôstojne žitie?
wladas
Guru Member ****

Neriesi sa to lebo tych ludi je minimum a vyraznejsie zvysenie minimalky by malo vela negativ. A na konci dna by to prinieslo aj tak velmi malo volicov.
jogo
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
Has thanked: 194 times
Been thanked: 447 times

Príspevok od používateľa jogo »

duves napísal: So 31 08, 2024 9:51 am A z tych 750€ brutto, teda 615,50€ netto sa da vyžiť akože dôstojne? Lebo to sa nerieši. Iba minimálne dochodky.
Nízke mzdy sa čím dorovnavaju na dôstojne žitie?
Teraz je minimálna mzda okolo 50% priemernej mzdy...kam až chceš zvýšiť minimálnu mzdu? Na úroveň 85% priemernej mzdy ako majú v Grécku?
Pripomínam, že za socíku sme mali priemernú mzdu okolo 3000Kcs v hrubom a krajčírky u nás vtedy zarábali 800Kcs v hrubom. Veď teraz máme oveľa väčšie rovnostárstvo, ako bolo za socíku a to sa socíku vyčítalo, že neodmeňuje zásluhovo....

p.s: Sledujem tu vašu diskusiu živnostníci vers. zamestnanci. Keďže som pol života robil ako živnostník a pol života ako zamestnanec, tak dosť dobre poznám danú problematiku.
Ak ti zamestnavateľ da všetko, na čo máš nárok(25 dni dovolenky, 7+7 dni paragraf na návštevu lekára, 10+ dní platených sviatkov, príplatky za nadčasy, nočné, soboty, nedele, 13 plat, 14 plat, odmeny za dokočenie stavieb, zaplatené odvody na dôchodok z plnej mzdy atď... tak zarábaš ako zamestnanec lepšie ako živnostník, lebo živnostníkovi zaplatia len hodiny x hodinová sadzba alebo úkol, ale to nesmie moc veľa zarobiť, lebo veľmi rýchlo to zmenia na hodinovku alebo pritvrdia úkol. A nikoho nezaujíma, či si robil v noci, sobotu, nedeľu alebo cez sviatok.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
kixog47100
Platinum Member ***
Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
Has thanked: 130 times
Been thanked: 165 times

Príspevok od používateľa kixog47100 »

Lenze to co si ty robil nebola zivnost, ale falosna zivnost.
Pri zivnosti si cenu urcujes sam aj to kolko odrobis, pripadne robia na teba druhi a ty len riadis, inkasujes alebo robis lahsiu (nefyzicku) robotu ako tvoji zamestnanci (pracujes viac s rozumom ako so svalmi).

Dohodnes sa na cene a je jedno, ci tam pridete dvaja alebo desiati, ci to spravite za den alebo za tyzden alebo ci to odrobis ty alebo niekto druhy.
Ak ti to bude trvat dlhsie - mas smolu. Kolko ste tam boli a kolko vam to trvalo je vasa vec a nie toho co vam zaplatil. On zaplatil za ukon.

Tu ide o to, ze tu mame aj kopu zivnostnikov, co sa maju lepsie ako zamestnanci a platia minimalne odvody alebo robia nacierno bez faktur.
A na tych sa skladame.

Ak je niekto zivnostnik a nezarobi viac ako zamestnanec tak nech radsej nepodnika.
Nie je fer ani ked viac zarobi len vdaka tomu, ze "odrbava", nepriznava zisky a menej odvadza.
Ak sa potom ti ostani maju na neho skladat. Ma sa lepsie a dorovnaju mu dochodok ti co menej zarabali/nasetrili ako on.

Je to individualne, nie kazdy zivnostmik je vdaka zivnosit pan/milionar.
Ale su tu taki a platia minimalne odvody.

Problem je aj korupcia, ze sa so nesetri so statnymi peniazmi a potom sa zvysuju dane/odvody tym co nemaju "minimalku a zvysok na ruku". Ti to potom vsetko zadotuju.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Sranda, že zamestnanci sa cítia odrbávaní a s príspevkov ihned vidno, kto je zamestnanec. Živnostníci detto, nechcú od štátu nič, len povolenie aby sa mohli živiť sami a preto nechcú, aby ich štát vypaloval nadmernými daňami a odvodmi. Ako som už písal, v rodine som mal kopu SZČO, ktorí odvádzali štátu len to čo museli, ale nikdy som nezaznamenal, že by vyplakávali, že majú polovičný dôchodok ako zamestnanci.
Napr. môj otec robil do 85 a mal dôchodok 650 €. Ešte jedna vec: SZČO zodpovedá za svoje podnikanie celým svojím majetkom. Zamestnanec je v prípade škody, alebo žaloby pod ochranou zamestnávateľa.

P.S. V živote som bol aj zamestnanec, aj SZČO, aj eseročka, aj akciovka, aj v SR, aj v zahraničí. Aj som si vyskúšal mať 16 ,,zamestnancov,, na živnosť.
Nikdy viac. Robiť s ľudmi je bieda. Sú nevďační a nikdy nemajú dosť. Ale to je asi moja vada, že ku každému som milý a empatický. Teda mne vyhovuje keď nemám s nikým nič, ani s ľuďmi, ani zo štátom. Keď človek závisí len sám od seba, nemôže vyplakávať a hádzať vinu na iných :lol:

Som zvedavý kedy vymrie u nás socializmus v hlavách ľudí, že štát sa musí o nich postarať. Na Západe sa nikto nespolieha na dôchodok od štátu.
Každý si vytvára vlastné rezervy a potom na penzii žije na takej úrovni, akú si sám vybudoval.

Lesk a bieda najbohatšieho štátu v USA:
Prílohy
coreychambers_homeless_encampment_in_park_downtown_los_angeles_j.jpg
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
kixog47100
Platinum Member ***

Problem nie je polovicny ale ten minimalny dochodok.
Na ktory sa skladaju aj taki co boli cely zivot na tom horsie ako urcita skupina podnikatelov.

Zamestnanec nema moznost platit si menej - ak nepracuje nacierno alebo na ruku.
Je to blbo nastavene.
Ten cesky system vyzera byt ferovejsi.
Ak zivnostnikovi nevychadza na priemerne odvody na dochodok, tak bud nech nepodnika ale nech si setri sam.

Ja osobne viem napr. o taxikaroch - na Hlavnej stanici a pred Carltonom.
Teraz uz im ksefty pokazil Bolt a pod. Uz tam ani ta ista partia nemusi byt.
Ale niekolko 2-3 desatrocia zarabali na cudzincoch nadpriemerne - maju niekolko bytov alebo prehrali na automatoch. Kedysi bol taxikar pan. Odvody minimalne.

Obdobne rozne bufety - hradza, v rekreacnych oblastiach..., parkoviska - nezdanene podnikanie
V lete zarobia na cely rok. Nepriznaju skoro nic. Tam kde sa da alebo kde maju "dobre vztahy s Danovym uradom".

Cize su tu nejake zivnosti - nazval by som ich - zlata bana.
Nezavidim im ich sikovnost - ale nie je fer ak na nich potom prispieva aj plebs.

Je tu kopa ludi co ma min. alebo male dochodky a mohli by mat o nieco viac...

Nieco uplne alebo ciastocne vyriesili registracne pokladne...

Je tu vela zivnostnikov a podla odvodov sa im asi robit nechce ked zarobia vsetci ledva na minimalku..
Ale keby som podnikal, tiez to tak robim.
Takze nesudim ale je to diera v systeme.
jogo
VETERAN MEMBER *****

del
Naposledy upravil/-a jogo v So 31 08, 2024 7:29 pm, upravené celkom 2 krát.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
wladas
Guru Member ****

JUGGLER napísal: So 31 08, 2024 5:08 pmSom zvedavý kedy vymrie u nás socializmus v hlavách ľudí, že štát sa musí o nich postarať. Na Západe sa nikto nespolieha na dôchodok od štátu.
Každý si vytvára vlastné rezervy a potom na penzii žije na takej úrovni, akú si sám vybudoval.
Plne suhlasim. Prave preto tu Duves vysvetluje nespravodlive drovnavanie dochodku do minimalky. Nech ti ludia robia vlastne rezervy ked odvadzaju zlomok.
jogo
VETERAN MEMBER *****

del
kixog47100
Platinum Member ***

Ja nezavidim, je to rozne, pripad od pripadu.

Su zivnostnici co zarobia malo a este sa narobia.
Lebo maju malo platenu zivnost.
Pripadne maju len narazovu robotu a musia za 2h zarobit to co druhy za 8h.
Alebo keby im zvysili minimalne odvody tak to mozu rovno zabalit.

A su zivnostnici co sa topia v peniazoch, lebo neplatia dane.
Oficialne sa im teda nedari. Zarobia akurat tak na firemny mercedes a zostane im minimalny plat/odvody.
Ale kedze mercedes k praci potrebuju tak sa radsej uskromnia co sa tyka mzdy, su spokojni a podnikaju dalej. A stat im vychadza v ustrety.

Ano byt zamestnancom ma svoje vyhody.
Sice platis zo vsetkeho odvody.
Ale nemusis sa o nic starat.
Kopu veci za teba vybavi zamestnavatel.

@jogo
Tak to si mal stastie, ze to mas lepsie a este menej starosti a viac vyhod.
jogo
VETERAN MEMBER *****

kixog47100 napísal: So 31 08, 2024 7:30 pm @jogo
Tak to si mal stastie, ze to mas lepsie a este menej starosti a viac vyhod.
Sorry, mal som tam v tých prepočtoch chyby, tak som to všetko zmazal.
duves
Platinum Member ***

jogo napísal: So 31 08, 2024 11:47 am p.s: Sledujem tu vašu diskusiu živnostníci vers. zamestnanci. Keďže som pol života robil ako živnostník a pol života ako zamestnanec, tak dosť dobre poznám danú problematiku.
Ak ti zamestnavateľ da všetko, na čo máš nárok(25 dni dovolenky, 7+7 dni paragraf na návštevu lekára, 10+ dní platených sviatkov, príplatky za nadčasy, nočné, soboty, nedele, 13 plat, 14 plat, odmeny za dokočenie stavieb, zaplatené odvody na dôchodok z plnej mzdy atď... tak zarábaš ako zamestnanec lepšie ako živnostník, lebo živnostníkovi zaplatia len hodiny x hodinová sadzba alebo úkol, ale to nesmie moc veľa zarobiť, lebo veľmi rýchlo to zmenia na hodinovku alebo pritvrdia úkol. A nikoho nezaujíma, či si robil v noci, sobotu, nedeľu alebo cez sviatok.
Ešte raz otazka. Je tu niekto, komu sa zakazuje byť zamestnancom? Napr. do automobilky k pasu za 2000€ brutto. Ved to je slušny plat, nie? K tomu vyššie vymenovane bonusy ako píšeš.
kixog47100
Platinum Member ***

wladas napísal: So 31 08, 2024 7:14 pm
JUGGLER napísal: So 31 08, 2024 5:08 pmSom zvedavý kedy vymrie u nás socializmus v hlavách ľudí, že štát sa musí o nich postarať. Na Západe sa nikto nespolieha na dôchodok od štátu.
Plne suhlasim. Prave preto tu Duves vysvetluje nespravodlive drovnavanie dochodku do minimalky. Nech ti ludia robia vlastne rezervy ked odvadzaju zlomok.
@Jugler
Su profesie, kde nemas sancu usetrit na dochodok ani keby si to nasledne dobre zhodnotil.
Takze statny dochodok a solidarita bude vzdy potrebna.
Ak sa nechceme civilizacne vratit niekde spat.

Vacsiu spravodlivost mozno casom vyriesi digitalizacia.
Lepsi prehlad o financnych tokoch a majetkovych pomeroch.

Ak sa to nebude vo velkom zase obchadzat vymennym obchodom.
Melony za hrusky...
duves
Platinum Member ***

Takže minimálny dôchodok nie je problem, lebo poberatelov je málo. Tak to som nevedel No tak podme dalej, čo tak 751€? To už nie je min.dochodok. Chlapci, čo chcem poukazať je skutočnosť, tak to, že si myslim, že ak niekto pracuje na akejkolvek pozícii, tak má dostať slušnú plácu na slušny život (nie na luxus!. Luxusom nie je ani plat 850€, čo je o sto € viac ako minimálka. A minimálna mzda nie je o tom, že si hodinu odrobí (niekto) a potom prechrápe 7 hodin kdesi v sklade a raz mesačne dostane minimálku.
kixog47100
Platinum Member ***

Minimalny dochodok - musi ich byt vela, v podstate vsetci zivnostnici tam patria, neviem kolko percent zivnostnikov je na dochodku
Potom rozne malo platene profesie - upratovaci, chyzne, balici a rozne ine manualne alebo pomocne prace...

Nie vsetci zivnostnanci maju minimalne dochodky - ale to len preto, ze minimalne za sociku boli este zamestanci (s priemernym platom a vyssie).
Nic to vsak nemeni na tom ze roky pocas ktorych boli zivnostnikmi im zadotovali ti co zaplatili vyssie odvody.resp. im to dotuju tym, ze teraz poberaju mensie dochodky.
jogo
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: So 31 08, 2024 7:56 pm Ešte raz otazka. Je tu niekto, komu sa zakazuje byť zamestnancom? Napr. do automobilky k pasu za 2000€ brutto. Ved to je slušny plat, nie? K tomu vyššie vymenovane bonusy ako píšeš.
Pozri, ľudia u nás na dedine sa nepýtajú na hrubý plat, ale koľko dostane na ruku resp. účet v čistom. Ak mu povieš, že v hrubom bude mať 10€/hod a po zdanení dostane na účet 7€/hod, tak radšej pôjde robiť na živnosť za 12€, lebo na účet dostane 12€/hod
Jeho nezaujímajú odvody, ktoré platí zaňho zamestnávateľ, ani dovolenka ho nezaujíma, on sa len pýta či môže robiť 12 hodín denne min. 20 dní do mesiaca. 8 hodín pracovať je mu málo. A ako vieš, zamestnanec môže mať ročne len 150hod+100hod. nadčasov a to je málo, aby mohol mať každý mesiac 50 hodín nadčasov. Ako to vyriešiš a neporušíš zákonník práce?
duves
Platinum Member ***

No vidíš a toto je presne ten problem. A tí zamestnanci, čo odvádzali ako žeravý, sa mu poskladaju na minimálny dochodok.
stary gambler
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

jogo napísal: So 31 08, 2024 8:34 pm
duves napísal: So 31 08, 2024 7:56 pm Ešte raz otazka. Je tu niekto, komu sa zakazuje byť zamestnancom? Napr. do automobilky k pasu za 2000€ brutto. Ved to je slušny plat, nie? K tomu vyššie vymenovane bonusy ako píšeš.
Pozri, ľudia u nás na dedine sa nepýtajú na hrubý plat, ale koľko dostane na ruku resp. účet v čistom. Ak mu povieš, že v hrubom bude mať 10€/hod a po zdanení dostane na účet 7€/hod, tak radšej pôjde robiť na živnosť za 12€, lebo na účet dostane 12€/hod
Jeho nezaujímajú odvody, ktoré platí zaňho zamestnávateľ, ani dovolenka ho nezaujíma, on sa len pýta či môže robiť 12 hodín denne min. 20 dní do mesiaca. 8 hodín pracovať je mu málo. A ako vieš, zamestnanec môže mať ročne len 150hod+100hod. nadčasov a to je málo, aby mohol mať každý mesiac 50 hodín nadčasov. Ako to vyriešiš a neporušíš zákonník práce?
ja uz v marci , alebo najneskor v maji podpisujem dohodu, ze suhlasim s nadacsovou pracou vo vyske 250 hodin, dalsich, ten limit dany zakonom 150 hodin som dokazal naplnit za prve tri mesiace respektive 5 mesiacov, -podla toho aky rok je, holt taka je prevadzka , kde nemoze robit ani blbec, ani mudry, lebo ten mudry by z tade davno utiekol, co sa aj deje ,
Glogol
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
Has thanked: 138 times
Been thanked: 339 times

Príspevok od používateľa Glogol »

duves napísal: So 31 08, 2024 8:56 pm No vidíš a toto je presne ten problem. A tí zamestnanci, čo odvádzali ako žeravý, sa mu poskladaju na minimálny dochodok.
Treba volit politikov co nastavia lepsie pravidlá Nikto so zdravym rozumom nebude predsa platit viac ako musi. Ani ja by som neplatil ak by som bol živnostník, Vsak aj vláda si zdvihla platy cez paušálne príjmy z ktorých sa neplatia odvody. Nás sociálny sa tak zneužíva že min dôchodky živnostníkov ma trápia najmenej Viac ma trápia výsluhové dôchodky zvysene o 14 percent, zneuzivaanie invalidných dôchodkov, nemocenského pripoistenia; dotovanie energii bohatým a x iných kadejakých dávok, O novinke typu doživotnej renty pre prokurátorov ani nehovorím. Dennodenne sa dozvedám že ten a ten nepracuje a berie takú a onakú dávku až žasnem a mám pocit že každý tuší že krajina smeruje do krachu ale ešte si chce pre seba niečo urvat so spoločného koláča aby bol na ten krach lepšie pripravený,
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

duves napísal: So 31 08, 2024 8:56 pm No vidíš a toto je presne ten problem. A tí zamestnanci, čo odvádzali ako žeravý, sa mu poskladaju na minimálny dochodok.
Tak som sa zo zvedavosti pozrel ako odvádza ten žeravý zamestnanec pri modeli sedliaka, teda dedinského človeka - živnostníka, ktorého prezentoval Jogo.

JOGOV ŽIVNOSTNÍK NA DEDINE:

Keď dostane na účet 12 € na hodinu a robí 12 hodín denne 20 dní do mesiaca, tak zarobí 2880 €.
Keď ho nezaujíma dovolenka a robí 12 mesiacov zarobí 35 560 €.
Keď uplatní paušálne výdavky 20 000 jeho mesačné odvody budú 131€ zdravotka a 289€ sociálka + daň z príjmu 109 € ( ročne 1311 €).
Z toho platí starobné poistenie 157 € mesačne .

Taký človek má oficiálny čistý príjem 1090 € (napríklad pre potreby schválenia hypotéky ), ale reálne má čistý príjem 2434 €.

Pozor! : iba ak nemá žiadne náklady a využil možnosť mať 20 000 paušálne náklady.

Z výšky starobného poistenia som vypočítal, že dostane dôchodok ako zamestnanec z hrubou mzdou 873 €.
Čiže po 30 rokoch by mal fakt len minimálny dôchodok 373 € mesačne.

ZAMESTNANEC:

Ak by tých 12€ na hodinu dostával ako zamestnanec v hrubom, mal by nárok na platenú dovolenku (počítam 1 mesiac ), čiže zarobil by mesačne 2880 v hrubom a mal by čistý príjem 2020 € mesačne

Po 30 rokoch by bol jeho dôchodok 1229 € mesačne.

P.S. Zamestnávateľa stojí taký zamestnanec 3922 € ( superhrubá mzda), pričom mu platí starobné 403,20 € a zamestnanec platí starobné poistenie 115,20 €.

Záver: živnostník má vyšší čistý príjem o 414 € mesačne, ale dôchodok nižší o 856 € mesačne.
A to som počítal príjem živnostníka bez nákladov...nepoznám živnostníka, ktorý 12 hodín denne robí bez nákladov.

Pri tomto výpočte mi pripadá úplne choré, aby nejaký zamestnanec tvrdil, že z dôchodkom 1229 € mesačne dopláca na živnostníka s dôchodkom 373 €.

Ak by živnostník ten svoj vyšší čistý príjem 414 € odkladal na dôchodok, aj tak by mal dôchodok len 787 € mesačne.

Za druhé: žeravý zamestnanec v skutočnosti zo svojej hrubej mzdy zaplatí menší starobný odvod ako živnostník !

Na jeho dôchodok mu v podstate platí zamestnávateľ a to až 78% starobného poistenia (v danom prípade 403,20 € mesačne )

Takže keby mu zamestnávateľ neplatil tých 403,20 € a on by mal o 403 € vyšší plat (živnostník má vyšší o 414 €) dôchodok by mal len 373 € mesačne ( namiesto 1229 € mesačne).

Všimnite si, že v takom prípade zamestnanec zo svojej hrubej mzdy platí len 115 € starobné.
Čiže živnostník by na ten minimálny dôchodok doplácal zamestnancovi ( lebo platí 157 € mesačne )

:beer:

Sranda. Ked vidím tie čísla, tak štát to vypočítal tak, že v podstate len prerozdeľuje čo do systému vložíme.
Podľa čísel zamestnanci vôbec nedoplácajú na živnostníkov, ale všetci pracujúci/zarábajúci môžu doplácať na solidárne sociálne dávky ako sú rôzne iné (invalidný, vdovský, sirotský..). Ale nie na starobné.
duves
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Ne 01 09, 2024 2:27 am P.S. Zamestnávateľa stojí taký zamestnanec 3922 € ( superhrubá mzda), pričom mu platí starobné 403,20 € a zamestnanec platí starobné poistenie 115,20 €.
Rozmýšlam, či má význam s tebou pokračovať v debate. Ano, zamestnávatel to platí a toto je ten omyl, že si všetci myslíte, mu zo dáva ako pozornosť zato, že chodí do práce.
Na tie náklady musi zamestnanec zarobiť plus na pridanu hodnotu pre firmu (zisk), plus na režijne naklady firmy: chod budovy, vodu na hajzli, teplo atd.
Naposledy upravil/-a duves v Ne 01 09, 2024 8:33 am, upravené celkom 1 krát.
duves
Platinum Member ***

JUGGLER napísal: Ne 01 09, 2024 2:27 am Záver: živnostník má vyšší čistý príjem o 414 € mesačne, ale dôchodok nižší o 856 € mesačne.
A to som počítal príjem živnostníka bez nákladov...nepoznám živnostníka, ktorý 12 hodín denne robí bez nákladov.

Pri tomto výpočte mi pripadá úplne choré, aby nejaký zamestnanec tvrdil, že z dôchodkom 1229 € mesačne dopláca na živnostníka s dôchodkom 373 €.
Zarobiť v čistom 2400€ a neodvádzať takmer nič (alebo málo) a očakávať za to vysoký dôchodok je mix neoboľševickej myšlienky krížený s kapitalistickym trhovým ideálom.
duves
Platinum Member ***

Neoboľševicke kupovanie hlasov
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... -nehovori/

100% zásah diskutujúceho
tieto komunisticke hluposti je nacase zastavit... dajte ludom normalne zarobit a prestante si ich kupovat tymto socialnych grcom
To stále tvrdím, problemom u nas sú nízke mzdy.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Kontaktovať používateľa:

duves napísal: Ne 01 09, 2024 8:42 am Neoboľševicke kupovanie hlasov
https://ekonomika.pravda.sk/ludia/clano ... -nehovori/

100% zásah diskutujúceho
tieto komunisticke hluposti je nacase zastavit... dajte ludom normalne zarobit a prestante si ich kupovat tymto socialnych grcom
To stále tvrdím, problemom u nas sú nízke mzdy.
Juggler tu dal graf, podla toho grafu mame kde rast... Inak celkom ma sokuje Cesko, tie data (ak su pravdive) su dost zle. Zaujimave by bolo dat realny rast miezd s infaciou.
mzdy-v4.jpg
Napísať odpoveď

Návrat na "Druhý pilier, životné poistenie, tretí pilier"