Investovanie do akcii - Martin7 ( +AMD )

Trading, tipy na obchody a investície, zverejňvanie pozícií, denníky traderov a investorov
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Re: Investovanie do akcii - začiatočník Martin7 ( +AMD )

Príspevok od používateľa iceberg8 »

tomáš virdzek napísal: Po 05 08, 2024 9:08 am
jogo napísal: Ne 04 08, 2024 7:54 am
Martin7 napísal: So 03 08, 2024 11:57 pm Čo sa týka TA (technickej analýzy), ja som ju neodpísal. Len som si spomenul na covid ako to padalo a ako prerušovali obchodovanie (halt) a pád indexov o 7% za deň. Túto situáciu som myslel, nie bežný výpredaj.
Prerušovanie obchodovania pre vysoký prepad indexov občas nastal, ale dôvod bol veľká panika nie z recesie, ale z totálneho krachu ekonomiky- v 2008 roku to nastavalo pri krachu veľkých bank a poisťovní, keď hrozil kolaps celého finančného systému a v roku 2020 to zase nastalo počas covidu, keď sa nevedelo, aké dôsledky bude mať pandémia.
Ano, zníženie úroku paradoxne je často doprevádzané pádom indexov, lebo FED reaguje na zlé správy v ekonomike napr. roky 2007-2008, 2001-2003 alebo covid a paradoxne aj napriek zníženiu úrokov trhy padajú ďalej, ale niekedy zníženie úroku pomôže, ak nastane až po prepade napr. rok 2018, 1989, 1974. Uvidíme, kde trhy padnú, kým FED zníži úrok.
Dobrá analýza Martin, na reálnom účtoch som už zavrel časť pozícii, len dôvod bol prozaickejší, trh mi došiel na otváraciu cenu častí mojich pozícii, tak som to zavrel na BE a budem tieto peniaze postupne investovať v prepade(ak príde) alebo raste(ak príde).
Ďaleko sme dnes od toho haltu na NQ neboli. Martin :like: :potlesk:

Martin Burry nabral ine schopnosti :)
Klobuk dole.
Odoslané z počítača
Martin7
Guru Member ****
Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 430 times

Príspevok od používateľa Martin7 »

Cez SS sa ma pýtate, či sa mi ten pokyn na 1000 SOXL nakúpil. Ja to ale neviem, nejde mi prihlásiť sa do Fio brokera a nie som si istý, či som dal pokyn s platnosťou do piatka, alebo pondelka. Práve preto som sa chcel prihlásiť dnes už o 13-tej a nejde mi to stále. Mám pocit, že je problém len v Ružinove. Volal som kamarátom z okolia BA a oni problém nemajú. A nemôžem teda ani nakupovať. Práve dnes :roll: . Ale s najväčšou pravdepodobnosťou som ho dal len do piatka. Ja teda vlastne ani neviem, či sa mám tešiť, že to ide hore, alebo byť na...ný.

Inak, ak zavrie SPY tento týždeň na/nad 524, tak PT na tých 500 SOXL dvihnem možno až na cca 63. Stále je šanca, že bude ešte dvojitý vrchol na trhoch aj keď už menšia. Keby nebol prepad až taký veľký, stále sme inline s cyklom.

Edit: sused, ktorý má tiež Orange to nejde a ani sused ktorý má UPC. Vyzerá to byť lokálny problém, lebo mi píšu ľudia z Ružinova, že problém nemajú.

Edit2: tak už to ide! Ale sa mi to nekúpilo, v piatok vypršala platnosť.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
Martin7
Guru Member ****

Môj čisto technický pohľad na SPY: Ako som písal, veľmi by tomuto scenáru pomohlo, ak by sa SPY dostalo na 524 tento týždeň, ale hlavne aby na/nad touto hodnotou zavrelo tento týždeň.

Scenár č.1: bude dosť prudký návrat k vrcholu, buď kúsok (naozaj len kulinček) vyššie/nižšie, ale približne double top. Vrchol by mal byť v prvej polovici septembra a pravdepodobne kúsok pred polovicou ale teda v druhom septembrovom týždni. Potom začne pomalý pokles, ktorý koncom mesiaca zrýchli a dno bude nižšie ako teraz. Ako bude hlboké sa teraz nedá predpovedať. Ale október bude zlý.

Čo plánujem robiť ja? Budem predávať asi úplne všetko okrem PLX (ten druhý septembrový týždeň) a otvárať short pozície asi cez SQQQ.

Scenár č.2: vytvoríme nižší vrchol, teda rameno a bude to head and shoulders (do budúcna budem používať termín šampón pre krátkosť), ale skôr také fake. Po jeho miernom poklese môžeme ísť späť trochu vyššie, ale nie cez výšku ramena. Paradoxne, prvý scenár je negatívnejší.

Čo plánujem robiť ja? Ak by sa to nevrátilo až po double top, budem aj tak predávať druhý septembrový týždeň, nebudem ale otvárať short pozície, ale prvý scenár mi príde pravdepodobnejší.

PS: Tomáš, ty si technický trejder, ak máš čas a chuť, ako to vidíš ty? (najbližšie dni, týždne)
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
Martin7
Guru Member ****

BUY 500 SOXL @ 28,60

- mimoriadny vstup, ak by sme išli nižšie, budem dokupovať, akoby som ho nemal a potom na cca BE predám.
- ak pôjdeme vyššie, tak normálny trejd o zisk.
- výnimočná situácia, keď sa mi včera nepodarilo nakúpiť.
- neznášam nakupovať, keď ceny akcií idú hore.

Medveď už to jedno otvorené oko zase priviera :) .
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

Martin: Čokoľvek pod lokálnym "japonským low" je very bad.

EDIT: z TA podla mna aj ked to hned nedaju, neodolaju tomu a smyknu to.

Edit2: vieš len potom sa pýtam a čo ďalej. Nejak mi to na ten totálny zosyp nestačí....

EDIT3: čisto teoreticky keby to bol pohyb pod lows z japan sell offu už aj tak by bol v ostrej divergencii podľa TA (predbieham predstavivosťou budúcnosť) = že iste si viem predstaviť aj sell off týchto nižších hraníc ale to by bol už frmol.

Robím grafy zajtra dodám :)
bubienok
Dátum registrácie: St 03 07, 2024 7:58 am
Has thanked: 85 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa bubienok »

mozem otazocku?

IB ma nepusti obchodovat SOXL

Trading Restricted
This product requires a KID in English or in a language approved for your country. Retail clients can trade packaged retail products only if an appropriate KID is available. More information is available in ..
akeho brokera pouzivate?

Vdaka
Martin7
Guru Member ****

Bubienok, myslím, že oni si ten zákaz EU tak vykladajú, že to nemôžu klientom z EU ponúkať, tie tickre, ktoré nemajú KID. :( Toto je najväčšia výhoda Fio. Ich to neodradilo. 90% tickerov, ktoré obchodujem ako slovák resp. občan EU nekúpim u žiadneho iného brokera.

PS: teda mám Fio
Naposledy upravil/-a Martin7 v St 07 08, 2024 8:44 pm, upravené celkom 1 krát.
Používateľov profilový obrázok
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

bubienok napísal: St 07 08, 2024 8:32 pm mozem otazocku?

Trading Restricted
This product requires a KID in English or in a language approved for your country. Retail clients can trade packaged retail products only if an appropriate KID is available. More information is available in ..
akeho brokera pouzivate?

Vdaka
na SOXL mozes na IB obchodovat opcie , ak ta priradi mas podklad, je to vcelku jednoduche
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
tomáš virdzek
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Po 02 03, 2009 2:17 pm
Has thanked: 838 times
Been thanked: 487 times

Príspevok od používateľa tomáš virdzek »

tomáš virdzek napísal: Ut 06 08, 2024 11:46 pm Martin: Čokoľvek pod lokálnym "japonským low" je very bad.

EDIT: z TA podla mna aj ked to hned nedaju, neodolaju tomu a smyknu to.

Edit2: vieš len potom sa pýtam a čo ďalej. Nejak mi to na ten totálny zosyp nestačí....

EDIT3: čisto teoreticky keby to bol pohyb pod lows z japan sell offu už aj tak by bol v ostrej divergencii podľa TA (predbieham predstavivosťou budúcnosť) = že iste si viem predstaviť aj sell off týchto nižších hraníc ale to by bol už frmol.

Robím grafy zajtra dodám :)
Frmol dozadu bol kvôli jenu, stačí si pozrieť ako koreluje graf jenu a NQ a kedy to prestalo. Každopádne dnes je už tá korelácia narušená a fear ide z inej pôdy. Sell off dnešný mimochodom dali v regular hours, z čoho mi vyplýva, že skôr vidím pokračovnie poklesu aj pod tie "japan krash" minimá (pozor myslím pod minimá na US equities), dnes sa zastavili na tom gape, čo neznie príliš bullish i keď ich včerajšia reakcia (sa vschopili mohutne) vravela o opaku. TA teda iste zapracovala, "nedáme to vyššie ako gap". Ide open po 24:00. Tipnem si v rýchlosti súkromne, že dnes kľudne môže byť ďalší gap down.
Martin7
Guru Member ****

To s tým jenom jeden borec (amík) vysvetľoval na youtube už pred 10 dňami, (ja by som si inak nevšimol, forex ide mimo mňa) dnešok hlavne pridal strach pred zajtrajšími (vlastne už dnešnými) ,,claims" o 14:30, takže áno, nervozita môže byť veľká pred dátami. Mne ale čisto technicky vychádza, že stále sme inline s cyklom, hoc teda nižšie ako 524 na SPY, ale to budem vedieť povedať v piatok v noci, keď uzavrie týždeň. Čo zmení táto dynamika na ďalšom cykle.
Martin7
Guru Member ****

Tak čisto technicky to vyzerá na scenár 2. Prepad na SP500 bol síce presne v cykle časovo, avšak bol hlbší, dno malo byť 524 na SPY. To zmenilo hybnosť a znížilo dynamiku v ďalšom cykle a teda vytvoríme pravé rameno a vrchol by mal byť na cca 5440 na SPX, čo je zároveň fibo level. Z tohoto vrcholu, alebo niekoľkých vrcholov (proste z tohoto pásma) príde poklesová fáza, ak sa nič extra neudeje na 4832 (SPX), čo je opäť fibo level. Ak sa bude situácia zhoršovať, pôjdeme až na cca 4580 (fibo) a dno tohto poklesu bude cca v polovici novembra alebo kúsok pred.
Čiže zhrnutie: Max. v auguste až prvej polovici septembra bude 5440 (5470), tu môže byť volatilita a môžme behať hore dole a môže byť niekoľko vrcholov a potom pokles buď na 4832, alebo až na cca 4580 v cca polovici novembra.

Ja sa pri týchto úrovniach (5440 SPX) zbavím SOXL-u a začnem otvárať short pozície cez SQQQ. Škoda, dúfal som v dvojitý vrchol na trhoch a tešil som sa na veľký zisk zo SOXL-u. Pád ale s najväčšou pravdepodobnosťou začne gradovať.
MiBi
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
Has thanked: 29 times
Been thanked: 1559 times

Príspevok od používateľa MiBi »

Takze ocakavas podobny vyvoj ako min.rok?
Prílohy
20240810_144913.jpg
Martin7
Guru Member ****

V podstate áno MiBi, (ale prepad bude väčší) s tým, že koniec cyklu vtedy vychádzal na koniec októbra (posledný deň), prípadne prelom s novembrom a reálne bolo dno 27.10. na SPY a 26.10. na Nasdaqu. Tieto cykly sú pravidelné, trvajú rovnakú dobu no nevychádzajú presne na kalendárny rok. Čiže sa každý rok posúvajú. No dynamiku ovplyvňuje chovanie dlhšieho obdobia, napríklad ak by teraz nebol ten ,,čierny pondelok" a nepadli by sme pod 524 na SPY, graf by vyzeral úplne inak a nebolo by to vôbec podobné s 2023. Ďalšia vec je, že táto analýza ukazuje, kde približne bude vrchol a kedy a kde bude dno a kedy, ale počet ,,kopčekov" medzi tým nevie predpovedať. Na to sú zase iné TA. Táto TA je vhodná pre investorov a pozičných trejderov, na swing a všetko kratšie sa nehodí. V každom prípade, Jari si príde čoskoro na svoje. :D
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Ja som väčší blbec ako ostatní, takže to skúsim ešte lajckejšie :)
Očakávaš, že v prvých týždňoch septembra dosiahneme vrchol (cca +5% na S&P od dnes), následne počas októbra novembra v lepšom prípade -11%, v horšom -15% od septembrového vrcholu, ale hlavný zisk z tohto zošupu nebude pre teba tých 11 - 15% šušňov, ale obojstranné zapákovanie najskôr cez long pozíciu na SQQQ a následne niečo ako 3x leverage Nasdaq QQQ3?

Otváram pukance a teším sa :)
Ja do páky radšej nejdem, ale niečo si na tento scenár pripravím. Dík, skvelé čítanie toto vlákno.
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
ondro
Silver Member *
Dátum registrácie: St 30 03, 2016 8:16 pm
Been thanked: 3 times

Príspevok od používateľa ondro »

bubienok napísal: St 07 08, 2024 8:32 pm mozem otazocku?

Trading Restricted
akeho brokera pouzivate?

Vdaka
TastyWorks - neriešia žiadne EÚ vtákoviny, účet je vedený v USA so všetkým čo k tomu patrí vrátane ochrany vkladov. Majú aj celkom dobrý Support. Jediná nevýhoda je, že prevod je trochu komplikovanejší a v dolároch.
Martin7
Guru Member ****

OUT 1000 SOXL @ 31,20 (BUY priemer 30,05) +1150,- USD

- aj keď asi pôjdeme vyššie, riziko už je strašne vysoké na dlhšie držanie
- veci sa už budú najbližšie týždne, mesiace len zhoršovať
bubienok
Dátum registrácie: St 03 07, 2024 7:58 am
Has thanked: 85 times
Been thanked: 2 times

Príspevok od používateľa bubienok »

Ahoj
BUY 500 SOXL @ 28,60 este drzis ? ako mas prosim nastaveny TP ?

vdaka
Martin7
Guru Member ****

Nie Bubienok, to som predal 500 @ 31,50 + 500 @ 28,60 = 1000 @ 30,05. Nemám SOXL. Ak ho náhodou držíš, je lepšie predať pri 5420 SPX, tam je rezistencia, hoc teda fibo ukazuje 5440. SOXL ani TQQQ sa nedá pozične trejdovať podľa vlastného grafu, podklad je SMH. Nesedí to kvôli páke.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2778 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

bubienok: nákup 500 SOXL po 31,50 a neskôr 500 SOXL po 28,60 mu urobil priemer 1000 SOXL po 30,05.
Tých 1000 predal spolu po 31,20.
Škoda, že mu nevyšiel ten order na 1000 SOXL po 24,50. Bol to super order, len ani ja by som taký order nenechal na víkend.
Mali sme už niekolko Black Monday v histórii, ale ešte sme nemali 2x Black Monday za sebou.
A to sa mohlo stať ak by vtedy Iran nejak drsne zautočil na Izrael...
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Martin7
Guru Member ****

iosephus napísal: Ne 11 08, 2024 10:14 am Ja som väčší blbec ako ostatní, takže to skúsim ešte lajckejšie :)
Očakávaš, že v prvých týždňoch septembra dosiahneme vrchol (cca +5% na S&P od dnes), následne počas októbra novembra v lepšom prípade -11%, v horšom -15% od septembrového vrcholu, ale hlavný zisk z tohto zošupu nebude pre teba tých 11 - 15% šušňov, ale obojstranné zapákovanie najskôr cez long pozíciu na SQQQ a následne niečo ako 3x leverage Nasdaq QQQ3?

Otváram pukance a teším sa :)
Ja do páky radšej nejdem, ale niečo si na tento scenár pripravím. Dík, skvelé čítanie toto vlákno.
Nie, nejde o obojstranné zapákovanie. Išlo o zisk z longu na SOXL, potom zisk zo šortu QQQ cez SQQQ. Problém je, že toto bude volatilné obdobie a to dlhšiemu držaniu pákových etf neprospieva. Ten pokles navyše môže začať dosť pomaly. To najpodstatnejšie je sa sústrediť až na dno a poriadne zarobiť cestou hore. Ideálne splniť ročný test.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Procesory od AMD obsahujú vážnu bezpečnostnú chybu Sinkclose

V mikroprocesoroch od firmy AMD bola objavená zraniteľnosť, nazvaná Sinkclose, ktorá potenciálnym útočníkom umožňuje obísť všetky ochrany operačného systému. Výrobca vydal opravu, niektoré súčiastky starších generácií však ošetrené nebudú.

Výskumníci Enrique Nissim a Krzysztof Okupski z bezpečnostnej firmy IOActive oznámili na konferencii Defcon, že prakticky všetky mikroprocesory firmy AMD vyrobené od roku 2006 v sebe obsahujú nebezpečnú „dieru“.

Problém sa týka takzvaného System Management Mode (SMM). Ide o špeciálny softvér, ktorý beží v procesore.
Má na starosti dozerať na napájanie, vypínanie systému, ochranu pred vysokou teplotou počítača a aj správu TPM, modulu slúžiaceho na uchovávanie citlivých informácií ako šifrovacie heslá.

Vzhľadom na to, že SMM funguje veľmi blízko hardvéru, dokáže bez problémov pristupovať ku všetkým častiam systému.
Operačný systém, nezávisle od toho, či ide o Windows od Microsoftu, Linux alebo hocičo iné, o existencii SMM nevie.
Počítačový kód bežiaci v rámci SMM ho tak dokáže nenápadne ovplyvňovať. Takúto aktivitu „nevidí“ ani antivírusový softvér.

Na zneužitie tejto chyby je potrebné mať vysoké oprávnenia a prístup k jadru operačného systému.
Závažnosť problému dokumentuje fakt, že útočník môže vytvoriť takzvaný „bootkit“ a otvoriť permanentnú „dieru“ do počítača, ktorá sa nedá odstrániť ani preinštalovaním operačného systému.

AMD vydalo opravu chyby pre niektoré procesory ešte predtým, ako o nej otvorene referovali výskumníci.
Distribúcia prebieha prostredníctvom aktualizovaných verzií BIOS/UEFI, existuje aj rýchla možnosť nahratia opraveného mikrokódu cez operačný systém.

Najrýchlejšie boli opravené procesory série EPYC používané v serveroch.
Oprava bude k dispozícii aj pre prvú generáciu „Naples“, ktorá sa na trh dostala v roku 2017.

Hoci sa chyba prejavuje vo všetkých procesoroch od AMD dodaných na trh od roku 2006, nezískajú ju všetci.
V prípade procesorov pre bežné stolné počítače sa nebudú opravovať tie, ktoré patria do generácie Ryzen 3000 s kódovým menom Matisse z roku 2019. Rovnako dopadnú aj všetky staršie modely.

Opravu dostanú aj procesory pre výkonné stolné počítače Threadripper zo série 3000 s kódovým označením Castle Peak z roku 2019.
Všetky novšie série budú opravené tiež.

Opravené budú aj procesory pre notebooky zo série 3000 označené Picasso z roku 2019 a novšie.

V prípade procesorov určených pre integráciu do zariadení (embedded) sa predpokladá, že oprava bude k dispozícii až v októbri.
Určená bude pre procesory série V1000 z roku 2018 a novšie.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
iceberg8
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
Has thanked: 557 times
Been thanked: 246 times

Príspevok od používateľa iceberg8 »

Kolko takych mozno maju tajne sluzby v spolucpraci s vyrobcami ako AMD a INTEL , uff, :)
Odoslané z počítača
Truncus
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 25 04, 2023 10:39 am
Has thanked: 88 times
Been thanked: 104 times

Príspevok od používateľa Truncus »

Na ten masívny pád akcií malo vplyv hlavne to zvýšenie sadzieb BOJ a zlé US makrá, hlavne tá nezamestnanosť. Zatvárali sa masívne carry obchody. O hrozbe BOJ som tu tiež niekde písal.

Zabralo aj toto :

"Strach z recese, protože se spustí "Sahmovo pravidlo". "Sahmovo pravidlo" se spustí, když tříměsíční průměrná míra nezaměstnanosti v USA stoupne o více než 0,5 % oproti minimu za posledních 12 měsíců. Tento ukazatel správně identifikoval každou recesi od druhé světové války, takže jeho páteční spuštění zaselo semínka strachu z recese, která vedla k poklesu akcií."

BOJ odvtedy ukĺudňovala trhy, źe vraj bude opatrná a nebude zvyšovať sadzby a prišli lepšie US dáta, tak sa trhy ako tak spamatali. Ale je tu obdobie najskor veľkej volatility a bude sa hĺadieť na US dáta a rovnako, ćo bude robiť BOJ.
Teraz je znova v hre v septembri len pokles o 0,25 % FED-om a nie 0,50 %...

Recesia 2025 je však hodne pravdepodobná.
Marián
Dátum registrácie: St 29 05, 2024 8:45 am

Príspevok od používateľa Marián »

To znamená teraz nakúpiť akcie, v 10.-12. mesiaci predať na vrchole ako písal Martin a počkať kým to začne padať začiatkom 2025? Alebo držať, 10-12. mesiac nenakupovať a pošetriť € na 2025.
frakan
Gold Member **
Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
Has thanked: 92 times
Been thanked: 46 times

Príspevok od používateľa frakan »

Marián napísal: Pi 16 08, 2024 8:49 am To znamená teraz nakúpiť akcie, v 10.-12. mesiaci predať na vrchole ako písal Martin a počkať kým to začne padať začiatkom 2025? Alebo držať, 10-12. mesiac nenakupovať a pošetriť € na 2025.
Toto keby niekto vedel ha ha. Ono sa to môže vyvinúť aj inak ako tu Martin predikuje. Sadzby budú postupne klesať a indexy budú mieriť nahor. Možno prekročíme 6000 a žiadny výraznejší pokles už nebude.
Martin7
Guru Member ****

Frakan, samozrejme môže sa to vyvinúť aj inak a môže to byť aj tak, ako píšeš ty. Tá pravdepodobnosť, že z tohoto bodu nebude recesie je cca 25% (na základe histórie). Bola to naozaj štvrtina prípadov. Inak, ide to všetko presne ako v roku 2007. Aj ten carry trade bol takto vtedy tesne pred recesiou. Čo som čítal, tak zrejme zachraňujú nejakú veľkú banku. Ešte to bude napínavé.

Marián, určite sa nepúšťaj do špekulácii.

PS: jedna zaujímavosť. Tak ako je ETF SOXL (teda 3x polovodiče), tak bolo aj ETF BNKU (3x banky). Ale v júli to ETF zavreli. Dajte si 3 mesiace históriu.
https://finance.yahoo.com/quote/BNKU/
lukas-svk
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa lukas-svk »

AMD Ramps Up Nvidia AI Chips Battle With $4.9 Billion Deal. Its Stock Is Rising.

https://www.barrons.com/articles/amd-st ... s-c89ad09c

edit: https://www.trend.sk/spravy/amd-zvysuje ... zt-systems

Je to druha akvizicia tykajuca sa AI. Prva bola snad Silo.AI. (Finska SW firma) za 665m niekedy zaciatkom Jula.

Momentalne cena akcie stupla v premarkete na 152 USD.

Snad im tieto akvizicie pomozu, lebo SW nebol nikdy silnou strankou AMD.

Mimochodom AMD releaslo Zen 5 Ryzeny ( Ryzen 9000 ) a recenzie su uz vonku. ( prve 9700x, 9600x a nasledne 9950x ... )
A moc nadseny z nich nie som. Chipy su vyrabane na TSMC 4nm N4P node a na to ze by mali mat pred Intelom technologicky naskok ( v node a celkovo novsi CPU ) tak su v hrach niekde na urovni Core i 14th generacie. V Oktobri ma prist Intel Arrow Lake a snad sa tam rata aj s nejakou vyrobou u TSMC na 3nm node. Pre mobilnu platformu ale aj high-end desktopy. Teoreticky by to mohlo kratkodobo vyhypeovat cenu Intel akcie z 20s do 30tkoveho pasma.

Mimochodom, nikto tu teda dlhodobo nedrzi akcie AMD? Aky mate nazor kam by mohla ist teraz v horizonte par mesiacov? Obavam sa totiz ze by mohla potiahnut mozno do 170 a nasledne ist opat dole na 130, 120 alebo aj nizsie. Takze, ako to vidia miestni experti?

Vdaka L.
lukas-svk
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 22 12, 2009 8:57 pm
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa lukas-svk »

lukas-svk napísal: Po 19 08, 2024 1:59 pm Mimochodom AMD releaslo Zen 5 Ryzeny ( Ryzen 9000 ) a recenzie su uz vonku. ( prve 9700x, 9600x a nasledne 9950x ... )
A moc nadseny z nich nie som. Chipy su vyrabane na TSMC 4nm N4P node a na to ze by mali mat pred Intelom technologicky naskok ( v node a celkovo novsi CPU ) tak su v hrach niekde na urovni Core i 14th generacie. V Oktobri ma prist Intel Arrow Lake a snad sa tam rata aj s nejakou vyrobou u TSMC na 3nm node. Pre mobilnu platformu ale aj high-end desktopy. Teoreticky by to mohlo kratkodobo vyhypeovat cenu Intel akcie z 20s do 30tkoveho pasma.
Len pre upresnenie, Zistilo sa ze Zen5 (ale aj Zen4 ) je ovplyvneny nejakou zlou optimalizaciou (branch predictora) vo Windows 11 ( build 23H2 ). Na novom Win 11, build 24H2 dostupnom onedlho su niektore vysledky aj o 35% vyssie. Priemerne je vykon lepsi o zhruba 13 percent oproti vysledkom na 23H2. Nie je to zle, avsak co je zaujimave, podobne siel vykon hore aj na Zen4. Pritom AMD tvrdi ze z danych optimalizacii ma benefitovat najma Zen5 a napr. Intel-y z nich benefitovat nebudu. Tym padom bude zaujimave ako budu vyzerat nove porovnania Intel (14th gen. ) vs AMD ( Ryzen 7000 a 9000 vratane x3d variantov).
Nateraz to ale vyzera o dost lepsie nez ihned po zverejneni Zen5. S tymi vykonnostnymi narastami by AMD mohlo byt preferovanejsie dokonca aj pri menej vykonnych (hernych) zostavach (7600x, 9600x a pod) kde bol Intel preferovanejsi s procesormi i5 13600k/14600k.
Martin7
Guru Member ****

Áno, na ten Windows 11 bolo podozrenie už od prvého dňa. Pod Linuxom totiž výkon narástol až o 22% a rozdiel bol oproti Windowsu obrovský. Nedávno sa to potvrdilo, že je to hlavne Windowsom.
napríklad: https://www.cnews.cz/clanky/amd-meni-me ... i-windows/

Inak stabilita Windowsu 11 posledný polrok katastrofa. Plánujem prejsť na verziu Windows 11 LTSC 24H2 (na jeseň)(teda nie klasickú 24H2, ale LTSC osekanú o blbosti), ale najskôr ju otestujem. Potrebujem ten Windows len kvôli kompatibilite so softvérom, druhý PC, ktorý je viacmenej čisto na internet, tam pravdepodobne už prejdem na Linux.
Martin7
Guru Member ****

BUY 500 SOXL @ 30,30

- len trejd, nič dlhodobé

Celkovo držím (nákupné ceny):
ETF (3x leverage, LONG):

140 BULZ @ 240,05 (10 @ 310 + 10 @ 318 + 10 @ 328,80 + 10 @ 304 + 20 @ 275 + 20 @ 250 + 30 @ 180 + 30 @ 170)
500 SOXL @ 30,30
Akcie:
100 INTC @ 56,70
300 NIO @ 5,23
500 PLX @ 8,80
100 SOFI @ 6,93 - toto je dlhodobejšia špekulatívna investícia
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Spoločnosť Advanced Micro oznámila, že Keith Strier, ktorý naposledy pôsobil ako viceprezident pre celosvetové iniciatívy v oblasti umelej inteligencie v spoločnosti NVIDIA, nastúpi do spoločnosti ako senior viceprezident pre globálne trhy s umelou inteligenciou (136,94 -11,62)

Strier má viac ako 30 rokov skúseností v oblasti strategického rozvoja obchodu a trhu, technického inžinierstva a umožňovania zodpovedného nasadenia AI. naposledy pôsobil ako viceprezident pre celosvetové iniciatívy v oblasti umelej inteligencie v spoločnosti NVIDIA (NVDA), pričom mal na starosti rozširovanie obchodných kontaktov so zahraničnými vládami.
V AMD bude zodpovedný za rozširovanie vízie spoločnosti v oblasti AI, podporu nových ekosystémových možností a urýchlenie strategických záväzkov v oblasti AI na celom svete vo verejnom a súkromnom sektore. Podlieha výkonnému viceprezidentovi a technologickému riaditeľovi spoločnosti AMD, Markovi Papermasterovi.
Martin7
Guru Member ****

Zadaný pokyn na kúpu 500 SOXL @ 24,70 platný do pondelka.
Martin7
Guru Member ****

OUT 300 NIO @ 5,60 (BUY @ 5,23) +111,- USD

- po recesii zoberiem späť

ETF (3x leverage, LONG):

140 BULZ @ 240,05 (10 @ 310 + 10 @ 318 + 10 @ 328,80 + 10 @ 304 + 20 @ 275 + 20 @ 250 + 30 @ 180 + 30 @ 170)
500 SOXL @ 30,30
Akcie:
100 INTC @ 56,70
500 PLX @ 8,80
dobrunoc
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Príspevok od používateľa dobrunoc »

Martin7 napísal: Pi 06 09, 2024 4:09 pm Zadaný pokyn na kúpu 500 SOXL @ 24,70 platný do pondelka.
Tento pokyn sa ti nezrealizoval?
Martin7
Guru Member ****

Nie, low bolo 25,50, asi ho obnovím aj na zajtra. SPY by mohlo ísť na cca 537 - 537,50 a to by približne odpovedalo. Potom by mal prísť dočasný odraz vyššie.
Low trhov bude ale aj tak v cca polovici novembra. Potom sa uvidí.
Martin7
Guru Member ****

Zadaný pokyn na kúpu 300 NIO @ 4,86, platný do 17.9.
Martin7
Guru Member ****

BUY 300 NIO @ 5,125

- mám ešte od včera zadaný pokyn na 300 NIO @ 4,86 platný do piatka (20.9.).

ETF (3x leverage, LONG):

500 SOXL @ 30,30
Akcie:
100 INTC @ 56,70
300 NIO @ 5,125
500 PLX @ 8,80
iosephus
Gold Member **
Dátum registrácie: Po 06 02, 2023 2:56 pm
Has thanked: 66 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa iosephus »

Martin výrazné zníženie úrokov a plánované ďalšie dve zníženia ešte tento rok nijako neovplyvnili tvoje načasovanie recesie?
Trh dokáže byť iracionálny dlhšie, ako my solventní.
https://smartinvestor.sk/
Martin7
Guru Member ****

Zadaný pokyn na kúpu Micronu (MU) 100 @ 94,00, dnes večer o 22:05 (nášho času) zverejňuje a myslím, že pôjde hore. Pokyn je len na dnes.
Už ho asi nechytí, neskôr som prišiel k PC.

Na príspevok a SS zareagujem cez víkend. Iosephus, zatiaľ veľmi stručne - je možné, že recesia príde až začiatkom roka. Pred voľbami sa veľmi nehodí. :)
dobrunoc
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 27 11, 2011 8:53 am
Has thanked: 11 times
Been thanked: 12 times

Príspevok od používateľa dobrunoc »

Martin7 napísal: St 25 09, 2024 4:15 pm Zadaný pokyn na kúpu Micronu (MU) 100 @ 94,00, dnes večer o 22:05 (nášho času) zverejňuje a myslím, že pôjde hore. Pokyn je len na dnes.
Už ho asi nechytí, neskôr som prišiel k PC.
Martin, dúfam že chytilo.. MU zverejnilo super... je v aftermarkete +15%.
Napísať odpoveď

Návrat na "Trading, tipy, zverejňovanie obchodov a investícií"