Investicny pomer

Zadajte dopyt na konkrétnu požiadavku sporenia, investovania či poistenia seba, alebo rodiny, alebo vypracovanie finančného plánu.
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
xerces
Silver Member *
Dátum registrácie: Ne 20 06, 2021 12:20 am
Has thanked: 4 times
Been thanked: 38 times

Investicny pomer

Príspevok od používateľa xerces »

Zdravim,

rozmyslam ako si dlhodobo nastavit investicny pomer akcie/ETF vs. dlhopisy/garantovane vklady. Objavuju sa rozne pomery typu 80:20, 90:10 a pod., niekto dokonca dava 100% na akcie. Chapem naco to je dobre aj ked pri rocnych casovych testoch su tu trochu problemy s rebalancingom. Vyuzit pady akcii je lakava prilezitost ale na druhej strane privelky pomer na strane garantovanych vkladov berie prilezitost zisku z akcii. Aky pomer pouzivate vy?
Používateľov profilový obrázok
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
Has thanked: 2391 times
Been thanked: 2778 times

Re: Investicny pomer

Príspevok od používateľa JUGGLER »

ja medzi 100 a 200% akcie :)
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
:arrow: Vzdelávanie a užitočné info zadarmo: https://smartinvestor.sk
Martin_MTC
Dátum registrácie: Pi 19 04, 2024 8:14 pm
Has thanked: 28 times
Been thanked: 1 time

Príspevok od používateľa Martin_MTC »

zalezi co od investovania ocakavas a aku mas zivotnu situaciu (zavazky, rodina, vek, plany, prijmy).

Ja osobne mam viac nastrojov (vacsinou dlhodobe kde tlacim 100:0 - XTB, SLSP, Finax, atd ale mam aj kratkodobe napr 50:50 v ovela mensom pomere).

Asi najziskovejsie dlhodobo a matematicky budu 100:0 akcie ako pise juggler, hlavne ak chces naozaj dlhodobo 20-30rokov. ale zalezi od situacie, bol som tento rok velmi vdacny za niektore moje konzervativnejsie veci, ked sa mi vo februari rozpadlo auto a musel som si cashnut rychlo 20k eur. Zase tlacit bezhlavo vsetko do akcii a potom nespat dobre tiez nemusi byt optimalne pre kazdeho.
user27
Active Member
Dátum registrácie: Št 09 02, 2017 10:32 am
Has thanked: 10 times
Been thanked: 18 times

Príspevok od používateľa user27 »

50% akcie, 50% krypto. Ak to nevyjde, aj tak budem do konca zivota robit :D
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

Pri 10 a viac rocnom horizonte jedine akcie. Pri 15-20r aj rizikovejsie (Nasdaq 100, crypto, atd). Nie su akcie ako akcie. Su aj velmi konzervativne (vid Ladisove portfolio) a aj velmi rizikove.
Martin_MTC napísal: Ut 19 11, 2024 7:34 pmZase tlacit bezhlavo vsetko do akcii a potom nespat dobre tiez nemusi byt optimalne pre kazdeho.
Ja spim dobre. Dokonca som spal dobre aj v 2022 ked to lietalo hore-hole ako na husenkovej drahe. Ono ked uz je portfolio vacsie tak neni dovod stresovat. Vzdy tam nieco ostane. Nie je to crypto alebo akcie konkretnej malej firmy kde sa da prist o vsetko.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
Has thanked: 70 times
Been thanked: 154 times

Príspevok od používateľa Rokosák »

wladas napísal: Ut 19 11, 2024 9:37 pm Ono ked uz je portfolio vacsie tak neni dovod stresovat. Vzdy tam nieco ostane.
Nie vzdy! Treba to skusit a potom posudit pocit.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
xerces
Silver Member *

No moj konkretny pripad je v podstate ten ze cast z tych prostriedkov nebudem pouzivat najmenej 10-15 rokov (sporenie pre deti) a cast planujem vyuzit v specialnom mode "navzdy", cize ich nikdy neplanujem vybrat (mozno okrem nejakych mimoriadnych situacii typu zdravie, rodina kedy ziadne peniaze nemaju hodnotu) ale planujem zit iba zo ziskov. Nazval by som to pasivny prijem, alebo dochodok navzdy.

Cize radite necakat na pady a nedokupovat ale radsej ist na 100% a investovat vsetko? Momentalne to mam skor 90:10. Trochu samozrejme kalkulujem s tym, ze trhy su dost nadcenene a malo by dojst ku korekcii kedy by som vyuzil tu rezervu na dokup ale ako to uz bolo spomenute viac krat, tak "nadcenene" je dost relativny pojem a nikto nevie kam trh bude smerovat. Kazdopadne k padom isto dojde.
wladas
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
Has thanked: 81 times
Been thanked: 247 times

Príspevok od používateľa wladas »

Korekcia je nevyhnutna. To je ale skoro vzdy. Na pad momentalne nie su dovody.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

xerces napísal: St 20 11, 2024 9:34 am Cize radite necakat na pady a nedokupovat ale radsej ist na 100% a investovat vsetko?
Bavili sme sa o tom do čoho investovať, nie či vraziť do akcií ihneď všetko, bez ohľadu na stav trhov.
Vznikajú rôzne dezinterpretácie, lebo je rozdiel mať jednu veľkú čiastku a urobiť len jeden vstup a iné niečo je
ked plánujem investovať väčšie čiastky postupne.

Za mňa: jednu velkú jednorázovú čiastku možno rozložiť na 2-3 vstupy, ked sú trhy ako teraz na all time high.
O tom sme už niekolkokrát debatili, ale je rozdiel či debatíme pri all time high, alebo za bežných okolností.

Ja som práskol jednu čiastku ihned a druhú ked o 3 mesiace trh padol o 5%.
Pre agresívnych hráčov možno zvoliť taktiku, že sa investuje všetko ihneď a ked v priebehu jedného roka trhy padnú, tak sa to presunie do ETF 2x index. Následne ked sa v budúcnosti nafúkne nejaká bublina možno 2x index zmeniť späť na 1x index.

Ja plánujem dokladať tak ako mi peniaze v živote prídu. Teda pre každú väčšiu čiastku, ktorú si budem môcť dovoliť investovať budem hľadať vhodné obdobie, ale nechcem peniaze sušiť, ked nemusím.

Keď dosiahnem stav pri ktorom už nechcem investovať, všetko nechám v klasickom ETF na SP500.
Ak príde čas, že si budem chcieť vyplácať rentu, zmením účet na výplatný a rozhodnem sa pre výšku renty.
Ak uznám za vhodné, že rodine chcem nechať maximum, zvolím rentu 4% p.a.
Ak uznám, že rodine stačí menej, tak podľa rentovej kalkulačky nastavím výplatu na 20-30 rokov a hotovo.

Žiadne investičné horizonty si nestaviam. Nezainvestované peniaze nemajú význam - zožerie ich inflácia.
Toto si ľudia neuvedomujú. Za posledných pár rokov sa inflácia riadne zakusla a bez milosti zožrala 1/3 úspor.
:idea: ,,Amatérski investori investujúci pasívne do indexového fondu budú mať v dlhodobom horizonte lepšie výnosy ako profesionálni manažéri fondov,, Buffett :mesec:
xerces
Silver Member *

Mam sice aj vacsiu sumu, ktoru ale planujem pouzit na kupu neinvestickeho bytu (pretoze sme sa nejako rozrastli :D) ale v mojom prvom prispevku som skor rozmyslal nad pravidelnym investovanim z mojho prijmu. Cize ak pride vyplata, cast odlozim no a teraz je otazka, ze v akom pomere. Zatial to mam tak ze 90% je priamo v akciach a 10% si nechavam na nasledujuce pady. Videl som rozne porovnania ci uz od roznych influencerov na YT, finax a pod. ktory taketo pomery pouzivaju. Rovnako som tu aj cital, ze niekto ide na 100%. Preto rozmyslam aku filozofiu pouzit. Ono tych 10% nie je nejako vela a keby doslo napr. k 30% prepadu, co dochaza raz za velmi dlhy cas, tak je mozne zeby som cakal velmi dlho a v podste by tych 10% nevynasalo a keby teda aj doslo tak zisk z tych 10% by bol asi v jednotkach %. Ano lepsie je iste teda do pomeru 80:20 kde by pad bol "lahsi" a potencialny zisk po pade vyssi ale ako pisem, moze sa stat aj to, ze taky velky pad nepride v dohladnej dobe (tym myslim pokles 30%+). Neviem ci to co pisem dava zmysel. Preto chcem vediet ako na to idete vy skusenejsi.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

OK. To sú už detaily. Hlavne že nesušíš velkú sumu špekulatívne len kvôli pádom...lebo vtedy sa poklesov nedočkáš.
:beer:
Wolf
Active Member
Dátum registrácie: Po 19 04, 2021 10:29 am
Has thanked: 59 times
Been thanked: 52 times

Príspevok od používateľa Wolf »

To o čom hovoríte je časovanie trhu a to je cesta do pekla. Už sa mi pár krát stalo, že som takto s väčšou sumou čakal na pokles 3 mesiace, a trh za 3 mesiace urobil +10 %. Čo potom? Išiel som sa z toho zblázniť, tak som sa na to vykašlal a idem all-in.

Samozrejme držím krátkodobú rezervu, ale iba 1 výplatu, pretože nemám veľké výdavky a zodpovednosť (nemám hypo ani deti). Človeku s rodinou by som odporúčil držať 2–3 výplaty. Inak idem all-in, takže keď mi raz za rok príde odmena za dokončený projekt, nalejem to do indexu. Mám tak oveľa krajší a jednoduchší život, a nemusím premýšlať nad tým, či je trh +5 alebo -5 %. A ten čas naviac môžem venovať kariére a biznisu, ktorý ma živý.

Tiež sa tu na fóre niekde riešilo, že historicky sa najviac vyplatí investovať all-in aj pri all-time-high, a nerozdelovať to na 2 až n čiastok.
Pessimists sound smart. Optimists make money.
osamely chodec
VETERAN MEMBER *****
Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
Has thanked: 245 times
Been thanked: 593 times
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa osamely chodec »

Wolf napísal: Št 21 11, 2024 11:23 pm To o čom hovoríte je časovanie trhu a to je cesta do pekla. Už sa mi pár krát stalo, že som takto s väčšou sumou čakal na pokles 3 mesiace, a trh za 3 mesiace urobil +10 %. Čo potom? Išiel som sa z toho zblázniť, tak som sa na to vykašlal a idem all-in.

Samozrejme držím krátkodobú rezervu, ale iba 1 výplatu, pretože nemám veľké výdavky a zodpovednosť (nemám hypo ani deti). Človeku s rodinou by som odporúčil držať 2–3 výplaty. Inak idem all-in, takže keď mi raz za rok príde odmena za dokončený projekt, nalejem to do indexu. Mám tak oveľa krajší a jednoduchší život, a nemusím premýšlať nad tým, či je trh +5 alebo -5 %. A ten čas naviac môžem venovať kariére a biznisu, ktorý ma živý.

Tiež sa tu na fóre niekde riešilo, že historicky sa najviac vyplatí investovať all-in aj pri all-time-high, a nerozdelovať to na 2 až n čiastok.
k tomu len maly citat z knihy co teraz citam od Howarda Marksa: Spickove investovanie neznamena ze nakupujeme vysoko kvalitne aktiva, ale ze nakupujeme za dobrych podmienok ked je cena nizka, potencialny vynos znacny a riziko obmedzene. Ak si myslis, ze teraz je ten cas hor sa do nakupov.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
xerces
Silver Member *

Ja toto nevnimam ako casovanie trhu aj ked suhlasim ano cakame na cas kedy pride k padom. Lenze tu je filozofia ina a skusim zhrnut moj pohlad:

1. pady na trhoch sa deju, su nevyhnutne a neda sa im zabranit. Cize ide o istotu, len nevieme kedy a kolko.
2. do pomeru je vlozena matematika a nie emocie a ta rozhoduje. Cize ak si stanovim (mozno na zaklade statistiky) ze kedy dokupujem z rezervy a kedy naopak skor rezervu budujem, je dane napevno. Takze emocie idu bokom. Tym padom sa z toho prestava stavat hazard ale skor cesta.
3. Aj ked trhy stupaju a vy budujete rezervu (ako ja teraz), tak to podla mna nevadi. Ide o to, ze aj ked som nezainvestoval vsetko, vidim, ze mi zisky stupli. Sice nie o tolko keby som siel na 100% ale o dost. Privelka chamtivost je emocia a emocia vas prakticky vzdy dovedie k prehre. Uplne najhorsie je, ked vidite, ze niekto iny zarobil vela penazi, vy mu zvidite a tak zacnete riskovat lebo ho chcete dobehnut. Treba si uvedomit, ze uspesnym ludom nepomohla vzdy inteligencia, skusenosti a tak. Mali proste stastie. Takze neopakovat po nich.

Cize pre mna tento pomer, je zalozeny na matematike. Dokupovat mozem az trh klesne pod nejake mnou definovane limity. Moja otazka bola, aky pomer je teda z dlhodobeho hladiska vyhodny. Vsadit viac na poklesy (kupujem lacno a kupujem viac) alebo na zisk (v tomto pripade je zisk tvoreny akceptaciou ceny a nie realnou hodnotou spolocnosti). V zasade by bolo pre mna super si na toto vsetko vytvorit algoritmus a iba posielat peniaze. Tieto veci robi finax ale podla mna si za to pytaju neuveritelne peniaze. Pritom ide o velmi jednoduchu a lacnu automatizaciu. Uz aj rozmyslam, ci by nebolo fajn, spravit nejaky program, ktory bude moct ovladat moj XTB ucet a robit zasahy automaticky ale to by chcelo z ich strany nejake vhodne API a nerobit to cez ovladanie browseru. Tiez dalsi problem je rebalancing a to kvoli casovemu testu. Tam sa ale neriesia iba poklesy ale aj prirastky (cim vacsi prirastok, tym viac predajov a prostriedkov presunutych do rezervy). Ale myslim, ze nepisem o nicom o com sa tu uz Xkrat nediskutovalo a kazdy vie o co ide.
Rokosák
VETERAN MEMBER *****

Ked urobime prvu investiciu sme casovali trh. Pri dalsich kupach casujeme trh takisto. Este som nepocul od financneho priemyslu, aby sme nekupovali za kazdych okolnosti. Aj v padajucom trhu sa vzdu najde nejaka akcia, ktoru odporucuju.

Ked vsak pomyslas o predaji, tak uz casujes trh a to sa nepatri. Buffett nas vsak upozornuje o dolezitosti nestracat. Priemysel vsak tvrdi, ze trh sa casom vrati do novych vysok. To je obycajne pravda i ked nie vzdy, ale nie s najvyhodnejsim vysledkom. Prikladom je akcia Tesly, ktora padla o 65 percent a casom sa z toho vylizala co vyzadovalo rast okolo 300 percent. Keby ste predali pocas padajucej ceny a zacali kupovat pri naznaku rastu by ste mali vyssi vynos.

Podobne je dokupovanie do straty casovanim trhu. Pracuje na pricipe, ze pride cas, ked zacne cena akcie znovu stupat.

Casovanie trhu je riskantne, ale aj nicnerobenie v padajucom trhu. Rozni ludia maju roznu toleranciu na riziko a su v roznej financnej situacii. Treba cinit tak, ako to nam vyhovuje.
rmaly
Guru Member ****
Dátum registrácie: St 21 04, 2010 12:53 pm
Has thanked: 1119 times
Been thanked: 117 times

Príspevok od používateľa rmaly »

Ja som si osvojil "strategiu", ze v mladosti ked sa buduje portfolio, tak vsetko akcie (alebo akciove etf)... ak pride na dochodok, tak za normalnych okolnosti dajme tomu 2 rocny plan na vyplatu mat v niecom "konzervativnom" / dlhopisy... aby to nahle nepadlo...
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Rokosák napísal: So 23 11, 2024 11:30 pm Ked urobime prvu investiciu sme casovali trh. Pri dalsich kupach casujeme trh takisto. Este som nepocul od financneho priemyslu, aby sme nekupovali za kazdych okolnosti. Aj v padajucom trhu sa vzdu najde nejaka akcia, ktoru odporucuju.

Ked vsak pomyslas o predaji, tak uz casujes trh a to sa nepatri. Buffett nas vsak upozornuje o dolezitosti nestracat. Priemysel vsak tvrdi, ze trh sa casom vrati do novych vysok. To je obycajne pravda i ked nie vzdy, ale nie s najvyhodnejsim vysledkom. Prikladom je akcia Tesly, ktora padla o 65 percent a casom sa z toho vylizala co vyzadovalo rast okolo 300 percent. Keby ste predali pocas padajucej ceny a zacali kupovat pri naznaku rastu by ste mali vyssi vynos.

Podobne je dokupovanie do straty casovanim trhu. Pracuje na pricipe, ze pride cas, ked zacne cena akcie znovu stupat.

Casovanie trhu je riskantne, ale aj nicnerobenie v padajucom trhu. Rozni ludia maju roznu toleranciu na riziko a su v roznej financnej situacii. Treba cinit tak, ako to nam vyhovuje.
Z toho čo píšeš jednoznačne vyplýva, že stockpicking je riskantný. A na to je veľmi ľahký liek: nakupovať celý trh v podobe indexového ETF.
Dokupovanie do straty u jednej akcie je rizikové. Dokupovanie celého trhu priemeruje cenu, zvyšuje výnos a na polovicu znižuje dobu recovery z poklesu akciových trhov. Po lopate: jedna dokupovaná akcia sa už nikdy nemusí vzchopiť ( a môže skrachovať). Celý trh (index) nie.

To že finančný priemysel radí nakupovať za každých okolností nie je zlá rada pokiaľ by nešlo o aktívne manažované fondy s poplatkami.
Pretože história ukazuje, že 95% všetkých investičných manažérov nedokáže ani vybrať lepšie akcie, ani časovať trh.
Ak to nedokážu oni, čo potom bežný človek? Odpoveď je v mojom podpise.

Takže v prvom rade musíme rozlišovať investovanie do jednotlivých akcií a investovanie do diverzifikovaného akciového trhu.
V druhom rade musíme rozlišovať aktívne špekulácie s jednotlivými akciami a voči tomu pasívne investovanie z DCA efektom.

Pre príklady nemusíme chodiť ďaleko. Ladis nám ukazuje pýchu svojho portfólia s polovičným výnosom ako indexové ETF.
Keby to bol total return, 10 akcií z 30 má na úrovni SP500 alebo ho bije. Tak by malo vyzerať celé jeho investovanie ak sa dal na stockpicking.

Lenže Ladis nám neukazuje, že ďalších 10 akcií z jeho portfólia je po 18 rokoch cenovo na NULE.
To znamená že dali iba dividendu o priemere 4% p.a.

A už vôbec neukazuje čierne ovce jeho stockpickingu. Akcie, ktoré nakupoval pred 18 rokmi a radil držať navždy :
Prílohy
ladisove prepadáky.png
Rokosák
VETERAN MEMBER *****

JUGGLER napísal: Ut 26 11, 2024 12:13 pm Takže v prvom rade musíme rozlišovať investovanie do jednotlivých akcií a investovanie do diverzifikovaného akciového trhu.
Existuju tisicky indexov. SP500 je trh USA. Ja som v minulosti investoval do indexu rozvojovych krajin, prevazne Ciny. Nebola to dobra investicia. Ako pises, indexy su menej riskantne ako jednotlive akcie. Mne ide o to, ze treba si davat pozor na doporucenia (propagandu) financneho priemyslu.
hifron
Gold Member **
Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
Has thanked: 12 times
Been thanked: 13 times

Príspevok od používateľa hifron »

niektoré krajiny ako Čína začali vyžadovať pri dividendách aj niečo za to, nehovoriac o prístupe k informáciám o daných akciách. Obvyklý postup predtým bol uviesť na americkú burzu a časom z toho bol obvykle fraud, ale keďže získali západné vzdelanie a dosadili si svojich ľudí, sú to potom požiadavky na to, že ak platí Čína dividendy, niečo za to chce a to aj vtedy ak je to na nepriateľskej americkej burze a nechce poskytovať firemné informácie...
xerces
Silver Member *

JUGGLER napísal: Ut 26 11, 2024 12:13 pm
Z toho čo píšeš jednoznačne vyplýva, že stockpicking je riskantný. A na to je veľmi ľahký liek: nakupovať celý trh v podobe indexového ETF.
Dokupovanie do straty u jednej akcie je rizikové. Dokupovanie celého trhu priemeruje cenu, zvyšuje výnos a na polovicu znižuje dobu recovery z poklesu akciových trhov. Po lopate: jedna dokupovaná akcia sa už nikdy nemusí vzchopiť ( a môže skrachovať). Celý trh (index) nie.
V podstate mas pravdu ale nie je to uplne tak. Myslim, ze ked sa zrutil japonsky index, tak trvalo velmi velmi dlho az sa vobec dostal spat. USA ma aspon tu vyhodu ze je to velky trh a ked ma problem amerika, maju problem vsetci (vid. hypo kriza). Ja sa zameriavam na indexy (prestal som SP500 a menim ho postupne na nasdaq). Bohuzial akcie firiem, ktore by som chcel kupovat jednotlivo, nie su verejne obchovatelne co je strasna skoda.
JUGGLER
VETERAN MEMBER *****

Príbeh o tom ak by niekto investoval celý majetok v Japonsku na vrchole bubliny v 1989 a čakal na výnosy 35 rokov je pravdivý.
Ale koľko takých ľudí existuje? Japonci si dlžku recovery pokazili sami. Zlou politikou po kríze. Mali však aj nízku infláciu, čo zmiernilo ich straty.

Dlhodobo to však ani v Japonsku nebolo nakoniec tak tragické, lebo výnosy očistené o infláciu boli pozitívne. Len zhruba polovičné ako v USA.
V USA bez inflácie cca 10% p.a. a v čistom cez 6% p.a. V japonsku 4-5% bez inflácie a v čistom 2-3% p.a.

Tých hypotetických 35 rokov od vrcholu bubliny by sa cez DCA skrátilo zhruba na polovicu.
Takže ani investor v Japonsku, ktorý by začal na vrchole bubliny by pri dokupovaní po tých 35 rokoch zrejme nebol na tom zle.
Aj japonci však mali možnosť neinvestovať len do svojích akcií, ale do celého sveta.

Aj USA zažilo podobné bubliny, možno ešte horšie ako tá v japonsku, ale recovery bola tretinová (bubble 2000 ), šestinová (bubble 2008) alebo len pár mesiacov ( covid pád ). A dovolím si predpovedať, že teraz je FED taký ostrieľaný, že zvládne každú krízu rýchlejšie ako v minulosti.

To čo ja píšem je, že DCA efekt zníži recovery o ďalšiu polovicu a diverzikovaný index je ďalším znížením rizika straty/stagnácie.
Okrem toho sme zistili, že aj ked index SP500 vyzerá pasívne, v skutočnosti je velmi dobre spravovaný , teda v istom zmysle aktívne ( akcie sa v ňom cielene menia ).

Príbeh japonskej bubliny a následnej dlhodobej stagnácie je výnimkou ktorá potvrdzuje pravidlo.
Tým pravidlom je, že investovanie do akcií, teda do podnikania nie je bez rizika, ale je dlhodobo najvýnosnejšie.
Bežný človek ak chce poraziť infláciu a získať maximálny výnos nemá inú voľbu.

Tí čo sa tešia zo svojích úspor v bankách, fondoch, dlhopisoch môžu byť radi keď porazia infláciu.
Myslím si, že základným zmyslom investovania by mal byť čo najvyšší výnos. Teda aspoň u bežných ľudí, ktorí chcú čo najvyššie zhodnotenie.
U boháčov, ktorí majú dosť peňazí a chcú svoj majetok len ochrániť pred znehodnotením (infláciou), tí si môžu dovoliť tešiť sa z menšieho rizika, ale aj z menších výnosov.

P.S. Mimochodom, hodnotoví investori chvália Japonsko, že akcie sú tam lacné. Ale ja by som neinvestoval do japonska, lebo veľa peňazí tam do akcií napumpoval štát. Japonsko je okrem toho dosť prestárnuté a závislé na importe nerastných surovín.
Napísať odpoveď

Návrat na "Potrebujem investovať, sporiť, poistiť sa"