Dakujem za odpoved.duves napísal: ↑Ut 24 09, 2024 9:52 pmNo skús hádať.osamely chodec napísal: ↑Ut 24 09, 2024 9:24 pm Duves, ak tvrdis ze vsetko vo firme vytvoria iba zamestnanci a nic majitel ktory to riadi a zamestnava zamestnancov, ako je mozne ze jedna firma prosperuje a ina krachuje?
II. pilier - DSS
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 246 times
- Been thanked: 594 times
- Kontaktovať používateľa:
Re: II. pilier - DSS
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Nechapem ferovost. V com by to bolo ine keby to bolo za zamestnanca 18% a za zamestnavatela 0% ? Stale by islo z kapsy zamestnavatela 18%
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2393 times
- Been thanked: 2780 times
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Ja nechcem nič. Mňa zaujímali iba čísla. Kto platí ako žeravý a kto plače ako zarosená tráva. keď v tom článku čo si dal vravia že budú musieť zvyšovať odvody tak si píš že to bude zamestnancom. Zase to zaplatia len zamestnávatelia ale bude to na úkor čistej mzdy zamestnancov.
- wladas
- Guru Member ****
Uz to mas naozaj pomylene. Ak by to dali na vrub "za zamestnavatela" tak stupne cena prace ale nie hruba mzda. Cize cista mzda ostane.
Cistu mzdu to ovplivni maximalne novoprijatych ludi ktory dostanu mensi nastupny.
Cistu mzdu to ovplivni maximalne novoprijatych ludi ktory dostanu mensi nastupny.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Napísal som, že to dajú za zamestnávateľa ?
a tu je ten článok Duvesa:
https://sita.sk/vofinanciach/stat-bude- ... -dochodky/
Štát bude musieť podľa analytika pristúpiť k postupnému rastu odvodov pracujúcich a zároveň znižovať dôchodky.
Pracujúci = zamestnanec
To znamená, že ak teraz zamestnávateľ platí starobné 14% a zamestnanec 4%...Fico povie, že pracujúci plati menej ako vo Švajčiarsku a dvihne
to na 8%... Pri hrubej mzde 1500 € stúpne starobné zamestnanca zo 60€ na 120 € a zníži mu to čistú mzdu z 1052 € na 992 €.
Samozrejme , tých 60 € zaplatí nakoniec zamestnávateľ, teda aj cena práce stúpne o 60€.
A samozrejme, že Fico to urobí postupne po 1%-2% a vtedy, ked mzdy porastú prudšie, aby sa aj ,,vlk nažral, aj ovca ostala celá,,.
Mech sa páči, ako to vyzerá pri hrubej mzde 1500 € teraz. A prosím nabudúce o 1 sekundu viac porozmýšlať než niečo napíšeš.
-
frakan
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 23 09, 2009 8:24 am
- Has thanked: 92 times
- Been thanked: 46 times
Z tej tabuľky čo si sem dal je jasné, že zvyšovanie odvodov zamestnanca nezvyšuje cenu práce a teda nie je pravda že to nakoniec aj tak zaplatí zamestnávateľ.
- wladas
- Guru Member ****
Jop. Moja chyba. Uz tu zacinal byt gulas tak som vetu preskocil
Presne tak. Narozdiel od zvysenia odvodu za zamestnavatela ako nedavno zdravotne.
Naposledy upravil/-a wladas v St 25 09, 2024 9:03 pm, upravené celkom 1 krát.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
A kto by to zaplatil, ak by štát dvihol odvody na starobné z 18% na 20%, pričom 14% by naďalej odvádzal zamestnávateľ a zamestnanec by mal 6%?
Mám na mysli, že v danom prípade by zamestnávateľ platil naďalej 210 € a zamestnanec 90 €.
Samozrejme ovplyvnilo by to tabuľku, výpočet dane, ale ide mi o princíp. Ved aj štátu pôjde len o to, aby vybral o 30 € viac.
...hoci som mal z matematiky trojku a pripúšťam omyl, nechce sa mi veriť, že cena práce ostane rovnaká.
Ale nebudem sa hádať, ked tých 30€ navyše štátu nakoniec odvedie zamestnanec na úkor svojej čistej mzdy.
Aj tak mi to z mojou sedliackou logikou vychádza. To by potom sedelo z tým, že cena práce nestúpla. Dobrá výhovorka pre Smer.
- wladas
- Guru Member ****
Zamestnanec. Prisla by mu nizsia cista mzda pri rovnakej hrubem mzde (preto aj cena prace rovnaka lebo z nej plati zamestnavatel 18%)
SMER mal vyhovorku presne v opacnom garde. Zvysili odvod zdravotne z 10 na 11% za zamestnavatela. Zamestnanec o nic neprisiel. Zvysila sa cena prace
- duves
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
- Has thanked: 229 times
- Been thanked: 192 times
Pokiaľ nebude rast odvodov u zamestnancov kompenzovaný rastom mzdy ako takej, možno očakávať, že niektorí odídu do zahraničia. Nedostatok pracovnej sily spôsobí, že rast mzdy bude nepokon dosiahnutý. Ak je vlastník reštaurácie a nezoženie kuchára za 1500€ brutto, tak možno za 1800€ už áno.
Tak či tak, mne z toho vychádza iba jedno. Život na Slovensku podražie.
Tak či tak, mne z toho vychádza iba jedno. Život na Slovensku podražie.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
Na trhu je akutny nedostatok pracovnej sily. Efekt demografie ? Predcasne dochodky? Vo vysledku zvysovanie nakladovosti firiem cez vyssie platy. Uvidime aky vysledny efekt to bude mat . Ja ocakavam hospodarsky pokes, vela firiem zanikne.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
- duves
- Platinum Member ***
Ja to vidim na prekopanie daňovo-odvodového systemu. Je úplne absurdné, zaplatiť za niečo peniazmi, ktoré boli zdanené a vo výrobku, či službe sú dalšie dane (DPH). Choré na hlavu. Nekonečný kolotoč daní.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
hej na to bol vynalez dane z fin. transakcii, bola by to jedina dan a bez moznosti danoveho uniku.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 246 times
Nerozumiem ako moze tak inteligentna sorta ludi verit na bludy "ty platis svoje ja platim svoje"
neexistuje svet, kde by firma platila nieco na robotnika.
vzdy vsetko zaplati robotnik
tak ako vzdy vsetko zaplati zakaznik, ak sa tam naladuje novy naklad (napriklad typu transakcna dan)
nikto iny ako koncovy uzivatel nezaplati cely kolobeh
ak by tomu tak nebolo, tak by sa jednalo o podnikanie so zarucenou stratou a to je mimochodom nelegalne
toto su take neuveritelne bludy, ze plati firma a potom zamestnanec, ako ked poviem, ze som bol na dovolenke za 500eur, pricom trhova cena dovolenky je 1000eur, ale to zaplatila manzelka, cize to sa ma netyka.
to potom moje auto jazdi za 2L/100km len preto, ze mam 4 inych stoparov, ved sa to rozpocita..
EDIT
alebo inak
robotnik si kupi BMW, "ved za svoje", ved je to jeho pravo, nie? avsak ma jedneho jedineho zakaznika, mna.
kto mu asi na to BMW prispel?
teda, ak nezobral statne dotacie na dane BMW.
/preco tento priklad?
casto sa stretavam s robotnikmi, ktori vyplakavaju ze "veť aľe ja poťrebujem BMW k zivotu" a preto maju nezmyselne ceny prace (ktore ja nie som cohotny zaplatit), tak mu na BMW prispeje niekto iny, to mi je uz jedno, ide o ten princip ako rozmaznane dieta "potrebuje" nieco nadstandardne a len vdaka nizkym urokom tj lacnym peniazom si to moze dopriat, tak si mysli, ze je to "zivotny standard"
no a ja pOtR3BuJeM ferrari, tak mi daj 200eur za hodinu kopania kanalov, veť potrebujem ferrai, to je moj standard
neexistuje svet, kde by firma platila nieco na robotnika.
vzdy vsetko zaplati robotnik
tak ako vzdy vsetko zaplati zakaznik, ak sa tam naladuje novy naklad (napriklad typu transakcna dan)
nikto iny ako koncovy uzivatel nezaplati cely kolobeh
ak by tomu tak nebolo, tak by sa jednalo o podnikanie so zarucenou stratou a to je mimochodom nelegalne
toto su take neuveritelne bludy, ze plati firma a potom zamestnanec, ako ked poviem, ze som bol na dovolenke za 500eur, pricom trhova cena dovolenky je 1000eur, ale to zaplatila manzelka, cize to sa ma netyka.
to potom moje auto jazdi za 2L/100km len preto, ze mam 4 inych stoparov, ved sa to rozpocita..
EDIT
alebo inak
robotnik si kupi BMW, "ved za svoje", ved je to jeho pravo, nie? avsak ma jedneho jedineho zakaznika, mna.
kto mu asi na to BMW prispel?
teda, ak nezobral statne dotacie na dane BMW.
/preco tento priklad?
casto sa stretavam s robotnikmi, ktori vyplakavaju ze "veť aľe ja poťrebujem BMW k zivotu" a preto maju nezmyselne ceny prace (ktore ja nie som cohotny zaplatit), tak mu na BMW prispeje niekto iny, to mi je uz jedno, ide o ten princip ako rozmaznane dieta "potrebuje" nieco nadstandardne a len vdaka nizkym urokom tj lacnym peniazom si to moze dopriat, tak si mysli, ze je to "zivotny standard"
no a ja pOtR3BuJeM ferrari, tak mi daj 200eur za hodinu kopania kanalov, veť potrebujem ferrai, to je moj standard
Odoslané z počítača
- duves
- Platinum Member ***
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
az 7%?
ved to je stastisticka odchylka
skor by som nazval clanok "az 7% spolocnosti ponukaju absolutne zbytocne produkty alebo sluzby"
skor by som nazval clanok "az 7% spolocnosti ponukaju absolutne zbytocne produkty alebo sluzby"
Odoslané z počítača
-
MiBi
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 07 07, 2021 11:52 am
- Has thanked: 29 times
- Been thanked: 1561 times
Minister Tomáš tvrdil, že na druhý pilier vláda nesiahne. Teraz ho jeho ministerstvo analyzuje Fico s Dankom chceli peniaze použiť na diaľnice.
https://domov.sme.sk/c/23411785/ministe ... yzuje.html
ak by niekto vedel dat cely clanok, vdaka
https://domov.sme.sk/c/23411785/ministe ... yzuje.html
ak by niekto vedel dat cely clanok, vdaka
- wladas
- Guru Member ****
Nech sa paci
Kód: Vybrať všetko
Minister Tomáš tvrdil, že na druhý pilier vláda nesiahne. Teraz ho jeho ministerstvo analyzuje
Fico s Dankom chceli peniaze na diaľnice.
Michaela Štalmachová
Redaktorka
ODOBERAŤ AUTORA
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš. (Zdroj: SITA)
Písmo:A-|A+
DISKUSIA
(160)
ZDIEĽAŤ
[ Dostávajte Ranný brífing SME so zhrnutím podstatných správ dňa. Zapnite si odber jedným klikom. ]
BRATISLAVA. V druhom pilieri si dnes na dôchodok sporí viac ako 1,9 milióna ľudí. Tí v tomto roku posielajú na svoj
dôchodkový účet štyri percentá z povinných odvodov.
To by sa však mohlo čoskoro zmeniť. A to aj napriek tomu, že minister práce Erik Tomáš opakovane počas roka tvrdil,
že na druhý pilier sa siahať nebude.
0 of 30 secondsVolume 0%
"Strana Hlas by mala veľký problém, keby sa mali odvody opäť znižovať," povedal nedávno minister Tomáš.
Čo sa v texte ešte dočítate:
Ako by sa podľa Mihála mohol zmeniť druhý pilier
Ako už druhý pilier tento rok menil
Aké sú výnosy a koľko peňazí v druhom piliere momentálne je
Čo ďalšie okrem zmeny odvodov môže vláda urobiť
Pripravujú analýzu
Už od nového roka chce však minister financií Ladislav Kamenický zo Smeru pracovať na druhom konsolidačnom balíčku.
Napríklad štátny dlh by mal v tomto roku dosiahnuť 77 miliárd eur.
Aby sa naše verejné financie dostali opäť pod kontrolu potrebujeme podľa Rady pre rozpočtovú zodpovednosť opatrenie
v hodnote 2,9 miliardy eur. Časť tejto sumy môže ísť z peňazí, ktoré by inak išli do druhého piliera. V ňom majú v
súčasnosti ľudia uložených približne 16,8 miliardy eur.
SÚVISIACI ČLÁNOK
Na druhý pilier si ešte trúfnu (komentár)
Čítajte
Už počas roka bývalý minister práce Jozef Mihál hovoril o tom, že odvody do druhého piliera by sa mohli znížiť zo
súčasných štyroch na tri percentá. Minister Tomáš na to vtedy reagoval tak, že Mihál klame.
Denník SME sa teraz opýtal ministerstva či môže vylúčiť, že sa v ďalšom konsolidačnom balíčku udejú nejaké zmeny v
druhom pilieri. Ministerstvo zmeny nevylúčilo.
„Rezort práce analyzuje celý dôchodkový systém vrátane starobného dôchodkového sporenia,“ napísal tlačový odbor
ministerstva. Ako dlho bude analýza trvať, ministerstvo nevie odhadnúť. Momentálne je podľa tlačového odboru tiež
predčasné špecifikovať „konkrétne zmeny v dôchodkovom systéme, ktorými sa zaoberáme“.
Zmeny v druhom pilieri už skôr nevylúčil ani minister Kamenický. Povedal, že pre neho sú všetky možnosti otvorené.
SÚVISIACI ČLÁNOK
Polovica dôchodcov nedostane od detí nič, vypočítala rozpočtová rada
Čítajte
Dôchodkové spoločnosti doteraz nevedeli o tom, že ministerstvo analyzuje druhý pilier. „Na vypracovaní analýzy
dôchodkového systému sa nepodieľame, nikto nás v tomto smere neoslovil,“ povedal predseda predstavenstva UNIQA
dôchodkovej správcovskej spoločnosti Peter Socha.
O možných zmenách v druhom pilieri nepočul ani predseda predstavenstva VÚB Generali a podpredseda predstavenstva
asociácie DSS Vladimír Mlynek.
S ministerstvom podľa vlastných slov komunikuje, ale len o bežných pracovných témach, nie o nastavení systému ako takého.
Rezortu práce zapojí do vypracovania analýzy iné subjekty „v prípade potreby“.
Ako by sa teda mohol zmeniť druhý pilier, či naozaj klesne odvod na tri percentá, ako hovoril Mihál, je nateraz otázne.
Pri zmenách v systéme je potrebné mať na pamäti, že pre sporenie na dôchodok je dôležitý nielen dlhodobý horizont, ale
aj stabilita a predvídateľnosť pri nastavení investičných stratégií, upozorňuje Socha. Iba tak podľa neho môžu zabezpečiť sporiteľom optimálne výnosy z investícií.
Posledná zmena priniesla milióny
Na dôchodok smeruje v súčasnosti dokopy 18 percent z vymeriavacieho základu sporiteľa. Do druhého piliera idú z toho
len štyri percentá. Väčšia časť ide do Sociálnej poisťovne.
Ide pritom o trvalú zmenu, ktorú vláda už urobila pre konsolidáciu, chcela tak znížiť deficit štátneho rozpočtu.
365 miliónov eur
by mala vláda tento rok získať na tom, že znížila odvod do druhého piliera na štyri percentá.
Pôvodne sa mal podľa nastavení minulej vlády druhý pilier posilňovať, nie oslabovať.
V tomto a budúcom roku malo do neho smerovať 5,5 percenta. Odvod sa mal postupne zvyšovať a od roku 2027 sa mal
dostať na úroveň šiestich percent.
Zníženie na štyri percentá, ktoré presadila vláda Roberta Fica v podstate hneď po svojom nástupe, by malo v tomto roku
podľa odhadov priniesť 365 miliónov eur.
Ide o peniaze, ktoré tak ľudia namiesto svojich súkromných sporiacich účtov odvedú do Sociálnej poisťovne. Tej sa tak
navýši objem peňazí, s ktorými môže narábať a vláda ju tak bude dotovať nižšou sumou (tento rok to bolo sumou 1,6
miliardy eur). Peniaze tak môže využiť na iné veci, napríklad na spomínané zníženie deficitu.
V súčasnosti je Slovensko ďaleko za krajinami, ktoré sú z pohľadu dôchodkov dlhodobo hodnotené ako udržateľné, hovorí
analytik Maroš Ovčarik. Ide napríklad o škandinávske krajiny, Nový Zéland, Kanadu či Holandsko.
"V týchto krajinách tvoria tieto piliere často 50 až 100 percent HDP. U nás druhý a tretí pilier tvorí menej ako 20 percent
nášho HDP. V podstate sme v tom na začiatku,“ povedal Ovčarik. Náš dôchodkový systém si vyžaduje posilňovať, nie
oslabovať, dodal.
SÚVISIACI ČLÁNOK
Alarmujúco nemáme na dôchodky. Obria strata Sociálnej poisťovne zhltne celú konsolidáciu
Čítajte
Socha ďalej poukazuje, že práve posledné zníženie výšky odvodu do druhého piliera je zásahom, ktorý neprispieva k
dosiahnutiu cieľa udržateľnosti atraktívnej náhrady príjmu v dôchodkovom veku. Okrem toho presúva ešte väčšiu časť
nárokov na financovanie dôchodkov na budúce generácie.
„Veríme preto, že k ďalšiemu oslabeniu druhého piliera a tým aj k odkladaniu riešenia dôchodkového problému v
dôsledku nepriaznivého demografického vývoja na neskôr - už nepríde,“ dodal.
Zrušiť povinný vstup alebo pilier otvoriť?
Okrem poklesu percenta odvodu by mohla podľa Ovčarika vláda zmeniť nastavenie tak, aby vstup do druhého piliera už
nebol povinný. Dnes tam musí časť odvodov posielať každý človek mladší ako štyridsať rokov. Podľa Ovčarika by tak
mimo druhý pilier skončilo veľké množstvo ľudí, keďže mnohí k tejto téme pristupujú pasívne.
O tom, že ľudia neradi sami narábajú s peniazmi v druhom pilieri, sme sa presvedčili aj v roku 2013, keď vláda druhá
Vláda Roberta Fica násilne premiestnila všetkých sporiteľov do garantovaných fondov, ktoré dosahujú podstatne nižší
výnos.
Podľa aktuálnych dát tieto fondy od vzniku nedosiahli ročné zhodnotenie ani dve percentá. Pre porovnanie, niektoré
negarantované fondy dosahujú viac ako desať percent. Čistá hodnota majetku v týchto fondoch je viac ako 11,6 miliardy
eur.
Hodnota majetku v II.pilieri
11,7 miliardy eur majú ľudia v negarantovaných fondoch
5,1 miliardy eur je v menej výnosných garantovaných fondoch
Dôchodkové spoločnosti potom v priebehu rokov sporiteľov kontaktovali a presúvali ich do výnosnejších fondov. V
súčasnosti je ich v negarantovaných približne 70-percent.
Minister Tomáš už skôr povedal, že na tieto peniaze sporiteľov podľa Ústavy vláda siahnuť nemôže.
Možnosťou, ako získať peniaze z druhého piliera, by mohlo byť jeho otvorenie. V prípade, že sporiteľ z piliera vystúpi,
presunú sa jeho úspory do Sociálnej poisťovne.
V minulosti sa to už neraz stalo. Prvýkrát tak urobila vláda Roberta Fica v roku 2008, keď z druhého piliera vystúpilo viac
ako 75-tisíc ľudí.
Otvorenie spomínal koncom leta aj predseda SNS Andrej Danko. Ten v diskusnej relácii televízii TA3 V politike povedal, že je
za otvorenie druhého piliera, ak sa tieto peniaze použijú na diaľnice.
Fico zasa hovoril o tom, ako by bolo možné využiť vklady ľudí, ktoré majú v bankách či v dôchodkovom sporení. „To sú
peniaze, ktoré zväčša končia v USA, ale my potrebujeme tie peniaze tu doma,“ povedal.
Podľa Tomáša tým len otvoril tému, či neinvestovať peniaze z druhého piliera do výstavby diaľnic. „Tá úvaha je, že by si
štát iba požičal peniaze z druhého piliera, investoval ich - a s výnosom vrátil. Len sa uvažuje, či by sa tieto peniaze
neinvestovali do výstavby diaľnic, aby sa naštartovala ekonomika,“ opísal zámer vlády.
Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/23411785/minister-tomas-tvrdil-ze-na-druhy-pilier-vlada-nesiahne-teraz-ho-jeho-ministerstvo-analyzuje.html
Naposledy upravil/-a wladas v Po 18 11, 2024 7:02 pm, upravené celkom 1 krát.
- duves
- Platinum Member ***
Pod pojmom „Rezort práce analyzuje celý dôchodkový systém vrátane starobného dôchodkového sporenia,“ napísal tlačový odbor
ministerstva. - si možno predstaviť, ako čvarga špekulantov špekuluje, ako to urobiť, aby bol vlk sýty a koza celá.
ministerstva. - si možno predstaviť, ako čvarga špekulantov špekuluje, ako to urobiť, aby bol vlk sýty a koza celá.
- duves
- Platinum Member ***
Na základe akej informácie sa ľudia nechajú presvedčiť, aby z toho vystúpili a akí sporitelia to budú? Urobia to ľudia, čo tam majú niekoľko desiatok tisic €? Alebo len takí, čo tam majú par €? Takže koľko peňazí štát získa?
-
Matej1992
- Silver Member *
- Dátum registrácie: Po 23 08, 2010 8:55 pm
- Has thanked: 13 times
- Been thanked: 7 times
Starsi ludia ako moji rodicia. Par tisic alebo desattisic vdaka ficovi nulove vynosy a dochodok za rohom. Vypocitane dochodky z 2.pil. nizsie ako ponizenie 1.pil. dochodku. Vela takych bude to som si isty.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
Ulohou 2.piliera bolo odlahcit v buducnosti 1.pilier. Takto sa len opat d dlhsom horizonte zatazi 1.pilier na ukor kratkodobeho riesenia. Nieco ako pozicka na bezne vydaje. Ale to asi sucasnu vladu nezaujima - vsak ciel je jasny - po nas potopa.
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
- duves
- Platinum Member ***
-
Matej1992
- Silver Member *
Ano idealne vase rocniky 60-70 ktore mali peniaze prakticky cely cas v dlhopisoch a teda im nezarobili skoro nic a aktualne predvolena investicna strategia to uz z kratkosti casu u vas asi nezachrani.
-
Matej1992
- Silver Member *
To neni len o vlade. Ani vacsinu beznych ludi to nezaujima. Resp ani nevedia ze to ma nejaky dopad na deti a vnukov. U nas financna gramotnost vieme aku ma zial uroven.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
otvaranie 2,piliera nie je o vlade ???Matej1992 napísal: ↑St 20 11, 2024 9:21 amTo neni len o vlade. Ani vacsinu beznych ludi to nezaujima. Resp ani nevedia ze to ma nejaky dopad na deti a vnukov. U nas financna gramotnost vieme aku ma zial uroven.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
Hlavne, ze najneomylnejsie massmedia masirovali mozgy o korone, ockovani a testovani nonstop 24/7
Ale o dolezitosti dochodku ani pííííp
Ale o dolezitosti dochodku ani pííííp
Odoslané z počítača
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
zvalovat vlastnu lenivost a nerozhodnost na media je uz silna kava. V praci mam x kolegov ( VS ) ktorym som x krat pri obede povedal aby sa presunuli do indexoveho fondu a doteraz nic. Ked to nejde tak to nejde - proste uz sa neda starat o kazdeho jak o decko v materskej skolke.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
To rovno mozes zvalit na Rusov, ze su lenivi hladat info o realite.
Tu bola masaz mozgov desiatky rokov, ani ja som nemal nikoho, kto by mi povedal o II. pilieri.
Masirovali (propagovali) hlavne agenti, ktori si ukradli proviziu prve dva roky platby, niekedy aj viac. A hrubo tuto info zatajovali. Ludia potom logicky prestanu verit investiciam, lebo vsade vidia podvody (moj pribeh).
Pamatam si ako break-even na Banke (a velkych bankach na SR) bol niekde az okolo 7rokov posielania im penazi, technicke uroky a podobne fantasmagorie.
Toto nie je o lenivosti, ale o dezinfo scene a absnencii informaciie CEZ TELEVIZOR, pretoze ja som nepisal o VS ludoch co maju internet, ale o mase ludi, ktori potrebuju iny kanal nez internet.
Tu bola masaz mozgov desiatky rokov, ani ja som nemal nikoho, kto by mi povedal o II. pilieri.
Masirovali (propagovali) hlavne agenti, ktori si ukradli proviziu prve dva roky platby, niekedy aj viac. A hrubo tuto info zatajovali. Ludia potom logicky prestanu verit investiciam, lebo vsade vidia podvody (moj pribeh).
Pamatam si ako break-even na Banke (a velkych bankach na SR) bol niekde az okolo 7rokov posielania im penazi, technicke uroky a podobne fantasmagorie.
Toto nie je o lenivosti, ale o dezinfo scene a absnencii informaciie CEZ TELEVIZOR, pretoze ja som nepisal o VS ludoch co maju internet, ale o mase ludi, ktori potrebuju iny kanal nez internet.
Odoslané z počítača
-
Matej1992
- Silver Member *
Nie je to len o nich. Rovnako mozeme protiargumentovat stat to mal ludi naucit v skole, minule vlady to mali cele ustavne zakotvit, ludia sa maju starat sami o seba, atd. Pristupov k tomuto je vela. Ale ked vidim ako velmi inteligentni ludia VS vzdelany zijuci v krajskych mestach s nadstandardnymi prijmami na to kaslu pricom maju hlavu, zdroje aj kapacitu si to nastudovat pochopit a fondy roky plmohli prehodit. Tak pre nich bohuzial. Budu mat to co si pricinili. S veternymi mlynmi bojovat netreba.Glogol napísal: ↑St 20 11, 2024 9:29 amotvaranie 2,piliera nie je o vlade ???Matej1992 napísal: ↑St 20 11, 2024 9:21 amTo neni len o vlade. Ani vacsinu beznych ludi to nezaujima. Resp ani nevedia ze to ma nejaky dopad na deti a vnukov. U nas financna gramotnost vieme aku ma zial uroven.
Pozitivne je ze mladsi uz trosku inac (niektori) rozmyslaju + predvolena investicna strategia sposobi narasty uctov a to uz ludia nebudu chciet pustit. S niektorymi natvrdlymi alebo starsimi co nezarobili kvoli dlhopisom nic uz nepohne nikto.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
sory ( mozno krute ale tak to citim) ale mne to pripada ako vyhovorka na urovni obezneho cloveka ze mu nikto nepovedal ze ked sa bude stale prejedat a malo hybat - ze bude obezny. A este vinu za svoju obezitu zvali na media ze pisali o kadecom inom a nie o rizikach obezity. ( p.s samozrejme nemyslim obeznych ludi z vaznych zdravotnych dovodov co si obezitu nezavinili ).
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
K obezite sa vies prejest aj bez prejedania sa.
Investovat vies zle aj s dobrym umyslom (vid uzernicke poplatky financny "agentov")
Pises, ako keby si bol najmudrejsi a nerobil chyby, si si na 100% isty, ze nerobis v zivote ziadne chyby?
Odkial to teda ma 18-20-24 rocny cerstvy pracujuci mlady clovek vediet?
Investovat vies zle aj s dobrym umyslom (vid uzernicke poplatky financny "agentov")
Pises, ako keby si bol najmudrejsi a nerobil chyby, si si na 100% isty, ze nerobis v zivote ziadne chyby?
Odoslané z počítača
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
tusil som ze ze sa to zvrhne na to ze som najmudrejsi ( a aj nezavinenu obezitu som vynechal). Nechce sa mi viac ani pokracovat a nechavat sa kopat ale ludia co sa stale len vyhovaraju na nieco ine ma vzdy dostanu. Kolko rokov si na fore o investovani ? Alebo co tak pouzit internetovy vyhladavac na temy o druhom pilieri ? Alebo ist ne stranku svojej DSS a nieco si tam pozriet ze v akom fonde si sporit ? Aj DSS posielaju materialy. Moznosti je neskutocne vela - staci len ozaj malicko chciet. p,s nie som najmudrejsi - zajtra vyskoci geopolitika a indexove fondy mozu spadnut o desiatky percent - zazil som aj straty v 2009 a som extremne opatrny v radeni druhym ludom. Pri zisku nikto ani nepodakuje ale stratu ludia radi zvaluju na inych - tak radsej opatrne v radeni inym. Sam som spravil x chyb a zlych rozhodnuti ale nikdy by ma nenapadlo vinit media. Vzdy len sabeho seba - nikto iny za mna enter nedal.iceberg8 napísal: ↑St 20 11, 2024 10:44 am K obezite sa vies prejest aj bez prejedania sa.
- duves
- Platinum Member ***
U mna nemožem povedať, že nič. Ale mať skusenosti pred 14 rokmi, tak by to bolo lepšie.