Mirror, ale ak chces byt ferovy, mal by si do tych 6c/kWh pripocitat aj naklady na FVE.. Nemam nic proti FVE a chapem ju skor ako nezavislost ako financnu usporu (tiez planujem malu FV), ale skresluje to skutonost, podla mna, ak to vyjadris takto "6c" cize len "distribucne poplatky", a nezabudajme, ze virtualna bateria je ako FIAT mena, je to len sľub, ze to bude fungovat, nie je to garancia (fyzicke FV na streche je garancia, ak sa neposkodi).. Preto ja nemam odvahu pocitat virtualnu bateriu do rovnice navratnosti, pretoze uradnici mi ju mozu pokrutit (znevyhodnenim virtualnej baterie).
Presne ako elektromobily - ked ich v Bratislave bolo po desat kusov, mohli mat parkovanie v centre zadarmo, hoci aj vstup az pod Michalsku branu zadarmo, ale ak ich budu tisice, fyzicky sa nezmestia do toho centra, takze tuto vyhodu budu musiet stratit a to garantovane. Toho sa obavam aj pri vitualnej baterii. No ale nemusi to prist tak skoro, a mozno (na rozdiel od EV a centra mesta) to nemusi prist vobec, ale to riziko tam ja osobne vidim...
Este mam taky problem, ako vypocitat ROI fotovoltaiky? Priklad, ten kto kupil FV v 2020 roku, napriklad za 1000eur zbuchal 2kWp, dnes by za to dal, pre ilustraciu 2000eur za 2kWp, tak pohlo mu to ROI, alebo nie?
Ak kupim Ladisove divi akcie za 50USD pri vyplate dividendy 5USD, a ta akcia skoci na 100USD, ale dividenda zostane 5USD, ake mam ROI.. Moze to ist na 100USD/10USD, z 50USD/5USD, mam pocitat moje osobne ROI podla nakupnej ceny, alebo aktualnej trhovej ceny..
Toto je dovod, preco som opatrny pri "navratnosti" - ak by JUGGLER namiesto TC ponehcal plyn, ale kupil za cenu TC nejake akcie, ktore by kompenzovali rozdiel ceny TC vs plyn, bol by na tom lepsie, horsie?