jasné. V obidvoch sú kurzové riziká. To v USD vidíš performance v USD teda čistý výnos.
Ale ked si to prepočítaš pri exite na EUR, tak vidíš presne kolko si zarobil v EUR. Pri eurovom to rovno vidíš v eurách.
Teraz v hitparáde vidím ako posilnilo euro. Výnos dolárových ETFs išiel pekne hore, ale eurových zaostáva.
Napríklad Nasdaq100 v EUR dokonca klesol o -2,5%, kým Nasdaq100 v USD stúpol o 2%.
Nám to však môže byť jedno...či kupíme v USD, alebo EUR.. naša investícia je vždy do dolárových aktív. A teda podstupujeme aj kurzové riziko.
Až na konci, ked realizujeme zisk, alebo budeme bilancovať výnos, až vtedy uvidíme skutočný výnos ( v mene ktorú míňame ).
P.S. Moja téza o budúcnosti Európy podporená realitou potápajúceho Nemecka mi prináša kľudný spánok aj ked mám všetko v USD aktívach.

Verím v dlhodobý kurzový zisk. Aj ked to nevyjde a výnos v eurách by bol nižší, aj tak nevidím inú možnosť výnosnejšieho investovania.

,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,,
Buffett

Vzdelávanie a užitočné info zadarmo:
https://smartinvestor.sk