Zdravím,
viem že toto je slovenské fórum, no aj tak by som sa skúsil opýtať, či by ste mi vedeli odporúčiť zdatného finančného poradcu v Prahe ?
Viem že na internete nájdem mnoho poradcov ale rád si nechám poradiť.
Vopred ďakujem
Odporúčanie Poradca Praha
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2395 times
- Been thanked: 2785 times
Re: Odporúčanie Poradca Praha
V čom potrebuješ poradiť? Tu ti možno pomôžeme. Dobrá rada je tu zadarmo. Skús.

Zdravím,
ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď. Ide o to že priateľka hľadá schopného finančného poradcu v Prahe. Pozeral som aj na internete pár ludí ale radšej dám pokiaľ niekto z vás niekoho pozná v Prahe na vašu radu JUGGLER a AVICENN(podľa vašisch odpovedí mi prídete ako "starí" harcovníci). Myslím že v pár vláknach som zazrel že ste niekoho odporúčali resp. som zazrel že schopný poradcovia su aj tuna no len na Slovenských. Tak ako som písal vyššie priateľka je češka obdržala 100k € a rozmýšla čo s nimi urobiť. Rozhoduje sa nad voľbou nehnuteľnosť a akcie alebo len akcie. Ale nakoľko nieje veľmi zbehlá vo financiach tak to chce riešiť cez fin. poradcu.
Dakujem vopred za odpoved.
ospravedlňujem sa za neskorú odpoveď. Ide o to že priateľka hľadá schopného finančného poradcu v Prahe. Pozeral som aj na internete pár ludí ale radšej dám pokiaľ niekto z vás niekoho pozná v Prahe na vašu radu JUGGLER a AVICENN(podľa vašisch odpovedí mi prídete ako "starí" harcovníci). Myslím že v pár vláknach som zazrel že ste niekoho odporúčali resp. som zazrel že schopný poradcovia su aj tuna no len na Slovenských. Tak ako som písal vyššie priateľka je češka obdržala 100k € a rozmýšla čo s nimi urobiť. Rozhoduje sa nad voľbou nehnuteľnosť a akcie alebo len akcie. Ale nakoľko nieje veľmi zbehlá vo financiach tak to chce riešiť cez fin. poradcu.
Dakujem vopred za odpoved.
- aviceN
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Št 07 01, 2021 10:24 am
- Has thanked: 259 times
- Been thanked: 226 times
- Kontaktovať používateľa:
No, za harcovníka by som sa nedovolil považovať, od toho tu máme iných 
Píšeš, že zdedila 100k, čo viem, trh nehnuteľností v Prahe je masaker. Takže je naozaj dobré sa zamyslieť podľa situácie v ktorej je, má svoje bývanie, býva v podnájme, chce si brať hypotéku na dofinancovanie, vychádza jej to pohodlne z platu + nájom, bude si nájomníka riešiť sama alebo to bude outsourcovať firme a bude jej platiť feečko? Výber samotnej lokality, nehnuteľnosti bude aj tak musieť najskôr riešiť s nejakým realiťákom, ktorý pozná ten trh, tam jej veľmi asi nepomôžeme (tobôž nie nejaký fin. sprostredkovateľ zo Slovenska).
Čo sa týka investovania, tam sa jej samozrejme otvára možností viac. Najjednoduchšie to bude mať s ETFkami, aj tam majú časový test, tj. po 3 rokoch sú ETF oslobodené. Možnosti sú dve, buď poštudujete o tom, otvoríte brokera a zainvestujete nízkonákladovo tam, poprípade sa dá ísť cestou fin. sprostredkovateľa a ísť do ETF cez EIC s primeraným vstupným poplatkom (toto vie vyriešiť aj Slovenský sprostredkovateľ - môže mať klienta českej národnosti). Za mňa... nič medzi (roboadvisori a podobne).
Píšeš, že zdedila 100k, čo viem, trh nehnuteľností v Prahe je masaker. Takže je naozaj dobré sa zamyslieť podľa situácie v ktorej je, má svoje bývanie, býva v podnájme, chce si brať hypotéku na dofinancovanie, vychádza jej to pohodlne z platu + nájom, bude si nájomníka riešiť sama alebo to bude outsourcovať firme a bude jej platiť feečko? Výber samotnej lokality, nehnuteľnosti bude aj tak musieť najskôr riešiť s nejakým realiťákom, ktorý pozná ten trh, tam jej veľmi asi nepomôžeme (tobôž nie nejaký fin. sprostredkovateľ zo Slovenska).
Čo sa týka investovania, tam sa jej samozrejme otvára možností viac. Najjednoduchšie to bude mať s ETFkami, aj tam majú časový test, tj. po 3 rokoch sú ETF oslobodené. Možnosti sú dve, buď poštudujete o tom, otvoríte brokera a zainvestujete nízkonákladovo tam, poprípade sa dá ísť cestou fin. sprostredkovateľa a ísť do ETF cez EIC s primeraným vstupným poplatkom (toto vie vyriešiť aj Slovenský sprostredkovateľ - môže mať klienta českej národnosti). Za mňa... nič medzi (roboadvisori a podobne).
Viac info o mojej EIC ponuke bez manažérskeho poplatku na: https://www.milosbubniak.sk/
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2395 times
- Been thanked: 2785 times
Problém Slovenska i Česka je, že schopní investiční poradcovia prakticky neexistujú.
Existuje len armáda finančných sprostredkovateľov, ktorí sa síce titulujú ako poradcovia, ale sú v konflikte záujmov, pretože za odporúčaný produkt/investíciu berú províziu. Detailne je to rozobraté TU
INVESTIČNÉ PORADENSTVO V SR.
Investičné služby v SR sprostredkuje okolo 9000 agentov. (update 3/24)
Z tohto 7600 podriadených agentov robí pre SFA a 400 viazaných agentov priamo pre banky, poisťovne a pod.
V SFA väčšinou funguje systém MLM (multi level) – najnižšie je agent nováčik, na vrchole manažment. Medzi nimi býva aj 10 stupňov, ktoré všetkých motivujú k výkonu a zárobku. V niektorých firmách nováčik dostane napríklad 50% z provízie a zbytok si rozdelia vyššie stupne. Každý stupeň tak má silnú motiváciu čo najviac zarobiť a zároveň budovať sieť. Môže takýto systém fungovať v prospech bežných ľudí? Veľmi ťažko.
Je tu evidentný konflikt záujmov, lebo mnoho úrovňový systém nedovolí agentovi zazmluvňovať za nízke provízie. V našom prípade, teda pri investovaní sa to dotýka hlavne poplatkov. Nemusíme sa tým zatiaľ zaoberať. Zapametajte si jedno: pri každom investičnom produkte napr. pri sporení do etf cez EIC, pri vstupe do podielových fondov atd, treba hľadať sprostredkovateľa za najnižšie poplatky.
Čo treba splniť, aby človek mohol fungovať ako INVESTIČNÝ PORADCA .
Od roku 2009 sa podľa zákona môže finančným poradenstvom živiť iba človek, ktorý spĺňa prísne podmienky a môže byť platený iba klientom.
To znamená, že tu nesmie existovať konflikt záujmov, keď poradca radí klientovi produkty z ktorých mu inštitúcie následne vyplatia provízie.
V zákone je preto napísané, že finančný agent nemôže vykonávať finančné poradenstvo.
Investičný agent nemôže poskytovať investičné poradenstvo, ani sa prezentovať ako poradca.
Je to trochu prísne, lebo aj pri prezentovaní rôznych investičných produktov musí človek v určitom zmysle radiť a argumentovať
Ale treba chápať to, že prísne oddelenie PORADENSTVA od SPROSTREDKOVATEĽSTVA bolo riešenie neudržateľného stavu, keď sa v minulosti každý šmejd prezentoval ako odborník - finančný poradca. Ľuďom to ostalo v hlavách.
Štatistika NBS: v súčasnosti pôsobí na Slovensku dokopy 8 finančných poradcov. Všetci pôsobia v sektore úverov a poistenia.
V sektore kapitálového trhu nie je v súčasnosti evidovaný žiadny finančný poradca.
To znamená, že v súčasnosti na Slovensku nie je ani jeden licencovaný investičný poradca.
Ako vidíš, nezávislý poradca môže v SR i v ČR fungovať iba tak, že je platený klientom a nepoberá provízie od inštitúcii.
Podľa mojích informácii, Česi majú takých poradcov, ktorí na tomto princípe spravujú klientom majetok a poberajú odmenu od klientov z jeho výnosov.
Ja viem len o jednom takom: Ján Traxler z Brna. Ale pokial viem spravuje peniaze len klientom od 10 mil. Kč.( 400 000 € )
Bežný človek z vkladom 100 000 € však nepotrebuje aktívnu správu, len radu, kde a za akých podmienok môže investovať.
Všetci poradcovia, vrátane sprostredkovateľov sú školení na to, aby zistili potreby a situáciu klienta, jeho vzťah k riziku, investičný horizont a podobné veci a na základe toho mu odporúčali do čoho môže investovať.
Náš portál je o tom, že tu rozoberáme rôzne najlepšie možnosti pre bežného človeka a diskutujeme o nich.
Je pravda, že rozoberáme hlavne dlhodobé investovanie do akcií ( s maximálnym výnosom a primeraným rizikom ), ale v rámci SR sa bavíme aj o krátkodobých možnostiach, dlhopisoch, termíňakoch, nehnuteľnostiach a pod.
To dlhodobé investovanie do akcií - info ktoré tu nájdeš platí pre každého človeka v SR, či ČR.
V princípe buď človek investuje sám cez založenie účtu u brokera, alebo cez inštitúciu, kde si ale musí dávať pozor, aby neplatil vysoké poplatky.
Presne na to tu máme AviceN - sprostredkovateľa, ktorý poradí empaticky a vie založiť investičný účet (alebo sporo-investičný účet) pri minimálnych poplatkoch - najmenších v SR.
Krátkodobé investovanie, dlhopisy, termíňaky, čiastočne tu platí všeobecné info a čiastočne treba mať info lokálne.
Nehnuteľnosti ti žiadny finančný poradca podľa mňa na 100% neporadí - to by som sa radil priamo s realiťákmi v Prahe.
Praha je momentálne top lokalita na investície do nehnuteľností - tak podľa toho aké má priateľka priority môže sa informovať tam.
Ak chce investovať do akcií, bezstarostne a bezprácne, to môže aj na Slovensku. Aj niektorí Slováci si zakladajú účty v ČR ( máme tu info ).
100K v akciách je investícia s očakávaným priemerným výnosom 10% p.a., čo je cca +100% za 7 rokov.
Ovšem na to treba mať dlhodobý horizont (najmenej 10 rokov) a byť stotožnený z rizikom možnej straty (znižuje sa predlžením investičného horizontu ). Proste akcie - to je investícia do podnikania. My radíme diverzifikované investovanie do najlepších firiem sveta cez indexové fondy.
Je to oslobodené od daní a vhodné na dosiahnutie maximálneho pasívneho výnosu. Nič výnosnejšie v dlhodobom horizonte neexistuje.
U nehnutelností je výnos istejší, ale prácnejší a výška výnosu nemusí byť na úrovni akciových trhov.
Ja si myslím, že v Prahe je teraz dobrá situácia, aby tých 10% p.a. a 100% za 7 rokov priateľka dosiahla - ak teda zvažuje nehnuteľnosti.
Všetko má však svoje výhody a nevýhody.
S investíciou do nehnuteľnosti v Prahe sa však musí trochu potrápiť a hlavne - musí sa rozhodnúť sama.
Držím palce.