Predať byt, alebo ďalej prenajímať

Nehnuteľnosti ako alternatíva k (ne)existujúcemu slovenskému akciovému trhu. Hypotekárne úvery - na bývanie aj investovanie.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
zolbed
Dátum registrácie: St 03 02, 2021 8:23 pm
Has thanked: 2 times

Predať byt, alebo ďalej prenajímať

Príspevok od používateľa zolbed »

Ahojte.
Riešime dilemu. Mám 3-izbový byt na juhozápade SR, ktorý už cca 5 rokov prenajímame. Nájom pokryje výdavky na byt (réžia, hypotéka,...), čiže byt sa spláca sám. Hypotéka je ešte na 22 rokov. My bývame v dome, čiže bývanie máme poriešené. Neviem, ako ďalej, či prenajímať ďalej, dajme tomu do splatnosti hypotéky (ešte 22 r), len či v tom čase už 60-ročný sídliskový panelákový byt bude mať nejakú hodnotu?
Alebo skúsiť predať a zvyšok po vyplatení hypotéky, cca 40 k, investovať napr. do S&P500. V horizonte 22 rokov mi to príde asi výhodnejšie.
Budem rád za rady, ako vyriešiť túto dilemu :) Ďakujem.
Používateľov profilový obrázok
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Re: Predať byt, alebo ďalej prenajímať

Príspevok od používateľa wladas »

150k byt (odhad) bude viac nominalne rast nez 40k v S&P500. Hypo je proste pozicka na paku so zanedbatelnym rizikom.
stary gambler
Gold Member **
Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
Has thanked: 1 time
Been thanked: 43 times

Príspevok od používateľa stary gambler »

zolbed napísal: Ut 24 09, 2024 4:54 pm Ahojte.
Riešime dilemu. Mám 3-izbový byt na juhozápade SR, ktorý už cca 5 rokov prenajímame. Nájom pokryje výdavky na byt (réžia, hypotéka,...), čiže byt sa spláca sám. Hypotéka je ešte na 22 rokov. My bývame v dome, čiže bývanie máme poriešené. Neviem, ako ďalej, či prenajímať ďalej, dajme tomu do splatnosti hypotéky (ešte 22 r), len či v tom čase už 60-ročný sídliskový panelákový byt bude mať nejakú hodnotu?
Alebo skúsiť predať a zvyšok po vyplatení hypotéky, cca 40 k, investovať napr. do S&P500. V horizonte 22 rokov mi to príde asi výhodnejšie.
Budem rád za rady, ako vyriešiť túto dilemu :) Ďakujem.
5 rocne skusenosti s prenajmom bytu v lokalite kde je zvysene etnikom romskej a madarskej narodnosti je dostatocna skusenost, ze by si prenajmi mohol zvladat aj na dalej, vyhoda 5 rocnej trzby , je v tom ze pri predaji uz neplatis dan z rozdielu ceny, predpokladam ze za tych 5 rokov si na na byte trhol 100% hodnoty, pokial si kupoval s rozumom, zrealizovat 100% zisk za 5 rokov nie je na zahodenie,, osobne sa domnievam, ze byty nebudu tak prudko stupat na cena ako za poslednych 30 rokov/priklad kupa trojizbaku pri dimitrovke v 90 rokov, za 400.000 Sk- cca 13.000 euro, realizacna cena dnes odhadom 220.000 euro-este stale drzim. /tak taky narast za dalsich 30 rokov neocakavaj. Ak si chces pomasirovat ego a trhnut raz tolko ako si dal , tak predaj, ak ti peniaze nechybaju , zvladas najomnikov-nemas z toho stres, tak si ho nechaj , a prenajmaj dalej., co s peniazmi, ked predas, neriesim , ked nemas vyriesenu prvu etapu predat, alebo drzat.
zolbed
Dátum registrácie: St 03 02, 2021 8:23 pm
Has thanked: 2 times

Príspevok od používateľa zolbed »

Práve ten stres a veci okolo nás presvedčili, aby sme to predali.. :) a teraz dilema.. po vyplatení hypotéky ostane cca 50k. možnosti máme:
1. splatiť aj 2.hypo na dome, kde bývame - boli by sme na 0
2. dokupit s&p 500 za 50K(teraz mame cca za 30K z pravidelného dokupovania VUAA, SXR8, VWCE,... )
osobne som naklonený k možnosti č.2, možno by som aj hypo na dom navýšil a dokupil viac.. len by som bol rád aj za rady skúsenejších :)
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2395 times
Been thanked: 2785 times

Príspevok od používateľa JUGGLER »

Za mňa by rozhodla výška úroku, ktorú mám fixovanú na hypotéke.
V 2025 sa očakáva inflácia okolo 5%, teda pri nízko úročenej hypotéke sa oplatí hrať ,,carry trade,, na vyšší výnos.
Pre správnu odpoveď by ťa mal motivovať tvoj výnos z investície 30K do indexových ETFs.

Takže za mňa. Ja by som tých 50k investoval. Nemusíš ihneď, možno to rozložiť na 2-3 vstupy.
Možnosť navýšenia hypo by som si nechal na mimoriadnu situáciu ak by trhy padli o viac ako 20%.

Kým nenastúpi do Bieleho domu Trump máme tu zvýšené riziko eskalácie vojnového napätia z Rusmi zo strany vojnových jastrabov, ktorí prehrali voľby. Takisto s nástupom Trumpa bude mať Netanjahu podporu na radikálne vyriešenie izraelského problému - rozpútanie väčšej vojny v regióne , ktorá by skončila podobne ako na Ukrajine: Rusko a Izrael získajú územia, nanovo definujú svoje hranice, a budú sa snažiť o nový, mierový status quo.
Kým sa tieto 2 konflikty neuzavrú, dovtedy hrozia turbulencie. Je to môj názor, nehľadaj za tým politiku.
Z investorského hľadiska pri pasívnom investovaní je vhodné prípadný pokles využiť na dokup.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

Manifest mladého rentiéra aneb 5 důvodů proč...

lenže ak budeš mať leverage a nebudeš mať iný job ani inú profesiu, tak potom musíš aj rozmýšľať nad trhom a ako nevďačný REIT a iné oblasti, sa dajú podnikateľsky ovplyvniť aj keď bude prúser na trhu... a to je dosť často, takže banky by vedeli vďačne rozprávať... :arrow:

v podstate startup, lenže trocha podivný... a s tými to až tak ružové nie je... banky nielen v USA sa popálili, ale ktovie pretože v USA je to divoké aj keď sem tam dividendové, lenže ak klesajú výnosy a dividendy nie je z čoho platiť, takže to má aj opačnú stranu developmentu...
Napísať odpoveď

Návrat na "Nehnuteľnosti / Nemovitosti, Reality, Hypotekárne úvery"