Slovenská politika
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Re: Slovenská politika
Teším sa na zverejnenie
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
Max100
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 15 08, 2021 12:46 pm
- Has thanked: 40 times
- Been thanked: 80 times
Slovensko je vo vsetkych moznych rebrickoch na poslednych miestach spomedzi krajin EU,napr.rebricek platov,blahobytu,spokojnosti,stastia a pod.Ale plat RF kraluje na prvych miestach.Take socialno demokraticke.Aka krajina,taky premierov plat.Slovakom uz neotvori oci nic.Zasluzime si to,vyzerme si to,kedze sme nepoucitelni a mame kratku pamat.A na MDZ budu karafiaty.Huraa.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2393 times
- Been thanked: 2780 times
Prvý traja. Aj s Fialom. To nie je náhoda. Máme nízke priemerné platy - ako krajiny. Oni sa cítia ako európski politici, tak si nadelili európske.Glogol napísal: ↑Št 10 10, 2024 12:07 pm prvi dvaja ... nahoda ?
https://www.trend.sk/spravy/fico-je-pre ... -iba-orban
Pre objektívnost treba dodať, že si navýšili paušálne príplatky s cca 2000 mesačne na 4,5 násobok priemernej mzdy.
Pre srandu králikov - tých 132K ročne čo má teraz Fico je len polovica toho, čo mal Ódor ako viceguvernér NBS (265K ).
Ten prešiel z kaluže do blata, lebo ako premiér mal len okolo 7000 € ( z toho 2000 paušal )..spolu 84K.
Teraz ako europoslanec má dvojnásobok ( 180K ).
Najlepšie platy teda majú tí, čo najmenej robia - europoslanci. S paušálnymi náhradami cca 5000 je to spolu 15 000 a to je ročne 180 000 €.
Takže europoslanci zarábali 2 x viac ako vláda...pričom si myslím, že člen vlády robí a cestuje viac ako europoslanec.
Dôchodky europoslancov tých čo sú tam dlhšie budú nad 3000 € mesačne. Monika B bude mať okolo 4500.
https://www.aktuality.sk/clanok/2NyHfqk ... -zarabali/
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
No neviem či poliaci Slovinci Rumuni alebo Bulhari majú oveľa väčšie plriemerne platy ako slovaciJUGGLER napísal: ↑Št 10 10, 2024 9:07 pmPrvý traja. Aj s Fialom. To nie je náhoda. Máme nízke priemerné platy - ako krajiny. Oni sa cítia ako európski politici, tak si nadeliliGlogol napísal: ↑Št 10 10, 2024 12:07 pm prvi dvaja ... nahoda ?
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Dobre ráno stara mama
https://standard.sk/?video-komentar=788707
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Rozmyslam koho je to vlastne premier. Proti-ruskej casti asi nie a uz ani pro-ruskej. Viem ze niekto by povedal ze pro-slovenskej ale to vravi kazdy. V zlomovych chvilach sa treba rozhodnut ci vlavo ci vpravo a stat si za svojim. Media ze balicek ho pripravuje o preferencie ale podla mna to nie balicek ale realny zivot.Glogol napísal: ↑Št 10 10, 2024 10:35 pm Dobre ráno stara mama
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 246 times
Podla mna je to super premier 
Ved bol zvoleny , kolko, 4x?
Ma super napady, bol postreleny, ved hrdina pre Slovenskooooooooooooo
Este by aj hokej mohol hrat.
Moj hlas by som mu dal v dalsich volbach, ak by zakazal podmienovat cenove zlavy cez apčičky na smartfonikoch
Ved bol zvoleny , kolko, 4x?
Ma super napady, bol postreleny, ved hrdina pre Slovenskooooooooooooo
Este by aj hokej mohol hrat.
Moj hlas by som mu dal v dalsich volbach, ak by zakazal podmienovat cenove zlavy cez apčičky na smartfonikoch
Odoslané z počítača
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
RI sa to snazi tiez trocha analyzovat.Glogol napísal: ↑Št 10 10, 2024 10:34 pmNo neviem či poliaci Slovinci Rumuni alebo Bulhari majú oveľa väčšie plriemerne platy ako slovaciJUGGLER napísal: ↑Št 10 10, 2024 9:07 pmPrvý traja. Aj s Fialom. To nie je náhoda. Máme nízke priemerné platy - ako krajiny. Oni sa cítia ako európski politici, tak si nadeliliGlogol napísal: ↑Št 10 10, 2024 12:07 pm prvi dvaja ... nahoda ?
https://www.trend.sk/ekonomika/mzdova-d ... ilis-nizky
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 200 times
Snazi sa to hrat na vsetky strany a zaroven pocas toho nahravat dostatok pre seba a kamaratov. Osvedcena taktika, ktoru Slovaci za tisic rokov historie pouzili na bytie co najbezvyznamnejsim uzemim, kde pocas vojen boli minimalne skody. Varsava a Budapest boli zlikvidovane a rozburane X-krat, lebo mali inu politiku.Glogol napísal: ↑Pi 11 10, 2024 5:54 pm Rozmyslam koho je to vlastne premier. Proti-ruskej casti asi nie a uz ani pro-ruskej. Viem ze niekto by povedal ze pro-slovenskej ale to vravi kazdy. V zlomovych chvilach sa treba rozhodnut ci vlavo ci vpravo a stat si za svojim. Media ze balicek ho pripravuje o preferencie ale podla mna to nie balicek ale realny zivot.
Akoze lepsie, nez tam mat progresivnych extremistov; ale mohlo to byt daleko lepsie. Ono ked manzelka nahodou zapne RTVS, este stale mam pocit, ze premierom je Simecka alebo Odor.
Ved v spravach chcem pocut cire fakty, ktora dedina zmenila zastavu, kde bomba zlikvidovala blok domov, kde povoden zobrala domy, kde sa potopil tanker, kde otvorili alebo zatvorili tovaren alebo dialnicu. Kulturu nech si nechaju do kulturneho magazinu. A meditacie o tom, kto je imperialista, kto komunista, kto brutalny agresor ... nech si nechaju do debat na Markize alebo do DennikaN, ktore sa postupom casu aj tak stanu okrajove.
-
Fund
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 103 times
...tak ako je to s tou cenou masla?
https://blog.sme.sk/martinondras/spoloc ... it?ref=tit
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
HOAXFund napísal: ↑Št 17 10, 2024 9:12 am ...tak ako je to s tou cenou masla?
Nie tak je to cenou masla, ale tak to vidí autor blogu. Teda subjektívny názor.
Chce upozorniť na vyššie ceny, keďže maslo dovážame, ale zároveň šíri dezinfo.
Napísal, že cena masla v EU vyskočila na 779 €/100kg, teda 7,79 €/1kg...
Vypočítal, že adekvátna cena masla v obchodoch by mala byť 1,87 € za 250g, alebo 1,49 € za 200g.
Napísal, že vo Francúzsku bežná cena 250g masla dosahuje 2 Eur/ks.
A na konci vypustil hoax: Skutočne existuje dôvod na 200% vyššiu cenu masla na Slovensku ako v Paríži?
Podľa toho hoaxu by 250g maslo malo v SR stáť 6 € ( o 200% viac ako 2 € v Paríži)
Keďže som si tento hoax prečítal dnes ráno a dnes bol v Lídli a Tescu, pozrel som sa na ceny:
LIDL slovenské 250g maslo 2,99 € (žiadna akcia )
LIDL české maslo 250g 2,87 € (žiadna akcia)
LIDL menej tučné maslo ( 61% miesto 82% ) stalo cca 1,75€ za 200g...prepočet na 250g = 2,18 € (akcia )
Tesco: bežná cena 250g = 3,49 € Akcia bola 200g za 1,89 €, čo je 2,36 € za 250g.
Môj záver:
Neakciové ceny okolo 3€ za 250g a akciové okolo 2,40 € nehodnotím ako žiadny problém, ved cena masla v Európe od začiatku roka 2024 na burzách vyrástla o +44%.
Neviem, či autor je naozaj odborník ked spomína burzovú cenu okolo 800 €/100kg, teda 8€/1kg...a zároveň chce aby maloobchodná cena
bola 2 € za 250 g. Ak je to tak v Paríži, tak OK ked si sami vyrábajú maslo....ak je to u nás o 25% až 50% viac a maslo dovážame, pripadá mi to ako normálna maloobchodná marža.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Interview Sulíka pre denník N: https://www.youtube.com/watch?v=XnA7DresTwc
https://dennikn.sk/4256678/richard-suli ... si-myslim/
- prečo považuje dnešnú politiku za hnus a ako sa zmenila;
- čo považuje za svoj najväčší politický neúspech a chybu;
- s kým sa v politike spriatelil a kto ho sklamal;
- ale aj o čom mieni písať pre portál Štandard.sk
- a ako sa darí jeho kulinárskemu projektu.
Zaujímavý rozhovor v ktorom cítiť averziu Sulíka voči tomu ako píše Denník N...
- prečo považuje dnešnú politiku za hnus a ako sa zmenila;
- čo považuje za svoj najväčší politický neúspech a chybu;
- s kým sa v politike spriatelil a kto ho sklamal;
- ale aj o čom mieni písať pre portál Štandard.sk
- a ako sa darí jeho kulinárskemu projektu.
Zaujímavý rozhovor v ktorom cítiť averziu Sulíka voči tomu ako píše Denník N...
Ako nazvať Mikloša severoatlantickým sráčom a začať písať pre Štandard. Smutný koniec bývalého liberála. Do roka bude adorovať Moskvu a Orbána.
---
Rgdz,
Spyros
Rgdz,
Spyros
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
euroatlantickým...Pre média by bolo výstižnejšie ,,euroatlantický Hujer
Viktor Hujer je postava večerního studenta z československého komediálního filmu Marečku, podejte mi pero! z roku 1976
Ztělesňuje typ snaživého a podlézavého studenta, který je noční můrou většiny učitelů.
„Hujer“ přešel do obecného českého, a taky do slovenského slovníku jako označení pro člověka výše uvedeného charakteru a chování, v podstatě ekvivalent slov snaživec, šplhoun, podlézavec.
Od počátku 21. století se v užívání objevuje odvozenina eurohujer, vzniklá v souvislosti s přistoupením Česka a taky Slovenska do Evropské unie.
Vynález termínu bývá připisován Václavu Klausovi.[2]
Jde o pejorativní označení pro nekritického, nadšeného zastánce evropské integrace, který poslušně plní všechna nařízení „z Bruselu“ a upřednostňuje je před rozhodnutími národních institucí.
Mikľoš ako expert na Ukrajinu (pôsobiaci v UA ako poradca ! )buď poslúžil ako Hujer, alebo sa mýlil.
Dnes nikto z vojnových nadšencov nedokáže priznať, že tézy ohľadom porážky rusov a dobytia/vrátenia Krymu nevyšli.
P.S. Sulík sa nepoučil v jednej veci. Pre média netreba dávať rozhovory bez prípravy. Našťastie mal novinára, ktorý to nezneužil.
Ale na nete sa hneď objavilli doslovné prepisy a presné vyjadrenia:
Rozhovor so Sulíkom na Denníku N 18.10.:
Richard Sulík: Už sa nemusím na nič hrať, budem hovoriť, čo si myslím
„V rozhovore pre Štandard ste už avizovali, že sa budete cítiť slobodnejší, povedali ste: „Keď som koncom roka 2021 povedal, že Rusi Krym nevrátia, tak z toho bol veľký poplach. Nakoniec sa ukázalo, že Rusi sú ochotní pre to viesť vojnu, pričom dnes nenaznačuje nič tomu, že by sa ho niekedy chystali vrátiť.
Zjavne som povedal holú pravdu, ale ako predseda strany som musel brať ohľad na stranu a poslanecký klub. Teraz keď už nebudem ani poslancom, sa mi bude vyjadrovať ľahšie.“
V čom ste sa doteraz museli brzdiť?“
Sulík: V tom, že kadejakí moralisti sa začali hneď zavzdušňovať. Napríklad, keď som povedal pred tromi rokmi, že Rusi Krym nevrátia, začali sa strašne pohoršovať kadejakí euroatlantickí sráči…
Euroatlantickí sráči?
Sulík: Áno, typu Ivan Mikloš, úplne typický. Teatrálne vystúpil z môjho kolégia a tvrdil, že trpím geopolitickou slepotou. Tou trpí v prvom rade on.
Vrátili Rusi Krym? Idú ho vrátiť? Dnes už všetci vidia, že ho nevrátia.
Oficiálna pozícia Slovenskej republiky je, že by ho vrátiť mali.
Sulík: Veď ja som nepovedal, že by Rusi Krym vrátiť nemali. Ja som, naopak, veľakrát povedal, že to, že Rusi Krym obsadili, bolo v rozpore s medzinárodným právom. Len to, samozrejme, si nejako nikto nevšimol, i keď som to hovoril omnoho častejšie ako to, že Rusi Krym nevrátia. To som povedal len raz. Zároveň je realita taká, že aj keď to bolo v rozpore s medzinárodným právom, Rusi Krym nevrátia. A keď si my všetci budeme navzájom hovoriť, že to urobia, odďaľujeme skutočné riešenie a páchame ešte väčšie škody, aj na ľudských životoch. Ja dnes vojnu na východe považujem za úplne zbytočnú.
Každá vojna je svojím spôsobom zbytočná, ale otázka je, ako ju ukončiť tak, aby bola maximálne zachovaná suverenita Ukrajiny. A či to nie sú Ukrajinci, ktorí majú sami rozhodnúť, kedy vojnu ukončia.
Sulík: V poriadku, ale hovorím vám, že Rusi Krym nevrátia. Možno by bolo dobré brať toto ako fakt. Keď si my budeme klamať, že oni ho vrátia, a budeme dovtedy bojovať, nakoniec bude západná Európa bojovať až do posledného ukrajinského muža.
Vidíte, teraz toto označíte za svoj názor a ja by som mohol povedať, že poučujete politikov Ukrajiny, ako sa majú zachovať.
Sulík: Ale, prosím vás pekne. Nešvandujte.
O čom budete písať, ak budete písať?
Sulík: O politickej situácii, o témach, o ktorých si myslím, že mám a viem, čo povedať, že sa v nich cítim dostatočne sčítaný. Ekonomické témy, ale aj migranti, ktorým som sa hodne venoval, a vidím, ako ilegálni migranti ničia Európu. Veľká téma sú dane a to, čo tu Fico stvára pri konsolidácii rozpočtu. Budem písať o témach, ktoré ma budú baviť. A budem sa vyhýbať témam, o ktorých si myslím, že neviem dostatok, napríklad izraelsko-palestínsky konflikt. Extrémne háklivá situácia, o ktorej viem príliš málo, aby som si dovolil svoj názor zverejňovať.
V Štandarde ste povedali, že ani na ukrajinsko-ruskú vojnu nie ste najväčší odborník.
Sulík: Nie som, ale to, že Rusi Krym nevrátia, vidí malé dieťa. Okrem Ivana Mikloša to vidia asi všetci, možno, že ešte vy v Denníku N to nevidíte. Ale inak každý súdny človek to vidí.
Výroky politikov sú sledované a využívané, aj ruskou propagandou. Ak si dobre pamätám, tak Martin Klus či Ivan Korčok vám vtedy vyčítali, že ste poslúžili ruskej propagande.
Sulík: Kto chce psa biť, palicu si nájde. Ja mám zvažovať, čo napíše nejaké ruské, a bohvieaké ruské médium? Ja nepoznám žiadne ruské médiá. Pravda ešte v Rusku vychádza? Ja neviem. Odkiaľ som ja mal vedieť, že o tom nejaké ruské médium bude písať. Navyše, oni písali skôr o sankciách, čo je tiež holá pravda, že sankcie škodia slovenským firmám. Celých pätnásť rokov v politike som trpel tým, že niektoré evidentné pravdy je zakázané povedať, lebo nastúpia pokryteckí moralizátori, ktorí robia hodnotiteľov toho, čo sa tu smie a nesmie hovoriť. To mi strašne vždy prekážalo.
Nie je normálne, že keď človek povie svoj názor, môže sa stretnúť aj s kritikou? To nemusí byť moralizovanie.
Sulík: To beriem. Ale keď ja poviem, že Rusi Krym nevrátia, a Mikloš na to povie, že je to geopolitická slepota, tak to nie je kritizujúci výrok, ale jednoducho kravina.
Lenže kritika voči vašim výrokom neprichádzala len z Denníka N či od Ivana Mikloša, ale aj zvnútra vašej strany. Aj tam boli nejakí moralizátori?
Sulík: Spomenuli ste Klusa, tiež taký euroatlantický sráč. Ale človek sa s tým naučí fungovať.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
JUGGLER napísal: ↑Ne 20 10, 2024 4:16 pm V Štandarde ste povedali, že ani na ukrajinsko-ruskú vojnu nie ste najväčší odborník.
Sulík: Nie som, ale to, že Rusi Krym nevrátia, vidí malé dieťa. Okrem Ivana Mikloša to vidia asi všetci, možno, že ešte vy v Denníku N to nevidíte. Ale inak každý súdny človek to vidí.
Povedal im to uplne narovinu uz aj Sulik a ti XXXXXXX to evidentne este stale nechapu
Predstavme si stat, kde by 90% ludi malo inteligenciu na urovni absolventa osobitnej skoly a 10% by bolo normalnych. A vsetci by mali rovnake hlasovacie pravo. Kam by asi smeroval taky stat?
Mne tak nejako pripada situacia v celej EU a NATO.
Staci sa aktualne pozriet na volby v USA. Ved to je vacsia parodia nez niektory diel zo Simpsonovych alebo South Parku.
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1561 times
Miklosova reakcia
Richard Sulík odišiel z parlamentu a dal obsiahly rozhovor Denníku N. Ako sám uviedol, až teraz, po odchode z aktívnej politiky, sa cíti slobodne a môže hovoriť to, čo si naozaj myslí. A čo sme sa z tohto „slobodného“ rozhovoru dozvedeli? V zásade len to, že nič nezabudol a nič sa nenaučil. Pred dvoma rokmi som Sulíka a Matoviča nazval Patom a Matom slovenskej politiky a na základe ich pôsobenia počas roka od volieb musím, žiaľ, konštatovať, že červený a žltý svetrík si stále nevyzliekli. Rozhovorom v Denníku N to Sulík len potvrdil.
Tuho som rozmýšľal, či sa jemu a jeho rozhovoru vôbec venovať, ale napokon som si povedal, že to urobím. Dôvodov je viac. Sulík je stále čestným predsedom parlamentnej politickej strany a navyše nevylúčil svoj návrat do politiky. Menej podstatným dôvodom je aj fakt, že napriek tomu, že som z aktívnej politiky (na rozdiel od neho definitívne) odišiel pred viac ako ôsmimi rokmi, v predmetnom rozhovore sa mi Sulík venoval viac ako ktorémukoľvek inému aktívnemu či bývalému politikovi.
Opakovane o mne hovorí, že som „euroatlantický sráč“, lebo som vraj odišiel z jeho poradného zboru pre jeho výrok, že Rusko sa nikdy nevzdá Krymu, a tvrdím o ňom, že trpí geopolitickou slepotou.
A pritom podľa Sulíka dnešná realita potvrdzuje, že mal pravdu a že Rusko sa Krymu nevzdá.
Takže poďme po poriadku, využijem názov tejto mojej rubriky a vysvetlím, ako čítam Sulíkov rozhovor, ale aj jeho pôsobenie v politike.
Čo sa týka môjho vzťahu k Sulíkovi, ten bol najskôr v zásade pozitívny. Sulík naozaj zohral dôležitú a konštruktívnu úlohu pri tvorbe konceptu daňovej reformy založenej na rovnej dani, keď fungoval v pozícii môjho externého poradcu. Potom hlasoval proti eurovalu a za vyslovenie nedôvery vláde Ivety Radičovej, pričom jeho argumenty o tom, ako Grécku euroval aj tak nepomôže a ako na to doplatia slovenskí daňoví poplatníci, sa ukázali ako úplne mimo reality. Rozbitie Radičovej vlády, ktoré otvorilo Ficovi dvere k jeho návratu (a mimochodom aj k zrušeniu rovnej dane), som považoval za nanajvýš nezodpovedné a škodlivé a aj som za to Sulíka verejne kritizoval.
Po voľbách 2020 ma Sulík požiadal, aby som sa stal členom jeho poradného zboru, čo som napriek zlej skúsenosti s ním akceptoval, pretože som predpokladal, že sa poučil a že sa zmenil. V júni 2021 som dokonca prijal Sulíkovo pozvanie na snem SaS, kde som vystúpil ako čestný hosť spolu s vtedajším ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom a vtedajším premiérom Eduardom Hegerom.
Už v decembri 2021 som sa však vzdal funkcie v Sulíkovom poradnom zbore. Dôvodom boli jeho vyjadrenia v rozhovore pre Pravdu, v ktorom povedal, že protiruské sankcie (uvalené na Rusko po anexii Krymu v roku 2014) považuje za nešťastné. Doslova povedal: „Krajiny majú medzi sebou obchodovať. A niektorých našich exportérov to postihlo. Sankcie tak páchajú iba škody a Rusi Krym nevrátia tak či tak. Treba sa dívať dopredu a treba budovať vzťahy.“
Na základe týchto výrokov (pre ktoré sa dostal do konfliktu aj s vtedajším ministrom zahraničných vecí za SaS Ivanom Korčokom), ako aj v súvislosti s tým, že ruská propaganda tieto jeho výroky, prirodzene, ihneď využila, som ukončil svoje členstvo v jeho poradnom zbore a vyhlásil som, že trpí geopolitickou slepotou.
Mimochodom, v prospech koho Sulík bojoval za zrušenie sankcií a s kým chcel „budovať vzťahy“, sa ukázalo už o niekoľko týždňov po týchto jeho vyjadreniach, vo februári 2022. Takže áno, geopolitická slepota ako z učebnice. A Sulík sa k nej hlási aj teraz v predmetnom rozhovore pre Denník N. Keď sa ho novinár pýta, či ho nemrzí, že poslúžil ruskej propagande, reaguje takto: „Ja mám zvažovať, čo napíše nejaké ruské a bohvieaké ruské médium? Ja nepoznám žiadne ruské médiá.“
A keby len to. Neviem, či vedome alebo nie, ale Sulík sa v rozhovore pre Denník N dopustil ešte horšej veci, on šíri kremeľskú propagandu, že vojna na Ukrajine nie je vojnou Ruska proti Ukrajine, ale vojnou Západu proti Rusku, v ktorej je Ukrajina zneužitá. Tvrdí doslova, že „ja dnes vojnu na východe považujem za úplne zbytočnú“ a že „nakoniec bude západná Európa bojovať až do posledného ukrajinského muža“.
Uf, toto je už naozaj silná káva. Urobme si poriadok v pojmoch a dojmoch.
Naratív, že Rusko dnes na Ukrajine nevedie agresívnu a dobyvačnú vojnu proti Ukrajine, ale obrannú vojnu proti Západu, ktorý chce Rusko zničiť, je jedným z hlavných putinovských propagandistických klamstiev, ktorými si (okrem teroru a iných nástrojov) udržiava Putin popularitu medzi ruským elektorátom. A Sulík tento ruský propagandistický naratív svojimi tvrdeniami podporuje. Je možné, že si to vo svojej geopolitickej slepote neuvedomuje, ale to škodlivosti týchto jeho výrokov nič neuberá.
Veci sa totiž majú tak, že (parafrázujúc bývalú izraelskú premiérku Goldu Meirovú), ak prestanú bojovať Rusi, tak bude mier, ale ak prestanú bojovať Ukrajinci, tak bude po Ukrajine. Sulík sa stavia div nie do pozície Nostradama, keď vyhlasuje, že mal pravdu, pretože dnes je jasné, že Rusi Krym nikdy nevrátia. Nikto netvrdil, že ho dobrovoľne vrátia, ale takí „euroatlantickí sráči“, ako som ja, tvrdia, že treba Ukrajine pomôcť vojensky omnoho viac, aby si ho vzala späť. Pretože Krym bol anektovaný v rozpore s medzinárodným právom, silou a s posvätením zmanipulovaného referenda na rozdiel od toho referenda, v ktorom sa obyvatelia Krymu v roku 1991 slobodne rozhodli, že chcú byť súčasťou nezávislej Ukrajiny. A ak by chcel niekto argumentovať, že Krym bol vždy ruský, tak je to po prvé historický nezmysel a po druhé sa ho treba opýtať, „čie bolo“ vždy napríklad Komárno alebo hoci aj celé Horné Uhorsko.
Ak by Sulík a jemu podobní pochybovali, či by Ukrajina bola schopná vybojovať si späť Krym, tak im chcem pripomenúť, že bez vlastného vojenského námorníctva a bez pomoci západných rakiet dlhého doletu (ktoré sa západní spojenci stále boja Ukrajine povoliť používať) už doteraz Ukrajina svojimi vlastnými námornými bojovými dronmi zničila viac ako tretinu ruského čiernomorského vojenského námorníctva.
Takže kto je tu vlastne sráč? Ten, kto tvrdí, že bezprávie, násilie, teror, agresívna dobyvačná vojna, vojnové zločiny a porušovanie medzinárodného práva sa nesmú a nemajú tolerovať, alebo ten, kto toto všetko nevidí alebo nepovažuje za dôležité a chce „rušiť sankcie, dívať sa dopredu a budovať vzťahy“? Ak už niekto trpí nevyliečiteľnou geopolitickou slepotou, ale vie aspoň čítať s porozumením, tak by si napríklad mohol niečo prečítať o dejinách 20. storočia a o skúsenostiach s ustupovaním tyranom a diktátorom a ich imperiálnemu apetítu.
Mimochodom, v súvislosti so Sulíkovými názormi na protiruské sankcie a na vojnu na Ukrajine je pozoruhodné, v akom súlade sú tieto jeho názory s postojmi Roberta Fica, ktorého Sulík v minulosti opakovane posielal do basy a robí to aj v tomto rozhovore. A aj v súlade s názormi proruského a antiliberálneho Štandardu, do ktorého bude dokonca Sulík pravidelne prispievať. A pritom na otázku novinára, čo radí ako čestný predseda terajšiemu predsedovi SaS Gröhlingovi, odpovedá, že to, aby bola strana taká ako doteraz, teda pravicová a liberálna.
Takže zdá sa, že nielen geopolitická, ale aj politologická a hodnotová slepota.
Keď som vystúpil ako čestný hosť na sneme SaS, tak som tam okrem iného povedal, že ak by boli voľby vtedy (v júni 2021), tak by som volil SaS, hoci som ju nikdy nevolil, ale zároveň som povedal, že to nemusí znamenať, že budem SaS voliť v budúcnosti. A ani som nevolil. Hlavným dôvodom bol Sulík a myslím, že som nebol medzi pravicovými a liberálnymi voličmi sám. Sulík bol guľou na nohe SaS. Dnes je táto guľa možno trochu menšia, ako bola v roku 2023, ale ako nám (mne a mne podobným) svojím rozhovorom pripomenul čestný predseda tejto strany, guľou ostáva. Nič nezabudol a nič sa nenaučil.
https://e.dennikn.sk/4263054/ako-to-cit ... e-dennik-n
Sulík vymenil politiku za kuchyňu a pokusy s vajcam
"Excelovskou tabuľkou" nazval Richard Sulík toto vyhodnotenie varenia vajec vo vode s rôznou teplotou a s rôznou dĺžkou varenia. https://domov.sme.sk/c/23397827/sas-sul ... renie.html
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Miklos urobil chyby ok ale jeho chyby su na mile vzdialene od chyb sulika matovica a ficovych vlad. Do strany do ktorej by vstupil by isto mala moj hlas.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Súhlasím so Sulíkom, že Mikloš je euroatlantický sráč a za seba pridávam, že je aj vojnový štváč.Mikloš napísal: Nikto netvrdil, že ho (Krym) dobrovoľne vrátia, ale takí „euroatlantickí sráči“, ako som ja, tvrdia, že treba Ukrajine pomôcť vojensky omnoho viac, aby si ho vzala späť. Pretože Krym bol anektovaný v rozpore s medzinárodným právom, silou a s posvätením zmanipulovaného referenda,,
Problémom Mikloša je, že trpí rovnakou geopolitickou slepotou ako vyhlasuje o Sulíkovi.
Keď sa američania rozhodli bombardovať Srbsko výsledkom bola nezákonná anexia 20% územia Kosova bez referenda !
Bolo to rovnaké porušenie medzinárodného práva ako anexia Krymu. Putin sa učil. Mal vzory !
A takí politici ako Mikloš a Dzurinda, ktorí umožnili to bombardovanie, doteraz držia huby a krok.
Našťastie ostal aspoň odkaz: SR geopoliticky doteraz Kosovo neuznáva.
Putin svoju svinskú a agresívnu politiku postavil na rovnako svinskej a agresívnej politike jednej mocnosti spoza oceánu.
Bohužiaľ, cela Európa sa vzdala svojej mocenskej suverenity a podriadila sa vplyvu cudzej mocnosti vdaka takým politikom v predklone ako Mikloš.
Božie mlyny melú pomaly ale isto. Dúfam, že Mikloša a všetkých ostatných vojnových štváčov raz dobehne svedomie, že prispeli k státisícom mrtvych na Ukrajine. Nemôžem uveriť, že Mikloš stále verí tomu, že Ukrajina vojensky dobyje Krym. Rovnaká slepota akoby povedal, že Srbsko si raz dobyje späť Kosovo.
Dzurinda a Mikloš sa tiež neskôr stali Patom a Matom slovenskej politiky.
Vládu v 2012 položil Sulík, ale to zákerné hlasovanie vymyslel Dzurinda.
Za mňa. Mikloš má pravdu, že Sulík a Matovič boli Patom a Matom slovenskej politiky.
Ale rovnako sa stali Patom a Matom Dzurinda a Mikloš.
Pomohli Slovensku v pomečiarovských časoch a pádom vlády v 2012 ich užitočnosť skončila. Odvtedy len škodia.
Sulík vymyslel rovnú daň a vďaka tomu Mikloš urobil najväčšie ekonomické reformy a naštartoval rast.
Ale od 2012 všetci svorne narobili viac škôd ako úžitku.
Sulíkovi netreba zabudnúť tri veci: 1. rovnú daň, 2. zvládnutie energetickej krízy a 3. VOLVO na východe SR.
Ako politický líder je bohužiaľ Sulík kvôli svojej poruche osobnosti bezcenný.
Ale ako strategický ekonóm a výkonný člen vlády, napr. minister financií, alebo hospodárstva je OK.
Na rozdiel od Mikloša, ktorý sa fakt stal len takým ,,euroatlantickým sráčom,, slepým na jedno oko.
Presne ako komunisti Mikloš vidí len to, čo od neho chce jedna strana = tí, čo ho potľapkávajú po pleci.
V geopolitickom pohľade je Sulík u mňa jednička. Nemusíme predsa fungovať jednohlasne ako za komunizmu.
Toto robili marxisti a teraz to presadzujú neomarxisti.
Všetci čo nemajú rovnakí názor sú pre nich nepriatelia - táto dogma platí rovnako pre neomarxistov ako pre totalitné Rusko.
-
hifron
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 13 times
Srbsko do EÚ nepatrí, ale Srbsko položila povojnová politika a vtlačenie do diplomatických prestrelok kde domáca scéna bola monotónna ale na spôsob nevidenia ani lesa a ani rozličností ktoré mali vyniknúť, takže sa ani prirodzene hospodársky región nevyvinul ale bol akurát tak tŕňom v oku a tam kde bol pokrok zostal dodnes, ale mimo Srbska a jeho diplomacie...
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Juggler neviem sa zbavit pocitu ze mas dve obdobia pohladu na Sulika, Jedno negativne do casu kym zacal pisat do Standardu ( nechce sa mi vyhladavat donekonecna opakovene ze 3x povalil vladu) - druhe pozitivne - od prvych prispevkov v Standarde.... Fakt nechapem preco sa Sulik venuje tak vela Miklosovi. Ego ego a este raz ego. To ego rozbije kazdy kolektiv kazdy team. Kazdy kto ma skusenosti s pracou v kolektive vie ako spickovi odbornici s prehnanym egom vedia vsetko pokazit.JUGGLER napísal: ↑Po 28 10, 2024 12:16 amSúhlasím so Sulíkom, že Mikloš je euroatlantický sráč a za seba pridávam, že je aj vojnový štváč.Mikloš napísal: Nikto netvrdil, že ho (Krym) dobrovoľne vrátia, ale takí „euroatlantickí sráči“, ako som ja, tvrdia, že treba Ukrajine pomôcť vojensky omnoho viac, aby si ho vzala späť. Pretože Krym bol anektovaný v rozpore s medzinárodným právom, silou a s posvätením zmanipulovaného referenda,,
Problémom Mikloša je, že trpí rovnakou geopolitickou slepotou ako vyhlasuje o Sulíkovi.
Keď sa američania rozhodli bombardovať Srbsko výsledkom bola nezákonná anexia 20% územia Kosova bez referenda !
Bolo to rovnaké porušenie medzinárodného práva ako anexia Krymu. Putin sa učil. Mal vzory !
A takí politici ako Mikloš a Dzurinda, ktorí umožnili to bombardovanie, doteraz držia huby a krok.
Našťastie ostal aspoň odkaz: SR geopoliticky doteraz Kosovo neuznáva.
Putin svoju svinskú a agresívnu politiku postavil na rovnako svinskej a agresívnej politike jednej mocnosti spoza oceánu.
Bohužiaľ, cela Európa sa vzdala svojej mocenskej suverenity a podriadila sa vplyvu cudzej mocnosti vdaka takým politikom v predklone ako Mikloš.
Božie mlyny melú pomaly ale isto. Dúfam, že Mikloša a všetkých ostatných vojnových štváčov raz dobehne svedomie, že prispeli k státisícom mrtvych na Ukrajine. Nemôžem uveriť, že Mikloš stále verí tomu, že Ukrajina vojensky dobyje Krym. Rovnaká slepota akoby povedal, že Srbsko si raz dobyje späť Kosovo.
Dzurinda a Mikloš sa tiež neskôr stali Patom a Matom slovenskej politiky.
Vládu v 2012 položil Sulík, ale to zákerné hlasovanie vymyslel Dzurinda.
Za mňa. Mikloš má pravdu, že Sulík a Matovič boli Patom a Matom slovenskej politiky.
Ale rovnako sa stali Patom a Matom Dzurinda a Mikloš.
Pomohli Slovensku v pomečiarovských časoch a pádom vlády v 2012 ich užitočnosť skončila. Odvtedy len škodia.
Sulík vymyslel rovnú daň a vďaka tomu Mikloš urobil najväčšie ekonomické reformy a naštartoval rast.
Ale od 2012 všetci svorne narobili viac škôd ako úžitku.
Sulíkovi netreba zabudnúť tri veci: 1. rovnú daň, 2. zvládnutie energetickej krízy a 3. VOLVO na východe SR.
Ako politický líder je bohužiaľ Sulík kvôli svojej poruche osobnosti bezcenný.
Ale ako strategický ekonóm a výkonný člen vlády, napr. minister financií, alebo hospodárstva je OK.
Na rozdiel od Mikloša, ktorý sa fakt stal len takým ,,euroatlantickým sráčom,, slepým na jedno oko.
Presne ako komunisti Mikloš vidí len to, čo od neho chce jedna strana = tí, čo ho potľapkávajú po pleci.
V geopolitickom pohľade je Sulík u mňa jednička. Nemusíme predsa fungovať jednohlasne ako za komunizmu.
Toto robili marxisti a teraz to presadzujú neomarxisti.
Všetci čo nemajú rovnakí názor sú pre nich nepriatelia - táto dogma platí rovnako pre neomarxistov ako pre totalitné Rusko.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
raz sa tu niekto nieco podobne dopytoval - a asi to nema vyznam ale aspon si to sem odkladam
https://domov.sme.sk/c/23403038/boris-s ... sutaz.html
https://domov.sme.sk/c/23403038/boris-s ... sutaz.html
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Čo je zlé na rôznych uhloch pohľadu? Život je predsa o tom, že všetci máme nejaké pozitíva i negatíva. Všetci robíme dobré i zlé rozhodnutia....
Pozitíva treba uznať, negatíva kritizovať. Neuznávam jednofarebný pohľad a nálepkovanie, že tento človek je OK ( a zatajujme, či ignorujme negatíva) a iný je nepriateľ (hejtujme, odsudzujme, vyhlásme za nepriateľa ). Takéto rozdeľovanie, nálepkovanie a hejtovanie tu zavádzajú neomarxisti.
Sulík povalil tri vlády. V tom poslúžil smerákom ako užitočný idiot.
Boli tam aj iné veci z ktorých verím, že je sám nad sebou zhnusený, resp. ak je narcis, tak vinu vidí v iných a je zhnusený z pokryteckej politiky.
Ale v založení pravicovej a liberálnej SaS a v ekonomických prínosoch, ktoré som menoval mu patrí palec hore.
Napríklad priemyselný park pod Volvom, vykupovanie/vyvlastňovanie pozemkov a vôbec získanie Volva pre SR som sledoval.
Nevyzeralo to dobre už ked maďari získali BMW, ale Sulík v tomto prekvapil a strategickú investíciu nakoniec dotiahol do úspechu.
Úžitok pre východ SR z toho bude na celé desaťročia.
Mikloša som uznával za ekonomické reformy.
Pomečiarovská SR sa vzchopila cez dvoch dobrých ministrov financií: Brigita Schmognerová a Ivan Mikloš.
Ale v obidvoch vládach mal ekonomiku pod palcom práve Ivan Mikloš.
Mikloš bol ministrom i v Radičovej vláde 2010-2012. Vždy pôsobil s Mikulášom Dzurindom.
Všetci štyria ,,Pat a Mati,, ( Sulík, Matovič, Dzurinda i Mikloš )rozbili vtedy vládu a odovzdali SR smerákom na 8 rokov.
Najväčšiu vinu však pripisujem Sulíkovi, lebo ten pád vlády vtedy dopustil. Ale všetci v tom mali prsty a na všetkých sme doplatili.
Čo sa týka ekonomiky: Mikľoša i Sulíka naďalej považujem za špicu. Tam im z mojej strany obom patrí uznanie.
Takisto SaS považujem za jedinú stranu, ktorá by najlepšie vedela ekonomicky pozdvihnúť Slovensko...
Ale v ostatnom je to bieda...
Pozitíva treba uznať, negatíva kritizovať. Neuznávam jednofarebný pohľad a nálepkovanie, že tento človek je OK ( a zatajujme, či ignorujme negatíva) a iný je nepriateľ (hejtujme, odsudzujme, vyhlásme za nepriateľa ). Takéto rozdeľovanie, nálepkovanie a hejtovanie tu zavádzajú neomarxisti.
Sulík povalil tri vlády. V tom poslúžil smerákom ako užitočný idiot.
Boli tam aj iné veci z ktorých verím, že je sám nad sebou zhnusený, resp. ak je narcis, tak vinu vidí v iných a je zhnusený z pokryteckej politiky.
Ale v založení pravicovej a liberálnej SaS a v ekonomických prínosoch, ktoré som menoval mu patrí palec hore.
Napríklad priemyselný park pod Volvom, vykupovanie/vyvlastňovanie pozemkov a vôbec získanie Volva pre SR som sledoval.
Nevyzeralo to dobre už ked maďari získali BMW, ale Sulík v tomto prekvapil a strategickú investíciu nakoniec dotiahol do úspechu.
Úžitok pre východ SR z toho bude na celé desaťročia.
Mikloša som uznával za ekonomické reformy.
Pomečiarovská SR sa vzchopila cez dvoch dobrých ministrov financií: Brigita Schmognerová a Ivan Mikloš.
Ale v obidvoch vládach mal ekonomiku pod palcom práve Ivan Mikloš.
Mikloš bol ministrom i v Radičovej vláde 2010-2012. Vždy pôsobil s Mikulášom Dzurindom.
Všetci štyria ,,Pat a Mati,, ( Sulík, Matovič, Dzurinda i Mikloš )rozbili vtedy vládu a odovzdali SR smerákom na 8 rokov.
Najväčšiu vinu však pripisujem Sulíkovi, lebo ten pád vlády vtedy dopustil. Ale všetci v tom mali prsty a na všetkých sme doplatili.
Čo sa týka ekonomiky: Mikľoša i Sulíka naďalej považujem za špicu. Tam im z mojej strany obom patrí uznanie.
Takisto SaS považujem za jedinú stranu, ktorá by najlepšie vedela ekonomicky pozdvihnúť Slovensko...
Ale v ostatnom je to bieda...
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Nezavislost Tibetu!
Kosovo je Srbsko!
Krym patri Ukrajine!
Tieto vyroky vyslovuju zadubenci s klapkami na ociach, ktori si nedokazu pripustit realitu.
Kopa ludi v podobnom mentalnom stave je umiestnena v ustavoch a berie prasky...
Tolko k Miklosovmu "geopolitickemu rozhladu".
Krym v doterajsej historii patril Ukrajine jedine niekolko desatroci, pocas ktoreho bola ci uz fakticky, alebo predtym dokonca aj fakticky+formalne podriadena vlade z Kremla.
Nad Krymom nemala nikdy vlada, ktora mala za prvoradeho strategickeho spojenca USA, realnu kontrolu.
V skutocnosti Zelenskym pravdepodobne 90% obyvatelstva Krymu opovrhuje viac nez Putinom. Ved sa im niekolko rokov snazil z Krymu urobit pust bez pitnej vody; XXXX
Najsmiesnejsie je, ako Miklos v roku 2024 spomina nejake referendum z roku 1991. Mohol z roku 1378 alebo 572.
Mal by si dat viac praskov a pripustit si, ze nezijeme v roku 1991 ale v 2024.
Este aj z pohladu "medzinarodneho prava" legitimne je to, co si myslia obyvatelia aktualne zijuci na Kryme, v roku 2024 ... a nie co povedali vtedajsi obyvatelia v 1991, 1378 alebo v 572. Ak si Miklos nevsimol, z obyvatelov Krymu, ktori v roku 1991 hlasovali v referende, uz vyse polovica nezije. Nech nech ide s nimi preberat ich nazory do hrobov, kam on uz politicky davno patri.
Kosovo je Srbsko!
Krym patri Ukrajine!
Tieto vyroky vyslovuju zadubenci s klapkami na ociach, ktori si nedokazu pripustit realitu.
Kopa ludi v podobnom mentalnom stave je umiestnena v ustavoch a berie prasky...
Tolko k Miklosovmu "geopolitickemu rozhladu".
Krym v doterajsej historii patril Ukrajine jedine niekolko desatroci, pocas ktoreho bola ci uz fakticky, alebo predtym dokonca aj fakticky+formalne podriadena vlade z Kremla.
Nad Krymom nemala nikdy vlada, ktora mala za prvoradeho strategickeho spojenca USA, realnu kontrolu.
V skutocnosti Zelenskym pravdepodobne 90% obyvatelstva Krymu opovrhuje viac nez Putinom. Ved sa im niekolko rokov snazil z Krymu urobit pust bez pitnej vody; XXXX
Najsmiesnejsie je, ako Miklos v roku 2024 spomina nejake referendum z roku 1991. Mohol z roku 1378 alebo 572.
Mal by si dat viac praskov a pripustit si, ze nezijeme v roku 1991 ale v 2024.
Este aj z pohladu "medzinarodneho prava" legitimne je to, co si myslia obyvatelia aktualne zijuci na Kryme, v roku 2024 ... a nie co povedali vtedajsi obyvatelia v 1991, 1378 alebo v 572. Ak si Miklos nevsimol, z obyvatelov Krymu, ktori v roku 1991 hlasovali v referende, uz vyse polovica nezije. Nech nech ide s nimi preberat ich nazory do hrobov, kam on uz politicky davno patri.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Naďove klamstvá potvrdila kontrola NKÚ
Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu preukázali rozsiahle pochybenia a miliónové straty pri darovaní vojenskej techniky Ukrajine v čase, keď bol ministrom obrany Jaroslav Naď.
NKÚ vykonal na Ministerstve obrany kontrolu s názvom Darovanie hnuteľného majetku vojenskej povahy Ukrajine za kontrolované obdobie rokov 2022 až 2023. Cieľom tejto kontroly bolo preveriť, či darovanie hnuteľného majetku vojenskej povahy Ukrajine prebiehalo v súlade s právnymi normami.
Od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine Slovenská republika darovala Ukrajine majetok vojenskej povahy v hodnote takmer 700 miliónov eur. NKÚ v správe uvádza, že proces darovania hnuteľného majetku vojenskej povahy sprevádzali procesné aj významné administratívne nedostatky.
https://standard.sk/802755/nadove-klams ... ntrola-nku
Ďalej je to platený článok, tak len podstata:
Darovaný majetok nebol prebytočný..
Kontrola zistila porušenia medzinárodných dohôd...
Žiadna právna analýza neexistuje...
...Jaroslav Naď opakovane klamal, keď opieral legalitu darovania vojenského materiálu o právnu analýzu, ktorá nikdy neexistovala, a ktorá bola v hrubom rozpore s názorom právnickej obce ohľadom právnych možností darovania stíhačiek zo strany vtedajšej vlády.
...Bývalý minister obrany vtedy verejnosť presviedčal, že Slovensko dostane za darovaný materiál väčšiu sumu peňazí od spojencov a Európskej únie, a že štát tak vlastne získa finančný prospech.
Kontrola však zistila, že zo sumy nahlásenej do EPF mohol štát získať iba takmer 330 miliónov eur, čo je menej ako polovica.
V súčasnosti, podľa zistení kontroly, Slovenská republika získala zo zdrojov EPF iba 82 miliónov eur.
Konanie Naďa vyústilo do absencie akejkoľvek ochrany neba...
Predseda kontrolného úradu Ľubomír Andrassy označil celé konanie vtedajšieho rezortu obrany za ukážku manažérskeho zlyhania a chaosu, z ktorého by sa mali poučiť pracovníci ministerstva obrany aj generálneho štábu.
Kontrola odhalila neuveriteľný zmätok a bezbrehé rozhadzovanie stoviek miliónov zo štátneho majetku na úrovni jedného z najdôležitejších ministerstiev. Potvrdila absenciu dodržiavania právnych noriem a vyvrátila Naďove klamstvá o zákonnom postupe na základe „tajomných“ analýz či benefitov darovania, ako aj amatérsky prístup k zložitej problematike a iluzórne predstavy o kompenzáciách.
Vláda nemala žiadne právo darovať majetok štátu nielen preto, že bola v demisii, ale aj pre jeho chýbajúcu nadbytočnosť. Veľmi závažné bolo aj zistenie o našom nechránenom nebi. Správa jednoznačne hovorí o darovaní protivzdušnej obrany bez zabezpečenia reálnej náhrady na niekoľko rokov.
Takéto ohrozenie bezpečnosti štátu, či už úmyselné alebo spôsobené šokujúcou neschopnosťou, by nemalo zostať bez povšimnutia kompetentných orgánov. Uvedené platí v časoch mieru, pričom v čase aktívneho vojenského konfliktu na území susedného štátu je toto zistenie možno podradiť aj pod niektorý z trestných činov.
Aj tieto závery kontroly poukazujú na zaujímavý trend spojený s predsedom Demokratov Jaroslavom Naďom.
Podľa jeho názoru bolo všetko, čo urobil, správne a zákonné. Všetci odborníci, ktorí tvrdia opak a opierajú svoje zistenia o fakty, zákony alebo dôkazy, podľa neho klamú.
Len Jaroslav Naď vraj vždy hovorí pravdu a koná striktne v medziach zákonnosti, hoci to nevie ničím preukázať.
Zistenia Najvyššieho kontrolného úradu preukázali rozsiahle pochybenia a miliónové straty pri darovaní vojenskej techniky Ukrajine v čase, keď bol ministrom obrany Jaroslav Naď.
NKÚ vykonal na Ministerstve obrany kontrolu s názvom Darovanie hnuteľného majetku vojenskej povahy Ukrajine za kontrolované obdobie rokov 2022 až 2023. Cieľom tejto kontroly bolo preveriť, či darovanie hnuteľného majetku vojenskej povahy Ukrajine prebiehalo v súlade s právnymi normami.
Od začiatku vojenského konfliktu na Ukrajine Slovenská republika darovala Ukrajine majetok vojenskej povahy v hodnote takmer 700 miliónov eur. NKÚ v správe uvádza, že proces darovania hnuteľného majetku vojenskej povahy sprevádzali procesné aj významné administratívne nedostatky.
https://standard.sk/802755/nadove-klams ... ntrola-nku
Ďalej je to platený článok, tak len podstata:
Darovaný majetok nebol prebytočný..
Kontrola zistila porušenia medzinárodných dohôd...
Žiadna právna analýza neexistuje...
...Jaroslav Naď opakovane klamal, keď opieral legalitu darovania vojenského materiálu o právnu analýzu, ktorá nikdy neexistovala, a ktorá bola v hrubom rozpore s názorom právnickej obce ohľadom právnych možností darovania stíhačiek zo strany vtedajšej vlády.
...Bývalý minister obrany vtedy verejnosť presviedčal, že Slovensko dostane za darovaný materiál väčšiu sumu peňazí od spojencov a Európskej únie, a že štát tak vlastne získa finančný prospech.
Kontrola však zistila, že zo sumy nahlásenej do EPF mohol štát získať iba takmer 330 miliónov eur, čo je menej ako polovica.
V súčasnosti, podľa zistení kontroly, Slovenská republika získala zo zdrojov EPF iba 82 miliónov eur.
Konanie Naďa vyústilo do absencie akejkoľvek ochrany neba...
Predseda kontrolného úradu Ľubomír Andrassy označil celé konanie vtedajšieho rezortu obrany za ukážku manažérskeho zlyhania a chaosu, z ktorého by sa mali poučiť pracovníci ministerstva obrany aj generálneho štábu.
Kontrola odhalila neuveriteľný zmätok a bezbrehé rozhadzovanie stoviek miliónov zo štátneho majetku na úrovni jedného z najdôležitejších ministerstiev. Potvrdila absenciu dodržiavania právnych noriem a vyvrátila Naďove klamstvá o zákonnom postupe na základe „tajomných“ analýz či benefitov darovania, ako aj amatérsky prístup k zložitej problematike a iluzórne predstavy o kompenzáciách.
Vláda nemala žiadne právo darovať majetok štátu nielen preto, že bola v demisii, ale aj pre jeho chýbajúcu nadbytočnosť. Veľmi závažné bolo aj zistenie o našom nechránenom nebi. Správa jednoznačne hovorí o darovaní protivzdušnej obrany bez zabezpečenia reálnej náhrady na niekoľko rokov.
Takéto ohrozenie bezpečnosti štátu, či už úmyselné alebo spôsobené šokujúcou neschopnosťou, by nemalo zostať bez povšimnutia kompetentných orgánov. Uvedené platí v časoch mieru, pričom v čase aktívneho vojenského konfliktu na území susedného štátu je toto zistenie možno podradiť aj pod niektorý z trestných činov.
Aj tieto závery kontroly poukazujú na zaujímavý trend spojený s predsedom Demokratov Jaroslavom Naďom.
Podľa jeho názoru bolo všetko, čo urobil, správne a zákonné. Všetci odborníci, ktorí tvrdia opak a opierajú svoje zistenia o fakty, zákony alebo dôkazy, podľa neho klamú.
Len Jaroslav Naď vraj vždy hovorí pravdu a koná striktne v medziach zákonnosti, hoci to nevie ničím preukázať.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 594 times
- Kontaktovať používateľa:
Nada nemam rad, ale ked ho sudi trafikant smeru . tazko verit v objektivitu.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Koho myslíš? Článok písal právnik a v základných faktoch sa opiera o zistenia NKU.
Ak myslíš predsedu NKU Andrassyho, že bol v dávnej minulosti SDĽ (odkiaľ odišiel urazený Fico a založil SMER ), tak
pripomínam, že Andrassy ako predseda NKU bol nominant OĽANO. Tu máš dôkaz od Pellegriniho, ked Hlas nebol spokojný s jeho voľbou v 2022:
https://www.ta3.com/relacia/24435/najvy ... ce-zamerat
Takže šéf NKU je nominant Matovičovej OĽANO a minister obrany Naď bol ministrom Matovičovej a Hegerovej vlády.
Zaujíma ma to aj preto, lebo vo voľbách 2020 som ja volil OĽANO v nádeji, že Matovič navždy pochová Fica a éru smerákov.
Mýlil som sa.
NKU je v kontrole čosi ako Najvyšší súd v súdnictve..nepametám sa na nejaké neobjektívne zistenia...ak by chcel pomôcť smerákom, môže akurát niečo utajiť , privrieť oči, nekontrolovať... ale to nevyzerá na tento prípad.
Ministerstvo obrany je tu pre občanov SR, takže darovanie stíhačiek a S-300 bola vážna vec ...jednak sme ostali bez obrany, jednak odfučalo 600 milionov (a kalinák ide znova kupovať systémy za 500 miliónov ) a jednak vláda v demisii mala v takej vážnej veci nechať hlasovať parlament.
V SR máme predsa parlamentnú demokraciu a jasne definované zákony...nie rozhodovanie ministerstva na základe politickej objednávky.
Ak myslíš predsedu NKU Andrassyho, že bol v dávnej minulosti SDĽ (odkiaľ odišiel urazený Fico a založil SMER ), tak
pripomínam, že Andrassy ako predseda NKU bol nominant OĽANO. Tu máš dôkaz od Pellegriniho, ked Hlas nebol spokojný s jeho voľbou v 2022:
https://www.ta3.com/relacia/24435/najvy ... ce-zamerat
Takže šéf NKU je nominant Matovičovej OĽANO a minister obrany Naď bol ministrom Matovičovej a Hegerovej vlády.
Zaujíma ma to aj preto, lebo vo voľbách 2020 som ja volil OĽANO v nádeji, že Matovič navždy pochová Fica a éru smerákov.
Mýlil som sa.
NKU je v kontrole čosi ako Najvyšší súd v súdnictve..nepametám sa na nejaké neobjektívne zistenia...ak by chcel pomôcť smerákom, môže akurát niečo utajiť , privrieť oči, nekontrolovať... ale to nevyzerá na tento prípad.
Ministerstvo obrany je tu pre občanov SR, takže darovanie stíhačiek a S-300 bola vážna vec ...jednak sme ostali bez obrany, jednak odfučalo 600 milionov (a kalinák ide znova kupovať systémy za 500 miliónov ) a jednak vláda v demisii mala v takej vážnej veci nechať hlasovať parlament.
V SR máme predsa parlamentnú demokraciu a jasne definované zákony...nie rozhodovanie ministerstva na základe politickej objednávky.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
Nada nemam dvojnasobne rad a je uplne jasne, ze za vlady Hegera ani PS by ho nikto nikdy neodsudil. Bude este velky zazrak ak ho vobec za vlady SMERu odsudia s nejakymi vaznejsimi dosledkami.osamely chodec napísal: ↑Po 04 11, 2024 10:28 am Nada nemam rad, ale ked ho sudi trafikant smeru . tazko verit v objektivitu.
Vdaka falosnym nadejam, ktore Ukrajincom daval svojvolnym poskytnutim im lietajucich rakiev nesie znacnu spoluzodpovednost za smrt ukrajinskych pilotov aj tisicov pesiakov, ktori si navravali, ze tie "takmer samovrazebne torpeda" im poskytnu vzdusnu podporu. A pri Rabotine ich potom boli tisice nezmyselne zmrzacenych a zabitych.
Zo zahranicno politickeho pohladu pre SR navrhujem, aby sa vykaslala na format V4. Cechov a Poliakov odkopnut, ich mentalita je uz uplne posunuta a zavisla na USA, treba ich nechat, nech si upadok zapadnej Europy vychutnaju az do trpkeho konca s ich kolabujucimi zapadoeuropskymi panmi.
SR, Madarsko, Srbsko, Bulharsko by malo podpisat vojenske aj hospodarske dohody. Akoze nic extra kompania, ale aspon by to malo z dlhodobeho hladiska nejaku perspektivu. A spolu s Tureckom by to mali hrat na koridor, ktory je v NATO aj BRICS zaroven.
A nechat zapad (vcetne CR a Polska) vykrvacat pri kupovani americkeho LNG z tankerov jazdiacich cez Atlantik a pri stavani si veternych vrtuli namiesto atomovych elektrarni. A solarnych panelov vo Svedsku a Skotsku, kde maju v porovnani so Spanielskom niekde o 75% menej intenzivneho slnecneho svitu a slnecnych dni.
-
hifron
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 13 times
kedysi za socializmu vravievali v Poľsku, že inflácia potravín a štrajk lodníkov robí nepokoje... a že rast cien piva pochová vládu...
no a medzitým môže nastať situácia, že pobrežie Poľska nebude o lodeniciach, ale niečo možno vymyslia aby tie vojvodstvá neboli také pri tých nemeckých platoch o 15 rokov také chudobné... No a tí Poliaci vravievali tiež, že Ukrajina je o 20 rokov za Poľskom... lenže pri štatistikách obchodu v Česku na statista vidno, že aj Poľsko a aj dokonca Rusko mimoriadne napreduje(aj keď dnes neviem...).
No a trocha z toho vyplýva, že obchod čelí veľkým výzvam, ale regionálne úspechy sa slovenským regiónom vyhýbajú a trocha aj tým českým.
lenže môže nastať situácia, že niektoré vojvodstvá v Poľsku budú dosť vyspelé a niekde budú nastávať obchodné vojny, ale v podstate aj napredovanie priemyslu a iných zložiek spoločnosti pri dnešnom vývoji môže byť všelijaké. A to ako bude sever Poľska vyspelý a ako si zabezpečí záležitosti vyskytujúce sa v Baltskom mori, teda zmes rôznorodých štátov ale chaotickej správe(bez firemnej účasti) ako ukázal aj prípad lode Estonia a nedôvera v komerčné riešenia v ruskej admiralite, môže napovedať ako (regionálne) mocnosti na juhu Ukrajiny v Čiernom mori budú chcieť riešiť to, aby aj ukrajinské regióny sa nakopli a keďže tam majú teraz vojnu, veci sa vyvíjajú o dosť rýchlejšie, ale aj o dosť nebezpečnejšie a neprehľadnejšie z pohľadu firemného uvažovania...
no a medzitým môže nastať situácia, že pobrežie Poľska nebude o lodeniciach, ale niečo možno vymyslia aby tie vojvodstvá neboli také pri tých nemeckých platoch o 15 rokov také chudobné... No a tí Poliaci vravievali tiež, že Ukrajina je o 20 rokov za Poľskom... lenže pri štatistikách obchodu v Česku na statista vidno, že aj Poľsko a aj dokonca Rusko mimoriadne napreduje(aj keď dnes neviem...).
No a trocha z toho vyplýva, že obchod čelí veľkým výzvam, ale regionálne úspechy sa slovenským regiónom vyhýbajú a trocha aj tým českým.
lenže môže nastať situácia, že niektoré vojvodstvá v Poľsku budú dosť vyspelé a niekde budú nastávať obchodné vojny, ale v podstate aj napredovanie priemyslu a iných zložiek spoločnosti pri dnešnom vývoji môže byť všelijaké. A to ako bude sever Poľska vyspelý a ako si zabezpečí záležitosti vyskytujúce sa v Baltskom mori, teda zmes rôznorodých štátov ale chaotickej správe(bez firemnej účasti) ako ukázal aj prípad lode Estonia a nedôvera v komerčné riešenia v ruskej admiralite, môže napovedať ako (regionálne) mocnosti na juhu Ukrajiny v Čiernom mori budú chcieť riešiť to, aby aj ukrajinské regióny sa nakopli a keďže tam majú teraz vojnu, veci sa vyvíjajú o dosť rýchlejšie, ale aj o dosť nebezpečnejšie a neprehľadnejšie z pohľadu firemného uvažovania...
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
Jaroslav Nad vol dalsim extremnym propagatorom covid vakciny a kydal na ludi ktori mali iny nazor... Za mna, jednoznacne zapredanec, sudim ho podla jeho cinov a skutkov, nie podla mojej nalady 
A divne je, ze facebook jeho profil za taketo nazory vobec neblokoval, necenzuroval ani neodstranil, velmi velmi zaujimave..
A divne je, ze facebook jeho profil za taketo nazory vobec neblokoval, necenzuroval ani neodstranil, velmi velmi zaujimave..
Odoslané z počítača
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Dalsi adept na odvolanie. Vidi kam vstupil.
https://domov.sme.sk/c/23407112/kubis-v ... enska.html
https://domov.sme.sk/c/23407112/kubis-v ... enska.html
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Najnovsi prieskum
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1561 times
Vojenska pomoc Ukrajine
Darovanie vojenského materiálu nebolo len rozhodnutie politikov. Odsúhlasil ho aj súčasný náčelník generálneho štábu Daniel Zmeko. Podľa neho bolo v záujme Slovenska pomáhať Ukrajine, aby lepšie čelila agresii Ruska.JUGGLER napísal: ↑Po 04 11, 2024 12:13 pm Ministerstvo obrany je tu pre občanov SR, takže darovanie stíhačiek a S-300 bola vážna vec ...jednak sme ostali bez obrany, jednak odfučalo 600 milionov (a kalinák ide znova kupovať systémy za 500 miliónov ) a jednak vláda v demisii mala v takej vážnej veci nechať hlasovať parlament.
„Všetko, čo sme dali na Ukrajinu, zásadne neovplyvnilo bojaschopnosť ozbrojených síl,“ povedal vlani Zmeko.
Vyjadrenia slovenských generálov sú tak v rozpore s tým, čo vo štvrtok hovoril novinárom minister vnútra.
Podľa Šutaja Eštoka ozbrojené sily zásadne utrpeli tým, že vláda Eduarda Hegera darovala Ukrajincom konkrétne systém protivzdušnej obrany S-300 alebo stíhačky MiG-29.
Čo na to pred voľbami hovoril generálny štáb?
„S-300 za štyridsať rokov svojej existencie neprešla ani raz generálkou. Rakety, ktoré sme do nej mali, sa už ani nevyrábali. S-300 nebola zapojená do protivzdušnej obrany štátu, využívali sme ju na výcvik. Keďže sme nemali dostatok náhradných dielov, ktoré napríklad Ukrajina mala, tak by sme ju v ostrom konflikte mohli točiť možno týždeň, možno dva a potom by skončila,“ hovoril Zmeko, ktorý zostal v čele armády aj po zmene vlády.
Ani Ukrajinci nedokázali tento systém využiť okamžite. Dobre informovaný ukrajinský telegramový účet Dôstojník pred časom napísal, že aj ich mechanici sa dosť natrápili, aby dokázali slovenskú S-300 zapojiť do akcie.
„Aj odpaľovacie zariadenia prijaté zo Slovenska potrebovali opravu, chlapci ich opravovali za pochodu, vylepšovali ich elektroniku a tak ďalej,“ dodal tento účet.
Slovensko nemalo na migy pilotov
Podobné to bolo aj so stíhačkami MiG-29, ktoré slovenská armáda uzemnila pár mesiacov po začiatku ruskej invázie. Prvým dôvodom bol nedostatok pilotov: v roku 2022 malo Slovensko už len posledných sedem vycvičených stíhačov migu, ktorí boli extrémne vyťažení.
Druhým dôvodom bola údržba: armáda nedokázala tieto lietadlá plnohodnotne prevádzkovať, pretože o servis sa starali technici ruských štátnych firiem.
Zástupca náčelníka generálneho štábu Ľubomír Svoboda vlani Denníku N priznal, že migy boli mimoriadne poruchové: v priemere každých 42 minút mali nejaké chybové hlásenie.
„Keď boli vo vzduchu dve lietadlá, štatisticky ste vedeli, že sa niečo udeje. A už sme len čakali, či to bude len nejaká maličkosť, napríklad chyba signalizácie, poistka, alebo to bude niečo vážnejšie: únik prevádzkovej kvapaliny, výpadok motora, čo sme takisto pred rokmi zažili,“ hovoril Svoboda.
Ukrajinci získali od Slovenska celkovo trinásť migov. Desať pochádzalo z aktívnej výzbroje slovenskej armády, tri boli dlhodobo uzemnené.
Na rozdiel od Slovenska mali ukrajinské sily na tento typ viac vycvičených pilotov a aj vybudovaný logistický systém. Do aktívnej výzbroje napriek tomu zaradili len časť darovaných migov, pričom ostatné im slúžia len ako zdroj náhradných dielov.
Vojenskú pomoc kritizoval aj NKÚ
Minister vnútra sa pri svojej iniciatíve odvolal na nedávnu správu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ), ktorý skúmal vojenskú pomoc predchádzajúcej vlády a konštatoval viacero podozrení.
Kontrolóri napríklad uviedli, že hodnota darovaného materiálu dosiahla takmer 700 miliónov, pričom bola o 30 miliónov vyššia, než bolo uvedené v uzneseniach predošlých vlád. V tejto súvislosti kritizovali nielen bývalé vedenie ministerstva obrany, ale aj velenie armády.
„Zástupcovia ozbrojených síl v niekoľkých prípadoch zaslali pomoc nad rámec schváleného uznesenia vládou. Toto je ukážkou manažérskeho zlyhania a chaosu, z ktorého sa musia ľudia z ministerstva obrany, ale aj generálneho štábu poučiť,“ povedal riaditeľ NKÚ Ľubomír Andrassy.
Jedno z najväčších pochybení konštatoval NKÚ nie pri darovaní stíhačiek alebo systému S-300, ale pri delostreleckej munícii. Štátni kontrolóri uviedli, že bývalé vedenie ministerstva nakupovalo muníciu rozporuplným spôsobom, keď deklarovalo, že ju obstaráva pre slovenských vojakov, tento materiál však následne smeroval na Ukrajinu.
Pochybnosti okolo munície
„Niektoré nákupy boli účelovo realizované s odôvodnením, že ide o obstarávanie pre potreby slovenskej armády, pričom reálnym dôvodom bol záujem nakúpený materiál obratom označiť za prebytočný a darovať ho Ukrajine. Išlo napríklad o nákup delostreleckých mín a nábojov v sume bezmála 9 miliónov eur, pričom kontrakt s akciovou spoločnosťou prebehol počas jedného víkendu,“ poznamenal NKÚ.
Dodal, že týmto spôsobom nakupovali muníciu, ktorá bola stará a nepoužiteľná pre slovenské ozbrojené sily. Ukrajinci však vzhľadom na zúfalý nedostatok nábojov bežne používajú aj takú, keďže na fronte strieľajú s tým, čo majú.
„Na takýto nákup boli udelené výnimky, ale nebola posúdená kvalita, čo mohlo výrazne ohroziť bezpečnosť ľudí, ktorí s ním manipulovali a používali ho. Tieto zistenia úrad odstúpi orgánom činným v trestnom konaní,“ uviedol NKÚ.
Hoci NKÚ spôsob posielania vojenskej pomoci kritizoval a niektoré podnety odovzdal polícii, na rozdiel od ministra vnútra nehovoril o vyloženom porušení zákona.
„Do budúcna je podstatné, aby vláda na čele s premiérom dostávali od predkladateľa komplexné informácie, pretože v inom prípade môže byť aj dobre mienená pomoc chaotická, netransparentná a môže byť konanie zodpovedných osôb na hrane zákonných povinností,“ poznamenal šéf NKÚ.
https://dennikn.sk/4318587/sutaj-estok- ... j-generali
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
https://www.youtube.com/watch?v=INnc-uWVsEA
Nejake luxusne nabytky remisova nakupovala.. asi si poplietla DPH znovu
Nejake luxusne nabytky remisova nakupovala.. asi si poplietla DPH znovu
Odoslané z počítača
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 594 times
- Kontaktovať používateľa:
jasne aby nam tu korupcia nerašila ...
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Super. Padni komu padni. Všetci sú rovnaké prasce pokiaľ ide o válov štátnych peňazí...
Remišová vodu káže a víno pije... O Rašim sa dá povedať, že zlodej kričí, chyťte zlodeja.
Ako obstarávala Remišová:
Bratislava 21. novembra (TASR) - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) vo štvrtok informoval o podaní trestného oznámenia na neznámeho páchateľa v súvislosti s nákupom predraženého nábytku počas pôsobenia exministerky Veroniky Remišovej. Uviedol to na tlačovej konferencii.
"Chcem dať koncovku prejavu naozaj obrovského papalášizmu a míňania verejných zdrojov, ktoré tu na tomto ministerstve prebehlo počas pôsobenia Veroniky Remišovej. Ona sama sa stavala, keď ešte bola opozičnou političkou, do pozície, keď kritizovala všetko a každého.
To, čo dnes uvidíte, je presne príkladom toho, ako sa rozhadzujú a drancujú verejné zdroje," uviedol Raši s tým, že preto podávajú trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.
Poukázal na to, že podmienky obstarania nábytku boli pravdepodobne nastavené tak, aby mohla vyhrať len jedna spoločnosť.
Išlo o firmu Ekoma Design, ktorá ako jediná predložila ponuku na rokovací stôl, ktorý stál 14.054 eur.
Taktiež dodala dva podobné stoly v hodnote asi 11.114 eur či sedačku za 8151 eur.
"Túto sedačku dokázala dodať firma, ktorá tieto presné parametre splnila na milimeter presne, zase tá istá Ekoma Design.
Nikto iný sa neprihlásil," podotkol Raši.
Nábytok od tejto spoločnosti stál podľa šéfa rezortu celkovo viac ako 680.000 eur.
Firma taktiež dodala pohovku za 1774 eur či dve kreslá po 4237 eur.
"Bola to súťaž ušitá na vopred vybraného uchádzača. Podarilo sa kúpiť aj 350 vešiakov po 121 eur.
V IKEA sme podobné vešiaky našli za necelých 30 eur. Takže, keď sa ešte niekedy pani Remišová ozve, tak ju veľmi rád budem konfrontovať s touto jej lúpežou verejných peňazí," uzavrel Raši.
P.S. Zaujímavý je aj záver tlačovky, kde miesto rozkrádačky novinári dávajú otázky od témy a provokujú Rašiho.
Ja teda Rašiho nemusím, ale takých sráčskych novinárov tiež nie...
P.S. Prezidentská kancelária v Poľsku zverejnila objem pomoci Ukrajine v prepočte na HDP. Sme na piatom mieste.
Takže utečenci z Ukrajiny nás stoja riadny balík, ale EU by nám rada prišila aj utečencov z Afriky, alebo aby sme za každého zaplatili 20 000 €.
Remišová vodu káže a víno pije... O Rašim sa dá povedať, že zlodej kričí, chyťte zlodeja.
Ako obstarávala Remišová:
Bratislava 21. novembra (TASR) - Minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) vo štvrtok informoval o podaní trestného oznámenia na neznámeho páchateľa v súvislosti s nákupom predraženého nábytku počas pôsobenia exministerky Veroniky Remišovej. Uviedol to na tlačovej konferencii.
"Chcem dať koncovku prejavu naozaj obrovského papalášizmu a míňania verejných zdrojov, ktoré tu na tomto ministerstve prebehlo počas pôsobenia Veroniky Remišovej. Ona sama sa stavala, keď ešte bola opozičnou političkou, do pozície, keď kritizovala všetko a každého.
To, čo dnes uvidíte, je presne príkladom toho, ako sa rozhadzujú a drancujú verejné zdroje," uviedol Raši s tým, že preto podávajú trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.
Poukázal na to, že podmienky obstarania nábytku boli pravdepodobne nastavené tak, aby mohla vyhrať len jedna spoločnosť.
Išlo o firmu Ekoma Design, ktorá ako jediná predložila ponuku na rokovací stôl, ktorý stál 14.054 eur.
Taktiež dodala dva podobné stoly v hodnote asi 11.114 eur či sedačku za 8151 eur.
"Túto sedačku dokázala dodať firma, ktorá tieto presné parametre splnila na milimeter presne, zase tá istá Ekoma Design.
Nikto iný sa neprihlásil," podotkol Raši.
Nábytok od tejto spoločnosti stál podľa šéfa rezortu celkovo viac ako 680.000 eur.
Firma taktiež dodala pohovku za 1774 eur či dve kreslá po 4237 eur.
"Bola to súťaž ušitá na vopred vybraného uchádzača. Podarilo sa kúpiť aj 350 vešiakov po 121 eur.
V IKEA sme podobné vešiaky našli za necelých 30 eur. Takže, keď sa ešte niekedy pani Remišová ozve, tak ju veľmi rád budem konfrontovať s touto jej lúpežou verejných peňazí," uzavrel Raši.
P.S. Zaujímavý je aj záver tlačovky, kde miesto rozkrádačky novinári dávajú otázky od témy a provokujú Rašiho.
Ja teda Rašiho nemusím, ale takých sráčskych novinárov tiež nie...
P.S. Prezidentská kancelária v Poľsku zverejnila objem pomoci Ukrajine v prepočte na HDP. Sme na piatom mieste.
Takže utečenci z Ukrajiny nás stoja riadny balík, ale EU by nám rada prišila aj utečencov z Afriky, alebo aby sme za každého zaplatili 20 000 €.
-
pafe
- Active Member
- Dátum registrácie: Št 31 12, 2020 12:11 am
- Has thanked: 7 times
- Been thanked: 83 times
utecenci z ukrajiny nas nestoja ziadny balik. tak laskavo neklam a nesir demagogiu. ked uz si tak potrpis na fakty tak si ich predtym over nez nieco napises. dalsi co su mu prednejsie peniaze ako pomoc susedovi v nudzi...uboheJUGGLER napísal: ↑So 23 11, 2024 9:39 pm
Takže utečenci z Ukrajiny nás stoja riadny balík, ale EU by nám rada prišila aj utečencov z Afriky, alebo aby sme za každého zaplatili 20 000 €.![]()
https://www.topky.sk/cl/10/2887857/Kolk ... i-na-cisla
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ukludni sa hejter. Dal som tabulku ktorú zverejnila poľská prezidentská kancelária. Mám to z médií a doložil som link.pafe napísal: ↑Ne 24 11, 2024 11:23 pm utecenci z ukrajiny nas nestoja ziadny balik. tak laskavo neklam a nesir demagogiu. ked uz si tak potrpis na fakty tak si ich predtym over nez nieco napises. dalsi co su mu prednejsie peniaze ako pomoc susedovi v nudzi...ubohe
https://www.topky.sk/cl/10/2887857/Kolk ... i-na-cisla
Červený stĺpec je pomoc utečencom support to refugees.
Podľa tej tabulky je to okolo 2,5% HDP, ktoré bolo za 2023 vo výške 122 mld. EUR
Takže číslo ktoré za Slovensko publikovali poliaci je cca 3 mld. € .
Nerieším, či sa nám to vráti, len že je to riadny balík.
Ak ,,dáta bez pátosu,, tvrdia, že za 2023 + 2024 to bolo iba 164 mil. € niekto tu evidentne zavádza.
Prečo ,,dáta bez pátosu,, neudávajú nič za 2022 ? Veď vtedy začala vojna a bol hlavný nápor na hranice...teda spolu to môže byť 3 mld. €
V každom prípade ak schodok štátneho rozpočtu bývalej vlády zahŕňa 3 mld. na pomoc utečencom z UA , mala by sa tým bývalá vláda chváliť.
Veď poliaci to publikovali preto, že sú na pomoc hrdí.
Analýzou, či sa nám to vráti som sa vôbec nezaoberal. Som rád, že prišli ukrajinci - podobná mentalita ako my.