Koho to je chyba? Fica, DSSky ci samotneho cloveka? Podla mna sa treba spoliehat v prvom rade na seba a nie na politikov ci DSSky.
1.pilier
Pravidlá fóra
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
Nezabudnite, prosím, že svojou prítomnosťou a diskutovaním na tomto fóre vyjadrujete svoj súhlas s vždy aktuálnymi Podmienkami používania tohto fóra. Predovšetkým prosím dbajte na slušnosť komunikácie a rešpektovanie sa navzájom. Celé Podmienky používania tohto fóra si môžte prečítať tu.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Re: 1.pilier
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
- wladas
- Guru Member ****
- Dátum registrácie: St 22 09, 2021 7:42 pm
- Has thanked: 81 times
- Been thanked: 247 times
Ked bol vtedy 2.pilier relativne novinka tak ako sa to mal bezny obcan dozvediet? Z Markizy? Zivo si pamatam ked dosiel ten papier ze ak chceme ostat v indexoch tak treba tlacivo vyplnit. Nemal som ani paru naco to je. Dokonca som ani nevedel co je to 2. pilier.
Ono stat je tak nastaveny ze ty si musis sam vsetko zistit. Vyvija velmi malu snahu obcana informovat.
Este stale to mam ulozene v mailoch. Vtedy som ani netusil co to znamena investovanie.
Ono stat je tak nastaveny ze ty si musis sam vsetko zistit. Vyvija velmi malu snahu obcana informovat.
Este stale to mam ulozene v mailoch. Vtedy som ani netusil co to znamena investovanie.
Ak VYHLASENIE do 31. marca 2013 nedorucite, bude podla zakona cely Vas majetok na dochodkovom ucte presunuty do dlhopisoveho garantovaneho fondu k 30. aprilu 2013.
- JUGGLER
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 17 04, 2008 8:39 pm
- Has thanked: 2391 times
- Been thanked: 2776 times
Áno. Toto zariadil Fico. Ked sa Smer sám chopil vlády po páde vlády Radičovej. To bola najväčšia katastrofa, spolu s asi 3-5 otvoreniami piliera, kedy odtial mnoho ľudí odišlo. Tie garantované fondy sú najhoršou volbou pričom výnosy sa pohybovali len okolo nuly. Ináč si neviem vysvetliť ako mohol mať člen mojej rodiny po 18 rokoch na účte presne toľko, koľko tam vložil. To by bolo možno aj na kolektívnu žalobu, že vláda vtedy pripravila sporiteľov o miliardy. A nejde len o potenciálne výnosy. Ked je výnos nulový za 18 rokov, tak vzhladom na infláciu v podstate vznikla investičná strata.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 246 times
Tento vyrok ma cenu zlata. Lenze potom naco mame stat, ktory krmime od prveho januara az do 28. augusta?
https://www.finreport.sk/financie/den-d ... e-na-seba/
Celkové bremeno daní ako administratívne vynútených platieb dosiahlo v minulom roku 63,07 % k mzdovým nákladom na zamestnanca s priemernou mzdou. „Štát tak naďalej rozhoduje takmer o dvoch tretinách odmeny určenej na zamestnanca, pričom len o zostatku peňazí si rozhodujeme sami. Ten v prepočte na zamestnanca s priemernou mzdou zodpovedal iba 36,93 % mzdových nákladov,“ konštatujú analytici.
Odoslané z počítača
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 10 05, 2007 12:26 pm
- Has thanked: 138 times
- Been thanked: 339 times
[/quote]
Tento vyrok nema cenu zlata lebo nic neriesi. Socializmus kde sa vraj stat staral o kazdeho obcana skoncil. Stat vybera peniaze a prerozdeluje. Nieco malo prerozdeluje aj dobre ale vacsinou nie - kedze ludia su vynaliezavi a radi natahuju ruku k statu a ziadaju viac a viac - dokonca niektori aj vydieraju. Politici rozdeluju vyzbierane peniaze kadejako - lebo volby. Nic s tym sa neda urobit. Politici co chcu menej statu - tak ci tak v tejto krajine nemaju sancu. p.s of - topic. Ak nahodou existuje nebo a peklo a ja sa po smrti dostanem do pekla - na koho mam zvalit vinu ? Na stat na cirkev na inych ci na seba ?
pravda je ako poezia - a vacsina ludi na poeziu s.rie
-
jaroslav80
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Št 24 03, 2011 5:19 pm
- Has thanked: 293 times
- Been thanked: 198 times
Standardne riesenie je zvalit vinu na Evu a Eva na hada.
Potrestani boli aj tak vsetci...
- wladas
- Guru Member ****
Pisem o informovanosti, nie starani sa. Ja sa viem o seba sam postarat ale chcem byt informovany ako stat vybera a prerozdeluje.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
informovanost je nemeratelna/ nevyhodnotitelna / subjektivna / nedokazalna. Ja som napr x krat pocul/cital/bol informovany uz pred vela rokmi ze ludom ktori maju do dochodku 10 a viac rokov sa odporuca sporit v indexovom fonde. Zial v 2009 som tak velmi vykrvacal ze som sa bal tam ist naplno ....ale nikomu to nemam za zle.
-
patrik.z
- Silver Member *
- Dátum registrácie: So 04 05, 2019 11:47 am
- Has thanked: 188 times
- Been thanked: 100 times
To nie je o vyberani a prerozdelovani, ale o informovani. Tak, aby ludia vedeli s vlastnymi peniazmi nalozit rozumne a zodpovedne.Glogol napísal: ↑Pi 22 11, 2024 9:27 amTento vyrok nema cenu zlata lebo nic neriesi. Socializmus kde sa vraj stat staral o kazdeho obcana skoncil. Stat vybera peniaze a prerozdeluje. Nieco malo prerozdeluje aj dobre ale vacsinou nie - kedze ludia su vynaliezavi a radi natahuju ruku k statu a ziadaju viac a viac - dokonca niektori aj vydieraju. Politici rozdeluju vyzbierane peniaze kadejako - lebo volby. Nic s tym sa neda urobit. Politici co chcu menej statu - tak ci tak v tejto krajine nemaju sancu. p.s of - topic. Ak nahodou existuje nebo a peklo a ja sa po smrti dostanem do pekla - na koho mam zvalit vinu ? Na stat na cirkev na inych ci na seba ?
Samotna informacia, ze sa "odporuca sporit v indexoch" az tak vela neda niekomu, kto nerozumie principom trhu a ekonomiky, hlavne ked to zas takto jednostranne prezentovane nie je.
Politiku dochodkovych pilierov a tym padom aj sposob, ako s (opakujem, vlastnymi) peniazmi mozu narabat, urcuje stat, tak by mal byt schopny ludom ponuknut zrozumitelne informacie. A to nie je len o clankoch na blogoch od nezavislych autorov kde si to precita zopar iniciativnych ludi, tie informacie by sa mali dostat ku kazdemu, zrozumitelnym sposobom. Da sa to, nie je to ziadna alchymia, nestoji to velke zdroje.
Je predsa v zaujme vsetkych, aj v zaujme podnikatelov, ktori sa "postaraju sami o seba" (dosadte si personu aku chcete), aby ludia narabali so svojimi peniazmi rozumne, kedze to zvysuje bohatstvo, spotrebu, prosperitu. A aj preto, aby "menej natahovali ruku k statu a ziadali viac a viac".
Aky benefit prinesie, ked sa na vsetko vykasles a do druheho piliera (a specificky do indexov) pojde hrstka iniciativnych ludi a zvysok pojde do dlhopisov alebo sa necha od 2. piliera odradit, a teda nasledne budu natahovat ruku k statu?
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Stat nemoze nejako extra presviedcat ludi do indexoveho fondu. Teraz spatne sme vsetci mudri ale co ked z nejakeho dovodu dnes zajtra vsetky indexy popadaju a nepozviechaju sa do odchodu cloveka do dochodku ? Zas sa budu dorovnavat ludom straty ? Alebo otvarat 2 pilier - ze zisky si ludia nechaju a straty zaplati stat ? Ludia s 10 a viac rokmi v indexe si madlia ruky ale to neznamena ( aj ked je to viac pravdepodobne ako nepravdepodone ) ze to tak bude platit oj o 10 rokov aj pre tych co vstupia do indexu napr dnes. 2 piler je sukromny a je dobre ze stat sa do toho velmi nemontuje aby nejaky dobre pravne podkuty chytrak este nieco od statu v pripade straty nevysudil.
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Po 04 08, 2008 9:03 pm
- Has thanked: 194 times
- Been thanked: 447 times
Mne chýbali roky 2017 a 2019, ktoré som odrobil v jednej firme u nás. Keď som si to všimol, hneď som šiel na svoju pobočku soc. poisťovne so zamestnaneckými zmluvami a pýtal sa, kde je problém. Povedali mi, že im firma nedodala nejaký dokument. Tak som šiel na firmu to reklamovať a o dva dni som mal roky započítané na účte. Ak by už ta firma neexistovala, mohol by to byť problém, tak na tvojom mieste chýbajúce rok riešim hneď.
Samozrejme školu a vojenskú službu neriešim, predpokladám, že tam problém by nemal byť, keď som bol poistenec štátu.
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
Fund
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Po 15 02, 2021 2:46 pm
- Has thanked: 287 times
- Been thanked: 103 times
...vdaka za odpoved,este ak sa jedna o pripad,ked roky ktore chybaju su asi viac ako 10+ rokov spät a uz si napamätam co a kde som bol?...da sa to nejako doplatit alebo uz to bude chybat navzdy?jogo napísal: ↑Pi 22 11, 2024 1:26 pmMne chýbali roky 2017 a 2019, ktoré som odrobil v jednej firme u nás. Keď som si to všimol, hneď som šiel na svoju pobočku soc. poisťovne so zamestnaneckými zmluvami a pýtal sa, kde je problém. Povedali mi, že im firma nedodala nejaký dokument. Tak som šiel na firmu to reklamovať a o dva dni som mal roky započítané na účte. Ak by už ta firma neexistovala, mohol by to byť problém, tak na tvojom mieste chýbajúce rok riešim hneď.
Samozrejme školu a vojenskú službu neriešim, predpokladám, že tam problém by nemal byť, keď som bol poistenec štátu.
-
capitalcapital
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 27 02, 2018 8:51 am
- Has thanked: 95 times
- Been thanked: 86 times
Ak firma už neexistuje, rieši sa to cez nejaké archívy.Fund napísal: ↑Pi 22 11, 2024 1:48 pm...vdaka za odpoved,este ak sa jedna o pripad,ked roky ktore chybaju su asi viac ako 10+ rokov spät a uz si napamätam co a kde som bol?...da sa to nejako doplatit alebo uz to bude chybat navzdy?
Školu musíš doložiť potvrdením alebo vysvedčením. Keď som sa pýtal či sa to dá aj teraz, slušne ma odrazili že štandardne sa to rieši až vtedy keď žiadaš o dôchodok.
Radšej ako doplácať, skús si ešte pospomínať. Doplatiť si vieš iba obdobia keď si bol evidovaný ako nezamestnaný alebo keď si študoval plus nejaké prerušenia ako rodičovská dovolenka.
- duves
- Platinum Member ***
- Dátum registrácie: Ut 20 07, 2021 12:34 pm
- Has thanked: 228 times
- Been thanked: 192 times
Preto je dobré si odkladat výplatné pásky a ročné zúčtovanie dane. Nech mi nikto netvrdí, že niečo také by nesmeli akceptovať.
- duves
- Platinum Member ***
Vraj nálada, dôvod k radosti pri odchode na dôchodok
https://zpravy.kurzy.cz/791132-maji-ces ... -se-tesit/
https://zpravy.kurzy.cz/791132-maji-ces ... -se-tesit/
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Aj zamestnanci dostávajú výpis ročného zúčtovania dane? Lebo ja som nikdy nebol "normálnym zamestnancom", ktorému robí daňové priznanie zamestnávateľ a vždy som si robil daňové priznania sám kvôli živnosti, obchodovaniu na burze ap. tak mi každý zamestnávateľ dal na konci roka výpis s firemnou pečiatkou a podpisom štatutára k daňovému priznaniu, kde bolo uvedené, aké som zaplatil odvody a dane.
Výplatné pásky nemajú podpis ani pečiatku, tých by si každý mohol vytlačiť habadej...
-Disclaimer: Všetky informácie, ktoré poskytujem na tomto fóre, sú určené výhradne ku študijným účelom. V žiadnom prípade neslúžia ako investičné doporučenie.
-
Rokosák
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: St 03 08, 2011 11:43 pm
- Has thanked: 70 times
- Been thanked: 154 times
Od vtedy SP500 rastol vyse 14% rocne. Pri ucte v II pilieri v marci 2013 vo vyske 1000 a mesacnom vklade 20 by ste mali dnes na ucte miliony. Nestacilo vyplnit jeden papier a boli by ste milionarom?
Neodvratné sa stáva zriedkavo, neočakávané často.
- duves
- Platinum Member ***
Ved OK, v tvojom prípade doklad od zamestnávatela.
Tak áno, výplatné pásky nemajú ochranné prvky. Doklad hore čo píšeš je rozhodujúci.
Apropo, tak som si spomenul. Ludia chýbali roky zápočtu (teda nejakéň obdobie). Niekde som čítal, že vraj stačilo čestné prehlásenie bývalych kolegov, že tam bol zamestnany. To sa ti zdá OK? Ked tu už riešime výplatné pásky bez ochranných prvkov?
Neviem si nič konkrétne predstaviť pod výrazom "Ak sa zistí, že zamestnávateľ alebo jeho právny nástupca neexistuje, chýbajúce údaje bude Sociálna poisťovňa zisťovať počas konania o dôchodok."
zdroj: https://hnonline.sk/hnporadna/poradca/2 ... uce-odvody
-
jogo
- VETERAN MEMBER *****
Veď to sa pýtam, či zamestnanec, ktorému robí daňové priznanie zamestnávateľ, dostane taký doklad s pečiatkou o príjmoch, daniach a odvodoch, ktoré mal a zaplatil v danom roku?
Kedysi dávno som sa bol na socpoist pýtať, či platí za mňa zamestnávateľ odvody a pracovníčka mi povedala, že sa nemám starať, ak mam pracovnú zmluvu, že to je ich problém.
Druhýkrát mi iná pracovníčka povedala, že to je môj problém a nech si to zavčasu riešim. Tak si to zavčasu riešim.
Minule som si šiel doplatiť spätne roky dôchodkového poistenia, keď som bol nezamestnaný, a tiež mi nikto na socpoist nevedel dať relevantnú odpoveď na moje otázky a pravdu som sa dozvedel, až keď som zaplatil, pre istotu, len par mesiacov na skúšku a potom si pozrel výpis v sopoist.
Naposledy upravil/-a jogo v So 23 11, 2024 9:30 am, upravené celkom 1 krát.
- duves
- Platinum Member ***
Má dostať a ak požiada pre účely darovanie 2% daní, tak aj také tlačivo, to však musí v žiadosti vyznačiť.
- duves
- Platinum Member ***
No to je jednoduché, ak neplatil odvody, alebo nízke, tak dostane nízky dochodok. Tak hádam by to nechceli naopak?
https://koktejl.azet.sk/clanok/ekAPJ50/ ... -povedala/„Nemyslím si, že ten dôchodok bude nejako extrémne vysoký. Boli sme na voľnej nohe a niekedy sme nepriznávali tie naše príjmy.
-
iceberg8
- VETERAN MEMBER *****
- Dátum registrácie: Pi 29 07, 2016 6:18 am
- Has thanked: 557 times
- Been thanked: 246 times
Problem je, ze tito ludia a ani neplanuju dozit dochodku, potom sa ho nejakym zakernym zazrakom doziju a potom nevedia co robit 
Aaaa, vlastne vedia, natrcat ruky
A smiat sa tym sporitelom, ktory legalne platili odvody v plnej vyske.
A najvtipnejsie na tom je, ze nikomu nic nevadi, ale absolutne nic - zaplati si za klobasku 10eur, langos 12 eur, utrie si mastne ruky do bundicky od versaceho, a zivot je dalej, gombicka, pohodicka.
Juuj, toto bude este zabava, asi zacnem setrit pukance
Proste ciste eldorado, divoky zapad, mohli by nam zavidiet, ak by mohli zit tuto dobu.
Aaaa, vlastne vedia, natrcat ruky
A smiat sa tym sporitelom, ktory legalne platili odvody v plnej vyske.
A najvtipnejsie na tom je, ze nikomu nic nevadi, ale absolutne nic - zaplati si za klobasku 10eur, langos 12 eur, utrie si mastne ruky do bundicky od versaceho, a zivot je dalej, gombicka, pohodicka.
Juuj, toto bude este zabava, asi zacnem setrit pukance
Proste ciste eldorado, divoky zapad, mohli by nam zavidiet, ak by mohli zit tuto dobu.
Odoslané z počítača
- duves
- Platinum Member ***
No svinstvo od tych poistovní je to, že oni každeho poistenca beru len ako solo produkt, nie ako balík poistencov.
System 1 piliera funguje na celkovom baliku poistencov. Niekto sa nedožije vobec dochodkoveho veku, niekto ano, ale pobera dochodok kratko. No a tie naroky sa v principe rozpočítajú na žijucich. Ak by 1.pilier odovzdali sukromnikom, ludia by miesto 1000€ dochodkov dostavali 450€, a tí čo maju 450€, by platili tej súkromnej spoločnosti.
System 1 piliera funguje na celkovom baliku poistencov. Niekto sa nedožije vobec dochodkoveho veku, niekto ano, ale pobera dochodok kratko. No a tie naroky sa v principe rozpočítajú na žijucich. Ak by 1.pilier odovzdali sukromnikom, ludia by miesto 1000€ dochodkov dostavali 450€, a tí čo maju 450€, by platili tej súkromnej spoločnosti.
- wladas
- Guru Member ****
- duves
- Platinum Member ***
ADH porastie zrejme najpomalšie za posledné roky.
Mzdy Slovákov rástli najpomalšie od začiatku roka 2021, reálne zárobky si ešte udržali rast na úrovni 3 %
Všetky sledované odvetvia hospodárstva, s výnimkou činností v oblasti nehnuteľností, zaznamenali zvýšenie nominálnych aj reálnych platov. Z regionálneho hľadiska nedokázali inflácii odolať, aj keď len tesne, priemerné mzdy v Nitrianskom kraji.
Priemerné mzdy pokračovali v raste, no tempo bolo najslabšie za posledného tri a pol roka. Nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR sa v 3. štvrťroku 2024 zvýšila medziročne o 5,8 % na 1 484 eur. V hrubom to znamenalo, že zamestnanci dostávali v priemere o 81 eur viac ako v rovnakom období minulého roka. Aj keď tempo rastu medzikvartálne už tretíkrát po sebe zvoľnilo, reálne zárobky Slovákov si ešte stále udržali medziročný nárast. Po zohľadnení miery inflácie reálna mzda v 3. štvrťroku 2024 stúpla o 3 %. Sezónne očistená nominálna priemerná mzda oproti 2. štvrťroku 2024 vzrástla o 1 %.
ZDROJ - štat.úrad SR https://lnk.sk/iat8
Aktuálna dôchodková hodnota (ADH)
ADH sa mení vždy k 1.1. o 95 % nárastu priemernej mzdy za 3.štvrťrok minulého roku oproti 3. štvrťroku predminulého roku. Zaokrúhľuje sa na 4 desatinné miesta nahor.
ADH v roku 2024 : 17,7688
ADH v roku 2025 : 18,7434 (nárast cca 5,485 %)
Po lopate povedane, starobné dôchodky a predčasné starobné dôchodky priznané od 1.1.2025 budú v podstate nižšie, ako keby boli priznané ešte v roku 2024.
Mzdy Slovákov rástli najpomalšie od začiatku roka 2021, reálne zárobky si ešte udržali rast na úrovni 3 %
Všetky sledované odvetvia hospodárstva, s výnimkou činností v oblasti nehnuteľností, zaznamenali zvýšenie nominálnych aj reálnych platov. Z regionálneho hľadiska nedokázali inflácii odolať, aj keď len tesne, priemerné mzdy v Nitrianskom kraji.
Priemerné mzdy pokračovali v raste, no tempo bolo najslabšie za posledného tri a pol roka. Nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve SR sa v 3. štvrťroku 2024 zvýšila medziročne o 5,8 % na 1 484 eur. V hrubom to znamenalo, že zamestnanci dostávali v priemere o 81 eur viac ako v rovnakom období minulého roka. Aj keď tempo rastu medzikvartálne už tretíkrát po sebe zvoľnilo, reálne zárobky Slovákov si ešte stále udržali medziročný nárast. Po zohľadnení miery inflácie reálna mzda v 3. štvrťroku 2024 stúpla o 3 %. Sezónne očistená nominálna priemerná mzda oproti 2. štvrťroku 2024 vzrástla o 1 %.
ZDROJ - štat.úrad SR https://lnk.sk/iat8
Aktuálna dôchodková hodnota (ADH)
ADH sa mení vždy k 1.1. o 95 % nárastu priemernej mzdy za 3.štvrťrok minulého roku oproti 3. štvrťroku predminulého roku. Zaokrúhľuje sa na 4 desatinné miesta nahor.
ADH v roku 2024 : 17,7688
ADH v roku 2025 : 18,7434 (nárast cca 5,485 %)
Po lopate povedane, starobné dôchodky a predčasné starobné dôchodky priznané od 1.1.2025 budú v podstate nižšie, ako keby boli priznané ešte v roku 2024.
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
Co znamena slovo "v podstate" ? Som laik a neromumiem extra dochodkom ale moze byt dochodok priznany k 01.12.2024 nominalne ( nebavim sa o inflacii ) nizsi ako dochodok priznany k 01.02.2025 ? ak samozrejme mal clovek za tie 2 mesiace mal rovnaku mzdu ako predtym ( dajme tomu priemernu).
- duves
- Platinum Member ***
To je jednoduché. Prečítaj si toto: https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/odch ... -eur-precoGlogol napísal: ↑Št 05 12, 2024 12:29 pmCo znamena slovo "v podstate" ? Som laik a neromumiem extra dochodkom ale moze byt dochodok priznany k 01.12.2024 nominalne ( nebavim sa o inflacii ) nizsi ako dochodok priznany k 01.02.2025 ? ak samozrejme mal clovek za tie 2 mesiace mal rovnaku mzdu ako predtym ( dajme tomu priemernu).
Lenže dochodok priznany v roku 2024 je valorizovany o 14,5%, takže ten prvy prípad bude mať dochodok nie 777,10€, ale 889,78€.
Ten druhy pripad, ked sa dochodok prizna po 1.januari 2025, tak nie 818,70 ale koli nízkej valorizácii 2,10% iba 835,89€
-
Glogol
- VETERAN MEMBER *****
ten clanok je potom brutalne zly - ked ani jedno slovo o valorizacii - dokonca nazov uplne opacny aka je pravda ?duves napísal: ↑Št 05 12, 2024 12:36 pmTo je jednoduché. Prečítaj si toto: https://www1.pluska.sk/rady-a-tipy/odch ... -eur-precoGlogol napísal: ↑Št 05 12, 2024 12:29 pmCo znamena slovo "v podstate" ? Som laik a neromumiem extra dochodkom ale moze byt dochodok priznany k 01.12.2024 nominalne ( nebavim sa o inflacii ) nizsi ako dochodok priznany k 01.02.2025 ? ak samozrejme mal clovek za tie 2 mesiace mal rovnaku mzdu ako predtym ( dajme tomu priemernu).
Lenže dochodok priznany v roku 2024 je valorizovany o 14,5%, takže ten prvy prípad bude mať dochodok nie 777,10€, ale 889,78€.
Ten druhy pripad, ked sa dochodok prizna po 1.januari 2025, tak nie 818,70 ale koli nízkej valorizácii 2,10% iba 835,89€
- duves
- Platinum Member ***
Každy dôchodok ja valorizovany a výška valorizácie je známa pre rok 2024 a aj pre rok 2025.
https://www.porada.sk/t337616-ziadat-o- ... 025-a.html
https://www.porada.sk/t337616-ziadat-o- ... 025-a.html
Pridám odkaz článok, snáď viac informuje https://www.peniaze.sk/dochodok/12619-d ... t-cim-skor
aj o možnosti odkladu žiadosti o dôchodok
aj o možnosti odkladu žiadosti o dôchodok
- duves
- Platinum Member ***
Mihalove rozne príklady. Toto je vidno, ako to pripravovali nekompetentne a neodborne. No banda tupcov.
- Prílohy
-
- dochodky.jpg (113.7 KiB) 4238 zobrazení
- wladas
- Guru Member ****
Ciel bol sice iny ale je to plus pre udrzatelnost. 
Nevie niekto aky je dnes stav prace v starobe? Ak chce clovek dalej pracovat tak co sa mu viac financne oplati? Poziadat o dochodok a tak pracovat alebo pokracovat dalej bez priznaneho dochodku? Hruby odhad ma zaujima cize dajme tomu ide o priemerne zarabajuceho cloveka.
Nevie niekto aky je dnes stav prace v starobe? Ak chce clovek dalej pracovat tak co sa mu viac financne oplati? Poziadat o dochodok a tak pracovat alebo pokracovat dalej bez priznaneho dochodku? Hruby odhad ma zaujima cize dajme tomu ide o priemerne zarabajuceho cloveka.
-
stary gambler
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ne 04 12, 2022 10:37 am
- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 43 times
logika hovori poziadat o starobny dochodok-jasny vymedzeny prjem nie zanededbatelny, ak dalej vladze pracovat tak dalej poracovat, bude poberat dochod aj pracovat, , ze odvdzda dane, alebo sa presuie do sedej ekonomiky-praca na cierno
-
Paly
- Active Member
- Dátum registrácie: Št 21 03, 2019 1:30 pm
- Has thanked: 22 times
- Been thanked: 8 times
Ak tomu dobre rozumiem, tak hranica na programoví výber z druhého piliera je 0,8 priemernej mzdy za 45 odpracovaných rokov. Je to zlé? Moja nástupná mzda po VŠ v 2013 bola 700€ pri priemernej mzde 824€. Od vtedy sa to len zlepšovalo...Sú niekde štatistiky, koľko ľudí nebude môcť využiť programový výber? Respektíve, aká vzorka ľudí/pracovného zaradenia?
- duves
- Platinum Member ***
Jediný deň môže rozhodnúť o výške vášho dôchodku a vy môžete stratiť až 100 eur mesačne. Ktoré penzie budú podľa experta na dôchodky vyššie o 9%?
https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/cla ... ebo-cakat/
https://uzitocna.pravda.sk/dochodky/cla ... ebo-cakat/
- duves
- Platinum Member ***
-
hifron
- Gold Member **
- Dátum registrácie: Ut 01 03, 2022 1:40 pm
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 13 times
Kde je ten Ódorov zoznam toho, čo navrhol ďalšej vláde pre udržateľnosť(ale sám neurobil), nech si môžu na tom firmy ukúsnuť analytikov a niečo z toho vyšpekulovať, asi preto sú vyhadzovaný pre bitku o teplé fleky v súkromnom sektore, Mirri už ide na regionálne vyrovnánie a sťahovanie do regiónov z dôvodu istého fleku 
-
vladko11
- Active Member
- Dátum registrácie: Ne 25 04, 2021 11:37 am
- Has thanked: 16 times
- Been thanked: 28 times
Referenčná suma teda hranica nad ktorou je možné vybrať všetky úspory z 2. pilera nieje 0.8 z priemernej mzdy ale je to priemerný mesačný starobný dôchodok vyplácaný zo Sociálnej poisťovne z 1. piliera. Aktuálne za rok 2024 je to 681€Paly napísal: ↑St 11 12, 2024 6:57 am Ak tomu dobre rozumiem, tak hranica na programoví výber z druhého piliera je 0,8 priemernej mzdy za 45 odpracovaných rokov. Je to zlé? Moja nástupná mzda po VŠ v 2013 bola 700€ pri priemernej mzde 824€. Od vtedy sa to len zlepšovalo...Sú niekde štatistiky, koľko ľudí nebude môcť využiť programový výber? Respektíve, aká vzorka ľudí/pracovného zaradenia?