Ako Finančná správa zistí, že mám zaplatiť daň?
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
ericson1998
- Dátum registrácie: So 16 03, 2019 10:29 pm
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Ako Finančná správa zistí, že mám zaplatiť daň?
Je mi jasné, že Finančná správa si vie zistiť, či mám zaplatiť daň, len vždy ma zaujímalo ako. Keď mi napríklad príde dividenda, alebo predám CP do roka so ziskom, ako to vedia zistiť? Povie im o tom broker/OCP? To mi napadlo ako prvé, ale ako je to so zahraničnými alebo menšími/menej známymi brokermi, ktorí nemusia plne spolupracovať s FS? A prečo to vôbec mám uvádzať do DP keď si to očividne vedia zistiť sami?
Ďakujem
Ďakujem
- Baba Jaga
- Gold Member **
- Dátum registrácie: St 25 08, 2021 6:56 pm
- Has thanked: 52 times
- Been thanked: 126 times
Re: Ako Finančná správa zistí, že mám zaplatiť daň?
Ja si myslím ,že takéto témy by sa vôbec nemali preberať na verejnom fóre ,ale v súkromíericson1998 napísal: ↑Po 17 06, 2024 12:40 pm Je mi jasné, že Finančná správa si vie zistiť, či mám zaplatiť daň, len vždy ma zaujímalo ako. Keď mi napríklad príde dividenda, alebo predám CP do roka so ziskom, ako to vedia zistiť? Povie im o tom broker/OCP? To mi napadlo ako prvé, ale ako je to so zahraničnými alebo menšími/menej známymi brokermi, ktorí nemusia plne spolupracovať s FS? A prečo to vôbec mám uvádzať do DP keď si to očividne vedia zistiť sami?
Ďakujem
IB-https://ibkr.com/referral/roman3131
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
Tasty-https://tastytrade.com/welcome/?referralCode=CEKTJ78ZFX
Alpaca 3 ref na mesiac.Vklad 500USD 30 dní výplata do 10 prac. dní dostaneme obidvaja 100USD prvý mesiac je do 28.02.2026) V prípade záujmu cez správu
-
Murosik
- Gold Member **
- Dátum registrácie: So 20 11, 2021 8:44 pm
- Has thanked: 73 times
- Been thanked: 64 times
Sú medzinárodné dohovory a zmluvy na základe ktorých sú napríklad aj brokeri povinný všetkým štátom reportovať či občan ich štátu má u nich nakúpené napríklad aj cenné papiere. Reportujú to vacsinou raz ročne. Napríklad Common Reporting Standart. Čiže odtiaľ to vedia zistiť z väčšiny brokerov. Ak je brooker z nejakej pofidérnej krajiny, ktora nepriala ziadnu takúto dohodu a ty by si bol ochotný tam da svoje peniaze, tak teoreticky by to štát zistiť nemusel.
Ale keby si si na Slovenský účet už posielal viac peňazí, tak by sa mala zaujímať banka k to, že o čo ide. To by si samozrejme odôvodnil, ale mal to aj ďalšie riziká o ktorých sa verejne nepíše.
Ale keby si si na Slovenský účet už posielal viac peňazí, tak by sa mala zaujímať banka k to, že o čo ide. To by si samozrejme odôvodnil, ale mal to aj ďalšie riziká o ktorých sa verejne nepíše.
-
Croven
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 18 04, 2022 8:14 am
- Has thanked: 33 times
- Been thanked: 77 times
Prečo? On sa nepýta ako to oje*ať, on chce iba vedieť ako funguje daný systém. Mňa tiež zaujíma, že ak by som dnes nakúpil nejaku akciu napr za 2000€ a ona za 10 mesiacov spraví +300% a následne by som ju predal, a nakúpil dalšiu akciu/etf na long, tak ako vie finančňák, že mám nedoplatok na dani? Proste ak to vedia tak by mi rovno mohli poslať predvyplnené DP ktoré by som ja len skontroloval a doplnil prípadne.Baba Jaga napísal: ↑Po 17 06, 2024 2:20 pmJa si myslím ,že takéto témy by sa vôbec nemali preberať na verejnom fóre ,ale v súkromíericson1998 napísal: ↑Po 17 06, 2024 12:40 pm Je mi jasné, že Finančná správa si vie zistiť, či mám zaplatiť daň, len vždy ma zaujímalo ako. Keď mi napríklad príde dividenda, alebo predám CP do roka so ziskom, ako to vedia zistiť? Povie im o tom broker/OCP? To mi napadlo ako prvé, ale ako je to so zahraničnými alebo menšími/menej známymi brokermi, ktorí nemusia plne spolupracovať s FS? A prečo to vôbec mám uvádzať do DP keď si to očividne vedia zistiť sami?
Ďakujem![]()
-
Muti
- Gold Member **
- Dátum registrácie: So 16 01, 2016 11:14 am
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 252 times
Uvediem ako to funguje, ked ste danovy rezident Slovenska a broker je z Ceskej republiky (Patria):
3. Oznamování informací Specializovanému finančnímu úřadu
Předmětem pravidelného oznamování jsou daňoví nerezidenti ČR a různé druhy jejich finančních
příjmů: úroky, dividendy, příjmy z pojištění, hrubé výnosy z prodeje majetku takového druhu, který
může generovat úroky nebo dividendy apod., a zůstatky na účtech. Každý rok k 30. červnu musíme
zjištěné informace zaslat Specializovanému finančnímu úřadu, který následně zajistí jejich další
distribuci všem kompetentním úřadům ostatních států.
Předávané informace finanční správě
Vždy k 30. červnu předáváme Specializovanému finančnímu úřadu ČR, tyto údaje za uplynulý
kalendářní rok:
a) u fyzických osob:
jméno, příjmení, datum narození, trvalá adresa, země daňové rezidence, daňové
identifikační číslo, číslo účtu, zůstatek nebo hodnota účtu ke konci roku, hrubá výše úroků,
dividend a ostatních příjmů uhrazená nebo převedená na účet.
b) u právnických osob:
obchodní firma/název, IČO, adresa sídla, země daňové rezidence, daňové identifikační
číslo, číslo účtu, zůstatek nebo hodnota účtu ke konci roku, hrubá výše úroků, dividend
a ostatních příjmů uhrazená nebo převedená na účet.
c) u právnických pasivních osob* údaje uvedené v bodě 3) b. a dále údaje o skutečných
zahraničních vlastnících
identifikační číslo zahraničního skutečného vlastníka.
* Pasivní právnická osoba – dle ustanovení obsažené v Dohodě mezi Českou republikou a USA
obecně známé jako Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) či v příloze č. 1 k zákonu
č. 164/2013 Sb., se považuje za PASIVNÍ společnost taková, u které je podíl pasivních
příjmů VĚTŠÍ než 50 % celkových hrubých příjmů za předchozí kalendářní rok a VÍCE než
50% aktiv společnosti držených v předchozím kalendářním roce je typem aktiva, které
generuje pasivní příjem. (Pasivní příjem zahrnuje dividendy; úroky; nájemné a licenční poplatky,
pokud nejsou příjmem vznikajícím při provádění průmyslové či obchodní činnosti; rentu; výnosy
z úrokových či měnových swapů a forwardů; výnosy z obchodování s měnami; výnosy z prodeje
aktiv, které generují pasivní příjem.). V případě nově založených společností se tyto poměry
odhadnou dle obchodních záměrů společnosti a v případě změny dle reality se vyhotoví nové
prohlášení.
3. Oznamování informací Specializovanému finančnímu úřadu
Předmětem pravidelného oznamování jsou daňoví nerezidenti ČR a různé druhy jejich finančních
příjmů: úroky, dividendy, příjmy z pojištění, hrubé výnosy z prodeje majetku takového druhu, který
může generovat úroky nebo dividendy apod., a zůstatky na účtech. Každý rok k 30. červnu musíme
zjištěné informace zaslat Specializovanému finančnímu úřadu, který následně zajistí jejich další
distribuci všem kompetentním úřadům ostatních států.
Předávané informace finanční správě
Vždy k 30. červnu předáváme Specializovanému finančnímu úřadu ČR, tyto údaje za uplynulý
kalendářní rok:
a) u fyzických osob:
identifikační číslo, číslo účtu, zůstatek nebo hodnota účtu ke konci roku, hrubá výše úroků,
dividend a ostatních příjmů uhrazená nebo převedená na účet.
b) u právnických osob:
obchodní firma/název, IČO, adresa sídla, země daňové rezidence, daňové identifikační
číslo, číslo účtu, zůstatek nebo hodnota účtu ke konci roku, hrubá výše úroků, dividend
a ostatních příjmů uhrazená nebo převedená na účet.
c) u právnických pasivních osob* údaje uvedené v bodě 3) b. a dále údaje o skutečných
zahraničních vlastnících
identifikační číslo zahraničního skutečného vlastníka.
* Pasivní právnická osoba – dle ustanovení obsažené v Dohodě mezi Českou republikou a USA
obecně známé jako Foreign Account Tax Compliance Act (FATCA) či v příloze č. 1 k zákonu
č. 164/2013 Sb., se považuje za PASIVNÍ společnost taková, u které je podíl pasivních
příjmů VĚTŠÍ než 50 % celkových hrubých příjmů za předchozí kalendářní rok a VÍCE než
50% aktiv společnosti držených v předchozím kalendářním roce je typem aktiva, které
generuje pasivní příjem. (Pasivní příjem zahrnuje dividendy; úroky; nájemné a licenční poplatky,
pokud nejsou příjmem vznikajícím při provádění průmyslové či obchodní činnosti; rentu; výnosy
z úrokových či měnových swapů a forwardů; výnosy z obchodování s měnami; výnosy z prodeje
aktiv, které generují pasivní příjem.). V případě nově založených společností se tyto poměry
odhadnou dle obchodních záměrů společnosti a v případě změny dle reality se vyhotoví nové
prohlášení.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Danovy urad nemusi vediet, ale ty musis danovemu uradu zahlasit transakciu podliehajucu dani. Ak to danovy urad dodatocne zisti, zaplatis dan aj pokutu.
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2776 times
Prečo transakcie? Koho zaujíma, že urobíš tisíc transakcií? Povinný si priznať zdaniteľný zisk.
Muti dal vyčerpávajúce info. Ja len doplním, že FS správa dostane info a je na nich, či sa tým budú zaoberať.
Môžu sa tým zaoberať po rokoch...takže pozor, bežne sa ozvú do 5 rokov, pričom zákonná lehota je 10 rokov.
Broker reportuje nejaké číslo a identifikáciu. Niekedy je to číslo aj blud, ked napr. ide o CFD brokera.
Klient na vyzvanie FS urobí vysvetlenie a ked treba, dokladá výpis od brokera.
Takže ak fyzická osoba je oslobodená od daní po 1 roku držania cenného papiera, najčastejšie zrejme bude treba dokladovať first in, first out (že ste realizovali výnos po 1 roku držania).
Takisto pozor na to, že ostatný príjem sa delí na rôzne kategórie ( cenné papiere, opcie, deriváty...) ktorých strata nie je vzájomne započítatelná.
Strata pri fyzickej osobe nikoho nezaujíma. Zdanitelný príjem áno.
- DanteUnchained
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 05 06, 2021 12:26 pm
- Has thanked: 34 times
- Been thanked: 127 times
A ked si ako premier a nemaju ti ako dorucit oznamenie, ze zistili ze dlzis na dani, vtedy co? Cakas 10 rokov na premlaciu a uzivas si zivot? 
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 28 03, 2017 9:05 pm
- Has thanked: 963 times
- Been thanked: 527 times
Banky zo zakona maju povinnost sledovat nestandardne bankove operacie. To znamena, že ak niekomu pride na ucet nezvykle vysoka suma tak ho vyzvu aby ju zdokladoval. A ked ju nejako zdokladuje/zdovodni, tak sa zamyslia a ak uznaju za vhodne tak to nahlasia na financnu policiu .
A teraz sa mozte spytat preco by to aktivne robili, ved nechcu klientov sekýrovať, vo vlastnom zaujme.
Odpoved je, že to musia robit, pretoze v opacnom pripade za to reálne dostávaju od statu aj milionove pokuty. . Takže môžete si byť istý že skutocne v kazdej banke su ludia ktorých hlavou naplnou je tieto txn dennodenne kontrolovat a nahlasovat.
Ak chcete vediet, co je to "nezvykle vysoka suma" tak ta nie je nijako presne definovana. Závisi od bežných pohybov na danom účte. Iný limit bude u niekoho komu chodia kazdy mesiac prijmy povedzme 10K a iny limit niekomu s priemernou mzdou ale beru sa do uvahy samozrejme aj dalsie parametre.
A teraz sa mozte spytat preco by to aktivne robili, ved nechcu klientov sekýrovať, vo vlastnom zaujme.
Odpoved je, že to musia robit, pretoze v opacnom pripade za to reálne dostávaju od statu aj milionove pokuty. . Takže môžete si byť istý že skutocne v kazdej banke su ludia ktorých hlavou naplnou je tieto txn dennodenne kontrolovat a nahlasovat.
Ak chcete vediet, co je to "nezvykle vysoka suma" tak ta nie je nijako presne definovana. Závisi od bežných pohybov na danom účte. Iný limit bude u niekoho komu chodia kazdy mesiac prijmy povedzme 10K a iny limit niekomu s priemernou mzdou ale beru sa do uvahy samozrejme aj dalsie parametre.
Naposledy upravil/-a Trumpeta1978 v Po 17 06, 2024 5:33 pm, upravené celkom 2 krát.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Na všetko máš zákony. V danom prípade Zákon o správe daní.DanteUnchained napísal: ↑Po 17 06, 2024 5:03 pm A ked si ako premier a nemaju ti ako dorucit oznamenie, ze zistili ze dlzis na dani, vtedy co?
Cakas 10 rokov na premlaciu a uzivas si zivot?![]()
V minulosti sa dalo zašívať a nepreberať zásielky, potom prijali legislatívne zmeny, napr. firmy majú povinnú elektronickú komunikáciu.
U fyzickej osoby som zo zvedavosti pozrel:
§ 31
Doručovanie do vlastných rúk
(1) Do vlastných rúk sa doručujú písomnosti,
a) o ktorých tak výslovne ustanovuje tento zákon,
b) ak je deň doručenia rozhodujúci pre začiatok plynutia lehoty, ktorej nesplnenie by pre adresáta mohlo byť spojené s právnou ujmou,
c) ak tak určí správca dane.
(2) Ak nebola fyzická osoba, ktorej má byť písomnosť doručená do vlastných rúk, zastihnutá v mieste doručenia, upovedomí ju doručovateľ vhodným spôsobom, že písomnosť príde doručiť znovu v určený deň a hodinu. Ak bude nový pokus o doručenie bezvýsledný, uloží doručovateľ písomnosť na pošte a fyzickú osobu o tom vhodným spôsobom vyrozumie. Ak si nevyzdvihne fyzická osoba písomnosť do 15 dní od jej uloženia, považuje sa posledný deň tejto lehoty za deň doručenia, aj keď sa fyzická osoba o uložení nedozvedela.
P.S. Plus si treba uvedomiť, že daňováci majú čas. Čím neskoršie, tým väčšia pokuta, penále, úroky. Nie nadarmo sa hovorí, že pred smrťou a daňovákmi neutečieš... My môžeme len dodať, že ani pred infláciou
..,,na tomto svete nemožno povedať o ničom, že je to isté, okrem smrti a daní.“ — Benjamin Franklin
-
Robo_1
- Active Member
- Dátum registrácie: Št 17 11, 2016 11:28 pm
- Has thanked: 71 times
- Been thanked: 46 times
Hm, to neviem ci by som vobec dohladal prihlasovacie udaje k brokerom z roku 2016. Ak sa smiem spytat, islo o nejaku vacsiu transackiu alebo niecim specificku, ze sa tomu venuju a hlavne ze sa venuju roku 2016? alebo si na teba posvietili celkovo a toto je len ako bonus
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Od roku 2016 funguje výmena informácii (FATCA): https://sita.sk/vofinanciach/prezident- ... ne-zakony/
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Been thanked: 430 times
Imeon, zaujímavé, že tým otravujú teba, mali by si ich vyžiadať priamo od IB. Veď na to je to FATCA.
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
-
rand
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 17 06, 2024 9:29 pm
- Has thanked: 8 times
- Been thanked: 49 times
Odkiaľ je tá informácia o 10-ročnej lehote? Daňový poriadok stanovuje, že daňové nedoplatky sú premlčané po 6 rokoch, ak daňový úrad nedoručí výzvu na zaplatenie.
§ 85 zákona č. 563/2009 Z. z. (Daňový poriadok):
Premlčanie a zánik práva vymáhať daňový nedoplatok
(1) Právo na vymáhanie daňového nedoplatku je premlčané po šiestich rokoch po skončení kalendárneho roku, v ktorom daňový nedoplatok vznikol, ak osobitný predpis48) neustanovuje inak. Ak správca dane v lehote podľa prvej vety doručí daňovému subjektu výzvu podľa § 80, začína plynúť nová premlčacia lehota po skončení kalendárneho roku, v ktorom bola výzva doručená.
(2) Počas daňového exekučného konania lehota podľa odseku 1 neplynie.
(3) Správca dane prihliadne na premlčanie, iba ak daňový dlžník vznesie námietku premlčania, a to len v rozsahu uplatnenej námietky. Podanie námietky má odkladný účinok. Proti rozhodnutiu o námietke daňový dlžník nemôže podať odvolanie.
(4) Právo na vymáhanie daňového nedoplatku zaniká po 20 rokoch po skončení kalendárneho roku, v ktorom daňový nedoplatok vznikol.
(5) Ustanovenia odsekov 1 až 4 sa vzťahujú aj na právo vymáhať iné peňažné plnenie, ktoré nie je daňou, uložené rozhodnutím správcu dane podľa tohto zákona vrátane exekučných nákladov a hotových výdavkov.
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
pre statne institucie je jednoduchsie to ziadat priamo od obcana. Clovek to bude riesit ochotnejsie lebo mu ide o vlastne gate..JUGGLER napísal: ↑Po 17 06, 2024 8:50 pm Od roku 2016 funguje výmena informácii (FATCA): https://sita.sk/vofinanciach/prezident- ... ne-zakony/
-
Martin7
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: So 19 03, 2016 11:49 am
- Been thanked: 430 times
Tak potom načo to FATCA vôbec je? Veď od občana si to mohli pýtať aj bez FATCA.Trumpeta1978 napísal: ↑Po 17 06, 2024 9:37 pm pre statne institucie je jednoduchsie to ziadat priamo od obcana. Clovek to bude riesit ochotnejsie lebo mu ide o vlastne gate..
If you don´t find a way to make money while you sleep, you will work until you die. Warren Buffett
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Tu už sa dostávame do diskusie, ktorú by mali viesť právnici.
Ja mám právo rád, ale nevyštudoval som ho. 10 ročnú lehotu mám v hlave kvôli povinnosti uchovávať účtovníctvo 10 rokov na účel daňovej kontroly, aj som si zapametal, že to politici tvrdili pri Matovičovi.
Pre zaujímavosť k tej 6 ročnej formálnej premlčacej dobe tu skopírujem veci, kvôli ktorým by som sa na to nespoliehal:
- Právo na vymáhanie daňového nedoplatku zaniká po 20 rokoch po skončení kalendárneho roku, v ktorom daňový nedoplatok vznikol.
- ak daňový subjekt (dlžník) vznesie námietku premlčania - O námietke premlčania rozhoduje správca dane
- správca dane prihliadne na premlčanie daňového nedoplatku len v rozsahu uplatnenej námietky. (nenamietaš správne číslo, si v kýbli)
- Proti rozhodnutiu správcu dane nie je možné podať odvolanie.
a teraz čítajte pozorne:
Zánik práva vymáhať daňový nedoplatok a zánik práva vyrubiť daň je potrebné dôsledne odlišovať.
Daňový nedoplatok vzniká na základe dane, ktorá bola splatná, t. j. ide o dlžnú sumu dane po lehote splatnosti.
V súvislosti s daňou, ktorá nebola splatná (napr. z dôvodu, že nebola priznaná alebo zrazená), nemôže vzniknúť daňový nedoplatok.
V prípade vyrubenia dane vzniká daňový nedoplatok až v momente, ak daňový subjekt (dlžník) nezaplatí vyrubenú daň v lehote splatnosti, ktorú určí správca dane (napr. daňový úrad) v rozhodnutí.
Prečítajte si celý článok na: https://www.podnikajte.sk/dane/danovy-n ... -vymahanie © Podnikajte.sk
Ja si myslím, že FS ked osloví človeka aby vysvetlil nahlásený podozrivý príjem...nejaké číslo, nemusí ísť o daňový nedoplatok.
Môžu zisťovať za účelom či nedošlo k úmyselnému kráteniu dane, alebo iným veciam a samotný daňový nedoplatok sa vyrúbi až po prešetrení...
-
rand
- Active Member
Tie 4 body vyplývajú aj z toho paragrafu, ktorý som citoval vyššie a na tom nevidím nič strašné. A odkiaľ je to, že treba namietať konkrétne číslo/sumu? To žiadny zákon nevyžaduje, takže stačí vo všeobecnosti napísať, že vznášam námietku premlčania daňových nedoplatkov za rok XXXX v celom rozsahu. Ide len o to, že na premlčanie sa neprihliada automaticky, ale je na dlžníkovi, aby to on sám namietal.
Čo sa týka vyrubenia dane, tak áno, ale tam je lehota ešte kratšia - 5 rokov. Bližšie to upravuje § 69 daňového poriadku. Z toho článku si necitoval túto podstatnú časť: Právo vyrubiť daň zaniká vo všeobecnosti po uplynutí piatich rokov od konca roka, v ktorom nastala rozhodujúca skutočnosť (napr. daňový subjekt bol povinný podať daňové priznanie, daňový subjekt bol povinný zaplatiť daň bez povinnosti podať daňové priznanie).
Skúsim príklad: Človek mal v roku 2016 zdaniteľný príjem (kľudne z predaja akcií, ale to nie je podstatné), z ktorého mal zaplatiť daň, ale rozhodne sa, že to riskne a tento príjem neprizná ani nezdaní. Daňové priznanie mal podať do 31. 3. 2017. Od konca roka 2017 (31. 12. 2017) teda plynie 5-ročná lehota, ktorá uplynie 31. 12. 2022. Do tohto dňa môže daňový úrad vyrubiť daň. Alebo začať daňovú kontrolu a tým by 5-ročná lehota začala plynúť odznovu. Ak sa ale daňový úrad do 31. 12. 2022 neozve, tak právo vyrubiť daň zaniklo a daňový úrad už daň nemôže vyrubiť ani vymáhať. Mýlim sa v niečom?
Čo sa týka vyrubenia dane, tak áno, ale tam je lehota ešte kratšia - 5 rokov. Bližšie to upravuje § 69 daňového poriadku. Z toho článku si necitoval túto podstatnú časť: Právo vyrubiť daň zaniká vo všeobecnosti po uplynutí piatich rokov od konca roka, v ktorom nastala rozhodujúca skutočnosť (napr. daňový subjekt bol povinný podať daňové priznanie, daňový subjekt bol povinný zaplatiť daň bez povinnosti podať daňové priznanie).
Skúsim príklad: Človek mal v roku 2016 zdaniteľný príjem (kľudne z predaja akcií, ale to nie je podstatné), z ktorého mal zaplatiť daň, ale rozhodne sa, že to riskne a tento príjem neprizná ani nezdaní. Daňové priznanie mal podať do 31. 3. 2017. Od konca roka 2017 (31. 12. 2017) teda plynie 5-ročná lehota, ktorá uplynie 31. 12. 2022. Do tohto dňa môže daňový úrad vyrubiť daň. Alebo začať daňovú kontrolu a tým by 5-ročná lehota začala plynúť odznovu. Ak sa ale daňový úrad do 31. 12. 2022 neozve, tak právo vyrubiť daň zaniklo a daňový úrad už daň nemôže vyrubiť ani vymáhať. Mýlim sa v niečom?
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Si právnik? Lebo to je dôležité.rand napísal: ↑Po 17 06, 2024 11:00 pm Skúsim príklad: Človek mal v roku 2016 zdaniteľný príjem (kľudne z predaja akcií, ale to nie je podstatné), z ktorého mal zaplatiť daň, ale rozhodne sa, že to riskne a tento príjem neprizná ani nezdaní. Daňové priznanie mal podať do 31. 3. 2017. Od konca roka 2017 (31. 12. 2017) teda plynie 5-ročná lehota, ktorá uplynie 31. 12. 2022. Do tohto dňa môže daňový úrad vyrubiť daň. Alebo začať daňovú kontrolu a tým by 5-ročná lehota začala plynúť odznovu. Ak sa ale daňový úrad do 31. 12. 2022 neozve, tak právo vyrubiť daň zaniklo a daňový úrad už daň nemôže vyrubiť ani vymáhať. Mýlim sa v niečom?
Ja nie som, takže v mnohých veciach sa môžem mýliť...hoci aj ako právnik by som mohol mať odlišný právny názor.
Predpokladám, že DÚ vie, čo môže...aj jemu ukladá zákon prihliadať na premlčacie lehoty.
Je 1 ráno..som unavený..nemyslí mi to...ake základom všetkého môže byť, že nejde ani o daňový nedoplatok, ani proces vyrubovania daní, kým
DS nezistí, o čo ide. Takže to predvolanie na vysvetlenie, hlavne v prípade fyzickej osoby môže fungovať ako daňová kontrola.
Až po prešetrení by sa jednalo o vyrubovanie daní a až po nezaplatení o daňový nedoplatok:
Kopírujem príklad: Hudobné štúdio (s.r.o.) vyplatilo v decembri 2016 autorovi odmenu za vytvorenie niekoľkých skladieb, pričom uzavrelo s týmto autorom dohodu, že z odmeny nevyberie daň zrážkou. Poučilo autora, že odmenu si musí zdaniť v daňovom priznaní.
Autor odmenu za vytvorenie autorského diela v daňovom priznaní k dani z príjmov za rok 2016 neuviedol a daň z príjmov nepriznal.
V roku 2020 vykonal daňový úrad u autora daňovú kontrolu, nakoľko mal dôkazy nasvedčujúce tomu, že autor nezdanil autorskú odmenu vyplatenú hudobným štúdiom v roku 2016. V roku 2020 daňovú kontrolu ukončil a vyrubil daň z príjmov vo výške 2 000 eur s lehotou splatnosti ešte v roku 2020.
Vyrubenú daň autor nezaplatil, čím mu v roku 2020 vznikol daňový nedoplatok.
Koniec roka 2020 je rozhodujúci pre počítanie premlčacej doby a lehoty pre zánik práva vymáhať daňový nedoplatok.
Základná 6 ročná premlčacia doba zaniká 31.12.2026 a právo vymáhať daňový nedoplatok zaniká 31.12.2040 (a to i napriek tomu, že ide o zdaniteľný príjem z roku 2016).
P.S. Takže v našom prípade FS urobí kontrolu..vyzve na vysvetlenie, kedže má ,,nejaké dôkazy nasvedčujúce, že nedošlo k zdaneniu,,
a až po ukončení kontroly sa vyrubuje daň....
- Trumpeta1978
- VETERAN MEMBER *****
To je otazka na politikovMartin7 napísal: ↑Po 17 06, 2024 9:44 pmTak potom načo to FATCA vôbec je? Veď od občana si to mohli pýtať aj bez FATCA.Trumpeta1978 napísal: ↑Po 17 06, 2024 9:37 pm pre statne institucie je jednoduchsie to ziadat priamo od obcana. Clovek to bude riesit ochotnejsie lebo mu ide o vlastne gate..
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
A po vyrubeni dane ma subjekt moznost napisat nieco v zmysle "ucinnej lutosti", kde napise, ze danych danovych povinnosti si nebol vedomy a nezaplatil ju teda nedopatrenim a nie v snahe vyhybat sa danovej povinnosti - a ak mu to uznaju, tak doplaca iba vysku vyrubenej dane a nie nejake pokuty navyse.
(Mozno sa v tom nieco za posledne roky zmenilo, ale takto to chodievalo.)
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
FATCA vznikla v USA, ked si lámali hlavu ako po finančnej kríze naplniť štátnu pokladnicu. Mnoho američanov žije v zahraničí, alebo majú peniaze v zahraničí a strýko SAM chce mať o tom info. U nich to nie je tak ako u nás, že po 6 mesiacoch pobytu v cudzine môžete byť daňovým rezidentom inej krajiny.
Američania musia platiť federálnu daň, aj ked žijú mimo USA ...
FATCA je vymyslená tak dômyselne, že zmluvy podpísala väčšina krajín. Ináč by mali problémy s investovaním v USA.
Ešte dômyselnejšie je to, že zmluvy sú recipročné..to znamená, že kto odovzdáva info o američanoch, ten dostane info o svojích občanoch.
FATCA je len predchodcom iných systémov. V rámci OECD vznikol CRS:
https://www.oecd.org/tax/automatic-exch ... public.pdf
...a v rámci EU sa implementuje DAC:
Američania musia platiť federálnu daň, aj ked žijú mimo USA ...
FATCA je vymyslená tak dômyselne, že zmluvy podpísala väčšina krajín. Ináč by mali problémy s investovaním v USA.
Ešte dômyselnejšie je to, že zmluvy sú recipročné..to znamená, že kto odovzdáva info o američanoch, ten dostane info o svojích občanoch.
FATCA je len predchodcom iných systémov. V rámci OECD vznikol CRS:
https://www.oecd.org/tax/automatic-exch ... public.pdf
...a v rámci EU sa implementuje DAC:
-
rand
- Active Member
Nie som právnik (v zmysle nemám právnické VŠ vzdelanie). Ale povedal by som, že v tomto je právna úprava pomerne jasná (spomínaný § 69 daňového poriadku).
Ten príklad, ktorý som dal ja, je o tom, že daňový úrad 5-ročnú lehotu nestihne a nevykoná počas nej žiadny úkon (daňovú kontrolu). V tom tvojom príklade ale daňový úrad naopak stihne v lehote vykonať daňovú kontrolu a tým pádom môže vyrubiť daň a potom ju aj vymáhať.
Takže ak daňovník nezdaní a neuvedie v daňovom priznaní zdaniteľný príjem, tak daňový úrad môže vyrubiť daň, ale len v lehote 5 rokov od konca roka, v ktorom bola povinnosť podať daňové priznanie. Alebo môže daňový úrad pred uplynutím tejto lehoty vykonať "úkon smerujúci na vyrubenie dane", čím sa lehota predlží o ďalších 5 rokov (najviac však na 10 rokov). Za takýto úkon sa považuje daňová kontrola alebo určenie dane podľa pomôcok. A nie je podstatné, či daňový úrad niečo vie alebo tuší. Podstatné je to, aby v 5-ročnej lehote stihol vyrubiť daň alebo vykonal ten úkon, ktorým sa lehota predlží. Ak to daňový úrad v lehote nestihne, tak právo vyrubiť daň zaniká a nezaplatenú daň už nie je možné vymáhať.
Ak sa mýlim, tak ma kľudne opravte. Tu je k tomuto aj článok od advokáta (nedá sa poslať priamo link, tak pridávam s medzerou pred .sk):
https://www.legalfirm. sk/sk/stranky/clanok/zanik-prava-na-vyrubenie-dane
-
Myk
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ne 29 11, 2009 8:05 am
- Has thanked: 3 times
- Been thanked: 86 times
Z praxe vím, že výměna informací funguje.
V roce 2019 mi zavolali z finančního úřadu, že dostali hlášení od Amerického finančního úřadu, že jsem měl v roce 2016 v Americe příjmy z prodeje akcií 1,6 milionu Kč a že jsem je neuvedl do daňového přiznání. Takže jsem musel podat opravné DP, kde jsem uvedl příjmy z prodeje CP a odečetl náklady na nákup CP a dodanil jsem zisk pár desítek tisíc Kč.
Takže oni dostávají informaci o příjmech z prodeje CP. Jestli dostávají i náklady nevím, ale i kdyby je měli, nemohou vědět, jestli nějaká část příjmů nebyla osvobozená od daně např. díky držení 5 let nebo jestli náklady jsou odpočitatelné. To se jim pak musí vypočítat do daňového přiznání.
V roce 2019 mi zavolali z finančního úřadu, že dostali hlášení od Amerického finančního úřadu, že jsem měl v roce 2016 v Americe příjmy z prodeje akcií 1,6 milionu Kč a že jsem je neuvedl do daňového přiznání. Takže jsem musel podat opravné DP, kde jsem uvedl příjmy z prodeje CP a odečetl náklady na nákup CP a dodanil jsem zisk pár desítek tisíc Kč.
Takže oni dostávají informaci o příjmech z prodeje CP. Jestli dostávají i náklady nevím, ale i kdyby je měli, nemohou vědět, jestli nějaká část příjmů nebyla osvobozená od daně např. díky držení 5 let nebo jestli náklady jsou odpočitatelné. To se jim pak musí vypočítat do daňového přiznání.
-
GiovanniX
- Dátum registrácie: Pi 17 12, 2021 5:06 pm
- Has thanked: 84 times
- Been thanked: 7 times
Ahojte,ja som riesil troska iny problem s FS a to,ze ja ako pracujuci clovek by som mal podat DP a uviest tam zdanene dividendy.
Lenze mne zamestnavatel robi rocne zuctovanie dane a dividendy mi uz prichadzaju zdanene a pytal som sa ich,ze co mi hrozi,ak nepodam DP a pritom nemam nic zdanovat uz okrem platu,cize oni su este dlzni mne,lebo napr.v USA je vyssia dan z dividend ako na Slovensku.
Odpoved bola,ze ak pridu na to,zacnu setrenie voci mne,ale uzavrie sa,kedze nie som dlzny na dani a to je vsetko.
Takze pre istotu danove podklady si odlozim od brokera,ak by nahodou obycajneho obcana zacali presetrovat.
Lenze mne zamestnavatel robi rocne zuctovanie dane a dividendy mi uz prichadzaju zdanene a pytal som sa ich,ze co mi hrozi,ak nepodam DP a pritom nemam nic zdanovat uz okrem platu,cize oni su este dlzni mne,lebo napr.v USA je vyssia dan z dividend ako na Slovensku.
Odpoved bola,ze ak pridu na to,zacnu setrenie voci mne,ale uzavrie sa,kedze nie som dlzny na dani a to je vsetko.
Takze pre istotu danove podklady si odlozim od brokera,ak by nahodou obycajneho obcana zacali presetrovat.
-
Fund
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 103 times
...myslim,ze pripadov ako tento je vela,ludia pracuju,zamestnavatel im robi rocne zuctovanie a popri tom,si zamestnanec chce prilepsit vo volnom case investovanim a obcas mu cinkne aj nejaka dividenda...GiovanniX napísal: ↑Št 20 06, 2024 1:52 pm Ahojte,ja som riesil troska iny problem s FS a to,ze ja ako pracujuci clovek by som mal podat DP a uviest tam zdanene dividendy.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 593 times
- Kontaktovať používateľa:
https://podpora.financnasprava.sk/911380-Pokuty pozor tam sa nepise, ze moze vyrubit ale ze vyrubi, takze spravca dane pokutu vyrubi, to je iste, len vyska sa meni...GiovanniX napísal: ↑Št 20 06, 2024 1:52 pm Ahojte,ja som riesil troska iny problem s FS a to,ze ja ako pracujuci clovek by som mal podat DP a uviest tam zdanene dividendy.
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
Láska nad zlato, myšlienka nad majetok.
Chodci a cyklisti vážia menej ako šoféri a šoférky. (prieskum EU)
Na obchodovani s NG nie som ziskovy.
naklady nedostavaju. inac CRS report si viete pozret u IB v tax reports. tam je vidiet ze to ide lokalnemu danovemu a ten info zdiela. napr ja mam ib HU tak je to v hufoch a su tam len prijmy a je na vas aby ste danovemu zdokladovali naklady.Myk napísal: ↑Št 20 06, 2024 9:42 am Z praxe vím, že výměna informací funguje.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 26 12, 2023 2:24 pm
- Has thanked: 130 times
- Been thanked: 165 times
Existuju urcite standardy podla ktorych si jednotlive krajiny povinne na rocnej baze vymienaju informacie.
Napr. CRS Report- ten obsahuje povinnu a nepovinnu cast /elementy(reportovanie do vacsej hlbky)
Kazda fin institucia - broker, banka musi implementovat minimalne tu povinnu a z nepovinnej podla vlastneho uvazenia (do akej hlbky pojde alebo nepojde), ale musi byt dodrzany standard aj za tu nopovinnu cast, aby prijemca stat vedel tento subor spracovat.
Pri bankach sa reportuje minimalne:
- zoznam vsetkych uctov=cisla uctov,
- zostatok k 31.12.,
- sumar urokov za cely rok
- a zrazena dan za cely rok.
Pri multimenovom ucte moze byt zostatok prepocitany na jednu menu napr. na EUR alebo USD, alebo mozu byt uvedene vsetky zostatky.
U brokera sa reportuje min.
- ucty, celkova hodnota portfolia k 31.12,
- uroky, strhnuta dan z urokov (vacsinou nula)
- sumarne pripisane dividendy a zrazena dan z dividend
- su ale rozdelene podla jednotlivych statov aby sa mohlo vyhodnotit ci bola splnena danova povinnost.
Za 5 eur ta nikto nahanat nebude alebo ani za to, ze nepodas DP ak si dostal uz zrazene/zdanene dividendy (ak ich netreba dodanovat, vacninou netreba)
Ak vsak nepriznas/nezaplatis dan tak sa jedna o danovy podvod/trestny cin.
CRS report sa da dohladat aj na internete.
Vyssie uvedene info su vylovene z pamati.
Napr. CRS Report- ten obsahuje povinnu a nepovinnu cast /elementy(reportovanie do vacsej hlbky)
Kazda fin institucia - broker, banka musi implementovat minimalne tu povinnu a z nepovinnej podla vlastneho uvazenia (do akej hlbky pojde alebo nepojde), ale musi byt dodrzany standard aj za tu nopovinnu cast, aby prijemca stat vedel tento subor spracovat.
Pri bankach sa reportuje minimalne:
- zoznam vsetkych uctov=cisla uctov,
- zostatok k 31.12.,
- sumar urokov za cely rok
- a zrazena dan za cely rok.
Pri multimenovom ucte moze byt zostatok prepocitany na jednu menu napr. na EUR alebo USD, alebo mozu byt uvedene vsetky zostatky.
U brokera sa reportuje min.
- ucty, celkova hodnota portfolia k 31.12,
- uroky, strhnuta dan z urokov (vacsinou nula)
- sumarne pripisane dividendy a zrazena dan z dividend
- su ale rozdelene podla jednotlivych statov aby sa mohlo vyhodnotit ci bola splnena danova povinnost.
Za 5 eur ta nikto nahanat nebude alebo ani za to, ze nepodas DP ak si dostal uz zrazene/zdanene dividendy (ak ich netreba dodanovat, vacninou netreba)
Ak vsak nepriznas/nezaplatis dan tak sa jedna o danovy podvod/trestny cin.
CRS report sa da dohladat aj na internete.
Vyssie uvedene info su vylovene z pamati.
Naposledy upravil/-a kixog47100 v Ut 30 07, 2024 1:24 pm, upravené celkom 2 krát.
-
kixog47100
- Platinum Member ***
FATCA - sa tyka tusim len obcanou US.
Ak maju ucet mimo US, tak financna institucia musi reportovat do US podla standardov FATCA
Ale mozno to je aj naopak z US do...
Ak maju ucet mimo US, tak financna institucia musi reportovat do US podla standardov FATCA
Ale mozno to je aj naopak z US do...
-
kixog47100
- Platinum Member ***
Pre predstavu - Xml - nemusi to byt ale aktualna verzia.
- napr. str.11 uroky, dividendy, dane...
https://www.oecd-ilibrary.org/docserver ... C04897B90C
Tieto veci funguju uz davno.
V minulosti na dobrovolnej baze (danove raje - Svajciarsko a pod. - nereportovali).
Ale vacsina krajin uz k tomu bola dotlacena v case fin.krizy.
Preto kazda fin.institucia uz pozaduje DIN/TIC.
Svajciarsko sa neskor dohodlo, ze aspon nejaku cast z dane (z urokov,...) bude posielat dalej domovskym krajinam bez mena... Ale myslim si, ze uz ani toto neplati.
https://www.oecd-ilibrary.org/docserver ... FEA31CF03C
https://www.oecd-ilibrary.org/docserver ... 195BBD4AEC
- napr. str.11 uroky, dividendy, dane...
https://www.oecd-ilibrary.org/docserver ... C04897B90C
Tieto veci funguju uz davno.
V minulosti na dobrovolnej baze (danove raje - Svajciarsko a pod. - nereportovali).
Ale vacsina krajin uz k tomu bola dotlacena v case fin.krizy.
Preto kazda fin.institucia uz pozaduje DIN/TIC.
Svajciarsko sa neskor dohodlo, ze aspon nejaku cast z dane (z urokov,...) bude posielat dalej domovskym krajinam bez mena... Ale myslim si, ze uz ani toto neplati.
https://www.oecd-ilibrary.org/docserver ... FEA31CF03C
https://www.oecd-ilibrary.org/docserver ... 195BBD4AEC
-
kixog47100
- Platinum Member ***
- xml report zacina od str.232
Rep. aj tu vystrihnute
https://www.oecd-ilibrary.org/docserver ... 8820C5DC84
Pripadne online
https://read.oecd-ilibrary.org/taxation ... 0-en#page1
- a asi najzaujímavejšie
str. 250-252 (uroky, dividendy, zisky z redemacii)
A tu su este zapojene staty - vid. mapa
https://www.oecd.org/en/topics/tax-tran ... ation.html
Ked tak pozeram ta z Europy - je bezpecne len Bielorusko / nereportuje.
Rep. aj tu vystrihnute
https://www.oecd-ilibrary.org/docserver ... 8820C5DC84
Pripadne online
https://read.oecd-ilibrary.org/taxation ... 0-en#page1
- a asi najzaujímavejšie
str. 250-252 (uroky, dividendy, zisky z redemacii)
A tu su este zapojene staty - vid. mapa
https://www.oecd.org/en/topics/tax-tran ... ation.html
Ked tak pozeram ta z Europy - je bezpecne len Bielorusko / nereportuje.
-
Wolf
- Active Member
- Dátum registrácie: Po 19 04, 2021 10:29 am
- Has thanked: 59 times
- Been thanked: 52 times
Z Česka: Zaplatili jste správně daně? Finančák pošle hříšníkům upozornění, pro kontrolu získal nová data
https://archiv.hn.cz/c7-67439350-151ohm-620983b5b7c9733
Například díky datům získaným od penzijních společností si může úřad zkontrolovat, jestli lidé v daňových přiznáních uplatnili správnou výši daňového odpočtu na penzijní spoření. Jednou ročně mu také chodí informace o českých občanech, kteří mají příjmy z mezinárodních platforem, jako jsou Bolt, Uber, Booking a další. Ty musí se státními úřady spolupracovat na základě evropské směrnice.
Týká se to třeba i příjmů ze streamování. „Velmi oblíbený je web OnlyFans. Zjistíme od nich uživatele české národnosti, řekneme si o platby, které z této platformy dostali, a porovnáme to s jejich daňovým přiznáním,“ popisuje ředitel.
https://archiv.hn.cz/c7-67439350-151ohm-620983b5b7c9733
Například díky datům získaným od penzijních společností si může úřad zkontrolovat, jestli lidé v daňových přiznáních uplatnili správnou výši daňového odpočtu na penzijní spoření. Jednou ročně mu také chodí informace o českých občanech, kteří mají příjmy z mezinárodních platforem, jako jsou Bolt, Uber, Booking a další. Ty musí se státními úřady spolupracovat na základě evropské směrnice.
Týká se to třeba i příjmů ze streamování. „Velmi oblíbený je web OnlyFans. Zjistíme od nich uživatele české národnosti, řekneme si o platby, které z této platformy dostali, a porovnáme to s jejich daňovým přiznáním,“ popisuje ředitel.
Pessimists sound smart. Optimists make money.
- osamely chodec
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Ut 13 11, 2007 1:57 pm
- Has thanked: 245 times
- Been thanked: 593 times
- Kontaktovať používateľa:
Re: XTB - Seriózny broker z Poľska?
mudro pisesjaroslav80 napísal: ↑Ut 26 11, 2024 8:35 am Ahoj.
Moja mama bola 20 rokov danovou kontrolorkou.
Pristipkari ako si ty s 300 EUR nepriznaneho zisku od brokera nikoho nezaujimaju, uradnicky na danovych uradoch v mensich mestach v podstate ani netusia, co to je broker, CFD, nemaju ponatia o rozdieloch medzi zdanovanim akcii a akciovych ETF po rocnom teste a povedzme dlhopisov.
Ak si v rajone danoveho kontrolora postavi niekto drevenicu pri hlavnej ceste medzi dedinami a vykazuje z nej obrat v stovkach tisic EUR a pritom stoja tam 3 auta "zakaznikov" za cely den, tak to je evidentne pracka penazi a po takychto zalezitostiach sa ide. Po tebe jedine v pripade, ze by si mal sukromu vojnu s niekym na danovom urade.
Ak sa ti neozvu do 6 rokov, obycajne sa tym uz nezaoberaju (= premlcacia doba danovych zalezitosti). Samozrejme v nejakych super specialnych pripadoch by sa mohli; co je mozno 10 z okresu. Mas sancu 10:500000 ze tebou sa nebudu.
Ak sa ti ozvu, treba zahrat blbeho, ze si nevedel co vsetko porobit a je na to postup "ucinna lutost", kde dodatocne priznas co si mal priznat a doplatis to. Mozu ti vyrubit pokutu, ktoru trocharom obycajne nevyrubuju.
A samozrejme, ako na kazdom urade, aj na danovom mozes narazit na magora. V tom pripade nic z vyssie uvedeneho neplati, lebo "on/ona je riaditelom zemegule".
Existujú starí obchodníci a odvážni obchodníci. Je len veľmi málo starých, odvážnych obchodníkov. “ -Ed Seykota-
-
miror
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 06 04, 2021 9:13 pm
- Has thanked: 66 times
- Been thanked: 284 times
Jedine poopravim, ze premlcacia doba je uz 10 rokov, nie 5 od terminu na podanie priznania od cias, ked Fico nemohol Matovicovi vyrubit pokutu a dan. Inak so vsetkym suhlasim, systematicky tam nejake nepriznane prijmy neriesia, len individualne, co mam skusenost spomedzi klientov.jaroslav80 napísal: ↑Ut 26 11, 2024 8:35 am Ahoj.
Moja mama bola 20 rokov danovou kontrolorkou.
Pristipkari ako si ty s 300 EUR nepriznaneho zisku od brokera nikoho nezaujimaju, uradnicky na danovych uradoch v mensich mestach v podstate ani netusia, co to je broker, CFD, nemaju ponatia o rozdieloch medzi zdanovanim akcii a akciovych ETF po rocnom teste a povedzme dlhopisov.
Ak si v rajone danoveho kontrolora postavi niekto drevenicu pri hlavnej ceste medzi dedinami a vykazuje z nej obrat v stovkach tisic EUR a pritom stoja tam 3 auta "zakaznikov" za cely den, tak to je evidentne pracka penazi a po takychto zalezitostiach sa ide. Po tebe jedine v pripade, ze by si mal sukromu vojnu s niekym na danovom urade.
Ak sa ti neozvu do 6 rokov, obycajne sa tym uz nezaoberaju (= premlcacia doba danovych zalezitosti). Samozrejme v nejakych super specialnych pripadoch by sa mohli; co je mozno 10 z okresu. Mas sancu 10:500000 ze tebou sa nebudu.
Ak sa ti ozvu, treba zahrat blbeho, ze si nevedel co vsetko porobit a je na to postup "ucinna lutost", kde dodatocne priznas co si mal priznat a doplatis to. Mozu ti vyrubit pokutu, ktoru trocharom obycajne nevyrubuju.
A samozrejme, ako na kazdom urade, aj na danovom mozes narazit na magora. V tom pripade nic z vyssie uvedeneho neplati, lebo "on/ona je riaditelom zemegule".
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
Čo bolo, to bolo. Štát potrebuje výber daní zvyšovať a dnes im stačí kliknúť do sumáru CRS reportu - stále tam budú milióny.
My sme v širšej rodine mali šéfku finančného riaditeľstva v BB, ale nikdy ma nezaujímalo, čo sa robilo za jej čias. Pretože časy sa menia.
Keď majú rozum, nedovolia ani malé úniky.
Kludne môžu dať kontrolórom províziu 50% na malé čiastky, len aby držali disciplínu daňovníkov v duchu, že aj po malých nedoplatkoch sa ide.
My sme v širšej rodine mali šéfku finančného riaditeľstva v BB, ale nikdy ma nezaujímalo, čo sa robilo za jej čias. Pretože časy sa menia.
Keď majú rozum, nedovolia ani malé úniky.
Kludne môžu dať kontrolórom províziu 50% na malé čiastky, len aby držali disciplínu daňovníkov v duchu, že aj po malých nedoplatkoch sa ide.
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Sefka danoveho riaditelstva v BB ma o realnom fungovani danovych kontrolorov v zapadnutych danovych uradoch, kde kazdy uradnik ma na starosti 4 dediny = okolo 10000 ludi, ovela slabsiu predstavu, nez taky konkretny danovy uradnik v takom zapadnutom danovom urade. Samozrejme ze v BA na danovom urade budu fungovat uplne inak nez niekde v Medzilaborcoch (ak tam maju nejaky danovy urad).
Viem si predstavit, aku predstavu ma asi o mojej pracovnej naplni manager nasej vetvy korporatu alebo dokonca manager na nejakej centrale - a aka je realna moja pracovna napln. Dva uplne rozdielne reporty by z toho vznikli. Aj ked vedel by som nasimulovat aj taky, ktory by napisal ten manager o mojej pracovnej naplni.
Ak sa mi niekto z mojich povedzme 200 znamych postazuje, ze mal danovu kontrolu za nejaku prkotinu, pripadne mama mi povie, ze z XY danovych priznani ktore robila zivnostnikom mojim byvalym spoluziakom niekto bol povolany na doplatenie nejakej prkotiny, tak potom sa zacnem zamyslat, ze casy sa asi uz zmenili.
Zatial - v mojom okruhu - sa evidentne este nezmenili.
Tak ale suhlasim, ze vsetky staty v EU budu najblizsie roky tlacene k vyraznejsiemu vyberu dani, lebo doplnenie armadnych skladov vyrobkami z americkych zbrojoviek a nakup drahsieho americkeho LNG voci lacnejsiemu ruskemi plynu sa proste nezaplati len tak z nicoho nic.
Tiez ked si Rakusaci postavia veterne vrtule s polovicou energetickej kapacity aku maju spotrebu a zvysok budu dovazat zo slovenskej atomovky, ale budu tlacit, aby sa dalsie atomovky uz nestavali - tak statne pokladnice statov EU nebudu pretekat peniazmi a bude to treba vybrat z dani. A mozno sa nepojde uz len po najvacsich spekulantoch, ale aj po mensich.
Viem si predstavit, aku predstavu ma asi o mojej pracovnej naplni manager nasej vetvy korporatu alebo dokonca manager na nejakej centrale - a aka je realna moja pracovna napln. Dva uplne rozdielne reporty by z toho vznikli. Aj ked vedel by som nasimulovat aj taky, ktory by napisal ten manager o mojej pracovnej naplni.
Ak sa mi niekto z mojich povedzme 200 znamych postazuje, ze mal danovu kontrolu za nejaku prkotinu, pripadne mama mi povie, ze z XY danovych priznani ktore robila zivnostnikom mojim byvalym spoluziakom niekto bol povolany na doplatenie nejakej prkotiny, tak potom sa zacnem zamyslat, ze casy sa asi uz zmenili.
Zatial - v mojom okruhu - sa evidentne este nezmenili.
Tak ale suhlasim, ze vsetky staty v EU budu najblizsie roky tlacene k vyraznejsiemu vyberu dani, lebo doplnenie armadnych skladov vyrobkami z americkych zbrojoviek a nakup drahsieho americkeho LNG voci lacnejsiemu ruskemi plynu sa proste nezaplati len tak z nicoho nic.
Tiez ked si Rakusaci postavia veterne vrtule s polovicou energetickej kapacity aku maju spotrebu a zvysok budu dovazat zo slovenskej atomovky, ale budu tlacit, aby sa dalsie atomovky uz nestavali - tak statne pokladnice statov EU nebudu pretekat peniazmi a bude to treba vybrat z dani. A mozno sa nepojde uz len po najvacsich spekulantoch, ale aj po mensich.
-
capitalcapital
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 86 times
Je to iná situácia ale mne volali z daňového úradu kvôli rozdielu 0,05 EUR. (2-3 roky dozadu).
Ročné zúčtovanie zdravotných odvodov mi štandardne v položke TPP vychádza s nedoplatkom 0,05. Keď si robím DP typ B, tak si to tam samozrejme zahrniem.
Daňová úradníčka pri kontrole tlačiva pozerala len na potvrdenie z TPP a tam bol sumár za zdravotné odvody o tých 0,05 menší ako som mal uvedené v DP. Tak zdvihla telefón a volala.
Ročné zúčtovanie zdravotných odvodov mi štandardne v položke TPP vychádza s nedoplatkom 0,05. Keď si robím DP typ B, tak si to tam samozrejme zahrniem.
Daňová úradníčka pri kontrole tlačiva pozerala len na potvrdenie z TPP a tam bol sumár za zdravotné odvody o tých 0,05 menší ako som mal uvedené v DP. Tak zdvihla telefón a volala.